Linkuri accesibilitate

Ştiri

Partidul Democrat anunţă că va participa singur în alegerile parlamentare

Partidul Democrat anunţă că va participa singur în alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie şi nu va forma blocuri electorale cu alte formaţiuni politice. În opinia conducerii PD, formarea unui bloc electoral în ajunul alegerilor ar fi „iraţională şi este imposibilă”.

V. Voronin cere UE să condamne declarația de la New York a premierului român Boc privind pactul Ribbentrop-Molotov

Liderul PCRM Vladimir Voronin a cerut Uniunii Europene să condamne public declaraţia premierului român Emil Boc care a spus la New York, citat de presă, că „România nu recunoaşte pactul Ribbentrop-Molotov, care a dus la pierderea Basarabiei”. În opinia lui Voronin, declaraţia premierului Boc ar fi umilitoare pentru Republica Moldova şi trebuie condamnată, cel puţin la nivel european. Liderul comunist a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat agenţiei Itar-Tass.

La 23 august 1939 a fost semnat pactul Ribbentrop-Molotov, în baza căruia URSS a împărţit cu Germania nazistă sferele de influenţă în Europa, anexând Basarabia, nordul Bucovinei, ţările baltice şi jumătate din Polonia.

Premierul Vlad Filat conferă cu asistentul adjunct al Secretarului de stat american, Daniel Russell

Statele Unite sprijină aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi îndeamnă guvernul de la Chişinău să continue procesul de integrare europeană.
Declaraţia îi aparţine asistentului adjunct al Secretarului de stat american, Daniel Russell care a avut o întâlnire cu premierul Vlad Filat. La întâlnire a participat şi ambasadorul SUA în republica Moldova, Asif J. Chaudhry.

Ministrul de interne Victor Catan: În perioada guvernării comuniste au fost tăinuite aproape 10% din crimele săvârşite

Ministrul de interne Victor Catan a declarat că în perioada guvernării Partidului Comunist, au fost tăinuite aproape 10 la sută din crimele săvârşite. Potrivit ministrului, citat de Moldpres, faptul că în ultimii 5 ani au fost amnistiaţi peste 17 mii de infractori, ar fi dus la creştere cu aproape 45 la sută a numărului infracţiunilor înregistrate de la începutul acestui an.

Datele oficiale arată că în fiecare zi, în ţară se săvârşesc peste 100 de infracţiuni, iar 80 la sută sunt descoperite.

4 - 28 octombrie: perioada în care partidele se pot înscrie în cursa electorală

Din 4 până în 28 octombrie partidele politice se pot înscrie în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a decis că în cazul în care mai multe formaţiuni politice vor depune dosarele în aceeaşi zi, o comisie specială va trage la sorţi pentru a decide locul formaţiunilor în buletinul de vot.

Hillary Clinton: Statele Unite vor impune condiţii mai stricte ţărilor care beneficiază de sprijin financiar american

Secretarul de stat american Hillary Clinton a avertizat că Statele Unite vor impune condiţii mai stricte ţărilor care beneficiază de sprijin financiar american.
Făcând referire la ajutorul de peste 1,5 miliarde de dolari pe care Pakistanul îl primeşte anual din partea SUA, Clinton a spus că se aşteaptă ca guvernele care beneficiază de ajutoare, să obţină bani la buget impozitând oamenii de afaceri din ţară: „Statele care nu vor impune taxe fiscale elitelor, ci vor aştepta să venim noi şi să-i ajutăm, pur şi simplu nu vor primi nici un fel de sprijin financiar, chiar dacă le-a fost promis”. Hillary Clinton a adăugat că la instistenţa Statelor Unite, Pakistanul elaborează noi politici fiscale.

Moscova recunoaște că trebuie să-și revizuiască politica anti-imigraționistă

Şeful Biroului de Migraţie din Federaţia Rusă a spus astăzi că ţara sa are nevoie de imigranţi pentru a acoperi deficitul de muncitori, ca urmare a crizei demografice. Konstantin Romodanovsky a spus că Rusia trebuie să revadă politica anti-imigraţionistă, adăugând că ţara sa are nevoie de imigranţi ca de aer. Oficialul a recomandat înlesnirea accesului imigranţilor în ţară, pentru ca aceştia să poată fi mai uşor angajaţi în câmpul muncii.

Datele oficiale arată că populaţia Rusiei a scăzut de la 148 de milioane de oameni în 1991 la 142 milioane în acest an.

Comisia Europeană demarează oficial procedura de sancţionare a Franţei în dosarul expulzărilor

Comisia Europeană a anunţat că a demarat oficial procedura de sancţionare a Franţei pentru decizia de a expulza migranţii romi în România şi Bulgaria.
În comunicatul făcut astăzi, Comisia Europeană spune că măsurile luate de Franţa „nu au afectat doar o minoritate etnică ci orice cetăţean european”.

Executivul european a anunţat că analizează situaţia din toate celelalte state membre pentru a vedea dacă va fi nevoie să demareze această procedură şi în alte cazuri.

Ministrul de externe român Teodor Baconschi la Chișinău

Mâine începe la Chișinău cea de-a III reuniune informală a Grupului de „prieteni europeni” ai Republicii Moldova, ţări care sprijină activ apropierea Moldovei de Uniunea Europeană. Astăzi a sosit ministrul Afacerilor Externe din România, Teodor Baconschi care a calificat prezenţa miniştrilor de externe ai UE drept „un succes al Alianţei pentru Integrare Europeană”.

La eveniment se aşteaptă să fie prezent şi Comisarul european pentru extindere şi vecinătate, Stefan Fule.

Chișinău: CSJ respinge recursul înaintat de fostul judecător Dorin Popovici care a pronunțat sentințe în arestul poliției

Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul fostului judecător Dorin Popovici, împotriva deciziei Curţii de Apel Chişinău privind eliberarea sa din funcţie. Judecătorul Dorin Popovici a fost demis pentru rolul jucat în reprimarea protestelor din aprilie, anul trecut.

Dorin Popovici, în vârstă de 34 de ani, a fost acuzat că a judecat în grabă, în arestul poliţiei, tineri arestaţi pentru presupusa participare la protestele din 7 aprilie 2009.

Comisia Europeană decide astăzi dacă să sancționeze politica Franței de expulzare a romilor

Comisia Europeană se aşteaptă să decidă astăzi dacă sancţionează politica Franţei de a expulza migranţii romi în România şi Bulgaria. Decizia va fi luată într-o şedinţă cu uşile închise. Membrii comisiei vor examina dacă Franţa se face vinovată de încălcarea a două articole din legislaţia europeană. Se presupune că politica Franţei ar fi încălcat dreptul la libera circulaţie şi a discriminat romii.

Dacă se va decide că Franţa a încălcat legislaţia europeană, guvernul va trebui să plătească o amendă usturătoare, iar preşedintele Nicolas Sarkozy va fi pus într-o situaţie jenantă.

Demonstrație a Confederației Sindicatelor Europene în fața instituțiilor UE

La Brussels, Confederaţia Europeană a Sindicatelor a chemat muncitorii să protesteze în faţa instituţiilor europene, în timp ce în Spania a fost organizată o grevă generală împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului. Protestul organizat la Brussels coincide cu dezbaterea din Comisia Europeană pe marginea unei propuneri de a sancţiona în viitor ţările care au deficite bugetare peste limitele stabilite în Uniunea Europeană. De multe ori, aceste deficite sunt provocate de programele sociale create de guvernele europene pentru a face faţă crizei economice. Peste 100 de mii de oameni se aşteaptă să participe la protest.

Madrid: grevă generală împotriva măsurilor de austeritate și reformei sistemului de pensii

În Spania are loc o grevă generală împotriva reducerilor bugetare şi a reformării sistemului de pensii. Este prima grevă generală din ultimii ani şi un test pentru guvernul premierului socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Președintele rus Medvedev respinge din nou ideea retrocedării insulelor Kurile

Preşedintele Dmitri Medvedev a declarat astăzi că insulele Kurile din Pacific, considerate mărul discordiei în disputa teritorială cu Japonia, reprezintă o parte „foarte importantă” din Rusia.

Arhipelagul insulelor Kurile este situat la nord de insula japoneză Hokkiado şi este controlat de Moscova din 1945, odată cu invazia trupelor sovietice. Japonia, în repetate rânduri, a cerut retrocedarea celor patru insule pe care le consideră drept parte din teritoriul său. Disputa asupra insulelor a împiedicat Rusia şi Japonia să încheie un tratat de pace după războiul II mondial.

CEC se pregătește să demareze procedurile de organizare a alegerilor anticipate

Comisia Electorală Centrală are astăzi o şedinţă pentru a demara procedurile de organizare a alegerilor generale anticipate din 28 noiembrie.
Marţi, preşedintele intermar al ţării, Mihai Ghimpu a dizolvat parlamentul fără ca legislativul să mai fi ţinut ultima sa şedinţă în plen. Motivul a fost că în şedinţă urma să fie modificat bugetul pentru a permite alocarea unor ajutoare sociale, plan realizat însă cu o zi înainte de guvern, prin asumarea respeonsabilităţii. Initiativa premierului Filat nu fusese agreată cu celelalte partide din Alianţa pentru Integrare.

PLDM anunță o conferință de presă în legătură cu ordonanța de guvern de luni

Premierul Vlad Filat a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă si nu in parlament, cum era programat, raportul de activitate al Guvernului după un an de la investire. Miniştrii PL şi PD au lipsit de la prezentarea raportului.

În replică, premierul Filat a spus că nu înţelege reacţia „bolnăvicoasă” a colegilor săi din Alianţă. "Daca aş urmări interese de partid, aş degreva şi m-as ocupa de campanie şi de partid. În aceste două luni însă ţara urmează să fie guvernată".

Astăzi, Partidul Liberal Democrat al premierului organizează o conferinţă de presă, pentru a explica demersul guvernului de a aloca ajutoare sociale prin asumarea responsabilităţii, fără să mai aştepte votul parlamentului.

La Chișinău va fi deschis oficial Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”

Astăzi va fi inaugurat la Chişinău Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”. Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinau, a menţionat că România este primul stat european care a dechis un institut cultural la Chişinău. Directorul ICR “Mihai Eminescu” este istoricul Petre Guran. Un lung interviu cu Petre Guran, realizat de Vasile Botnaru găsiţi pe pagina de internet a Europei Libere.

Emisarul american pentru Orientul Apropiat conferă la Ierusalim cu premierul Netanyahu

Emisarul american pentru Orientul Mijlociu îşi reia eforturile pentru a salva negocierile directe de pace israelo-palestiniene, după ce Israelul a refuzat să prelungească moratoriul asupra construcţiei de noi case în teritoriile palestiniene. George Mitchell se întâlneşte astăzi la Iersualim cu premierul Benjamin Netanyahu, joi va merge la Ramalah pentru discuţii cu autoritatea palestiniană.

Preşedintele Mahmud Abbas a ameninţat că se retrage de la negocieri, dar a amânat pasul final până după reuniunea miniştrilor de externe din ţările arabe, din 4 octombrie.

Paris: turnul Eiffel evacuat în urma unei alarme teroriste

Serviciile de securitate au dejucat planuri de atacuri teroriste în Franţa şi Marea Britanie. Marţi, la Paris, turnul Eiffel a fost evacuat pentru scurt timp, după un avertisment telefonic. Serviciile secrete britanice susţin deasemeni că pericolul unui atac terorist este mare. În Germania, autorităţile au infirmat informaţia că ar exista ameninţări serioase.

Diplomați NATO întreved posibilitatea unei reconcilieri între Kabul și anumite forțe insurgente

Înalţi diplomaţi NATO susţin că unii lideri ai rebelilor afgani sunt obosiţi de lupte şi ar accepta o posibilă reconciliere cu guvernul de la Kabul. Un diplomat britanic a avertizat însă că procesul de reconciliere va dura mult.

General american avertizează că trupelor afgane le lipsesc peste 130 de mii de recruți

NATO nu va reuşi să tranfere forţelor afgane responabilitatea pentru asigurarea securităţii dacă ţările aliate nu trimit sute de specialişti suplimentari. Şeful misiunii NATO de instrucție, generalul William Caldwell a mai declarat că armata şi poliţia afgană mai au nevoie de peste 130 de mii de recruţi. Este crucial ca armata şi poliţia să ajungă până anul viitor la peste 300 de mii de membri, pentru ca forţele ameircane şi NATO să poate începe o eventuală retragere.

Comisie a Parlamentului European recomandă liberalizarea regimului de vize cu Bosnia și Albania

Bosnia şi Albania sunt mai aproape de momentul cînd cetăţenii lor nu vor mai avea nevoie de vize pentru ţările Schengen. Comisia de libertăţi civice din Parlamentul European a aprobat un raport care recomandă liberalizarea regimului de vize. Bosnia şi Albania sunt ultimele ţări balcanice care nu se bucură de acest privilegiu. Kosovo nu intră încă în discuţie, din cauză că statutul regiunii este controversat.

Fenian - Kim Jong Un ales vice-președinte al comisiei militare din CC

Fiul cel mai mic al liderului nord-corean Kim Jon Il a fost ales în primele sale funcţii de conducere în Partidul Muncii, semn că în Coreea de Nord s-ar pregăti o nouă succesiune de la tată la fiu. Kim Jong Un, în vîrstă de mai puțin de 30 de ani, a fost ales vice-preşedinte al comisiei militare din Comitetul Central. Cu o zi înainte, Kim Jong Un fusese ridicat la rangul de general.

Alunecare de teren în sud-vestul Mexicului - 11 oameni dispăruți

În sudvestul Mexicului, 300 de case au fost distruse de o alunecare de teren şi 11 de persoane sunt date dispărute. Iniţial, autorităţile vorbeau de sute de posibile victime.

Raportul de activitate al Guvernului prezentat într-o conferință de presă și nu în Parlament

Premierul Vlad Filat a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă raportul de activitate al Guvernului după un an de la investire. Miniştrii PL şi PD au lipsit de la prezentarea raportului. Documentul urma să fie prezentat în cadrul ultimii şedinţe ale Parlamentului, care însă a fost anulată din cauză că, încă de ieri, guvernul premierului Filat şi-a asumat responsabilitatea pentru un program de ajutorare a celor nevoiaşi.

Într-o conferinţă de presă comună Mihai Ghimpu, Serafim Urechean şi Marian Lupu şi-au exprimat nemulţumirea că decizia de acordare a compensaţiilor a fost anunţată de premierul Vlad Filat şi nu de toţi liderii AIE.

În replică, premierul Filat a spus că nu înţelege reacţia „bolnăvicoasă” a colegilor săi din Alianţă. "Daca aş urmări interese de partid, aş degreva şi m-as ocupa de campanie şi de partid. În aceste două luni însă ţara urmează să fie guvernată".

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG