Linkuri accesibilitate

Ştiri

Chişinău: opoziţia liberală respinge postul de vice-preşedinte al Parlamentului

Dacă toate căile constituţionale sunt epuizate, PCRM acceptă organizarea de alegeri anticipate – a declarat Europei Libere deputatul Vladimir Ţurcanu, candidat la o funcţie de vice-preşedinte al noului parlament. Următoarea şedinţă a parlamentului este programată pe 12 mai.

La o conferinţă de presă, lideri celor trei partide de opoziţie au precizat, pe de altă parte, că nu acceptă oferta comuniştilor de a ocupa al doilea loc de vice-preşedinte.

Praga: Georgia, Azerbaidjanul, Turcia şi Egiptul susţin proiectul Nabucco

Uniunea Europeană a obţinut sprijinul Georgiei, Azerbaidjanului, Turciei şi Egiptului pentru proiectul conductei Nabucco, gândită să dea Uniunii Europene o mai mare independenţă energetică faţă de Rusia. Declaraţia în sprijinul proiectului european a fost făcută la o reuniune pe teme energetice, organizată de preşedintia cehă a Uniunii europene la Praga.

Papa Benedict în turneu în Orientul Apropiat

Papa Benedict al 16–lea a început un turneu în Orientul Apropiat, ocazie cu care si-a exprimat speranţa că biserica catolică va putea juca un rol constructiv în procesul de pace. După Iordania, Suveranul Pontif va vizita Israelul şi teritoriile palestiniene.

Praga: Nagorno-Karabah pe agenda discuţiilor lui Javier Solana cu preşedinţii armean şi azer

Pe marginea reuniunii Parteneriatului Estic de la Praga, şeful diplomaţiei europene Javier Solana s-a întâlnit cu preşedinţii Armeniei, Azerbaidjanului şi cu reprezentantul Turciei. Miza discutiilor şi negocierilor este soluţionarea conflictului îngheţat din Nagorno- Karabach.

Tbilisi: preşedintele parlamentului dispus să negocieze cu opoziţia

Guvernul georgian a declarat că a început negocierile în vederea organizării primei întrevederi cu reprezentanţi ai opoziţiei , care de luna trecută protestează, cerând demisia preşeditnelui Saakashvili. Preşedintele parlamentului s-a declarat dispus să se întâlnească cu opoziţia, dar nu a pomenit un cuvânt despre prezenţa eventuală a preşeditnelui ţării, prezenţă cerută de opoziţie.

Dumitru Rogozin: Moscova doreşte o relansare a relaţiilor cu NATO

Ambasadorul Rusiei la NATO, Dumitru Rogozin a declarat că Moscova este interesată de o relansare a relaţiei cu Alianta Nord-Atlantică, în pofida expulzării reciproce a câte doi diplomaţi si a manevrelor NATO din Georgia.

Dialogul oficial NATO-Rusia, suspendat după incursiunea militară rusă in Georgia, din august 2008, a fost reluat oficial în aprilie. Ultimele incidente în relaţiile bilaterale au dus însă la amânarea primei reuniuni ministeriale, programată iniţial în luna mai.

ONU: peste 500 de mii de pakistanezi s-au refugiat din valea Swat

Peste un milion de pakistanezi ar putea fi obligaţi să se refugieze ca urmare a ofensivei armatei pakistaneze împotriva talibanilor din valea Swat. În acest moment, peste 500 de mii de oameni sunt pe drumuri, a anuntat Oficiul Naţiunilor Unite pentru refugiaţi.

Teheran: Ahmadinedjad candidează pentru un nou mandat prezidenţial

Preşedintele Iranului Ahmadinedjad şi-a înscris oficial candidatura pentru alegerile prezindentiale din iunie. In cursă, pentru moment, mai este inscris Moshen Rezai, conducatorul puternicelor Gărzi Revoluţionare. Se asteaptă intrarea în cursa a doi candidati moderati: fostul premier Mousavi si actualul presedinte al parlamentului Karroubi.

Washington: problema vizelor pe agenda convorbirilor Diaconescu - Lugar

Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu se află în Statele Unite unde, joi, a discutat cu senatorul Richard Lugar, care co-prezidează Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului problema vizelor pentru romani. Lugar a declarat ca eliminarea vizelor ar fi o prioritate a părţii americane. Surse diplomatice au declarat, agenţiei MEDIAFAX, că din mesajele transmise ministrului a rezultat că "noua administraţie americana are un interes cu totul special privind incheierea Parteneriatului Strategic cu Romania".

Producţia industrială a României scade cu 13%

Productia industriala a Romaniei a scazut in primul trimestru din acest an cu 13%, in principal datorita diminuarii productiei din industria prelucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Astfel, productia in industria prelucratoare a scazut cu 15,2% in perioada mentionata, iar in sectorul energiei electrice si termice productia a coborat cu 2,5%.

Exporturile germane scad cu 16%

Volumul exporturilor germane a scăzut cu apropae 16 %, comparat cu martie 2008, importurile cu 11 la sută. Cu toate acestea analistii semnaleaza primele semne ca economia s-ar redresa uşor: luna trecuta exporturile au înregistrat o uşoară creştere, deşi volumul lor a fost sub cel din martie 2008.

Vl. Voronin candidat al PCMR pentru președinția Parlamentului de la Chișinău

Vladimir Voronin a fost ales de Partidul Comuniştilor să candideze la funcţia de preşedinte al noului Parlament. La a şaptea plenară de partid, comuniştii l-au mai desemnat ieri pe Vladimir Ţurcan la funcţia de vicepreşedinte şi au decis că al doilea post de vice-preşedinte al parlamentului va fi lăsat opoziţiei, a anunţat fostul consilier prezidenţial, Mark Tkaciuc.

Liderii formaţiunilor parlamentare de opoziţie au declarat Europei Libere că vor merge la şedinţa Legislativului din 12 mai, când urmează a fi aleşi preşedinţii şi vicepreşedinţii Parlamentului, însă nu vor lua parte la partajarea fotoliilor. Comuniştilor le lipseşte un vot pentru alegerea noului şef al statului de către Parlament, iar dacă nu reuşesc să obţină un vot din partea opoziţiei se pot declanşa alegeri generale anticipate.

Rezoluția Parlamentului European pe tema situației din Moldova

Parlamentul European a cerut anchetarea tulburărilor post-electorale din Moldova de către o comisie internaţională. Într-o rezoluţie adoptată joi, cu o largă majoritate, Parlamentul de la Strasbourg spune că din comisia de anchetă trebuie să facă parte reprezentanţi ai Uniunii Europene şi Consiliului Europei. Rezoluţia condamnă actele de vandalism din 7 aprilie, dar şi tendinţa autorităţilor de a califica drepte „acte criminale” toate formele de protest.

ODIHR: lipsă de încredere publică în procesul electoral din Moldova

Şeful oficiului OSCE care se ocupă de monitorizarea alegerilor, pe scurt ODIHR, a declarat că protestele şi violenţele din Moldova după alegerile de pe 5 aprilie au reflectat lipsa de încredere publică în procesul electoral, cel puţin din partea unor segmente ale populaţiei:

Ambasadorul Janez Lenarcic a mai spus Europei Libere că demonstraţiile în masă au fost „o confirmare” a multor neajunsuri pe care misiunea de monitorizare le-a menţionat în raportul preliminar a doua zi după alegeri.

Misiunea observatorilor OSCE a fost criticată pentru aprecierile în general pozitive date în acel raport, în care se spune că alegerile moldovene au întrunit multe standarde internaţionale.

Barack Obama: relațiile americano-ruse pe cale de îmbunătățire

Preşedintele american, Barack Obama speră că relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia sunt pe cale de a se îmbunătăţi. Vorbind joi la Casa Albă după discuţii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, preşedintele Obama a spus că acum există „o şansă excelentă” ca cele două ţări să-şi reaşeze relaţia.

Barack Obama a mai spus că această relaţie poate viza un spectru larg de chestiuni, de la proliferarea nucleară la situaţia din Afganistan şi Pakistan, problema Iranului, conflictul din Orientul Mijlociu, relaţiile comerciale bilaterale şi răspunsul dat crizei financiare internaţionale.

Preşedintele Barack Obama planifică o călătorie în iulie la Moscova pentru discuţii cu liderul rus, Dmitri Medvedev. Ministrul rus de Externe a spus la Washington că Statele Unite şi Rusia conlucrează în mod „pragmatic” la elaborarea unui nou acord pentru reducerea armelor nucleare în locul actualul tratat, START, care expiră la sfârşitul anului.

Noi raiduri armate pakistaneze împotriva talibanilor

Premierul din Pakistan, Yusuf Raza Gilani spune că a dat ordin forţelor armate pakistaneze să "elimine militanţii şi teroriştii”.

Gilani a făcut anunţul într-un discurs televizat rostit joi, în timp ce forţele aeriene şi terestre pakistaneze au întreprins noi raiduri asupra unor ţinte talibane suspecte în Defileul Swat.

Premierul pakistanez a spus că acţiunile talibanilor îndreptate spre distrugerea păcii şi stabilităţii au ajuns în punctul în care guvernul trebuie să întreprindă „paşi decisivi”. Armata pakistaneză a anunțat joi că cel puţin 10 militari au fost ucişi, iar 9 răniţi în lupte. Organizaţiile umanitare au avertizat cu o criză umanitară în creştere, pe măsură ce zeci de mii de oameni se refugiază din zona conflictului.

OMS: circa 2100 de persoane infectate cu virusul gripei A H1N1

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus joi că aproape 2100 de oameni infectaţi cu virusul gripal H1N1 sunt înregistraţi în 23 de ţări. OMS mai spune că în Mexic există 42 de decese confirmate şi unul în Statele Unite din cauza noii forme de gripă, provocate de o combinaţie a viruşilor gripei porcine, aviare şi umane.

Reuniune energetică la Praga sub auspiciile UE

Uniunea Europeană desfășoară astăzi convorbiri cu scopul crearii unor legături energetice şi de transport pe termen lung între Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Europa.

La întâlnirea de la Praga, în Cehia, deţinătoarea preşedinţiei actuale a Uniunii Europene, participă lideri europeni şi din Azerbaijan, Georgia, Turcia, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, Egipt şi Irak.

Reprezentanţi ai Statelor Unite, Rusiei şi Ucrainei urmează să participe ca observatori. Se relatează că Uniunea Europeană caută să obţină un aranjament prin care producătorii de petrol şi gaze vor avea cote speciale de export către ţările europene, iar reţelele de transport ale energiei vor fi extinse şi modernizate.

PE cere anchetarea evenimentelor din Moldova de către o comisie internaţională

Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate rezoluţia privind situatia din Republica Moldova. În rezoluţie sunt condamnate actele de vandalism din 7 aprilie,dar si tendinţa autorităţilor de a califica drepte „acte criminale” toate formele de protest. Parlamentul cere crearea unei comisii independente de ancheta, cu participarea Uniunii Europene si a Consiliului Europei.

Lupte între forţele pakistaneze şi talibani în defileul Swat

Un avion militar pakistanez a atacat poziţii ale talibanilor în defileul Swat, o regiune în nord-vestul ţării. Atacul a avut loc la o zi după cele mai violente lupte purtate în defileu de la acordul de pace între autorităţi şi militanţii talibani semnat în februarie.

În perioada armistiţiului, mii de oameni au părăsit regiunea, în timp ce organizaţiile internaţionale avertizau asupra intensificării unei crize umanitare. Miercuri, preşedintele pakistanez Asif Ali Zardari i-a dat asigurări preşedintelui american Barack Obama la Washington că Islamabadul va continua să-i combată pe talibani şi aliaţii acestora din reţeua teroristă Al-Qaida.

Kabul: proteste în provincia Farah după un atac american soldat cu victime colaterale

Mai mulţi afgani au protestat în faţa clădirilor oficiale din provincia Farah în legătură cu moartea a aproximativ 100 de oameni, majoritatea civili, în urma unor bombardamente ale forţelor americane. Poliţia a tras focuri de avertisment pentru a dispersa mulţimea, care arunca cu pietre. Au fost înregistraţi patru răniţi.

Protestele au loc în timp ce autorităţile militare americane şi cele afgane anchetează incidentul de la începutul săptămânii.

Tbilisi: autorităţile eliberează din închisoare trei activişti ai opoziţiei

Autorităţile din Georgia au eliberat trei activişti ai opoziţiei a căror reţinere a provocat ciocniri violente noaptea trecută între poliţie şi protestatarii care cer de mai multe săptămâni demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili. Cei trei fuseseră reţinuţi pe 5 mai în legătură cu un presupus atac împotriva unui jurnalist.

Procurorul general a anunţat că activiştii opoziţiei au fost eliberaţi la solicitarea Patriarhului bisericii ortodoxe georgiene, Ilia II care a considerat că acest lucru poate ajuta la aplanarea tensiunilor.

Aproximativ 30 de oameni au fost răniţi în ciocnirile de miercuri noaptea, când poliţiştii au folosit bastoanele pentru a respinge protestatarii despre care autorităţile spun că încercau să ia cu asalt o secţie de poliţie.

Serghei Lavrov aşteptat la Casa Albă

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov este aşteptat în această seară la Casa Albă, pentru o întrevedere cu preşedintele american Barack Obama, în pregătirea reuniunii la nivel înalt din iulie. Întâlnirea stă sub semnul unor noi tensiuni în relaţiile bilaterale, cauzate de manevrele NATO din Georgia (manevre organizate în cadrul Parteneriatului pentru pace din care Republica Moldova s-a retras).

AI cere domnia legii în Rusia cu ocazia încheierii primului an al preşedinţiei lui Medvedev

Astăzi se împlineşte un an de la alegerea lui Dimitri Medvedev in funcţia de preşedinte al Rusiei. Kremlinul a precizat că nu este programata nici o ceremonie specială cu această ocazie. Invocînd aniversarea, Amnesty International i-a ceut lui Medvedev să întărească domnia legii şi să garanteze respectarea drepturilor omului.

Alianța „Moldova Noastră” a formulat condiții preliminare de dialog cu PCRM

Liderul Aliantei „Moldova Noastra”, Serafim Urecheanu, a declarat că partidul său va accepta dialogul cu partidul comuniştilor, numai după ce acesta îndeplineşte câteva precondiţii, fiind monitorizat de Uniunea Europeana.

Condiţiile, enunţate de Urecheanu într-o conferinţă de presă, sunt : eliberarea neconditionata a persoanelor arestate în urma protestelor din 7 aprilie, retragerea acuzatiilor că partidele de opozitie ar fi participat la o lovitura de stat, asigurarea accesului opozitiei la televiziunea si radioul public si crearea unei comisii parlamentare de ancheta pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie, cu participarea opozitiei, presei, societatii civile si reprezentantilor UE si Consiliului Europei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG