Linkuri accesibilitate

Ştiri

Procuratura cere explicaţii în legătură cu vizita făcută de Dorin Chirtoacă în SUA

Primarul liberal al Chişinăului Dorin Chirtoacă a spus că procuratura municipală i-a cerut explicaţii în legătură cu o vizită făcută în Statele Unite. Chirtoacă s-a plâns că acesta este un obicei din epoca sovietică.

Chirtoacă a spus astăzi la o şedinţă de la Primărie că a fost la Universitatea Harvard, unde a prezentat situaţia din Republica Moldova după alegerile de la 5 aprilie şi violenţele care le-au urmat. El a adăugat că investigarea călătoriei sale de către putere arată „în ce mod sunt respectate drepturile omului în Moldova”.

Chişinău: peste 370 de plîngeri despre maltratare de către organele de forţă

Un oficial al primăriei Chişinăului a anunţat că peste 370 de persoane au depus sau se pregătesc să depună plângeri despre felul cum au fost tratate de poliţie în urma protestelor din aprilie.

Potrivit Infoprim, Alexandra Moţpan, şefa Direcţiei Administraţie Publică a Primăriei Chişinău, a mai spus că dintre persoanele care se plâng că au fost agresate de organele de forţă, 35 sunt minori, elevi cu vârste între 12 şi 18 ani.

Colombo: armata din Sri Lanka anunţă lichidarea liderului Tigrilor Tamili

Armata din Sri Lanka a anunţat că rebelii numiţi „Tigri tamili” au fost învinşi şi insula se află în întregime sub controlul guvernului, pentru prima oară în ultimele decenii. Un purtător de cuvânt al preşedinţiei din Sri Lanka a mai anunţat că liderul „Tigrilor tamili” ar fi fost ucis chiar astăzi.

Rebelii şi-au recunoscut înfrângerea în cel mai îndelungat război civil din istoria modernă a Asiei. Conflictul a durat trei decenii şi s-a soldat cu moartea a cel puţin 70.000 de persoane.

În Myanmar a început procesul liderei opoziţiei Aung San Suu Kyi

În Myanmar a început procesul liderei opoziţiei Aung San Suu Kyi, care ar putea fi condamnată la cinci ani de închisoare. Ea este acuzată că ar fi nesocotit condiţiile arestului la domiciliu, primind vizita unui străin. Apărarea susţine că dizidenta nu îl invitase pe cetăţeanul american, care a intrat cu forţa în reşedinţa ei. Procesul ar putea dura trei luni.

Uniunea Europeană a avertizat că va impune noi sancţiuni împotriva regimului militar din Myanmar.

Avertisment OMS asupra riscului unei pandemii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat asupra riscului unei pandemii de gripă la nivel global.
Directorul general al organizaţiei, Margaret Chan a spus că aşa-numitul virus al gripei porcine în combinaţie cu virusul gripei aviare ar putea crea un nou tip de virus, care s-ar putea transmite uşor de la om la om.

Virusul gripei porcine a fost semnalat până acum în 40 de ţări şi a infectat în total peste 8500 de persoane, omorînd 70, majoritatea în Mexic.

Trupele pakistaneze asediază oraşul Mingora din defileul Swat

Pakistanul susţine că ofensiva sa împotriva miliţiilor Taliban face progrese şi că trupele guvernamentale au luat cu asalt oraşul Mingora, din nord-vestul ţării. Vorbind la Islamabad, premierul pakistanez Yusuf Raza Gilani a dat asigurări că trupele guvernamentale vor rămâne în zona de luptă până ce vor reveni acasă toţi refugiaţii.
Se crede că luptele dintre pakistanezi şi Talibanii au alungat din valea Swat peste un milion de persoane.

Vilnius: Daliei Grybauskaite viitoarea femeie preşedintă a Lituaniei

Lituania va avea prima femeie preşedintă, după victoria confortabilă la alegerile de duminică a Daliei Grybauskaite. După numărarea aproape tuturor voturilor, economista în vârstă de 53 de ani conducea cu 70 la sută.

Grybauskaite, înscrisă în alegeri ca independentă, îl va înlocui la preşedinţie pe Valdas Adamkus, care a avut deja două mandate de cinci ani. În primele declaraţii de după victorie, preşedinta-aleasă a spus că sarcina ei principală va fi combaterea recesiunii economice şi introducerea cât mai grabnică a monedei europene unice în Lituania.

Kabul: Fratele preşedintelui afgan Hamid Karzai ţinta unei tentative de asasinat?

Fratele preşedintelui afgan Hamid Karzai susţine că a fost victima unei tentative de asasinat. Ahmad Walid Karzai a declarat că a fost prins într-o ambuscadă de Talibani pe o şosea în drum spre Kabul şi că unul din body-guarzii săi a fost ucis.

Ahmad Walid Karzai, care este şeful administraţiei unei provincii afgane, crede că atentatul a fost îndreptat împotriva sa. Agenţiile de presă scriu că fratele preşedintelui este o figură controversată şi că unii ziarişti din Occident au relatat că ar fi implicat în traficul de droguri. El a respins mereu aceste acuzaţii.

Bagdad: Abu Omar al Baghdadi în arestul poliţiei irakiene?

Poliţia irakiană a dat publicităţii o înregistrare video cu interogatoriul unui bărbat despre care susţine că este Abu Omar al Baghdadi, liderul unui grup insurgent cu legături cu Al Qaida. Arestarea lui a fost anunţată de irakieni în aprilie.

Despre al Baghdadi s-a mai spus însă de multe ori că a fost arestat sau ucis, iar un purtător de cuvânt al armatei americane a declarat în urmă cu doi ani că el nici nu există.

Incendiu la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

Un incendiu a izbucnit astăzi în clădirea Comisiei Europene de la Bruxelles. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Johanned Laitenberger a confirmat că sediul instituţiei a fost evacuat. Pompierii au spus că incendiul a început într-o structură plasată deasupra clădirii, unde se află cabluri şi aparatură electrică. Nu au fost răniţi şi nu se cunoaşte exact cauza incidentului.

Cristian Diaconescu despre acordarea cetățeniei românești moldovenilor

Intr-un interviu acordat cotidianului „Adevărul”, ministrul de Externe al României, Cristian Diaconescu trece în revistă relațiile cu Republica Moldova, afirmînd între altele că „pînă la urmă, Chișinăul, prin întreaga sa retorică, nu a făcut altceva decît să-și genereze o problemă în legătură cu propriile interese”. După spusele lui Cristian Diaconescu, simplificarea acordării cetățeniei române nu va conduce la „un val de noi cetățeni”. In ultimii 16 ani, în baza legii actuale s-au acordat circa 120.000 de cetățenii.

Dalia Gribauskaite a cîștigat alegerile prezidențiale din Lituania

Dalia Gribauskaite, în prezent comisar pentru buget al Uniunii Europene, şi-a anunţat victoria în alegerile prezidenţiale de duminică din Lituania. In vîrstă de 53 de ani, doamna Gribauskaite, care a candidat ca independentă, a obţinut victoria din primul tur de scrutin şi îl va înlocui pe Valdas Adamkus, care a dispus de 2 mandate prezidenţiale de cîte 5 ani. Dupa declararea victoriei, noua preşedinta de la Vilnius a spus că principalele probleme ale ţării sale sunt actuala criza economică şi lupta împotriva corupţiei.

Traian Băsescu indecis în privința unui nou mandat prezidențial

In declaraţii facute duminică seara la Realitatea TV, preşedintele Romaniei, Traian Băsescu a anunţat că nu a luat încă o hotarîre daca să candideze sau nu în urmatoarele alegeri prezidenţiale, care vor avea loc in această toamnă. Traian Băsescu a mai spus şi că, după ce nu va mai fi preşedintele Romaniei, nu va mai fi implicat in politică.

Președintele Ucrainei condamnă comunismul ca regim totalitar

In discursul sau de duminică, la comemorarea victimelor represiunii comuniste, președintele Ucrainei, Viktor Yuschenko a spus că ţara sa trebuie să elimine toate simbolurile din perioada Uniunii Sovietice, care sint, in opinia şefului statului ucrainian, „ simboluri ale morţii”. In discursul său de duminică, Victor Yuschenko a mai spus că „atît comunismul cît şi fascismul au fost doua regimuri totalitare care, in esenţă, sînt egale în ura lor faţă de fiinţa umana”. Comemorarea a avut loc în apropiere de Kiev, în padurea de la Bykivnya. Serviciul de securitate din Ukraina a anunţat săptămîna trecută că a identificat 14 mii 191 de persoane ucise la ordinul lui Stalin şi înmormîntate în mai multe gropi comune in această pădure.

Geneva: Convorbiri ruso-georgiene pe tema regiunilor separatiste ale Georgiei

Reprezentanţi ai Georgiei şi ai Rusiei ar urma să se întîlnească astazi la Geneva, pentru o noua rundă de convorbiri legata de statutul celor doua regiuni separatiste ale Georgiei, Abhazia şi Osetia de Sud. Convorbirile sint mediate de Naţiunile Unite, Uniunea Europeană şi OSCE şi ele au fost demarate după razboiul dintre Georgia si Rusia din vara anului trecut, în urma căruia, Rusia si Nicaragua au recunoscut independenţa celor doua regiuni separatiste. Autorităţile abhaze au invocat vicii de procedură şi au anunţat că nu vor participa la convorbirile de astazi.

Președintele Turciei critică state ale Uniunii Europene

Preşedintele Turciei, Abdulah Gul, într-o vizită în Siria, a criticat unele ţări din Uniunea Europeană pentru că încearcă să împiedice aderarea ţării sale la Uniunea Europeană. In opinia liderului de la Ankara, Uniunea Europeană ar fi „nesinceră” în legatură cu negocierile de aderare ale ţării sale, iar atitudinea aceasta este de neacceptat pentru Ankara. Recent, preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy şi cancelara Germaniei Angela Merkel au repetat opozitia lor faţă de aderarea Turciei la structurile Uniunii europene.

Convorbiri la Washington între Barack Obama și Beniamin Netanyahu

Astazi vor avea loc la Washington convorbiri între preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi premierul Israelului, Beniamin Netanyahu. Potrivit unui consilier al premierului israelian, unul din subiectele convorbirilor îl va constitui programul nuclear iranian care nelinişteşte lumea politică israeliana, fiind considerat o ameninţare extremă la siguranţa statului. Consilierul premierului a evitat să spună dacă Beniamin Netanyahu , in discuţiile de la Casa Albă îşi va declara sprijinul pentru formarea unui stat palestinian, ca solutie a conflictului din Orientul Mijlociu, soluţie susţinută de administraţia Obama.

Militanta pentru democrație în Birmania Aun San Suu Ki adusă în fața justiției

Autorităţile militare din Mianmar, fosta Birmania, o aduc astazi în faţa instanţei pe laureata Premieului Nobel pentru pace si militanta pentru democraţie si drepturile omului Aun San Suu Ki. Ea este acuzată că ar fi încălcat legile şi, fiind în arest la domiciu, că a acceptat vizita unui cetăţean american. Aun Sa Su Ki ar putea să fie condamnată la pînă la 5 ani de închisoare. Organizaţii internaţionale pentru apărarea drepturilor omului şi guverne occidentale au criticat decizia autorităţilor militare de la Rangun, iar Naţiunile Unite au spus ca deja tinerea lui Aun San Su Ki in arest la domiciu, a fost o grava încălcare a drepturilor omului.

Lupte grele împotriva Talibanilor, în valea Swat din Pakistan

Fortele de securitate pakistaneze au anunţat că au avut loc lupte grele in valea Swat, intre fortele pakistaneze şi militiile Taliban, care controleaza regiunea. Autorităţile de la Islamabad au cerut populaţiei civile sa părăsească zona. Potrivit agentiei ONU pentru refugiaţi, deja peste 1 milion de oameni s-au refugiat din regiune. Ministrul pakistanez de interne a spus că în cele 3 saptamini de cind a inceput ofensiva militara in valea Swat, peste 1000 de militanţi ar fi fost omoriţi.

Partidul liberal democrat britanic cere demisia președintelui Camerei Comunelor

Preşedintele partidului liberal democrat din Marea Britanie, Nick Clegg a cerut demisia preşedintelui Camerei Comunelor, Martin Michael. El este acuzat că nu ar fi putea lua masurile necesare de reforma, necesare ca urmare a scandalului de coruptie declansat de publicarea de catre cotidanul Daily Telegraph a cheltuielilor decontate de mai multi parlamentari britanici din toate cele 3 partide din parlamentul de la Londra.

Ambasada Austriei la București deplînge publicarea în presă a unui raport confidențial

Ambasada Austriei la Bucureşti, intr-un comunicat de presa citat de agentia Mediafax, arata că regretă profund publicarea in presa a unor informaţii neoficiale dintr-un raport al ambasadei redactat dupa intrevederea preşedintelui Romaniei cu ambasadorii ţărilor Uniunii Europene la Bucuresti. Raportul nu era menit publicării si ambasada a declanşat o investigaţie pentru a stabili modul in care documentul a ajus la presa.

In raport, preşedintele Romaniei era citat cu declaratia ca relatiile Romaniei cu Rusia si Ucraina s-au deteriorat ca urmare a recentului scadal de spionaj, soldat cu expulzarea a 2 consilieri ai ambasadei ucrainiene de la Bucuresti si a 3 diplomaţi rusi.

Vilnius: Dalia Gribauskaite viitorul preşedinte al Lituaniei?

In Lituania au loc alegeri prezidenţiale şi nu este exclus ca Dalia Gribauskaite, actualmente comisar pentru buget al Uniunii Europene, să fie succesoarea lui Valdas Adamkus, care a fost preşedinte timp de 2 mandate de cite 5 ani. În vîrsta de 53 de ani, Gribauskaite ar putea să fie aleasă chiar din primul tur de scrutin, căci în sondajele de opinie a fost creditată cu peste 50 la suta din încrederea electoratului. Lituania este foarte grav afectată de actuala criză economică globală.

Zagreb: alegeri locale cu valoare de test pentru guvernul Sanader

In Croaţia au loc alegeri locale, considerate drept un test pentru coaliţia de centru dreapta de la Zagreb. Guvernul condus de premierul Ivo Sanader este supus multor presiuni din partea sindicatelor din cauza situaţiei economice a ţării, grav afectată de criza financiară globală. In aceste alegeri participă şi multi candidaţi independenti, bine creditaţi de sondajele de opinie. Primele rezultate sunt aşteptate în această seară.

Teheran: autorităţile interzic din nou un ziar reformist

Un ziar reformist iranian a fost interzis la numai o zi după ce reapăruse pe piaţă dupa 6 ani de interdicţie. Potrivit ministrului culturii de la Teheran, decizia de interzicere a publicaţiei a fost luată ca urmare a cererii procurorului şef, care a contestat în instanţă reluarea activităţii ziarului.

In urma cu 6 ani ziarul a fost interzis pentru că publicase scrisoarea deschisă a unui grup de parlamentari reformişti care puneau sub semnul întrebării rolul liderului suprem iranian, Ayatolahul Ali Kamenei în scoaterea din competiţia electorală din 2004 a mai multor candidaţi. Publicaţia este considerată ca apropiată fostului preşedinte iranian Mohamed Hatami.

Luna viitoare in Iran au loc alegeri prezidenţiale.

Obama: suplimentarea trupelor condiţionată de o evoluţie democratică în Afganistan

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a declarat că orice decizie legată de o noua suplimentare a forţelor militare americane din Afganistan va depinde de ritmul evoluţiei democraţiei şi situaţiei de securitate. Declaraţia a fost făcută de preşedintele american intr-un interviu cu publicaţia Newsweek.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG