Linkuri accesibilitate

Ştiri

La Minsk au fost arestate alte zeci de persoane în timpul comemorării unui an de la mișcările de protest cauzate de fraudele din alegerile prezidenţiale

În Belarus poliția a arestat astăzi un lider al opoziției care a candidat la ultimele alegeri câștigate de președintele Aliaxandr Lukashenka și alte zeci de persoane care deplângeau la Minsk rezultatul scrutinului de la care se împlinește un an. Pagina de internet a Partidului Creștin-Democrat din Belarus a informat că liderul formațiunii Vital Rîmașeuski a fost arestat când pleca din casă cu câteva ore înaintea mitingului de veghe neautorizat care urma să înceapă în centrul Minskului. Agenți de securitate în civil au reținut aproximativ 30 de oameni care purtau în piață portretele politicienilor arestați în urmă cu un an.

Vicepreşedintele Irakului Tareq al-Hashemi ar putea fi arestat în baza legii anti-teroriste

Agențiile occidentale de știri citează un oficial nenumit de la Bagdad care spune că a fost emis mandat de arestare pe numele vicepreședintelui irakian Tareq al-Hashemi, în baza legii anti-teroriste. Ceva mai devreme, astăzi, Curtea Supremă irakiană i-a interzis lui Hashemi să iasă din țară. Un purtător de cuvânt al structurilor de securitate de la Bagdad a spus că membrii pazei lui Hashemi au fost arestați sâmbătă. Hashemi și vicepremierul irakian Saleh al-Mutlak, ambii musulmani suniți, s-au confruntat cu presiuni sporite din partea altor lideri șiiți de la Bagdad.

FMI este îngrijorat de întârzierea aprobării unor legi în parlamentul moldovean

Se relatează că reprezentantul la Chișinău al Fondului Monetar Internațional s-a declarat îngrijorat de întârzierea aprobării unor legi în parlamentul moldovean. Potrivit site-ului Unimedia, Nikolai Guerguiev l-a atenționat pe spicherul Marian Lupu că neadoptarea la timp a legii bugetului de stat pe anul viitor și a reformei fiscale ar putea pune în pericol programul de asistență convenit de Moldova cu FMI. Bugetul a fost aprobat de deputați doar în prima lectură, săptămâna trecută, iar Unimedia spune că noi dezbateri pe acest subiect ar urma să aibă loc în parlament săptămâna aceasta.

Cancelarul german Angela Merkel, a cerut republicii Kosovo și Serbiei să înființeze patrule comune la granița dintre cele două state

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a cerut astăzi autorităților din Kosovo și Serbia să înființeze patrule comune la granița comună, așa cum s-au angajat în speranța aplanării revoltelor etnicilor sârbi din Kosovo. Vorbind la aeroportul internațional din Priștina, unde s-a întâlnit cu premierul kosovar Hashim Thaci, Merkel a spus că Berlinul dorește eliminarea așa-numitelor structuri paralele de putere, sârbești, din nordul Kosovo. Merkel a făcut astăzi o scurtă vizită în Kosovo, unde s-a întâlnit cu militarii germani care asigură ordinea în cadrul unui contingent internațional.

Guvernul Cehiei a decretat trei zile de doliu național, de miercuri până vineri, în memoria fostului președinte Vaclav Havel

Guvernul Cehiei a decretat trei zile de doliu național, de miercuri până vineri, în memoria fostului președinte Vaclav Havel, care a murit duminică la vârsta de 75 de ani. Vineri va fi zi de doliu național și în Slovacia. Havel a fost ultimul președinte al Cehoslovaciei, și-a dat demisia după dezmembrarea statului comun și a fost ales apoi primul președinte ceh. La Praga mii de oameni au stat astăzi la rând ca să se plece în fața sicriului lui Havel, expus într-un centru cultural patronat de fostul președinte. Guvernul ceh a înaintat astăzi parlamentului o propunere de lege care să consfințească contribuția lui Havel la statalitate – o onoare făcută până acum doar câtorva lideri cehi.

Situaţie calmă la Cairo, după violenţele de noaptea trecută în care au murit cel puțin doi oameni

În centrul capitalei egiptene Cairo domnea un calm relativ astăzi, după ce în cursul nopții cel puțin doi oameni au murit în ciocnirile dintre forțele de ordine și protestatari. Numărul victimelor violențelor declanșate vineri a ajuns astfel la 12, iar sute de oameni au fost răniți.
Secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton, s-a declarat „profund îngrijorată” de violențe, iar secretarul general ONU Ban Ki-Moon a condamnat ceea ce a numit „folosirea excesivă a forței” împotriva protestatarilor.

În 2011 au fost uciși cel puțin 106 ziariști, potrivit unei organizații de monitorizare a presei cu sediul la Geneva

O organizație de monitorizare a presei cu sediul la Geneva a spus că în 2011 au fost uciși cel puțin 106 ziariști. Press Emblem Campaign a mai spus că numărul cel mai mare de jurnaliști uciși a fost în Mexic, 12, urmat de Pakistan cu 11. Organizația adaugă într-un comunicat de presă că bilanțul ar putea fi și mai tragic dacă s-ar elucida și disparițiile misterioase de jurnaliști în multe țări ale lumii. Potrivit comunicatului, în 2011 au fost uciși 20 de ziariști în țările așa-numitei ”primăveri arabe”, unde au avut loc revolte sociale și răsturnări de conduceri politice.

Declaraţiile de venit ale demnitarilor moldoveni vor fi verificate de Comisa Națională de Integritate

Parlamentul a aprobat astăzi crearea unei Comisii Naționale de Integritate care va verifica declarațiile pe venit ale demnitarilor. Potrivit Moldpres, comisia va avea dreptul să atenționeze procuratura și poliția financiară când constată „diferențe vădite” între declarațiile de avere și averea reală a funcționarilor publici. Membrii comisiei, șapte cu președintele și vicepreședintele, vor fi numiți de parlament, vor avea mandat pe cinci ani și vor fi obligați să renunțe la calitatea de membru de partid. Componența Comisii Naționale de Integritate va trebui stabilită de parlament cel mai târziu la 1 februarie anul viitor.

Moldovenii aflați peste hotare își vor putea face buletin de identitate la ambasadele și consulatele moldovenești

Moldpres informează că de acum înainte cetățenii moldoveni aflați peste hotare își vor putea face buletin de identitate la ambasadele și consulatele moldovenești, fără să mai fie nevoiți să revină în țară. Guvernul a adoptat o hotărâre în acest sens la 16 decembrie, în completarea reformei sistemului eliberării actelor de identitate.

Cehii continuă să omagieze memoria ultimului președinte al Cehoslovaciei, primul președinte al Cehiei, Vaclav Havel

Cehii continuă să omagieze memoria ultimului președinte al Cehoslovaciei, primul președinte al Cehiei, Vaclav Havel, care a murit duminică la vârsta de 75 de ani. Președintele ceh Vaclav Klaus și alți oficiali au semnat astăzi primii în cartea de condoleanțe. Sicriul fostului dizident și dramaturg este expus începând de astăzi la o biserică din Praga pe care Havel a transformat-o în centru cultural, iar miercuri va fi dus la Castelul praghez. Potrivit presei cehe, Havel va fi înmormântat vineri. Lideri din lumea întreagă au continuat și astăzi să-l omagieze pe Havel, considerat un simbol al rezistenței împotriva dezumanizării individului în sistemele totalitare.

Cel puțin 16 oameni au murit în scufundarea unei platforme petroliere în preajma insulei Sahalin

Autoritățile Rusiei spun că cel puțin 16 oameni au murit în scufundarea unei platforme petroliere marine în preajma insulei Sahalin din Orientul Îndepărtat. Platforma Kolskaia, cu 67 de oameni la bord, era remorcată din peninsula Kamceatka spre Sahalin când a fost prinsă de furtună și s-a răsturnat duminică. Un oficial de la Vladivostok, Veniamin Ivanicev, a spus că bărcile de salvare au fost luate de valuri și că plutesc în continuare goale, ceea ce înseamnă că echipajul nu a avut timp să ia nici măcar primele măsuri de salvare.

Uniunea Europeană a anunțat că negocierea acordului de asociere cu Ucraina s-a încheiat, dar depinde de Kiev când va fi semnat

Uniunea Europeană a anunțat că negocierea acordului de asociere cu Ucraina s-a încheiat, dar depinde de evoluțiile politice de la Kiev când va fi semnat. Finalizarea negocierilor a fost anunțată la Kiev la un summit Ucraina-UE cu participarea președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy. Inițial, acordul trebuia semnat la summit. Dar întemnițarea în luna octombrie a fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko a pus sub semnul întrebării ceremonia, fiind urmată de răcirea mai generală a relațiilor dintre Bruxelles și Kiev. Într-o scrisoare din închisoare, astăzi, Timoşenko și-a reafirmat sprijinul pentru integrarea europeană a Ucrainei și a acuzat regimul președintelui Viktor Ianukovici că periclitează legăturile cu Uniunea Europeană practicând ”represiunea politică”.

Siria a semnat astăzi un protocol prin care se angajează să permită intrarea în țară a monitorilor străini.

Siria a semnat astăzi un protocol prin care se angajează să permită intrarea în țară a monitorilor străini. Măsura face parte dintr-un plan al Ligii Arabe de încheiere a conflictului intern sirian, declanșat în primăvară. Liga Arabă a anunțat astăzi la prânz la Caior că prima misiune de observatori va pleca spre Damasc în următoarele 72 de ore. Siria a întârziat câteva săptămâni semnarea protocolului, după ce acceptase alte măsuri din planul Ligii Arabe. Între timp activiștii pentru drepturile omului au anunțat că forțele de securitate siriene au ucis chiar astăzi șase civili și că nu se văd semnale că guvernul ar avea de gând să pună capăt represaliilor.

Parlamentari comuniști și PLDM îi cer lui Marian Lupu să-și ceară scuze pentru declarații calificate drept „ofensatoare”

Câțiva deputați comuniști și liberal-democrați i-au cerut candidatului prezidențial Marian Lupu să prezinte public scuze pentru declarații „ofensatoare” în urma alegerilor eșuate de vinerea trecută. La ședința Parlamentului, comunişti au insistat astăzi ca speakerul Lupu să-şi creară scuze pentru afirmaţia că ar fost ţinuţi închişi la partid pe 16 decembrie pentru a nu lua parte la vot.
PLDM-iștii Alexandru Cimbriciuc şi Ion Butmalai au solicitat scuze publice pentru afirmațiile că unul dintre ei și-ar fi invalidat intenționat buletinul de vot pentru a se asigura că Lupu nu este ales. Ambele cereri au fost ignorate de Lupu.

Igor Dodon le cere ultimativ liderilor AIE să propună pentru funcția de președinte un candidat apartinic

Fostul comunist, Igor Dodon ales duminică lider al socialiștilor a cerut ultimativ Alianței pentru Integrarea Europeană să propună o candidatură apartinică la funcția de șef al statului până la 23 decembrie, sugerând că, în caz contrar, va refuza orice negocieri.
Cele trei voturi ale foștilor comuniști din grupul Dodon pot fi hotărâtoare, în cazul în care negocierile cu opoziția comunistă se dovedesc inutile.
Dodon a declarat că, de ieri, are mandatul Partidului Socialiștilor de a nu vota pentru un candidat al coaliției de guvernare și de a promova o figură apartinică.
La 16 decembrie, Dodon, Zinaida Greceanîi și Veronica Ambramciuc au votat împotriva lui Marian Lupu, candidatul coaliției de guvernare. Alegeri repetate urmează să aibă loc în decurs de o lună iar un nou eșec atrage alegeri parlamentare anticipate.

Presa oficială din Coreea de Nord îndeamnă populația la unitate după decesul lui Kim Jong-Il

Presa de stat din Coreea de Nord a îndemnat țara la unitate alături de fiul cel mic al liderului nord-coreean Kim Jong-Il decedat sâmbătă. La câteva ore după anunțarea decesului azi dimineață, presa de stat l-a descris pe Kim Jong-un despre care se crede că s-ar apropia de vârsta de 30 de ani drept „marele succesor al cauzei revoluționare”.
Potrivit presei nord-coreene, Kim Jong-Il a decedat la vârsta de 69 de ani în urma unui atac de inimă în timp ce se afla într-o călătorie cu trenul la 17 decembrie. El preluase puterea de la tatăl său, Kim Il Sung la moartea acestuia în 1994.

Echipele de salvare ruse au recuperat cadavrele unor muncitori de pe platforma petrolieră Kolskaya scufundată duminică

Autoritățile ruse spun că echipele de salvare au recuperat cel puțin 10 cadavre ale muncitorilor de pe platformă petrolieră scufundată duminică în Extremul Orient rus.
Presa rusă relatează că mai multe cadavre au fost văzute în apă, dar încă nu au fost recuperate.
Platforma Kolskaya având la bord 67 de oameni s-a scufundat pe timp de furtună în Marea Ohotsk în timp ce era remorcată din peninsula Kamchatka spre insula Sahalin. 14 membri ai echipajului au fost salvați imediat după accident.
Președintele Dmitri Medvedev a cerut o anchetă. Anchetatorii au sugerat că încălcarea normelor de siguranță au contribuit la naufragiu.

Compania Saab a deschis procedura de faliment

Producătorul suedez de automobile Saab a depus astăzi cerere de intrare în faliment după ce grupul chinez Youngman a renunțat la planurile de a investi în companie.
Motivul principal pentru retragerea Youngman a fost decizia anunțată la sfârșitul săptămânii de fostului proprietar, firma americană General Motors de a nu admite ca tehnologiile pe care le-a folosit la Saab să ajungă pe mâna investitorilor chinezi.
Din 2010, Saab a fost preluat de la GM de compania olandeză Swedish Automobile, dar producția la uzina principală din orașul suedez Trollhattan a fost practic oprită din aprilie. Salariile au fost plătite cu greu, iar cei 3400 de angajați încă nu și-au ridicat lefurile pe noiembrie.

La Minsk opoziția aniversează un an de la amplele demonstrații antiguvernamentale ce au urma realegerii președintelui Lukașenka

Astăzi se împlinește un an de la cele mai ample demonstrații antiguvernamentale din Belarus izbucnite pe 19 decembrie 2010, când aproape 50 de mii de oameni au ieșit în stradă la Minsk pentru a protesta față de realegerea președintelui Alyaksandr Lukașenka.
Peste 700 de oameni au fost arestați. Contracandidații lui Lukașenka, Andrei Sannikau și Mikalai Statkevich au fost condamnați la 5 și 6 ani de detenție, în timp ce alții doi au fost condamnați la ani de închisoare cu suspendare pedepsei și interdicția de a lua parte la viața politică.
Câțiva reprezentanți ai opoziției spun că vor sfida interdicția autorităților și vor aprinde lumânări în piața din fața clădirii prezidențiale. Într-o altă evoluție, cel puțin șase jurnaliști au fost reținuți astăzi la Minsk în timp ce acopereau un protest feminist topless în fața oficiului KGB.

La Pyongyang s-a anunțat încetarea din viață a lui Kim Jong-il, liderul Koreei de Nord

A decedat liderul Coreei de Nord, Kim Jong-il. Televiziunea de stat a anunțat că liderul de 69 de ani a murit pe 17 decembrie în timpul unei călătorii cu trenul.
Cauza exactă nu a fost anunțată, dar televiziunea de stat relatează că Kim s-a stins din viață din cauza supra oboselii fizice și psihice. Se crede că suferise un atac cerebral în 2008.
La anunțarea decesului, armata a fost adusă în stare de alertă, iar guvernul se întâlnește într-o ședință de urgență. Liderul nord-coreean începuse transferul puterii către fiul său Kim Jong-un, care s-ar apropia de 30 de ani.

Cehia îl onorează pe Vaclav Havel după încetarea sa din viață duminică

Cehii îl onorează pe fostul lor disident, dramaturg și președinte, Vaclav Havel, care s-a stins din viață duminică la vârsta de 75 de ani, după o boală îndelungată.
În 1989, a condus „Revoluția de Catifea” care a pus capăt deceniilor de comunism. A fost președinte al Cehoslovaciei democrate și apoi al Cehiei.
Fostul său rival, președintele actual al Cehiei, Vaclav Klaus, a spus că Havel este „simbolul unei noi ere a statului ceh”. Cehii au depus flori și au aprins lumânări în centrul Pragăi și alte orașe. Mesaje de condoleanțe au venit din întreaga lume. Presa scrie că Havel va fi înmormântat vineri.

Summit Ucraina-UE la Kiev

La Kiev are loc astăzi un summit al Uniunii Europene cu Ucraina, dar asupra planificatei semnări a tratatului de asociere după patru ani de negocieri planează incertitudinea.
Uniunea Europeană dorește ca președintele Viktor Ianukovici s-o elibereze pe Iulia Timoșenko, fosta șefă a guvernului condamnată în octombrie la șapte ani și jumătate de închisoare pentru abuz în funcție.
În ciuda întemnițării sale, Timoșenko urmează să difuzeze astăzi o declarație prin care va solicita ca acordul să fie semnat spre binele Ucrainei.

Ingrijorări internaționale față de extinderea violențelor la Cairo în Egipt

Trei zile de ciocniri între forțele de securitate și protestatari în piața centrală a capitalei egiptene au făcut cel puțin 10 morți și sute de răniți, trezind noi îngrijorări internaționale. Secretarul de stat american, Hillary Clinton a făcut apel la autoritățile egiptene să-i tragă la răspundere pe cei vinovați de atacarea demonstranților care protestează față de liderii militari ai țării. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a condamnat ceea ce a numit folosirea violenței excesive de către autorități.

Statele Unite și UE au cerut autorităților din Belarus să elibereze deținuții politici

Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut autorităților beloruse să elibereze deținuții politici, exprimându-și îngrijorarea față de înrăutățirea condițiilor după un an de persecuții post-electorale.
Declarația a fost făcută duminică de secretarul de stat american și șefa politicii externe europene.
Hillary Clinton și Catherine Ashton au mai cerut duminică eliberarea lui Ales Belyatsky, activistul întemnițat în noiembrie, precum și a candidaților prezidențiali din decembrie trecut Andrei Sannikau și Mikalai Statkevich.

Comisia electorală din Rusia a respins înregistrarea lui Eduard Limonov, lider al opoziției naționaliste, în alegerile prezidențiale

Comisia electorală din Rusia a respins înregistrarea lui Eduard Limonov, liderul opoziției radicale, în cursa pentru alegerile prezidențiale din martie viitor. Pe site-ul său, liderul partidului O Altă Rusie a scris că decizia autorităților electorale este o „crimă politică”.
Având numele real Eduard Savenko, Limonov deține cetățenia franceză obținută în exil în anii 1980, dar a spus în noiembrie că va renunța la ea pentru a putea candida la președinția rusă. El revenise în Rusia în 1991 și înființase formațiunea ultra-naționalistă Partidul național Bolșevik care a fost interzis în 2007.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG