Linkuri accesibilitate

Ştiri

Alexandru Tănase critică public sistemul judiciar din Moldova și abuzurile magistraților

Ministrul moldovean al justitiei, Alexandru Tănase a declarat, într-o emisiune a postului de televiziune Publika, că sistemul judecătoresc din Moldova s-a transformat într-unul de protecţie a abuzurilor pe care le comit magistratii. In opinia ministrului justitiei, cel mai evident caz de corupţie în justitia moldovenească l-ar reprezenta cel al presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Ion Muruianu.
Un fost inalt demnitar în ministerul de justitie în perioada guvernării comuniste, Nicolae Eşanu a declarat şi el, tot acestui post de televiziune că ar fi aflat că în Consiliul Suprem al magistraturii, posturile ar fi fost cumpărate. Fostul ministru adjunct al justitiei nu a vrut sa ofere nume ale judecătorilor care şi-ar fi cumpărat pozitiile in Consiliul Suprem al Magistraturii.

Dmitri Medvedev impune schimbarea conducerii companiei petroliere Rosneft

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev a anunţat că propune schimbarea conducerii companiei Rosneft, cea mai mare companie petrolieră a Rusiei. Medvedeev il propune pentru funcţia de preşedinte al companiei pe actualul vicepreşedinte, Eduard Huidanatov. Rosneft a devenit cea mai puternică companie petrolieră din Rusia dupa ce a preluat compania Yukos a fostului miliardar Mihai Hodorkovski, aflat în detentie de ani de zile.

Proteste sociale și antiprezidențiale în Franța

In Franţa au loc proteste împotriva expulzării romilor, o măsură decisă de guvernul de la Paris, in ceea ce autorităţile franceze spun că este o acţiune împotriva infracţionalităţii. In ultimele săptămîni peste 1000 de romi, din Romania şi Bulgaria au fost deportaţi din Franţa de autorităţi. Potrivit sondajelor de opinie 2 din 3 francezi susţin măsurile adoptate de guvernul François Fillon impotriva romilor.
Protestatarii au scandat lozici impotriva preşedintelui Nicolas Sarkozy si politicilor sale. Ei au criticat şi propunerea guvernului francez de a ridica cetăţenia franceză imigranţilor care sunt găsiţi vinovaţi că ar fi atacat poliţisti cît şi politica în domeniul pensiilor. Ieri, preşedintele Sarkozy a spus că rămîne ferm şi că va impune creşterea vîrstei de pensionare de la 60 la 62 de ani. Sindicatele au anunţat organizarea unei greve nationale pentru marti, 7 septembrie.
Politica Franţei in domeniul imigraţiei a fost criticată pe plan internaţional atît de organizatiile pentru apărarea drepturilor omului cît si la nivelul Comisiei Europene.

Peste 2 600 000 de alegători moldoveni așteptați să voteze la referendumul de mîine

Pentru referendumul de miine 5 septembrie, Comisia Electorală Centrală a acreditat 156 de observatori internaţionali, doi din partea Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE, 15 de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi 63 din partea CSI.

Comisia Electorală Centrală a anunţat că în cele 2035 de secţii de vot deschise pe teritoriul republicii, plus 78 în afara Moldovei, autorităţile aşteaptă să voteze peste 2 milioane 600 de mii de alegători. Secţiile de vot vor fi deschise de la 7 dimineaţa până la ora 21.

Miine Radio Europa Libera va prezinta 3 programe in direct, speciale, inlegatura cu desfasurarea referendumului. Emisiunile vor fi transmise la orele 13, 15 şi 18 pe frecvenţele posturilor noastre afiliate dar si pe internet la adresa www.europalibera.org.

Pregătiri ale Poliției pentru asigurarea bunei desfășurări a referendumului

Peste 70% din efectivele Comisariatelor de Politie vor fi implicate in mentinerea ordinii publice si asigurarea bunei desfasurari a referendumului, informeaza agentia Moldpres. Potrivit serviciului de presa al Ministerului Afacerilor Interne, politistii vor oferi asistenta organelor electorale si administratiei publice locale in vederea pastrarii bunurilor materiale la consiliile si birourile electorale, vor escorta transportarea buletinelor de vot si vor asigura integritatea acestora si a altei documentatii electorale. De asemenea, oamenii legii vor acorda asistenta presedintilor birourilor electorale pentru asigurarea ordinii publice in localul de votare si pe teritoriul din preajma, in raza de 100 de metri. Efectivul implicat va activa fara armele din dotare. In ziua de 5 septembrie, in cadrul MAI va functiona si o linie fierbinte cu numerele de telefon 255346, 255494.

Delegația de observatori a APCE s-a întîlnit cu liderii AIE și reprezentanți ai opoziției în ajun de referendum

Presedintele intermar Mihai Ghimpu, lideri ai Aliantei pentru Integrare Europeana si reprezentanti ai opozitiei au avut întilniri cu delegatia de observatori ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pentru referendumul constitutional de miine. Delegatia este condusa de Andreas Gross, care şi-a exprimat speranta ca referendumul sa se desfăşoare corect şi cu respectarea legislaţiei.

Marți va fi anunțată lista exportatorilor agreați de produse vegetale pe piața rusă

Lista exportatorilor moldoveni de produse vegetale pe piata rusa va fi prezentata saptamâna viitoare, marti, pe 7 septembrie, a anuntat ministrul agriculturii si industriei alimentare. Valeriu Cosarciuc a declarat presei ca aceasta lista este convenită cu asociatiile de producatori si exportatori, fiind elaborata în baza unor criterii bine stabilite si convenite cu partea rusa, informează agenţia Info-Prim Neo.
Ministrul Cosarciuc spune ca nu se ştie încă numarul companiilor de pe aceasta listă, dar ca tendinţa este în scădere pentru piaţa rusa, dar în creştere pentru piata Romaniei si a Uniunii Europene.

Banca Europeană de Investiții oferă Moldovei un credit pentru relansarea producției în viticultură

Guvernul de la Chisinau a aprobat crearea pe lânga Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare a Unitatii consolidate pentru implementarea Programului de relansare a sectorului vitivinicol. Potrivit ministrului Valeriu Cosarciuc, programul prevede oferirea de catre Banca Europeana de Investitii (BEI) a unui credit de 50 de milioane de euro. Banii din prima transa vor fi utilizati pentru finantarea proiectelor de retehnologizare a întreprinderilor vinicole, pentru plantarea noilor suprafete de vii si pentru completarea mijloacelor circulante ale întreprinderilor din sector, transmite Info-Prim Neo.
Creditele vor fi acordate agentilor economici care vor prezenta planuri de afaceri viabile, care au o piata de desfacere a productiei viti-vinicole si care vor livra productie de calitate. Unitatea va avea un consiliul alcatuit din șapte persoane si un director executiv, selectat prin concurs. Valeriu Cosarciuc a spus ca pe 27 septembrie va veni la Chisinau o misiune de la Banca Europeana de Investitii cu care se va conveni asupra tuturor aspectelor legate de acordarea creditului. Aprobarea acestuia de catre Consiliul BEI e prevazuta pentru luna ianuarie 2011.

FMI își exprimă preocuparea față de situația arieratelor în România

Seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks este citat de agentia Mediafax cu declaraţia că în problema aerieratelor Romaniei, FMI este foarte îngrijorat. „A avea arierate in sectorul public nu face rău numai sectorului public, dar şi celui privat”, a spus Franks. Arieraterle Romaniei au ajuns la 2 miliarde de lei, adica dublu faţă de cît stabilise Romania cu FMI. La sfîrşitul acestei luni, boardul FMI urmează sa aprobe acordarea celei de-a 6-a tranşe a împrumutului promis Romaniei.

Angajați ai unui Comisariat de poliție suspectați de accesare ilegală de date din Registrul de Stat

Mai mulţi angajaţi ai Comisariatului de Politie Ciocana sunt suspectati că ar fi accesat ilegal, din Registrul de Stat, datele personale ale soţiei unui întreprinzător particular. Potrivit centrului national pentru protecţia datelor cu caracter personal, poliţiştii ar fi accesat aceste date pentru a le folosi în scop particular. Potrivit site-ului Stirea Zilei, care difuzează informaţia, reprezentantii centrului susţin că astfel de practici sunt frecvente.

Alegătorii din România se situează majoritar de partea opoziției

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, IRES, citat de site-ul Hotnews.ro, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, opozitia din Romania - adica PSD şi PNL ar obţine împreuna 60 % din voturile electoratului. PSD este creditat cu 38 % iar PNL cu 22 %. PDL ar obţine 18 %, UDMR 3 %, Partidul Popular 11 % şi PRM 4 %.

Fostul premier laburist Tony Blair huiduit la Dublin

Fostul premier laburist al Marii Britanii, Tony Blair a fost întimpinat astazi la Dublin cu proteste, cînd a sosit pentru a-şi prezenta recenta carte de memorii, în care apără cu tărie politicile cabinetului său. Protestatarii au aruncat cu oua şi roşii în fostul premier strigînd lozici precum „are mîinile pătate cu sînge”, o referinţă la politica Marii Britanii in Irak . Cartea se vine foarte bine de miercuri, cînd a apărut în librării.

Nou atac al talibanilor în nordul Afganistanului

In localitatea Konduz, din nordul Afganistanului, un atac cu bomba a omorît cel puţin 7 oameni. In această zona, militanţii talibani sunt foarte activi. Potrivit guvernatorului provinciei, printre cei raniti se numara multi politicieni şi civili.

Credite mai numeroase dar în valoare mai mică decît în trecut angajate de moldoveni

Potrivit datelor Băncii Nationale pe luna iulie, moldovenii au contractat împrumuturi bancare în ultimele 3 luni, de 5 ori mai mari decît în urma cu un an. Majoritatea creditelor sunt luate pentru consum, 160 de milioane şi peste 38 de milioane pentru cumpărarea de imobile. Potrivit site-ului Stirea Zilei, valoarea creditelor este mult mai mică decît în urma cu doi ani, cind, in iulie 2008 creditele bancare ajunseseră la 2, 3 miliarde de lei, o valoare similiară cu cea din 2007.

Victorie a echipei de fotbal a Moldovei în preliminariile campionatului european

Selecţionata de fotbal a Moldovei a învins ieri cu 2 la 0 Finlanda, intr-un meci din preliminariile EURO 2012. In grupa E, in care se afla Moldova. Favorită în grupă este Olanda, iar urmatoarele meciuri vor avea loc marti 7 septembrie: Olanda-Finalnda, Suedia-San Marino, iar Moldova va întîlni reprezentativa Ungariei.

Atacul cu bombe împotriva șiiților din Pakistan s-a soldat cu 65 de victime

Poliţia din Pakistan a anunţat că numarul victimelor atacului cu bombe de ieri de la Quettta este de 65. Atacul a survenit în timpul unei procesiuni a musulmanilor şiiţi. Talibanii şi-au asumat răspunderea pentru acest atac, ca si asupra atacului de miercuri, de la Lahore, tot impotriva unei procesiuni şiite.

Stare de urgență în Noua Zeelandă după cutremurul de pămînt de vineri

Autorităţile din Noua Zeelandă au decretat stare de urgenţă, în urma cutremurului de ieri de 7, 1 grade Richer survenit in localitatea ChristChurch, al doilea oraş ca mărime al ţării. Au fost înregistrate importante pagube materiale, dar numai doi răniţi. Echipele de salvare continua operaţiile de căutare de supravietuitori. Potrivit experţilor a fost unul dintre cele mai puternice cutremure din Noua Zeelandă.

Intîlnire a premierilor albanezi de la Tirana și Priștina

Inainte de discutarea în cadrul ONU a rezoluţiei asupra Kosovo, iniţiată de Serbia, premierii din Albania şi de la Priştina au discutat ieri modalitatea de a răspunde solicitărilor Belgradului, informează serviciul sud slavic al postului nostru de radio. Cei doi premieri s-au întilnit la Tirana, si premierul kosovar Hashim Thaci a spus că speră ca Adunarea generala a ONU să marcheze un nou capitol în recunoaşterea internaţională a independenţei Kosovo.
Ministrii de externe din Germania si Marea Britanie au vizitat recent Belgradul, cerînd Serbiei să renunţe la rezoluţia ONU.

Proteste populare în Franța împotriva politicii de expulzare a romilor

In aproximativ 100 de oraşe şi sate din Franţa sunt anunţate astazi proteste impotriva expulzării romilor din Franţa, o măsură decisă de guvernul de la Paris, in ceea ce autorităţile franzese spun că este o acţiune împotriva infracţionalităţii. La Paris se aşteapă ca la proteste să participe si actriţa jane Birkin. In ultimele saptamini peste 1000 de romi, din Romania şi Bulgaria au fost expulzați din Franţa. Potrivit sondajelor de opinie 2 din 3 francezi susţin măsurile adoptate de guvernul François Fillon impotriva romilor.
Politica Franţei a fost criticată pe plan internaţional atît de organizatiile pentru apărarea drepturilor omului cît si la nivelul Comisiei Europene.

Fidel Castro avertizează împotriva unui conflict nuclear în cazul atacării instalațiilor iraniene

Liderul revolutionar cubanez, fostul preşedinte Fidel Castro, a ţinut un discurs în aer liber ieri, la Havana în faţa a mii de studenţi în care a vorbit despre ameninţarea unui război nuclear dacă Statele Unite sau Israelul ar ataca Iranul. Fidel Castro are 84 de ani şi a revenit recent pe scena politica a ţării sale comuniste după o perioada de absenţă datorată stării precare a sănătaţii.

Noi schimburi de focuri la frontiera regiunii Nagorno-Karach

Autorităţi ale regiunii separatiste Nargorno-Karabach au anunţat ca un soldat azer a fost omorît astazi într-un schimb de focuri cu militarii armeni, la linia de demarcaţie a acordului de încetare a focului din 1994. Azerbaijanul nu a confirmat incidentul. Marti, intr-o altă ciocnire în aceasta zona, 2 soldati azeri si 3 armeni au fost omorîţi. Schimburile de focuri din aceasta zonă s-au înteţit în ultima perioadă de timp.

Atentat în Dagestan împotriva ministrului cultelor

In Dagestan, o bombă plasată în maşina ministrului pentru afaceri religioase si externe al regiunii, Bekmurza Bekmurzaiev s-a soldat cu rănirea gravă a demnitarului.

Ingrijorare la Tbilisi față de restaurările arbitrare de monumente georgiene din regiunea separatistă abhază

Vicepreşedintele Parlamentului Georgian, Paata Davitaia şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu starea în care se afla bisericile si minăstirile georgiene din regiunea secesionista Abhazia, după ce autorităţile locale au decis să înceapă reconstrucţia lor. Demnitarul de la Tbilisi spune că planurile de renovare nu respecta forma initială a acestor monumente şi a cerut patriarhului Rusiei, Kiril să întervină pentru a opri aceste lucrări. Potrivit preşedintelui Comisiei monumentelor istorice din Georgia, operaţiunile de reconstructie ar fi menite să steargă fresce unice de pe aceste biserici care sunt documente foarte importante ce atesta prezenta georgienilor în Abhazia.

CEC a acreditat 156 de observatori internaționali la referendumul de duminică

Pentru referendumul din 5 septembrie, Comisia Electorală Centrală a acreditat 156 de observatori internaţionali. Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE a delegat doar doi observatori. O delegaţie ceva mai numeroasă, de 15 persoane, a trimis la Chişinău Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Din partea CSI vor urmări desfăşurarea referendumului 62 de observatori.

Comisia Electorală Centrală a anunţat că în cele 2 mii 35 de secţii de vot deschise pe teritoriul republicii, plus 78 în afara ţării, autorităţile se aşteaptă să voteze peste 2 milioane 600 de mii de votanţi.

Secţiile de vot vor fi deschise de la 7 dimineaţa până la ora 21.

Atentat în Tadjikistan produs de membri unei mișcări radicale islamice uzbece

Autorităţile din Tajikistan spun că doi atacatori sinucigaşi au detonat o maşină capcană într-o staţie de poliţie din nordul ţării, omorând doi ofiţeri de poliţie şi rănind alţi 25. Se pare că este vorba de primul atac sinucigaş cu bombă din Tajikistan.

Oficialități de la Ministerul de Interne spun că atacatorii ar fi membri cu mişcarea radicală islamică din Uzbekistan, liderii căreia se presupune că ar avea legătură cu reţeaua teroristă Al-Qaeda.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG