Linkuri accesibilitate

Ştiri

Atentat terorist în Iran

Agenţia oficială de ştiri a Iranului a informat că persoane înarmate au atacat sediul de campanie electorală al preşedintelui Mahmud Ahmadinejad din oraşul iranian Zahedan, rănind trei persoane: doi membri ai personalului de campanie şi un copil. O oficialitate iraniană citat de AP a spus că autorii atacului ar fi fost arestaţi după o scurtă urmărire.

Ahmadinajad şi alţi trei candidaţi se vor confrunta la alegerile prezidenţiale de la 12 iunie. Atacul de astăzi de la Zahedan a venit la o zi după ce în acelaşi oraş un atentat cu bombă asupra unei moschei a ucis cel puţin 19 persoane şi a rănit 125.

Plan de protecție sporită a rețelelor americane de computere

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a prezentat un plan de protecţie sporită a reţelelor de computere din America împotriva atacurilor cibernetice.

Vorbind la Casa Albă, preşedintele Obama a spus că împotriva atacurilor cibernetice nu se poate răspunde ad hoc, ci printr-o strategie, prin planificare şi răspunsuri coordonate. Mii de atacuri cibernetice au loc în fiecare zi în Statele Unite. Ele sunt puse la cale mai ales de aşa-numiţii „hackers”.

Incendiu la bordul unui ferry-boat italian

Un incendiu a izbucnit astăzi la bordul unui ferry-boat italian care se îndrepta spre Sicilia cu peste 500 de persoane la bord. Nava „Vicenzo Florio” venea de la Napoli şi se afla la 40 de kilometri de Palermo când cala automobilelor a fost cuprinsă de flăcări. Toţi pasagerii au fost evacuaţi în bărci de salvare şi duşi pe navele pazei de coastă şi pe altă navă de pasageri din apropiere. Cinci pasageri, inclusiv o femeie gravidă, au fost duşi la spital, ca măsură de precauţie. „Vicenzo Florio” a fost tractat spre Palermo, unde aşteaptă echipele de pompieri. Cauza incendiului nu a fost încă stabilită.

Dmitri Medvedev isi exprima sprijinul pentru conducerea de la Chisinau

Potrivit agenţiilor de presă ruseşti, preşedintele rus Dmitri Medvedev a numit „inacceptabile” încercările de „subminare a identităţii şi suveranităţii Republicii Moldova”. Medvedev nu a spus cine ar face asemenea încercări.

Săptămâna trecută, un consilier prezidenţial rus a învinuit România de orchestrarea violenţelor de la Chişinău, din 7 aprilie.

Vorbind la Kremlin, în faţa unor ambasadori străini, inclusiv al Moldovei, Medvedev a mai spus astăzi că Rusia sprijină conducerea de la Chişinău în eforturile de „normalizare a situaţiei” din ţară şi de rezolvare a conflictului transnistrean.

Fratii Stepuleac dau in judecata Ministerul de Interne pentru calomnie

Infoprim relatează că trei fraţi arestaţi pentru organizarea protestelor de la 7 aprilie au dat în judecată Ministerul de Interne, pentru calomnie. Fraţii Gheorghe, Anatol şi Sergiu Stepuleac s-au plâns astăzi prin vocea avocatei Ana Ursachi că au fost ţinta unei campanii de denigrare în presă, care i-a numit „grupare criminală” şi „recidivişti notorii”. Avocata a spus că sursa acestor informaţii ar fi Ministerul de Interne, căruia fraţii Stepuleac îi cer acum despăgubiri materiale, scuze publice şi dezminţirea informaţiilor.

Chisinau: avertisment medical asupra riscului aparitiei gripei porcine

Autorităţile medicale au atras atenţia că riscul apariţiei aşa-numitei „gripe noi” în Republica Moldova este în creştere. Ea a fost semnalată deja în România şi în ţările europene unde se află comunităţi de moldoveni, ca Spania, Rusia sau Italia.

Avertismentul a fost făcut de o comisie medicală specială, care a confirmat că deocamdată virusul gripal nu a fost semnalat în Moldova.

Potrivit Inforprim, comisia a anunţat o serie de măsuri speciale pentru siguranţa copiilor în sezonul de vară şi a reamintit că informaţii despre noua gripă se pot obţine la orice oră sunînd la numărul 72 10 10.

Regimul de la Fenian ameninta cu noi "masuri de autoaparare"

Coreea de Nord a avertizat că va lua noi măsuri „de autoapărare” dacă Naţiunile Unite îi impun sancţiuni din cauza testului nuclear de la începutul săptămâni. Într-un anunţ televizat, ministerul de externe de la Fenian a afirmat că dacă este provocată de ONU, Coreea de Nord va reacţiona, „în mod inevitabil”.

În prezent, Consiliul de Securitate discută cum să răspundă evenimentului de luni, când Coreea de Nord a anunţat că a efectuat un test nuclear subteran mai puternic decât cel din 2006.

Ieri, Statele Unite şi Coreea de Sud au ridicat la nivel maxim gradul de alertă al trupelor lor din peninsula coreeană, după ce Nordul comunist a anunţat că nu va mai respecta armistiţiul care a pus capăt războiului din anii 50 ai secolului trecut.

Comisia Europeana rezervata fata de o cerere de credit din partea Ucrainei

Comisia Europeană şi-a exprimat rezerve faţă de ideea de a ajuta Ucraina să-şi plătească o datorie la gaze faţă de Rusia, aşa cum a sugerat Kremlinul. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a spus că din raţiuni bugetare, Uniunii i-ar fi greu, dacă nu imposibil, să ajute Ucraina.

Barroso a făcut această declaraţie după o convorbire telefonică cu premierul Rusiei Vladimir Putin.
Moscova a respins recent cererea Ucrainei de-a plăti cu întârziere o datorie de aproape 5 miliarde de dolari. Apoi, cu încurajarea Italiei, Kremlinul a sugerat ca guvernul de la Kiev să ceară bani Uniunii Europene.

Alexandr Lukaşenca nemultumit de atitudinea sceptica a Rusiei fata de economia din Belarus

Preşedintele din Belarus, Alexandr Lukaşenca a spus că ţara sa n-ar mai trebui să se închine în faţa Rusiei. Liderul de la Minsk a făcut această remarcă după eşecul negocierilor pentru un împrumut rusesc. Adresîndu-se guvernului, Lukaşenca a spus că dacă relaţia cu Federaţia Rusă nu merge, Republica Belarus ar trebui „să-şi caute fericirea în alte părţi ale planetei”.

Ieri, la Moscova, unde s-a aflat şi Lukaşenca, ministrul rus de finanţe Alexei Kudrin a spus că Rusia va amâna un împrumut de jumătate de miliard de dolari pentru Minsk, întrucât Republica Belarus ar putea intra în incapacitate de plată către sfârşitul anului curent.

Economia Poloniei inregistreaza o crestere economica de un procent

Economia Poloniei a crescut în primul trimestru al anului curent cu aproape unu la sută, în contrast cu recesiunea care afectează celelalte ţări din regiune.
Comentînd anunţul biroului naţional de statistică de la Varşovia, premierul Donald Tusk s-a declarat mulţumit că economia ţării sale este atât de rezistentă la criză. El a adăugat însă că rezultatele actuale sunt mult sub performanţele din alţi ani.

Polonia, ţară cu 38 de milioane de locuitori, are cea mai mare economie dintre noii membri ai Uniunii Europene.

Inrautatirea sanatatii liderei opozitiei din Myanmar care a fost arestata recent

Partidul liderei opoziţiei din Myanmar, Aung San Suu Kyi, şi-a exprimat îngrijorări grave în legătură cu starea sănătăţii ei. Liga Naţională pentru Democraţie a informat că Suu Kyi nu poate dormi din cauza durerilor la picior şi că are nevoie urgentă de îngrijire medicală.

Suu Kyi este în închisoare, aşteptînd verdictul într-un proces. Ea este acuzată că ar fi nesocotit condiţiile arestului la domiciliu, permiţînd unui cetăţean american să intre în reşedinţa ei, la începutul lunii mai.

Echipajul Statiei Spatiale Internationale s-a marit la sase astronauti

Staţia Spaţială Internaţională are pentru prima oară la bord şase persoane. O navă spaţială rusească a adus astăzi trei cosmonauţi, care s-au alăturat celor trei aflaţi deja la bord. Acum, din echipaj fac parte doi astronauţi din Rusia şi câte unul din Statele Unite, Canada, Japonia şi Belgia.

Când va ajunge la destinaţie şi naveta americană „Endeavour”, peste câteva săptămâni, la bordul Staţiei se vor afla 13 oameni.

Vulcan submarin in largul apelor Sumatrei

Un savant indonezian a declarat că un munte submarin imens, în largul coastelor insulei Sumatra ar putea fi un vulcan. Geologul Iusuf Surachman a mai spus că muntele a fost descoperit luna aceasta la aproximativ 330 de kilometri vest de oraşul Begkulu, în timpul unor cercetări ale faliilor seismice de pe fundul mării. Muntele are forma unui con cu diametrul bazei de 50 de kilometri, este înalt de 4.600 de metri, iar piscul se află la 1.300 de metri sub suprafaţa apei.

Chișinău: declarații după amînarea alegerii președintelui Moldovei la 3 iunie

Majoritatea parlamentară comunistă a amânat joi, până la 3 iunie, votul final pentru alegerea unui nou şef al statului şi evitarea alegerilor parlamentare anticipate. Preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin a spus că Zinaida Greceanîi rămâne candidata comuniştilor şi că el va face totul ca să evite parlamentarele anticipate: „Noi nu dorim categoric alegeri repetate, anticipate, orice fel de alegeri. Nu doreşte populaţia, nu doreşte nimeni în afară de unele persoane care au cu totul alte interese decât interesele generale pe care le avem cu toţii în faţa societăţii şi cetăţenilor ţării noastre”

Liderii partidelor de opoziţie rămân uniţi în jurul scopului să provoace alegeri parlamentare anticipate pe motiv că puterea comunistă le-ar fi falsificat pe cele de pe 5 aprilie, a spus liderul liberal democraţilor Vlad Filat: „Comuniştilor le este frică în faţa oamenilor pentru ceea ce au făcut: opt ani de guvernare şi mai cu seamă alegerile fraudate, evenimentele din 7 aprilie, arestările ilegale, tortura pe care le-a aplicat-o cetăţenilor în această primăvară”
La o conferinţă de presă Filat a mai spus că partidul său, Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră se gândesc să participle la alegerile anticipate, dacă acestea vor avea loc, într-o formulă diferită decât pe 5 aprilie, când au participat în mod separat.

R. Moldova solicită ajutoare financiare FMI-ului

Premierul în exerciţiu, Zinaida Greceanîi a cerut ajutoare financiare din partea Fondului Monetar Internaţional. “Trebuie să propunem soluţii pentru depăşirea crizei economice în care se află Republica Moldova şi vrem ca acestea să fie susţinute de FMI ", a spus joi Zinaida Greceanîi citată de Moldpres la o întâlnire cu Graeme Justice, şeful unei misiuni trimisă de FMI la Chişinău. Este pentru prima dată când autorităţile moldovene cer deschis ajutoare de la FMI pentru a face faţă crizei economice şi deficitului bugetar în creştere. Delegaţia Fondului are scopul să negocieze în următoarele 2 săptămâni cu autorităţile moldovene un nou program de colaborare.

Barack Obama cere israelienilor să înceteze construcția de așezări în Cisiordania

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama spune că Israelul trebuie să stopeze construcţia aşezărilor pentru colonişti în Cisiordania, în cadrul eforturilor mai ample pentru pacea în Orientul Mijlociu. Liderul american a spus că şi palestinienii trebuie să facă progrese pe calea păcii, asigurînd securitatea în Cisiordania. Obama a făcut declaraţia la Casa Albă la o întâlnire cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas. Cei doi s-au întâlnit în ziua în care Israelul a respins cererea americană să îngheţe construcţiile din Cisiordania.

Explozie a unei bombe la o moschee din Iran

Explozia unei bombe a făcut cel puţin 19 morţi şi 125 de răniţi la o moschee din Iran, într-o regiune nesigură din sud-estul ţării la graniţa cu Afganistanul şi Pakistanul. Explozia în capitala regională Zahedan a avut loc pe fundalul ciocnirilor dintre poliţie şi bandele implicate în traficul cu droguri. Guvernatorul local a declarat agenţiei de ştiri IRNA că în explozia de joi a fost implicat un terorist, dar nu a dat detalii.

Atentat terorist la Peshawar

Autorităţile pakistaneze spun că două bombe au explodat joi în oraşul nord-vestic Peshawar, ucigînd cel puţin 5 oameni şi rănind 100. La scurt timp, un presupus atacator sinucigaş a ucis patru ofiţeri la un punct de control al poliţiei din suburbiile oraşului. Aceste atacuri au urmat exploziei care a făcut miercuri 25 de victime în oraşul Lahore, despre care talibanii au spus că este un act de răzbunare pentru ofensiva armatei pakistaneze în valea Swat.

Progrese pe calea statalității eficiente făcute de Bosnia-Herțegovina

Înaltul comisar ONU pentru Bosnia-Herţegovina spune că ţara a făcut progrese pentru a deveni un stat paşnic şi viabil. Dar vorbind la Consiliul de Securitate, Valentin Inzko a mai spus că Republika Sprska a blocat anumite eforturi, acţionînd împotriva instituţiilor şi legilor confederaţiei tripartite. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin l-a criticat însă pe Inzko pentru că a trecut cu vederea cooperarea preşedinţiei tripartite a ţării la adoptarea rapidă a bugetului. Discuţiile au avut loc la o zi după demisia premierului federaţiei musulmano-croate, Nedzad Brankovic pe motivul unor tensiuni cu alţi membri din conducerea tripartită a Bosniei-Herţegovina.

Secretarul general ONU respinge acuzații georgiene la adresa Rusiei

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a respins acuzaţiile georgiene că Rusia ar fi exercitat presiuni asupra sa pentru a-şi modifica un raport recent despre Georgia. Ambasadorul georgian la ONU, Alexander Lomaia a spus că Ban a fost „şantajat” de Rusia pentru a-l face să renunţe la pasajul în care menţiona republicile separatiste georgiene ca făcînd parte din Georgia în ultimul său raport de pe 18 mai. Rusia a respins şi ea acuzaţiile ambasadorului Lomaia.

Grupare criminală rusă anihilată

Serviciul vamal federal al Rusiei spune că a reuşit să anihileze o grupare criminală compusă din foşti şi actuali ofiţeri ai armatei implicaţi în furtul şi contrabanda de părţi componente de rachete. Serviciul vamal spune într-o declaraţie că au fost arestaţi mai mult de zece suspecţi şi confiscate elemente ale rachetelor de apărare antiaeriană în valoare de milioane de dolari. Declaraţia spune că gruparea criminală vindea armamentul în Belarus, Ucraina, Kazahstan şi Bulgaria.

Raportor ONU critică autoritățile americane pentru investigare parțială a crimelor de război

Un anchetator independent al ONU spune că Statele Unite nu investighează cum e cuvine presupusele crime de război comise de militarii americani în Afganistan şi Irak. În timp ce unele cazuri sunt cercetate şi duc la procese de judecată, altele sunt trecute cu vederea sau rezultă în sentinţe blânde, spune Philip Alston, raportorul special al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Dar el accentuează într-un raport că nu a găsit dovezi că forţele americane ar comite abuzuri masive. Misiunea americană la geneva a spus că administraţia Obama va cerceta cu atenţie concluziile lui Alston.

Ministrul roman al agriculturii sustine ca pretul la griu nu va creste din cauza secetei

Ministrul roman al agriculturii, Ilie Sarbu a declarat că seceta din acest an, nu va duce nici la o criza alimentară şi nici la o criză a grîului. Ilie Sarbu a spus că potenţialul agricol al Romaniei este de a produce hrana pentru 80 de milioane de oameni. Mai mult, ministrul roman al agriculturii a declarat şi că preţul la grîu nu va creşte in acest an.

Economic Sentiment Indicator: 65,4 in Romania fata de 82,4 in Suedie

Nivelul de încredere în economia romanescă este de 65, 4 puncte, informeaza site-ul pe internet Hotnews.ro. Statele europene în care există cel mai inalt grad de încredere în economie sunt Suedia 82,4 puncte, Finalnad 78,9 puncte si Italia 78,8 puncte. Cel mai scazut indice al încrederii ( Economic Sentiment Indicator) este in Slovacia 46,2 puncte şi Ungaria 47, 3.

Atentat cu bomba intr-o moschee din orasul iranian Zahedan

Agenţia oficială de ştiri iraniana IRNA a anunţat că a avut loc o explozie la o moschee din localitatea Zahedan, in sud estul Iranului. Atentatul s-a soldat cu 15 morţi şi 50 de răniţi. Zahedanul esre capitala provinciei Sistan-Balucistan, locul în care în trecut au avut loc violenţe intre poliţia iraniană, militanţi şi traficanţi de droguri.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG