Linkuri accesibilitate

Ştiri

Moldova a urcat un loc anul acesta în Indicele Democrației alcătuit de Economist Intelligence Unit

Moldova a urcat un loc anul acesta în Indicele Democrației alcătuit de Unitatea de cercetare a revistei britanice "Economist", dar a păstrat același scor ca anul trecut. Potrivit clasamentului pe 2011 dat publicității de Economist Intelligence Unit, Moldova ocupă locul 64 din 165 de țări. Nivelul democrației a fost măsurat pe o scară de 10 puncte, Moldova obținând același punctaj ca anul trecut de 6,33. Cel mai înalt scor l-a înregistrat la categoria ”proces electoral și pluralism”, iar cel mai mic la ”cultură politică”. Economist Intelligence Unit spune că la scară globală democrația a regresat în ultimii trei ani pe fundalul crizei financiare și economice.

10 persoane au fost ucise în ciocnirile dintre poliție și lucrătorii din industria petrolieră în Kazahstan

Procurorul general din Kazahstan spune că 10 oameni au murit astăzi în ciocnirile dintre poliție și lucrătorii din industria petrolieră care protestează de peste jumătate de an în vestul țării pentru salarii mai mari. Askhat Daulbayev a spus că poliția a fost atacată în timp ce a intervenit pentru a elibera piața centrală a orașului petrolier Zhanaozen de protestatarii care o ocupă de șase luni. Dar oficialul a negat că forțele de ordine ar fi deschis focul. Ciocnirile au avut loc pe fundalul festivităților cu ocazia a 20 de ani de independență a Kazahstanului. Câteva clădiri, inclusiv primăria și un hotel, au fost incendiate.

Organizația Mondială a Comerțului a primit Rusia printre membrii ei

Organizația Mondială a Comerțului a primit Rusia printre membrii ei după negocieri care au durat 18 ani. Rusia, ultima mare economie din lume neinclusă în organizație, a primit invitația oficială de aderare la Geneva, la o reuniune ministerială OMC. Aderarea se va produce efectiv după aprobarea ei de către Duma de Stat a Federației Ruse, probabil la mijlocul anului viitor. Rusia și-a început negocierile cu OMC în 1993. Ultimul obstacol în calea aderării a căzut luna trecută, când Georgia, ultima țară din OMC care se opunea, și-a retras obiecțiile formulate după războiul ruso-georgian din 2008.

A început audierea lui Bradley Manning, suspectat că a furnizat depeşe diplomatice americane site-ului WikiLeaks

Un tribunal militar din Statele Unite a început astăzi audierile în cazul militarului suspectat că ar fi sursa celei mai mare scurgeri de informații secrete americane din istorie. Audierea lui Bradley Manning la o bază militară din apropierea Washington-ului are scopul de a stabili dacă va fi deferit curții marțiale. El este bănuit că a furnizat sute de mii de depeșe diplomatice americane site-ului WikiLeaks care le-a publicat. În vârstă de 23 de ani, Manning riscă închisoarea pe viață.

Fostul premier croat Ivo Sanader a fost eliberat din închisoare contra unei cauțiuni de 2,1 milioane de dolari

Fostul premier croat Ivo Sanader a fost eliberat din închisoare contra unei cauțiuni de 2,1 milioane de dolari, dar este obligat să rămână la Zagreb în timp ce este cercetat pentru corupție.
Sanader a fost arestat în Austria și extrădat în iulie Croației. Fostul premier din anii 2004-2009 respinge acuzațiile de corupție și abuz de putere. Între altele este bănuit de luare de mită în cazul unor afaceri de milioane cu o bancă austriacă și o firmă petrolieră ungurească.
Combaterea corupției este cerută de Uniunea Europeană înainte de a admite Croația în 2013.

UE și FMI au suspendat negocierile preliminare cu Ungaria pe tema unui ajutor financiar

Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional au suspendat negocierile preliminare cu Ungaria pe tema unui ajutor financiar din cauza încercărilor guvernului de la Budapesta de a limita independența băncii centrale. Comisarul european pentru afaceri monetare Olli Rehn a spus că echipa de negociatori UE/FMI a decis să ”întrerupă misiunea preparatorie”. O nouă lege despre activitatea Băncii Naționale a Ungariei este promovată de guvernul premierului Viktor Orban, care a mai dezvăluit miercuri că planifică fuzionarea băncii cu agenția de supraveghere financiară.

Rusia urmează să să fie primită oficial în Organizaţia Mondială a Comerţului

Rusia urmează să fie primită oficial vineri în Organizaţia Mondială a Comerţului, după 18 ani de negocieri. Rusia a fost ultima ecnomie majoră a lumii care nu era membră în OMC. Negocierile au început în 1993, dar au eşuat în mod repetat. Ultimul obstacol a fost înlăturat cînd Georgia, ultimul stat care se împotrivea intrării Rusiei în OMC, a renunţat la obiecţiile sale.

Autoritățile de la Tiraspol au validat rezultatele alegerilor de la 11 decembrie

Autoritățile electorale de la Tiraspol au validat rezultatele alegerilor pentru funcția de lider al regiunii transnistrene pierdute de cel care a condus-o timp de două decenii, Igor Smirnov. Rezultatele au fost anunțate în ciuda unui miting de protest în fața comisiei electorale. Presa transnistreană relatează că șeful securității din regiune, Vladimir Antiufeev i-ar fi recomandat lui Smirnov să se împace cu eșecul de la 11 decembrie.
Pe primul loc la alegeri s-a situat fostul președinte al sovietului suprem, Evgehnii Sevciuk cu 38,8 la sută din voturi, urmat de actualul speaker, favoritul Moscovei Anatolii Kaminski cu 26,3 la sută. Ei urmează să se confrunte în turul doi așteptat la 25 decembrie.

UE impune noi sancțiuni Belarusului

Uniunea Europeană, a impus restricții de viză și a înghețat conturile a doi oficiali beloruși implicați în procesul împotriva activistului pentru drepturile omului, Ales Byalyatski. Liderul organizației „Vyasna" interzise în Belarus a fost condamnat în noiembrie la patru ani și jumătate de închisoare sub acuzația de evaziune fiscală.
Uniunea Europeană care a criticat aspru procesul împreună cu Statele Unite spune că a adăugat două persoane la lista celor 210 oficiali beloruși sancționați deja pentru persecutarea oponenților regimului condus de Alyaksandr Lukashenka.

Atentat în Daghestan împotriva redactorului șef al unui săptămînal critic față de abuzurile poliției pro-ruse

Un bărbat înarmat l-a împușcat mortal pe redactorul șef al unui proeminent săptămânal local din Daghestan, regiunea nord-caucaziană turbulentă din Federația Rusă. Khadzhimurad Kamalov a fost ucis noaptea trecută lângă redacția săptămânalului său Chernovik din orașul Makhachkala.
Publicația a relatat pe larg despre abuzurile poliției în lupta cu insurgența islamistă cu focarul în Cecenia învecinată.

Premierul Turciei îi cere președintelui Sarkozy să blocheze o inițiativă legislativă privind penalizarea negării genocidului armean

Agenția Anatolia din Turcia relatează că premierul Recep Tayyip Erdogan i-a solicitat președintelui francez, Nicolas Sarkozy să blocheze o inițiativă legislativă pe tema uciderii în masă a armenilor de către forțele otomane în perioada primului război mondial. Erdogan i-a trimis o scrisoare lui Sarkozy în care avertizează cu „consecințe grave” asupra relației bilaterale în cazul în care este votată legea care declară masacrele drept genocid și interzice negarea genocidului.
Camera inferioară a parlamentului francez va examina inițiativa la 22 decembrie. Turcia respinge folosirea termenului de genocid pentru descrierea violențelor în care, potrivit Armeniei, au fost uciși până la 1 milion și jumătate de armeni. Turcia califică evenimentele ca război civil în care și-ar fi pierdut viața până la jumătate de milion de turci.

Alegerea președintelui țării va fi transmisă în direct la televiziunea publică națională începînd de la ora 14:00

Alegerea președintelui țării va fi transmisă în direct din Parlament la televiziunea publică națională, anunță Info-Prim Neo citând-o pe directoarea departamentului actualități de la „Moldova 1”, Liliana Vițu-Eșanu.
Prima rundă a alegerii se va desfășura între orele 14-15.30, iar a doua între 15.30 și 18.00.
Singurul candidat este actualul președinte interimar al Moldovei, liderul democrat Marian Lupu, care a mai candidat o dată în urmă cu doi ani, însă fără succes.

Șeful delegației UE în R. Moldova spune că e greu de anticipat dacă moldovenii vor putea călători fără vize înainte de sfârșitul anului viitor

Emisarul UE în Moldova spune că e greu de anticipat dacă moldovenii vor putea călători fără vize în UE înainte de sfârșitul anului viitor, așa cum au promis unii lideri de la Chișinău.
Într-un interviu acordat agenției de știri Info-Prim Neo, Dirk Schuebel, șeful delegației UE în Republica Moldova, a mai spus însă că grație progreselor în negocierile Chișinăului cu Bruxelles-ul acum problema nu mai este dacă vor fi eliminate vizele, ci când anume vor fi eliminate.
Răspunzând unei întrebări despre un recent sonaj de opinie care sugerează că moldovenii își pierd interesul pentru UE, Schuebel a răspuns că el nu mai crede în sondajele din Moldova de când acestea au prezis greșit rezultatele alegerilor.

Organizația Mondială a Comerțului urmează să primească astăzi Rusia printre membrii ei

Organizația Mondială a Comerțului urmează să primească astăzi printre membrii ei Rusia după negocieri care au durat 18 ani. Rusia, care este ultima mare economie din lume neinclusă în organizație, va primi invitația oficială de aderare la Geneva, la o reuniune ministerială OMC.
Rusia și-a început negocierile cu OMC în 1993. Ultimul obstacol în calea aderării a căzut luna trecută, când Georgia, ultima țară din OMC care se opunea, și-a retras obiecțiile formulate după războiul ruso-georgian din 2008.
Intrarea Rusiei în OMC va intra în vigoare după aprobarea ei de către Duma de Stat a Federației Ruse, probabil la mijlocul anului viitor.

Popularitatea premierului Vladimir Putin a coborât la cel mai scăzut nivel de anul acesta

În Rusia primul sondaj de opinie de după alegerile parlamentare de la 4 decembrie sugerează că popularitatea premierului Vladimir Putin a coborât la cel mai scăzut nivel de anul acesta. Agenția de stat de sondaje VTsIOM spune că sondajul efectuat în perioada 10-11 decembrie arată că 51% din ruși apreciază pozitiv felul cum își îndeplinește Putin atribuțiile. Luna trecută procentajul era de 61% la sută, iar în ianuarie: 68%.
La alegerile de la 4 decembrie partidul lui Putin, „Rusia Unită”, a pierdut mult din popularitate față de scrutinul precedent. Dar criticii spun că până și rezultatul de aproape 50% din voturi a fost „umflat” prin fraude electorale.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov, a spus că scăderea popularității premierului este rezultatul „stresului emoțional” al alegerilor, dar s-a declarat convins că „rata de aprobare” va crește din nou.

Luis-Moreno Ocampo a cerut noilor lideri libieni detalii atît despre moartea lui Gaddafi, cît și despre alte posibile crime de război

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale spune că are bănuieli serioase că moartea liderului libian Muammar Gaddafi a fost o crimă de război. Vorbind la sediul ONU din New York, Luis-Moreno Ocampo a spus că a cerut noilor lideri libieni detalii nu doar despre moartea lui Gaddafi, ci și despre alte posibile crime de război săvârșite de ambele tabere ale conflictului din Libia.
Imaginile video au arătat că liderul libian a fost bătut și abuzat de cei care l-au capturat la periferia orașului său natal Sirte.
Dar noii lideri libieni au susținut că Gaddafi ar fi murit „în focul încrucișat” al luptelor pentru cucerirea orașului.

Japonia a anunțat că a restabilit controlul deplin asupra reactoarelor avariate de la centrala nucleară Fukushima

Japonia a anunțat astăzi oficial că a restabilit controlul deplin asupra reactoarelor avariate de la centrala nucleară Fukushima, semnalând sfârșitul crizei.
Premierul Yoshihiko Noda a spus la o întâlnire cu factorii de decizie din domeniul nuclear că reactoarele au intrat într-o stare de „închidere rece” iar accidentul este acum „sub control”. Anunțul vine la nouă luni după ce un cutremur urmat de un val tsunami au avariat reactoarele, provocând eliberarea de particule radioactive în aer și în apa mării. În zona centralei Fukushima continuă și acum lucrările de curățire, iar unele orașe ar putea rămâne nelocuite cel puțin trei decenii.

Un convoi de 25 de camioane rusești cu ajutoare pentru etnicii sârbi din Kosovo a trecut granița sârbo-kosovară după patru zile de așteptare

Un convoi de 25 de camioane rusești cu ajutoare pentru etnicii sârbi din Kosovo a trecut în sfârșit granița sârbo-kosovară, după patru zile de așteptare.
Camioanele rusești au fost escortate de trei vehicule blindate ale UE. Sute de sârbi au întâmpinat convoiul pe un drum principal din nordul Kosovo, unde etnicii sârbi s-au ciocnit cu forțele de poliție europene, ridicând baricade împotriva dominației etnicilor albanezi.
Se relatează că motivul întârzierii intrării în Kosovo a ajutoarelor rusești a fost că etnicii sârbi, cărora le sunt destinate, nu au vrut să lase mașinile UE să escorteze transportul. Impasul a fost depășit printr-o înțelegere între Rusia și UE.

Ciocniri între poliție și protestatari la Cairo în urma arestării unui activist

La Cairo au avut loc astăzi-dimineață ciocniri între poliție și protestatari în urma arestării unui activist. Demonstranții au incendiat mașini și au aruncat cu pietre în polițiștii care păzeau clădirea guvernului, iar forțele de ordine au tras focuri de armă în aer pentru a împrăștia mulțimea de aproximativ 300 de oameni.
Nu există informații despre eventuale victime.
După arestarea activistului identificat ca Abboudi Ibrahim s-a răspândit zvonul că er ar fi fost bătut crunt în arestul poliției. Abboudi era unul din protestatarii care și-au făcut tabără de corturi în preajma clădirii guvernului în urmă cu trei săptămâni, pentru a nu permite intrarea noului premier Kamal al-Ganzouri.
Demonstranții susțin că Al-Ganzouri, care a făcut parte din structurile de putere ale președinției lui Hosni Mubarak, este omul fostului regim.

La ora 14.00 începe ședința specială a Parlamentului consacrată alegerii șefului statului

Deputații vor începe astăzi la ora 14.00 ședința specială de alegere a șefului statului. Singurul candidat este liderul democrat Marian Lupu, care a insistat zilele trecute că va primi suficiente voturi, fără să spună cine i le-ar putea da, în afara deputaților alianței de guvernământ.
Comuniștii au programată înainte de prânz o ședință la care ar urma să decidă dacă participă sau nu la alegeri.
Marian Lupu a mai candidat la președinție în urmă cu doi ani, fără succes.

La Tiraspol sînt așteptate rezultatele oficiale ale alegerilor de la 11 decembrie

Comisia electorală centrală de la Tiraspol ar urma să anunțe astăzi rezultatele oficiale din primul tur al alegerilor prezidențiale de la 11 decembrie. Datele preliminare arată că liderul transnistrean din ultimii 20 de ani Igor Smirnov a ieșit din cursă, fiind depășit de fostul și de actualul președinte al parlamentului, Evgheni Șevciuc și Anatoli Kaminski.
Cei doi ar urma să participe la 25 decembrie la al doilea tur de scrutin.
Autoritățile electorale de la Tiraspol au spus că tot astăzi vor analiza cererea lui Igor Smirnov de anulare a primului tur, despre care el spune că a fost fraudat.

Economia Moldovei a crescut în primele trei trimestre cu 6,7%

Biroul Național de Statistică a anunțat că economia Moldovei a crescut în primele trei trimestre cu 6,7%. Creșterea economică de până acum în Moldova contrastează cu evoluțiile din Uniunea Europeană, unde majoritatea economiilor stagnează sau sunt amenințate să intre într-o nouă recesiune.
Guvernul de la Chișinău și creditorii internaționali ai Moldovei anticipează că tendința pozitivă va continua și la anul, dar mărimea creșterii va depinde de evoluțiile economice din alte țări.

FMI avertizează despre „perpectivele întunecate” ale economiei mondiale

Directoarea executivă a FMI spune că economia globală are „perspective întunecate” și că toate țările lumii vor trebui să ia măsuri de redresare, începând cu statele europene. Vorbind ieri în timpul unei vizite la Washington Christine Lagarde a spus că nici o țară din lume nu va fi ferită de criză, indiferent dacă este săracă, în curs de dezvoltare sau „super-avansată”.
Remarcile lui Lagarde vin pe fondul degradării de către agenția Fitch a ratingului unui grup de cel puțin șase mari bănci mondiale, cum sunt Goldman Sachs, din Statele Unite, Barclays din Marea Britanie, BNP Paribas din Franța și Credit Suisse, din Elveția.

Rusia a prezentat Consiliului de Securitate o rezoluție de condamnare a violențelor din Siria

Rusia a prezentat celorlalte 14 țări din Consiliul de Securitate ONU proiectul unei noi rezoluții menită să convingă guvernul sirian să pună capăt represaliilor soldate deja cu peste 5000 de morți.
Se relatează că diplomații occidentali consideră propunerea rusească prea blândă cu Damascul, dar sunt dispuși să negocieze cu rușii, astfel încât ONU să poată aproba o primă rezoluție referitoare la Siria de la începerea protestelor în acea țară, la jumătatea lunii martie.
Ambasadorul Rusiei la ONU Vitalie Churkin a spus că proiectul cere oprirea violențelor în Siria, dar nu menționează eventuale sancțiuni internaționale.

Ceremonie de coborîre a drapelului american la cartierul general de lîngă Bagdad semnificînd încheierea operațiunilor militare din Irak

Forțele armate ale Statelor Unite au încheiat oficial războiul din Irak coborând drapelul american la cartierul general de lângă Bagdad. La ceremonie au fost prezenți ministrul american al apărării Leon Panetta, comandantul forțelor americane din Irak, generalul Lloyd Austin, ambasadorul american la Bagdad James Jeffrey și oficiali irakieni.
Într-o scurtă cuvântare, ministrul american al apărării a spus că Statele Unite vor continua să sprijine poporul irakian. În prezent în Irak se mai află ceva mai mult de 4000 de militari americani, care urmează să plece spre casă zilele următoare.
În cei aproape nouă ani de război au murit în Irak aproape 4.500 de soldați americani.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG