Linkuri accesibilitate

Ştiri

La un summit cu preşedinţii afgan şi pakistanez, Mahmud Ahmadinejad critică prezenţa militară străină în zonă

La summit-ul trilateral de la Teheran al preşedinţilor din Afganistan, Pakistan şi Iran, liderul iranian Ahmadinejad a criticat prezenţa militară străină în regiune. Mahmud Ahmadinejad, Hamid Karzai şi Asif Ali Zardari s-au întâlnit să discute măsuri comune pentru combaterea militanţilor talibani în Afganistan şi Pakistan, precum şi construcţia unei conducte de gaze din Iran spre India. Planificat iniţial pentru 19 mai, summit-ul a fost amânat la solicitarea preşedintelui pakistanez, ocupat cu ofensiva armatei sale împotriva talibanilor în valea Swat din nord-vestul ţării.

Ehud Barak anunţă că vor fi demolate peste 20 de avantposturi din Cisiordania

Ministrul isrealian al Apărării Ehud Barak a declarat că peste douăzeci de aşezări neautorizate ale coloniştilor evrei în Cisiordania vor fi demolate. Barak a adăugat că evreii colonişti vor fi evacuaţi cu forţa dacă se vor opune. Guvernul israelian este supus la presiuni din partea Statelor Unite să oprească ridicarea de colonii pe teritoriile revendicate de palestinieni. Statele Unite consideră coloniile drept un obstacol în cale procesului de pace. Ehud Barak a declarat jurnaliştilor că vor fi demolate aşezările menţionate în foaia de parcurs semnată cu Statele Unite în 2003 pentru o reglementare de pace.

Atentat la un templu indian din Viena - 30 de răniţi

Autorităţile din Austria au anunţat că în jur de 30 de oameni au fost răniţi, unii grav, de rafalele trase la un templu sikh din Viena. Potrivit relatărilor iniţiale, un grup înarmat a intrat în templu şi a deschis foc. S-a anunţat că cinci suspecţi au fost arestaţi.

Şeful forţelor aeriene din India îngrijorat de capacitatea militară a Chinei

Şeful forţelor aeriene ale Indiei consideră că China reprezintă o ameninţare mai importantă la adresa ţării sale decât Pakistanul, pentru că autorităţile indiene cunosc puţin despre armata chineză. Ziarul Hindustan Times îl citează pe mareşalul Fali Homi Major spunînd că India are insuficiente date despre capacitatea militară a ţării vecine, tactica sau nivelul de profesionalism al militarilor. Potrivit agenţiei Reuters, armata chineză are efective gata de luptă de aproape trei ori mai numeroase decât Pakistanul.

India şi China au purtat un război în 1962 disputîndu-şi teritorii la graniţa comună din Himalaya. Ambele părţi se acuză reciproc şi astăzi de ocuparea ilegală a unor teritorii.

Guvernul comunist acuzat de primari că nu-şi achită obligaţiile bugetare

Primarii şi preşedinţii de raioane s-au declarat nemulţumiţi sâmbătă la Chişinău de intenţia Guvernului de a tăia cu 20 la sută transferurile băneşti din bugetul de stat în bugetele locale. La o adunare organizată de Liga Naţională a Asociaţiilor de Primari, preşedintele Ligii, Vasile Balan a acuzat partidul de guvernământ că încearcă „să pună povara” pe spatele aleşilor locali în condiţii de criză economică. Guvernul susţine că reduce transferurile în teritoriu din cauza acumulărilor modeste la buget anul acesta.

"Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu premiat la Cannes cu premiul secţiunii "Un certain regard"

Filmul "Poliţist, adjectiv" al regizorului român Corneliu Porumboiu a primit la festivalul de film de la Cannes premiul juriului secţiunii "Un certain regard". Corneliu Porumboiu a mai primit, sâmbătă seara, şi premiul presei de specialitate de la Cannes, Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice.
Filmul prezintă povestea unui tânăr poliţist din provincie care îşi pierde încrederea chiar în legile pe care trebuie să le aplice. Protagonistul peliculei este Dragoş Bucur, care joacă alături de Vlad Ivanov şi Cosmin Seleşi. Porumboiu a mai câştigat două premii la Cannes în 2006, iar actorul Vlad Ivanov a jucat în filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" pentru care regizorul Cristian Mungiu a câştigat un premiu Palm d'Or în 2007.

Teheran: summit trilateral irano-afgano-pakistanez

Un summit trilateral între preşedinţii Iranului, Afganistanului şi Pakistanului are loc la Islamabad. Mahmud Ahmadinejad, Hamid Karzai şi Asif Ali Zardari urmează să discute măsuri comune pentru combaterea militanţilor talibani în Afganistan şi Pakistan. Pe agendă se află şi construcţia unei conducte de gaze din Iran spre India. Planificat iniţial pentru 19 mai, summit-ul a fost amânat la solicitarea preşedintelui pakistanez ocupat cu ofensiva armatei sale împotriva talibanilor în valea Swat din nord-vestul ţării.

Trupele pakistaneze au pătruns în Mingora, bastionul talibanilor din valea Swat

Armata pakistaneză poartă lupte de stradă cu talibanii în Mingora, principalul oraş din valea Swat. Un purtător de cuvânt militar, general-maiorul Athar Abbas avertizase ieri că operaţiunea va decurge „dureros de lent”, întrucât forţele guvernamentale înaintează inspectînd casă cu casă. Abbas estima că în jur de 20 de mii de civili se mai află în oraş. Potrivit Naţiunilor Unite, aproape 1.9 milioane de oameni au fost forţaţi să se refugieze din calea luptelor din valea Swat şi împrejurimi începute cu o lună în urmă.

18 militari americani staţionaţi în Kuwait s-au molipsit de gripa porcină

Oficialităţi medicale din Kuwait au anunţat că 18 militari de la o bază americană au fost depistaţi cu virusul gripei porcine. Directorul adjunct pentru sănătatea publică, Yussef Mendkar a declarat că militarii infectaţi nu au avut contacte cu populaţia civilă şi că au părăsit Kuwait-ul cu toţii.

Ambasada americană în Kuwait a declarat că este la curent cu acest caz, dar nu a precizat unde s-au îmbolnăvit militarii. Numărul cazurilor confirmate de infectare cu noul virus al gripei porcine a depăşit 12 mii în întreaga lume. Virusul a făcut 86 de morţi, majoritatea în Mexic. Ultimele cazuri de infectare au fost semnalate în China, Australia şi Filipine.

Damasc: ministrul rus de externe conferă cu liderul mişcării palestiniene Hamas

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a întâlnit în Siria cu Khaled Mish'al, lider al mişcării islamiste palestiniene Hamas, care locuieşte în exil la Damasc. După întâlnire, Lavrov şi-a exprimat speranţa că o delegaţie unită a palestinienilor va participa la o conferinţă de pace în Orientul Mijlociu planificată să aibă loc la Moscova anul acesta. Palestinienii sunt divizaţi între facţiunile Hamas, care controlează Fâşia Gaza şi Fatah a preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas.

Autorităţile de la Teheran blochează accesul pe site-ul Facebook înaintea alegerilor prezidenţiale

Popularul site american de socializare pe internet, Facebook a anunţat că investighează relatările despre blocarea accesului pe site în Iran. Într-o declaraţie citată de AFP, administraţia Facebook se declară „dezamăgită” în legătură cu blocajul instituit de autorităţile iraniene.

Agenţia iraniană de ştiri ILNA a relatat că guvernul încerca să blocheze accesul iranienilor pe Facebook înainte alegerilor prezidenţiale de pe 12 iunie pentru a-l împiedica pe candidatul opoziţiei Mir Hossein Mousavi să folosească reţeaua în competiţia cu preşedintele actual Mahmud Ahmadinejad.

Ulan Bator: alegeri prezidenţiale pe fundal de criză economică

Alegătorii din Mongolia participă la alegeri prezidenţiale. Sondajele de opinie sugerau o competiţie strânsă între actualul preşedinte Nambaryn Enkhbayar din partea Partidului Revoluţionar al Poporului şi fostul premier Tsakhiagiin Elbegdorj din parte Partidului Democrat de opoziţie. Alegerile au loc pe fundalul unei crize provocate de ieftinirea pe piaţa internaţională a unor articole de export mongole ca minereurile de aur şi cupru.

Suspiciunile de fraudare a alegerilor parlamentare de anul trecut au dus la proteste de stradă la Ulan Bator soldate cu 5 morţi. Mongolia a renunţat la comunism cu 19 ani în urmă printr-o revoluţie paşnică.

Liga Naţională a Asociaţiilor de Primari protestează împotriva reducerilor bugetare

Primarii şi preşedinţii de raioane s-au declarat nemulţumiţi de intenţia Guvernului de a tăia cu 20 la sută transferurile băneşti din bugetul de stat în bugetele locale. La o adunare organizată de Liga Naţională a Asociaţiilor de Primari, participanţii au criticat o scrisoare despre reducerea transferurilor primită de la Ministerul Finanţelor.

Preşedintele Ligii, Vasile Balan a spus că înainte să facă anunţul, ministerul ar fi trebuit să ceară şi părerea aleşilor locali. „Este o încercare a partidului de guvernământ să pună povara pe spatele nostru, în aceste condiţii de criză”, a declarat Balan citat de Infoprim. Guvernul susţine că reduce transferurile în teritoriu din cauza acumulărilor modeste la buget pe fundalul crizei economice şi că recomandă autorităţilor locale să renunţe la proiecte secundare, nu la cheltuieli ca plăţile sociale.

Berlin: Horst Koehler reales în funcţia de preşedinte al Germaniei

Preşedintele german Horst Koehler a fost reales pentru un al doilea mandat. Sprijinit de creştin democraţii cancelarului Merkel, Koehler a obţinut majoritatea voturilor unui organism compus din toţi cei 612 membri ai Bundestag-ului plus 612 personalităţi publice. Horst Koehler, orginar din Basarabia, a condus în trecut Fondul Monetar Internaţional.

Trupele pakistaneze au pătruns în oraşul Mingora din valea Swat

Forţele pakistaneze au pătruns în oraşul Mingora din defileul Swat, oraş aflat sub controlul talibanilor. Un general pakistanez a anunţat că au loc lupte de stradă şi că operaţiunea este îngreunată de necesitatea inspectării casă cu casă. Potrivit datelor furnizate de armată, ofensiva declanşată în urmă cu o lună s-a soldat cu moartea a peste 1000 de talibani. Luptele din regiune au făcut până acum aproape 1,9 milioane de refugiaţi.

Damasc: reuniune a Conferinţei Islamice; Bashar al-Assad condamnă politica israeliană

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a deschis o reuniune a Conferinţei Islamice la Damasc cu declaraţia că Israelul este „principalul obstacol” în calea procesului de pace din Orientul Apropiat. Assad a spus că patru runde de negocieri purtate de Siria cu Israelul anul trecut cu medierea Turciei ar fi o dovadă în acest sens. Siria a îngheţat negocierile la începutul acestui an din cauza ofensivei israeliene în Fâşia Gaza.

Alegerile prezidenţiale repetate vor fi iarăşi o afacere de familie: doi candidaţi comunişti

Înregistrarea candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale repetate de la 28 mai s-a încheiat vineri, fără ca opoziţia să fi înaintat un candidat, chiar dacă liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean sugerase că alegerea unui politician din opoziţie la funcţia de şef al statului poate fi soluţia pentru depăşirea crizei politice.

Ca şi la primele alegri, eşuate pe 20 mai, în cursa prezidenţială au intrat doi candidaţi comunişti. Principalul candidat al comuniştilor rămâne Zinaida Greceanîi, iar în rolul candidatului secund figurează de data aceasta ambasadorul moldovean la Moscova, Andrei Neguţă.

Deputaţi din rîndul opoziţiei supuşi la presiuni pentru a vota cu comuniştii

Mai mulţi deputaţi ai opoziţiei au făcut cunoscut că asupra lor sau colegilor lor s-au făcut presiuni pentru a vota la alegerile prezidenţiale repetate în favoarea unui candidat comunist. Potrivit agenţiei Unimedia, liderul liberal democraţilor Vlad Filat a declarat că va face publice mai multe detalii după votul de la 28 mai. Primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă a spus că unui deputat liberal i s-au propus bani în schimbul votului, iar altuia i s-a intentat un dosar penal. Şeful de campanie al Partidului Comuniştilor, Mark Tkaciuk declarase după eşecul din 20 mai de a alege un nou şef al statului că partidul său ar fi în posesia mai multor „voturi de aur” promise de deputaţi ai opoziţiei. Însă liderii celor trei formaţiuni de centru-dreapta spun că fracţiunile lor din Parlament îşi menţin decizia comună de a boicota votul de pe 28 mai cu scopul de a declanşa alegeri parlamentare anticipate.

Moldpres relatează cu mîndrie despre elogiul lui Putin la adresa autorităţilor moldovene

Premierul rus Vladimir Putin a lăudat autorităţile de la Chişinău pentru reacţia „calmă şi echilibrată” în urma tulburărilor post electorale. Potrivit Moldpress, Putin a făcut declaraţia la întâlnirea avută vineri cu premierul moldovean în exerciţiu, Zinaida Greceanîi în marginea reuniunii CSI de la Astana.

O misiune de documentare a Parlamentului European a constatat la începutul lunii că împotriva protestatarilor arestaţi după protestele de pe 7 aprilie au fost comise “acte oribile de violenţă”.

Tulburări violente la Atena între protestatari musulmani şi poliţie

Autorităţile elene au anunţat că 14 oameni au fost spitalizaţi iar 46 au fost arestaţi în urma ciocnirilor dintre poliţie şi reprezentanţii comunităţii musulmane, înfuriaţi de gestul unui poliţist grec care ar fi rupt miercuri Koranul unui imigrant musulman. Vineri, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi grenade paralizante pentru a dispersa sutele de protestatari adunaţi în faţa Parlamentului şi alte locuri publice din Atena. Protestatarii au aruncat cu pietre, avariind, potrivit poliţiei, 75 de maşini şi câteva clădiri. Autorităţile investighează incidentul cu ruperea în bucăţi a Korannului de către poliţistul grec.

Dolarul american cotat la cel mai scăzut curs de anul acesta în raport cu euro

Dolarul a coborât până la cel mai mic nivel faţă de euro înregistrat anul acesta, pe fundalul îngrijorărilor despre posibila diminuare a capacităţii de plată a Statelor Unite. Un euro a ajuns vineri la New York la 1,40 dolari, după ce una din principalele agenţii de rating, Standard & Poor's, a avertizat că se poate diminua capacitatea de plată a Marii Britanii, ceea ce a dus la speculaţia că Statele Unite pot urma aceeaşi tendinţă pentru că au promovat politici anticriză similare celor britanice.

Scrutin prezidenţial la Berlin

Preşedintele german Horst Koehler candidează astăzi pentru un nou mandat. Principalul contracandidat este social-democrata Gesine Schwan, profesor de ştiinţe politice. Preşedintele Germaniei este ales de un organism din care fac parte toţi cei 612 membri ai Bundestag-ului plus 612 personalităţi publice. Horst Koehler, un economist care a condus în trecut Fondul Monetar Internaţional, este perceput drept o figură populară, chiar dacă uneori a provocat nemulţumirea conservatorilor, criticînd marile companii germane.

Seul: deces suspect al fostului preşedinte Roh Moo-hyun

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, cercetat într-un dosar de corupţie, a fost găsit mort în apropierea casei sale dintr-o regiune muntoasă în sudul ţării. Poliţia cercetează dacă Roh Moo-hyun în vârstă de 62 de ani s-a sinucis sau a căzut accidental de pe o stâncă. Roh era bănuit că ar fi luat peste 6 milioane de dolari mită de la un om de afaceri în perioada când a fost preşedinte, între 2003 şi 2008.

Ziarista irano-americană Roxana Saberi revine în Statele Unite după detenţia în Iran

Jurnalista Roxana Saberi cu cetăţenie dublă irano-americană a revenit în Statele Unite după patru luni de detenţie în Iran. În vârstă de 32 de ani, Saberi fusese condamnată iniţial la închisoare sub acuzaţia de spionaj în favoarea Statelor Unite, dar apoi a fost eliberată. Într-o declaraţie făcută la Viena, prima sa destinaţie după eliberarea din Iran, Roxana Saberi le-a mulţumit organizaţiilor pentru drepturile jurnaliştilor, precum şi autorităţilor americane, inclusiv preşedintelui Barack Obama, care au făcut eforturi pentru eliberarea ei.

Autorităţile de la Roma examinează cererea americană de a prelua doi tunisieni de la Guantanamo Bay

Presa italiană relatează că autorităţile de la Roma examinează cererea Statelor Unite de a prelua doi deţinuţi tunisieni de la centrul de detenţie din Guantanamo Bay. Ministrul italian de Externe Franco Frattini este citat de agenţiile de ştiri spunînd că cererea americană trebuie examinată „în spirit pozitiv”. El urmează să o discute săptămâna viitoare cu ministrul american al Justiţiei Eric Holder care se va afla la Roma. Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a dispus închiderea închisorii pentru suspecţii de terorism de la Guantanamo Bay, existenţa căreia a fost criticată de europeni pentru că ar încălca drepturile omului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG