Linkuri accesibilitate

Ştiri

Amiralul american Michael Mullen respinge relatările că talibanii ar putea captura arme nucleare pakistaneze

Comandantul forţelor armate din Statele Unite a dat asigurări că armele nucleare ale Pakistanului se află „în siguranţă”.
Amiralul Michael Mullen, preşedintele statelor majore reunite ale armatei americane, a luat astfel poziţie faţă de unele relatări din presă că arsenalul nuclear pakistanez ar putea încăpea pe mâinile militanţilor Talibani.

Remarcile amiralului vin înaintea întâlnirilor pe care le avea avea săptămâna aceasta preşedintele Statelor Unite Barack Obama cu liderii Pakistanului şi Afganistanului.

Avigdor Lieberman la Roma, Simon Peres la Washington

Aflat în Italia în primul său turneu diplomatic european, noul ministru de externe al Israelului Avigdor Lieberman a spus că programul nuclear al Iranului este „un factor destabilizator” pentru lumea întreagă. Lieberman s-a întâlnit luni la Roma cu omologul său italian Franco Frattini. El urmează să viziteze săptămâna aceasta Parisul, Berlinul şi Praga.

Între timp, la Washington preşedintele israelian Şimon Peres a declarat că „liderii fanatici ai Iranului” merg pe o cale greşită a istoriei. Peres urmează să-l întâlnească marţi în capitala americană pe preşedintele Barack Obama.

Priştina: premierul Haşim Thaci adresează un apel etnicilor sîrbi

Autorităţile din Kosovo au adresat etnicilor sârbi o chemare publică să revină la casele lor, pe fondul unor acuzaţii ale Belgradului, care susţine că regimul de la Priştina nu doreşte reîntoarcerea sârbilor. Premierul din Kosovo Haşim Thaci a spus luni jurnaliştilor că „în Kosovo sunt întrunite toate condiţiile pentru edificarea unei societăţi multietnice”.

De mai multe zile, sârbii kosovari s-au ciocnit cu pacificatorii internaţionali în oraşul divizat Kosovska Mitroviţa. Motivul este că locuinţele etnicilor albanezi distruse de conflict sunt reconstruite cu banii comunităţii internaţionale. Sârbii din oraş vor ca şi ei să beneficieze de asemenea ajutoare.

Ultima şedinţă a guvernului Greceanâi

Premierul Zinaida Greceanâi a prezidat ultima şedinţă a guvernului actual, care şi-a dat demisia pentru a face loc unui nou cabinet, rezultat din alegerile de la 5 aprilie. Greceanâi a spus că miniştrii vor rămâne în posturi până la formarea noului cabinet şi vor avea grijă mai ales de situaţia economiei.

Premierul a mai spus că guvernul demisionar are un plan anticriză, pe care îl va face public după o vizită la Chişinău a reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional.

Tbilisi: opoziţia georgiană îşi extinde acţiunile de protest

Opoziţia din Georgia a anunţat că va bloca câteva şosele care duc spre Tbilisi, în cadrul unui mai lung protest care-şi propune să obţină înlăturarea de la putere a preşedintelui ţării, Mihail Saakaşvili. Potrivit planului opoziţiei, trei drumuri naţionale ar urma să fie blocate marţi la prânz, timp de o oră.

Opoziţia spune că ar putea prelungi însă blocada pe termen nedefinit dacă Saakaşvili nu-şi dă demisia cel mai târziu la 11 mai.
Conflictul ruso-georgian din august anul trecut a mărit presiunile interne asupra preşedintelui, care era deja acuzat că nu face destul pentru a pune capăt corupţiei din administraţia sa.

Curtea de Apel respinge prelungirea arestului la domiciliu în dosarul Natalia Morari

Curtea de Apel Chişinău a decis ca ziarista Natalia Morari să fie cercetată în stare de libertate, respingînd o cerere a procuraturii de prelungire a arestului la domiciliu. Potrivit Unimedia, Natalia Morari, care s-a aflat în arest la domiciliu mai multe săptămâni, va avea totuşi interdicţie de a părăsi ţara.

Morari este acuzată că ar fi provocat dezordine în masă organizînd protestele antiguvernamentale de la 7 aprilie. Ziarista neagă acuzaţia. Dacă este găsită vinovată, ar putea fi condamnată la până la 15 ani de închisoare.

Dorin Chirtoacă rămîne primar general al Chişinăului

Dorin Chirtoacă a anunţat că rămâne primar general al Capitalei, iar locul pe care l-a câştigat în parlament ar urma să fie ocupat de următorul clasat pe lista liberalilor. Chirtoacă nu şi-a motivat decizia.

Agenţia Infoprim scrie că mandatul de parlamentar al primarului ar putea fi preluat de Boris Vieru, filolog din Chişinău, în vârstă de 52 de ani.

7 ONG-uri vor picheta miercuri sediul guvernului pentru a protesta contra îngrădirii libertăţii presei

Mai multe organizaţii neguvernamentale au anunţat că vor picheta la 6 mai sediul guvernului pentru a protesta împotriva a ceea ce consideră a fi îngrădirea libertăţii presei în Republica Moldova. Protestul va fi organizat de şapte ONG-uri care au dat publicităţii astăzi un raport privind starea libertăţii presei în ultimul an. Raportul susţine că situaţia a rămas nesatisfăcătoare şi a fost deosebit de gravă mai ales în campania electorală din prima parte a anului curent şi în zilele de după scrutin.

Comisarul UE Almunia: PIB-ul ţărilor UE se va reduce cu 4% în medie în 2009

Europa va trece anul acesta prin cea mai gravă recesiune economică de la al doilea război mondial. Potrivit unei prognoze prezentate astăzi de Comisarul european pentru economie Joaquin Almunia, economiile celor 27 de ţări membre în Uniunea Europeană se vor contracta în anul curent în medie cu 4%. Comisarul Almunia a mai anticipat că rata şomajului în Uniunea Europeană va atinge anul viitor o medie de 11 procente.

Comisia Europeană a anunţat că anticipează o „revenire uşoară” a economiei abia începînd de la mijlocul anului 2010.

Cazuri de gripă porcină în America de Sud

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat ţările lumii să nu renunţe la vigilenţă faţă de gripa porcină după ce autorităţile mexicane au informat că de miercuri vor fi redeschise restaurantele, iar de joi – bisericile, muzeele, bibliotecile şi alte locuri de interes public.

Dar noi cazuri de gripă procină au continuat să apară în alte ţări şi regiuni ale lumii, inclusiv, în premieră, în America de Sud.
Iar directoarea-generală a OMS, Margaret Chan, a avertizat că declinul numărului de morţi de pe urma gripei nu înseamnă neapărat că greul a trecut.

Într-un interviu apărut în ziarul „Financial Times”, Margaret Chan a spus că nu exclude revenirea epidemiei, într-o formă şi mai gravă, în lunile următoare.

OMS a identificat 1000 de îmbolnăviri în 20 de ţări şi 26 de morţi. Toate decesele, cu o singură excepţie, au avut loc în Mexic.

Ziarista Roxana Saberi internată temporar după 2 săptămîni de grevă a foamei

Organizaţia „Reporteri fără frontiere” a făcut cunoscut că ziarista americano-iraniană Roxana Saberi, aflată de două săptămâni în greva foamei, a fost internată pentru scurt timp în spitalul închisorii iraniene unde este întemniţată pentru spionaj. „Reporteri fără frontiere” a precizat că săptămâna trecută Saberi a refuzat să mai bea apă după ce autorităţile iraniene au răspândit zvonul că nu face cu adevărat greva foamei. Vineri, ziarista în vârstă de 32 de ani a fost dusă la clinica închisorii, de unde a fost externată abia după ce a băut apă din nou.

Saberi a fost condamnată la opt ani de închisoare în aprilie, sub acuzaţia de spionaj în favoarea Statelor Unite. Casa Albă susţine că învinuirea este falsă şi a cerut Iranului s-o elibereze de îndată pe ziaristă.

Kabul: Hamid Karzai se înscrie pentru o nou mandat de preşedinte

Preşedintele în exerciţiu al Afganistanului, Hamid Karzai s-a înregistrat astăzi oficial în cursa pentru un nou mandat de preşedinte. Într-o declaraţie de presă, Karzai a spus că va candida din nou pentru „a rămâne în slujba poporului afgan” şi a recunoscut că în actualul mandat de cinci ani a făcut „unele greşeli”.

Popularitatea lui Karzai se află în declin, mai ales din cauza menţinerii climatului de violenţă în ţară şi a acuzaţiilor de corupţie la adresa guvernului său. Cu toate acestea, el este considerat candidatul cu cele mai mari şanse de victorie în alegerile prezidenţiale de la 20 august.

Navă sud-coreeană împiedică capturarea de către piraţi somalezi a unui vas nord-coreean

Coreea de Sud a informat că una din navele sale militare a pus pe fugă piraţii care urmăreau o navă comercială a Coreei de Nord. Potrivit unui comunicat de presă al armatei sud-coreene, incidentul a avut loc în largul coastelor Somaliei, iar ambarcaţiunea nord-coreeană a transmis mulţumiri navei sud-coreene, după ce a scăpat de piraţi.

Guvernul irakian nu vrea să modifice calendarul retragerii trupelor americane

Irakul a anunţat că nu va amâna retragerea trupelor americane de pe străzile localităţilor irakiene, în ciuda unui nou val de violenţe pus pe seama insurgenţilor. Potrivit unui calendar oficial al retragerii, începînd de la 30 iunie trupele americane nu vor mai patrula în oraşele şi satele Irakului.

Potrivit aceluiaşi calendar, ultimii militari americani ar urma să plece din Irak cel mai târziu la sfârşitul anului 2011. Un purtător de cuvânt guvernamental de la Bagdad a spus astăzi că nici acest termen nu va fi modificat.

Bucureşti: preşedintele Băsescu face o jumătate de mea culpa în chestiunea salariilor profesorilor

Preşedintele României Băsescu a recunoscut că a greşit când a promis profesorilor salarii mai mari, dar a adăugat că la vremea aceea nimeni nu putea prevedea cât de gravă va fi criza economică. Băsescu a făcut această declaraţie cu o zi înaintea intrării în grevă generală a sindicatelor din învăţămînt.

Anul trecut, înaintea alegerilor parlamentare, PDL şi PSD le-au promis profesorilor mărirea salariilor, iar preşedintele Traian Băsescu a sprijinit această promisiune.

Guvern al premierului Emil Boc spune acum că nu sunt bani pentru salarii mărite.

Ministrul de externe israelian Lieberman începe la Roma un turneu european

Noul ministru de externe al Israelului, Avigdor Lieberman a început la Roma primul său turneu diplomatic european.
Lieberman, care s-a născut la Chişinău şi conduce un partid de dreapta, va mai vizita Parisul, Praga şi Berlinul. Turneul îşi propune să calmeze diplomaţiile europene alarmate de ascensiunea politică a partidului lui Lieberman, „Casa noastră Israel”, ajuns la guvernare după alegerile anticipate de anul acesta.

Lieberman a stârnit multe controverse, de pildă cerînd revocarea cetăţeniei pentru israelienii de etnie arabă care nu sunt loiali statului Israel. Printre altele, noul ministru de externe a mai spus că guvern nu se simte obligat să respecte un angajament din 2007 al cabinetului anterior de a relua negocierilor de pace cu palestinienii.

Demonstrație la Chișinău cu ocazia zilei internaționale a libertății presei

La Chişinău, câteva sute de oameni au participat duminică la o demonstraţie dedicată zilei internaţionale a libertăţii presei. Principalul organizator, Uniunea Jurnaliştilor, critică autorităţile comuniste pentru intensificarea presiunilor asupra presei incomode după alegerile parlamentare de pe 5 aprilie. Corespondenţii Europei Libere relatează că la demonstraţia care a dat startul manifestărilor din săptămâna libertăţii presei au participat şi politicieni ai opoziţiei liberale.

787 de cazuri de gripă A H1N1 înregistrate în lume

Virusul gripei porcine a continuat să se răspândească în Statele Unite, Canada America Latină şi Europa, un prim caz fiind semnalat şi în Columbia. Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că s-au înregistrat cel puţin 787 de oameni bolnavi de gripă porcină în întreaga lume. Există 20 de cazuri de deces confirmate, 19 în Mexic unde se află focarul virusului şi 1 în Statele Unite.

Statele Unite solicită Germaniei să preia suspecți de terorism de la Guantanamo Bay

Statele Unite au adresat o cerere oficială Germaniei să-i preia pe unii suspecţi de terorism aflaţi în centrul militar de detenţie de la
Guantanamo Bay. Un purtător de cuvânt al ministerului german de interne a confirmat existenţa cererii şi a spus că ea se află în curs de examinare. Publicaţia "Der Spiegel" a scris că Statele Unite au cerut Germaniei să preia aproximativ 10 deţinuţi care nu pot fi trimişi în ţările de provenienţă şi despre care se spune că nu reprezintă un pericol de securitate.

Japonia cere presiuni diplomatice europene la adresa Coreei de Nord

Premierul Japoniei, Taro Aso a făcut apel la o poziţie comună a Uniunii Europene faţă de Coreea de Nord şi le-a cerut europenilor să menţină presiunile pentru reluarea negocierilor internaţionale privind dezarmarea nucleară a Fenianului. Aso a făcut declaraţia după întâlnirea la Praga cu omologul său ceh, Mirek Topolanek şi înainte de summitul Uniunii Europene cu Japonia la Praga. Topolanek, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, a spus că planurile nucleare ale Coreei de Nord sunt „extrem de periculoase”. Presa oficială de la Fenian a scris că ţara îşi va mări în continuare capacităţile atomice în scopuri de auto-apărare.

Turneu diplomatic în Europa al ministrului de externe israelian

Ministrul israelian de Externe, ultranaţionalistul Avigdor Lieberman începe astăzi prima sa călătorie în străinătate de la numirea în funcţie, urmînd să se întâlnească la Roma cu omologul său italian, Franco Frattini. Turneul de cinci zile al lui Lieberman va continua cu vizite la Paris, Praga şi Berlin. Copul vizitei este să explice europenilor politica noului guvern israelian pe fundalul unor îngrijorări în creştere în legătură cu perspectivele procesului de pace în Orientul Mijlociu.

Gruparea militantă Hamas realege ca lider pe Khaled Mashaal

Gruparea militantă palestiniană Hamas l-a reales pe Khaled Mashaal pentru un nou mandat de patru ani la conducerea politică a mişcării. Este a patra realegere în această funcţia a lui Mashaal, care promovează o politică dură faţă de Israel şi mişcarea palestiniană rivală Fatah. O declaraţie difuzată de Hamas, care controlează Fâşia Gaza, mai spune că gruparea militantă a ales şi un nou birou politic cu sediul în Siria.

Fond financiar de urgență pentru depășirea recesiunii în Asia

Treisprezece ţări din estul şi sud-estul Asiei au căzut de acord să înfiinţeze un fond de urgenţă în valoare de 120 de miliarde de dolari pentru a ajuta regiunea să depăşească recesiunea economică. Miniştrii de Finanţe din Asociaţia Ţărilor Asiei de Sud Est (ASEAN) plus China, Japonia şi Coreea de Sud au anunţat înţelegerea în marginea reuniunii anuale a Băncii Asiatice de Dezvoltare în Indonesia. Banca estimează că aproximativ 160 de milioane de oameni vor fi afectaţi de sărăcie în regiune, dacă recesiunea globală persistă.

Accident de elicopter în Venezuela

18 oameni au fost ucişi în urma prăbuşirii unui elicopter militar al Venezuelei la graniţa cu Columbia. Preşedintele Hugo Chavez a spus că printre cei morţi se numără câteva oficialități din armată şi un civil, dar nu a dat detalii despre cauzele incidentului. Venezuela are o graniţă întinsă şi nesigură cu Columbia, care trece prin junglă şi regiuni muntoase folosite ca ascunziş de grupări rebele şi traficanţi de droguri.

Tulburări în suburbiile capitalei egiptene Cairo

Crescătorii de porci din Egipt au aruncat cu pietre şi sticle în forţele de poliţie pentru a împiedica sacrificarea în masă a animalelor, dispusă de guvern ca măsură împotriva gripei porcine. În timpul ciocnirilor din suburbiile capitalei Cairo, poliţia a ripostat folosind gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Autorităţile doresc să sacrifice toţi cei aproximativ 250 de mii de porci din Egipt chiar dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că o asemenea măsură de luptă cu gripa porcină nu se justifică, întrucât virusul se poate transmite de la om la om. Mai mult decât atât, în Egipt nu s-a înregistrat nici un caz de îmbolnăvire. Crescătorii egipteni de porci aparţin aproape integral minorităţii creştine.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG