Linkuri accesibilitate

Ştiri

Președintele Băsescu a promulgat Legea construirii unei baze pentru interceptori antirachetă în cadrul programului scutului antirachetă american

România și-a dat acordul final pentru construirea unei baze de interceptori antirachetă în cadrul unui scut antirachetă american.
Înțelegerea semnată de Statele Unite și România în septembrie a fost aprobată de Parlament într-o Lege promulgată astăzi de președintele Traian Băsescu. El a spus că de acum pot începe lucrările de construcția la Deveselu, în Oltenia.
Baza din România este al doilea element din cele patru ale noului plan american, prezentat de administrația Obama în 2009.
Rusia se opune planului, cum s-a opus și variantei dinainte, propusă de administrația Bush.

Un video cu Iulia Timoșenko în spitalul închisorii, subiect de scandal politic în Ucraina

În Ucraina a izbucnit un scandal politic din cauza unei înregistrări video în care apare lidera întemnițată a opoziției, Iulia Timoșenko, pe patul din spitalul închisorii. În imaginile difuzate de un canal de televiziune ucrainian Timoșenko protestează vehement împotriva filmării. Clipul video este unul din cele două care urmau să arate că Timoșenko este ținută în condiții bune, dezmințând informațiile contrare lansate de suporterii ei.
Avocatul lui Timoșenko, Serhi Vlasenko a spus că filmarea este „opera unui animal”.
Serviciul ucrainian de securitate a negat că ar fi avut vreun rol în filmarea scenelor din închisoare, ca și serviciul penitenciarilor, care a spus că nu știe cine ar fi făcut înregistrarea.

Liderul autoritar al Turkmenistanului nominalizat să candideze pentru încă un mandat prezidențial

Liderul autoritar al Turkmenistanului a fost nominalizat să candideze pentru încă un mandat la alegerile din februarie. Candidatura lui Gurbanguli Berdymukhamedov a fost propusă și aprobată de singurul partid politic turkmen și de așa-numite organizații neguvernamentale. Berdymukhamedov conduce Turkmenistanul de la moartea fostului lider, excentricul Saparmurat Niazov.
La început a dat semne de liberalizare, dar cu timpul a devenit un lider tot mai autoritar.
Este puțin probabil ca la alegerile din februarie să participe și alți candidați cu șanse.

China a oferit Moldovei un ajutor financiar nerambursabil de 9,5 milioane de dolari

China a oferit Moldovei un ajutor financiar nerambursabil de 9,5 milioane de dolari, în baza unui acord încheiat astăzi de premierul Vlad Filat și ambasadorul Chinei la Chișinău, Fang Li. Potrivit agenției Info-Prim Neo, ambasadorul chinez a spus că este cel mai mare ajutor dat până acum Moldovei de către Beijing, care și-a făcut o tradiție din sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare.
Premierul Filat a spus că banii primiți de la chinezi ar putea fi folosiți la modernizarea spitalelor, la instalarea de sisteme de supraveghere a circulației rutiere sau la cumpărarea de calculatoare pentru căminele studențești.

Premierul Rusiei, Vladimir Putin a criticat politica externă a Statelor Unite

Premierul Rusiei Vladimir Putin a criticat politica externă a Statelor Unite, explicând de ce Washingtonul nu poate fi un aliat al Moscovei. „Uneori mi se pare că Statele Unite nu au nevoie de aliați, ci de vasali”, a spus Putin vorbind la o masă rotundă televizată.
Răspunzând întrebării unui fost angajat al Europei Libere, premierul Putin a spus că pe vremea când lucra la KGB știa că acest post de radio este un instrument de propagandă finanțat de CIA. Putin a spus că în vremea războiului rece Europa Liberă desfășura activități de spionaj pe teritoriul Uniunii Sovietice, colectând surse de informații.

Dmitri Medvedev: Moscova are interesul ca UE să rămână „o forță politică și economică”

Președintele Rusiei, Dmitri Medvedev a spus că țara sa este gata să contribuie cu bani la ajutorarea zonei euro. Vorbind pe marginea summitului Rusia-UE de la Bruxelles, Medvedev a spus că Moscova are interesul ca Uniunea Europeană să rămână „o forță politică și economică”.
Liderul rus nu a dat detalii despre eventualul ajutor, dar oficiali din anturajul lui citați de Reuter au spus că Moscova ar putea oferi FMI 10 miliarde de dolari.
Săptămâna trecută liderii europeni au spus că va fi nevoie de suplimentarea contribuțiilor la FMI cu 200 de miliarde de euro, din care să fie ajutate la nevoie țările europene. Greul contribuției ar urma să vină de la cele 17 țări din zona euro, urmate de țările din Uniune care nu folosesc moneda unică.

Turcia amenință cu retragerea ambasadorului de la Paris în cazul în care negarea genocidului armenian devine prin lege un delict penal

Agenția națională de știri a Turciei relatează că Ankara își va retrage ambasadorul de la Paris dacă Parlamentul francez face din negarea genocidului armenilor din Imperiul Otoman un delict penal. Istoricii estimează la un milion și jumătate numărul armenilor uciși de otomani pe fondul prăbușirii imperiului, dar Turcia refuză să accepte folosirea termenului „genocid”, spunând că cifra este exagerată și că au existat victime de ambele părți.
Franța a cerut de multe ori Turciei să accepte termenul de „genocid”, iar Parlamentul de la Paris va dezbate în curând o lege care ar putea face delict penal din negarea genocidului.
Agenția de știri Anadolu citează un diplomat turc de rang înalt cu afirmația că dacă deputații francezi adoptă legea, Turcia își va retrage ambasadorul de la Paris pe termen nelimitat.

Armata britanică va participa cu 13.500 de militari la securitatea Jocurilor Olimpice de vară de la Londra din 2012

Armata britanică va participa cu 13.500 de militari la securitatea Jocurilor Olimpice de vară de la Londra, de anul viitor. Ministrul apărării Philip Hammond a spus că soldații vor ajuta polițiștii și companiile de pază particulare în ceea ce ar urma să fie cea mai mare operațiune de securitate pe timp de pace din istoria Marii Britanii.
Luna aceasta ministrul britanic al sportului Hugh Roberston a spus că bugetul pentru securitatea olimpiadei a fost suplimentat după declanșarea tulburărilor sociale din țările arabe, ajungând la 850 de milioane de dolari, adică aproape dublu decât se prevedea inițial.

Procedura de alegere a președintelui R. Moldova va începe vineri la ora 14.00 în Parlamentul de la Chișinău

Alegerea șefului statului va începe în Parlament vineri la ora 14.00. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Marian Lupu, care este și singurul candidat.
Dacă deputații nu aleg nici de această dată un șef al statului, Parlamentul ar urma să fie dizolvat și vor avea loc noi alegeri anticipate.
Partidul care are cele mai multe voturi în Parlament, al comuniștilor, a spus astăzi că abia mâine, cu trei ore înaintea alegerilor, își va întruni conducerea ca să hotărască dacă participă sau nu la scrutin.

Economia Moldovei a crescut în primele trei trimestre ale anului cu 6,7%

Biroul Național de Statistică a anunțat că economia Moldovei a crescut în primele trei trimestre cu 6,7%. Creșterea economică de până acum în Moldova contrastează cu evoluțiile din Uniunea Europeană, unde majoritatea economiilor stagnează sau sunt amenințate să intre într-o nouă recesiune.
Guvernul de la Chișinău și creditorii internaționali ai Moldovei anticipează că tendința pozitivă va continua și la anul, dar mărimea creșterii va depinde de evoluțiile economice din alte țări.

Ministrul de externe al Bulgariei declară la Chișinău că Sofia va sprijini în continuare aspirațiile Moldovei la integrare europeană

Bulgaria spune că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de ministrul de externe bulgar Nikolai Mladenov, care s-a întâlnit astăzi la Chișinău cu omologul său moldovean Iurie Leancă, cu premierul Vlad Filat și cu alți lideri moldoveni. Mladenov a lăudat progresele făcute de Moldova în cadrul Parteneriatului Estic și a spus că Bulgaria o va susține în continuare în aspirațiile ei europene.
Bulgaria a aderat la Uniunea Europeană împreună cu România la 1 ianuarie 2007.

Jacques Chirac, fostul președinte al Franței, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendarea pedepsei pentru deturnare de fonduri

Un judecător de la Paris l-a găsit vinovat de deturnare de fonduri publice pe fostul președinte al Franței, Jacques Chirac. Chirac, care are 79 de ani, nu a fost prezent în sala de judecată la pronunțarea verdictului de doi ani de închisoare cu suspendare.
Judecătorul a stabilit că pe vremea când era primarul Parisului Jacques Chirac a coordonat în mod deliberat o schemă prin care aproape un milion și jumătate de euro au fost deturnați de la primărie spre partidul lui.
Ultima dată când un șef de stat francez a fost găsit vinovat la tribunal a fost în 1945, când a fost condamnat pentru colaborare cu naziștii mareșalul Phillipe Petain.

UE și-a exprimat îngrijorarea față de informațiile că alegerile din Rusia au fost marcate de nereguli

Uniunea Europeană și-a exprimat astăzi îngrijorarea față de informațiile că alegerile din Rusia au fost marcate de nereguli.
Vorbind la Bruxelles la un summit UE-Rusia, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a spus că europenii sunt de asemenea îngrijorați de arestarea protestarilor ruși.
Rusia a fost reprezentată la summit de președintele Dmitry Medvedev.
Între timp la Moscova premierul Vladimir Putin a spus la o sesiune de întrebări și răspunsuri televizată că nu va ceda presiunilor străzii și nu este de acord cu repetarea alegerilor. Putin a mai spus că alegerile de la 4 decembrie, câștigate de partidul său „Rusia Unită”, reflectă „starea de spirit a populației”.

Ceremonie oficială lîngă Bagdad de coborîre a drapelului american la cartierul general al forțelor americane

Forțele armate ale Statelor Unite au încheiat astăzi oficial războiul din Irak coborând drapelul american la cartierul general de lângă Bagdad. La ceremonie au fost prezenți ministrul american al apărării Leon Panetta, comandantul forțelor americane din Irak, generalul Lloyd Austin, ambasadorul american la Bagdad James Jeffrey și oficiali irakieni.
Într-o scurtă cuvântare, ministrul american al apărării a spus că Statele Unite vor continua să sprijine poporul irakian. În prezent în Irak se mai află ceva mai mult de 4000 de militari americani, care urmează să plece spre casă zilele următoare.
În cei aproape nouă ani de război au murit în Irak aproape 4.500 de soldați americani.

Bugetul municipiului Chişinău pentru 2012

Bugetul municipiului Chişinău pentru 2012 va avea venituri preconizate la aproape 2,5 miliarde de lei, mai mari cu un milliard faţă de anul trecut, dar şi cheltuiei mai mari, de 2,6 miliarde de lei. Agenţia Info-Prim Neo o citează pe şefa direcţiei finanţe din Primărie cu declaraţia că cea mai mare pondere a cheltuielilor o deţin cele din domeniul social. Consilierii comunişti au declarat că vor vota bugetul în prima lectură după care vor urma negocieri.

PCRM decide vineri dacă deputații săi participă sau nu la alegerea preşedintelui ţării

PCRM decide la plenara sa de vineri dacă deputații săi participă sau nu, în aceeaşi zi, la alegerea preşedintelui ţării. Singurul candidat înscris până acum este Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, propus de Alianța pentru Integrare Europeană.

Vladimir Putin a admis că protestele de după alegeri sunt acceptabile, dacă respectă legea

Premierul rus Vladimir Putin a afirmat că rezultatul alegerilor generale din 4 decembrie reflectă opinia publică, dar a admis că protestele ce au urmat sunt acceptabile, atâta timp cât s-au menţinut în limitele legalităţii. Alegerile au fost câştigate de partidul lui Putin Rusia Unită, care nu a reuşit însă să obțină majoritatea în Duma de Stat. Opoziţia contestă nu numai organizarea alegerilor dar şi modul în care s-a desfăşurat campania electorală.

Încheierea misiunii militare americane în Irak

Ministrul american al apărării Leon Panetta participă la Bagdad la ceremonia de coborâre a steagului Statelor Unite, care va marca simbolic încheierea misiunii militare americane în Irak. Înainte plecare, Panetta a salutat succesul operațiunilor militare, lansate cu nouă ani în urmă, spunând câ acestea au făcut ca acum Irakulul să se poată „guverna singur, în toată securitatea”.

Rusia ar putea ajuta financiar țările cu datorii din zona euro

La Bruxelles are loc reuniunea la vârf Rusia – Uniunea Europeană, ultima la care participă preşedintele Dimitri Medvedev în calitate de şef de stat. Discuţiile de astăzi se concentrează pe relaţiile comerciale şi din domeniul energeic. Alte subiecte sunt liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii ruşi, dar şi un posibil sprijin financiar acordat de Rusia ţărilor cu mari datorii din zona euro.

Numărul execuțiilor pentru trafic de droguri în Iran s-a triplat în trei ani

Potrivit unui nou raport Amnesty Internatonal, în Iran aproape 500 de persoane au fost executate în 2011 pentru trafic de droguri, de trei ori mai mult decât în 2009.

Moody’s a redus calificativul pentru datoria de stat a Ucrainei de la „stabil” la „negativ”

Agenţia de rating Moody’s a redus calificativul pentru datoria de stat a Ucrainei de la „stabil” la „negativ”. În opinia agenţiei, Kievul va avea probleme anul viitor, când va trebui să-şi achite parte din datoria externă, pentru că nu dispune de fonduri suficiente. Un alt element de risc sunt alegerile generale de anul viitor precum şi faptul că negocierile cu Uniunea Europeană privind acordul de asociere au intrat în impas după ce fostul premier Iulia Timoşenco a fost condamnată la 7 ani închisoare.

Reglementări privind titlul de călătorie

Cetăţenii Republicii Moldova, precum şi cei străini cu drept de şedere valabil în Moldova, care se află în străinătate şi nu sunt în posesia unui document de identitate vor putea reveni în țară în baza titlului de călătorie, relatează Unimedia. Potrivit unui proiect de lege, moldovenii vor trebui să se adreseze la misiunile diplomatice și la oficiile consulare ale Republicii Moldova pentru a primi un asemenea document. Termenul de valabilitate al titlului de călătorie este de 30 de zile. În anul 2010, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Moldovei au eliberat 21.534 de titluri de călătorie.

Sancțiuni pentru preoții care fac propagandă electorală

Presa de la Chișinău relatează că o comisie din parlament a avizat legislația de reducere a implicării bisericii în politică. Potrivit Publika TV, modificările la legea cultelor aprobate miercuri de comisia pentru drepturile omului spun că preoții care vor face propagandă electorală pentru un partid sau altul în numele bisericii vor fi avertizați de ministerul justiției, care, în caz de recidivă, va putea lua măsuri mai drastice, mergând până la interzicerea unui cult sau altul.

Parlamentul Moldovei va încerca vineri din nou să aleagă preşedintele ţării

Parlamentul Moldovei va încerca vineri din nou să aleagă preşedintele ţării. Liderul partidului democrat, Marian Lupu este singurul candidat. Deputații Alianței pentru Integrare Europeană au anunțat că vor susține candidatura lui Lupu ceea ce nu este însă suficient pentru alegerea preşedintelui. Igor Dodon, fost deputat comunist, a anunțat că grupul pe care-l reprezintă va vota împotriva candidatului Alianței, pentru că doreşte un candidat apolitic.

Președintele Statelor Unite Barack Obama a întâmpinat un contigent de militari americani retrași din Irak

Președintele Statelor Unite Barack Obama a întâmpinat un contigent de militari americani retrași din Irak, marcând simbolic sfârșitul unui război de aproape nouă ani. La o ceremonia de la o bază militară din statul Carolina de Nord, Obama le-a mulțumit soldaților, urându-le bun venit acasă. În războiul din Irak au murit 4500 de militari americani. Printr-un acord vechi de patru ani, Statele Unite s-au angajat să aducă acasă toți militarii cel mai târziu la 31 decembrie 2011. În timpul prezenței militare americane cele mai masive, în Irak se aflau 170.000 de soldați americani, dar în prezent mai sunt în jur de 6000.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG