Linkuri accesibilitate

Ştiri

Armata pakistaneză anunţă înfrîngerea talibanilor din Sultanwas

Armata pakistaneză a anunţat că învins talibanii din localitatea Sultanwas din districtul Buner, ucigînd aproximativ 80 de militanţi. Armata nu precizează dacă "luptele intense” s-au soldat cu pierderi în rîndul populaţiei civile. În ultimele 24 de ore, în valea Swat din apropiere s-a înregistrat un mort în rîndul trupelor guvernamentale.

Accident avitatic în estul insulei Java - 98 de morţi

În Indonezia, un avion militar s-a prăbuşit şi a luat foc ucigînd 98 de persoane. Armata a anunţat că avionul care transporta militari şi familii ale militarilor, a căzut peste câteva case în apropierea unei baze aeriene în estul insulei Java. Cauza incidentului rămâne necunoscută.

Teheran: Mahmud Ahmadinejad va avea 3 contracandidaţi la alegerile prezidenţiale

Patru candidaţi la alegerile prezidenţiale din Iran de pe 12 iunie au primit aprobarea Consiliului Gardienilor, care veghează asupra respectării constituţiei statului islamic. Potrivit unei declaraţii a ministerului de Interne, printre cei aprobaţi se numără şi actualul preşedinte Mahmud Ahmadinejad, precum şi fostul premier Mir Hossein Moussavi. Politician reformist, Moussavi este văzut ca cel mai puternic contracandidat al lui Ajmadinejad.

Autorităţile din Myanmar vor permite unui grup de persoane să asiste la procesul lui Aung San Suu Kyi

Autorităţile din Myanmar au anunţat că la procesul liderei opoziţiei pro-democratice va avea acces un mic grup de diplomaţi şi jurnalişti străini. Potrivit anunţului autorităţilor din Myanmar, reporterii şi diplomaţii se vor putea întâlni cu Aung San Suu Kyi. Laureată a premiului Nobel pentru Pace, Aung San Suu Kyi a petrecut ultimii 19 ani în arest la domiciliu aproape neîntrerupt, iar recent a fost întemniţată sub acuzaţia că a încălcat condiţiile arestului. Marţi, o organizaţie din sud-estul Asiei s-au alăturat liderilor internaţionali care au condamnat procesul.

OMS: 3660 de persoane infectate cu virusul gripei porcine

Gripa porcină a făcut alte patru victime pe măsură ce noul virus se răspândeşte în America Latină şi Asia. Numărul celor răpuşi de gripa porcină în Mexic, ţară unde a izbucnit maladia, a ajuns la 74, în timp ce numărul persoanelor infectate a crescut cu aproape 100 în 24 de ore ajungînd la 3 660.

Secretarul general ONU Ban Ki-moon le-a cerut oamenilor să rămână vigilenţi pentru că epidemiile din trecut care au început cu forme moderate s-au agravat pe parcurs.

Asasinarea în Ingusetia a unui ofiţer al Serviciului Federal de Securitate din Rusia

Un ofiţer al Serviciului federal de Securitate din Rusia a fost ucis de o bombă plasată în maşina sa în Republica Inguşetia din sudul Federaţiei Ruse. Un purtător de cuvânt a spus că Magomed Tokhov, şeful adjunct pentru afaceri juridice al secţiei FSB din Inguşetia a murit pe loc când bomba a explodat în capitala inguşă Nazran. Tokhov este al cincilea ofiţer al FSB ucis în Inguşetia anul acesta.

După eşecul de astăzi, repetarea alegerii preşedintelui Moldovei va avea loc la 28 mai

In Parlamentul Moldovei s-a desfășurat azi un prim tur de scrutin pentru alegerea președintelui statului. Potrivit agențiilor de presă, toți cei 60 de deputați comuniști au votat în favoarea premierului demisionar Zinaida Greceanîi.

Așa cum era așteptat, deputații opoziției nu au participat la vot. Potrivit legislației, în absența unui al 61-lea vot, alegerile urmează să fie repetate în cel mult 15 zile, iar dacă nici cu această ocazie președintele nu va fi ales, Parlamentul urmează să fie dizolvat în vederea convocării alegerilor anticipate.

Conform agenției Unimedia, deputații au decis ca ședința de repetare a alegerii președintelui să aibă loc la 28 mai.

Guvernul R. Moldova critică România și declarațiile președintelui Băsescu

Guvernul Republicii Moldova a dat publicitaţii, marți seară, o declaratia de presă in care acuză Romania ca „a lansat in repetate rînduri declaratii fără echivoc privind asimilarea inevitabilă a Moldovei de către Romania, (...), despre reunirea Moldovei cu Romania, drept singura perspectivă europeană palpabilă pentru Republica Moldova”.

In opinia guvernului de la Chişinau, faţa de recente declaratii ale preşedintelui Romaniei Traian Basescu că nu intentioneaza sa semneze tratatul de fronetieră cu Republica Moldova pentru că ar insemna, in viziunea sefului statului roman, legitimarea Pactului Ribentrop Molotov, Romania ar fi renunţat la politica unica a Uniunii Europene faţă de Moldova „generînd cu buna ştiinţă un nou focar de instabilitate regională în Europa”. Intr-un interviu acordat în exclusivitate pentru Europa Libera, ministrul moldovean de externe Andrei Stratan a spus că atitudinea Romaniei s-a schimbat din avocat al Moldovei, in procuror si că Uniunea Europeană trebuie să se implice in rezolvarea divergentelor dintre Bucuresti si Chisinau.

Opt experți ai Consiliului Europei în misiune la Chișinău

La Chişinău se află o delegaţie a Consiliului Europei. Surse din cadrul reprezentantei de la Chisinau a organizatiei au comunicat agenţiei Infotag ca delegatia este compusa din opt experti care vor avea intruniri atit cu reprezentantii structurilor de stat, cit si ai formatiunilor din opozitie, cu societatea civila pentru a afla mai multe despre evenimentele de la Chisinau de după alegerile din 5 aprilie.

Traian Băsescu nemulțumit de reacția Comisiei Europene la evenimentele de la Chișinău

Preşedintele Romaniei Traian Băsescu a declarat marți, la Bucureşti, la revenirea din vizita în Franța, că in discuţiile cu şeful statului francez și-a manifestat insatisfacţia faţă de modul în care Comisia Europeană a reacţionat la evenimentele care au avut loc la Chişinău după recentele alegeri parlamentare.
"Nu fac niciun secret din a vă spune că mi-am manifestat insatisfacţia pentru modul în care Comisia Europeană, spre deosebire de Parlamentul European, care a reacţionat foarte corect, mi-am manifestat insatisfacţia cu privire la modul în care Comisia Europeană a acţionat în acest caz", a spus Băsescu, citat de agentia Mediafax.

Potrivit sursei citate preşedintele Frantei, Nicolas Sarkozy ar fi spus la convorbirile cu omologul său de la Bucureşti că poziţia Franţei este de a sprijini întotdeauna un stat membru al Uniunii Europene.

Progrese în convorbirile ruso-georgiene de la Geneva pe tema Abhaziei și Osetiei de Sud

Rusia a anunţat recent noi manevre militare in Caucazul de Sud dar, la Geneva, mediatorii internaţionali spun că marți au fost făcute progrese în convorbirile dintre reprezentatii Georgiei si Rusiei pe tema regiunilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud. La convorbiri au participat si reprezentatii Abhaziei si Osetiei de Sud.

Potrivit reprezentantilor speciali ai Naţiunilor Unite si Uniunii Europene convorbirile au fost „substanţiale” şi constructive. In cadrul lor au fost abordate subiecte umanitare si legate de mentinerea securitatii in zonă. Potrivit reprezentanţilor Georgiei la aceste convorbiri s-a abordat cu seriozitate subiectul desfăşurarii unei misiuni internaţionale de menţinere a păcii in cele doua regiuni separatiste ale Georgiei, dar diferenţe importante continuă să existe intre părţi. OSCE a salutat printr-un comunicat progresele făcute la convorbirile de la Geneva.

Vice-președintele SUA, Joe Biden în vizită astăzi la Belgrad

Vicepreşedintele american Joe Biden viziteaza astazi Belgradul, unde are programate convorbiri cu preşedintele Serbiei, Boris Tadici. Marți, la Sarajevo, in Bosnia-Herţegovina, vicepreşedintele american a avertizat asupra pericolului reprezentat de reluarea retoricii naţionaliste şi de continuarea diviziunilor etnice care, in opinia lui Joe Biden ar putea readuce regiunea la haos şi la conflicte singeroase.

In discursul din parlamentul de la Sarajevo, Joe Biden a vorbit despre îngrijorarea Washingtonului faţă de evoluţiile din această ţara şi a repetat că singurul drum către prosperitate şi asigurarea securităţii regiunii este cel care conduce in Uniunea Europeană. Miine si poimiine, vicepreşedintele american se va afla la Priştina, in Kosovo.

Accident aviatic lîngă insulele Java

Un avion militar indonezian s-a prabuşit in apropiere de insulele Java, şi potrivit relatarilor agenţiilor internaţionale de presă cel puţin 57 de oameni au fost omoriţi. Avionul plecase de la Jakarta.

Statele Unite acordă ajutoare umanitare Pakistanului

Statele Unite au anunţat marți că vor acorda un ajutor umanitar in valoare de 100 de muilioane de dolari pentru Pakistan, pentru refugiaţii din valea Swat, care au fugit din pricina luptelor dintre armata pakistaneză şi militiile taliban care controlează regiunea. Banii vor fi folositi pentru cumpărarea de corturi, mincare şi medicamente. Anunţul a fost facut de Hillary Clinton, secretarul de stat american.

Moscova: convorbiri ruso-americane despre reducerea armelor nucleare

Reprezentanti ai Statelor Unite si Rusiei continuă şi astazi la Moscova convorbirile pe tema tratatului de reducere a armelor nucleare, START, tratat ce expiră la sfirsitul acestui an si dateaza din 1991. Convorbirile pregatesc agenda pe acest subiect al viitoarei intrevederi de la Moscova, dintre 6 si 8 iulie intre preşedintele Barack Obama si preşedintele Dmitry Medvedev. Intre cele două ţări continuă să existe divergenţe fata de unele aspecte legate de un nou tratat care sa limiteze armele nucleare.

Reuniune la vîrf UE-China

La Praga are loc astazi intilnirea la virf dintre reprezentatii Uniunii Europene si Chinei. Preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus ii va primi la castelul praghez pe premierul Wen Jibao şi pe președintele Comisiei europene, Jose Manuel Barosso. Cehia detine pină la sfirşitul lunii iunie preşedintia prin rotaţie a Uniunii Europene.

Pe agenda convorbirilor, probleme economice şi de mediu dar autoritatile comuniste de la Beijing au readus in atenţie chestiunea vizitelor facute in Europa de Dalai Lama, subiect de dezacord major intre Beijing şi Bruxelles. „Guvernul chinez se opune cu tărie activităţilor lui Dalai Lama de a promova independenţa Tibetului” se arată într-un comunicat al guvernului chinez dat publicităţii în ajunul vizitei.

Convorbiri pe teme UE între Traian Băsescu și Nicholas Sarkozy

Aflta într-o vizită oficială în Franța, preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a avut o discuţie consistentă cu omologul său francez despre aspiraţiile României de a deţine un portofoliu important în interiorul viitoarei Comisii Europene şi ca la Bucureşti să aibă sediul o importantă agenţie UE.

Băsescu a spus că unul din elementele abordate în discuţia cu omolgul său francez, Nicholas Sarkozy, a fost speranţa că până la sfârşitul anului, Irlanda va adopta Tratatul de la Lisabona.

București: PNL cere demisia ministrului Apărării

La București, Partidul Național Liberal va depune, în aproximativ 10 zile, la Senat, o moţiune simplă în care va cere demisia ministrului Apărării Mihai Stănişoară, ca urmare a "comportamentului deplorabil" al acestuia la audierea în Comisia de apărare din Cameră, a declarat, marţi, deputatul liberal George Scutaru.

Guvernul României va aloca 770 de milioane euro pentru proiecte de dezvoltare rurală

Guvernul României a semnat de la preluarea mandatului şi până în prezent, contracte de finanţare în valoare de 900 milioane euro pentru proiecte susţinute şi din fonduri comunitare şi va aloca, în acest an, peste 770 milioane euro pentru proiecte de dezvoltare rurală, a declarat, marţi, premierul Emil Boc.

Potrivit datelor prezentate de şeful Guvernului, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, de la momentul instalării Cabintelui au fost aprobate proiecte cu finanţare europeană în valoare de un miliard de euro. Cele mai multe proiecte finanţate şi aprobate au fost înregistrate în cadrul Programului Operţional Regional (POR) şi în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Creşterea competitivităţii economice".

Anchetă în Olanda pe tema unor muncitori sezonieri ilegali români

Justiţia olandeză a demarat o anchetă penală cu privire la presupusa exploatare a zeci de muncitori sezonieri ilegali, printre care şi români, de către un producător de sparanghel din Someren (sud-estul Olandei), a anunţat marţi o sursă judiciară, relatează AFP.

Guvernul Greceanîi acuză România de revanşism

Guvernul Republicii Moldova a dat publicitaţii in aceasta dupa amiaza a declaratie de presa in care acuza Romania ca „ a lansat in repetate rînduri declaratii fara echivoc privind asimilarea inevitabila a Moldovei de catre Romania, imposibilitatea principială de soluţionare a problemei transnistrene şi, in mod corespunzător, despre reunirea Moldovei cu Romania, drept singura perspectivă europeană palpabilă pentru Republica Moldova”.

In declaratia guvernului Greceanii se critica ultima declaratie a presedintelui Romaniei Traian Basescu in care acesta afirma ca orice presedinte al Romaniei care ar semna acordul de frontiera cu Republica Moldova ar recunoaste legitimitatea pactului Ribbentrop Molotov. Guvernul de la Chisinau sustine ca Romania se raportează „la starile de spirit revansarde si relicte si la proiecte de pe timpul celui de-al doilea razboi mondial”.
Mai mult, in opinia guvernului de la Chisinau, Romania ar fi renuntat la politica unica a Uniunii Europene fata de Moldova, „ generind cu buna stiinta un nou focar de instabilitate regională în Europa”.

In exclusivitate pentru Europa Libera, ministrul moldovean de externe Andrei Stratan a spus ca atitudinea Romaniei s-a schimbat din avocat al Moldovei, in procuror si ca Uniunea Europeana trebuie sa se implice in rezolvarea divergentelor dintre Bucuresti si Chisinau:

"Ultimele mesaje deci au fost lansate anume de la Bucuresti, dat fiind ca Romania este intr-un club comun cu Uniunea Europeana, probabil ca aceste declaratii si aceste aprecieri ar merita sa fie discutate in cadrul unui consiliu al Uniunii Europene si in caz contrar, ramin inca mai multe semne de intrebare si de banuieli in ce priveste atitudinea reala a conducerii Romaniei vis a vis de Republica Moldova si intentiile care se urmaresc, odata cu zadarnicirea semnarii acestor doua documente: tratatul politic si la tratatul de frontiera. Practic se developeaza intr-adevar prin aceste expuneri atitudinea autoritatilor de la Bucuresti vis a vis de Republica Moldova. Schimbarea clasamentului acestui stat din avocat cum s-a mentionat pina acum, in procuror si vedem noi ca urmatoarea etapa deci ar putea sa fie in calificativul de judecator, de a da aprecieri si noi aceste aprecieri nu avem necesitate sa le primim si anume din aceste considerente am fi foarte interesati sa aflam care este pozitia autoritatilor Uniunii Europane".

Hillary Clinton anunţă ajutoare umanitare pentru refugiaţii din nord-vestul Pakistanului

Autoritatile americane au anuntat un ajutor umanitar pentru Pakistan de peste 100 de milioane de dolari pentru sustinerea refugiatilor din valea Swat, care au fugit din calea confruntarilor armate dintre armata pakistaneza si militiile taliban care controleaza regiunea. Anuntul a fost facut de Secretarul de stat american Hillary Clinton.

Ce legătură există între competenţele procuraturii şi vizita lui Dorin Chirtoacă în SUA?

Primarul general al Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoacă a anunţat, printr-o declaraţie de presă, ca răspuns la solicitările procuraturii referitoare la vizita sa recentă în Statele Unite, că a cheltuit din bugetul municipalităţii pentru aceasta călătorie 405 lei, restul cheltuielilor fiind acoperite de organizatori, adică Programul Kokkalis pentru Europa Centrala şi Sud-Est al Universitatii Harvard. În declaraţia de răspuns a primarului la scrisoarea procuraturii, Dorin Chirtoacă spune că nu poate exista nici o legătură între competenţele procuraturii şi vizita sa in Statele Unite „ cu excepţia situaţiei în care admitem faptul că autorităţile comuniste văd relatiile Republicii Moldova cu Statele Unite, exact aşa cum le vedeau autorităţile sovietice comuniste ale URSS înainte de 1989”.

Vitalie Nagacevschi susţine că PCRM ar putea folosi dosarul Stati pentru a şantaja opoziţia

Vitalie Nagacevschi, parlamentar din partea Partidului Liberal Democrat în actuala legislatură, a anunţat că îşi suspendă activitatea de avocat. Anunţul a fost facut într-o conferinţă de presă la Chişinau, în care însă el a spus că, in calitate de avocat al omului de afaceri Gabriel Stati, aflat in arest ca urmare a protestelor anti comuniste din 7 aprilie, susţine că organele de forţă ar încerca să organizeze anumite provocari care ar putea duce la deschiderea unui nou dosar penal împotriva clientului sau şi a altui reţinut, Aurel Marinescu.

Vitalie Nagacevschi a declarat şi că acest caz ar putea fi folosit de autorităţile comuniste pentru a exercita presiuni asupra opozitiei pentru a obţine miine, in parlament votarea preşedintelui Moldovei, condiţionînd eliberarea omului de afaceri de un eventual vot pozitiv in parlament. „ Sint persoane din opozitie care sunt prieteni cu tatăl lui Gabriel Stati, iar comuniştii speră ca prin aceste metode să forţeze votarea unui preşedinte comunist, cu condiţia eliberării ulterioare a celor doi", a spus Nagacevschi citat de agentia Info Prim Neo.

Moscova: convorbiri pe tema încheierii unui tratat de dezarmare nucleară post START

La Moscova, intre oficialitati americane si ruse au inceput noi convorbiri pe tema modificarii tratatului START de dezarmare nucleara, document semnat in 1991. Acordul urmează sa expire la sfirşitul acestui an. Presedintii Statelor Unite si Rusiei au cazut de acord sa reia convorbirile privind dezarmarea nucleara si inlocuirea vechiului tratat, la intrevederea lor din luna aprilie.

Potrivit şefului diplomatiei ruse Serghei Lavrov, in cadrul convorbirilor incepute astazi urmeaza sa fie facute propuneri ce ar trebui discutate intre presedintele american si cel rus, la următoarea lor întilnire de la Moscova, din 6-8 iulie.

Rusia a lasat sa se înteleaga ca progresul la negocierile asupra tratatului START depinde de anularea planurilor defensive americane din Europa Centrala si de Rasarit (elemente ale unui scut anti racheta in Polonia si Cehia).

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG