Linkuri accesibilitate

Ştiri

Liderii AIE s-au înţeles să nu coalizeze nimeni din ei cu PCRM după alegerea preşedintelui

Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu s-au înțeles în această seară că vor semna împreună un angajament să nu se coalizeze cu opoziția comunistă după alegerile prezidențiale. A fost o condiție pusă de premierul Vlad Filat înainte ca deputații liberal-democrați, democrați și liberali din Alianța pentru Integrare Europeană să voteze vineri pentru a-l alege șef al statului pe speakerul democrat Lupu. El este singurul candidat înregistrat de comisia parlamentară pentru alegerile din 16 decembrie și singurul care a depus cerere până astăzi, ultima zi. Nu se știe, însă, dacă va găsi trei voturi care îi lipsesc pentru a fi ales.

Mii de oameni au luat parte astăzi la înmormântarea poetei Leonida Lari la Chișinău

Mii de oameni au luat parte astăzi la înmormântarea poetei Leonida Lari la Chișinău, după o ceremonie de doliu în holul Teatrului de Operă şi Balet. Leonida Lari s-a stins din viață la Chișinău pe 11 decembrie la vârsta de 62 de ani. A suferit de cancer. La sfârșitul anilor 1980 a militat pentru limba româna și emancipare națională. Pe numele real, Liuba Tuchilatu, ea a fost timp de trei ani deputat în Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice, iar din 1992 s-a stabilit la București și a fost ulterior deputată în parlamentul României. A făcut parte din partidul naționalist România Mare.

În Italia, un bărbat a împuşcat doi vânzători imigranţi într-o piaţă din Florența, după care s-a sinucis

Autoritățile italiene spun că un bărbat a deschis focul și a ucis doi vânzători senegalezi la o piață în aer liber din Florența și a rănit alți trei imigranți. Procurorul Giuseppe Quattrocchi a spus că bărbatul s-a împușcat în cap și s-a sinucis mai târziu când a fost înconjurat de poliție într-o parcare subterană. Presa italiană relatează că atacatorul ar fi Gianluca Casseri, în vârstă de 50 de ani. Era scriitor fantasy și avea vederi de extremă dreapta.

SUA va oferi 130 de milioane de dolari pentru reconstrucţia drumului Sărăteni-Soroca

Fondul american Provocările Mileniului a anunțat astăzi concursul pentru a selecta antreprenorii la reconstrucția unui drum din nordul țării care a fost blocată timp de doi ani. Traseului Soroca-Sărăteni de 93 de kilometri va fi reconstruit între 2012 și 2014, iar cheltuielile de peste 130 de milioane de dolari vor fi acoperite din ajutoarele americane oferite prin programul Compact. Ministrul transporturilor, Anatol Șalaru a declarat astăzi că lucrările urmau să demareze cu doi ani în urmă, dar lucrările s-au împotmolit din cauza unor neînțelegeri cu vechii antreprenori.

Autorul atacului din Belgia, soldat cu patru morţi şi 60 de răniţi, într-o staţie de autobuz la Liège, a fost identificat

Patru oameni au fost uciși în Belgia de focuri de armă și grenade la o stație de autobuz în centrul orașului belgian Liège, iar cel puțin 60 au fost răniți. Procurorul public, Daniel Reynders a spus că atacul a fost înfăptuit de un singur bărbat care a murit și el în timpul incidentului petrecut în apropierea unei piețe de Crăciun. Motivele nu sunt clare deocamdată, dar procurorul spune că nu este un act terorist. Agenția belgiană Belga îl identifică pe atacator drept Nordine Amrani. În vârstă de 32 de ani, el fusese condamnat în 2008 pentru posesie ilegală de armă și apartenență la o grupare criminală.

Candidatura lui Marian Lupu la funcţia de şef statului a fost înregistrată în Parlament

Comisia parlamentară pentru alegerea preşedintelui a înregistrat astăzi candidatura lui Marian Lupu la alegerile din 16 decembrie. Este singurul care a depus cerere până astăzi, ziua limită. Speakerul democrat candidează din partea Alianței pentru Integrarea Europeană, dar nu este sigur nici de cele 58 de voturi ale coaliției majoritare din necesarul de 61 pentru a fi ales. În seara zilei, Lupu se întâlnește cu partenerii liberali și liberali democrați pentru a discuta condițiile înaintate de premierul Vlad Filat în schimbul celor 30 de voturi ale liberal-democraților. Între altele, lui Lupu i se cer garanții că, odată ales, nu se va coaliza cu opoziția comunistă.

Şeful delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, spune că orice președinte ar fi mai bun pentru Moldova decât alegeri anticipate

Şeful Delegației Comisiei Europene a declarat că orice președinte ar fi mai bun pentru Moldova decât alegeri anticipate. Dirk Schuebel a spus într-un interviu cu portalul allmoldova.md că alegerile anticipate vor însemna stagnarea reformelor. El și-a exprimat speranța că șeful statului va fi ales la 16 decembrie. Diplomatul european a revenit asupra declarației de sprijin față de Zinaida Greceanîi, spunând că Uniunea Europeană a cooperat bine cu ea pe când conducea guvernul comunist de până în 2009. Greceanîi care a părăsit fracțiunea opoziției comuniste luna trecută nu a găsit sprijinul necesar pentru a candida la alegerile eșuate din 18 noiembrie.

Banca Mondială spune că Moldova rămâne pe primele locuri în lume după dependența de remitențe

Banca Mondială spune că Moldova rămâne pe primele locuri în lume după dependența de remitențele trimise de emigranții aflați la muncă în străinătate, iar criza europeană o face vulnerabilă. Un raport difuzat astăzi plasează Moldova pe locul 4 în lume după ponderea remitențelor în Produsul Intern Brut, care este de 23 la sută. Banca Mondială estimează că remitențele sunt în creștere anul acesta și vor ajunge la sfârșitul anului la peste 1,5 miliarde de dolari, cea mai mare cifră după 2008. Dar avertizează că, în cazul adâncirii crizei din Uniunea Europeană, țările expuse pot înăspri controlul asupra imigranților, fapt care va afecta fluxul remitențelor.

Valeriu Lazăr: Moldova va ratifica acordul de liber schimb cu CSI doar cu aprobarea UE şi OMC

Vicepremierul Valeriu Lazăr a declarat că acordul de liber schimb cu CSI va fi ratificat de Moldova doar dacă va avea încuviințarea Uniunii Europene și Organizație Mondiale a Comerțului. Vicepremierul responsabil cu economia a făcut declarația după o vizită la Moscova unde a luat parte la Consiliului Economic al CSI. Premierul Vlad Filat a semnat acordul la 18 octombrie la Sankt-Petersburg. Vicepremierul Lazăr a sugerat astăzi că Chișinăul este nemulțumit de derogările obținute de Rusia și care mențin taxele de export la produse vitale pentru Moldova ca resursele energetice.

Iulia Timoşenko a fost vizitată în închisoare la Kiev de Comisarul european Stefan Fule

Sute de simpatizanți ai Iuliei Timoșenko au încercat să spargă cordonul de poliție în fața tribunalului de la Kiev care judecă apelul fostei șefe a guvernului ucrainean. Timoșenko nu a fost de față la audierile de astăzi din cauza durerilor de spate. În cursul zilei, lidera opoziției ucrainene a fost vizitată în închisoare de comisarul european pentru extindere Stefan Fule. El a spus că Uniunea Europeană va insista ca inculpata să se poată apăra într-un proces corect.

Președintele Dmitri Medvedev convoacă noua Dumă de Stat a Rusiei în prima şedinţă pe 21 decembrie

Președintele rus, Dmitry Medvedev le-a spus partidelor câștigătoare că prima ședință a Dumei de Stat după alegerile de la începutul lunii va avea loc pe 21 decembrie. Medvedev a făcut declarația la o întâlnire cu liderii viitoarelor patru fracțiuni în ciuda faptului că o anchetă asupra presupuselor fraude electorale de la 4 decembrie nu s-a încheiat. Președintele rus a mai spus că planifică să-și țină discursul anual în parlament la 22 decembrie, cu două zile înaintea unui nou protest anunțat de opoziție la Moscova.

Rusia acuză Occidentul că nu observă violențele cauzate de militanții din Siria

Ministrul rus de externe a respins ideea unor sancțiuni față de Siria și a acuzat occidentul de atitudine „imorală”. Serghei Lavrov a spus că, în timp ce măresc presiunile asupra președintelui Bashar al-Assad, puterile occidentale să fac că nu observă violențele cauzate de militanți. Șefa agenției ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay a spus luni că peste 5 mii de oameni au murit în nouă luni de conflict în Siria. Ea a cerut Consiliului de Securitate să inițieze la Tribunalul Penal Internațional investigarea posibilelor crime împotriva umanității.

Leon Panetta reafirmă la Kabul angajamentele de retragere a trupelor SUA din Afganistan

Ministrul american al apărării, Leon Panetta se află astăzi la Kabul pentru a reafirma angajamentele Statelor Unite care pregătesc retragerea forțelor din Afganistan până la sfârșitul lui 2014. Este a doua călătorie a lui Panetta în Afganistan de când și-a început mandatul în luna iulie. Statele Unite planifică să retragă până la sfârșitul acestui an 10 mii din cei 100 de mii de militari din Afganistan și alți 23 de mii până în septembrie 2012.

Drapelul palestinian arborat în premieră la sediul UNESCO

Drapelul palestinian a fost arborat astăzi pentru prima dată la sediul UNESCO de la Paris.
La ceremonie a fost de față președintele Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas. Admiterea palestinienilor în UNESCO la 31 octombrie a fost criticată de Statele Unite care au retras finanțarea agenției ONU pentru cultură. Washingtonul amenință să blocheze admiterea palestinienilor în ONU, spunând că trebuie să ajungă mai întâi la o soluție de pace negociată cu Israelul.

Exporturile moldovenești au crescut în primele zece luni ale anului curent cu peste 51% față de aceeași perioadă din 2010

Exporturile moldovenești au crescut în primele zece luni ale anului curent cu peste 51% față de aceeași perioadă a anului 2010, informează Moldpres citând datele Biroului Național de Statistică. Republica Moldova a exportat mai ales produse alimentare, băuturi și tutun, iar destinațiile principale ale mărfurilor au fost Rusia, România și Italia.
BNS mai spune că în primele zece luni ale anului au crescut și importurile, dar mai puțin decât exporturile, anume cu 38% față de perioada corespunzătoare a anului precedent.

Astăzi expiră termenul-limită pentru depunerea candidaturilor la președinția țării

Astăzi expiră termenul-limită pentru depunerea candidaturilor la președinția țării în vederea alegerilor din 16 decembrie. Până acum și-a anunțat participarea doar liderul democrat Marian Lupu. Ieri, când și-a depus dosarul, Lupu a spus că vrea să fie un „președinte-arbitru” și s-a declarat încrezător că va obține vineri suficiente voturi în Parlament.
Partidele AIE au promis că-l vor vota pe Lupu, cei trei deputați socialiști din așa-numitul „grup Dodon” au spus că nu-l vor vota, iar comuniștii nu și-au făcut publică vreo poziție.
PLDM, condus de premierul Vlad Filat, insistă ca Lupu să se angajeze în scris că dacă va fi ales președinte nu va face coaliție cu comuniștii.

Reintroducerea controalelor temporare la frontierele statelor din spațiul Schengen pe agenda reuniunii de astăzi de la Bruxelles a miniștrilor de interne europeni

Miniștrii de interne din cele 27 de țări ale Uniunii Europene discută astăzi la Bruxelles condițiile în care statele din spațiul Schengen pot reintroduce controale temporare la granițele dintre ele. Oficialități, citate de Associated Press, spun că asemenea măsuri extraordinare s-ar putea aplica în cazul unor fluxuri masive de imigranți ilegali, de felul celor înregistrare anul acesta pe fondul revoltelor din țările nord-africane.
Intrarea în spațiul comunitar a unor tunisieni în primele luni ale anului curent a provocat o dispută diplomatică între Franța și Italia. Parisul a reproșat Romei că a dat prea devreme refugiaților tunisieni permise de ședere în UE, în baza cărora ei au putut pleca imediat spre Franța, profitând de libertatea de circulație în spațiul Schengen.

Demiteri la grupul de presă rusesc „Kommersant” în urma publicării unor fotografii ale demonstrațiilor anti-Putin

Patronul concernului rusesc de presă „Kommersant” i-a concediat pe directorul-general al companiei și pe redactorul-șef al săptămânalului „Kommersant Vlast” după publicarea unor materiale anti-Kremlin în urma alegerilor de la 4 decembrie.
Confirmând demiterea lui Andrei Galiev și Maxim Kovalsky, oligarhul Alisher Usmanov a spus într-un interviu cu gazeta.ru că imaginile cu lozinci anti-Putin apărute în revistă „frizează huliganismul”. Potrivit AFP, după cele două demiteri, Demian Kudriavțev, directorul-general al editurii „Kommersant” și-a anunțat demisia.
AFP spune că imaginile care l-au nemulțumit pe Usmanov sunt fotografii de la o secție de votare rusească de la Londra, în care apar inscripții vulgare făcute de alegători pe un buletin de vot și pe un zid din apropiere.

Iranul anunță trimiterea în fața tribunalului a 15 „agenți americani și sioniști”

Agenția oficială de știri a Iranului, IRNA, a anunțat că procurorii iranieni au trimis în instanță 15 „agenți americani și sioniști”.
Autoritățile de la Teheran au spus că acuzații ar fi desfășurat activități de spionaj în Iran, dar nu au dat detalii nici despre presupusele delicte, nici despre naționalitatea și identitatea acuzaților.
Iranul anunță periodic capturi de „spioni” americani sau israelieni, fără să dea publicității informații suplimentare.

Accident aviatic tragic la o bază militară din statul Washington

Armata Statelor Unite a spus că patru aviatori au murit în urma prăbușirii a două elicoptere militare în statul Washington, pe coasta Pacificului. Un purtător de cuvânt al bazei militare Lewis-McChord a spus că accidentul a avut loc într-o zonă de antrenament din apropierea orașului Tacoma și că nu există supraviețuitori.
Armata a mai spus că a pornit o anchetă asupra cauzelor prăbușirii celor două elicoptere de tip OH-58 Kiowa.

Marian Lupu (PD) și-a depus luni candidatura pentru alegerile prezidențiale de la 16 decembrie

Liderul democrat Marian Lupu și-a depus luni candidatura pentru alegerile prezidențiale de la 16 decembrie. În declarații făcute ieri Lupu a repetat că va avea în Parlament suficiente voturi ca să devină președinte, părând să sugereze că de partea lui vor trece deputați comuniști.
Marian Lupu a mai candidat la șefia statului, dar nu a primit decât voturile AIE, insuficiente ca să fie ales. Premierul Vlad Filat l-a avertizat în ultima vreme că dacă se decide să candideze, Moldova va avea din nou alegeri anticipate. Filat a insistat însă, cel mai recent aseară, că partidul său va vota vineri în favoarea candidatului Alianței.

Valeriu Lazăr: salariile șefilor de companii de stat trebuie revizuite ca să țină seama de performanțele întreprinderilor

Ministrul economiei, Valeriu Lazăr, a spus că salariile șefilor de companii de stat trebuie revizuite ca să țină seama de performanțele întreprinderilor respective.
Lazăr a făcut această remarcă după ce un audit de la Curtea de Conturi a dezvăluit ieri că directorul Moldtelecom, Vitalie Iurcu, a încasat în 2010 peste 730.000 de lei în salarii și prime. Comentând această știre, Lazăr a spus că directorii companiilor în care statul este majoritar ar trebui să țină seama de nivelul salariului mediu pe economie „și să își reducă apetitul”.
În raportul prezentat ieri a fost semnalată printre altele scăderea profiturilor Moldtelecom în 2010 față de anul precedent.

La Tiraspol, Anatol Kaminski declară că nu vrea repetarea unei situații de genul celei din Osetia de Sud și că va respecta rezultatele oficiale ale alegerilor

Spicherul legislativului de la Tiraspol, Anatol Kaminski, a spus că nu vrea ca în Transnistria să se repete situația din Osetia de Sud, unde alegerile au fost anulate și candidații își dispută rezultatele.
Într-o declarație citată de Itar Tass, Kaminski a spus ieri că el, unul, va respecta rezultatele indiferent cine iese învingător și a cerut publicarea lor cât mai rapidă.
Tot ieri Igor Smirnov a cerut anularea alegerilor de duminică, după ce rezultatele preliminare au sugerat că în turul al doilea se vor întâlni Evgheni Șevciuk și Anatoli Kaminski.

UE și Statele Unite salută promisiunea președintelui Medvedev de a investiga neregulile din alegerile de la 4 decembrie

Uniunea Europeană și-a repetat îngrijorările legate de corectitudinea alegerilor de la 4 decembrie din Rusia, dar a salutat promisiunea Kremlinului de a investiga posibile nereguli. Vorbind ieri la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt Maja Kocianic, a observat că ultimele proteste din Rusia au avut loc într-o atmosferă „mai pașnică și mai calmă” și a salutat anunțul președintelui rus Dmitri Medvedev că vor fi investigate toate informațiile privind posibile nereguli electorale.
O declarative similară a făcut la Washington secretarul de stat al Statelor Unite Hillary Clinton. Ea a adăugat că dorește ca promisiunea președintelui rus să fie însoțită de fapte concrete.

Barack Obama l-a primit la Casa Albă pe premierul irakian, Nuri al-Maliki, cu cîteva zile înaintea retragerii trupelor americane din Irak

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, l-a primit la Casa Albă pe premierul irakian, Nuri al-Maliki, cu puține zile înaintea retragerii trupelor americane din Irak. Vorbind la o conferință de presă, Obama a promis că Statele Unite nu-și vor pierde interesul pentru Irak după retragere și a avertizat vecinii acelei țări să nu se amestece în problemele interne.
Premierul Nuri al-Maliki va participa miercuri la ceremonia organizată la baza militară Fort Bragg din Carolina de Nord, unde președintele Barack Obama îi va întâmpina pe militarii care revin acasă din Irak. Încheierea războiului din Irak, început în 2003, a fost una din promisiunile făcute de Barack Obama în campania electorală din 2008.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG