Linkuri accesibilitate

Ştiri

Vilnius: Dalia Gribauskaite viitorul preşedinte al Lituaniei?

In Lituania au loc alegeri prezidenţiale şi nu este exclus ca Dalia Gribauskaite, actualmente comisar pentru buget al Uniunii Europene, să fie succesoarea lui Valdas Adamkus, care a fost preşedinte timp de 2 mandate de cite 5 ani. În vîrsta de 53 de ani, Gribauskaite ar putea să fie aleasă chiar din primul tur de scrutin, căci în sondajele de opinie a fost creditată cu peste 50 la suta din încrederea electoratului. Lituania este foarte grav afectată de actuala criză economică globală.

Zagreb: alegeri locale cu valoare de test pentru guvernul Sanader

In Croaţia au loc alegeri locale, considerate drept un test pentru coaliţia de centru dreapta de la Zagreb. Guvernul condus de premierul Ivo Sanader este supus multor presiuni din partea sindicatelor din cauza situaţiei economice a ţării, grav afectată de criza financiară globală. In aceste alegeri participă şi multi candidaţi independenti, bine creditaţi de sondajele de opinie. Primele rezultate sunt aşteptate în această seară.

Teheran: autorităţile interzic din nou un ziar reformist

Un ziar reformist iranian a fost interzis la numai o zi după ce reapăruse pe piaţă dupa 6 ani de interdicţie. Potrivit ministrului culturii de la Teheran, decizia de interzicere a publicaţiei a fost luată ca urmare a cererii procurorului şef, care a contestat în instanţă reluarea activităţii ziarului.

In urma cu 6 ani ziarul a fost interzis pentru că publicase scrisoarea deschisă a unui grup de parlamentari reformişti care puneau sub semnul întrebării rolul liderului suprem iranian, Ayatolahul Ali Kamenei în scoaterea din competiţia electorală din 2004 a mai multor candidaţi. Publicaţia este considerată ca apropiată fostului preşedinte iranian Mohamed Hatami.

Luna viitoare in Iran au loc alegeri prezidenţiale.

Obama: suplimentarea trupelor condiţionată de o evoluţie democratică în Afganistan

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a declarat că orice decizie legată de o noua suplimentare a forţelor militare americane din Afganistan va depinde de ritmul evoluţiei democraţiei şi situaţiei de securitate. Declaraţia a fost făcută de preşedintele american intr-un interviu cu publicaţia Newsweek.

Soci: convorbiri pe teme energetice între premierii Putin şi Erdogan

La Soci a avut loc sîmbătă o întrevedere pe teme energetice între premierul Turciei Regep Tayyp Erdogan şi omologul sau rus Vladimir Putin. Potrivit agenţiei Associated Press, cei doi şefi de guverne au căzut de acord ca Rusia să suplimenteze cantitatea de gaze naturale pe care o livrează Turciei după anul 2012, cînd actualul contract se încheie. Premierul rus a exprimat şi disponilibitatea Rusiei de a construi 4 reactoare nucleare în Turcia.

Casa Albă publica agenda convorbirilor pe care Barack Obama le va avea la Moscova

Casa Alba a confirmat că preşedintele Statelor Unite Barack Obama se va afla la Moscova între 6 si 8 iulie. Potrivit Casei Albe, pe agendă se vor afla chestiunile legate de reducerea arsenalelor nucleare, precum şi amplasarea unui scut antirachetă american în Europa Centrală. Moscova se opune cu tărie acestor planuri, considerîndu-le o ameninţare la adresa securităţii proprii.

Ieri, preşedintele Rusiei Dmitry Medvedeev a repetat îngrijorările ţării sale fata de extinderea catre Est a Aliantei Nord Atlantice şi a cerut aliantei să revină la poziţiile deţinute in 2002, cind a fost infiinţata consiliul NATO-Rusia.

Din Rusia, preşedintele Obama va merge în Italia, la reuniunea grupului G8 şi apoi va începe primul său turneu în Africa.

Abhazia va boicota convorbirile de la Geneva

Autorităţi din Abhazia, regiunea separatistă a Georgiei, au anunţat că nu vor participa la convorbirile de pace de la Geneva de saptamina viitoare, mediate de Natiunile Unite, Uniunea Europeana şi OSCE. Declaraţia a fost făcută de Serghei Shamba, care îndeplineşte in republica separatista funcţia de ministru de externe.

Independenţa Abhaziei si a Osetiei de Sud a fost recunoscută, după războiul dintre Rusia si Georgia din vara trecută, doar de Rusia şi Nicaragua.

La convorbirile de la Geneva participa şi reprezentanţi ai Rusiei şi Georgiei.

Relaţia Bucureştiului cu Moscova afectată de scandalul de spionaj cu Ucraina

Potrivit unui raport al ambasadei Austriei la Bucureşti, citat de agentia Newsin, preşedintele Basescu a declarat că relaţia Bucureştiului cu Moscova a fost afectată recent de scandalul de spionaj cu Ucraina, în urma căruia au fost expulzati 2 ataşaţi militari ucrainieni şi 3 diplomaţi ruşi. „ Rusia a devenit din ce in ce mai agresivă în păstrarea şi apărarea sferei sale de influenţă", este citat preşedintele Băsescu.

Documentul, de 5 pagini, rezumă declaraţiile preşedintelui la un dejun de lucru cu reprezenţatii ţărilor Uniunii Europene la Bucuresti. Potrivit sursei citate, preşedintele Romaniei s-a referit şi la Transnistria, afirmănd că Rusia nu se va retrage niciodată din acest teritoriu, care ar putea rămîne, in opinia şefului statului român, un al doilea Kaliningrad – enclava rusa din Lituania.

Potrivit documentului, preşedintele Romaniei a semnalat si problemele dificile din relaţia cu Ucraina .

MOL şi OMV au înfiinţat un consorţiu cu 2 companii din Emiratele Arabe Unite

Grupurile petroliere MOL din Ungaria şi OMV din Austria au anunţat că au înfiinţat un consorţiu cu doua companii din Emiratele Arabe Unite cu scopul de a furniza gaze naturale din regiunea kurdă a Irakului, informeaza agentia Reuter. Potrivit sursei citate, gazele naturale din regiunea kurdă a Irakului ar putea asigura necesarul de gaze pentru proiectul Nabucco. Proiectul gazoductului Nabucco este susţinut politic de Statele Unite şi de Uniunea Europeana. El ar putea diminua dependenţa energetică a Europei Occidentale de resursele ruseşti şi ar evita traversarea teritoriului rusesc pentru conductele din Marea Caspică spre Europa.

Premierul israelian Benjamin Netaniahu aşteptat luni la Washington

Premierul israelian Benjamin Netaniahu se va întîlni luni la Washington cu preşedintele Barack Obama. Potrivit unei declaraţii făcute de ministrul israelian al apărării Ehud Barak, Netanianhu ar putea să accepte planul de pace propus de americani şi care susţine crearea unui stat palestinian, ca soluţie la conflictul dintre Isarel şi palestinieni.

Patru femei alese în parlamentul din Kuweit

In urma alegerilor parlamentare anticipate de ieri, 4 femei au fost alese in Parlament. Este pentru prima data cind acest stat arab va avea parlamentari femei.

Ankara: demonstraţie împotriva a promotorilor secularismului

Peste 30 de mii de demonstranţi au protestat la Ankara împotriva arestării a 200 de persoane, printre care profesori universitari şi promotori ai secularismului care au fost reţinuti sub acuzaţia că ar intenţiona o lovitură de stat împotriva guvernului moderat islamist al premierului Reecep Tayyp Erdogan. Protestatarii poartă tablouri ale lui Mustafa Ataturk (1881-1938), creatorul Turciei moderne şi seculare, după destrămarea Imperiului Otoman.

Islamabad: auorităţile anunţă pierderile suferite de talibani în valea Swat

Ministerul de Interne din Pakistan a anunţat că peste 1000 de militanti talibani au fost omorîţi în urma acţiunilor din ultimele 3 săptămîni ale armatei pakistaneze în nordvestul ţării. Nu există o confirmare independentă a cifrei anunţate de ministerul de la Islamabad.

Colombo: rebelii tamili depun armele

Un purtator de cuvint al tamililor din Sri Lanka a anunţat că rebelii au depus armele. Tigrii Tamili lupta de 25 de ani pentru independenţa regiunii lor. Peste 70 de mii de oameni şi-au pierdut viaţa în acest conflict. Aseară, preşedintele de la Colombo a anunţat victoria armatei împotriva rebelilor.

Eurovision cîştigat de Alexsandr Rybak (Norvegia)

Competiţia Eurovision a fost cîştigată ieri seara la Moscova de Aleksandr Rybak, un belarus care a reprezentat Norvegia. Cîntăreaţa Nelly Ciobanu s-a plasat pe locul 14, intre cele 25 de ţări care au avut reprezentanţi in finală.

Preşedintele Băsescu începe luni o vizită în Franţa

Preşedintele Romaniei Traian Basescu va începe mîine o vizită de doua zile in Franţa, la invitaţia preşedintelui de la palatul Elysee Nicolas Sarkozy. Băsescu are programate convorbiri şi cu premierul Francois Fillon şi cu preşedintele Adunarii Naţionale.

Apel al președintelui Rusiei adresat NATO

Preşedintele Rusiei, Dmitry Medvedev şi-a exprimat astazi din nou îngrijorarea în legatură cu extinderea Aliantei Nord Atlantice în apropierea granitelor Rusiei si a cerut NATO sa revina la bunele relatii pe care le-a avut cu Moscova in 2002, adica dupa acordul de infiintare a consiliului Rusia-Nato.

Declaratia a fost facuta dupa intrevederea pe care a avut-o la Barviha cu premierul Italiei Silvio Berlusconi. Acesta şi-a afirmat speranta ca acest lucru se va intimpla. La aceiasi conferinta de presa presedintele Rusiei a spus ca la reuniunea viitoare a tarilor din grupul celor 8, adica cele 7 tari puternic industrializate si Rusia, va propune ca rubla sa devina şi ea o valuta a rezervei naţionale şi sa fie creata o noua valuta universala pentru rezerva mondiala.

Urmatoarea reuniune a grupului va avea loc in Italia. Premierul de la Roma a spus ca in opinia sa actuala criza financiara globala se apropie de sfirsit. Berlusconi s-a intilnit vineri cu omologul sau rus şi a participat la semnarea acordurilor energetice intre compania de stat rusa Gazprom si companii din Italia, Grecia, Bulgaria si Serbia pentru construirea coridorului energetic South Stream. Acesta ar ocoli Ucraina si ar fi o varianta a coridorului Nabucco, susţinut de Statele Unite si Uniunea Europeana şi care ar evita ca gazele naturale din regiunea Marii Caspice sa tranziteze Rusia catre pieţele europene.

Investigație a guvernului afgan despre un atac al aviației americane

Potrivit unei investigatii a guvernului de la Kabul, un atac al aviaţiei americane de la inceputul acestei luni a omorit 140 de sateni. Potrivit listei emise de guvernul afgan si citata de agentia Reuter 93 dintre cei omoriti au fost copii si 22 de adulţi.

Autoritatile militare americane afirma ca numarul victimelor ar putea sa fi fost mai mic decit cel anuntat de autoritaţile afgane, ca unii dintre barbarii omoriti erau luptatori talibani şi ca nu se exclude posibilitatea ca moartea civililor sa se datoreze exploziei unor grande si nu bombardamentelor aviatiei americana. Potrivit reprezentatilor armatei americane o investigatie nu a putut fi facuta, pentru ca mortii au fost foarte repede inmormintati. Agentia Reuter scrie ca este posibil ca lista prezentata de autoritatile afgane sa fi fost un fals.

Traian Băsescu critică deficiențele din învățămîntul românesc

Domeniile Justiţiei, Educaţiei, Sănătății s-au reformat cel mai puţin, iar explicaţia ar fi jocul şi interesul politic, a declarat astazi preşedintele Romaniei Traian Băsescu, la Congresul Uniunii Studenţilor din România, citat de agentia Mediafax.

Şeful statului roman a calificat drept un paradox faptul că aceste domenii, care au cei mai mulţi intelectuali, s-au reformat cel mai puţin.
Băsescu a spus că învăţământul superior românesc este lipsit de competitivitate internaţionlă, că foarte puţini profesori români publică în reviste străine de prestigiu şi că se înregistrază o decredibilizare a diplomelor şi doctoratelor acordate în România.

Finala concursului Eurovision la Moscova

In aceasta seara, la Moscova are loc finala celei de-a 54 editii a concursului Eurovision. In finală s-au calificat din partea R. Moldova cintareata Nelly Ciobanu și din partea României, Elena Gheorghe.

In cursul diminetii, poliţia i-a împrăştiat la Moscova pe participantii la parada minorităţilor sexuale. Potrivit relatărilor liderul mişcării gay din Rusia, Nikolai Alexeyev ar fi printre cei reţinuti de politie. Anterior protestelor comunitatii minoritatilor sexuale, un grup de 50 de persoane a protestat impotriva homosexualităţii.

Atentat cu bombă în Pakistan

In localitatea Peshavar din Pakistan explozia unei bombe s-a soldat cu moartea a 11 oameni şi rănirea altor 20. Pina acum atentatul nu a fost revendicat, dar el survine dupa ce armata pakistaneza a declansat o importanta ofensiva impotriva militanţilor taliban din valea Swat, la 120 de km distanta de localitatea Peshavar.

Opoziția din India își recunoaste înfrîngerea în alegerile parlamentare

In India, opozitia şi-a recunoscut infringerea si alianta condusa de actualul premier urmeaza sa formeze pîna la 2 iunie un un nou cabinet. 700 de milioane de indieni au fost chemati la urne intr-un proces electoral care a tinut o luna de zile. Participarea la vot a fost de 60 la suta.

Comemorare a victimelor masacrului de la Andijon, Uzbekistan

La Dusseldorf, in Germania au fost comemorate victimele masacrului de la Andijon, din Uzbekistan, de acum 4 ani. Liderului gruparii in exil Andijon - Dreptate si Reinviere, Nurillo Maqsudov a declarat serviciului uzbec al postului nostru de radio ca 4 dintre rudele sale au murit in detentie anul trecut şi ca pe trupurile lor erau semne clare de tortura.

Participantii la comemorarea de la Dusseledorf au anunţat că doresc să coopereze cu o eventuala investigatie internaţionala asupra evenimentelor de acum 4 ani. O astfel de investigatie a fost ceruta de Statele Unite, Naţiunile Unite si Uniunea Europeana, dar autoritatile de la Tashkent au respins orice initiativă de a se afla adevarul despre evenimentele de la Andijon. Potrivit activistilor pentru drepturile omului si martorilor oculari, politia deschis foc impotriva sutelor de civili care protestau paşnic.

Banca Mondială acordă un credit suplimentar R. Moldova

Banca Mondială a aprobat un credit suplimentar pentru republica Moldova in valoare de 10 milioane de dolari pentru investitii in mediul rural.

Potrivit corespondentei postului de Radio Romania Actualităţi la Washington, finanţarea actuala va suplimenta cele 21 de milioane de dolari de care a beneficiat pina acum republice Moldova. Potrivit sursei citate, in urma acestui program 350 de mii de fermieri moldoveni beneficiaza de serviciile agenţiei pentru agricultura naţională, creata cu ajutorul fondurilor Bancii Mondiale.

Convorbiri la Soci între premierul rus și omologul său turc

Astazi la Soci au loc convorbiri intre premierul Turciei, Regep Tayyp Erdogan cu omologul sau rus Vladimir Putin. Potrivit secretarului de presa al presedintiei ruse, pe agenda convorbirilor se află chestiuni energetice şi posibilitatea implicarii Rusiei in constructia unei centrale nucleare in Turcia.

Intilnirea cu premierul turc vine la o zi dupa ce compania rusa de gaz Gazprom a semnat cu companii din Italia, Grecia, Serbia şi Bulgaria acorduri pentru constructia coridorului energetic South Stream, care ar fi o alternativa la proiectul Nabucco, sustinut de Uniunea europeană şi de Statele Unite si care ar evita tranzitul gazelor prin Rusia. Coridorul South Stream ar evita tranzitarea gazelor rusesti prin Ucraina.

Turcia este un actor energetic esential in regiunea Marii Nagre pentru aceste proiecte energetice. Reamintim că in strategia de securitate nationala a Rusiei pina in 2020 aprobată in aceasta saptamina de presedintele Rusiei Dmitri Medvedeev, problemele energetice sint considerate a fi ele mai importante pentru perioada urmatoare.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG