Linkuri accesibilitate

Ştiri

Preşedintele Barack Obama salută intenţia preşedintelui Dmitri Medvedev de a ancheta presupusele fraude la scrutinul din 4 decembrie

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a ridicat problema controversatelor alegerilor parlamentare din din Rusia într-o conversaţie telefonică cu preşedintele Dmitri Medvedev. Intr-un comunicat al Casei Albe se spune că preşedintele american a salutat intenţia preşedintelui rus de a investiga cu seriozitate fraudele raportate in acest scrutin. Preşedintele Obama a salutat şi modul în care autorităţile ruse - citam „au permis desfăşurarea paşnică a demonstraţilor împotriva rezultatului alegerilor din 4 decembrie". Demonstraţiile sunt „o expresie a societăţii civile” şi fac parte din efortul preşedintelui rus de a moderniza societatea rusă.", Se mai spune în declaraţia Casei Albe. Premierul Vladimir Putin a spus că Statele Unite ar fi incitat protestele antiregim de după alegerile pentru Duma de Stat de la 4 decembrie.

Ministerul securităţii din Iran a arestat un iranian acuzat că ar fi spionat pentru CIA

Ministerul securităţii din Iran a arestat un iranian acuzat că ar fi spionat pentru Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite - CIA. Nu a fost anunţat numele iranianului nu a fost anunţat şi nici cînd anume a fost arestat, dar agenţia oficială de ştiri relatează că el ar fi venit de la baza militară Bagram din Afganistan cu misiunea de a spiona in Iran. Este o practică relativ frecventă în Iran de a aresta persoane sub bănuiala că ar fi spioni americani sau israelieni, dar regimul de la Teheran nu a adus dovezi în a-şi susţine acuzaţiile.

În Egipt au continuat violenţele

În Egipt au continuat violenţele între forţele de securitate şi protestatarii care cer mai multe reforme şi tranziţia de la o conducere militară a ţării catre una civilă. Ministerul egiptean al sănătăţii a anunţat că 8 oameni au fost omorîţi şi în jur de 300 răniţi în ciocnirile ce au avut loc ieri în piaţa centrală din Cairo. Violenţele au izbucnit după ce s-a aflat că poliţia ar fi reţinut şi bătut un protestatar. Luna trecută în ciocnirile dintre protestatari şi forţele de ordine cel putin 40 de oameni au fost omorîţi. Premierul de la Cairo a calificat protestele drept „o contrarevoluţie”.

Preşedintele Kazahstanului Nursultan Nazarbaev a declarat stare de urgenţă

Preşedintele Kazahstanului Nursultan Nazarbaev a declarat stare de urgenţă după ce violenţele care au avut loc vineri în localitatea Janaozen s-au soldat cu cel puţin 10 morţi şi peste 200 de răniţi. Nazarbaiev a spus la o şedinâă a Consiliului de Securitate de la Astana că situaţia este sub control iarcei care au provocat tulburările vor fi pedepsiţi. Starea de urgenţă va dura pînă la 5 ianuarie, şi în această perioadă protestele publice sunt interzise iar libertatea de mişcare în şi în afara oraşelor este restricţionată.
Protestele de vineri au fost provocate de nemulţumirile sociale ale muncitorilor de la compania petroliera KazMunaiGaz. Ca urmare a protestelor, compania a concediat 1000 de muncitori.

Parlamentul de la Chişinău a eşuat sîmbătă în tentativa de a alege preşedintele ţării

Parlamentul de la Chişinău a eşuat sîmbătă în tentativa de a alege preşedintele ţării. Singurul candidat a fost liderul Partidului Democrat Marian Lupu, din partea Alianţei pentru Integrare Europeană. Partidul Comunistilor nu s-a prezentat la vot. Grupul deputatului Igor Dodon a votat impotriva candidaturii lui Marian Lupu. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Marian Lupu a spus ca va candida şi la urmatorul tur, care ar trebui organizat în termen de 30 de zile. Potrivit unor surse parlamentare există şi propunerea de a se organiza acest al doilea tur pînă la sfîrşitul acestui an.

Igor Smirov nu a intrat în al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui Transnistriei

Igor Smirov, liderul de 20 de ani al Transnistriei, nu a intrat în al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui autoproclamatei republici nistrene. Al doilea tur va avea loc la 25 decembrie şi la el participă Anatol Kaminski, actualul speaker al Sovietului Suprem (şi favorit al Moscovei), şi fostul speaker. Evgheni Şevciuk. Amindoi candidaţii pledează pentru independenţa regiunii transnistrene de Moldova.

O nouă demonstraţie al Moscova împotriva rezultatului alegerilor parlamentare din 4 decembrie

La Moscova are loc zi o nouă demonstraţie împotriva rezultatului alegerilor parlamentare din 4 decembrie, organizată de gruparea liberală Yabloko. Alegerile au fost cîştigate cu aproape 50 % de voturi de partidul Rusia Unită al premierului Vladimir Putin. Observatori interni şi internaţionali au vorbit despre fraude răspindite şi despre lipsa egalităţii de şanse pentru partidele aflate în competiţia electorală.

Sali Berisha: uniunea între Albania şi Kosovo nu este o opţiune pentru Tirana

Premierul Albaniei Sali Berisha a declarat că o uniunea între Albania şi Kosovo nu este luată în considerare de autorităţile de la Tirana. Berisha s pus că integrarea europeană, fără vreo modificare a frontierelor, este cea mai bună soluţie şi pentru Albania şi pentru Kosovo. Etnicii albanezi din Kosovo şi-au declarat independenţa de Serbia în 2008, la 9 ani de la campania Alianţei Nord Altantice împotriva Serbiei şi independenţa Kosovo este recunoscută de peste 80 de state. Serbia şi unele ţări ale Uniunii Europene, între care şi România, nu îi recunosc acest statut.

Ciocniri violente în vestul Kazahstanului

Autorităţile din Kazahstan şi-au mărit prezenţa militară în localitatea vestică Janaozen, trimitînd vehicule blindate şi soldaţi, după ce ieri, în urma violenţelor între muncitorii petrolieri şi forţele de ordine cel puţin 10 oameni au fost omorîţi şi în jur de 200 răniţi. Muncitorii protestatari de la compania KazMunaiGaz protestează de 6 luni în centrul oraşului cerînd salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă. Ministrul kazah de interne, care se află în localitate, a declarat că au fost arestate 70 de persoane şi că situaţia este acum sub control. Potrivit declaraţiei sale 75 de oameni sunt spitalizaţi, printre care şi 6 ofiţeri de poliţie.

8 persoane au fost ucise în ciocnirile care au avut loc la Cairo

8 persoane au fost ucise şi alte aproximativ 300 rănite în ciocnirile care au avut loc vineri în piaţa centrală din Cairo, anunţă ministerul egipteam al sănătăţii. Violenţele au izbucnit după ce s-a aflat că poliţia ar fi reţinut şi bătut un protestatar. În ciocnirile dintre protestatari şi forţele de ordine de luna trecută au fost ucişi cel putin 40 de oameni. Protestatarii cer grăbirea reformelor democratice şi a tranziţiei puterii de la consiliul militar către o autoritate civilă.

Rusia a devenit membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului

După 18 ani de negocieri Rusia a devenit membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Rusia a reuşit să fie acceptata în OMC după ce Georgia a renunţat a se mai opune. Autorităţile georgiene ceruseră desfăşurarea unei misiuni internaţionale de monitorizare a graniţei dintre Rusia şi regiunile secesioniste Abhazia şi Osetia de Sud, recunoscute de Rusia ca state independente, drept condiţie a renunţării la opoziţia ei. Aderarea Rusiei la OMC va avea loc oficial după ce Duma de stat de la Moscova va ratifica tratatul de aderare, ceea ce se vaîntimpla probabil la jumătatea anului viitor.

Barack Obama regretă că israelienii şi palestinienii nu au reluat negocierile de pace mediate de Statele Unite

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a declarat că administraţia sa a făcut mai mult decât oricare altă administraţie în efortul de a sprijini securitatea statului Israel. Declaraţia a fost făcută ieri la o întilnire cu o influentă asociaţie a evreilor americani. Obama şi-a exprimat şi regretul că israelienii şi palestinienii nu au reluat negocierile de pace mediate de Statele Unite, dar că relaţiile dintre Israel si Statele Unite depăşesc disensiunile dintre cele doua partide politice din America, partidul republican si cel democrat. Preşedintele american a vorbit şi despre importanta asistenţă militară acordată de administraţia sa statului Israel. Declaraţiile preşedintelui vin după ce mai mulţi politicieni republicani l-au criticat pe preşedintele democrat pentru că a cerut prea multe concesii din partea Israelului.

Leon Panetta la Tripoli

Ministrul american al apărarii Leon Panetta se află la Tripoli, prima vizită a unui înalt demnitar american in Libia, la câteva luni de la înlăturarea de la putere a lui Muamar Gaddafi. Panetta se întîlneşte cu liderii Consiliului de tranziţie din Libia.

Moldova a urcat un loc anul acesta în Indicele Democrației alcătuit de Economist Intelligence Unit

Moldova a urcat un loc anul acesta în Indicele Democrației alcătuit de Unitatea de cercetare a revistei britanice "Economist", dar a păstrat același scor ca anul trecut. Potrivit clasamentului pe 2011 dat publicității de Economist Intelligence Unit, Moldova ocupă locul 64 din 165 de țări. Nivelul democrației a fost măsurat pe o scară de 10 puncte, Moldova obținând același punctaj ca anul trecut de 6,33. Cel mai înalt scor l-a înregistrat la categoria ”proces electoral și pluralism”, iar cel mai mic la ”cultură politică”. Economist Intelligence Unit spune că la scară globală democrația a regresat în ultimii trei ani pe fundalul crizei financiare și economice.

10 persoane au fost ucise în ciocnirile dintre poliție și lucrătorii din industria petrolieră în Kazahstan

Procurorul general din Kazahstan spune că 10 oameni au murit astăzi în ciocnirile dintre poliție și lucrătorii din industria petrolieră care protestează de peste jumătate de an în vestul țării pentru salarii mai mari. Askhat Daulbayev a spus că poliția a fost atacată în timp ce a intervenit pentru a elibera piața centrală a orașului petrolier Zhanaozen de protestatarii care o ocupă de șase luni. Dar oficialul a negat că forțele de ordine ar fi deschis focul. Ciocnirile au avut loc pe fundalul festivităților cu ocazia a 20 de ani de independență a Kazahstanului. Câteva clădiri, inclusiv primăria și un hotel, au fost incendiate.

Organizația Mondială a Comerțului a primit Rusia printre membrii ei

Organizația Mondială a Comerțului a primit Rusia printre membrii ei după negocieri care au durat 18 ani. Rusia, ultima mare economie din lume neinclusă în organizație, a primit invitația oficială de aderare la Geneva, la o reuniune ministerială OMC. Aderarea se va produce efectiv după aprobarea ei de către Duma de Stat a Federației Ruse, probabil la mijlocul anului viitor. Rusia și-a început negocierile cu OMC în 1993. Ultimul obstacol în calea aderării a căzut luna trecută, când Georgia, ultima țară din OMC care se opunea, și-a retras obiecțiile formulate după războiul ruso-georgian din 2008.

A început audierea lui Bradley Manning, suspectat că a furnizat depeşe diplomatice americane site-ului WikiLeaks

Un tribunal militar din Statele Unite a început astăzi audierile în cazul militarului suspectat că ar fi sursa celei mai mare scurgeri de informații secrete americane din istorie. Audierea lui Bradley Manning la o bază militară din apropierea Washington-ului are scopul de a stabili dacă va fi deferit curții marțiale. El este bănuit că a furnizat sute de mii de depeșe diplomatice americane site-ului WikiLeaks care le-a publicat. În vârstă de 23 de ani, Manning riscă închisoarea pe viață.

Fostul premier croat Ivo Sanader a fost eliberat din închisoare contra unei cauțiuni de 2,1 milioane de dolari

Fostul premier croat Ivo Sanader a fost eliberat din închisoare contra unei cauțiuni de 2,1 milioane de dolari, dar este obligat să rămână la Zagreb în timp ce este cercetat pentru corupție.
Sanader a fost arestat în Austria și extrădat în iulie Croației. Fostul premier din anii 2004-2009 respinge acuzațiile de corupție și abuz de putere. Între altele este bănuit de luare de mită în cazul unor afaceri de milioane cu o bancă austriacă și o firmă petrolieră ungurească.
Combaterea corupției este cerută de Uniunea Europeană înainte de a admite Croația în 2013.

UE și FMI au suspendat negocierile preliminare cu Ungaria pe tema unui ajutor financiar

Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional au suspendat negocierile preliminare cu Ungaria pe tema unui ajutor financiar din cauza încercărilor guvernului de la Budapesta de a limita independența băncii centrale. Comisarul european pentru afaceri monetare Olli Rehn a spus că echipa de negociatori UE/FMI a decis să ”întrerupă misiunea preparatorie”. O nouă lege despre activitatea Băncii Naționale a Ungariei este promovată de guvernul premierului Viktor Orban, care a mai dezvăluit miercuri că planifică fuzionarea băncii cu agenția de supraveghere financiară.

Rusia urmează să să fie primită oficial în Organizaţia Mondială a Comerţului

Rusia urmează să fie primită oficial vineri în Organizaţia Mondială a Comerţului, după 18 ani de negocieri. Rusia a fost ultima ecnomie majoră a lumii care nu era membră în OMC. Negocierile au început în 1993, dar au eşuat în mod repetat. Ultimul obstacol a fost înlăturat cînd Georgia, ultimul stat care se împotrivea intrării Rusiei în OMC, a renunţat la obiecţiile sale.

Autoritățile de la Tiraspol au validat rezultatele alegerilor de la 11 decembrie

Autoritățile electorale de la Tiraspol au validat rezultatele alegerilor pentru funcția de lider al regiunii transnistrene pierdute de cel care a condus-o timp de două decenii, Igor Smirnov. Rezultatele au fost anunțate în ciuda unui miting de protest în fața comisiei electorale. Presa transnistreană relatează că șeful securității din regiune, Vladimir Antiufeev i-ar fi recomandat lui Smirnov să se împace cu eșecul de la 11 decembrie.
Pe primul loc la alegeri s-a situat fostul președinte al sovietului suprem, Evgehnii Sevciuk cu 38,8 la sută din voturi, urmat de actualul speaker, favoritul Moscovei Anatolii Kaminski cu 26,3 la sută. Ei urmează să se confrunte în turul doi așteptat la 25 decembrie.

UE impune noi sancțiuni Belarusului

Uniunea Europeană, a impus restricții de viză și a înghețat conturile a doi oficiali beloruși implicați în procesul împotriva activistului pentru drepturile omului, Ales Byalyatski. Liderul organizației „Vyasna" interzise în Belarus a fost condamnat în noiembrie la patru ani și jumătate de închisoare sub acuzația de evaziune fiscală.
Uniunea Europeană care a criticat aspru procesul împreună cu Statele Unite spune că a adăugat două persoane la lista celor 210 oficiali beloruși sancționați deja pentru persecutarea oponenților regimului condus de Alyaksandr Lukashenka.

Atentat în Daghestan împotriva redactorului șef al unui săptămînal critic față de abuzurile poliției pro-ruse

Un bărbat înarmat l-a împușcat mortal pe redactorul șef al unui proeminent săptămânal local din Daghestan, regiunea nord-caucaziană turbulentă din Federația Rusă. Khadzhimurad Kamalov a fost ucis noaptea trecută lângă redacția săptămânalului său Chernovik din orașul Makhachkala.
Publicația a relatat pe larg despre abuzurile poliției în lupta cu insurgența islamistă cu focarul în Cecenia învecinată.

Premierul Turciei îi cere președintelui Sarkozy să blocheze o inițiativă legislativă privind penalizarea negării genocidului armean

Agenția Anatolia din Turcia relatează că premierul Recep Tayyip Erdogan i-a solicitat președintelui francez, Nicolas Sarkozy să blocheze o inițiativă legislativă pe tema uciderii în masă a armenilor de către forțele otomane în perioada primului război mondial. Erdogan i-a trimis o scrisoare lui Sarkozy în care avertizează cu „consecințe grave” asupra relației bilaterale în cazul în care este votată legea care declară masacrele drept genocid și interzice negarea genocidului.
Camera inferioară a parlamentului francez va examina inițiativa la 22 decembrie. Turcia respinge folosirea termenului de genocid pentru descrierea violențelor în care, potrivit Armeniei, au fost uciși până la 1 milion și jumătate de armeni. Turcia califică evenimentele ca război civil în care și-ar fi pierdut viața până la jumătate de milion de turci.

Alegerea președintelui țării va fi transmisă în direct la televiziunea publică națională începînd de la ora 14:00

Alegerea președintelui țării va fi transmisă în direct din Parlament la televiziunea publică națională, anunță Info-Prim Neo citând-o pe directoarea departamentului actualități de la „Moldova 1”, Liliana Vițu-Eșanu.
Prima rundă a alegerii se va desfășura între orele 14-15.30, iar a doua între 15.30 și 18.00.
Singurul candidat este actualul președinte interimar al Moldovei, liderul democrat Marian Lupu, care a mai candidat o dată în urmă cu doi ani, însă fără succes.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG