Linkuri accesibilitate

Ştiri

Moscova: competiţia pentru resurse energetice pe primul loc al securităţii naţionale ruse

Preşedintele Rusiei Dmitri Medvedeev a semnat concepţia de securitate naţională a ţării. Strategia pînă în 2020 porneşte de la premisa că viitorul va fi hotărît de competiţia internaţională pentru resurse energetice, care ar putea să aducă şi conflicte militare la graniţele Rusiei. Potrivit documentului, Rusia va cauta să aibă un parteneriat în termeni de egalitate cu Statele Unite. Planurile defensive americane din Europa sunt însă văzute drept una din principalele ameninţări la securitatea Rusiei.

Zenaida Greceanîi candidata PCRM la preşedinţia Moldovei

PCRM a hotarit sa avanseze candidatura Zenaidei Greceanii pentru functia de presedinte al tarii. Votul va avea loc in parlament la 20 mai. Preşedintele parlamentului Vladimir Voronin a declarat ca spera ca fostul presedinte al parlamentului Marian Lupu sa conduca viitorul cabinet.

Prerogativa de a numi premierul ii apartine, potrivit Constitutiei presedintelui ce urmeaza sa fie ales de noul parlament.

Chişinău: reuniunea comitetului mixt Moldova – Uniunea Europeană

Potrivit ministerului de externe de la Chisinau, perspectivele simplificarii procedurii de obtinere a vizelor pentru tarile Uniunii Europene de către moldoveni sunt discutate astazi in cadrul reuniunii de la Chişinau a comitetului mixt Republica Moldova – Uniunea Europeana. In cadrul acestei reuniuni au fost discutate si posibilitati de cooperare intre ţările comunitare şi Moldova in domeniul migratiei fortei de munca.

Baku: premierul turc cere retragerea trupelor armene din Nagorno Karabach

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită la Baku, a declarat că ţara sa nu va deschide graniţa cu Armenia pînă ce forţele armene nu se vor retrage din regiunea Nargono Karabach. Premierul de la Ankara a precizat că îmbunătăţirea relatiilor cu Armenia nu va avea loc în dauna relaţiilor dintre Ankara si Baku.

Turcia a închis granita sa cu Armenia in 1993 în semn de solidaritate cu Azerbaijanul, în disputa asupra regiunii Nagorno Karabach.

Kiev: Curtea Constituţională anulează data alegerilor prezidenţiale

Curtea Constituţională a Ucrainei a declarat neconstituţională data hotarîtă de parlament pentru viitoarele alegeri prezidentiale. Parlamentul a votat ca alegerile să aibă loc pe 25 octombrie in acest an. Preşedintele Yuschenko a adus cazul in fata Curtii Constiţionale, spunind că nu pot fi organizate alegeri mai devreme de anul viitor. Viktor Yuschenko a anunţat că va candida pentru un nou mandat. Rata sa de popularitate in acest moment este de sub 10 procente.

Bucureşti: parlamentarii PSD şi PDL resping moţiunea de cenzură liberală

Parlamentul român reunit în plen a respins moţiunea de cenzură inaintată de opozitia liberală. Impotriva moţiunii au votat 272 de parlamentari şi in favoarea ei doar cei care au iniţiat-o, adică 130. Premierul Emil Boc a declarat că poate considera votul de astazi drept un vot de încredere în cabinetul pe care il conduce.

Papa Benedict conferă în Cisiordania cu Mahmud Abbas

Continuîndu-şi turneul în Orientul Apropiat, Papa Benedict a vizitat Bethleemul în Cisiordania, avind întrevederi cu preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmud Abbas. Suveranul pontif şi-a exprimat compasiunea pentru victimele recentului război cu Isarelul şi a oficiat o slujbă la locul de naştere al lui Isus Cristos. Papa Benedict a vizitat şi un centru de refugiaţi din zonă.

Roma: proiect de lege prevăzînd amendarea şederii ilegale în Italia

Camera inferioară a parlamentului italian a votat o lege prin care este penalizată intrarea şi şederea ilegala in Italia cu o amendă de pînă la 10 mii de euro. In forma votată de Camera inferioara a parlamentului de la Roma, legea nu prevede pedepse cu inchisoarea pentru această infracţiune. Legea urmeaza sa fie dezbatută şi in Senat.

Praga: alegeri legislative anticipate în octombrie

Camera inferioara a parlamentului de la Praga a votat pentru organizarea de alegeri anticipat in luna octombrie. Decizia a fost luata ca urmare a caderii guvernului de centru dreapta al premierului Mirek Topolanek, in luna martie. Senatul si presedintele tarii urmeaza sa se pronunte asupra subiectului.

Kazahstanul ratifică acordul enegetic cu Turkmenistanul şi Rusia

Preşedintele Kazahstanului Nursultan Nazarbaiev a ratificat acordul dintre ţara sa, Turkmenistan si Rusia în legatură cu construcţia unei conducte de gaze naturale care va străbate ţărmul de nordest al Mării Caspice şi va transporta către sistemul de gaze rusesti aprioximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaze anual. Acordul dintre cele 3 ţări a fost semnat in Turkmenistan in mai 2007.

Cannes: o nouă ediţie a festivalului internaţional al filmului

La Cannes incepe în această seară o nouă ediţie a festivalului internaţional al filmului. Pentru prima dată in istoria acestui festival proiecţia de inaugurare este cu un film de animaţie, UP, realizat de studiourile Disney Pixar. In competiţia principală se află 20 de filme de lung de metraj de ficţiune. Festivalul se va incheia la 24 mai.

Intel amendată de Comisia Europeană cu un miliard de euro

Comiasia Europeană a amendat cu peste 1 miliard de euro compania americană Intel pentru încălcarea legilor antimonopol. Compania este acuzată că ar fi aplicat practici anticoncurenţă în vinzarea unor produse. Este cea mai mare amendă aplicată vreodată de Comisia Europeana. Compania Intel a anunţat că va face recurs, considerind că verdictul ignoră realităţile unei pieţe externe competitive.

Eurovision: olandezii vor boicota competiţia dacă autorităţile ruse interzic parada minorităţilor sexuale

Formaţia olandeza De Toppers a anunţat că se retrage din competiţia Eurovision, care se desfăşoară în acest an la Moscova, dacă autorităţile ruse vor împiedica parada minoritaţilor sexuale, programată pentru sîmbătă la Moscova, inainte de finala competiţiei muzicale.

Dezminţiri ale Procuraturii Generale în cadrul unui comunicat de presă

Printr-un comunicat de presă, Procuratura generala dezminte că Maxim Canişcev ar fi fost victima reprimarii protestelor anti comuniste din 7 aprilie. Potrivit comunicatului, disparitia tinarului ar fi fost anuntata de familie din 22 martie, adică mult înainte de proteste. Cadavrul tinarului a fost descoperit pe 19 aprilie in lacul Ghidighici. Procuratura generala a Moldovei precizează că investigaţia in legatura cu moartea tinarului nu a fost finalizata. In acelasi comunicat, procuratura generală se refera si la alte doua cazuri de tineri, despre care presa a relatat că ar fi disparut dupa protestele din 7 aprilie. Despre Sergiu Donici, procuratura a anunţat că a fost gasit iar despre Alexandru Galinschi scrie că vor fi continuate cercetările. Alexandru Galinschi a dispărut la 9 aprilie şi dispariţia sa a fost anunţată de mama sa pe 13 aprilie.

Chişinău: asistenţă NATO pentru perfecţionarea învăţămîntului militar

Ministerul apararii de la Chişinau a anunţat, potrivit agentiei Basa, că Alianţa Nord Atlantică va acorda asistenţă şi sprijin Moldovei pentru perfecţionarea învăţamintului militar.

Noul președinte al R. Moldova urmează să fie ales de Parlament la 20 mai

Demnitarul care ii va lua locul lui Vladimir Voronin la presedintie umeaza sa fie ales pe 20 mai. Aceasta decizie a fost adoptata astazi cu votul majoritatii comuniste din Legislativul de la Chisinau.

Cele trei fractiuni de opozitie au repetat decizia anterioara de a boicota alegerea sefului statului, fortind astfel presedintele in exercitiu sa declare alegeri parlamentare anticipate din cauza imposibilitatii de alege un nou sef de stat.

Opozitia a refuzat sa preia functii de conducere in comisiile parlamentare pe care partidul de guvernamint al comunistilor le-a alocat grupurilor lor parlamentare. Reprezentantii acestora au acceptat sa activeze in cadrul comisiilor de profil pe motiv ca acest gen de activitate constituie una din obligatiile de baza ale parlamentarilor.

La finalul sedintei de astazi fractiunile de opozitie au reprosat noului presedinte al legislativului ca se lanseaza in declaratii contradictorii care se bat cap in cap cu obiectivul concilierii si reinstaurarii pacii sociale anuntat in discursul sau inaugural. Deputatul PLDM Iurie Leanca i-a reprosat de altfel o declaratie, potrivit careia procesul de integrare europeana privit drept unul geopolitic, ar dauna relatiilor Republicii Moldova cu Estul si ar deruta cetatenii tarii. Fostul diplomat Iurie Leanca l-a indemnat pe liderul comunistilor sa nu reinventeze conceptul integrarii europene pe motiv ca nu apartine doar partidelor politice, ci majoritatii covirsitoare a populatiei Republicii Moldova.

OSCE: demonstrațiile și violența au aruncat o umbră asupra alegerilor de la 5 aprilie

Janez Lenarcic, şeful monitorilor electorali de la OSCE, a declarat, într-un interviu in exclusivitate cu Radio Europa Libera că „demonstraţiile şi violenţa au aruncat o umbră asupra întregului proces electoral din Republica Moldova”.

Intrebat dacă agenţia OSCE pe care o conduce nu s-a grabit cu verdicul pozitiv asupra alegerilor din Moldova, slovenul Lenarcic a spus însă că evaluarea de pe 6 aprilie, cu lucrurile bune şi cu lucrurile rele, continuă să fie valabilă.

Bucureștiul așteaptă alegerea președintelui Moldovei pentru a stabili perspectivele relatiilor cu RM

Ministrul român de externe Cristian Diaconescu a declarat ca asteapta formarea noului guvern de la Chisinau si alegerea presedintelui Moldovei pentru “a stabili care sunt perspectivele” relaţiilor cu Republica Moldova.

Diaconescu a explicat intr-o conferinta de presă că Romania işi va rezolva problemele bilaterale cu Republica Moldova printr-un dialog direct, fara a implica institutiile internationale din care Romania face parte.
Guvernul de la Chişinău a cerut mereu ca Uniunea Europeană să investigheze presupusul rol al României în tulburările de la Chişinău din 7 aprilie.

Papa Benedict al XVI-lea vizitează teritoriile palestiniene

Papa Benedict al XVI-lea îşi continuă pelerinajul la locurile sfinte. Astăzi urmează să viziteze Betleemul, locul naşterii lui Hristos. Papa va ţine o slujbă şi se va întâlni cu liderul palestinienilor Mahmud Abbas.

Luni, la sosirea în Israel, Papa s-a pronunţat pentru înfiinţarea unui stat palestinian care să trăiască în pace cu Israelul. Joi, Papa va merge la Nazareth, în nordul Israelului, unde a copilărit Iisus.

Roxana Saberi va părăsi Irakul probabil săptămîna viitoare

Ziarista americano-iraniană Roxana Saberi ar putea părăsi Iranul săptămâna viitoare.

Saberi a fost eliberată din arest luni, după ce Curtea de Apel de la Teheran i-a schimbat pedeapsa iniţială de opt ani de închisoare în doi ani cu suspendare.

Saberi, care a lucrat în trecut pentru BBC şi radioul public din Statele Unite, nu va mai avea voie să relateze timp de cinci ani din Iran. Ea a fost arestată în urmă cu câteva luni, fiind acuzată de spionaj în favoarea Statelor Unite.

BERD despre declinul economic din Europa centrală și de est

Şeful Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Thomas Mirow a spus că declinul economic din Europa Centrală şi de Est ar putea ajunge la punctul cel mai de jos în trimestrul al doilea al anului curent, după care va începe o uşoară revenire.

Săptămâna trecută, BERD a anticipat că anul acesta economiile est-europene se vor contracta cu peste 5%, urmînd să crească în medie cu aproape 1,5% la anul.

Cinci condamnați pentru tentativă de atac terorist la Chicago

Cinci persoane au fost condamnate de un tribunal de juraţi de la Miami pentru că ar fi pus la cale atacuri teroriste asupra oraşului Chicago.

Acuzarea susţine că în 2006 ei ar fi intenţionat să atace cea mai înaltă clădire din Chicago, Sears Tower, şi mai multe clădiri administrative. Apărarea a spus că aşa-zisele atentate nu erau ceva serios, şi că presupuşii terorişti voiau de fapt bani în schimbul renunţării la nişte atacuri pe care nu aveau cum să le plănuiască.

Festivalul de la Cannes la a 62-a ediție

Peste câteva ore, la Cannes se va da startul celei de a 62-a ediţii a celui mai prestigios festival de film din lume.

În concursul principal se află mai mulţi regizori veterani, ca spaniolul Pedro Almodovar, danezul Lars von Trier sau americanul Quentin Tarantino.
Festivalul de la Cannes se va încheia la 24 mai, când va fi decernat marele trofeu: Palme d’Or.

Amiralul James Stavridis devine comandantul forţelor NATO din Europa

Alianta Nord Atlantica a anunţat numirea amiralului James Stavridis in funcţia de comandat suprem al fortelor NATO din Europa. Generalul Stavridis il va inlocui in functie pe generalul John Craddock.

Tbilisi: opoziţia vrea să-şi extindă protestele în oraşele Kutaisi şi Batumi

In Georgia continua protestele opozitiei care solicită demisia preşedintelui Mihail Saakashvili. Ieri preşedintele de la Tbilisi s-a intilnit cu 4 din liderii opozitiei, dar discutiile nu au dus la nici un compromis. Levan Gaceciladze, fost candidat al opozitiei la alegerile de anul trecut ciştigate de Mihail Saakashvili, a anunţat ca pe 26 mai proteste vor avea loc de asemenea la Kutaisi si Batumi. La mitingul de astazi au participat aproximativ 2 500 de oameni.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG