Linkuri accesibilitate

Ştiri

Primăria Chișinău dezminte zvonurile că ar fi acordat titlul de cetățean de onoare scriitorului Paul Goma

Vadim Brinzaniuc, sef la directia relatii publice din primaria Chisinau, dezminte informatiile potrivit carora ar exista un ordin al primarului privind acordarea titlului de cetatean de onoare al Chisinaului pentru scriitorul Paul Goma.

Comunitatea evreilor din Republica Moldova si-a exprimat ingrijorarea intr-un comunicat citat de agentia InfoPrimNeo in legatura cu posibilitatea ca scriitorului sa i se acorde inalte distinctii de stat, avind in vedere unele din declaratiile sale considerate a fi anti-semite.

Paul Goma urmeaza sa se intilneasca la Chisinau cu cititorii.

PDM și PCRM au stabilit listele electorale pentru scrutinul din noiembrie

Partidul Democrat si Partidul Comunistilor si-au stabilit astazi primele pozitii pe liste pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Astfel, la democrati, pe primul loc este Marian Lupu, liderul partidului, pe locul doi ministrul economiei Valeriu Lazar si pe locul trei Pavel Filip. Presedintele de onoare al partidului Dumitru Diacov este pe pozitia a 5-a.

La comunisti lista este: Vladimir Voronin pe locul intii, apoi fostul premier Zenaida Greceanii, vicepresedintele PCRM Iurie Muntean, fostul ministru al economiei Igor Dodon si deputatul Mark Tkaciuc.

Sute de demonstrații de protest în Franța împotriva politicii de austeritate a guvernului Fillon

Aproape 300 de manifestatii de protest au avut loc astazi in Franta impotriva masurilor de austeritate impuse de guvernul de centru dreapta al premierului Francios Fillon. In Paris zeci de mii de oameni au iesit pe strazi impotriva ridicarii virstei de pensionare de la 60 la 62 de ani. Proiectul de lege a fost votat de Adunarea Nationala, camera inferioara a parlamentului si va intra in dezbaterea Senatului marti. Sindicatele au anuntat ca se asteapta ca la protestele din intreaga Franta participarea sa fie de cel putin 3 milioane de oameni. Somajul in tarile comunitare a ramas si in luna trecuta la 10 %, informeaza agentiile internationale de presa, notind ca in Franta cei mai multi someri sunt tineri pina la 26 de ani.

Roma: demonstrație de protest împotriva premierului Berlusconi

Zeci de mii de oameni au protestat la Roma cerind demisia premierului Silvio Berlusconi, dupa ce guvenul acestuia a supravietuit miercuri unei motiuni de cenzura in parlament. Protestul s-a desfasurat sub sloganul ”O zi fara Berlusconi”.

Sarajevo: duminică alegeri generale în Bosnia Herțegovina

Miine au loc alegeri generale in Bosnia Hertegovina. Inaltul reprezentat al comunitatii internationale Valentin Inzko a cerut populatiei sa nu voteze in baza unor principii etnice, ci sa voteze pentru cei care ar putea sa le rezolve problemele pe care le au cu totii si bosnaicii, si sarbii si croatii, precum educatia, somajul sau asistenta medicala. Rezultatul acestor alegeri va avea un impact important fata de drumul catre Uniunea Europeana si NATO al acestei tari din Balcanii de Vest.

Dominique Strauss Kahn (FMI) se pronunță împotriva stimulării artificiale a exporturilor prin devalorizarea monedelor naționale

Presedintele Fondului Monetar International, Dominique Strauss Kahn a avertizat tarile membre sa nu aplice o politica de devalorizare a monedei nationale pentru a stimula exporturile. In opinia sa, exprimata la Yalta, o astfel de politica pune in pericol reluarea cresterii economice globale. Una din tarile care este criticata pentru acest tip de politica monetara este China.

Chișinău: primăria dezminte relatările că i s-ar fi acordat lui Paul Goma titlul de cetățean de onoare

Vadim Brinzaniuc,sef directia relatii publice primaria Chisinau, dezminte informatiile potrivit carora ar exista un ordin al primarului Dorin Chirtoaca privind acordarea titlului de cetatean de onoare al Chisinaului pentru scriitorul Paul Goma.

Plenară PCRM stabilește listele electorale ale partidului

Liderul comunistilor moldoveni Vladimir Voronin, fostul premier Zenaida Greceanii, vicepreşedintele PCRM Iurie Muntean, fostul ministru al economiei Igor Donon si deputatul Mark Tkaciuc sunt primii 5 pe listele electorale ale Partidului Comunistilor din Republica Moldova, a anuntat Mark Tkaciuc citat de Publika.md. Declaratia a fost făcuta de Mark Tkaciuc dupa plenara PCRM de astazi la care au participat 150 de delegaţi.

Potrivit sursei citate Vladimir Voronin a spus că partidul său are mari obiectii fata de Uniunea Europeana, dar nu a dat mai multe amanunte.

Ministrul de externe Leancă: liberalizarea regimului de viza cu UE posibilă într-un an și jumătate

Cetatenii Republicii Moldova ar putea calatori liber in spatiul Uniunii Europene fara a avea nevoie de vize, peste un an si jumatate, daca autoritatile moldovenesti vor indeplini toate angajamentele pe care si le-au luat in fata partenerilor din Uniunea Europeana – a anuntat ministrul moldovean de externe Iurie Leanca. La sfarsitul acestei luni, a mai spus seful diplomatiei Chisinaului, o delegatie a Uniunii Europene va veni in Moldova pentru a analiza etapa actuala a reformelor moldovenesti.

14 % din populatia Moldovei are mai mult de 80 de ani - 25% peste 60

14 % din populatia Moldovei are mai mult de 80 de ani si fiecare al patrulea om din Moldova are peste 60 de ani, potrivit datelor Biroului National de Statistica. Veniturile acestei categorii de persoane sunt in medie de 1035 de lei pe luna, cam la fel ca anul trecut.

BNS: salariu mediu lunar în august a fost de 2800 de lei

Cele mai mici salarii din Moldova sunt in agricultura, in silvicultura si in economia vinatului, potrivit Biroului National de Statistica. In aceste domenii, salariul mediu este de 1400 de lei pe luna. Cele mai mari salarii in Moldova le au angajatii din domeniul bancar, in jur de 6000 de lei pe luna. Salariul mediu lunar in Moldova pentru luna august a fost de 2 800 lei, adica aproximativ 170 de EURO.

Comunitatea evreiască din R. Moldova îngrijorată de o eventuală decorare a lui Paul Goma la Chișinău

Comunitatea evreiasca din Republica Moldova si-a exprimat, intr-un comunicat de presa, ingrijorarea fata de anuntata vizita la Chisinau a scriitorului si dizidentului roman Paul Goma. In comunicatul comunitatii, citat de agentia InfoPrimNeo, se exprima ingrijorarea fata de unele din ideile promovate de scriitor si anume ca Holocaustul nu ar fi existat. Comunitatea evreiasca din Moldova spune ca o eventuala decorare a scriitorului cu ordine sau medalii ale Republicii Moldova ar putea reprezenta o greseala.

Paul Goma este cetatean de onoare al Chisinaului, printr-un ordin al primarului Dorin Chirtoaca. Paul Goma este asteptat astazi la Chisinau unde are prevazute intilniri cu cititorii. Scriitorul s-a nascut in Basarabia si in urma Pactului Ribentrop Molotov din 1939 s-a refugiat cu familia in Romania.

Stradă din Codru redenumită Ion Antonescu - decizia Consiliului local nu este valabilă

Consiliul local din oraselul Codru, municipiul Chisinau, a votat acum doua zile sa numeasca o strada din localitate cu numele fostului maresal al Romaniei Ion Antonescu, considerat criminal de razboi. Specialistul in relatii cu publicul de la primaria din Codru, Corina Suvac a declarat Europei Libere ca decizia nu este valabila, intrucit ea nu a fost semnata de secretarul consiliului din localitate. Potrivit Corinei Suvac, consiliul local va reveni asupra deciziei la urmatoarea sedinta, care ar putea avea loc nu mai devreme de luna decembrie. Consilierii care au votat hotarirea au motivat ca pe aceasta strada se afla o casa in care maresalul român s-ar fi oprit de citeva ori in trecere, casa numita de localnici “vila lui Antonescu”. Potrivit publicatiei EVREISKOIE MESTECIKO nu exista dovezi care sa sustina afirmatiile localnicilor.

Iurie Leancă anunță că cetățenii moldoveni reținuți în Egipt ar putea fi repatriați

Cetatenii moldoveni care au fost retinuti in Egipt pentru trecere ilegala a frontierei si o presupusa tentativa de omor ar putea reveni in Moldova. Cei 11 moldoveni, a dat asigurari ministrul moldovean de externe Iurie Leanca intr-o conferinta de presa la Chisinau, ar putea fi repatriati. Seful diplomatiei moldovene a spus ca sunt folosite o serie de canale diplomatice pentru aducerea in tara a cetatenilor retinuti de autoritatile egiptene.

Codul de conduită pentru campania electorală - deschis pentru semnături începînd de luni

Incepind de luni, 4 octombrie, partidele politice si institutiile de media din Moldova vor putea semna Codul de conduita pentru campania electorala, informeaza agentia InfoPrimNeo.

Riga - alegeri parlamentare la care se prognozează o creștere a ponderei partidului etnicilor ruși

In Letonia se desfasoara alegeri parlamentare. Pentru prima data de la proclamarea independentei acestei tari baltice, membra a Uniunii Europene si NATO, sondajele de opinie arata ca partidul etnicilor rusi “Armonia Centrului ” de centru stinga ar putea sa cistige cele mai multe mandate in parlamentul cu 100 de locuri de la Riga, dar nu va obtine majoritatea absoluta, astfel incit partidul de centru dreapta al actualului premier Valdis Dombrovskis ar putea ramine la putere, premierul bucurindu-se de increderea electoratului.

Partidul Armoniei Centrului are bune relatii cu partidul Rusia Unita al premierului Rusiei Vladimir Putin si a anuntat ca, daca va cistiga alegerile, intentioneaza sa revada acordul de imprumut cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana si sa se orienteze spre o deschidere mai mare pentru investitiile si imprumuturile din China comunista si din Rusia.

Letonia a trecut prin una dintre cele mai dure recesiuni din tarile Uniunii Europene si guvernul a pus in aplicare un pachet de masuri de austeritate foarte dur si nepopular.

Sectiile de votare se inchid la ora 20, ora locala si primele rezultate sunt asteptate in cursul noptii. Din populatia de 2 milioane 200 de mii de oameni, 59 % se declara letoni, 28 % rusi si 13 % sunt polonezi, ucrainieni, lituanieni si estoni, potrivit recensamintului de anul trecut.

Premierul chinez Jiabao în vizită oficială în Grecia

Premierul Chinei Wen Jiabao se afla la Atena, intr-o vizita oficiala de 3 zile. Potrivit agentiilor internationale de presa, principalul subiect pe agenda discutiilor il reprezinta actuala criza financiara a Greciei.

Paris: sindicatele anunță noi acțiuni de protest împotriva măsurilor de austeritate

In Franta sunt anuntate pentru astazi noi proteste masive impotriva planurilor de austeritate impuse de guvernul de centru dreapta al premierului Francois Fillon. Guvernul a adoptat in aceasta saptamina masuri dure de reducere a chetuielilor bugetare, considerate a fi “ istorice”, iar virsta de pensionare va fi ridicata de la 60 de ani la 62.

Casa Albă anunță că au crescut șansele Rusiei de a adera la Organizația Mondială a Comerțului

Rusia pare sa isi mareasca sansele sa adere la Organizatia Mondiala a Comertului, dupa ce au fost rezolvate mai multe probleme legate de opozitia Statelor Unite, a anuntat un comunicat al Casei Albe de la Washinghton. Potrivit comunicatului, “au fost facuti pasi importanti” catre aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului.

Potrivit Moscovei, presedintii Rusiei si Statelor Unite au discutat chestiunea la telefon si aderarea Rusiei ar putea avea loc anul viitor. Georgia este una din tarile OMC care s-a opus cu inversunare aderarii Rusiei la aceasta organizatie, mai cu seama din cauza razboiului ruso-georgian din 2008.

Bagdad: principalul partid shiit din parlament a hotărît să-l sprijine pe premierul Nuri Al Maliki

Statele Unite sunt incurajate de ultimele evolutii politice din Irak, unde lideri politici par sa fi ajuns la o intelegere pentru a forma un guvern de coalitie, dupa 7 luni de negocieri si instabilitate guvernamentala. Principalul partid shiit din parlamentul de la Bagdad a hotarit ieri sa-l sprijine pe actualul premier Nuri Al Maliki. Cu toate acestea, in parlamentul de 325 de mandate, shiiti nu detin majoritatea si vor fi necesare noi negocieri. In urma alegerilor parlamentare din luna martie, blocul sunit al fostului premier Ayad Alawi a obtinut ceva mai multe mandate decit blocul shiit.

Pakistanul redeschide trecătoarea Khyber pentru forțele NATO

Ambasadorul Pakistanului in Statele Unite a anuntat ca tara sa intentioneaza sa–si redeschida granitele pentru transporturile NATO catre Afganistan. Joi, autoritatile de la Islamabad au inchis trecatoarea Khyber pentru fortele NATO, ca urmare a omoririi de catre un elicopter NATO a 3 militari pakistanezi in partea pakistaneza a granitei cu Afganistanul.

Minsk: Aleksandr Lukashenka îl acuză pe președintele rus Medvedev de ingerință în viața politică din Belarus

Presedintele din Belarus Aleksandr Lukashenka a acuzat companiile rusesti ca finanteaza ilegal partidele politice de opozitie. Intr-o intilnire cu jurnalistii din presa de limba rusa, Lukashenka l-a criticat pe presedintele Dmitri Medvedev pentru ca s-ar amesteca in activitatea politica din Belarus.

El a spus si ca opozitia va avea alocat un anume timp la postul de stat de televiziune in aceasta campanie electorala pentru alegerea presedintelui. Lukasenka si-a anuntat candidature pentru un al patrulea mandat, pentru alegerile din 19 decembrie. Lukasenka este la putere din 1994.

Statele Unite cer oficial iertare pentru experimentele medicale efectuate în Guatemala în anii 40

Statele Unite si-au cerut oficial iertare de la locuitorii din Guatemala pentru cercetarile si experimentele medicale pe care oameni de stiinta americani le-au facut in aceasta tara in anii 40, cind in mod deliberat au fost infestati cu sifilis prizonieri si bolnavi mintali. Acestia au fost apoi tratati cu penicilina pentru a se vedea efectele medicatiei asupra maladiei. Secretarul de stat american Hillary Clinton si-a exprimat profundul regret si dezaprobarea pentru aceste fapte reprobabile, recent descoperite de cercetatorii americani. Si presedintele Barak Obama a cerut iertare presedintelui din Guatemala Alvaro Colom pentru aceste experimente finantate de guvernul american.

Începînd din 4 octombrie preturile din Chișinău primesc dosarele pentru obținerea unui credit pentru locuințe

De luni, 4 octombrie, la preturile din municipiul Chişinău se vor putea depune dosarele pentru obţinerea unui credit de cumpărare a unei locuinţe. Potrivit primarului Dorin Chirtoacă, la dosar solicitanţii vor trebui să anexeze şi certificate privind veniturile lunare şi să demonstreze că nu deţin o locuinţă. Lista completa a documentelor va fi afisata pe site-ul Primariei. Persoanele vor putea solicita un credit pentru o perioadă de până la 30 de ani.

Președintele ucrainean Ianucovici respinge ideea unui acord de liber schimb cu UE

Preşedintele Ucrainei Victor Ianukovici a declarat la Ialta că ţara sa nu va intra într-un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, spunînd că oferta Bruxellesului, în cadrul acordului de Asociere planificat, nu este în interesul ţării sale. În opinia preşedintelui de la Kiev, dacă bunurile Uniunii Europene ar intra în Ucraina fără a plăti taxe, bugetul statului ar putea pierde 20 la sută din ceea ce câştigă din taxele vamale.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG