Linkuri accesibilitate

Ştiri

Chișinău: ajutor american de peste un milion de dolari pentru combaterea corupției

Premierul Vlad Filat a semnat cu ambasadorul Statelor Unite la Chişinău Asif J. Chaudhry un acord ce prevede un sprijin american de peste un milion de dolari pentru combaterea corupţiei, a traficului de persoane şi spălării banilor. Acordul este parte a Amendamentului cu privire la controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept.

Ambasadorul Chaudhry a menţionat cã scopul amendamentului este să susţină organele de drept şi forţele poliţiei astfel încât acestea să fie în stare sã investigheze crimele.

La rândul său, premierul Vlad Filat a declarat că aceste banii vor fi folosiţi pentru reformarea sistemului de justiţie din Republica Moldova.

Cairo confirmă prezența în arestul preventiv al autorităților egiptene a 10 moldoveni

Ministrul egiptean de externe Ahmed Aboul Gheit, într-o discuţie telefonică cu viceprim-ministrul Iurie Leancă, a confirmat că 10 moldoveni se află în arestul autorităţilor din Egipt.

Aceştia fac parte din grupul de 16 imigranţi reţinuţi la 12 septembrie, după ce au încercat să traverseze ilegal graniţa. Presa internaţională a scris că imigranţii l-au asasinat pe un traficant ce urma să-i treacă ilegal în Israel. Informaţia nu a fost confirmată oficial.

Ministerul de Externe de la Chișinău a anunţat că va delega în Egipt un reprezentant care să acorde asistenţă juridică şi consulară celor 10 moldoveni.

București: Traian Igas numit în funcția de ministru de interne

Liderul senatorilor PDL, Traian Igas este noul ministru de Interne al României. Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Traian Igas la sefia MAI. Noul ministru a depus jurământul.

Priștina: demisia președintelui Fatmir Sedju

Preşedintele Kosovo Fatmir Sedju şi-a anunţat astăzi demisia după ce Curtea Constituţională a stabilit că a încălcat Constituţia deţinând în acelaşi timp funcţia de şef al statului şi lider al partidului Liga Democratică din Kosovo.

Preşedintele Parlamentului Jakup Krasniqi a preluat funcţia de preşedinte interimar. Sedju, în vârstă de 58 de ani, a deţinut funcţia de preşedinte a Kosovo din 2006.

Presedintele din Kosovo este ales de Parlamentul de la Priştina şi are un rol mai mult ceremonial, însă experţii sunt de părere că demisia sa ar putea destabiliza situaţia internă, înaintea discuţiilor dintre fosta provincie sârbă şi guvernul de la Belgrad.

Comisia juridică din Parlament va dezbate din nou demersul PG de a se ridica imunitatea lui V. Voronin

Ridicarea imunităţii preşedintelui PCRM Vladimir Voronin şi a deputatului Anatolie Păpuşoi se va discuta, din nou, în cadrul Comisiei pentru numiri şi imunităţi, la finele acestei săptămâni. Preşedintele Comisiei, Ion Pleşca a declarat după şedinţă de astăzi că prim-viceprocurorul, Andrei Pântea nu a putut răspunde la toate întrebările deputaţilor, motiv pentru care i s-a oferit un termen de 2 zile pentru prezentarea unor noi probe.

Prim-viceprocurorul, Andrei Pântea a negat că Procuratura nu ar fi fost suficient de convingatoare. “Pur si simplu membrii comisiei au solicitat copii din dosarele celor doi deputaţi, iar eu nu le-am avut la îndemână, motiv pentru care s-au amânat discuţiile" a declarat Pântea.

Potrivit legii, o decizie privind demersul Procuraturii Generale de ridicare a imunităţii liderului PCRM, Vladimir Voronin şi deputatului Anatol Păpuşoi, urmează să fie examinat până la finele săptămânii viitoare.

Guvernul decide alocarea la iarnă de ajutoare bănești pentru pensionari și familii cu venituri mici

Pensionarii şi familiile cu venituri mai mici de 900 de lei vor beneficia de un ajutor de 130 de lei pentru perioada rece a anului. Decizia a fost luată astăzi de Guvern care a decis alocarea 300 de milioane de lei pentru compensaţii sociale, construirea de case pentru sinistraţi şi subvenţii pentru agricultori.
Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru aprobarea acestui proiect, fără a-l trece prin Parlament. Premierul Vlad Filat a anunţat că, potrivit Constiţutiei, modificările vor intra în vigoare automat, dacă în decurs de 72 de ore nu va fi iniţiată o moţiune de cenzură în Parlament. Aceasta poate fi propusă de cel puţin o pătrime din voturi.

"Dacă această moţiune va fi aprobata de Parlament, voi fi obligat să-mi depun cererea de demisie", a precizat Filat.

UE suspendă din nou pe șase luni restricțiile de călătorie și tranzit impuse liderilor separatiști de la Tiraspol

Uniunea Europeană a suspendat pentru încă şase luni restricţia de intrare pe teritoriul său impusă liderilor de la Tiraspol. Restricţiile vor rămâne însă în vigoare pentru un termen care a fost extins până pe 30 septembrie 2011.

Suspendarea restricţiilor de circulaţie s-a făcut la sugestia noilor autorităţi de la Chişină ca măsură de stimulare a autorităţilor de la Tiraspolul să revină la masa de negocieri. Interdicţiile de călătorie şi tranzit au fost impuse pentru prima dată liderilor regimului separatist de la Tiraspol, în februarie 2003, acestea fiind înnoite anual.

Viena: convorbiri neoficiale în formatul 5+2

Astăzi, la Viena, au loc convorbiri neoficiale în formatul “5+2”, privind soluţionarea conflictului transnistrean. Mediatorii şi observatorii – adică OSCE, Rusia şi Ucraina plus Uniunea Europeană si Statele Unite – aşteaptă ca reprezenţatii Tiraspolului să fie de acord cu reluarea oficială a negocierilor, întrerupte în 2006.

Săptămâna trecută, la Tiraspol şi Chişinău au avut loc mai multe întâlniri între mediatorii şi observatorii la negocieri, cu participarea reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Bolat Nurgaliyev. Diplomatul a anunţat că problema transnistreană va fi inclusă pe ordinea de zi a summitului OSCE de la începutul lunii decembrie la Astana, capitala Kazahstanului, care deţine în acest an preşedinţia rotativă a Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa.

WSJ relatează că fratele președintelui afgan Karzai este suspectat în SUA de evaziune fiscală

Ziarul american „The Wall Street Journal” relatează că unul din fraţii preşedintelui Afganistanului Hamid Karzai a intrat în atenţia procurorilor americani care sunt în căutare de probe pentru a-l acuza de evaziune fiscală şi extorcare de bani. Citând oficiali americani, ziarul scrie că sunt urmărite activităţile fratelui mai mare al preşedintelui Karzai, Mahmood, care deţine cetăţenie americană.

Karzai a respins acuzaţiile care i se aduc, adăugând că anchetatorii nu vor găsi probe împotriva sa. Procuratura din New York şi ambasada Statelor Unite la Kabul au refuzat să comenteze informaţia.

Schimb de focuri la granița enclavei Nagorno Karabach - Baku semnalează moartea unui soldat azer

Ministrul apărării al Azerbaidjanului a declarat că un soldat azer a fost ucis într-un schimb de focuri la frontiera regiunii Nagorno-Karabach. Schimburile de focuri din aceasta zonă s-au înteţit în ultima perioadă de timp.

Etnicii armeni majoritari în Nagorno-Karabakh, sprijiniţi de Armenia, au preluat controlul asupra enclavei din Azerbaijian la începutul anilor 1990, într-un conflict soldat cu aproximativ 30 de mii de morţi.

V. Voronin își anunță intenția de a fi prezent la ședința Comisiei juridice care examinează cererea PG

Liderul PCRM, Vladimir Voronin a declarat că va fi prezent la şedinţa Comisiei parlamentare juridice pentru numiri şi imunităţi care va examina astăzi cererea Procuraturii Generale de a-i retragere imunitatea parlamentară. Procuratura generală a cerut acelaşi lucru şi pentru deputatul comunist Anatolie Popuşoi.

Vladimir Voronin a spus că va ţine şi un discurs în faţa comisiei şi va insista că nu poartă nicio vină pentru consecinţele evenimentelor din aprilie. "Trebuia examinat tot tabloul, care a fost pe 7 aprilie. Să se intereseze de cei care au provocat şi au finanţat acele provocări", a mai spus fostul preşedinte.

Procuratura Generală îl acuză pe Vladimir Voronin de neglijenţă în serviciu în timpul violenţelor din aprilie anul trecut, care s-au soldat cu moartea lui Valeriu Boboc.

Chișinău: PSD propune o coaliție post-electorală cu PCRM

Preşedintele Partidului Social-Democrat, Victor Şelin a propus astăzi în cadrul unei conferinţe de presă crearea a unei coaliţii post-electorale cu Partidul Comuniştilor. Şelin a prezentat chiar şi textul memorandumului de colaborare, care se pare că încă nu a fost văzut de comunişti. Potrivit acordului, după viitoarele alegeri parlamentare lui Victor Şelin i-ar reveni funcţia de premier, iar Partidului Comuniştilor funcţia de şef al statului. Contactat de Unimedia, secretarul general al PCRM, Iurie Muntean a declarat că nu cunoaşte nimic despre memorandumul PSD.

București: demisia ministrului de interne Vasile Blaga

Ministrul Administraţiei şi Internelor din România, Vasile Blaga şi-a înaintat demisia. Cererea sa vine după anunţul preşedintelui Traian Băsescu că renunţă la serviciile poliţiei rutiere, în urma demonstraţiilor poliţiştilor de la sfîrşitul săptămânii trecute. Poliţiştii au protestat împotriva reducerii cu 25 la sută a salariilor şi au cerut demisia preşedintelui Băsescu.

Referindu-se la protestul subalternilor săi, Blaga a declarat că “poliţiştii au dreptul de a protesta, dar într-un cadru strict legal. Cei care au greşit vor răspunde în conformitate cu gravitatea acţiunilor pe care le-au comis. Nu pot accepta însă ca gestul unora dintre ei să fie considerat element de raportare pentru toţi angajaţii MAI”.

Caracas: Partidul Socialist al președintelui Chavez obține din nou o majoritate de mandate în parlament

Partidul condus de preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez a obţinut majoritatea în parlament în urma alegerilor generale de duminică. Deşi numărarea voturilor continuă, Comisia Electorală a anunţat că Partidul Socialist a obţinut cel puţin 90 de locuri din 165 în congres.

Opoziţia, care s-a unit împotriva lui Chavez, spera să spargă monopolul partidului preşedintelui în Parlament, mizând pe starea proastă a economiei şi criminalitatea extrem de ridicată.

Forțele ISAF omoară cel puțin 30 de rebeli afgani care trecuseră granița în Pakistan

În urma a două atacuri aeriene în Pakistan, forţele NATO din Afganistan au ucis cel puţin 30 de rebeli afgani. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate a NATO, care a calificat atacurile ca fiind un act „de auto-apărare”.

Primul schimb de focuri a avut loc sâmbătă, după ce insurgenţii din Pakistan au atacat un post de securitate afgan. Al doilea a avut loc la întoarcerea elicopterelor NATO de la graniţa pakistano-afgană.

Rusia dispusă să satisfacă pe deplin cererea de gaze naturale a Chinei

Vicepremierul rus Igor Sechin a declarat la Beijing că anul viitor se aşteaptă să fie semnat un acord de furnizare a gazelor ruseşti către China. Sechin a spus că „Rusia este gata să satisfacă pe deplin cererea de gaze naturale a Chinei”.

Sechin îl însoţeşte pe preşedintele rus Dmitri Medvedev într-o vizită de trei zile în China dominată de relaţiile energetice între cele două ţări. Rusia este cel mai mare producător de energie din lume, iar China este cel mai mare consumator, depăşind anul trecut Statele Unite.

Răpirea în provincia afgană Kunar a 4 lucrători ai unei organizații umanitare americane

Ministerul britanic de externe anunţă că angajata unei companii umanitare americane, cetăţeană a Marii Britanii, a fost răpită în Afganistan. Femeia, împreună cu trei lucrători afgani, a fost răpită duminică în provincia Kunar. Poliţia locală anunţă că a avut loc un schimb de focuri între poliţişti şi răpitori, cei din urmă reuşind totuşi să scape.

Mihai Ghimpu reales președinte al Partidului Liberal

Mihai Ghimpu a fost reales lider al partidului liberal. La al 3-lea congres al partidului s-a decis si crearea funcţiei noi de prim-vicepreşedinte. În această funcţie au fost aleşi Dorin Chirtoacă, Anatol Şalaru şi Ion Hadârcă. Vicepreşedinţi: Corina Fusu, Vlad Lupan, Boris Vieru şi Valeriu Munteanu. Secretar general: Oleg Bodrug.

Mai mulţi vorbitori la contgres, inclusiv Mihai Ghimpu, au confirmat că data alegerilor generale va fi 28 noiembrie. Ghimpu a precizat totodată că cel târziu marţi seară va dizolva parlamentul pentru că dizolvarea trebuie anunţată cu 60 de zile înainte de vot.

Comisia juridică din Parlament examinează astăzi cererea PG de a ridica imunitatea lui V. Voronin

Comisia parlamentara juridica, numiri si imunitati se intilneşte astăzi pentru a dezbate cererea Procuraturii Generale de retragere a imunităţii parlamentare de care se bucură deputaţii comunişti Vladimir Voronin si Anatolie Popusoi.

Fostul sef al statului este bănuit de neglijenţă în funcţie în timpul demonstraţiilor violente din 7 aprilie 2009, când nu ar fi luat măsurile necesare pentru a proteja manifestanţii şi clădirile oficiale. O persoană, Valeriu Boboc, a murit.

Comisia juridică va face o recomandare, dar decizia finală revine plenului parlamentului.

Israelul nu va prelungi moratoriul asupra construcţiei de noi case în teritoriile palestiniene

Israelul nu va prelungi moratoriul asupra construcţiei de noi case în teritoriile palestiniene, dar premierul Netanyahu a cerut colonilor să dea dovadă de „reţinere”. Moratoriul expiră la noapte, moment care va fi marcat cu punerea unor pietre de temelie pentru noi case.

În acest moment, 430 de mii de evrei trăiesc în 100 de aşezări ridicate în Cisiordania şi estul Ierusalimului., pe teritoriile câştigate de la Iordania în războiul de 6 zile.

Palestinienii au avertizat că se retrag de la negocierile directe de pace, lansate cu o lună în urmă, dacă Israelul nu prelungeşte oficial moratoriul, iar preşedintele autorităţii palestiniene Mahmud Abbas a anunţat că se întâlneşte pe 4 octombrie cu miniştrii de externe din ţările arabe.

Convorbiri Hu Jintao - Dmitri Medvedev la Beijing

Preşedintele rus Dimitri Medvedev se află în China, într-o vizită de trei zile care va fi dominată de relaţiile energetice dintre cele două ţări. Economia emergentă a Chinei este în acest moment cel mai mare consumator de energie din lume.

Astăzi, Medvedev se întâlneşte cu omologul său chinez Hu Jintao cu care va aborda și disputele legate de programele nucleare ale Iranului şi Coreei de nord.

Budapesta va aborda problema integrării minorității roma cînd va prelua președinția UE

Preşedinţia ungară a Uniunii Europene se va concentra pe problema integrării minorităţii romă. O altă prioritate va fi redresarea economică, a declarat ministrul maghiar pentru afaceri europene Eniko Gyori. Ungaria preia la 1 ianuarie 2011 conducerea , prin rotaţie, a Uniunii Europene.

Caracas: prezență mare la vot în cadrul alegerilor generale

În Venezuela au avut loc alegeri generale, considerate un test important pentru popularitatea preşedintelui Hugo Chavez. Partidele de opoziţie s-au unit impotriva lui Chavez, constituind o alianţă care spera să câştige cel puţin jumătate din mandatele parlametnare. Opoziţia mizează pe starea proastă a economie datorată în mare parte criminalităţii extrem de ridicate. Participarea electoratului a fost mare. Preşedintele Chavez crede că ar putea ajunge la 70 la sută.

Londra: nou lider al laburiștilor

Partidul laburist de opoziţie din Marea Britanie are un nou lider. Este vorba de Ed Miliband, fost ministru al energiei si fratele fostului ministru de externe David Miliband. Competiția dintre cei doi fraţi a fost foarte strînsă iar victoria lui Ed, cu 50, 6 la sută din voturile membrilor de partid, este o surpriză, dat fiind că David era considerat favorit.

Ambii fraţi au promis o ruptură cu linia de centru impusă de fostul premier Tony Blair care lansase „Noul” partid laburist.

Președintele și premierul din România renunță la serviciile poliției rutiere

Preşedintele şi premierul României au renunțat la serviciile poliţiei rutiere, după ce poliţiştii au demonstrat la sfîrşitul săptămânii împotriva reducerii cu 25 la sută a salariilor şi au cerut demisia preşedintelui Băsescu. Paza directă a demnitarilor este asigurată de Serviciul de Pază şi Protecţie dar toate convoaiele oficiale sunt însoţite şi de poliţia rutieră.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG