Linkuri accesibilitate

Ştiri

Chișinău: nouă ședință de judecată luni în dosarul Papuc/Botnari din aprilie 2009

Miine la judecatoria Centru din Chisinau va avea loc o noua sedinta de judecata in dosarul fostului ministru de interne Gheorghe Papuc şi a fostului comisar general Vladimir Botnari in legatura cu rolul lor in violentele din aprilie anul trecut.

Moscova: „Islamiştii iranieni răspund mai bine unui joc de şah diplomatic decît unui meci de rugby”

Preşedintele comitetului pentru relatii externe din Consiliul Federatiei, camera superioara a Parlamentului de la Moscova, a declarat la o reuniune de la Geneva, ca sprijinul acordat de Rusia industriei energetice iraniene este menit sa incurajeze Iranul sa accepte legile internationale in domeniul energiei nucleare. In opinia sa, citata de agentia Reuter, islamiştii dogmatici de la Teheran raspund mai bine unui joc de „şah diplomatic” decit unui meci de rugby. „Noi nu avem nici o iluzie in legatura cu caracterul actualului regim iranian”, a spus politicianul rus. „Dar noi cooperam cu Iranul in domeniul energiei nucleare, aşa ca la centrala de la Busher, pentru ca acesta sa respectele regulile impuse de Agenta Natiunilor Unite pentru Energie Atomica”, a spus politicianul rus.

Gazpromul intentionează să ridice prețul la gaze pentru Armenia, Moldova și Belarus în următorii ani

Premierul Armeniei Tigran Sarkisian a declarat, citat de serviciul armean al postului nostru de radio, ca se aşteapta ca Moscova sa mareasca anul viitor pretul gazelor naturale pentru tara sa. Sarkisian a facut declaratia dupa convorbirile pe care le-a avut cu Andrei Kreglov, adjunctul preşedintelui companiei de stat Gazprom, care a declarat ca Gazpromul intentioneaza sa ridice pretul la gaze pentru Armenia, Moldova si Belarus in urmatorii ani, la nivelul pietei europene. Gazprom vinde gaz tarilor central si vest europene cu peste 300 de dolari pe mia de metri cubi. Armenia plateşte in prezent 180 dolari pe mia de metri cubi.

Organizație civică rusă cere UNESCO să treacă Moscova pe lista orașelor protejate de ONU

O organizatie civica din Rusia a facut o cerere catre UNESCO sa plaseze Moscova pe lista oraşelor protejate de Natiunile Unite. In opinia coordonatorului organizatiei Roman Tkaci, chiar daca initiativa nu are succes, ea ar putea sa oblige autoritatile locale sa renunte la politica lor actuala de a demola partea istorica a Moscovei pentru a face loc unor proiecte gigantice, ce nu tin cont, in opinia organizatiei, de patrimoniul cultural al oraşului.

Nouă rundă a negocierilor israelo-palestiniene săptămîna viitoare

Secretarul de stat american Hillary Clinton şi emisarul preşedintelui Barack Obama in Orientul Miijlociu se vor afla marti şi miercuri in Egipt şi la Ierusalim pentru o noua runda a negocierilor de pace israelo-palestiniene. Palestinienii solicita ca Israelul sa renunte la constructia de aşezari in Cisiordania, iar premierul israealian Beniamin Netaniahu a cerut ca palestinienii sa recunosaca existenta Isrealului. Expertii considera ca aceste conditii sunt obstacole importante in calea negocierilor.

Ministrul agriculturii din România pledează pentru amendarea celor care își lasă necultivate terenurile

Ministrul roman al agriculturii Valeriu Tabara a declarat intr-un interviu cu agentia de presa Mediafax ca una din marile probleme ale agriculturii Romaniei este reprezentata de cele 3 milioane de hectare de teren care ramin in fiecare an necultivate. In opinia ministrului, ar trebui introdusa o amenda de 50 -60 de euro pe hectar pentru ca aceasta situatie sa fie depaşita. Ministrul de la Bucuresti spune ca o astfel de prevedere era luata in consideratie intr-o ordonanta de guvern de acum 15 ani.

București: ministrul culturii (UDMR) declară că partidul său nu intenționează să iasă de la guvernare

Ministrul roman al culturii, Kelemen Hunor a declarat, citat de postul Radio Romania Actualitati, ca Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania nu va ieşi de la guvernare şi nu se teme de motiune de cenzura pe care intentioneaza sa o introduca in parlament opozitia social democrata şi liberala. Hunor a spus ca singurul lider al UDMR care ar dori ieşirea de la guvernare a UDMR ar fi senatorul Gyorgy Frunda.

București: viitoare structură ANAF specializată în impozitarea persoanelor cu venituri foarte mari

Agentia Nationala de Administrare Fiscala din Romania (ANAF) a anuntat ca işi propune sa infiinteze o structura specializata care sa se ocupe de impozitarea persoanelor cu venituri foarte mari, informeaza postul public de radio din Romania. Potrivit sursei citate, propunerea se afla in raportul institutiei pe primele şase luni ale acestui an şi ar fi o masura preconizata pina la sfirşitul anului.

Noi proteste în Afganistan împotriva congregației creștine din Florida care intenționa să ardă în public Coranul

Pentru a treia zi consecutiv, afganii au continuat sa protesteze fata de intentia, intre timp anulata, a liderului unei infime comunitati crestine din Statele Unite de a da foc unor expemplare din cartea sfinta a musulmanilor Coranul. Desi pastorul din Florida a renuntat de ieri la planurile sale, in provincia Logar din Afganistan protestele au continuat ieri si astazi. In ciocnirile cu fortele afgane de politie 4 protestatari au fost raniti, unul dintre ei grav.

Regizorul francez Claude Chabrol încetează din viață la vîrsta de 80 de ani

Claude Chabrol, prolificul regizor francez de cinema, a murit la virsta de 80 ani. Anuntul a fost fãcut astazi. Chabrol, a fost un simbol al Noului Val francez din anii 50, alaturi de Francois Truffaut si Jean Luc Godard. Anul trecut, Chabrol a fost recompensdat cu un Urs de Aur pentru intreaga sa cariera la Festivalul International al Filmului de la Berlin.

Primul ministrul Vlad Filat conferă cu primarul orașului Shangai

Premierul Vlad Filat care se afla intr-o vizita oficiala in China a avut intrevederi cu primarul din Shangai. Potivit agentiei Moldpres, Vlad Filat a spus ca participarea Moldovei la expozitia mondiala Shangai 2010 arata interesul Moldovei pentru dezvoltarea relatiilor economice cu China. Premierul de la Chisinau a vorbit despre interesul Moldovei pentru proiecte de infrastructura a drumurilor si a parcurilor comerciale in colaborare cu oamenii de afaceri chinezi. Gazda sa a vorbit despre interesul Chinei pentru vinurile moldovenesti.

Intr-o intilnire cu conducerea unei companii chineze de tehnica de calcul, intilnire ce a avut loc astazi, s-a vorbit despre o posibila viitoare colaborare si in acest domeniu intre oamenii de afaceri chinezi si cei moldoveni.

Vlad Filat cere CCCEC să controleze politica de prețuri a unor companii comerciale

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei va intreprinde un control asupra modului in care unele companii comerciale isi stabilesc preturile la unele produse alimentare. Controlul va avea loc la solicitarea premierului Vlad Filat, informeaza serviciul de presa al guvernului de la Chisinau.

Ankara - referendum auspra unor amendamente controversate ale Constituției

Turcii sunt chemati la urme pentru a vota, in cadrul unul referendum, modificarea constitutiei. Guvernul moderat islamist al premierului Regep Tayyip Erdogan sustine ca modificarile propuse vor apropia Turcia de Uniunea Europeana, prin diminuarea puterilor armatei si intarirea puterii justitiei, dar opozitia afirma ca ar fi vorba de indepartarea Turciei de la valorile ei seculare si de intarirea controlului asupra justitiei de catre partidul aflat la putere.

Presedintele Abdulah Gul, un politician apropiat partidului AK aflat la putere, a spus ca indiferent de rezultatul votului, el va trebui respectat. Sectiile de votare se inchid la ora 17, iar rezultatele sunt asteptate dupa citeva ore.

Constitutia Turciei din 1980 acorda puteri insemnate armatei, militarii neputind fi adusi in fata justitiei pentru abuzurile comise. Armata garanta caracterul secular al statului turc. Potrivit sondajelor de opinie, numarul celor care sustin schimbarile si numarul celor care se opun, este aproape egal, de aceea ar fi foarte greu de prognozat rezultatul referendumului.

Autoritățile iraniene cer o cauțiune de jumătate de milion de dolari pentru eliberarea unei americane reținute samavolnic

Iranul a anuntat ca ar fi gata sa elibereze din detentie o cetateana americana, daca va plati o cautiune de jumatate de milion de dolari. Asarah Shourd si alti doi americani au fost arestati in iulie anul trecut in apropierea granitei cu Irakul. Potrivit procuraturii iraniene, ei ar fi vinovati de spionaj si de intrare ilegala in Iran. Washingtonul sustine ca acuzatiile nu au nici o baza reala.

Diplomat iranian de la Helsinki își anunță decizia de a trece de partea opoziției

Un inalt diplomat de la ambasada Iranului din Finlanda a declarat ca isi da demisia si se alatura opozitiei fata de presedintele Mahmud Ahmadinejad. Este al doilea diplomat de rang inalt iranian care demisioneaza din post dupa controversata victorie a lui Ahmadinejad, din alegerile prezidentiale de anul trecut.

Val de acțiuni armate anti-rusești în Caucazul de Nord

In regiunea Caucazului de Nord au continuat atacurile soldate cu victime in ultimele zile. La Mahacikala, in capitala Dagestanului, un politist a fost omorit la periferia orasului intr-un schimb de focuri. La Nazran, in Ingusetia, un alt ofiter de politie a avut aceiasi soarta. Simbata in Kabardino Balkaria, explozia unei mine a ranit 5 politisti. Joi, in capitala Osetiei de Nord, Vladikavkaz 17 oameni au murit si peste 140 au fost raniti in urma unui atac sinucigas in piata centrala a orasului.

Atena: premierul Papandreou nu renunță la măsurile de austeritate

In Grecia, premierul socialist George Papandreou a declarat ca isi mentine planurile de austeritate financiara in ciuda masivelor proteste populare de la Salonic, la care au participat ieri in jur de 20 de mii de oameni. Programul de austeritate bugetara al Greciei a fost agreat impreuna cu Fondul Monetar International in luna mai, iar in schimb Grecia a obtinut un ajutor de 140 de miliarde de dolari din partea Uniunii Europene si a FMI.

Copenhaga - tentativă de atentat cu bombă într-un hotel

In Denemarca au fost intarite masurile de securitate, dupa ce un barbat a reusit vineri sa produca o explozie de mica amploare intr-un un hotel din Copenhaga. Nimeni nu a fost ranit. Potrivit sefului securitatii daneze, a fost vorba de un atac terorist nereusit.

Tulburări la Mitrovica după meciul de baschet dintre Serbia și Turcia

Dupa meciul de baschet dintre Serbia si Turcia, cistigat deTurcia, in orasul Mitrovita, din nordul Kosovo, oras populat in majoritate de sirbi, au avut loc ciocniri violente intre kosovarii albanezi si cei sirbi. Echipele de politie ale Uniunii Europene au intervenit pentru calmarea spiritelor.

„Somewhere” de Sofia Coppolla - marele premiu al Festivalului de la Veneția

La Festivalul international al Filmului de la Venetia, marele premiu, Leul de Aur, a fost cistigat de Sofia Coppolla, pentru filmul „Somewhere”. Filmul este povestea unui actor si a relatiei lui cu alcoolul, drogurile si meseria sa . Presedintele juriului Festivalului de la Venatia a fost in acest an regizorul american Quentin Tarantino.

Comemorarea în Statele Unite a victimelor atentatelor teroriste de 9 septembrie 2001

In mesajul său de astazi, la 9 ani de la atentatele teroriste din 9 septembrie 2001, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a vorbit despre nevoia de unitate a naţiunii americane în momentele dificile prin care trec Statele Unite. „Al Quaeda şi nu religia islamică a atacat America acum 9 ani, a spus preşedintele american şi a precizat că americanii nu sunt în război cu Islamul, ci cu reţeaua teroristă Al Queda. Preşedintele american a subliniat şi că cei care au murit acum 9 ani reprezentau toate religiile şi culturile şi ca Statele Unite respecta libertatea religioasă a cetătenilor sai.
La 9 sept 2001, aproape 3000 de oameni au murit după ce avioane deturnate de teroriști au lovit cele doua turnuri gemene din New York şi cladirea Pentagonului de la Washington. Un al patrulea avion s-a prăbuşit în Pennsylvania.
La ceremoniile de la New York a participat vicepreşedintele Joe Biden, iar prima doamna a Americii, Michele Obama împreună cu Laura Bush s-au aflat la Shanksviile in Pennsylvania, la locul prăbuşirii celui de-al patrulea avion.
Terry Jones, pastorul micii congregații creştine din Florida, a declarat astazi că renunță la autodafé Coranului, cartea sfintă a musulmanilor.

Proteste la Vladikavkav cerînd autorităților protecție față de militanții islamici

In jur de 300 de oameni au protestat astazi în faţa clădirii guvernamentale din Vladikavkaz unde, joi, 17 oameni au murit si aproape 150 au fost rănite în urma unui atac cu bombă. Protestatarii, în majoritate tineri au cerut autorităţilor să fie protejate de atacurile militanţilor islamici. Atacul de joi ar putea spori tensiunile religioase din regiune - in Osetia de Nord majoritatea populaţiei este creştin ortodoxă, in vreme ce în Caucazul de nord, majoritari sunt musulmanii.

Primarul Moscovei acuzat de corupție

Un post de televiziune rusesc, NTV, controlat de stat, a difuzat aseară un program în care influentul primar al Moscovei, Iuri Lujkov şi soţia acestuia au fost acuzaţi de corupţie la scară mare. Lujkov este considerat un apropiat al premierului Vladimir Putin, dar apare din ce în ce mai mult ca un opozant al preşedintelui Dmitri Medvedev. Intr-un articol publicat săptămîna trecuta, Lujkov il critica pe liderul de la Kremlin pentru decizia de a suspenda proiectul construcţiei unei autostrăzi în apropiere de Moscova prin defrişara pădurii Himki, proiect ce a stîrnit o solidă opozitie din partea societăţii civile. Ieri, în cadrul unei conferinţe, preşedintele Medevedev l-a criticat pe Lujkov pentru că nu ar fi contribuit la întărirea instituţiilor statului. Lujkov a respins orice speculaţie că ar putea să îşi părăsească postul înainte de încheierea mandatului său.

9 foști membri ai forțelor paramilitare sîrbe puși sub acuzare la Belgrad

In Serbia, procuratura a pus sub acuzare 9 foşti membri ai trupelor paramilitare sîrbe pentru uciderea a peste 40 de civili albanezi în timpul războiului din Kosovo, în localitatea Cuska din mai 1999. Potrivit procuraturii de la Belgrad cei 9 sunt acuzati de crima, furt, viol, intimidare si distrugere a proprietăţilor populaţiei musulmane. Acţiunea face parte din efortul guvernului pro-occidental de la Belgrad se a se apropia mai mult de Uniunea Europeana şi de valorile comunitare.

Apel al oficialităților la calm în sudul Kirghistanului

Oficialităţi din sudul Kirghistanului au cerut populaţiei să nu intre în panică şi să nu dea crezare zvonurilor că se pregătesc noi violenţe în zonă. Potrivit adjunctului primarului localităţii Osh, 1000 de persoane, majoritatea femei si copii uzbeci au fugit în aceasta săptămînă din oraș.
La jumătatea lunii iunie, violentele între majoritatea kirghiză şi minoritatea uzbecă au făcut în jur de 400 de morţi şi aproape 400 de mii de oameni au plecat în pribegie, fugind din Osh. Refugiaţii continuă să locuiască în corturi. Autorităţile au anunţat organizarea de alegeri anticipate parlamentare în luna octombrie.
Potrivit colegilor noştri de la serviciul kirghiz, autorităţile de la Bişkek au prelungit cu un an acordul de închiriere a bazei militare de la Manas pentru armata americana. Baza este folosită pentru aprovizionarea trupelor NATO din Afganistan.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG