Linkuri accesibilitate

Ştiri

Transnistria oferă Rusiei o nouă bază militară în schimbul recunoașterii independenței regiunii separatiste

Vladimir Antiufeev, şeful serviciilor de securitate din regiunea separatistă transnistreană a declarat într-un interviu pentru revista „Ogonek” că în cazul recunoaşterii independenţei Transnistriei, Rusia va putea să-şi creeze o nouă bază militară în teritoriu, „fără mari probleme”. „Rusia este o ţară puternică şi ea trebuie să-şi protejeze hotarele, chiar şi la o distanţă de mii de kilometri. Uitaţi-vă la Statele Unite”, a declarat Antiufeev.
Şeful serviciilor de securitate a mai spus că, în opinia lui, independenţa regiunii transnistrene va fi recunoscută de Rusia şi Ucraina imediat ce aceste două ţări îşi vor întări poziţiile în regiune.

PCRM contestă juridic o decizie a CEC

Partidul Comuniştilor a contestat astăzi, la Curtea de Apel Chişinău, hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care s-a permis votarea în baza actelor de identitate care au termenul de valabilitate expirat. Juristul PCRM, Sergiu Sârbu a declatat că decizia CEC ar încălca prevederile Codului electoral.

La 26 august, CEC a permis cetăţenilor Republicii Moldova să participe la referendumul din 5 septembrie în baza actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat.

Adrian Păunescu făcut membru de onoare al Academiei de Științe din Moldova

Scriitorul român, Adrian Păunescu a primit astăzi însemnele de membru de onoare al Academiei de Ştiinţe din Moldova, în cadrul unei consacrate sărbătorii „Limba Noastră cea Română”.

Intîlnire Angela Merkel-Victor Ianucovici la Berlin

Preşedintele, Ucrainei, Victor Ianucovici se află la Berlin unde s-a întîlnit cu cancelarul german Angela Merkel.
Cancelara germană a insistat în discuţia avută asupra problemei libertăţii presei în Ucraina. Organizaţia „Reporteri fără Frontiere” i-a trimis vineri o scrisoare cancelarei Angela Merkel în care a informat-o despre obstacolele în calea libertăţii presei din Ucraina.

In programul convorbirilor figurează chestiuni legate de tranzitul energiei şi de cooperare în domeniul securităţii, pe baza parteneriatului între Ucraina şi Uniunea Europeană.

Șase persoane ucise într-un act de violență stradală la Bratislava

Presa slovakă scrie că în Bratislava, un bărbat înarmat a ucis pe stradă şase oameni a rănit alţi 13. Echipele de salvare spun că între cei decedaţi sunt doi bărbaţi şi patru femei. Poliţia a refuzat să comenteze cazul şi a anunţat că a pornit o anchetă.

Eliberarea unei angajate a unei organizații americane de caritate deținută în Sudan

Angajata a unei companii americane din Sudan a fost eliberată astăzi după ce răpitorii ei au ţinut-o în captivitate mai mult de 100 de zile. Ministrul de externe al Sudanului a declarat că nu a fost cerută recompensă pentru eliberarea femeii, angajata unei organizaţii americane de caritate.

Presa sudaneză relatează că ieri doi piloţi ruşi au fost răpiţi de un grup înarmat de sudanezi şi că a fost trimisă o misiune pentru recuperarea piloţilor. În Sudan numărul răpirilor a crescut după ce Curtea Penală Internaţională a emis în 2009 mandat de arestare pe numele preşedintelui sudanez Omar Hassan al-Bashir, acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii în conflictul din Darfur.

Verdict așteptat la Haga în procesul generalului croat Ante Gotovina

Curtea Penală Internaţională urmează să se pronunţe în această săptămână în procesul intentat generalului croat Ante Gotovina şi altor doi ofiţeri croaţi, acuzaţi că ar fi ordonat omorârea şi expulzarea a aproape 200 de mii de sârbi în perioada războiului sârbo-croat din 1991-1995. Procurorii cer ca Gotovina să fie condamnat la 27 de ani închisoare iar pentru ceilalţi doi generali cer 23 şi respectiv 17 ani de închisoare.

Președintele Coreei de Nord s-a întîlnit cu omologul său chinez

Agenţiile de ştiri guvernamentale din China şi Coreea de Nord au confirmat că liderul nord coreean Kim Jong-il s-a întâlnit cu preşedintele Chinei Hu Jintao. Preşedintele Coreei de Nord a declarat că îşi menţine angajamentul de a elimina armele nucleare de pe teritoriul ţării sale şi speră că vor fi reluate cât mai curând negocierile cu participarea negociatorilor internaţionali, privind programul nuclear nord-coreean.

200 de tone de produse alimentare oferite de România pentru locuitorii satelor inundate

Un comunicat al preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu anunţă că preşedintele român, Traian Băsescu va acorda sinistraţilor din satele moldoveneşti inundate 200 de tone de produse alimentare ca ajutor umanitar.
Ajutoarele constînd din grâu, făină şi ulei urmează să ajungă în Moldova pe 2 septembrie. Comunicatul precizează că ajutoarele vor fi transmise prin intermediul preşedinţiei de la Chişinău.
Va fi cel de-al doilea lot de ajutoare masive acordate de România, după materialele de construcţie pentru sute de case noi în zonele inundate.

Alexandru Tănase își exprimă la Europa Liberă convingrea că o o reformă a justiției este posibilă prin împrospătarea judecătorilor

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase spune că reforma în justiţie poate fi dusă la îndeplinire numai de un guvern cu mandat deplin pentru o perioadă de 4 ani. Premierul Vlad Filat, şeful de partid al ministrului Tănase este citat cu declaraţia făcută la o întâlnire electorală la Rezina că „lipsa unei reforme suficiente în justiţie este cea mai mare nerealizare” a guvernului actual.
Într-un interviu cu Europa Liberă, Alexandru Tănase a spus că rezultatele reformei se vor vedea atunci când vor fi înlocuiţi până la 60 % din cei aproximativ 500 de judecători actuali. „După alegeri, dacă va exista un angajament şi o înţelegere că reforma este necesară în felul în care o văd eu, desigur că de aici o voi porni”, a spus ministrul Justiţiei. În opinia ministrului, roadele reformei se vor vedea atunci când „judecătorii nu vor lua mită şi vor pronunţa hotărâri legale”.

Autoritățile ruse suspectează la originea incendiului din Vîșnii Volociok un pacient al azilului de bătrîni

Nouă oameni au murit într-un incendiu la o casă de bătrâni în regiunea vestică Tver. Autorităţile ruse au declarat că incendiul izbucnit azi dimineaţă în oraşul Vîşnii Volociok ar fi putut fi provocat de un locuitor al azilului care şi-ar fi dat foc. O purtătoare de cuvânt locală a Ministerului Situaţiei Excepţionale a spus că anchetatorii au găsit o canistră cu lichid inflamabil în camera unde a izbucnit focul. Alte două persoane au fost rănite în incendiu, iar 480 de oameni au fost evacuaţi din clădire.

Avertisment al premierului Putin la adresa activiștilor opoziției

Premierul rus, Vladimir Putin a avertizat activiştii opoziţiei că poliţia va folosi forţa pentru a împiedica protestele fără autorizaţie. Putin a declarat într-un interviu ziarului „Kommersant” că protestatarii care nu obţin autorizaţie de la autorităţile locale vor „primi cu ciomagul peste cap”. Autorităţile ruse folosesc cu regularitate forţa pentru a dispersa proteste anti-guvernamentale la Moscova. Activiştii opoziţiei insistă că nu au nevoie de autorizaţii odată ce constituţia rusă garantează libertatea de întrunire.

Președintele Ianucovici vizitează Berlinul

Preşedinte Ucrainei, Victor Ianucovici se află astăzi la Berlin pentru a se întâlni cu cancelara Germaniei Angela Merkel şi cu preşedintele Christian Wulff. Convorbirile urmează să se axeze pe chestiuni ca tranzitul energiei şi cooperarea în domeniul securităţii pe baza parteneriatului între Ucraina şi Uniunea Europeană.
Agenţia rusă Itar Tass relatează că miniştrii de interne ucrainean şi german urmează să semneze în cursul vizitei un acord de cooperare, inclusiv pentru combaterea crimei organizate şi terorismului.

Barack Obama încrezător că oamenii politici irakieni vor forma un guvern de coaliție

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama spune că violenţele în Irak continuă să scadă şi că este încrezător în capacitatea politicienilor irakieni rivali de a trece peste divergenţe pentru a forma un guvern de coaliţie.
Obama a făcut declaraţiile într-un interviu cu televiziunea americană NBC înaintea unui discurs în care va vorbi marţi despre retragerea trupelor americane combatante din Irak şi încheierea oficială a operaţiunilor de luptă.
Preşedintele Obama a descris drept un „proces natural într-o democraţie în formare” impasul politic din Irak la jumătate de an de la alegerile parlamentare neconcludente.
Armata Statelor Unite şi-a retras luna aceasta ultimele unităţi combatante din Irak, unde au rămas sub 50 de mii de militari americani, avînd în special misiuni de instruire a forţelor irakiene.

Valeriu Cosarciuc la București pentru promovarea produselor agricole de export

Ministrul agriculturii, Valeriu Cosarciuc a anunţat că se va afla astăzi în România pentru discuţii cu omologul sau de la Bucureşti pe tema exporturilor de legume şi fructe. „Scopul întâlnirii este ca noi să putem cataliza relaţiile noastre comerciale cu România, o piaţa mare şi aproape de noi. Este nevoie să ne promovăm foarte agresiv şi intens produsele pe piaţa din România”
La întâlnire de astăzi vor participa şi reprezentanţi ai firmelor exportatoare din Moldova precum şi ai unor firme importatoare din România.

Chișinău: cerere sporită de valută în luna iulie pe fundalul vacanțelor petrecute de moldoveni în străinătate

Banca Naţională spune că moldovenii au cumpărat aproape 25 de milioane de euro de la casele de schimb valutar în luna iulie, cu peste 10 % faţă de o lună obişnuită. Cea mai mare cerere a înregistrat-o hrivna ucraineană, dublu faţă de luna precedentă, persoanele fizice cumpărînd de la casele de schimb valutar hrivne în sumă de peste 2 milioane de dolari.
Operatorii din turism citaţi de portalul ştireazilei.md spun ca cererea de valută a crescut datorită numărului mare de turişti care au plecat în vacanţă în străinătate. În total pe piaţa valutară cu amănuntul s-au cumpărat sau vândut în luna iulie aproape 300 de milioane de dolari.

Barack Obama a promis ajutoare noi de reconstrucție a orașului New Orleans la 5 ani după uraganul Katrina

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama le-a promis locuitorilor din New Orleans la cinci ani de la uraganul Katrina că administraţia sa îi va ajuta să reconstruiască oraşul în întregime. Vorbind la universitatea Xavier din New Orleans, Obama a mai spus că oraşul din Golful Mexic şi-a revenit după uraganul care a făcut peste 1800 de morţi şi pagube de miliarde de dolari, dar nu definitiv.
Preşedintele american a mai promis să combată consecinţele deversării de petrol din Golful Mexic din această vară şi să tragă la răspundere compania britanică BP responsabilă de catastrofa ecologică.

O serie de atacuri ale talibanilor în regiunea Herat au provocat moartea a 7 militari americani

Şapte militari americani şi un candidat afgan la alegerile locale au murit în urma unui val de atacuri în Afganistan la sfârşitul săptămânii trecute. Poliţia afgană mai spune că în provincia vestică Herat unde a fost împuşcat un candidat în alegeri, au mai fost descoperite 5 corpuri neînsufleţite ale suporterilor unei femei candidate, Fawzya Galani. 10 membri ai echipei sale electorale fuseseră răpiţi cu câteva zile mai devreme.

Președintele palestinian Abbas amenință cu retragerea de la negocierile de pace de la Washington

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas a avertizat că îşi va menţine decizia de a se retrage de la noile negocieri de pace cu Israelul dacă autorităţile israeliene reiau construcţiile în coloniile din Cisiordania. Negocierile urmează să înceapă săptămâna aceasta la Washington, după luni de eforturi diplomatice americane.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu declarase îngheţarea parţială a construcţiilor pe 10 luni, dar acest termen expiră la trei săptămâni după începerea negocierilor. Netanyahu n-a făcut vreo promisiune pentru extinderea termenului, pe fundalul opoziţiei din partea partenerilor din coaliţia de guvernare.

9 persoane decedate în incendiul izbucnit la un azil de bărîni în regiunea Tver

Potrivit relatărilor din Rusia, cel puţin nouă oameni au murit iar unui a suferit răni grave într-un incendiu la o casă de bătrâni în regiunea vestică Tver. Autorităţile ruse au declarat agenţiei Itar-Tass că incendiul a izbucnit azi dimineaţă în oraşul Vîşnii Volociok.
Victimele ar fi decedat din cauza inhalării de monoxid de carbon. Alţi peste 480 de oameni au fost evacuaţi în siguranţă din clădire.

Incidente violente în Rusia provocate de neo-naziști în localitatea Miass

Presa din Rusia relatează că cel puţin 11 oameni au fost răniţi iar 15 suspecţi reţinuţi de poliţie într-un oraş din sudul ţării, unde o bandă de neo-nazişti a atacat cu răngi şi lanţuri participanţii la un festival rock. Televiziunea de stat Rossiya-24 relatează despre moartea unei fete de 14 ani în violenţele din oraşul Miass din regiunea Celiabinsk, dar agenţia Itar-Tass citează poliţia locală spunînd că nu există victime.

Guvernul israelian și cel american se delimitează de afirmații extremiste ale rabinului Ovadia Yosef

Guvernele american şi israelian au respins afirmaţiile unui rabin care şi-a exprimat speranţa că liderul palestinian Mahmud Abbas va „pieri de pe faţa pământului” şi a spus că palestinienii întruchipează răul.
Rabinul Ovadia Yosef a făcut afirmaţiile într-o predică sâmbătă, cu doar câteva zile înainte ca Abbas să se întâlnească la Washington cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a relua negocierile de pace directe.
Oficiul lui Netanyahu a spus într-o declaraţie că afirmaţiile rabinului, membru al unui partid din coaliţia guvernamentală, nu reflectă punctul de vedere al guvernului israelian. Departamentul de stat american a spus că afirmaţiile rabinului originar din Irak sunt „profund ofensatoare” şi „inflamatoare”, aducînd prejudicii progresului către pace.

Doi piloți ruși răpiți în regiunea Darfur din Sudan

Din Sudan se relatează că doi piloţi ruşi au fost răpiţi în regiunea turbulentă Darfur. Agenţia de ştiri sudaneză SUNA relatează că piloţii, care ar fi angajaţi ai companiei locale Badr Airlines, au fost răpiţi în oraşul Nyala duminică seara şi că armata sudaneză a trimis o misiune pentru recuperarea piloţilor.
O ştire a agenţiei Reuter spune că numărul răpirilor a crescut în Sudan după ce Curtea Penală Internaţională a emis în 2009 mandat de arestare pe numele preşedintelui sudanez Omar Hassan al-Bashir acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii în conflictul din Darfur.

Ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc va discuta exporturile de fructe și legume moldovenești în România

Luni, ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc se va deplasa în România pentru discuţii cu omologul sau de la Bucureşti despre exporturile de legume şi fructe. La întâlnirea de mâine vor participa şi reprezentanţi ai firmelor exportatoare din Moldova precum şi ai unor firme importatoare din România.

Ministrul de externe ceh critică politica Franței în chestiunea romilor

Ministrul de externe al Cehiei a criticat politica Franţei de a-i expulza pe romii, afirmând că aceasta lasă să se întrevadă o anumită doză de rasism în spate. Karel Schwarzenberg a declarat sîmbătă ziarului Lidove Noviny că „practica de a expulza cetăţeni români contravine spiritului şi legislaţiei din Uniunea Europeană”.
Schwarzenberg a criticat şi faptul că România şi Bulgaria, ţările de unde provin romii expulzaţi, nu sunt invitate la Paris în septembrie, unde va avea loc o reuniune informală a mai multor miniştrii de interne europeni, dedicată problemei roma.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG