Linkuri accesibilitate

Ştiri

La Moscova şi Sankt Petersburg au loc ample proteste împotriva modului în care s-au desfăşurat alegerile pentru Duma de Stat

La Moscova şi Sankt Petersburg au loc ample proteste împotriva modului în care s-au desfăşurat alegerile pentru Duma de Stat, câştigate de partidul Rusia Unită al premierului Vladimir Putin. La Sankt Peterburg numărul participanţilor este estimat la circa 10 mii, la Moscova la 40 de mii. Poliţia susţine însă că nu ar fi mai mult de 15 mii. Între timp, Comisia Electorală Centrală a anunţat rezultatele finale ale alegerilor: partidul Rusia Unitp a câştigat 238 din cele 450 de locuri ale Dumei de Stat, 77 de locuri mai puţin decât în legislatura trecută.

Decernarea Premiului Nobel pentru Pace

La Oslo a avut loc decernarea Premiului Nobel pentru Pace. Laureatele acestui an sunt Ellen Johnson Sirleaf, preşedinta Liberiei, activista liberiană pentru pace Leymah Gbowee şi Tawakkol Karman, activistă prentru drepturile omului din Yemen.

Marian Lupu a adunat 57 de semnături de deputați pentru susţinerea candidaturii sale la şefia statului

Marian Lupu, Preşedintele Partidului Democrat, candidatul Alianței pentru Integrare Europeană la şefia statului, a adunat 57 de semnături de deputați pentru susţinerea candidaturii sale. Marian Lupu a declarat că la începutul săptămânii viitoare va depune actele pentru a-şi înregistra candidautra. Pentru fi acceptat, un candidat trebuie să aibă susținerea a cel puțin 15 deputaţi. Ultima zi de depunere a dosarelor este 13 decembrie.

În Alianţa pentru Integrare Europeană cresc tensiunile legate de proiectul de buget pentru 2012

În Alianţa pentru Integrare Europeană cresc tensiunile legate de proiectul de lege a bugetului pe anul următor. PLDM a ameninţat că va boicota şedinţele Parlamentului, dacă proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor nu va fi votat în varianta în care a venit de la Guvern. Aliaţii de guvernare susţin că PLDM crează probleme artificiale şi că toată disputa ar fi legată de votul pentru alegerea şefului statului.

Proteste anti-Kremlin în Rusia

Autoritățile ruseşti susțin că 15 mii de persoane participă la protest într-o piață din Moscova pentru a contesta victoria în alegerile pentru Duma de Stat a partidului premierului Vladimir Putin, Rusia Unită. Protestul, autorizat de municipalitate cu condiția ca numărul participanților să nu depăşească 30 de mii, e organizat de liderii opoziției din Rusia, între care şi Boris Nemțov, fost membru al guvernului. Forțele de ordine sînt prezente în număr mare. Proteste împotriva Kremlinului au avut loc în cel puțin 15 oraşe din Rusia.

Bursa americană a reacţionat pozitiv la decizia ţărilor din Uniunea Europeană de a se integra financiar

Bursa americană a reacţionat pozitiv la decizia ţărilor din Uniunea Europeană de a se integra financiar, pentru a rezolva actuala criză a datoriilor. Noul acord, care ar urma să fie semnat în martie, prevede nu numai controale mai severe dar si penalităţi automate pentru ţările care au un deficit mai mare de 3 la sută din Produsul Intern Brut. Acordul a fost refuzat de Marea Britanie.

Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului a cerut din nou Siriei să accepte observatori internaţionali

Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a cerut din nou Siriei să accepte observatori internaţionali, şi a avertizat că ţara se află în pragul unui război civil. Națiunile Unite estimează că peste patru mii de persoane au fost ucise în Siria, între care circa o mie de membri ai forțelor de securitate, de la declanşarea protestelor împotriva regimului lui Başar al-Assad. Numărul celor ucişi nu poate fi confirmat di nauză că nici observatorii internaționali şi nici jurnaliştii străini nu au voie să intre în Siria.

Preşedintele afgan Hamid Karzai nu vrea schimbarea Constituției Afganistanului

Biroul preşedintelui afgan Hamid Karzai a dezminţit speculaţiile din presă ca acesta ar încerca să amendeze constituţia pentru a candida pentru un al treilea mandat consecutiv. Presa a relatat că Hamid Karzai vrea să conducă ţara şi după retragerea trupelor NATO, care se va încheia în 2014.

Uniunea Europeană a amânat luarea unei decizii privind începerea negocierilor de aderare cu Serbia

Uniunea Europeană a amânat până în februarie decizia dacă va începe negocieri de aderare cu Serbia. Amânarea se datorează relaţiilor tensionate dintre Serbia şi Kosovo, provincie care şi-a proclamat independenţa de Serbia în 2008. Preşedintele Serbiei Boris Tadic s-a declarat dezamăgit dar a reafirmat că ţara sa nu va renunţa la calea europeană.

Alla Dzhioyeva va putea candida la alegerile prezidențiale din Osetia de sud programate în luna martie

În Osetia de sud, fostul ministru al educaţiei Alla Dzhioyeva, despre care se crede că ar fi câştigat alegerile prezidențiale din noiembrie, va avea voie să participe la scrutinul prezidențial ce se va relua în martie anul viitor. Iniţial, după anularea alegerilor din 27 noiembrie, Allei Dzhioyeva i s-a interzis să i-a parte la noul scrutin.

Uniunea Europeană doreşte să impună noi sancţiuni împotriva Iranului

Uniunea Europeană doreşte să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, cu începere de la sfîrşitul lunii ianuarie. Sancţiunile sunt menite să descurajajeze progamul nuclear militar iranian.

Astăzi se marchează Ziua Drepturilor Omului

Astăzi se marchează Ziua Drepturilor Omului, comemorarea anuală a adoptării Declarației Universale a Drepturilor Omului. La 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat un document în 30 de puncte, negociat după ororile celui de-al doilea război mondial, care a marcat pentru prima recunoaştere internațională a „demnității inerente şi a drepturilor egale ale tuturor membrilor familiei umane.”

OSCE: accesul liber la internet este un drept fundamental al omului

Reprezentatul OSCE pentru libertatea de expresie Dunja Mijatović a declarant că este datoria guvernelor să asigure libertatea de acces şi utilizare a internetului şi să garanteze accesul nelimitat al cetăţenilor la o multitudine de surse de informative. Vorbind la conferinţa de la Haga pe tema „Libertăţii în internet”, Dunja Mijatović a precizat că nu există €securitate fără libertate” şi că accesul liber la internet este un drept fundamental al omului.

Iulia Timoşenco a fost pusă în arest pe perioadă nedeterminată

Un tribunal din Ucraina a decis să o pună pe Iulia Timoşenco, fostul premier al ţării, în arest pe perioadă nedetrminată în legătură cu o anchetă împotriva unei firme energetice pe care Timoşenco a condus-o cu 15 ani în urmă. Iulia Timoşenco este deja la închisoare, după ce a fost condamnată la 7 ani detenţie pentru abuz de putere. Biroul fostului premier crede că al doilea dosar a fost deschis numai pentru a preveni o eventuală eliberare a Iuliei Timoşenco, care a contestat verdictul. Apelul va fi judecat luni.

Salariul mediu pe economie în Moldova a crescut cu 10,4%

În luna octombrie 2011 salariul mediu pe economie în Republica Moldova a fost de 3161,7 lei, echivalentul a 200 euro, ceea ce reprezintă o creştere cu 10,4%, față de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunțat Biroul Național de Statistică, citat de Moldpres. BNS a anunțat şi că de la începutul lui 2011 pre'urile de consum s-au majorat cu 7,6 la sută.

Consiliul European a convenit asupra unui acord de guvernanță fiscală

La Bruxelles s-a anunţat că statele din zona euro şi aproape toate celelalte ţări din Uniunea Eropeană au căzut de acord să adopte un sistem fiscal mult mai strict pentru a salva zona euro. Acordul va fi semnat la următorul summit din martie, nu însă şi de Marea Britanie şi Ungaria. Cehia şi Suedia au anunțat că doresc să-şi consulte Parlamentele înainte de a semna.

Autorităţile ruse au autorizat demonstraţia pe care opoziţia intenționează să o organizeze sâmbătă la Moscova

Autorităţile ruse au autorizat demonstraţia pe care opoziţia intenționează să o organizeze sâmbătă la Moscova, pentru a protesta împotriva modului cum s-au desfăşurat alegerile generale de duminica trecută. Ministrul de interne a avertizat însă că forţele de ordine vor continua să intervină dur împotriva protestelor neautorizate. Rezultatul alegerilor a generat ample manifestații de protest la Moscova şi Sankt Petersburg, în urma cărorasute de persoane au fost reţinute de poliție. Municipalitatea din Moscova a obligat prelungirea orarului de şcoală la licee sâmbătă, pentru a-i împiedica pe liceeni să participe la manifestaţia de protest.

Uniunea Europeană a amânat decizia privind eventuala deschidere a negocierilor de aderare cu Serbia

De la Bruxelles se relatează că liderii Uniunii Europene au amânat până la summitul din martie decizia privind eventuala deschidere a negocierilor de aderare cu Serbia. Moivul sunt relaţile tensionate ale Serbiei cu Kosovo, fosta regiune sârbească ce şi-a declarat în 2008 independenţa. Serbia nu recunoaşte Kosovo drept stat, în timp ce majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană fac asta.

Rusia ar putea boicota summitul cu NATO din luna mai 2012 dacă nu se ajunge la un compromis privind scutul anti-rachetă

Rusia a anunţat că ar putea boicota summitul cu NATO din luna mai 2012 dacă nu se ajunge la un compromis privind scutul anti-rachetă care ar urma să fie amplasat în Europa. Viceministrul de externe Serghei Riabkov a declarat că o decizie finală va fi luată după alegerile prezidenţiale din 4 martie. După toate probabilităţile scrutinul prezidențial va fi câştigat de premierul Putin.

La Moscova, procurorii au anunțat deschiderea unui nou dosar penal împotriva lui Oleg Smirnov, fiul liderului transnistrean, acuzat de „fraudă de proporții deosebit de mari”

Procurorii ruși au anunțat deschiderea unui nou dosar penal împotriva lui Oleg Smirnov, fiul liderului transnistrean. Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei de Anchetă din Rusia, Vladimir Markin, Oleg Smirnov este acuzat că în 2008, în calitate de director-general al firmei Torginvest, cu sediul la Moscova, a sustras din contul companiei peste 180 de milioane de ruble, transferându-le în contul său personal de la o bancă din Tiraspol.
Markin a spus că Smirnov este acuzat de „fraudă în proporții deosebit de mari” și că va fi probabil dat în urmărire prin Interpol.
Într-un alt dosar Oleg Smirnov fusese deja acuzat, împreună cu vicepreşedintele Băncii centrale transnistrene, Oleg Briziţki, de deturnarea a 160 de milioane de ruble (aproape 5,5 milioane de dolari) din ajutoarele umanitare rusești pentru Transnistria.

Comisia medicală de specialitate a stabilit că Marian Lupu este apt pentru funcția de președinte al țării

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a absolvit astăzi procedura medicală pentru a deveni candidat la președinția țării. Comisia medicală a stabilit că Lupu este apt să devină candidat.
Știrea vine la o zi după ce democrații i-au invitat pe deputații AIE să semneze că-l vor vota la 16 decembrie pe Lupu.
Grupul Dodon, alcătuit din trei fugari comuniști care ar putea decide soarta alegerii, susține în continuare că nu-l va vota pe Lupu. Comuniștii, care au ca partid cel mai mare număr de voturi în parlament, nu au spus încă dacă și pe cine vor vota.

La Moscova este așteptat anunțul rezultatelor finale ale alegerilor de la 4 decembrie

Autoritățile electorale ale Rusiei urmează să anunțe astăzi rezultatele finale ale alegerilor de duminica trecută. Rezultatele preliminare publicate de atunci arată că partidului premierului Vladimir Putin a câștigat aproape jumătate din voturile pentru Duma de Stat. Opoziția susține că alegerile au fost incorecte.
Sute de oameni au fost arestați săptămâna aceasta la mitinguri de protest împotriva victoriei „Rusiei Unite”.
Vladimir Putin, care este favoritul alegerilor prezidențiale din martie 2012, a acuzat Statele Unite că ar fi provocat protestele.

OSCE solicită Rusiei să respecte drepturile ziariștilor, după arestarea la Moscova și St. Petersburg a peste 20 de jurnaliști și acuzații de maltratare a lor

OSCE a cerut autorităților ruse să respecte dreptul jurnaliștilor de a relata nestingheriți despre protestele post-electorale. Într-o declarație a reprezentantului OSCE pentru libertatea presei, Dunja Miatovici, se spune că „datoria polițiștilor este de a apăra jurnaliștii” aflați în exercițiul funcțiunii, nu de a-i hărțui.
OSCE spune că peste 20 de jurnaliști au fost arestați zilele trecute la Moscova și St. Petersburg, iar unii dintre ei susțin că au fost bătuți.

La summitul de la Bruxelles, liderii țărilor din zona euro s-au pus de acord asupra unor reguli bugetar-fiscale mai stricte

La Bruxelles liderii țărilor din zona euro s-au pus de acord asupra unor reguli bugetar-fiscale mai stricte care să rezolve treptat criza datoriilor. La reuniunea de două zile, liderii europeni au abandonat însă ideea schimbării unui tratat european cu acordul tuturor celor 27 de țări ale Uniunii Europene și s-au concentrat asupra unor noi reguli care să privească numai cele 17 țări din zona euro.
Oficiali de la summit au spus că țările care nu fac parte din zona euro vor fi încurajate să aprobe schimbările pe măsură ce se apropie de adoptarea monedei comune.
Ieri cele mai mari țări nou-primite în Uniune, Polonia și România, aflate ambele în afara zonei euro, au avertizat împotriva unei rupturi între țările din zona euro și restul UE.

Croația a semnat astăzi tratatul de aderare la UE

Croația a semnat astăzi tratatul de aderare la UE, urmând să devină al 28-lea membru al organizației la 1 iulie 2013. Tratatul a fost semnat din partea Zagrebului de premierul Croației, Jadranka Kosor și de președintele croat Ivo Josipovic, care s-au alăturat la Bruxelles liderilor din cele 27 de țări ale UE.
Negocierile pentru aderarea Croației au durat șapte ani, fiind încetinite de chestiunea predării criminalilor de război croați și de o dispută de frontieră cu Slovenia.
Tot astăzi oficialii europeni au spus că decizia privind acordarea calității de candidată la aderare Serbiei va fi amânată până la primăvară. Surse diplomatice de la Bruxelles spun că Muntenegrul va primi acordul de începere a negocierilor de aderare în iunie, anul viitor.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG