Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ce legătură există între competenţele procuraturii şi vizita lui Dorin Chirtoacă în SUA?

Primarul general al Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoacă a anunţat, printr-o declaraţie de presă, ca răspuns la solicitările procuraturii referitoare la vizita sa recentă în Statele Unite, că a cheltuit din bugetul municipalităţii pentru aceasta călătorie 405 lei, restul cheltuielilor fiind acoperite de organizatori, adică Programul Kokkalis pentru Europa Centrala şi Sud-Est al Universitatii Harvard. În declaraţia de răspuns a primarului la scrisoarea procuraturii, Dorin Chirtoacă spune că nu poate exista nici o legătură între competenţele procuraturii şi vizita sa in Statele Unite „ cu excepţia situaţiei în care admitem faptul că autorităţile comuniste văd relatiile Republicii Moldova cu Statele Unite, exact aşa cum le vedeau autorităţile sovietice comuniste ale URSS înainte de 1989”.

Vitalie Nagacevschi susţine că PCRM ar putea folosi dosarul Stati pentru a şantaja opoziţia

Vitalie Nagacevschi, parlamentar din partea Partidului Liberal Democrat în actuala legislatură, a anunţat că îşi suspendă activitatea de avocat. Anunţul a fost facut într-o conferinţă de presă la Chişinau, în care însă el a spus că, in calitate de avocat al omului de afaceri Gabriel Stati, aflat in arest ca urmare a protestelor anti comuniste din 7 aprilie, susţine că organele de forţă ar încerca să organizeze anumite provocari care ar putea duce la deschiderea unui nou dosar penal împotriva clientului sau şi a altui reţinut, Aurel Marinescu.

Vitalie Nagacevschi a declarat şi că acest caz ar putea fi folosit de autorităţile comuniste pentru a exercita presiuni asupra opozitiei pentru a obţine miine, in parlament votarea preşedintelui Moldovei, condiţionînd eliberarea omului de afaceri de un eventual vot pozitiv in parlament. „ Sint persoane din opozitie care sunt prieteni cu tatăl lui Gabriel Stati, iar comuniştii speră ca prin aceste metode să forţeze votarea unui preşedinte comunist, cu condiţia eliberării ulterioare a celor doi", a spus Nagacevschi citat de agentia Info Prim Neo.

Moscova: convorbiri pe tema încheierii unui tratat de dezarmare nucleară post START

La Moscova, intre oficialitati americane si ruse au inceput noi convorbiri pe tema modificarii tratatului START de dezarmare nucleara, document semnat in 1991. Acordul urmează sa expire la sfirşitul acestui an. Presedintii Statelor Unite si Rusiei au cazut de acord sa reia convorbirile privind dezarmarea nucleara si inlocuirea vechiului tratat, la intrevederea lor din luna aprilie.

Potrivit şefului diplomatiei ruse Serghei Lavrov, in cadrul convorbirilor incepute astazi urmeaza sa fie facute propuneri ce ar trebui discutate intre presedintele american si cel rus, la următoarea lor întilnire de la Moscova, din 6-8 iulie.

Rusia a lasat sa se înteleaga ca progresul la negocierile asupra tratatului START depinde de anularea planurilor defensive americane din Europa Centrala si de Rasarit (elemente ale unui scut anti racheta in Polonia si Cehia).

Vice-preşedintele american Biden începe la Sarajevo un turneu balcanic

Vicepreşedintele american Joe Biden a început un turneu în Balcani pentru a demonstra continua implicare americana in această regiune. Astăzi vicepreşedintele Biden se află la Sarajevo împreuna cu coordonatorul politicii externe şi de securitate a Uniunii Europene, Javier Solana. Miine vicepreşedintele american merge la Belgrad, iar joi şi vineri se va afla la Priştina, în Kosovo. La Sarajevo, atît Javier Solana cît şi Joe Biden au avertizat asupra pericolului revenirii în Balcani la retorica naţionalistă.

Londra: demisia speaker-ului laburist Michael Martin

Preşedintele Camerei Comunelor a Parlamentului de la Londra, Michael Martin şi-a anunţat demisia ca urmare a scandalului deconturilor parlamentarilor britanici. Este prima dată în ultimii 300 de ani cînd un preşedinte al Camerei Comunelor este înlăturat din funcţie. El a fost acuzat că a încercat să impună prin justiţie interdicţia de publicare a cheltuielilor parlamentarilor britanici. Cotidianul Daily Telegraph a publicat recent listele de cheltuieli decontate din bani publici ale parlamentarilor britanici. Reprezentati ai tuturor partidelor s-au regasit pe aceasta listă, cu cereri de deconturi de la fastuoase candelabre pentru propriile locuinte pînă la filme porno.

Geneva: o nouă rundă a convorbirilor ruso-georgiene, cu participarea separatiştilor abhazi şi osetini

Reprezentantul special al Uniunii Europene pentru criza georgiana, Pierre Morel a anuntat la Geneva ca reprezentanti ai Georgiei si ai Rusiei se vor intilni din nou la 1 iulie, după convorbirile lor de astazi care au durat 3 ore şi jumatate.

Initial reprezentanţii regiunii separatiste Abhazia au anuntat ca nu vor participa la convorbirile de la Geneva, acuzind vicii de procedura. Dupa ce au absentat ieri de la convorbiri, atit reprezentantii Abhaziei cit si cei ai Osetiei de Sud au aparut astazi la Geneva, insotind delegatia rusa.

Intr-un interviu in exclusivitate cu serviciul georgian al postului nostru de radio, fostul reprezentat al Uniunii Europene la Tbilisi, Denis Corboy a declarat că ar avea indicii că Rusia ar pregăti, pentru această vară , o nouă ofensivă militară împotriva Georgiei. Fostul diplomat a declarat Europei Libere că efectivele militare ruse desfăşurate în cele doua regiuni separatiste ale Georgiei ar fi fost întărite cu echipamente militare care nu sint specifice operaţiunilor de menţinere a păcii.

OSCE a salutat, într-un comunicat, progresele facute la convorbirile de la Geneva de astazi.

Moscova anunţă că va disloca mai puţine trupe în Abhazia şi Osetia de Sud

Adjunctul ministrului apararii Aleksandr Kolmakov a declarat ca Rusia va desfasura mai putini militari in Abhazia si Osetia de Sud decit planificase initial. Oficialitatea militara rusa nu a precizat insa citi militari rusi sint desfasuraţi in cele doua regiuni separatiste ale Georgiei. Reamintim că în urma razboiului ruso-georgian din vara trecută Rusia si Nicaragua au recunoscut independenţa celor doua republici secesioniste.

Moscova: înfiinţarea unei comisii de cosmetizare a istoriei recente

Presedintele Rusiei Dmitri Medvedev a semnat decretul prin care a infiintat o comisie insarcinata cu prezentarea istoriei recente a tarii. Criticii guvernului de la Moscova sustin ca este o noua tentativa de a rescrie istoria ultimului secol. In Duma de stat, partidul Rusia Unita al premierului Vladimir Putin a avansat o legislatie prin care negarea victoriei Uniunii Sovietice in al doilea razboi mondial este considerata infractiune, ca si diminuarea importantei Uniunii Sovietice in victoria asupra Germaniei.

Kiev: demiterea şefului administraţiei prezidenţiale

Preşedintele Ucrainei Viktor Yuschenko l-a demis pe seful administratiei prezidentiale Viktor Baloha. In decretul de destituire nu se precizează motivele deciziei. Intr-un interviu publicat astazi, Viktor Yuschenko a declarat că doreşte oameni noi in jurul său, pentru ca se pregateste sa candideze pentru un nou mandat. Victor Baloha a afirmat ca presedintele de la Kiev „ nu ar avea dreptul moral” sa mai candideze pentru un nou mandat.

Beijing: dubii în legătură cu afirmaţia autorităţilor că au eliberat toţi deţinuţii din lotul Tien An Men

Autorităţile comuniste chineze au anunţat că au eliberat toti deţinutii politici încarceraţi în urma cu 20 de ani, după reprimarea protestelor din Piata Tien An Men din Beijing. Un grup pentru apărarea drepturilor omului cu sediul în Statele Unite a anunţat că Liu Jiu Hua a fost condamnat in 1989 la închisoare pe viată pentru ceea ce autorităţile comuniste chineze au numit huliganism şi că a fost eliberat după 20 de ani de detenţie în luna ianuarie. Grupul susţine că încă peste 30 de persoane se mai află încă în detentie pentru rolul jucat în protestele de acum 20 de ani, sub diferite învinuiri.

Bill Clinton - emisar special ONU în Haiti

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki Moon l-a numit astazi pe fostul presedinte american Bill Clinton, emisar special in Haiti. Secretarul general ONU a spus ca este esential ca Haiti, care a trecut printr-o perioada lunga de instabilitate si a fost devastata de mai multe uragane, sa fie ajutată de comunitatea internatională.

Filmul "Amintiri din Epoca de Aur" prezentat la Cannes

La Festivalul International al filmului de la Cannes a fost prezentat, in sectiunea "Un certain regard", filmul Amintiri din Epoca de Aur, pe scenariul lui Cristian Mungiu si produs de operatorul Oleg Mutu si de Cristian Mungiu. Episoadele filmului sunt semnate de 5 regizori : Ioana Uricariu, Hanno Hoeffer, Constantin Popescu, Razvan Marculescu si Cristian Mungiu.

Bucureşti: premierul Boc se declară optimist în privinţa relansării creditării

Premierul roman Emil Boc a anuntat, intr-o declaratie facută postului public de radio de la Bucuresti, ca in urmatoarele două luni va avea loc o relansare a creditarii.

Primarul Chișinăului interpelat de procuratură după vizita în Statele Unite

Primarul liberal al Chişinăului Dorin Chirtoacă a spus că procuratura municipală i-a cerut explicaţii în legătură cu o vizită făcută în Statele Unite şi s-a plâns că acesta este obicei din epoca sovietică: „Este vorba de intimidare, evident, pentru că nu este de competenţa procuraturii să acumuleze asemenea informaţii, decât dacă la bază ar sta presupunerea dânşilor că sa comis o infracţiune prin vizitarea Statelor Unite”.

Chirtoacă a mai spus că a fost la Universitatea Harvard, unde a prezentat situaţia din Republica Moldova după alegerile de la 5 aprilie şi violenţele care le-au urmat.

Barack Obama și Benjamin Netanyahu despre conflictul din Orientul Mijlociu

Preşedintele american, Barack Obama a spus după întâlnirea cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu că Washington-ul este pentru soluţia cu două state ca reglementare a conflictului israeliano-palestinian. Obama a mai spus că extinderea coloniilor israeliene trebuie oprită şi a făcut apel la ambele părţi să reia negocierile de pace.

Netanyahu a spus că este gata de negocieri, dar palestinienii ar trebui să recunoască mai întâi Israelul ca stat evreiesc. Pe tema programului nuclear al Iranului, preşedintele Obama a spus că aşteaptă progrese până la sfârşitul acestui an, dar că nu vede motive pentru a stabili un calendar artificial pentru eforturile diplomatice.

Infrîngerea rebelilor tamili din Sri Lanka

Armata din Sri Lanka a anunţat că rebelii numiţi „Tigri tamili” au fost învinşi şi că insula se află sub controlul guvernului în întregime, pentru prima oară în ultimele decenii. Un purtător de cuvânt al preşedinţiei din Sri Lanka a mai anunţat că liderul „Tigrilor tamili” ar fi fost ucis. Rebelii şi-au recunoscut înfrângerea, după ceea ce a fost cel mai îndelungat război civil din istoria modernă a Asiei. Conflictul a durat trei decenii şi s-a soldat cu moartea a cel puţin 70.000 de persoane.

Un milion și jumătate de civili refugiați din Pakistan

Agenţia ONU pentru refugiaţi spune că luptele din Pakistan dintre armată şi miliţiile taliban au dus luna aceasta la evacuarea unui număr de aproape un milion şi jumătate de civili. Pakistanul susţine că ofensiva sa împotriva miliţiilor Taliban din valea Swat începută în aprilie înaintează şi că trupele guvernamentale au luat cu asalt oraşul Mingora, din nord-vestul ţării.

Vorbind luni la Islamabad, premierul pakistanez Yusuf Raza Gilani a promis că trupele guvernamentale vor rămâne în zona de luptă până ce vor reveni acasă toţi refugiaţii.

OMS avertizează din nou asupra riscului de pandemie virală

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat asupra riscului unei pandemii de gripă la nivel global. Directorul general al organizaţiei, Margaret Chan, a spus că aşa-numitul virus al gripei porcine în combinaţie cu virusul gripei aviare ar putea crea un nou tip de virus, care s-ar putea transmite uşor de la om la om. Virusul gripei porcine a fost semnalat până acum în 40 de ţări şi a infectat în total peste 8500 de persoane, omorînd 70, majoritatea în Mexic.

Papa Benedict al XVI-lea pe Facebook

Vaticanul spune că va deschide o pagină a Papei Benedict al XVI-lea pe situl popular de socializare pe internet Facebook. Arhiepiscopul Claudio Celli care conduce Consiliul Pontifical pentru Comunicare Socială a declarat că papa este foarte interesat de asemenea mijloace. El a reamintit că suveranul pontif în vârstă de 82 de ani a sprijinit anul acesta crearea unei pagini a Vaticanului pe Youtube unde apar frecvent clipuri video despre activităţile papale.

Vicepreședintele SUA vizitează trei state din Balcani

Vicepreşedintele american, Joe Biden începe azi o vizită de trei zile în Balcani, cu o primă escală în Bosnia unde va fi însoţit de coordonatorul politicii europene externe şi de securitate, Javier Solana. Miercuri, Biden va călători la Belgrad, fiind cel mai important oficial american care vizitează Serbia în 25 de ani. Vicepreşedintele american îşi va încheia turneul joi în Kosovo, care şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia anul trecut cu sprijinul Washington-ului.

CIA despre utilizarea dronurilor împotriva rețelei teroriste Al Qaida

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a Statelor Unite, Leon Panetta a apărat folosirea aparatelor de zbor nepilotate pentru atacarea militanţilor din organizația Al-Qaida. Directorul CIA a spus la o conferinţă organizată de Consiliul Pacific pentru Politica Internaţională că politicile preşedintelui Barack Obama au periclitat serios conducerea reţelei teroriste. Panetta a spus că folosirea aparatelor nepilotate împotriva unor ţinte în Pakistan a fost „foarte eficientă”. Dar oficialităţile pakistaneze spun că aceste dispozitive care au ucis peste 390 de oameni în aproximativ 42 de atacuri după august 2008 violează suveranitatea ţării.

Societatea mondială pentru Protecția Animalelor critică Egiptul

O cunoscută organizaţie pentru protecţia animalelor a criticat Egiptul pentru folosirea metodelor „şocante şi nemiloase” la sacrificarea porcilor în cadrul măsurilor împotriva gripei porcine. Societatea Mondială pentru Protecţia Animalelor a spus că metodele sunt „inumane”.

Autorităţile egiptene au decis să sacrifice toţi cei peste 300 de mii de porci din ţară pentru a împiedica răspândirea gripei porcine, chiar dacă în Egipt nu se înregistrase nici un caz de îmbolnăvire, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţi a spus că măsura este totalmente inutilă pentru că noul virus gripal se răspândeşte de la om la om.

Geneva: Rusia urmează exemplul Abhaziei şi se retrage de la tratativele cu Georgia

Rusia s-a retras de la discuţiile cu Georgia ţinute sub egida Naţiunilor Unite la Geneva pentru că reprezentanţii Abhaziei au refuzat să participe. Viceministrul rus de externe, Grigori Karasin, a spus agenţiei Interfax că reuniunea nu avea nici un rost fără participarea uneia din părţile implicate. Odată cu delegaţia rusă s-a retras şi aceea din Osetia de Sud.

Convorbirile de la Geneva, care urmau să dureze două zile, aveau ca scop reducerea tensiunii dintre Rusia şi Georgia, în urma conflictului armat dintre cele două ţări din august, anul trecut.

Washington: întrevedere Barack Obama - Benjamin Netanyahu

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi premierul Israelului Benjamin Netanyahu au început la Casa Albă primele lor convorbiri despre procesul de pace din Orientul Apropiat şi despre poziţia ţărilor lor faţă de Iran.
Observatorii politici se aşteptă ca Obama să facă presiuni asupra lui Netanyahu pentru ca acesta să accepte crearea unui stat palestinian.

Liderul israelian are rezerve faţă de acest plan, şi, din acest motiv, se aşteaptă ca la Casa Albă să promoveze mai ales problema Iranului, al cărui program nuclear reprezintă o ameninţare directă pentru Israel.

Londra: speaker-ul laburist al Camerei Comunelor refuză să-şi dea demisia

Spicherul Camerei Comunelor din parlamentul Marii Britanii a respins cererile de a-şi da demisia, pe fondul unui scandal privind folosirea de către parlamentari a alocaţiilor pentru locuinţe. 15 legislatori i-au cerut astăzi laburistului Michael Martin să renunţe la post. Dacă accepta, el ar fi devenit primul spicher din parlamentul britanic care şi-ar fi dat demisia, în istoria de 300 de ani a Camerei Comunelor.

Martin fusese acuzat că a ignorat „indiciile” privind abuzurile parlamentarilor. Recent, un ziar britanic a dezvăluit că mulţi dintre ei au folosit banii acordaţi de parlament ca să cumpere lucruri care nu aveau nici o legătură cu destinaţia oficială a alocaţiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG