Linkuri accesibilitate

Ştiri

Vladimir Putin: manevrele NATO din Georgia nu contribuie la relansarea dialogului Rusia - SUA

Manevrele militare organizate de NATO în Georgia, în cadrul Parteneriatului pentru Pace, nu ajută la relansarea dialogului dintre Rusia şi Statele Unite, a declarat premierul rus Vladimir Putin într-un interviu publicat astăzi în presa niponă.

Tbilisi: un nou miting de protest al opoziţiei care cere să negocieze direct cu preşedintele Saakashvili

La Tbilisi, mii de oameni au participat la protestul organizat de opoziţie care cere acum negocieri directe cu preşedintele Mikhail Saakashvili. Se împlineşte o lună de când opoziţia cere demisia preşedintelui, pe care îl face responsabil de înfringerea grea suferită de armate georgiana, anul trecut, în scurta înfruntare cu armata rusă.

Democratizarea Afganistanului pe agenda viitoarei reuniuni G8

În iunie, grupul principalelor 8 state industrializate din lume se întruneşte în Italia, pentru a discuta, între altele, un nou plan de democratizare a Afganistanului. Potrivit ministrului de externe italian, Secretarul de stat american Hillary Clinton doreşte ca la reuniune să fie prezent şi Iranul.

Moscova: explozia unei conducte de gaze naturale

Autorităţile ruse continuă investigaţia pentru a determina cauza unei explozii şi a unui puternic incendiu la o conductă de gaze din Moscova. Cinci persoane au fost rănite, a anunţat primarul oraşului.

Bucureşti: PSD şi PDL se bucură de un grad egal de popularitate

Potrivit ultimului sondaj de opinie, realizat de INSOMAR in România, Partidul Social-Democrat şi Partidul Democrat-Liberal (apropiat preşedintelui Traian Băsescu) se află la egalitate: 30 de procente din electorat ar vota pentru fiecare dintre cele două partide. Naţional-liberalii se situează pe locul 3, cu aproximativ 18 la suta din intentiile de vot.

Cit priveste popularitatea politicienilor, preşedintele Traian Băsescu conduce detaşat cu 30 la sută din intenţiile de vot, urmat de candidatii social-democrat şi liberal la preşedintiei, care primesc, fiecare, 20 la sută.

Sondajul INSOMAR a fost efectuat în legătură cu alegerile pentru parlamentul european de la începutul lunii iunie si cu cele prezindeţiale, de la sfârşitul acestui an.

OMS a înregistrat 53 de victime ale gripei porcine

Numărul victimelor gripei porcine a crescut la 53. Ultima victimă a fost înregistrată în Statele Unite. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sănătăţii, peste 4 mii de persoane sunt infectate în acest moment, în toată lumea.

Suveranul Pontif oficiază o slujbă în aer liber la Amman

Papa Benedict al 16-lea, aflat în primul său turneu în Orientul Apropiat, a celebrat o slujbă în aer liber la Amman. Peste 20 de mii de catolici au venit la slujbă. Următoarele etape ale turneului sunt Israel şi teritoriile palestiniene.

Exod al populaţiei din valea Swat în faţa ofensivei pakistaneze împotriva talibanilor

Ofensiva armatei pakistaneze in nord-vestul ţării, împotriva miliţiilor Taliban, a fost oprită pentru câteva ore, pentru a permite populaţiei civile să părăsească regiunea. Zeci de mii de oameni se folosesc de această pauza pentru a se refugia, relatează un purtător de cuvânt al armatei. Naţiunile Unite avertizează că ofensiva din valea Swat ar putea face peste un milion de refugiati.

Bucureşti: premierul Boc recunoaşte că în aprilie a existat pericolul de a nu se plăti salariile şi pensiile

Guvernul român a aprobat legile privind transferul către autorităţile locale a atribuţiilor de administrare în sănătate, poliţie şi sport, a anunţat premierul Emil Boc. El a arătat că proiectele de acte normative privind descentralizarea în educaţie, agricultură, cultură şi muncă sunt în stadiu de avizare şi urmează să fie discutate de Guvern în maximum zece zile.

Într-un interviu televizat, premierul Emil Boc a recunoscut că în aprilie, guvernul a fost în pericolul de a nu putea plăti salariile şi pensiile, dar momentul a fost depăşit.

Schisma sărbătorilor: Ziua Victoriei (de rit sovietic) sau Ziua Europei (de la Schuman citire)

Astazi, 9 mai, in estul Europei se marchează Victoria asupra Germaniei naziste. În toată Europa este însă marcată Ziua Europei. Motiv pentru care la Chişinău au avut loc două ceremonii separate: pentru veteranii celui de al doilea război mondial şi una, organizată de Primaria orasului, pentru Europa.

Teleradio Moldova: în loc de reformare retehnologizare ?

Din lipsa de bani, Teleradio Moldova şi-ar putea înrerupe emisiunile de noapte pe perioadă verii. Mai mult, preşedintii posturilor publice de radio şi televiziune au avertizat că în absenţa unui buget pentru retehnologizare, cele două institutţii şi-ar putea întrerupe de tot emisiunile. O solutie, a declarat preşedintele companiei Teleradio Moldova Valentin Todercan, ar fi să se ceară un împrumut de la structurile europene, care cer oricum reformare mediilor publice.

Iaşi: Mircea Geoană (PSD) critică politica guvenului faţă de Moldova

De 9 mai, Ziua Europei, partidele din România şi-au lanst campania electorală pentru alegerile în parlamentul european, programate la începutul lunii iunie. Aflat la Iaşi, liderul PSD Mircea Geoană a criticat politica actualului guvern faţă de Republica Moldova şi mai ales in raport cu Uniunea Europeană. În opinia lui Geoană, Europa nu a reacţionat la modul cum autorităţile moldovene au înăbuşit protestele, şi pentru că se uită cu scepticism la modul în care România îşi conduce relaţiile cu Moldova.

Trupele pakistaneze lansează o ofensivă în valea Swat

Armata pakistaneza a anunţat lansarea unei ofensive de anvergura in nord vestul tarii, in valea Swat, impotriva militiilor taliban.
Armata pakistaneza estimează numărul militiilor la 4-5 mii de luptatori, intre care se afla uzbeci şi tadjici, care au trecut graniţa din Afganistan.

Luptele din Swat au obligat deja apropae 500 de mii de oameni să se refugieze iar Natiunile Unite avertizeaza ca numarul refugiatilor ar putea ajunge la peste un milion.

Hamid Karzai cere Statelor Unite să nu mai combată insurgenţii prin bombardamente aeriene

Preşedintele afgan Hamid Karzai a cerut Statelor Unite să sisteze raidurile aeriene care au făcut multe victime în rândul populaţiei afgane civile. La începutul săptămânii, peste 100 de civili, printre care femei şi copii, au fost ucisi intr-un astfel de bombardament.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a cerut deja scuze pentru această erorare, iar preşedintele Barack Obama a cerut armatei americane să ia toate măsurile pentru a nu face victime în rîndul populaţiei civile.

Kosovo invitat să devină membru al FMI

Fondul Monetar Internaţional a invitat Kosovo să devină membru al instituţiei. Rusia şi Serbia, care se opun independenţei Kosovo, nu au reuşit să blocheze invitaţia, deoarece Moscova nu are drept de veto in FMI.

Tbilisi: opoziţia nu este dispusă să pună capăt acţiunilor de protest

Fără o întîlnire cu preşedintele Saakashvili, opoziţia georgiană nu este de acord să pună capăt manifestatiilor de protest, lansate incă de luna trecută. Declaraţia a fost făcută de una din liderele opoziţiei, Nino Budjardnaze, fostă preşedintă a parlamentului, la începutul preşedinţiei lui Saakashvili.

Opoziţia cere demisia lui Saakashvili, pe care-l consideră direct responsabil de înfrigerea suferită de Georgia în scurta confruntare militară cu Rusia, din august anul trecut.

Washington: acord româno-american de combatere a crimei organizate

Ministrul de externe român Cristain Diaconescu, aflat la Washington, a semnat împreună cu Secretarul de stat Hillary Clinton un acord privind cooperarea bilaterală în combaterea crimei organizate.

Chişinău: opoziţia liberală respinge postul de vice-preşedinte al Parlamentului

Dacă toate căile constituţionale sunt epuizate, PCRM acceptă organizarea de alegeri anticipate – a declarat Europei Libere deputatul Vladimir Ţurcanu, candidat la o funcţie de vice-preşedinte al noului parlament. Următoarea şedinţă a parlamentului este programată pe 12 mai.

La o conferinţă de presă, lideri celor trei partide de opoziţie au precizat, pe de altă parte, că nu acceptă oferta comuniştilor de a ocupa al doilea loc de vice-preşedinte.

Praga: Georgia, Azerbaidjanul, Turcia şi Egiptul susţin proiectul Nabucco

Uniunea Europeană a obţinut sprijinul Georgiei, Azerbaidjanului, Turciei şi Egiptului pentru proiectul conductei Nabucco, gândită să dea Uniunii Europene o mai mare independenţă energetică faţă de Rusia. Declaraţia în sprijinul proiectului european a fost făcută la o reuniune pe teme energetice, organizată de preşedintia cehă a Uniunii europene la Praga.

Papa Benedict în turneu în Orientul Apropiat

Papa Benedict al 16–lea a început un turneu în Orientul Apropiat, ocazie cu care si-a exprimat speranţa că biserica catolică va putea juca un rol constructiv în procesul de pace. După Iordania, Suveranul Pontif va vizita Israelul şi teritoriile palestiniene.

Praga: Nagorno-Karabah pe agenda discuţiilor lui Javier Solana cu preşedinţii armean şi azer

Pe marginea reuniunii Parteneriatului Estic de la Praga, şeful diplomaţiei europene Javier Solana s-a întâlnit cu preşedinţii Armeniei, Azerbaidjanului şi cu reprezentantul Turciei. Miza discutiilor şi negocierilor este soluţionarea conflictului îngheţat din Nagorno- Karabach.

Tbilisi: preşedintele parlamentului dispus să negocieze cu opoziţia

Guvernul georgian a declarat că a început negocierile în vederea organizării primei întrevederi cu reprezentanţi ai opoziţiei , care de luna trecută protestează, cerând demisia preşeditnelui Saakashvili. Preşedintele parlamentului s-a declarat dispus să se întâlnească cu opoziţia, dar nu a pomenit un cuvânt despre prezenţa eventuală a preşeditnelui ţării, prezenţă cerută de opoziţie.

Dumitru Rogozin: Moscova doreşte o relansare a relaţiilor cu NATO

Ambasadorul Rusiei la NATO, Dumitru Rogozin a declarat că Moscova este interesată de o relansare a relaţiei cu Alianta Nord-Atlantică, în pofida expulzării reciproce a câte doi diplomaţi si a manevrelor NATO din Georgia.

Dialogul oficial NATO-Rusia, suspendat după incursiunea militară rusă in Georgia, din august 2008, a fost reluat oficial în aprilie. Ultimele incidente în relaţiile bilaterale au dus însă la amânarea primei reuniuni ministeriale, programată iniţial în luna mai.

ONU: peste 500 de mii de pakistanezi s-au refugiat din valea Swat

Peste un milion de pakistanezi ar putea fi obligaţi să se refugieze ca urmare a ofensivei armatei pakistaneze împotriva talibanilor din valea Swat. În acest moment, peste 500 de mii de oameni sunt pe drumuri, a anuntat Oficiul Naţiunilor Unite pentru refugiaţi.

Teheran: Ahmadinedjad candidează pentru un nou mandat prezidenţial

Preşedintele Iranului Ahmadinedjad şi-a înscris oficial candidatura pentru alegerile prezindentiale din iunie. In cursă, pentru moment, mai este inscris Moshen Rezai, conducatorul puternicelor Gărzi Revoluţionare. Se asteaptă intrarea în cursa a doi candidati moderati: fostul premier Mousavi si actualul presedinte al parlamentului Karroubi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG