Linkuri accesibilitate

Ştiri

R.Moldova se opune organizării alegerilor parlamentare ruse în Transnistria

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a protestat, pe lângă ambasada Rusiei, împotriva planului de a se deschide peste 20 de secţii de votare în stânga Nistrului, cu ocazia alegerilor generale pentru Duma de Stat, programate pe 4 decembrie. Ministerul a precizat că nu se opune însă deschiderii unor astfel de secţii numai în localităţile controlate de Chişinău.

Tiraspolul neagă că un jurnalist de la televiziunea rusă NTV ar fi fost bătut în Transnistria

Aşa-zisul Minister al Securităţii de Stat de la Tiraspol a negat informaţia că un jurnalist de la postul rusesc de televiziune NTV ar fi fost bătut în Transnistria. Portalul Unimedia citează din declaraţia securităţii autoproclamatei republici transnistrene:

„Mihail Eliseev a încercat să lucreze fără acreditare, iar după ce i s-a atenționat despre aceasta, a plecat nestingherit în Odessa. El nu a fost extrădat și nici transportat cu forța în pădure şi bătut. Eliseev nici măcar nu lucrează pentru NTV”.

Potrivit aceleiaşi surse: „cealaltă persoană, cameramanul Alexandr Grigoriev, într-adevăr lucrează la NTV-Petersburg. Aparent, anterior acesta a fost angajatul televiziunii din Bender. Anume din acest motiv, Eliseev l-a angajat pentru o deplasare. Grigoriev, în prezent, se află la Sankt-Petersburg”.

Preşedintele Poloniei a cerut, la Kiev, eliberarea fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko

Aflat într-o vizită la Kiev, preşedintele Poloniei a cerut eliberarea fostului premier ucrainean, Iulia Timoşenko, condamnată luna trecută la 7 ani închisoare pentru abuz de putere. Statele Unite şi Uniunea Europeană susţin că procesul a fost motivat politic, iar preşedintele Poloniei, Komorowski, a atras atenţia că Ucraina va avea dificultăţii în relaţiile cu Bruxellesul, atâta timp cât Timoşenko este în închisoare. Ucraina se pregătea să încheie un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

OCDE: ţările din zona euro riscă să atragă şi alte economii ale lumii într-o criză de proporţii

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, OCDE, a avertizat că ţările din zona euro se află în recesiune şi că fără măsuri hotărâte, riscă să atragă şi alte economii mondiale într-o criză de proporţii.

OCDE are temerea că, din cauza problemei datoriilor, una sau mai multe ţări ar putea părăsi zona euro ceea ce ar afecta negativ economia globală.

Un raport ONU arată că regimul din Siria a comis „crime împotriva umanităţii”

O comisiei de investigaţie a Naţiunilor Unite dat publicităţii un raport în care se arată că armata şi forţele de securitate din Siria au comis „crime împotriva umanităţii” în lunile cât au combătut protestele antiregim. În raport se arată că responsabilitatea pentru aceste crime revine regimului condus de preşedintele Bashar al Assad.

Naţiunile Unite estimează că peste 3.500 de persoane au fost ucise de la izbucnirea protestelor, cu opt luni în urmă.

Liga Arabă a decis deja să impună sancţiuni economice dure împotriva Siriei, calificate de Damasc drept „război economic”. Uniunea Europeană a decis la rândul ei, astăzi, să mărească presiunile economice asupra Siriei.

Raportorii APCE au sosit la Chişinău să evalueze situaţia politică

Raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Lise Christoffersen şi Piotr Wach se află la Chişinău, unde se vor întâlni cu preşedintele Parlamentului Marian Lupu, cu delegaţia Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi cu reprezentanţii fracţiunilor parlamentare.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, va fi analizată situaţia politică din Republica Moldova. Vor mai fi discutate reforma din justiţiei, măsurile de combatere a corupţiei şi crimei organizate şi conflictul transnistrean.

Raportorii APCE se vor întâlni si cu premierul Vlad Filat, cu ministrul de externe Iurie Leancă şi cu ministrul justiţiei, Oleg Efrim.

Şedinţa Consiliului municipal Chişinău a fost amânată din cauza absenţei consilierilor comunişti

Şedinţa Consiliului municipal Chişinău a fost amânată, luni, din lipsă de cvorum. Aleşii locali trebuiau să aprobe accesarea unui împrumut de la Banca Europeană de Reconstrucție şi Dezvoltare, în valoare de 22 de milioane de lei, pentru reabilitarea străzilor, însă consilierii PCRM nu s-au prezentat la şedinţă.

În Egipt au început primele alegeri libere pentru Parlament, după căderea regimului Mubarak

În Egipt au început primele alegeri libere pentru un nou parlament, de la căderea preşedintelui Hosni Mubarak. Într-o primă etapă va fi aleasă camera inferioară a parlamentului, iar până în martie va fi aleasă şi camera superioară. Este de aşteptat ca partidele islamiste, în frunte cu Frăţia Musulmană să câştige cele mai multe voturi.

Iranul îşi restrânge relaţiile diplomatice cu Marea Britanie ca răspuns la sancţiunile internaţionale

Consiliul gardienilor din Iran a aprobat proiectul parlamentului de a reduce relaţiile diplomatice cu Marea Britanie. Ambasadorul britanic la Teheran ar urma să fie expulzat până la sfârşitul anului. Decizia a fost luată după ce Marea Britanie, Statele Unite şi Canada au decis să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ca urmare a unui raport al Agenţiei internaționale pentru energie nucleară care lăsa de înţeles că programul nuclear iranian are şi o componentă militară.

Alegerile prezidenţiale în regiunea separatistă Osetia de Sud ar putea fi câştigate de Alla Djioeva

În Osetia de Sud, al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale pare să se încheie cu victoria neaşteptată a ministrului educaţiei Alla Djoieva, care conduce cu aproape 57 la sută din voturi. Contracandidatul ei, ministrul pentru situaţii de urgenţă, care se bucură de sprijinul deschis al Moscovei, nu are în acest moment decît 40 la sută din voturi. S-au numărat voturile exprimate în 75 din 85 de districte. Osetia de Sud, regiune separatistă din Georgia, este recunoscută de Rusia, la fel ca şi Abhazia.

Cinci șefi de direcții de la primăria din Chișinău acuzați de malversațiuni financiare

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă spune că se află în căutarea posibilităților legale de a-i demite pe cinci șefi de direcție acuzați că ar fi cheltuit irațional banii municipalității. Primarul spune că un audit intern a depistat nereguli la direcțiile educație din cinci preturi. Conducerea direcțiilor ar fi favorizat unele firme la acordarea contractelor.

Ministerul rus de interne solicită interogarea Marinei și a lui Oleg Smirnov, nora și ginerele liderului transnistrean, acuzați de deturnare de fonduri

Agențiile ruse de știri relatează că autoritățile ruse s-ar pregăti să-i dea în urmărire pe fiul și nora liderului transnistrean, Igor Smirnov. Comitetul de anchetă a cerut ca Ministerul de interne să-i aducă la interogatoriu cu forța pe Marina și Oleg Smirnov, despre care ziarul „Kommersant” scrie că s-ar afla în Cipru.
Anchetatorii ruși îl acuză pe Oleg Smirnov că ar fi fost implicat în deturnarea a milioane de dolari din ajutoarelor umanitare rusești trimise regiunii transnistrene în anii 2008-2009. Autoritățile ruse i-au interzis recent Marinei Smirnova să candideze la alegerile parlamentare ruse din 4 decembrie.

Rezultate preliminare ale alegerilor prezidențiale din Oseția sugerează că Alla Dijoieva conduce în confruntarea cu Anatoli Bibilov

În Osetia de Sud, rezultatele preliminare ale turului doi al alegerilor prezidențiale de duminică sugerează că fosta ministră a educației Alla Dijoieva conduce în fața favoritului Moscovei, Anatoli Bibilov. Au fost primele alegeri după ce republica separatistă georgiană a fost recunoscută de Rusia în 2008 ca țară independentă. După numărarea voturilor în 74 din 85 de secții de vot Dijoieva conduce cu 56.7 la sută. Comisia Electorală spune că îi va lua cinci zile pentru publicarea rezultatelor finale.

Agenția Moody's avertizează că în „absența unor măsuri de politici care ar stabiliza condițiile de piață pe termen scurt, riscurile de creditare vor continua să crească”

Agenția Moody's spune că ratingul la credite al tuturor țărilor Uniunii Europene este amenințat de actuala criză a datoriilor din zona euro. Într-un avertisment difuzat azi, Moody's spune că „absența unor măsuri de politici care ar stabiliza condițiile de piață pe termen scurt” înseamnă că „riscurile de creditare vor continua să crească”. Incertitudinile din Grecia și Italia precum și înrăutățirea prognozelor economice în zona euro ar alimenta „probabilitatea unor scenarii și mai negative”. Până acum a fost coborât ratingul Greciei, Irlandei și Portugaliei.

Summit Statele Unite-EU găzduit la Casa Albă

Președintele Statelor Unite, Barack Obama va găzdui astăzi la Casa Albă o delegație a Uniunii Europene la un summit a cărui agenda va fi dominată probabil de criza datoriilor din zona euro. Administrația Obama a criticat Uniunea Europeană pentru ceea ce consideră a fi răspunsul lent al Bruxelles-ului pentru combaterea crizei. În replică, oficiali europeni au spus că Statele Unite au propriile probleme financiare.
Pe agenda discuțiilor între Obama, președintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso și șefa politicii externe europene Catherine Ashton mai figurează revoltele din lumea arabă și programul nuclear al Iranului.

Atac împotriva unui oleoduc între Egipt și Israel

Din Egipt se relatează că sabotorii au detonat conducta de gaze care leagă țara de Iordania și Israel. Agenția egipteană MENA spune că explozia de luni dimineață a avut loc în regiunea al-Sabeel. Forțele de securitate și pompierii au intervenit.
Este al optulea atac de acest fel după răsturnarea președintelui Hosni Mubarak în revolta de iarna trecută. Contractul pe 20 de ani în domeniul gazelor semnat de Mubarak cu Israelul este criticat de mulți egipteni, care spun că statul evreu ar plăti prea puțin.

Premierul Vlad Filat respinge cererile de demisie formulate de comuniști

Premierul Vlad Filat respinge cererile de demisie lansate sâmbătă de comuniști și social-democrați la proteste de mici dimensiuni, organizate în capitală și în câteva raioane. Filat a declarat jurnaliștilor că protestele urmăresc tensionarea situației. El l-a îndemnat „să-și pună pofta-n cui” pe liderul comuniștilor Vladimir Voronin care a cerut să-i fie predată puterea benevol, fără alegeri anticipate.

În Osetia de Sud sunt așteptate rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale

În Osetia de Sud sunt așteptate astăzi rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale de duminică. Un sondaj la ieșirea de la urnele de vot sugerează că favoritul Moscovei, Anatoly Bibilov ar învins-o pe fosta ministră a educației, Alla Dijoyeva, care obținuse un rezultat neașteptat de bun în primul tur.
Sunt primele alegeri după ce republica separatistă georgiană a fost recunoscută de Rusia în 2008 ca țară independentă.

Congresul partidului Rusia Unită îl propune oficial pe Vladimir Putin candidat în alegerile prezidențiale de anul viitor

Premierul rus, Vladimir Putin a acceptat duminică să candideze la președinția țării pe 4 martie 2012, după o pauză de patru ani. Vorbind la Congresul partidului său, „Rusia Unită”, Putin a declarat că acceptă „cu recunoștință” nominalizarea.
De față la eveniment, președintele Dmitri Medvedev și-a îndemnat concetățenii să sprijine Rusia Unită la alegerile parlamentare de duminica viitoare, în rezultatul cărora speră să devină prim-ministru în locul lui Putin.

Concert organizat la Kiev în fața închisorii în care este deținută Iulia Timoșenko, fostul premier al Ucrainei

Câteva mii de simpatizanți ai liderei opoziției ucrainene, Iulia Timoșenko au organizat un concert de ziua ei de naștere la poarta închisorii de la Kiev în care este deținută. În vârstă de 51 de ani, Timoșenko a fost condamnată vara aceasta la șapte de închisoare pentru abuz în funcție pe când conducea guvernul, dar spune că este o sentință politică la cererea președintelui Viktor Ianukovici.

Un protestatar ucrainean împotriva reducerii alocațiilor sociale mort la Donețk după intervenția poliției

Un protestatar ucrainean a murit la Donețk, când poliția a înlăturat cu forța orășelul de corturi al supraviețuitori ai avariei de la Cernobîl. Aproximativ 30 de lichidatori protestau de câteva săptămâni față de reducerea alocațiilor sociale, dar un tribunal local le-a declarat ilegal protestul săptămâna trecută.
Unui protestatar de 68 de ani i s-a făcut rău în timpul intervenției poliției și a murit în drum spre spital. Colegii lui au denunțat acțiunile poliției drept „act de terorism”.

Alegeri parlamentare în Egipt

Egiptenii participă astăzi la primele alegeri parlamentare de după înlăturarea președintelui Hosni Mubarak în februarie. Se așteaptă că partidele islamiste vor obține rezultate bune la alegerile în trei etape, care se vor încheia în ianuarie.
Ele încep pe fundalul unor proteste proaspete, soldate cu 42 de victime în ultimele zile, la care liderilor militari ai țării li se cere grăbirea tranziției către un guvern civil.

Conferință internațională în Africa de Sud consacrată efectelor încălzirii globale

Aproximativ 20 de mii de oficiali guvernamentali și activiști încep astăzi în Africa de Sud o conferință pe tema încălzirii globale. Este o ultimă șansă pentru a extinde limitele impuse emisiilor dăunătoare prin protocolul de la Kyoto, înaintea ca el să expire în 2012.
China nu dorește să-și asume vreun angajament nou înaintea Statelor Unite, țări ca Rusia, Japonia și Canada vor accepta noi limite doar dacă emitenții mari procedează la fel, iar țările în dezvoltare le cer celor bogate să-și asume limite mai ambițioase.

Miniștrii de externe ai Ligii Arabe au aprobat sancțiuni economice împotriva regimului sirian al lui al-Assad

Miniștrii de externe ai Ligii Arabe au aprobat duminică sancțiuni economice împotriva regimului sirian al lui Bashar al-Assad, care a refuzat să accepte observatori străini în Siria. Sancțiunile susținute de 19 din 22 de țări membre prevăd încetarea legăturilor cu Banca centrală siriană și a investițiilor, înghețarea conturilor și interdicții de călătorie pentru oficiali sirieni. După opt luni de revolte antiguvernamentale, ONU estimează că au fost uciși 3500 de oameni.

Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Osetia de Sud a fost declarat valabil

Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Osetia de Sud a fost declarat valabil, după ce la orele prânzului a fost depăşit numărul minim de alegători, de o treime din cei 33 de mii înscrişi oficial. Anatali Bibilov, favoritul Moscovei, speră să obțină victoria în fața Allei Dijoyeva, fost ministru al educației. Este primul scrutin prezidențial după ce Rusia a recunoscut ca stat această regiune separatistă a Georgiei în 2008.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG