Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ierusalim: ciocniri între forțele israeliene și palestinieni în zona moscheii Al Aqsa

În partea de est a Ierusalimului au început astăzi ciocniri violente după ce un bărbat palestinian a fost împuşcat mortal de un paznic israelian. După incidentul din cartierul Silwan, protestatarii au început să arunce cu pietre în poliţiştii israelieni, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Câteva ore mai târziu, poliţiştii israelieni au intrat în zona moscheii Al Aqsa pentru a împrăştia protestatarii.

Statutul Ierusalimului este una din cele mai controversate chestiuni ale procesului de pace din Orientul Mijlociu. Atât palestinienii, cât şi israelienii îl consideră capitala lor.

New York: reuniune la nivel de miniștrii de externe a Consiliului NATO-Rusia

Alianţa nord-atlantică şi Rusia au avut o întâlnire importantă pe marginea Adunării Generale ONU de la New York. Întâlnirea la nivel de miniştri de externe a Consiliului NATO-Rusia a avut loc în timp ce Occidentul aştepta la de la Moscova să răspundă invitaţiei de a participa la o întâlnire la cel mai înalt nivel, programată să aibă loc la 20 noiembrie, la Lisabona.

Secretarul-general NATO Anders Fogh Rasmussen a spus în deschiderea reuniunii de astăzi că relaţiile dintre Rusia şi alianţa cu 28 de membri „au trecut printr-o transformare singulară”.

La întâlnire, secretarul de stat american Hillary Clinton a chemat la relansarea unui tratat din vremea războiului rece, care stabileşte limite asupra trupelor şi armamentului, un tratat „îngheţat” de partea rusă în urmă cu aproape trei ani.

Pe de altă parte, Clinton a respins astăzi o propunere de anul trecut a preşedintelui Dmitrii Medvedev privind crearea unei noi arhitecturi de securitate în Europa.

Traian Băsescu despre discuția avută cu Nicolas Sarkozy pe tema expulzării romilor

Preşedintele României Traian Băsescu a spus că i-a cerut omologului său francez Nicolas Sarkozy să „încerce să oprească” expulzarea romilor din Franţa.
Potrivit AFP, Băsescu a spus că a făcut acest apel într-o „discuţie amicală” avută cu liderul francez la summitul european de săptămâna trecută. Băsescu a adăugat că răspunsul lui Sarkozy a fost „neclar”, dar că au căzut de acord să continue discuţia în săptămânile următoare.

Franţa a deportat în ultima vreme peste 1000 de romi din România şi Bulgaria, în urma unei decizii a preşedintelui Sarkozy de a desfiinţa taberele ilegale de nomazi.

Poliția din Calabria capturează 7 tone de material exploziv

Poliţia italiană a capturat o încărcătură „enormă” de material exploziv de un tip folosit pe scară largă în aplicaţii militare şi industriale. Explozivul RDX, cunoscut şi ca T4, a fost confiscat marţi la bordul unei nave-cargou în portul Gioia Tauro, din regiunea Calabria, în sudul Italiei. Şeful poliţiei regionale, Carmelo Casabona, a spus că cele şapte tone de material exploziv reprezintă o cantitate prea mare pentru a fi destinată numai mafiei din Calabria.
Poliţia investighează acum provenienţa şi destinaţia mărfii.

Președintele rus Medvedev interzice vînzarea de rachete S-300 în Iran

Preşedintele Rusiei Dmitrii Medvedev a semnat un decret care interzice vânzarea către Iran a sistemelor balistice anti-aeriene S-300. Decretul a fost publicat pe site-ul Kremlinului. Ceva mai devreme, generalul Nikolai Makarov, şeful statului major al armatei ruse, spusese că Moscova a renunţat la tranzacţie pentru că ea ar fi încălcat sancţiunile internaţionale impuse Iranului.

Rusia a acceptat să vândă rachete Iranului în urmă cu câţiva ani, dar nu le-a livrat pe fondul presiunilor din partea Statelor Unite şi Israelului, care se tem că asemenea sisteme ar mări mult capacitatea de apărare a iranienilor.

Guvernul propune scurtarea campaniei electorale de la 60 la 30 de zile

Guvernul a propus scurtarea campaniei electorale de la 60 la 30 de zile, aşa cum a sugerat în trecut de câteva ori premierul liberal-democrat Vlad Filat. Nu este însă limpede dacă încercarea PLDM va primi acordul celorlalte partide din alianţă. Propunerea de schimbare a codului electoral a fost avizată astăzi de ministrul justiţiei, Alexandru Tănase, care face parte din PLDM, dar trebuie aprobată de parlament.

Potrivit Moldpres, preşedintele interimar, liberalul Mihai Ghimpu a spus chiar astăzi că durata campaniei va fi de două luni. La o întâlnire cu studenţii moldoveni care studiază în România, Mihai Ghimpu a mai declarat că va semna decretul privind dizolvarea parlamentului peste exact o săptămână, la 29 septembrie.

Statul va împrumuta brutarilor grâu ca să nu scumpească pâinea

Guvernul a hotărât astăzi că va lua grâul necesar, în cantitate de 15.000 de tone, din rezerva de stat, iar brutăriile vor trebui să-l înapoieze cel mai târziu la 1 septembrie 2011. Anunţînd decizia, ministrul agriculturii Valeriu Cosarciuc şi-a exprimat convingerea că împrumutul va contribui la stabilizarea preţurilor la pâine. El a subliniat că brutarii ajutaţi astfel de stat vor fi datori să folosească grâul exclusiv pentru asigurarea populaţiei cu pâine.

Ministrul economiei Valeriu Lazăr anunță un plan de acțiune pentru îmbunătățirea calității vinurilor exportate în Rusia

Republica Moldova va avea un plan de acţiune pentru îmbunătăţirea calităţii vinurilor exportate în Federaţia Rusă. Anunţul a fost făcut de ministrul economiei Valeriu Lazăr care a discutat astăzi cu factori din vinificaţie rezultatele vizitei sale de săptămâna aceasta la Moscova. Potrivit Moldpres, ministrul le-a spus participanţilor la întâlnirea de astăzi că Rusia este dornică să rezolve problema vinului moldovenesc.

Ieri, Valeriu Lazăr era citat de presa de la Chişinău cu afirmaţia că înţelege nemulţumirile Rusiei în această problemă, ca şi supărarea provocată la Moscova de tentativa nereuşită a Moldovei de a face din ziua de 28 iunie „ziua ocupaţiei sovietice”.

New York: summitul ONU pe tema dezvoltării alocă 40 de miliarde de dolari pentru sănătatea femeilor și copiilor

În ultima zi a summitului mondial de la sediul ONU din New York, secretarul-general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon a spus că vor fi alocate 40 de miliarde de dolari pentru sănătatea femeilor şi copiilor, într-o campanie globală care va dura până în 2015. Banii au fost promişi de guverne, filantropi şi companii. Secretarul general ONU şi-a exprimat speranţa că graţie campaniei vor fi salvate în următorii 5 ani 16 milioane de vieţi omeneşti.

Summitul ONU pe tema dezvoltării, la care participă lideri din 140 de ţări, se încheie în această seară. Printre ultimii vorbitori se vor afla preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi premierul chinez Wen Jibao.

Atentat cu bombă în nord-vestul Iranului - zece morți la Mahabad

Presa iraniană relatează că explozia unei bombe în oraşul Mahabad, din nord-vestul Iranului, a ucis zece oameni, rănind alte câteva zeci. Atacul s-a produs la o paradă militară care marca 30 de ani de la începerea războiului dintre Iran şi Irak. Potrivit presei iraniene, majoritatea celor ucişi astăzi erau femei şi copii care urmăreau defilarea soldaţilor.

Un oficial local a spus că atacul, încă nerevendicat, ar fi fost opera „grupurilor contra-revoluţionare”. În oraşul Mahabad, majoritatea celor 190.000 de locuitori sunt kurzi şi musulmani suniţi. Iranul este predominant şiit.

Creștere economică pentru anul în curs prognozată la peste 3%

Republica Moldova va înregistra o creştere economică mai mare de 3 % pentru anul 2010, prognozează Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, cu referire la date ale Băncii Mondiale. Creşterea economică ar plasa Republica Moldova printre liderii regionali la capitolul relansare economică, se arată într-un comunicat al Institutului.

Ministrul agriculturii promite ajutoare țăranilor afectați de inundații

Fermierii au nevoie de ajutoare în valoarea de 40-45 de milioane de lei pentru a recupera pierderile provocate de inundaţii, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, agenţiei Moldpres. „Ajutorul va veni, cel mai probabil, sub diverse forme: bani, motorina sau seminţe”, a declarat ministrul şi va fi acordat până la începutul semănatului de primăvară. Cosarciuc a mai spus că guvernul a apelat deja la sprijinul unor parteneri străini.

Ion Muruianu, președintele CSJ, răspunde președintelui Mihai Ghimpu

Intr-o declarație citată de Știreazilei.md, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, a refuzat să comenteze acuzaţiile pe care i le aduce guvernul. „Este un lucru firesc ca fiecare guvernare să critice instanţele judecătoreşti, ştiind ca judecatorii nu pot sa dea replica. Instantele trebuie sa se axeze pe efectuarea justitiei propriu-zise, si nu pe polemici cu politicienii sau jurnalistii. Pentru ca, daca tineti minte, am incercat si eu sa fac o polemica cu ziaristii si mi-au iesit mai multi peri suri decat merita”.
Săptămâna trecută, preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a anunţat că va cere în Legislativ eliberarea din funcţie a preşedintelui CSJ, Ion Muruianu şi a adjuncţilor săi.

Femeile majoritare în Consiliul Federal al Elveției

Pentru prima dată în istoria Elveţiei, majoritatea în Consiliul Federal, guvernul confederației, o constituie femeile. Patru din cei șapte consilieri federali sînt în prezent femei după ce astăzi Parlamentul elveţian a ales-o pe deputata social-democrată Simonetta Sommaruga în funcţia de ministru al Transporturilor. Pentru un alt loc de consilier federal, rămas de asemenea vacant în această vară, bătălia se dă între două femei şi doi bărbaţi.

Femeile din Elveţia au căpătat drept de vot din 1971, prima consilieră federală fiind aleasă abia în 1984. Cantonul Appenzell nu a permis participarea femeilor la alegerile locale până în anul 1990.

40 de miliarde dolari consacrate unor programe ONU pentru femei și copii defavorizați

La summitul ONU privind eradicarea sărăciei în lume, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a anunţat că 40 de miliarde de dolari urmează să fie investiţi în programe medicale dedicate femeilor şi copiilor. Astfel ar putea fi salvate milioane de vieţi în toată lumea până în 2015. Summitul de la New York se încheie astăzi, mâine urmând Adunarea generală ONU.

Atentat cu bombă în Iran la o paradă militară

Mediile iraniene relatează că cel puţin nouă oameni au fost omorâţi şi alte zeci rănite într-o explozie, în nord-vestul ţării. Explozia a avut loc în timpul unei parade militare care marca 30 de ani de la începutul războiului irano-irakian. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea dar guvernatorul provinciei a vorbit de „grupuri de contra-revoluţionari”.

Președintele Mihai Ghimpu anunță pentru săptămîna viitoare decretul de dizolvare a Parlamentului și fixare a datei alegerilor anticipate

Preşedintele intermar Mihai Ghimpu a declarat dupa decizia de ieri a Curtii Constituţionale că săptamina viitoare va dizolva actualul Parlament şi va anunţa că alegerile anticipate parlamentare vor avea loc, cel mai probabil, pe 28 noiembrie. Preşedintele interimar şi preşedinte al Parlamentului a spus şi că dezbaterea bugetului nu va fi făcută pină la dizolvarea Parlamentului actual, ramînind în seama viitorului legislativ.

Moldova negociază cu FMI posibilități de modificare a actualului buget

Premierul Vlad Filat a declarat că Republica Moldova negociază cu Fondul Monetar International modificarea actualului buget, pentru a permite guvernului să acorde subvenţii persoanelor sărace, care să acopere scumpirea produselor strict necesare. Filat a făcut această declaraţie la Pro TV dar a refuzat să dea mai multe amănunte.

Intîlnire la Tiraspol a mediatorilor și observatorilor în procesul de reluare a negocierilor de soluționare a conflictului transnistrean

In cursul zilei mediatorii si observatorii in negocierile pentru soluţionarea conflictului transnistrean vor avea la Tiraspol convorbiri pe tema reluării negocierilor in formatul cinci plus doi. In opinia preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, mediatorii - adica OSCE, Rusia si Ucraina – ar trebui să se implice mai mult în dinamizarea procesului. Premierul Vlad Filat a declarat dupa convorbirile de ieri că reintegrarea Moldovei rămîne o prioritate a guvernului pe care îl conduce.
În funcţie de rezultatul consultărilor de ieri de la Chişinău şi şi astazi de la Tiraspol acestea ar putea continua peste o săptămână, la Viena, deja în formatul 5+2, adică cu participarea reprezentanţilor Chişinăului şi ai Tiraspolului.

Summitul Obiectivele Mileniului se încheie astăzi la New York

La New York, la Naţiunile Unite se încheie astazi reuniunea la vîrf pe tema combaterii sărăciei. Au participat lideri din 140 de ţări. In cursul zilei, se vor adresa reuniunii preşedintele american Barack Obama şi premierul Chinei comuniste Wen Jiabao. In discursul său de ieri, preşedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad a vorbit despre nevoia creării unui nou sistem economic, deaorece cel capitalist s-ar afla in pragul prăbuşirii. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a dat asigurari că Rusia va continua sa ofere sprijin ţărilor din Comunitatea Statelor Independente, ca o prioritate a guvernului lui Vladimir Putin.
Moldova a fost reprezentată la summitul de la New York de ministrul de stat Victor Bodiu. In discursul sau, reprezentatul Moldovei a vorbit despre progresele înregistrate in domenii precum reducerea mortalităţii infantile, stoparea creşterii ratei sărăciei şi accesul populaţiei la sistemul de sănătate.

Reuniune consultativă Rusia-Nato la New York

Astăzi, la New York, are loc o reuniune între reprezentantii Rusiei si ai celor 28 de ţări membre ale Aliantei Nord Atlantice. Se aşteaptă răspunsul Rusiei de a participa la o reuniune la virf pe tema relaţiei NATO-Rusia de la Lisabona din 20 noiembrie. Pe agenda se afla sprijinul rusesc pentru războiul din Afganistan şi scutul defensiv american din Europa.

Reprezentanții statelor membre permanente în Consiliul de Securitate ONU discută sancțiunile impuse Iranului

La New York, are loc o reuniune a reprezentantilor Statelor Unite, Rusiei, Chinei, Marii Britanii si Franţei pentru a revedea stadiul sancţiunilor impuse regimului de la Teheran şi propunerea avansata de preşedintele Iranului de a se relua negocierile dintre Iran si comunitatea internaţională pe tema programului nuclear. Purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat a spus că Statele Unite spera ca Iranul sa meargă mai departe şi să abordeze îngrijorarile internaţionale legate de programul său nuclear, şi că Washingtonul sprijina în continuare „un dialog constructiv cu Iranul”.

ONG-urile democrate din Rusia acuză procuratura Moscovei pentru acțiuni de intimidare

Unele din cele mai cunoscute şi active organizaţii neguvernamentale din Rusia, între care Memorial, Transparancy International şi Grupul Helsinki au acuzat Procuratura că a lansat o serie de inspecţii neanunţate, pentru a le intimida. Peste 40 de ONG-uri au fost verificate, Procuratura din Moscova argumentând că vrea să vadă dacă se conformează legislaţiei din 2006, an când s-au impus reguli mult mai stricte de funcţionare pentru ONG-uri.

Operațiune a poliției pakistaneze împotriva militanților islamici

Poliţia pakistaneză a anunţat uciderea a cel puţin 30 de militanţi islamici în zona tribală din nord vestul Pakistanului. In ciocnirile cu militanţii, 3 poliţişti au fost omorîţi şi 5 militari răniţi. Operaţiunea poliţiei continuă împotriva militanţilor si grupurilor criminale din regiune care răpesc oameni pentru a cere răscumpărarea lor de la familii.

Senatul american a aprobat numirea diplomatul Mathew Brzya ca ambasador în Azerbaidjan

Comitetul pentru relaţii externe al Senatului american a aprobat numirea în funcţia de ambasador în Azerbaijan a lui Mathew Brzya, fost înalt oficial al Departementului de stat. Domnul Brzya a fost criticat de diaspora armenească pentru că ar fi părtinitor în ceea ce priveste soluţionarea conflictului înghetat din Nagorno-Karabach, fiind, după opinia armenilor, mult prea apropiat administraţiei de la Baku. Diaspora armenească îl acuză şi de conflict de interese.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG