Linkuri accesibilitate

Ştiri

Preşedintele SUA a avertizat alte ţări să nu se amestece în chestiunile Irakului

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a avut convorbiri la Washington cu premierul irakian Nuri al Maliki. Vizita demnitarului irakian la Washington are loc pe fundalul pregătirilor trupelor americane de retragere din această ţară, retragere anunţată pentru sfîrşitul anului. Preşedintele american a spus ca Irakul are un partener de nădejde în continuare în Statele Unite şi a avertizat alte ţări să nu se amestece în chestiunile Irakului, o declaraţie ce pare să aibă în vedere Iranul.

Poliţia din Serbia este din nou în grevă

Poliţia din Serbia a anunţat că este în grevă. Este a treia grevă a poliţiştilor sîrbi în decursul acestui an. Sindicatele poliţiei spun că nu s-a ajuns la o înţelegere cu guvernul pentru o creştere a salariilor.

Boris Grizlov: Rusia Unită ar fi gata să împartă posturi de conducere din Dumă cu Opoziţia

Preşedintele Dumei de stat de la Moscova Boris Grizlov a spus că partidul său Rusia Unită ar fi gata să împartă posturi de conducere din Dumă cu Opoziţia. Negocierile pentru repartizarea acestor funcţii vor începe deîndată ce preşedintele Dmitri Medvedev va anunţa data primei şedinţe a noului parlament reieşit din alegerile din 4 decembrie. Rusia Unită a dobîndit aproape 50 % din sufragii şi acest scrutin este contestat de opoziţie şi de o parte a electoratului.

Fostul premier francez Domnique de Villepin va candida prezidenţialele din Franţa de anul viitor

Fostul premier francez Domnique de Villepin a anunţat că va candida în alegerile prezidenţiale din Franţa de anul viitor. Villepin a fost un rival permanent al actualului președinte Nicolas Sarkozy şi anul trecut a fost investigat pentru organizarea unei campanii de discreditate a preşedintelui Sarkozy. Villepin a fost ministru de externe al Franţei în perioada preşedinţiei lui Jacques Chirac.

Miliardarul Mihail Prohorov spune că va candida la alegerile prezidenţiale din Rusia de anul viitor împotriva lui Vladimir Putin

Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia Mihail Prohorov a anunţat că va candida în alegerile prezidenţiale de anul viitor împotriva premierului Vladimir Putin care şi-a anunţat şi el candidatura. Bogatul om de afaceri a declarat că este „cea mai importantă decizie pe care a luat-o”. Averea sa a fost estimată la 18 miliarde de dolari în 2010 de către revista Forbes. Prohorov este proprietarul companiei miniere Polys Gold şi este fostul lider a partidului Cauza Dreaptă care la alegerile parlamentare din 4 decembrie a obţinut mai puţin de 1 procent din voturile electoratului.

Boris Nemţov: anunţul lui Dmitri Medvedev din Facebook privind investigarea fraudării alegerilor este o „bătaie de joc”

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev a anunţat pe pagina sa de Facebook că nu este de acord cu o repetare a scrutinului din 4 decembrie, aşa cum solicită protestatarii şi opoziţia, dar că a cerut deja o investigaţie legată de iregularităţile legate de acest scrutin. Unul din cei mai importanţi lideri ai opoziţiei ruse, Boris Nemţov a respins declaraţia de pe Facebook a preşedintelui Medvedev, caracterizînd-o drept o „bătaie de joc”. Sîmbătă, mii de oameni au protestat în Rusia împotriva a ceea ce ei consideră o fraudă de proporţii în alegerile din 4 decembrie.

Marian Lupu şi-a depus dosarul la preşedinţia Republicii Moldova

Dosarul privind candidatura lui Marian Lupu, liderului Partidului Democrat din Moldova la preşedinţia Moldovei a fost depus astăzi. Într-o declaraţie pentru presă domnul Lupu a spus că, dacă va fi ales de parlamentari ca preşedinte al Moldovei va activa ca un preşedinte al tuturor moldovenilor. Pe plan intern, va pleda pentru rezolvarea problemelor sociale ale ţării, iar pe plan de externe va promova o politica de apropiere de Uniunea Europeană, dar va colabora strîns şi cu partenerii din zona euroasiatică. Este primul dosar depus pentru votul de vineri, 16 decembrie. Marian Lupu a spus că în ceea ce priveşte garanţiile solicitate de liderul liberal democrat Vlad Filat că partidul democrat nu va face alianţă cu Partidul Comuniştilor în schimbul votului pentru preşedinţia ţării, liderul democraţilor a spus că va discuta chestiunea la nivelul conducerii partidului.

La Bruxelles au fost lansate oficial negocierile privind zona de comerţ liber între UE şi Moldova

La Bruxelles au fost lansate oficial negocierile privind zona de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător între Uniunea Europeană şi Moldova. La eveniment a fost de faţă premierul Vlad Filat şi din partea Uniunii Europene Karel de Gucht, comisarul Uniunii pentru comerţ şi ministrul de externe al Poloniei Radoslaw Sikorski, ţară ce prezidează Uniunea Europeana pînă la sfîrşitul acestui an. Vlad Filat a dat asigurări că Moldova îşi va respecta toate angajamentele asumate prin iniţierea acestui acord, informează agenţia Moldpres.

Premierul Vlad Filat discută la Bruxelles despre colaborarea în continuare a UE cu Moldova, dar şi problema transnistreană

Premierul Vlad Filat a avut o întrevedere la Bruxelles cu preşedintele consiliului european Herman Van Rompuy. Pe agenda discuţiilor s-au aflat chestiuni legate de colaborarea în continuare a Uniunii Europene cu Moldova dar şi problema transnistreană, scrie agenţia Moldpres citând un comunicat al direcţiei de presă a guvernului.

Igor Smirnov a ieşit pe locul trei în alegerile de duminică şi cere anularea scrutinului prezidenţial din nerecunoscuta republică

Alegerile prezidenţiale din nerecunoscuta republică nistreană ar putea fi anulate în urma plângerii formulate de candidatul Igor Smirnov, liderul regiunii secesioniste a Moldovei, informează agenţia locală de ştiri Olvia-press. Potrivit sursei citate, Igor Smirnov susţine că în timpul scrutinului şi în campania electorală ar fi avut loc mai multe fraude electorale. Potrivit datelor de la Comisia electorala de la Tiraspol, după numărarea a 80% din buletine, nici un candidat nu a obţinut peste 50% din voturi pentru a-şi revendica victoria din primul tur. Pe primul loc se situează fostul speaker al Sovietului Suprem, Evgheni Sevciuk cu 39% , pe locul doi Anatoli Kaminski, actualul speaker al Sovietului - cu 27,7% şi pe locul trei - Igor Smirnov cu 25,5%.

Miliardarul Bizina Ivanişvili dă în judecată Tbilisi pentru că i-a ridicat recent cetățenia georgiană

Miliardarul georgian Bizina Ivanişvili, care deţine şi acte de identitate franceze şi ruseşti a anunţat că dă în judecată guvernul de la Tbilisi care i-a ridicat recent cetățenia georgiană. Ieri Ivanişvili şi-a lansat mişcarea sa politică numită „Visul Georgian” şi care, în opinia miliardarului, este menită să îl îndepărteze de la putere pe actualul preşedinte pro-occidental Mihail Saakaşvili. Ivanişvili îl acuză pe preşedintele de la Tbilisi de autoritarism şi că a gestionat foarte rău războiul cu Rusia din 2008.

Fostul ministru de finanţe al Rusiei Aleksei Kudrin a anunţat crearea unui nou partid de esenţă liberală

Fostul ministru de finanţe al Rusiei Aleksei Kudrin a anunţat crearea unui nou partid de esenţă liberală. Kudrin a fost un aliat al premierului Vladimir Putin. Kudrin a spus că legitimitatea alegerilor prezidenţiale din Rusia din această primăvară care se aşteaptă să fie câștigate de Vladimir Putin ar putea fi serios pusă sub semnul întrebării daca actualele autorităţi nu vor da un răspuns protestelor actuale din Rusia împotriva rezultatului scrutinului parlamentar din 4 decembrie.

La summitul UE cu Rusia va fi ridicată şi chestiunea alegerilor din 4 decembrie, despre care există bănuială că ar fi fost fraudate

Oficialităţi ale Uniunii Europene au anunţat că in convorbirile din aceasta săptămână de la summitul Uniunii Europene cu Rusia, va fi ridicată şi chestiunea alegerilor parlamentare din 4 decembrie, despre care există bănuială că ar fi fost fraudate. Declaraţia a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a coordonatoarei politicii externe a Uniunii Europene, Catherine Ashton. La summitul Uniunea Europeană-Rusia participă preşedintele Dmitri Medvedev şi el este programat pentru miercuri şi joi.

Igor Smirnov ar fi cerut invalidarea alegerilor de duminică pentru funcția de lider al regiunii transnistrene

Un membru al comisiei electorale centrale de la Tiraspol spune că Igor Smirnov a cerut invalidarea alegerilor de duminică pentru funcția de lider al regiunii transnistrene pe care le-ar fi pierdut după o dominație de peste două decenii. Potrivit agențiilor ruse de știri, Vladimir Ciuhnenco a mai spus că autoritățile electorale vor anunța decizia miercuri, 14 decembrie.
Victoria în alegeri a fost revendicată deja de către fostul președinte al sovietului suprem de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk. Favoritul Moscovei, speakerul actual al sovietului suprem, Anatoli Kaminski pretinde și el că l-ar fi întrecut pe Smirnov.
Dacă aceste rezultate se confirmă, funcția de șef al administrației transnistrene ar putea fi disputată de Șevciuk și Kaminski în turul doi.

Marian Lupu, liderul democrat, spune că este gata să discute cu PLDM garanțiile cerute pentru a fi votat de deputați

Liderul democrat, Marian Lupu spune că este gata să discute cu PLDM garanțiile cerute de aceștia pentru a-l vota pe 16 decembrie la funcția de șef al statului. Vorbind duminică la congresul PLDM, liderul liberal-democraților, Vlad Filat și-a exprimat îngrijorarea că Lupu s-ar putea alia cu Partidul Comuniștilor odată ce devine șef al statului. Filat a cerut completarea acordului de guvernare între PLDM, PD și PL cu angajamentul explicit al lui Lupu că va rămâne fidel Alianței pentru Integrarea Europeană.
Într-o declarație de presă făcută astăzi, liderul democrat a spus că PD și-a demonstrat deja loialitatea pe parcursul a doi ani. Lupu, care se pregătește să-și depună candidatura la comisia specială a Parlamentului pentru organizarea prezidențialelor a adăugat că este gata să poarte discuții suplimentare atât cu PLDM, cât și cu alte grupuri parlamentare și deputați independenți.

Un tînăr angajat al Primăriei de la Chișinău autor al unui grav accident rutier cu mașina primarului

Televiziunile de la Chișinău relatează că automobilul primarului capitalei, Dorin Chirtoacă la volanul căruia se afla altcineva a fost implicat într-un accident rutier, soldat cu o victimă. Un bărbat de 61 de ani a fost lovit mortal duminică după amiază la Chișinău când traversa strada neregulamentar. Poliția rutieră spune că la volanul Opelului lui Chirtoacă se afla un tânăr de 24 de ani. Purtătorul de cuvânt al primăriei, Vadim Brânzaniuc a spus la volan se afla un angajat al primăriei care împrumutase mașina.

Președintele Pakistanului, Asif Ali Zardari s-ar afla în Dubai timp de două săptămâni pentru un tratament medical

Președintele Pakistanului, Asif Ali Zardari ar putea rămâne în Dubai timp de două săptămâni pentru a se reface în urma tratamentului medical. Anunțul a fot făcut de premierul pakistanez, Yousuf Raza Gilani într-un interviu cu BBC pe fundalul speculațiilor că președintele Zardari în vârstă de 56 de ani ar suferi de probleme de inimă. Premierul a mai spus că blocada impusă de Pakistan asupra principalei rute de aprovizionare a trupelor internaționale din Afganistan ar putea rămâne în vigoare mai multe săptămâni.
În ultimele săptămâni, Zardari s-a aflat sub presiuni puternice în legătură cu presupusele încercări ale unui consilier de a obține sprijinul Statelor Unite pentru a limita influența puternică a armatei din Pakistan.

In Siria se desfășoară alegeri municipale

În Siria au loc alegeri municipale pe fundalul violențelor care însoțesc protestele antiguvernamentale din ultimele nouă luni. Aproape 43 de mii de candidați concurează pentru 17 locuri în consiliile municipale în întreaga țară. Opoziția a făcut apel la boicotarea alegerilor.
Între timp, se relatează despre intensificarea ciocnirilor între armată și militarii care au dezertat în cursul protestelor împotriva președintelui Bashar al-Assad. ONU estimează că peste 4 mii de oameni și-au pierdut viața în cele nouă luni de persecuții.

16 deținuți membri ai Al-Qaeda au evadat dintr-o închisoare din Yemen

Oficiali din Yemen spun că cel puțin 16 deținuți între care presupuși membri ai Al-Qaeda au evadat astăzi dintr-o închisoare în orașul sudic Aden. Un oficial din sudul țării a spus că deținuții au fugit printr-un tunel săpat sub zidul închisorii. Este cea de-a doua evadare a unor presupuși membri ai Al-Qaeda din luna iunie.
Combatanții islamiști câștigă teren în sudul țării unde au preluat controlul asupra unei provincii întregi pe fundalul protestelor de luni de zile împotriva președintelui Ali Abdullah Saleh. Luna trecută, Saleh a acceptat să-și dea demisia după 32 de ani de aflare la putere.

Informații contradictorii despre rezultatele alegerilor din Transnistria vorbesc despre un posibil al doilea tur de scrutin între cei doi contracandidați ai lui Igor Smirnov

Agențiile ruse de știri relatează că Igor Smirnov ar fi suferit primul eșec electoral în două decenii și a fost întrecut duminică de alți doi candidați la funcția de lider al regiunii transnistrene. Fostul speaker al Sovietului suprem de la Tiraspol, Evghenii Șevciuc și speaker-ul actual Anatoli Kaminski au declarat că se vor confrunta în turul doi peste două săptămâni. Șevciuc ar fi obținut ieri cele mai multe voturi, 39 la sută, urmat de Kaminski, favoritul Moscovei, cu aproape 28 la sută.
Potrivit celor doi, Igor Smirnov ar ocupa locul trei cu peste 25 la sută. Însă un sondaj de opinie la ieșirea de la secțiile de vot îl plasa aseară pe Smirnov pe primul loc, la mare distanță în față lui Șevciuc și cu favoritul Moscovei, Kaminski scos din competiție. Se așteaptă că autoritățile electorale de la Tiraspol vor anunța rezultatele în cursul zilei.

PLD cere garanții din partea PD că alegerea lui Marian Lupu ca președinte nu îi va aduce la guvernare pe comuniști

Premierul Vlad Filat a declarat că liberal-democrații săi îl vor vota pe Marian Lupu la funcția de șef al statului, dacă acesta se angajează să nu se alieze ulterior cu Partidul Comuniștilor.
Vorbind duminică la congresul Partidului Liberal Democrat care l-a reales în funcția de lider, Filat a spus că pentru aceasta este nevoie de modificarea acordului de guvernare între PLDM, PD și PL.
„Vom cere garanțiile necesare că Partidul Democrat să nu-i aducă pe comuniști la guvernare cu ajutorul nostru și al Partidului Liberal”
Noua tentativă de a alege șeful statului în Parlament urmează să aibă loc pe 16 decembrie.

Președintele Dmitri Medvedev respinge solicitările demonstranților împotriva fraudelor electorale și a regimului Putin

Președintele rus, Dmitri Medvedev a respins cererile de a organiza alegeri parlamentare repetate lansate sâmbătă la un miting al opoziției. Zeci de mii de participanți la demonstrația de la Moscova au cerut eliberarea protestatarilor arestați și au acuzat partidul puterii de falsificarea scrutinului de pe 4 decembrie, la care Rusia Unită ar fi obținut majoritatea.
Medvedev a scris pe pagina sa de pe Facebook că nu este de acord cu sloganurile și declarațiile lansate de demonstrațiile de protest.

Ciocniri intense în Siria, în apropierea frontierei cu Iordania între forțele armate și dezertori militari

Din Siria se relatează că duminică a avut loc una din cele mai intense lupte în nouă luni de revoltă anti-regim. Luptele s-au dat în orașul Busra al-Harir la granița cu Iordania, unde armata siriană a lansat o operațiune împotriva militarilor care dezertează.
Între timp, activiștii opoziției spun că au organizat o grevă care a paralizat mare parte a capitalei Damasc și alte orașe.

Grevă în Italia împotriva noului sistem de pensii

Sindicatele italiene spun că organizează astăzi o grevă amplă în semn de protest față de reforma sistemului de pensii. Reforma care prevede între altele majorarea vârstei de pensionare este planificată de premierul Mario Monti în cadrul pachetului de austeritate care mai prevede măriri de taxe și restabilirea taxelor pe imobil pentru a salva Italia de la un dezastru financiar.
Monti s-a întâlnit cu liderii sindicatelor noaptea trecută, dar nu i-a putut convinge să renunțe la greve.

Demonstrație de protest la Tbilisi împotriva regimului Saakașvili a unei noi mișcări de opoziție

Câteva mii de oameni au participat duminică la Tbilisi la o primă demonstrație a noii mișcări de opoziție condusă de miliardarul, Bidzina Ivanișvili. Cel mai bogat om din Georgia a declarat că actuala conducere în frunte cu președintele Mihail Saakașvili este epuizată și constituie principalul obstacol în calea dezvoltării societății și statului.
Saakașvili s-a confruntat cu mai multe proteste în peste șapte ani de când conduce Georgia, fiind acuzat de încălcarea libertăților politice.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG