Linkuri accesibilitate

Ştiri

Tulburări în suburbiile capitalei egiptene Cairo

Crescătorii de porci din Egipt au aruncat cu pietre şi sticle în forţele de poliţie pentru a împiedica sacrificarea în masă a animalelor, dispusă de guvern ca măsură împotriva gripei porcine. În timpul ciocnirilor din suburbiile capitalei Cairo, poliţia a ripostat folosind gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Autorităţile doresc să sacrifice toţi cei aproximativ 250 de mii de porci din Egipt chiar dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că o asemenea măsură de luptă cu gripa porcină nu se justifică, întrucât virusul se poate transmite de la om la om. Mai mult decât atât, în Egipt nu s-a înregistrat nici un caz de îmbolnăvire. Crescătorii egipteni de porci aparţin aproape integral minorităţii creştine.

Divorţ italian: Veronica Lario se va despărţi de Silvio Berlusconi

Soţia lui Silvio Berlusconi intenţionează să divorţeze de premierul italian. Veronica Lario şi-a făcut publică decizia de a pune capăt căsniciei cu Berlusconi în interviuri publicate azi de presa italiană. Fosta actriţă în vârstă de 52 de ani l-a criticat public pe premierul italian pentru atitudinea acestuia faţă de femei.

OMS: 787 de persoane infectate cu virusul gripei porcine

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a mărit la 787 de persoane numărul celor infectaţi cu virusul gripei porcine. Există 20 de cazuri de deces confirmate datorate noii maladii, 19 în Mexic unde se află focarul virusului şi 1 în Statele Unite. OMS a anunţat că virusul care se transmite de la om la om, a fost depistat în 17 ţări. Întretimp, ambasada mexicană la Beijing spune că aproximativ 40 de mexicani au fost izolaţi în diferite regiuni ale Chinei, chiar dacă nu manifestă simptome ale îmbolnăvirii de gripă porcină. Guvernul mexican îşi avertizase cetăţenii să nu călătorească în China din cauza măsurilor anti-gripă severe luată de autorităţile chineze

Armata pakistaneză acuză talibanii de violarea acordului încheiat în Swat

Armata pakistaneză îi acuză pe militanţii talibani de „violare grosolană” a acordului de pace încheiat în defileul Swat din nord-vestul ţării. Într-un comunicat al armatei, talibanii sunt acuzaţi de jefuirea unei bănci, de sabotaje asupra reţelei electrice din oraşul Mingora, de aruncarea în aer a unui pod în regiunea Khwaza Khela şi de stocarea de explozibil destinat unor atentate sinucigaşe. Armata pakistaneză poartă lupte cu talibanii în districtul Buner, unde aceştia s-au infiltrat venind din Swat.

Baku: arestarea unui complice al asasinului de la facultatea de petrol şi gaze

Din Azerbaijian se relatează că procurorii l-au pus oficial sub acuzare pe complicele prezumtiv al unui bărbat care a împuşcat mortal 13 tineri la o universitate din Baku săptămâna aceasta. Agenţia Interfax citează procuratura din capitala azeră cu anunţul că acuzatul este un prieten al lui Farda Gadirov care a deschis focul la întâmplare dintr-o armă semiautomat la Academia de petrol, iar apoi s-a sinucis. Motivele crimei rămân necunoscute.

Explozia unei conducte de gaze într-un bloc din Irkutsk - opt morţi.

O conductă de gaze a explodat într-un bloc de locuinţe din oraşul rusesc Irkutsk în Siberia, provocînd un incendiu în care şi-au pierdut viaţa opt oameni. Oficiul local al Ministerului Situaţiilor Excepţionale spune că alte şapte persoane, inclusiv un nou-născut au fost rănite în explozie, iar o parte a clădirii cu două etaje s-a prăbuşit.

Demonstraţie la Chişinău împotriva presiunilor exercitate de autorităţi asupra presei

La Chişinău are loc o demonstraţie dedicată zilei internaţionale a libertăţii presei. Mai multe instituţii media şi jurnalişti critică autorităţile comuniste pentru intensificarea presiunilor asupra presei incomode după alegerile parlamentare de pe 5 aprilie. Cu detalii de la demonstraţie, corespondenta Europei Libere Viorica Zaharia:

„La mitingul iniţiat de Uniunea Jurnaliştilor şi sprijinit de alte organizaţii, cum ar fi Asociaţia Presei Independente şi Centrul Independent de Jurnalism, au venit nu doar jurnalişti. Participă mulţi oameni simpli şi câţiva politicieni ai opoziţiei care îşi exprimă solidaritatea cu presa independentă.

Liderii organizaţiilor media spun că vor să atragă atenţia opiniei publice şi autorităţilor asupra regresului în asigurarea libertăţii presei în Republica Moldova şi să condamne atacurile şi intimidările la care au fost supuşi jurnaliştii în ultimul an. Organizatorii spun că situaţia s-a înrăutăţit mai ales după protestele antiguvernamentale violente de pe 7 aprilie, când mulţi jurnalişti au fost reţinuţi de poliţie iar unele instituţii media au fost supuse unor controale nejustificate de diferite structuri de stat. Uniunea Jurnaliştilor a adus pancarte pe care scrie: „Jos mâinile de pe presa independentă”, „Presa liberă înseamnă dezvoltare”.

Manifestaţia de astăzi dă startul evenimentelor ce vor fi organizate pe parcursul săptămânii viitoare la Chişinău pentru a marca săptămâna libertăţii presei. Miercuri, Centrul Independent de Jurnalism planifică pichetarea sediului Guvernului timp de trei ore pentru a atrage atenţia asupra înrăutăţirii situaţiei presei în Republica Moldova”.

Paza graniţelor cu Georgia ale Osetiei de Sud şi Abhazie preluată de trupe ruseşti

Potrivit relatărilor din regiunile separatiste georgiene, forţele ruse de grăniceri au început paza frontierelor de facto ale Abhaziei şi Osetiei de Sud cu Georgia. Agenţia rusă Interfax îl citează pe comandantul trupelor de grăniceri pentru regiunea de sud a Rusiei, Nikolai Lisinski cu anunţul că subdiviziuni ale grănicerilor ruşi au intrat în Osetia de Sud şi s-au îndreptat către graniţă.

În Abhazia, comandantul forţelor armate separatiste, Anatoli Zaiţev a spus că grănicerii ruşi şi-au început activitatea şi la graniţa abhază. Desfăşurarea grănicerilor ruşi are loc în urma acordului semnat joi la Kremlin de preşedintele rus Dmitri Medvedev cu liderii celor doua regiuni separatiste ale Georgiei prin care paza graniţelor de facto ale regiunilor va fi asigurată de forţele ruseşti.

Autorităţile chineze pun sub carantină 40 de cetăţeni mexicani

Aproximativ 40 de mexicani se aflau astăzi în stare de izolare în diferite regiuni ale Chinei, chiar dacă nu manifestau simptome ale gripei porcine. Ambasada mexicană la Beijing spune că cei mai mulţi au fost izolaţi la un hotel din capitala chineză. Ministerul de Externe al Mexicului îşi avertizase cetăţenii să nu călătorească în China din cauza măsurilor anti-gripă severe luată de autorităţile chineze. Mexicul este focarul virusului gripei porcine, care se transmite de la om la om.

Ministrul mexican al Sănătăţii a făcut cunoscut azi că numai 19 oameni au murit din cauza acestei maladii, un număr mult mai mic decât cel avansat zilele trecute, iar virusul gripei porcine a fost depistat la alte peste 450 de persoane.

Barack Obama: sectorul financiar nu va mai avea ponderea de pînă acum în economia americană

Preşedintele american Barack Obama a declarat că sectorul financiar va reprezenta în viitor o cotă mai mică a economiei Statelor Unite, în urma actualei crize. Într-un interviu pentru "New York Times Magazine", preşedintele Obama a spus că bursele financiare de pe Wall Street vor rămâne o parte importantă a economiei „aşa cum au fost în anii '70 şi '80", dar nu vor mai constitui jumătate din ponderea economiei americane. Preşedintele a adăugat că reglementări legislative mai bune pentru pieţele financiare vor ajuta la refacerea încrederii în acest sector.

Forţele pakistaneze preiau controlul asupra unei şosele strategice din Buner

Armata din Pakistan a preluat controlul asupra unui drum cheie în districtul Buner din nord-vestul ţării, în timp ce confruntările cu militanţii locali continuă. Armata a început săptămâna trecută o ofensivă în Buner împotriva militanţilor talibani, care s-au apropiat la 100 de kilometri de Islamabad venind din defileul Swat. În ciocniri produse ieri în regiunea tribală Mohmand în apropierea graniţei cu Afganistanul au murit 12 militanţi şi doi soldaţi pakistanezi.

Justiţia indiană respinge afirmaţia teroristului pakistanez că ar fi fost minor în timpul atentatului de la Mumbai

Singurul terorist rămas în viaţă după atentatele de la Mumbai de la sfârşitul anului trecut va fi judecat ca adult, ceea ce înseamnă că este pasibil de pedeapsa capitală. Avocaţii lui Mohammed Ajmal Kasab susţin că clientul lor avea doar 17 ani în momentul atacurilor şi trebuie judecat ca minor. Însă judecătorul a decis că suspectul era adult.

Experţii legişti indieni susţin, în urma radiografierii danturii şi oaselor lui Kasab, că acesta ar avea cel puţin 20 de ani. Procurorii consideră că, împreună cu ceilalţi 9 terorişti decedaţi, pakistanezul Kasab este responsabil de uciderea a 166 de oameni şi rănirea a 304 în timpul atacurilor din capitala financiară a Indiei.

Stimularea consumului intern pe agenda reuniunii Băncii Asiatice de Dezvoltare

Ministrul japonez de Finanţe Kaoru Yosano a declarat că ţările asiatice trebuie să-şi restructureze economiile pentru a se concentra mai mult pe consumul intern decât pe export. Yosano a spus la întrunirea anuală de la Bali a Băncii Asiatice de Dezvoltare că guvernele din regiune trebuie să facă mai mult pentru a stimula consumul intern pe fundalul reducerii drastice a cererii pe pieţele internaţionale. De asemenea, ministrul japonez a recomandat mărirea cheltuielilor pentru protecţia socială.

Banca Asiatică de Dezvoltare a avertizat că aproximativ 160 de milioane de oameni vor fi afectaţi de sărăcie în regiune, dacă recesiunea globală persistă.

Premierul japonez Taro Aso începe un turneu european

Premierul japonez Taro Aso este aşteptat astăzi în Europa unde va întreprinde vizite în Cehia şi Germania. În cursul zilei, Aso urmează să poarte discuţii la Praga cu premierul ceh în exerciţiu, Mirek Topolanek a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. La Berlin, unde va călători ulterior, premierul japonez va fi primit de cancelarul Angela Merkel şi va rosti un discurs pe tema relaţiilor Japoniei cu Uniunea Europeană.

Reporteri fără Frontiere cere eliberarea a trei ziariste încarcerate în Iran şi Coreea de Nord

Cu prilejul zilei internaţionale a libertăţi presei, organizaţia Reporterii Fără Frontiere a cerut din nou eliberarea a trei jurnaliste luate „ostatece” de către guvernele Iranului şi Coreei de Nord. Organizaţia pentru drepturile jurnaliştilor a cerut într-o declaraţie eliberarea jurnalistei americane de origine iraniană, Roxana Saberi condamnată în Iran la opt ani de închisoare sub acuzaţia de spionaj în favoarea Statelor Unite. Reporterii Fără Frontiere consideră de asemenea că trebuie obţinută urgent eliberarea altor două jurnaliste americane, Euna Lee şi Laura Ling aflate în detenţie în Coreea de Nord.

Tirana: asasinarea unui parlamentar socialist

Un parlamentar al principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Socialist, a fost împuşcat mortal. Potrivit unui oficial al poliţiei albaneze, Fatmir Xhindi a fost împuşcat sâmbătă seara în propria maşină dintr-o armă automat de tip Kalashnikov. Incidentul a avut loc în apropiere de casa victimei din oraşul Roskovec, la aproximativ 100 de kilometri sud-vest de capitala Tirana.

Cairo: autorităţile egiptene dispun distrugerea şeptelului de porci

Egiptul va urgenta controversata măsură de sacrificare a celor aproximativ 250 de mii de porci din ţară, descrisă ca o tentativă de a împiedica răspândirea noii forme de gripă. Guvernatorul din Cairo, Abdel Halim Wazir a declarat agenţiei de ştiri oficiale MENA că primii sacrificaţi vor fi 60 de mii de porci crescuţi de colectorii de gunoaie din sectoarele sărace ale capitalei egiptene. Sacrificarea porcilor va avea loc chiar dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că noua formă a maladiei, o combinaţie de gripa porcină, umană şi aviară, izbucnită în Mexic, se transmite doar de la om la om.

Cargobot cu echipaj ucrainean capturat de piraţi somalezi

Piraţi somalezi au capturat un cargobot cu echipaj ucrainean în Oceanul Indian. Andrew Mwangura, reprezentantul unui program de monitorizare a pirateriei pe coasta est-africană a făcut cunoscut că întregul echipaj este compus din ucraineni, iar vasul, proprietate grecească, este gestionat de un agent britanic. Andrew Mwangura a mai spus că vasul venea din Brazilia cu destinaţia Orientul Mijlociu, dar nu este clar deocamdată ce încărcătură transportă.

Ciocniri între forţele guvernamentale şi insurgenţi în regiunea pakistaneză Mohmand

Doi soldaţi pakistanezi şi 13 insurgenţi au murit în cursul unor ciocniri la graniţa Pakistanului cu Afganistanul. Schimbul de focuri a început când militanţii au atacat un post de securitate al forţelor pakistaneze în regiunea Mohmand. Armata pakistaneză anunţase anul acesta că a desfiinţat mini-statele tribale din Mohmand şi regiunea învecinată Bajur, de unde insurgenţii lansau atacuri atât asupra trupelor americane din Afganistan, cât şi asupra forţelor pakistaneze.

Forţe de grăniceri ruseşti desfăşurate la graniţa Osetiei de Sud şi Abhaziei cu Georgia

Agenţia Interfax relatează că forţe ruse de grăniceri au fost desfăşurate la graniţele republicilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud cu Georgia. Comandantul forţelor de grăniceri pentru regiunea de sud a Rusiei, Nikolai Lisinski este citat cu anunţul că subdiviziuni ale grănicerilor ruşi au intrat în Osetia de Sud şi s-au îndreptat către graniţă. În Abhazia, comandantul forţelor armate separatiste, Anatoli Zaiţev a spus că grănicerii ruşi şi-au început activitatea şi la graniţa abhază. Desfăşurarea grănicerilor ruşi are loc în urma acordului semnat joi la Kremlin de preşedintele rus Dmitri Medvedev cu liderii celor doua regiuni separatiste ale Georgiei prin care paza graniţelor de facto ale regiunilor va fi asigurată de forţele ruseşti.

Organizaţii media din Moldova anunţă un miting de protest la 3 mai

De ziua mondială a libertăţii presei, 3 mai, mai multe organizaţii media din Moldova planifică un miting de protest în scuarul Operei Naţionale din Chişinău. Organizatorii acuză autorităţile comuniste de intimidarea jurnaliştilor şi subminarea instituţiilor mass-media după alegerile parlamentare de pe 5 aprilie.

Freedom House: Moldova a rămas în 2008 o ţară lipsită de o presă liberă

Organizaţia internaţionala Freedom House cu sediul la Washington a menţinut Moldova, pentru al şaselea an consecutiv, la categoria ţărilor care nu au o presă liberă, alături de ţări precum Irakul, Armenia, Rusia, Cuba şi China. Potrivit Freedom House, libertatea presei a înregistrat un regres mai ales în tarile din Europa Centrală şi de Răsărit şi în fostele republici sovietice.

Amnesty International cere guvernului de la Chişinău să nu supună ONG-urile la hărţuieli

Organizaţia Amnesty International şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu controalele fiscale la reprezentanţa sa din Chişnău şi la alte organizaţii neguvernamentale critice cu puterea. Într-o scrisoare adresata premierului moldovean, Amnesty International se arată îngrijorată şi de presiunile exercitate de ministerul Justiţiei asupra organizaţiilor neguvernamentale care au monitorizat alegerile de pe 5 aprilie şi au documentat încălcarea drepturilor omului după protestele antiguvernamentale violente care au urmat. Amnesty Internaţional cere guvernului moldovean să asigure activitatea liberă, lipsită de hărţuieli şi intimidare, a organizaţiilor pentru drepturile omului şi activiştilor societăţii civile.

Secretarul General ONU îngrijorat de incidenţa mare a atentatelor împotriva jurnaliştilor

Secretarul general al ONU este îngrijorat că numărul atacurilor împotriva jurnaliştilor în lume rămâne „şocant de ridicat”. Într-o declaraţia în ajunul zilei internaţionale a libertăţii presei marcată pe 3 mai, Ban Ki-moon cere tuturor guvernelor care au întemniţat jurnalişti să asigure respectarea drepturilor acestora la apărare, inclusiv dreptul la apel, sunt pe deplin respectate. Ban Ki-moon a precizat că jumătate din cei 125 de jurnalişti aflaţi în detenţie în 2008 sunt în China, Cuba şi Eritrea. Menţionînd rolul jucat de jurnalişti la aplanarea problemelor, secretarul general al ONU a declarat că jurnaliştii trebuie să-şi poată exercita meseria nestingherit. Potrivit Comitetului pentru Apărarea Jurnaliştilor, 41 de jurnalişti au fost ucişi anul trecut, iar 11 anul acesta.

Autorităţile mexicane revizuiesc în jos numărul victimelor gripei porcine

Mexicul a anunţat că numărul celor morţi din cauza gripei porcine este mai mic decât se credea. Guvernul mexican a precizat că noile date ale investigaţiilor medicale arată că au murit 101 persoane infectate şi că nu s-au confirmat diagnosticul în cazul morţii altor 176 de bolnavi.

În acelaşi timp, o analiză preliminară efectuată de experţii guvernamentali din Statele Unite arată că virusul gripei porcine care ameninţa să provoace o pandemie pare mai puţin virulent decât s-a prezis iniţial. Cu toate acestea, experţii spun că este prea devreme să se afirme cu certitudine că virusul o să dispară, iar guvernele trebuie să continue pregătirile pentru face faţă unei posibile pandemii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG