Linkuri accesibilitate

Ştiri

Janez Lenarcic (ODIHR): Evaluarea din 6 aprilie a alegerilor continuă să fie valabilă

Janez Lenarcic, directorul ODIHR, a declarat, într-un interviu in exclusivitate cu Radio Europa Libera că „Demonstraţiile şi violenţa au aruncat o umbră asupra întregului proces electoral din Republica Moldova”. Intrebat dacă agenţia OSCE pe care o conduce nu s-a grabit cu evaluarea alegerilor din Moldova, ambasadorul Sloven a spus ca raportul de monitorizare a cuprins atit lucruri pozitive căt si negative, dar a recunoscut că pentru observatorii internaţionali este greu să „cuantifice” neregularităţile, şi chiar şi mai greu să analizeze impactul manipulării presei în campania electorală. Dar, una peste alta, Lenarcic crede că evaluarea dată de ODIHR pe 6 aprilie, completă, cu lucrurile bune şi cu lucrurile rele, continuă să fie valabilă.

Vladimir Voronin ales de deputaţii PCRM în funcţia de speaker al Parlamentului


Deputatii comunisti din Parlamentul de la Chişinau l-au ales pe liderul partidului PCRM Vladimir Voronin in functia de presedinte al parlamentului.

Factiunile de opozitie au boicotat procedura de alegere a lui Voronin si au repetat avertismentele anterioare ca nu vor participa nici la alegerea viitorului sef de stat, fiind hotariti sa provoace astfel alegeri parlamentare anticipate.

Noul speaker s-a declarat convins că viitorul candidat la preşedintia ţării ce va fi avansat de partidul sau va obtine investiture din partea parlamentarilor. Pentru a fi votat noul presedinte este nevoie de 61 de voturi. Partidul comunistilor are in aceasta legislatură 60 de deputati. Mai multe despre şedinta parlamentului de astazi peste citeva minute.

Ierusalim: Papa Benedict vizitează lăcaşurile sfinte ale creştinilor, evreilor şi musulmanilor

Papa Benedict al 16-lea a vizitat la Ierusalim locurile sfinte ale creştinilor, musulmanilor si evreilor si a avut convorbiri cu reprezentatii de frunte ai acestor comunităţi religioase. In cursul serii, Suveranul Pontif va oficia o mesa in fata a mii de credincioşi.

Purtatorul de cuvint al Vaticanului a declarat presei că Papa Benedict al 16-lea nu a facut parte din organizatia tineretului hitlerist. Potrivit lui Federico Lombardi, in adolescenţa, actualul Suveran Pontif a facut parte dintr-o echipa auxiliară de aviaţie, care nu a avut nimic de-a face cu ideologia nazista. Declaratia purtatorului de cuvînt al Vaticanului vine in contradicţie cu afirmaţii facute de Papa Benedict care spusese că a fost fără voie inrolat în tinereţe in organizatia tineretului hitlerist.

Ucraineanul John Demjanuk extrădat din Statele Unite în Germania

John Demjanuk, suspectat că ar fi fost gardian la un lagăr de concentrare nazist, a fost extrădat din Statele Unite în Germania, unde este acuzat de complicitate la uciderea a 29.000 de evrei. Demjanuk are 89 de ani, este de originea ucrainiană şi se declară nevinovat. Procurorii germani îl acuză de omucidere pe cînd era gardian la lagărul nazist Sobibor din Polonia.

Cristian Diaconescu: România îşi va rezolva problemele cu Moldova printr-un dialog direct

Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a declarat ca asteapta formarea noului guvern de la Chisinau si alegerea presedintelui Moldovei pentru “a stabili care sint perspectivele” relaţiilor cu Republica Moldova. Diaconescu a explicat intr-o conferinta de presa ca Romania isi va rezolva problemele bilaterale cu Republica Moldova printr-un dialog direct, fara a implica institutiile internationale din care Romania face parte.

Bucureşti: întreruperea executării pedepsei pronunţată în cazul generalului Stănculescu

Tribunalul militar Bucureşti a decis întreruperea executării pedepsei pentru o perioada de un an a fostului general Atanasie Stanculescu, din motive medicale. Stanculescu a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru reprimarea revoluţiei de la Timisoara din 1989. Decizia tribunalului poate fi atacata in instanţa superioara.

Tokio: acord ruso-nipon de colaborare în domeniul energiei nucleare

Rusia si Japonia au semnat un acord referitor la colaborarea celor doua ţări in domeniul energiei nucleare. Potrivit înţelegerii, Rusia va beneficia de tehnologia nucleara japoneza, va vinde uraniu Japoniei si cele doua ţări vor putea exploata impreuna minereurile de uraniu din ţări terţe. Companii din cele doua ţări vor colabora si in dezvoltarea a doua zăcăminte de petrol din Siberia. Acordurile au fost semnate cu ocazia vizitei la Tokio a premierului rus Vladimir Putin.

Iurie Roşca (PPCD): Bucureştiul a comis o eroare diplomatică în timpul tulburărilor de la Chişinău

Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, a declarat la postul de radio NOVA, citat de agentia UNIMEDIA, că statul roman a comis o gravă eroare diplomatică în primele zile ale evenimentelor de la Chisinau. In opinia sa, oficialităţile de la Bucuresti trebuiau să se disocieze şi să condamne tulburarile stradale de la Chişinau, mai ales că simbolistica statului roman a fost folosită de protestatari. Preşedintele creştin democratilor moldoveni a spus că nu are date precise referitoare la o eventuală implicare a Bucureştiului în organizarea evenimentelor, însă a spus că daca nu au organizat, autorităţile Romaniei nici nu au impiedicat deplasarea unor grupuri de tineri studenţi spre Republica Moldova.

Atacuri cu gaze nocive asupra unor şcoli de fete din Afganistan

Aproximativ 90 de fete au fost internate in spital in Afganistan in urma unor atacuri cu gaze nocive impotriva instituţiilor de invatamint pentru fete din Afganistan. Atacul de astazi este al treilea din ultimele zile in zona din nordul Kabulului.

Corespondentii postului nostru de radio relatează că zona nu a fost niciodata sub controlul strict al talibanilor care nu permit fetelor să inveţe carte.

In rasaritul Afganistanului in cursul mai multor atacuri sinucigaşe au fost omoriti cel putin 6 oameni. Atacurile au survenit in zona din apropierea granitei cu Pakistanul.

Peste un milion de refugiaţi din valea Swat unde au lupte între trupele pakistaneze şi talibani

Armata pakistaneza şi-a extins operaţiunile din valea Swat, controlată de talibani. Potrivit armatei pakistaneze in urma operaţiunilor militare de pînă acum 700 de militanti ar fi fost omoriţi. Numarul persoanelor care s-au refugiat din cauza luptelor este de 1 milion 300 de mii.

Teheran: ziarista Roxana Saberi aşteptată săptămîna viitoare în Statele Unite

Jurnalista irano-americana Roxana Saberi ar putea sa părăseasca Iranul săptămina viitoare. Ea a fost eliberata din inchisoare ieri, dupa ce un tribunal i-a comutat pedeapsa de la 8 ani de închisoare la 2 ani cu suspendare. Statele Unite au salutat eliberarea tinerei jurnaliste, considerind-o un gest umanitar din partea Teheranului. Roxana Saberi a fost iniţial acuzata de spionaj in favoarea Statelor Unite.

Barack Obama va conferi separat la Casa Albă cu protagoniştii conflictului din Orientul Apropiat

Casa Alba a anunţat că premierul israelian Beniamin Netaniahu se va intilni cu preşedintele american Barak Obama pe 18 mai, preşedintele egiptean Hosni Mubarak va discuta cu liderul american pe 26 mai si pe 28 mai Barak Obama il va primi pe liderul Palestinian Hosni Mubarak. Potrivit purtatorului de cuvint al Casei Albe, cele trei întilniri sint menite să impulsioneze procesul de pace in Orientul Apropiat şi măsurile ce trebuie luate de toate părţile implicate pentru o pace trainică în regiune.

Kiev: demisia ministrului de externe Yuri Lutsenko

Ministrul ucrainian de interne Yuri Lutsenko şi-a inminat demisia astazi, după ce poliţia germana l-a arestat pentru că, fiind beat, a avut un comportament ofensatoriu in aeroportul internaţional de la Frankfurt. In scrisoarea de demisie, citită astazi in parlamentul de la Kiev de catre preşedintele Radei Supreme, Lutsenko afirmă că relatările din presa despre incident au fost neadevărate.

Bucureşti: Traian Băsescu îi cere lui Mircea Geoană să urgenteze dezbaterea în Senat a amendamentelor la codurile juridice

Preşedintele român Băsescu i-a trimis o scrisoare preşedintelui Senatului Geoană (PSD) în care îi solicită urgentarea dezbaterilor la codurile de procedură civilă şi penală cît şi a mai multor dosare de corupţie la nivel înalt, care, în opinia şefului statului, sint blocate cu buna ştiinţă în Parlament. In scrisoare liderul de la Cotroceni îi reaminteşte preşedintelui Senatului că, în baza constituţiei, atit preşedintele ţării cît şi preţedintele senatului au obligaţia de a duce la îndeplinire obligaţiile asumate de Romania la aderarea ţării la Uniunea Europeană. Una din aceste obligaţii a fost reforma justitiei si combaterea corupţiei la nivel înalt.

Praga: inaugurarea oficială a noului sediul al Europei Libere

La Praga, in prezenţa ministrului ceh de externe Karel Schwartzenberg, a ambasadorilor unora dintre tările către care emite postul nostru de radio, a unor importanti militanti pentru apărarea drepturilor omului, precum Christopher Walker de la organizatia Freedom House, a fost inaugurat oficial noul sediu al Europei Libere. O cladire moderna, mare, impunătoare, care vorbeste despre continuarea rolului Europei Libere- Libertatea in prezent si viitor. Invitatii de onoare au fost preşedintele Estoniei Thomas Ilves, fost jurnalist al Europei Libere şi primarul general al Pragă, Pavel Bem, fost bursier Fulbright.

In discursul său, preşedintele de la Tallin a vorbit despre importanta apărarii libertătii de expresie şi despre pericolul “tabloidizării” presei, atit in ţările democratice cit şi in cele in tranzitie. Estonia face parte din cele 8 ţări europene considerate de organizatia Freedom House ca avind o presa liberă.

Vladimir Voronin ales președinte al Parlamentului Republicii Moldova

In cadrul celei de-a doua ședințe a noului legislativ de la Chișinău, deputații comuniști l-au ales astăzi în unanimitate, 60 de voturi, pe Vladimir Voronin, liderul PCMR, ca președinte al Parlamentului. Deputații partidelor de opoziție, PL, PLDM și AMN, nu au participat la vot și au repetat că nu vor participa nici la votarea președintelui Republicii Moldova.

Deputații comuniști l-au ales pe Vlad Țurcan în funcția de prim-vicepreședinte și pe Grigore Petrenco în calitate de vicepreședinte al legislativului.

Chișinău: In ajunul celei de-a doua sedinte parlamentare, liderii opoziției cer alegeri anticipate

Cele trei formatiuni ale opozitiei parlamentare din Republica Moldova, Partidul National Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta Moldova Noastra au anuntat ca vor participa astăzi la a doua şedinţă a noului parlament, dar nu vor vota la alegerea preşedintelui parlamentului si a celorlalte structuri de conducere ale legislativului. In declaratii facute in exclusivitate postului nostru de radio, liderii au spus ca pentru a solutiona criza politica actuala, este nevoie de alegeri anticipate.

Schimbările anunțate de Kiev pentru circulația cetățenilor moldoveni nu au intrat încă în vigoare

Ministerul moldovean al afacerilor externe a asigurat cetăţenii că deocamdată pot merge în Ucraina ca şi până acum. Un oficial MAE citat de Moldpres a spus că schimbările anunţate de autorităţile de la Kiev nu au intrat încă în vigoare.

Săptămâna trecută, Ucraina a anunţat că cetăţenii din 90 de ţări, inclusiv Moldova, vor trebui în viitor să prezinte la intrarea în Ucraina dovezi că au din ce se întreţine pe durata şederii. Potrivit declaraţiei de luni a MAE, Kievul nu a precizat încă de câţi bani vor avea nevoie cei care intră în Ucraina şi nici când anume va intra în vigoare această nouă prevedere.

Inlocuirea comandantului trupelor americane din Afganistan

Secretarul american al apărării Robert Gates i-a cerut demisia comandantului trupelor americane din Afganistan, spunînd că acel conflict “necesită un nou tip de gândire”.

Generalul demisionar David McKiernan ar urma să fie înlocuit cu generalul Stanley McChrystal, despre care se crede că înţelege mai bine situaţia din Afganistan.

Președintele Statelor Unite va vizita Rusia la 6-8 iulie

Kremlinul a anunţat că preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, va face prima vizită oficială în Rusia în perioada 6-8 iulie. Nu au fost date publicităţii alte detalii, iar Casa Albă nu a confirmat acest anunţ.

Prşedintele Obama a spus însă recent că va merge în Rusia în iulie. Relaţiile ruso-americane s-au înrăutăţit în timpul preşedintelui american George Bush, şi mai ales după conflictul ruso-georgian din august, anul trecut.

Intîlnirea președintelui georgian Saakashvili cu opoziția

Liderii opozitiei georgiene care s-au întîlnit luni cu preşedintele Mihail Saakashvili pentru o prima rundă de discuţii, au declarat că opiniile lor ramin total diferite de cele ale puterii.

Ei au anuntat ca vor continua protestele in ciuda convorbirilor de ieri. Fostul candidat la preşedintie Levan Gaceciladze a declarat ca protestele vor fi intensificate. Opozitia cere demisia lui Saakashvili acuzindu-l de comportament autoritar. Saakashvili susţine că, potrivit constituţiei, mandatul sau va expira in 2013 şi că nu intenţionează să demisioneze, dar după discuţiile de luni a salutat dialogul inceput.

Saakashvili a spus că este bucuros că după atâta confruntare, el şi opoziţia au făcut un pas înainte spre o relaţie constructivă şi civilizată.

Ziarista Roxana Saberi eliberată la Teheran

Avocaţii jurnalistei iraniano-americane Roxana Saberi au anunţat că ea a părăsit inchisoarea Evin din Teheran după ce un tribunal a decis comutarea sentinţei ei de la 8 ani inchisoare, la 2 ani de inchisoare cu suspendare. Iniţial Roxana Saberi a fost acuzată de spionaj in favoarea Statelor Unite.

Potrivit declaratiei avocatului sau, facuta postului nostru de radio, jurnalista va putea părăsi Iranul imediat, dar timp de 5 ani i se interzice să relateze din Iran. Secretarul de stat american Hilarry Clinton a salutat eliberarea jurnalistei.

In Israel, Papa Benedict al XVI-lea declară antisemitismul de neacceptat

Papa Benedict al 16-lea îşi continuă prima vizită oficială în Israel. Ieri a participat la o ceremonie la Ierusalim, la memorialul Holocaustului, Yad Vashem unde s-a intilnit cu supravieţuitori ai Holocaustului. Suveranul pontif a vorbit la Yad Vashem despre nevoia ca oamenii să fie vigilenţi pentru a evita astfel de tragedii şi a spus că antisemitismul este de neacceptat.

Luni, la sosirea la Tel Aviv, Papa Benedict a spus că o soluţie pentru rezolvarea conflictului israelo-palestinian ar fi crearea unui stat independent palestinian.

Incident la o bază militară din Irak

Un sergent american şi-a ucis cu focuri de armă cinci colegi la un centru de consiliere de la o bază militară din Irak. Incidentul a avut loc ieri în apropierea capitalei irakiene Bagdad.

Într-o declaraţie de presă, preşedintele Statelor Unite Barack Obama s-a declarat “şocat şi întristat”.

Fostul gardian de lagăr de concentrare, John Demjanuk expulzat în Germania

John Demjanuk, suspectat că ar fi fost gardian la un lagăr de concentrare nazist, a fost deportat din Statele Unite în Germania, unde este acuzat de complicitate la uciderea a 29.000 de evrei. Demjanuk are 89 de ani, este de originea ucrainiană şi se declară nevinovat.

Procurorii germani îl acuză de mai multe delicte, inclusiv de omucidere în vremea când Demjanuk era gardian la lagărul nazist Sobibor, din Polonia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG