Linkuri accesibilitate

Ştiri

Partidul Liberal și-a desemnat lista cu candidații la legislativele din noiembrie

Partidul Liberal şi-a desemnat în cursul zilei candidaţii pentu alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie, după ce ieri au făcut acelaşi lucru si partidul Democrat si cel comunist. La liberali primii pe lista sunt liderul partidului Mihai Ghimpu, Anatol Şalaru, Ion Hadîrcă, Corina Fusu, Valeriu Munteanu, Victor Popa, Valeriu Săhărneanu. Pe lista liberalilor nu se afla primarul Chisinaului Dorin Chirtoacă.

Alianţa Moldova Noastra nu a facut publice listele sale cu candidați. Potrivit site-ul stireazilei.md, pe prima pozitie la AMN este Serafim Urechean urmat de ministrii din cabinetul Vlad Filat.

Washingtonul avertizează americanii din Europa asupra eventualității unor atentate islamiste

Guvernul de la Washington a dat o avertizare pentru cetăţenii americani care calatoresc în Europa din cauza unor potenţiale pericole de acte teroriste puse la cale de extremistii islamiști. Alerta a fost anunţată de Departamentul de stat fără a nominaliza vreo ţară europeană. Recente comunicate ale serviciilor de informatii occidentale avertizau despre potenţiale atacuri teroriste in Marea Britanie, Germania şi Franţa. Ministrul de interne din Marea Britanie a confirmat pericolul spunînd că ameninţarea este „serioasă”.

Noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sîrbe Irinei întronat la Mînăstirea din Pec (Kosovo)

Noul Patriarh al Bisericii Ortodoze Sîrbe Irinei a fost astazi întronat la Mînăstirea din Pec din Kosovo. La ceremonii a participat preşedintele Serbiei Boris Tadici, şi peste 2 500 de sîrbi veniti din Serbia. Parlamentarilor opozitiei Tomislav Nikoloci si Velimir Ilic autorităţile de la Priştina nu le-au permis intrarea in Kosovo. La ceremoniile religioase, noul patriarh a făcut un apel către comunitatea internatională să nu despartă Kosovo de poporul Serbiei.

Atena: teme financiare pe agenda convorbirilor Georges Papandreu - Wen Jiabao

China sprijină stabilitatea monedei unice europene şi nu intenţionează să se retragă de pe piaţa de obligaţiuni europene. Declaraţia a fost făcută de premierul Wen Jiabao, la Atena, unde a avut intrevederi pe teme financiare cu premierul Georges Papandreu. China a promis că va cumpăra obligaţiuni guvernamentale greceşti cînd vor fi din nou emise .

20 de ani de la reunificarea Germaniei - Barack Obama și Dmitri Medvedev trimit mesaje de felicitare la Berlin

Germania aniverseaza astazi 20 de ani de la unificare. Ceremoniile a loc la Bremen. Au trimis mesaje de felicitare presedintele american Barack Obama si presedintele Rusiei Dmitri Medvedev.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial Germania a fost divizata intr-o tara comunista, RDG si o tara democratica RFG. Reuniuficarea a venit dupa 11 luni de la darimarea Zidului Berlinului, moment ce a marcat inceputul destramarii lagarului comunist din Europa Centrala si de Rasarit.

Autoritățile de la Teheran susțin că au arestat mai mulți „spioni nucleari”

Iranul a anuntat ca a arestat mai multi „spioni nucleari” si a avertizat ca autoritatile pot face face fata unui razboi cibernetic. Declaratia a fost facuta de seful serviciilor de informatii iraniene, dupa ce saptamina trecuta au fost facute speculatii ca un virus cibernetic foarte puternic Stuxnet ar fi infestat computerele de la centrul nuclear iranian de la Busher. Seful serviciilor de informatii iraniene nu a dat mai multe detalii.

București: Dinu Patriciu și Sorin Roșca Stănescu vor să lanseze în parteneriat un portal de știri

In Romania, omul de afaceri liberal Dinu Patriciu si jurnalistul Sorin Rosca Stanescu au infiintat un parteneriat pentru a lansa portalul de stiri Corectnews, dupa cum informeaza revista 22, citind site-ul paginademedia.ro. Investitia va fi de 2 milioane de euro. Dinu Patriciu va detine 60 % din actiuni, iar Rosca Stanescu 40 %. Noul portal de stiri va fi lansat in luna noiembrie si va avea o redactie de 60 de persoane. Rosca Stanescu a declarat ca portalul va fi independent politic.

PSD din România susține că, ajuns la guvernare, va anula reducerea salariilor bugetarilor operată de cabinetul Boc

Secretarul general al Partidului Social Democrat, de opozitie din Romania, Liviu Dragnea a anuntat, citat de agentia Mediafax, ca in programul de guvernare al formatiunii a fost adaugata ideea restabilirii salariilor angajatilor bugetari la nivelul de dinainte de reducerea de 25 % opertata de guvernul de centru dreapta al premierului Emil Boc. Ieri, in urma intilnirii dintre guvern si sindicate, guvernul a decis sa introduca mai multe masuri de incurajare a investitiilor, dar a respins propunerea sindicatelor de stabilire a salariului minim pe economie la 750 de adica, adica 175 de euro.

București: Dan Voiculescu (PC) susține ideea suspendării din funcție a președintelui Băsescu

Senatorul Dan Voiculescu, de la Partidul Conservator din Romania, a declarat ca sustine toate demersurile legale pentru declansarea procedurilor de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Declaratia a fost facuta intr-un comunicat de presa citat de agentia Mediafax. Dan Voiculescu este patronul canalelor de televiziune Antena 1, 2 si 3 si al ziarului Jurnalul National si declaratia sa vine ca raspuns la o afirmatie a senatorului Partidului Democrat Liberal Sever Voinescu ca televiziunule patronate de Sorin Ovidiu Vintu si Dan Voiculescu au intensificat campaniile lor impotriva presedintelui Traian Basescu si Partidului Liberal Democrat.

Chișinău: Partidul Liberal își desemnează candidatii pentu alegerile parlamentare

Partidul Liberal isi va desemna in cursul zilei candidatii pentu alegerile parlamentare anticipate din 28 noimebrie, dupa ce ieri au facut acelasi lucru Partidul Democrat si cel comunist. Astfel, la democrati, pe primul loc este Marian Lupu, liderul partidului, pe locul doi ministrul economiei Valeriu Lazar si pe locul trei Pavel Filip. Presedintele de onoare al partidului Dumitru Diacov este pe pozitia a 5-a. La comunisti lista este: Vladimir Voroni pe locul intii, apoi fostul premier Zenaida Greceanii, vicepresedintele PCRM Iurie Muntean, fostul ministru al economiei Igor Dodon si deputatul Mark Tkaciuc .

Alianta Moldova Noastra nu a facut publice listele sale de candidat, dar liderul AMN Serafim Urechean a spus ca nu–i va ataca in campania electorala pe colegii din actuala Alianta pentru Integrarea Europeana.

Chișinău: Partidul Liberal își stabilește astăzi listele de candidați la scrutinul din noiembrie

Partidul Liberal isi va forma astazi listele de candidati pentru alegerile din 28 noiembrie. Liderul partidului Mihai Ghimpu a spus ca in campania electorala partidul sau va respecta cu strictete legile, iar listele vor fi intocmite avind in vedere "puterile partidului".

Riga: alegerile parlamentare cîștigate de coaliția partidelor de centru dreapta

Alegerile parlamentare de ieri din Letonia au fost cîştigate de coaliţia de partide de centru dreapta aflate la putere, sub premierul Valdis Dombrovskis. Premierul a anunţat ca începe imediat negocieri pentru formarea cabinetului. Partidele de centru dreapta au obtionut 59 % dintre sufragii, ceea ce le va asigura controlul asupra a doua treimi din parlament. Partidul de centru stinga ”Armonia Centrului” a obtinut 25 % dintre sufragii. Premierul Dombrovskis a anunţat ca va avea convorbiri si cu opozitia, pentru că populaţia a votat clar pentru stabilitate. Letonia a aplicat masuri dure de austeritate pentru a face faţă actualei crize financiare si economice şi după ce a primit un imprumut de urgenţă de 7 miliarde si jumatate de euro din partea Fondului Monetar International si a Uniunii Europene pentru a evita falimentul.

Sarajevo: alegeri generale în Bosnia Herțegovina

În Bosnia Hertegovina, populaţia îşi va desemna în cadrul alegerilor de astăzi reprezentantii in preşedintia tripartită a sirbilor, croatilor si musulmanilor, în parlamentul central de la Sarajevo, cit si pentru parlamentele regionale din Republica Sîrbska si Federaţia croato-musulmană. In Republica Sîrbska se alege si preşedintele regiunii. Este al şaselea scrutin dupa războaiele din 1992 -1995, care au făcut în jur de 100 de mii de victime. Comunitatea internaţionala urmăreşte cu atenţie acest scrutin de care depinde evoluţia viitoare acestei ţări profund divizate de criiterii etnice. Daca vor cîştiga partidele naţionaliste, scad sansele apropierii Bosniei de Uniunea Europerana .

Washingtonul urmează să avertizeze turiștii americani din Europa asupra posibilității unor atentate Al Qaida

Oficiali din administraţia democrată americană au anunţat că se aşteapta emiterea unei avertizări pentru americanii care calatoresc în Europa din cauza pericolelor unor ameninţări teroriste din partea militanţilor islamici. Potrivit agentiilor internaţionale de ştiri, avertismenul nu va cere americanilor sa nu mai calatoreasca in Europa, ci să fie mult mai precauţi în calatoriile lor. Potivit unor rapoarte recente din partea serviciilor de informaţii occidentale, militanţi Al Qaida ar pune la cale atacuri coordonate în mai multe ţari europene împotriva unor obiective si interese americane. Au fost numite Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Berlin: a 20-a aniversare a reunificării Germaniei

Germania aniversează astazi 20 de ani de la unificare. După cel de-al doilea război mondial Germania a fost divizată într-o tara comunista, RDG şi o ţara democratica RFG. Reunificarea a venit dupa 11 luni de la darimarea Zidului Berlinului, moment ce a marcat începutul destrămarii lagarului comunist din Europa Centrală şi de Rasarit. In mesajul preşedintelui american Barack Obama către poporul german cu aceasta ocazie se arată ca Statele Unite considera Germania unficată „ unul din aliaţii cei mai apropiaţi si prietenii cei mai importanţi ai Statelor Unite”.

Brasilia: alegeri prezidențiale în care protagoniștii sunt Dilma Rousseff și Jose Serra

In Brazilia, cea mai mare ţară a Americii latine, electoratul este chemat la urne pentru a-şi alege preşedintele. Preşedintele Luiz Ignatio Lula Da Silva, unul dintre cei mai populari lideri ai lumii, nu mai poate candida pentru un nou mandat şi îşi părăseşte funcţia. In competitie se afla fosta sefa a administraţiei prezidenţiale Dilma Rousseff, susţinută puternic de preşedintele Da Silva si care reprezintă partidele de centru stinga si de stinga, şi fostul guvernator din Sao Paolo, Jose Serra.

In timpul preşedintiei lui Lula, Brazilia a devenit una din ţările cu cea mai mare creştere economică şi un important actor pe scena politica internaţională.

București: întrevedere a premierului Boc cu liderii Confederației Sindicatelor Democratice

Saptamina viitoare guvernul de centru dreapta de la Bucuresti va discuta un proiect de lege prin care sa fie sprijiniţi tinerii de pînă la 35 de ani care doresc să îşi lanseze o afacere. Anuntul a fost facut ieri după întrevederea premierului Emil Boc cu reprezentantii Confederaţiei Sindicatelor Democratice din Romania. Sindicaliştii au anunţat însă că vor menţine calendarul anunțat de proteste, pentru că nu au obţinut de la guvern creşterea salariului minim pe economie la 750 de lei, adica aproximativ 175 de euro. „ Guvernul nu poate accepta revendicări salariale care depăşesc posibilităţile economiei”, a declarat premierul Emil Boc.

Mahmoud Abbas cere din nou stoparea construcțiilor evreiești în teritoriile palestiniene ocupate

Negocierile de pace israelo-palestiniene se afla din nou sub semnul întrebarii, dupa ce preşedintele autorităţii palestiniene Mahmud Abbas a declarat că aceste negocieri trebuie să fie legate de restrictionarea construcţiilor evreieşti în teritoriile ocupate. Decizia finală daca palestinienii se retrag din aceste negocieri mediate de Statele Unite, va fi luata numai saptamina viitoare după o reuniune la virf a ţărilor din Liga Arabă. Premierul israelian Benjamin Netaniahu a cerut continuarea negocierilor.

Kabul: moartea a doi soldați din trupele ISAF

In Afganistan, trupele NATO au anuntat moartea a încă 2 soldati din contingentul internaţional, dar nu a fost precizată naţionalitatea lor. De la începutul anului. 553 de militari din coaliţia internaţională condusa de NATO au murit în operaţiunile din aceasta ţară.

Primăria Chișinău dezminte zvonurile că ar fi acordat titlul de cetățean de onoare scriitorului Paul Goma

Vadim Brinzaniuc, sef la directia relatii publice din primaria Chisinau, dezminte informatiile potrivit carora ar exista un ordin al primarului privind acordarea titlului de cetatean de onoare al Chisinaului pentru scriitorul Paul Goma.

Comunitatea evreilor din Republica Moldova si-a exprimat ingrijorarea intr-un comunicat citat de agentia InfoPrimNeo in legatura cu posibilitatea ca scriitorului sa i se acorde inalte distinctii de stat, avind in vedere unele din declaratiile sale considerate a fi anti-semite.

Paul Goma urmeaza sa se intilneasca la Chisinau cu cititorii.

PDM și PCRM au stabilit listele electorale pentru scrutinul din noiembrie

Partidul Democrat si Partidul Comunistilor si-au stabilit astazi primele pozitii pe liste pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Astfel, la democrati, pe primul loc este Marian Lupu, liderul partidului, pe locul doi ministrul economiei Valeriu Lazar si pe locul trei Pavel Filip. Presedintele de onoare al partidului Dumitru Diacov este pe pozitia a 5-a.

La comunisti lista este: Vladimir Voronin pe locul intii, apoi fostul premier Zenaida Greceanii, vicepresedintele PCRM Iurie Muntean, fostul ministru al economiei Igor Dodon si deputatul Mark Tkaciuc.

Sute de demonstrații de protest în Franța împotriva politicii de austeritate a guvernului Fillon

Aproape 300 de manifestatii de protest au avut loc astazi in Franta impotriva masurilor de austeritate impuse de guvernul de centru dreapta al premierului Francios Fillon. In Paris zeci de mii de oameni au iesit pe strazi impotriva ridicarii virstei de pensionare de la 60 la 62 de ani. Proiectul de lege a fost votat de Adunarea Nationala, camera inferioara a parlamentului si va intra in dezbaterea Senatului marti. Sindicatele au anuntat ca se asteapta ca la protestele din intreaga Franta participarea sa fie de cel putin 3 milioane de oameni. Somajul in tarile comunitare a ramas si in luna trecuta la 10 %, informeaza agentiile internationale de presa, notind ca in Franta cei mai multi someri sunt tineri pina la 26 de ani.

Roma: demonstrație de protest împotriva premierului Berlusconi

Zeci de mii de oameni au protestat la Roma cerind demisia premierului Silvio Berlusconi, dupa ce guvenul acestuia a supravietuit miercuri unei motiuni de cenzura in parlament. Protestul s-a desfasurat sub sloganul ”O zi fara Berlusconi”.

Sarajevo: duminică alegeri generale în Bosnia Herțegovina

Miine au loc alegeri generale in Bosnia Hertegovina. Inaltul reprezentat al comunitatii internationale Valentin Inzko a cerut populatiei sa nu voteze in baza unor principii etnice, ci sa voteze pentru cei care ar putea sa le rezolve problemele pe care le au cu totii si bosnaicii, si sarbii si croatii, precum educatia, somajul sau asistenta medicala. Rezultatul acestor alegeri va avea un impact important fata de drumul catre Uniunea Europeana si NATO al acestei tari din Balcanii de Vest.

Dominique Strauss Kahn (FMI) se pronunță împotriva stimulării artificiale a exporturilor prin devalorizarea monedelor naționale

Presedintele Fondului Monetar International, Dominique Strauss Kahn a avertizat tarile membre sa nu aplice o politica de devalorizare a monedei nationale pentru a stimula exporturile. In opinia sa, exprimata la Yalta, o astfel de politica pune in pericol reluarea cresterii economice globale. Una din tarile care este criticata pentru acest tip de politica monetara este China.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG