Linkuri accesibilitate

Ştiri

Raportul de activitate al Guvernului prezentat într-o conferință de presă și nu în Parlament

Premierul Vlad Filat a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă raportul de activitate al Guvernului după un an de la investire. Miniştrii PL şi PD au lipsit de la prezentarea raportului. Documentul urma să fie prezentat în cadrul ultimii şedinţe ale Parlamentului, care însă a fost anulată din cauză că, încă de ieri, guvernul premierului Filat şi-a asumat responsabilitatea pentru un program de ajutorare a celor nevoiaşi.

Într-o conferinţă de presă comună Mihai Ghimpu, Serafim Urechean şi Marian Lupu şi-au exprimat nemulţumirea că decizia de acordare a compensaţiilor a fost anunţată de premierul Vlad Filat şi nu de toţi liderii AIE.

În replică, premierul Filat a spus că nu înţelege reacţia „bolnăvicoasă” a colegilor săi din Alianţă. "Daca aş urmări interese de partid, aş degreva şi m-as ocupa de campanie şi de partid. În aceste două luni însă ţara urmează să fie guvernată".

OIM: moldoveni care muncesc ilegal peste hotare nu apelează la serviciile sociale

Migranţii moldoveni care muncesc ilegal peste hotarele ţării nu apelează la serviciile sociale de frică să nu fie deportaţi. Este concluzia la care au ajuns specialiştii Ministerului Sănătăţii şi Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, citaţi de portalul ştireazilei.

Datelor oficiale arată că în anul 2008 peste hotarele Republicii Moldova se aflau 330 mii de moldoveni. Datele neoficiale însă, indica o cifra de peste 1 milion.

FMI critică majorarea cu 30% a salariilor bugetarilor în ajunul alegerilor prezidențiale

Fondul Monetar Internaţional a criticat astăzi intenţia guvernului de la Minsk de a majora cu 30 la sută salariile bugetarilor în preajma alegerilor prezidenţiale. Reprezentanta Fondului, Natalia Kolyadina a declarat că guvernul nu are fonduri pentru aceste majorări şi că decizia încalcă prevederile acordului încheiat cu FMI.

Preşedintele Alexandr Lukaşenka, care încearcă să câştige al patrulea mandat, a anunţat ieri şi majorarea salariului minim cu 55 la sută. Experţii sunt de părere că majorările vor dubla deficitul bugetar al Belorusiei.

Chișinău: președintele interimar Ghimpu dizolvă parlamentul

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a semnat decretul de dizolvare a parlamentului şi a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate pentru 28 noiembrie.
Parlamentul se consideră dizolvat din 29 septembrie, în conformitate cu decretul semnat.

Viena: a 4-a rundă a convorbirilor neoficiale în format “5+2”

Astăzi, la Viena, s-a încheiat a patra rundă de convorbirile neoficiale în format “5+2” privind soluţionarea conflictului transnistrean. La convorbiri au fost prezenţi reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, mediatorii şi observatorii la negocieri, adică OSCE, Rusia şi Ucraina, plus Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru conflictele nesoluţionate, Bolat Nurgaliyev a îndemnat părţile să reia oficial negocierile, întrerupte în 2006, şi a adăugat că următoarea întâlnire va avea loc la mijlocul lunii noiembrie.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” va fi inaugurat miercuri

Mâine va fi inaugurat la Chişinău Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”. Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinau, a menţionat că România este primul stat european care a dechis un institut cultural la Chişinău. Directorul ICR “Mihai Eminescu” va fi istoricul Petre Guran.

București: demonstrație de protest a Blocului Național Sindical

La Bucureşti, sindicaliştii Blocului Naţional Sindical (BNS) au organizat un marş-miting de protest împotriva măsurilor de austeritate bugetară impuse de cabinetul de miniştri al premierului Emil Boc. La protest au participat aproape 10 mii de sindicalişti din transport, agricultură, sănătate, administraţie publică.
Protestul de azi a urmat demonstraţiilor poliţiştilor de la sfîrşitul săptămânii trecute. Poliţiştii au protestat împotriva reducerii cu 25 la sută a salariilor şi au cerut demisia preşedintelui Băsescu.

Kabul: publicarea listei cu membrii Consiliului de pace care va negocia cu talibanii

Guvernul de la Kabul a anunţat numele celor 70 de membri ai Consiliul de pace care vor purta negocieri cu talibanii. Într-un discurs ţinut cu ocazia Zilei naţionale a alfabetizării, preşedintelui Afganistanului Hamid Karzai a chemat talibanii la pace. „Îndemn talibanii să nu ne distrugă ţara, să nu ne ucidă oamenii şi să nu ne închidă şcolile” a declarat Karzai.

Din cei 70 de membri ai Consiliului de pace fac parte foşti talibani, reprezentanţi ai femeilor şi grupurilor etnice din ţară.

Ministerul iranian al petrolului anunță majorarea a producției de benzină pentru export

Ministerul iranian al petrolului a anunţat că ţara sa a început să exporte benzină. Managerul pentru relaţii externe al Companiei naţionale de petrol a declarat că Iranul şi-a mărit producţia internă şi în curând va mări producţia de benzină exportată. Iranul, al cincilea mare exportator de ţiţei din lume, a fost nevoit să sisteze 40 la sută din exportul de benzină din lipsa capacităţii de rafinare.

Teheran: blogger cu dublă cetățenie condamnat la 19 ani de închisoare

Un site iranian informează că un blogger aflat în arestul poliţiei de aproape doi ani a fost condamnat la 19 ani de puşcărie. Site-ul mashreghnews.ir scrie că Hossein Derakhshan a fost acuzat de propagandă împotriva legilor, promovarea grupurilor contra-revoluţionare şi insulte aduse islamului.

Derakhshan, considerat liderul bloggerilor în Iran, a fost arestat în 2008 la scurt timp după revenirea sa din Marea Britanie şi Canada. Bloggerul deţine cetăţenia iraniană şi canadiană. Anterior zvonuri neconfirmate sugerau că Derakhshan ar putea fi condamnat la moarte.

Ghimpu, Urechean şi Lupu nemulțumiți de modul în care asistența pentru nevoiași a fost anunțată de Filat

Ultima şedinţa a parlamentului, convocată astăzi pentru rectificarea Bugetului, a fost anulată din cauză că guvernul, încă de ieri, şi-a asumat responsabilitatea pentru un program de ajutorare a celor nevoiași. S-a considerat că în aceste condiţii, şedinţa parlamentului nu mai are obiect.

Alianţa pentru Integrare Europeană s-a întrunit pentru a discuta decizia de ieri a Guvernului. PLDM a părăsit şedinţa Alianţei. Liderul fracţiunii, Mihai Godea a declarat pentru stireazilei.md că deputaţii liberal-democraţi au refuzat să accepte „tonul grav cu care se discuta cu ei”.

Într-o conferinţă de presă comună Mihai Ghimpu, Serafim Urechean şi Marian Lupu şi-au exprimat nemulţumirea că decizia de acordare a compensaţiilor a fost anunţată de premierul Vlad Filat şi nu de toţi liderii AIE.

„Situaţia care a fost creată este într-adevăr una penibilă şi nu mă tem să zic că ea ar putea să fie calificată ca o lovitură de graţie din partea preşedintelui Partidului Liberal-Democrat pentru alianţa de guvernare” a declarat liderul PD, Marian Lupu.

MAE propune PL și PLD să participe pe liste comune la alegerile anticipate

Preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, Veaceslav Untilă a înaintat Partidului Liberal şi Partidului Liberal Democrat o scrisoare deschisă cu propunerea de a participa pe o listă comună în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. În opinia lui Untilă, “în lipsa unor acţiuni consolidate ale democraţilor, se poate întâmpla ca PCRM sã revină la guvernare”.

Reuniunea grupului ”prietenii europeni” ai Moldovei începe miercuri la Chișinău

Între 29 şi 30 septembrie, la Chişinău va avea loc cea de-a III reuniune informală a Grupului de “prieteni europeni “ ai Republicii Moldova, ţări care sprijină active apropierea Moldovei de Uniunea europeană. Ministrul de externe Iurie Leancă a declarat că vor fi prezenţi miniştrii de externe sau pentru probleme europene din majoritatea statelor membre precum şi Ştefan Fule, comisarul pentru extindere şi vecinătate.

Moscova: primarul Iurii Lujkov demis de președintele Medvedev

Preşedintele Dmitri Medvedev l-a concediat pe primarul Moscovei Iurii Lujkov, informează agenţiile de ştiri din Rusia. Lujkov conducea capitala din 1992. În decretul semnat de Medvedev scrie că Lujkov este demis pentru că „a pierdut încrederea preşedintelui Federaţiei Ruse”, scrie Itarr-Tass.

Unul dintre liderii opoziţiei, fostul vicepremier Boris Nemţov a explicat Europei Libere că formularea „a pierde încrederea” este o acuzaţie destul de serioasă. „În trecut, Medvedev a folosit-o doar când i-a demis din funcţie pe guvernatorii regiunilor Koriak, Nenets şi Amur. Doi au fost concediaţi din cauza acuzaţiilor aduse de procurori şi unul pentru că a lăsat pe timp de iarnă să îngheţe jumătate din locuitorii regiunii” a declarat Nemţov. În opinia fostului vice-premier dacă pe numele lui Lujkov nu va fi pornită acum o anchetă penală, seriozitatea decretului semnat de Medvedev ar putea fi pusă la îndoială.
Potrivit decretului, interimatul la primăria Moscovei va fi asigurat de adjunctul lui Lujkov, Vladimir Resin.

Fenian: febra schimbului de stafetă

În Coreea de Nord are loc cea mai mare reuniune politică din ultimii 30 de ani, congresul Partidului Muncii. Astăzi, liderul Coreei de Nord, Kim Jong-il, în vârstă de 68 de ani, despre care presa a scris că are probleme de sănătate, îl va investi cu prima sa funcţie de conducere pe fiul său Kim Jong-un. În ajun, Kim Jong-un a fost ridicat la rangul de general.

Se presupune că astfel liderul Coreean pregăteşte succesiunea lui Kim Jong-un, despre care se ştie că s-a născut între anii 1983-1984. Unii experţi spun că ar fi prea tânăr şi lipsit de experienţă ca să conducă ţara.

Mihai Ghimpu anunță că data alegerilor generale va fi 28 noiembrie

Parlamentul urmează să fie dizolvat în această seară, iar preşedintele interimar Mihai Ghimpu a precizat la ProTV că data alegerilor generale va fi 28 noiembrie. O dată agreată de toţi membri Alianţei pentru Integrare Europeană după ce au respins iniţiativa Partidul Liberal Democrat al premierului Filat de a reduce campania electorală de la 60 la 30 de zile.

Președintele Comisiei juridice din Parlament consideră că 0,7% din PIB este mult prea puțin pentru reformarea justiției

Reforma justiţiei a fost amânată de alegerile repetate dar şi de finanţarea mult sub necesităţi, a declarat preşedintele Comisiei juridice din parlament Ion Pleşca, în interviul matinal al Europei Libere. Pleşca a admis că există corupţie în justiţie, dar a ţinut să precizeze că toate structurile statului sunt afectate de corupţie. El a susţinut poziţia ministrul de justiţie Alexandru Tănase care cerea schimbarea a 25 la sută din judecători, dacă este ca justiţia să fie reformată.
Pleşca a cerut ca politicul să nu se mai implice atât de mult în actul de justiţie.

Referitor la subfinanţarea justiţiei, Pleşca a precizat că 0,7 la sută din PIB este mult prea puţin. Un efect al subfinanţării este, în opinia sa, faptul că multe decizii judecătoreşti nu sunt aplicate. Pleşca a precizat că aproape jumătate din decizii rămân fără o urmare practică.

Va reacționa parlamentul la ordonanța de guvern privind asistarea persoanelor cu venituri mici?

Astăzi este aşteptată reacţia parlamentului faţă de decizia guvernului Filat de a-şi asuma responsabilitatea pentru planul de a acorda, din octombrie, ajutoare persoanelor cu venituri mici. Cei cu venituri de până la 900 de lei pe lună, vor primi în perioada rece a anului un ajutor de 130 de lei, reprezentând un supliment de peste 14 la sută. De acest proiect, aprobat ieri de guvern vor putea beneficia peste 500 mii de pensionari, 30 mii de familii nevoiaşe şi 60 de mii de angajaţi în sectorul bugetar.

Dacă parlamentul nu reacţionează, după 72 de ore, proiectul este aprobat. Un sfert din numărul parlamentarilor poate insă contesta decizia, cerând un vot de neîncredere în guvern.

Comisia Juridică din Parlament cere noi probe înainte de a recomanda ridicarea imunității lui V. Voronin

Comisia juridică din parlament a cerut Procuraturii Generale noi probe înainte de a face o recomandare cu privire la ridicarea imunităţii parlamentare de care se bucură Vladimir Voronin şi Anatol Popuşoi. Comisia are trebui să facă până la sfârşitul săptămânii o recomandare parlamentului. Procuratura Generală a cerut ridicarea imunităţii lui Voronin, bănuit de neglijenţă în exercitarea funcţie deoarece nu a luat măsurile necesare pentru protejarea manifestanţilor şi clădirilor oficiale în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009.

Emisarul american George Mitchell încearcă să salveze negocierile de pace directe israelo-palestiniene

Emisarul special american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell se întoarce în regiune după ce Israelul a refuzat să prelungească moratoriul asupra construcţiei de noi case evreieşti în teritoriile palestiniene. Poziţia Israelul a fost criticată de Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi Naţiunile Unite.

Preşedintele administraţiei palestiniene Mahmud Abbas a amînat să ia o decizie dacă se retrage de la negocierile directe de pace până după reuniunea miniştrilor de externe din ţările arabe din 4 octombrie.

Fenian: congresul Partidului Muncii va constitui culisele trecerii puterii de la Kim Jong Il către fiul său, Kim Jon Un

Coreea de nord se pregăteşte de o nouă succesiune. Este convocat, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, congresul Partidului Muncii la care se aşteaptă să fie pregătită trecerea puterii de la Kim Jong Il către fiul său, Kim Jon Un. În ajunul congresului, Kim Jon Un a fost ridicat la rangul de general.

Ministrul afgan de externe declară la New York că insurgența din țara sa este susținută financiar din exterior

Ministrul de externe afgan a avertizat Alianţa Nord Atlantică că lupta împotriva terorismului cere un efort global. Vorbind la reuniunea ministerială din cadrul Adunării generale ONU, ministrul de externe afgan a declarat că grupările militante vor continua să-şi extindă activitatea atâta timp cât unele ţări le oferă sprijin financiar şi refugiu.

Între timp, în sudul Afganistanului, forţele NATO şi cele afgane au lansat o ofensivă de anvergură în jurul oraşului Kandahar, bastionul miliţiilor Taliban de ani de zile.

Militar american judecat pentru uciderea unor afgani civili la Kandahar

Un soldat american a compărut la procesul care i-a fost intentat pentru maltratarea şi uciderea a 3 civili afgani, în timp ce era staţionat la Kandahar. Dacă este găsit vinovat, militarul ar putea fi condamnat la moarte. Alături de el mai sunt judecaţi alţi 11 militari, care au refuzat însă să apară în tribunal.

Vice-premierul rus Sechin: Rusia poate livra Chinei întregul volum de gaze naturale de care are nevoie

Vice/premierul rus Igor Sechin, aflat în China cu preşedintele Medvedev, a declarat că anul viitor Rusia şi China ar putea semna un acord privind importul de gaze naturale ruseşti. Rusia este capabilă să acopere toate necesităţile pieţei chineze, a precizat Sechin.

Rusia este cel mai mare producător de energie din lume iar China a devenit, de anul trecut, cel mai mare consumator.

Caracas: socialiștii au pierdut majoritatea de două treimi din parlament

Partidul socialist al preşedintelui Hugo Chavez din Venezuela a cîştigat o majoritate solidă în parlament, dar a pierdut majoritatea de două treimi necesară pentru adoptarea unor legi importante. Potrivit ultimelor date, socialiştii au 95 de mandate în parlament, opoziţia are 61 de mandate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG