Linkuri accesibilitate

Ştiri

Washington: preşedintele Obama semnează o lege privind controlul strict al bugetului armatei

Preşedintele american Barack Obama a promulgat o lege prin care se speră economisirea a miliarde de dolari irosiţi pe sisteme de armament livrate deseori cu întârziere şi supraevaluate. Legea îi oferă administraţiei mai multe atribuţii la supravegherea bugetului armatei şi evaluarea independentă a costurilor.

Legea, sprijinită unanim în Congres, prevede consultări mai intense cu comandanţii de pe teren la proiectarea şi comandarea armelor noi. În campania electorală, Obama a promis să reducă achiziţiile exagerate ale Pentagonului în cadrul efortului de reducere a imensului deficit al bugetului federal.

O nouă candidatură comunistă la preşedinţie - ambasadorul Andrei Neguţă

Ambasadorul moldovean la Moscova, comunistul Andrei Neguţă şi-a înregistrat cu numărul doi candidatura pentru funcţia de şef al statului. El este sprijinit de 16 deputaţi comunişti, faţă de 33 câţi au semnat în sprijinul Zinaidei Greceanîi, principala candidată a comuniştilor pentru alegerile repetate de pe 28 mai.

Neguţă a fost trimis ambasador la Moscova în noiembrie 2008, după ce fusese rechemat din funcţia de reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei. Partidele opoziţiei liberale care au boicotat miercuri prima rundă a alegerilor prezidenţiale spun că vor proceda la fel şi în cazul alegerilor repetate de săptămâna viitoare, în speranţa să poată declanşa alegeri parlamentare anticipate.

Primarul Chirtoacă şi vice-primarul Grozavu renunţă la mandatele de deputat

Cinci consilieri municipali din Chişinău, toţi din partidele opoziţiei, au renunţat astăzi la mandatele de aleşi locali în favoarea celor de deputat. Primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă şi viceprimarul Nistor Grozavu au decis să rămână în funcţiile vechi.

Astăzi este ultima zi prevăzută de lege în care deputaţi aleşi pe 5 aprilie pot decide între deputăţie şi vechea funcţie. Opoziţia îi critică pe deputaţii comunişti care sunt şi membrii ai guvernului în exerciţiu că nu renunţă la fotoliile de miniştri, iar pe liderul lor Vladimir Voronin că rămâne deputat şi şef al statului în exerciţiu. Comuniştii criticaţi susţin însă că interdicţia legislativă privind cumulul de funcţii nu se referă şi la exercitarea interimatului până la alegerea uni nou şef al statului şi numirea unui nou Guvern.

Summit CSI la Astana: Vladimir Putin are cuvinte de laudă pentru Zinaida Greceanîi

Premierul rus Vladimir Putin a elogiat autorităţile de la Chişinău pentru reacţia „calmă şi echilibrată” în urma tulburărilor post electorale. Potrivit Moldpress, Putin a făcut declaraţia la întâlnirea avută cu premierul moldovean în exerciţiu, Zinaida Greceanîi în marginea reuniunii CSI de la Astana. O misiune de documentare a Parlamentului European a constatat la începutul lunii că împotriva protestatarilor arestaţi după 7 aprilie au fost comise “acte oribile de violenţă”. Parlamentarii europeni au sugerat ca Bruxelles-ul să impună mai multe condiţii pe viitor autorităţilor moldovene în schimbul ajutoarelor financiare.

Summitul de la Habarovsk: divergenţele UE - Rusia persistă

Liderii Uniunii Europene şi Rusiei nu au reuşit să depăşească divergenţele bilaterale privind cooperarea energetică şi în alte domenii la un summit în oraşul Habarovsk din Extremul Orient rus. Relaţiile bilaterale au fost afectate grav de războiul ruso-georgian de anul trecut şi de întreruperea livrărilor de gaze ruseşti către ţările europene prin Ucraina.

Preşedintele rus Dmitry Medvedev a declarat la Habarovsk că numai Ucraina este de vină pentru întreruperea livrărilor în luna ianuarie şi a sugerat Uniunii Europene să ajute Kievul să-şi achite consumul de gaze pentru evitarea unor situaţii asemănătoare în viitor. De asemenea, Medvedev a reafirmat opoziţia Rusiei faţă de un nou pact privind securitatea energetică sprijinit de Uniune Europeană.

Statele Unite vor livra Poloniei o baterie de rachete sol-aer Patriot

Oficialităţi americane şi poloneze spun că Statele Unite vor trimite Poloniei rachete de apărare antiaeriană, indiferent dacă preşedintele Barack Obama decide să meargă înainte sau nu cu planul scutului antirachetă în Polonia şi Cehia. Po0trivit unui acord de securitate semnat anul trecut, Washington-ul s-a angajat să modernizeze sistemul polonez de apărare cu o baterie de rachete sol-aer Patriot, în schimbul acceptului Varşoviei de a găzdui elemente ale scutului anti-rachetă, criticat de Rusia. Preşedintele Dmitri Medvedev a avertizat anul trecut că Rusia va staţiona rachete Iskander în enclava rusă Kaliningrad dacă Statele Unite nu renunţă la construcţia scutului.

Yangon: Aung San Suu Kyi se declară nevinovată

Lidera opoziţiei din Myanmar, Aung San Suu Kyi a pledat nevinovată la procesul ţinut în apropiere de Yangon, la care este judecată pentru încălcarea condiţiilor de arest la domiciliu. Potrivit avocatului apărării, Suu Kyi a declarat că nu a comis nicio ilegalitate. Laureată a premiului Nobel pentru pace, lidera opoziţiei pro-democratice din Myanmar a petrecut ultimii 19 ani în arest la domiciliu aproape neîntrerupt. Ea este acuzată în legătură cu vizita unui cetăşean american fără permisiune oficială. Suu Kyi riscă o condamnare cu cinci ani de închisoare.

Vicepreşedintele american Joe Biden la Beirut

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat la Beirut că Statele Unite sprijină suveranitatea Libanului. Biden este cea mai înaltă oficialitate americană care vizitează această ţară în ultimii 25 de ani.

Vizita are loc înaintea alegerilor parlamentare din Liban, la care majoritatea anti-siriană actuală se va confrunta cu o alianţă din care face parte şi gruparea şiită Hizballah, pe care Statele Unite o consideră organizaţie teroristă. Hizballah a criticat vizita lui Biden, calificînd-o un amestec în afacerile interne ale Libanului. După discuţii cu preşedintele libanez Michel Suleiman, vicepreşedintele american a declarat că nu a venit să sprijine vreun partid politic.

ONU solicită ajutoare pentru refugiaţii pakistanezi din valea Swat

Naţiunile Unite solicită ajutoare internaţionale de 543 de milioane de dolari pentru a uşura soarta refugiaţilor din Pakistan supuşi unor „suferinţe teribile” din cauza războiului dintre armată şi talibani. Apelul ONU a fost lansat azi la Islamabad. Oficialităţile pakistaneze au înregistrat aproximativ 1,9 milioane de refugiaţi din zona luptelor din valea Swat.

Primul caz de gripă H1N1 în Rusia

Rusia a confirmat primul caz de îmbolnăvire cu noul virus de gripă H1N1, o combinaţie a gripei porcine, aviare şi umane. Şeful agenţiei sanitare ruse Genady Onişcenko a declarat agenţiei Interfax că purtătorul virusului este un cetăţean rus revenit la Moscova de la New York. Bolnavul a fost spitalizat şi se află în stare satisfăcătoare, iar virusul nu a trecut la membrii familiei, a spus Onişcenko. La scară globală, virusul a infectat peste 11 mii de oameni şi a făcut 86 de victime, majoritatea în Mexic.

Curtea de Apel respinge recursul lui Gabriel Stati

Avocatul omului de afaceri Gabriel Stati, acuzat de tentativă de uzurpare a puterii de stat şi organizarea dezordinilor în masă la 7 aprilie, a făcut cunoscut că acesta va rămâne în arest cel puţin până la mijlocul lunii iunie. Împreună cu Stati va rămâne în arest şi asociatul acestuia, Aurel Marinescu. Curtea de Apel a respins astăzi recursul apărării, care a cerut eliberarea lor. Cei doi, arestaţi pe 8 aprilie pe aeroportul din Odesa şi extrădaţi ulterior autorităţilor moldovene, susţin că sunt nevinovaţi.

PLDM va cere verificarea legalităţii cumulului de funcții al lui V. Voronin

La Chişinau, Partidul Liberal Democrat a anunţat că va cere Curţii Constituţionale să verifice dacă este legal ca Vladimir Voronin să fie în același timp și preşedintele ţării şi deputat. Vorbind la o conferinţă de presă la Chişinău, preşedintele PLDM Vlad Filat a spus că refuzînd să renunţe la preşedinţie, Voronin ar fi vinovat de „uzurparea puterii în stat”, ceea ce, a mai spus Filat, se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 15 ani.

Preşedintele Vladimir Voronin a spus săptămâna această că obligaţia de a renunţa la alte funcţii odată ce eşti ales deputat nu se aplică şi preşedintelui ţării.

Un parlamentar german critică autoritățile moldovene

Seful Comisiei pentru afaceri europene in Bundestang, camera inferioara a parlamentului german, Gunther Krichbaum a declarat, citat de agentia Deca Press, ca ţara sa nu va sustine un nou acord intre Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Potrivit sursei citate, parlamentarul german creştin democrat a criticat atitudinea guvernului de la Chisinau din perioada pre şi post electorala cit si atitudinea autoritătilor moldovene fata de ambasadorul Romaniei la Chisinau. Parlamentarul german a spus că „nu vrem să abandonam Moldova si pe oamenii ei, dar cred că este nevoie de o presiune mai mare asupra autorităţilor moldovene”.

Summitul Rusia-EU a început la Habarovsk

La Habarovsk, în Extremul Orient al Federaţiei Ruse, a inceput joi summitul Rusia-Uniunea Europeană.

Înaintea summitului, mai mulţi oficiali ruşi au spus că vor să discute cu Uniunea Europeană violenţele post-electorale din Moldova. Potrivit RIA-Novosti, consilierul prezidenţial Serghei Prihodko a spus că serviciile speciale româneşti ar fi încurajat tinerii moldoveni să iasă în stradă la 7 aprilie, la protestele care, a mai spus Prihodko, „s-au transformat într-un pogrom.” Consilierul lui Dmitrii Medvedev a adăugat că Rusiei nu-i place că o ţară din Uniunea Europeană procedează astfel împotriva unei ţări din CSI şi că va pune această chestiune pe agenda summitului de la Habarovsk.

Preşedintele Rusiei, Dmitry Medvedev a declarat că în discuţiile de astazi cu oficialităţile Uniunii europene accentul va fi pus pe problemele economice, financiare si de securitate. Pe agendă se afla si Parteneriatul estic, programul Uniunii Europene acordat unui numar de 6 tari din fosta Uniune Sovietica, printre care si Moldova. Pină acum Rusia a criticat proiectul european.

Șeful diplomației poloneze se pronunță pentru reglementarea relațiilor româno-moldovene

Ministerul polonez de externe a confirmat într-un comunicat citat de site-ul Hotnews.ro că la întrevederea de miercuri dintre seful diplomaţiei poloneze cu omologul său de la Bucuresti, Radek Sikorski a spus că Romania şi Moldova ar trebui să continue discuţiile privind statutul graniţei lor comune. „In opinia noastra, se arata in declaratia ministerului polonez de externe, ajungerea la o soluţie legală cu caracter obligatoriu ar face mult bine in construirea şi promovarea unei imagini pozitive a Romaniei in Uniunea Europeană. Ar ajuta de asemenea la crearea unei relaţii fructoase cu Moldova”, se arata in declaratia ministerului polonez de externe. Miercuri, la Varşovia ministrii de externe din Polonia si Romania au discutat probleme legate de relatia Uniunii Europene cu ţările din Parteneriatul Estic şi mai ales cu Moldova si Ucraina.

SUA intenționează să desfășoare în Polonia o baterie de rachete Patriot

Statele Unite au confirmat că intenţionează să desfaşoare o baterie de rachete Patriot in Polonia, potrivit înţelegerii intre Washington si Varşovia, încheiată anul trecut de către fosta administraţie americana. Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvint al Departamentului de stat. Intr-o audiere in Congresul american, directorul agenţiei de apărare anti-rachetă, Patrick O Reilly a declarat că administraţia Obama şi-a anunţat sprijinul pentru continuarea proiectului amplasarii de elemente ale unui scut defensiv american in Polonia si Cehia.

Senatul american aprobă un supliment de finanțare a operațiunilor militare din Afganistan

Senatul american a aprobat cu 86 de voturi pentru si 3 împotrivă finanţarea cu încă 91, 3 miliarde de dolari a operaţiunilor militare din Afganistan dar a respins cererea administraţiei Obama de a finanţa închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo Bay din Cuba. Astfel, începind de anul viitor, operaţiunile militare americane din Afganistan vor costa mai mult decit cele din Irak.

Barack Obama menține decizia de închidere a centrului de detenție Guantanamo Bay

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama şi-a apărat decizia de a închide centrul de detenţie Guantanamo. Intr-un discurs pe teme de securitate naţională, Obama a spus joi că operaţiunile de la Guantanamo, unde au fost închişi suspecţii de terorism, au dăunat „autorităţii morale” a Americii în lume. La Guantanamo se mai afla 240 de deţinuti, dintre care, potrivit preşedintelui Barack Obama, 50 ar putea sa fie transferaţi în siguranţă către orice ţara a lumii.

In replică, fostul vicepreşedinte al Statelor Unite în administraţia Bush, Dick Cheney a spus că aprobă şi acum mijloacele folosite în ultimii ani pentru interogarea suspecţilor de terorism. Cheney a mai declarat că metodele mai dure erau folosite doar în ultimă instanţă şi au prevenit alte mii de morţi de oameni nevinovaţi pe care le-ar fi provocat alte atacuri teroriste.

Vicepreședintele SUA vizitează astăzi Libanul

Vicepreşedintele american Joe Biden se va afla astazi la Beirut, in Liban, pentru a demonstra sprijinul administraţiei Obama pentru suveranitatea acestei ţări. Vicepreşedintele american se va intilni cu preşedintele Michel Suleiman, cu premierul Fouad Seniora şi cu preşedintele parlamentului. Potrivit unui comunicat al Casei Albe, vicepreşedintele Joe Biden va anunţa suplimentarea asistenţei americane pentru armata libaneza.

Benjamin Netanyahu reafirmă suveranitatea Israelului asupra Ierusalimului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că întregul Ierusalim va continua să ramină sub suveranitatea israeliană. Declaraţia a fost facută la întoarcerea de la Washington a premierului. Preşedintele Obama şi-a repetat sprijinul pentru formarea unui stat palestinian, ca soluţie a conflictului isarelo-palestinian şi a cerut încetarea construcţiilor de aşezări evreieşti in Cisiordania. Netanyahu a refuzat să susţină crearea unui stat palestinian.

Autorităţile din Myanmar dispun ca procesul liderei opoziţiei să se desfăşoare cu uşile închise

Presa şi diplomaţii străini au fost împiedicaţi astăzi din nou să asiste la procesul liderei opoziţiei din Myanmar, Aung San Suu Kyi, ca şi ieri, în prima zi de audieri.

Suu Kyi a fost acuzată de nesocotirea condiţiilor arestului la domiciliu, după ce un american a pătruns în reşedinţa ei luna aceasta. Incidentul s-a petrecut cu puţin timp înainte ca pedeapsa cu arest la domiciliu să expire. Potrivit avocaţilor dizidentei, americanul John Yettaw a mărturisit că a hotărât să intre în reşedinţa lui Suu Kyi în urma unei viziuni pe care a avut-o, că viaţa ei ar fi în pericol.

PCRM depune din nou candidatura Zinaidei Greceanâi

Comuniştii au depus din nou candidatura Zinaidei Greceanâi pentru alegerile prezidenţiale repetate, programate pentru 28 mai. Potrivit Moldpres, candidatura a fost depusă în numele a 33 de deputaţi, ca şi prima oară.

Ieri, parlamentul nu a reuşit să aleagă un nou preşedinte. Toţi cei 60 de comunişti au votat pentru Greceanâi, dar pentru alegerea preşedintelui este nevoie de 61 de voturi. Cele trei partide de opoziţie nu au participat la vot. Dacă preşedintele nu se alege nici săptămâna viitoare, se impune dizolvarea parlamentului şi convocarea de alegeri parlamentare anticipate.

PLD va cere CC să verifice legalitatea cumulului de funcţii al lui V. Voronin

Partidul Liberal Democrat a anunţat că va cere Curţii Constituţionale să verifice dacă este legal ca Vladimir Voronin să fie şi preşedintele ţării şi deputat.
Vorbind la o conferinţă de presă la Chişinău, preşedintele PLDM Vlad Filat a spus că refuzînd să renunţe la preşedinţie, Voronin ar fi vinovat de „uzurparea puterii în stat”, ceea ce, a mai spus Filat, se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 15 ani.

Vladimir Voronin a spus săptămâna această că obligaţia de a renunţa la alte funcţii odată ce eşti ales deputat nu se aplică şi preşedintelui ţării.

Moldpres susţine că România ar fi devenit aliatul Transnistriei

Agenţia de ştiri Moldpres, care reflectă punctul de vedere al puterii de la Chişinău, a sugerat astăzi într-un comentariu că România ar fi devenit „aliatul” regimului separatist din Transnistria. Moldpres scrie că declaraţiile făcute recent de preşedintele român Traian Băsescu, privind motivele pentru care nu vrea să semneze tratatul de frontieră cu Moldova, ca şi aprecierea sa că armata rusă nu va pleca niciodată din Transnistria, au fost primite cu entuziasm la Tiraspol.

Agenţia oficială de ştiri de la Chişinău spune că Moldova se va plânge din nou Uniunii Europene de politica României, despre care Moldpres scrie că „se pare că face parte din componenţa UE”.

Summitul UE - Rusia de la Habarovsk; partea rusă vrea să includă pe agendă tulburările din Moldova

La Habarovsk, în Extremul Orient al Federaţiei Ruse, a început summitul Rusia-Uniunea Europeană. Înaintea summitului, mai mulţi oficiali ruşi au declarat că vor să discute cu Uniunea Europeană violenţele post-electorale din Moldova. Potrivit RIA-Novosti, consilierul prezidenţial Serghei Prihodko a spus că serviciile speciale româneşti ar fi încurajat tinerii moldoveni să iasă în stradă la 7 aprilie, la protestele care, a mai spus Prihodko, „s-au transformat într-un pogrom.”

Consilierul lui Dmitrii Medvedev a adăugat că Rusiei nu-i place că o ţară din Uniunea Europeană procedează astfel împotriva unei ţări din CSI şi că va pune această chestiune pe agenda summitului de la Habarovsk.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG