Linkuri accesibilitate

Ştiri

Presupusă convorbire telefonică între ex-preşedintele comunist Vladimir Voronin şi Evgheni Şevciuk, candidatul la „preşedinţia” regiunii separatiste transnistrene

Presa de la Chișinău a preluat o înregistrare audio scursă pe internet, care ar sugera că Vladimir Voronin s-a aflat în discuții cu reprezentanții Tiraspolului și Moscovei pe tema alegerilor transnistrene.

Înregistrarea neverificată ar reda o convorbire telefonică a lui Voronin cu un reprezentant al candidatului Evgheni Șevciuk, în care fostul președinte evită moldovean să promită sprijin financiar pentru Șevciuk s-au să faciliteze obținerea acestui sprijin de la Moscova.

În înregistrarea pe care comuniștii nu au comentat-o deocamdată, Voronin ar mai spune că propriul partid se află în dificultate financiară, că este nevoit să închidă 5 ziare pe care le-ar deține și că a închis deja emisiuni ale televiziunii NIT care ar aparține partidului.

CSI decide să-şi întărească rolul său la monitorizarea alegerilor în țările membre

Comunitatea Statelor Independente a organizat un summit informal la Moscova cu ocazia a 20 de ani de la înființare, la care participă între alții președintele interimar al Moldovei, Marian Lupu. Un comunicat al Kremlinului spune că participanții au semnat mai multe acorduri jubiliare între care înțelegerea să întărească rolul CSI la monitorizarea alegerilor în țările membre. Secretarul executiv al organizației, Serghei Lebedev a spus că misiunile CSI vor fi mai prietenoase față de cele occidentale.

Ucraina investighează presupusul caz de maltratare la Minsk de către KGB-ul belorus a activistelor FEMEN

Ministerul ucrainean de externe spune că Ucraina trimite un reprezentant al ambasadei sale de la Minsk să investigheze presupusul caz de maltratare al unor ucrainence de către KGB-ul belorus. Organizația ucraineană FEMEN spune că trei dintre activistele sale au fost sechestrate, duse într-un sat din apropierea Minskului, dezbrăcate și maltratate. FEMEN spune că activistele au dispărut după ce au luat parte luni în capitala belorusă la un protest toples împotriva președintelui Alexandr Lukașenka, la un an de la alegerile disputate la care obținuse un nou mandat.

Curtea Constituțională a lăsat în vigoare o parte din beneficiile judecătorilor la pensionare anulate în 2010

Curtea Constituțională a declarat astăzi ilegale legile din 2010 care anulau o parte din beneficiile judecătorilor la pensionare și care majorau până la 35 de ani termenul obligatoriu de cotizare la pensie pentru femei.

În felul acesta, judecătorii se vor putea bucura în continuare de beneficii ca: pensionarea la 50 de ani față de vârsta obișnuită de 62; contribuția la sistemul general de pensii numai 20 de ani în loc de 35; mărimea pensiei va fi de 80 la sută din salariu în loc de 42 la sută ca în cazul oamenilor de rând.

Șapte judecători ai Curții Constituționale conduse de Alexandru Tănase au decis că aceste beneficii ale judecătorilor trebuie să rămână în vigoare. Însă au anulat beneficii asemănătoare pentru alți funcționari, inclusiv deputați.

Șefa politicii externe europene, Catherine Ashton regretă noul eșec al politicienilor moldoveni de a alege șeful statului

Șefa politicii externe europene, Catherine Ashton a declarat că noul eșec al politicienilor moldoveni de a alege șeful statului și a asigura mai multă stabilitate pentru reforme este regretabil.

Într-o declarație difuzată astăzi, Ashton îndeamnă forțele politice din parlament să înceapă negocieri deschise și constructive pentru alegerea președintelui în turul doi și să depășească impasul instituțional.

Oficiala europeană mai spune că Moldova a făcut pași importanți în ultimii ani pe calea reformelor și democrației și că are nevoie de instituții pe deplin funcționale ca să facă față aspirațiilor economice, sociale și de integrare europeană.

Vlad Filat, Marian Lupu şi Dorin Chirtoacă - cei mai influenţi politicieni ai anului 2011, într-un clasament al centrului Politicon

Un grup de analiști politici l-au desemnat pe premierul Vlad Filat drept cel mai influent politician al anului 2011. Într-un clasament întocmit de centrul Politicon, liderul liberal-democraților este urmat de speakerul democrat Marian Lupu și de primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Primarul liberal care a câștigat al doilea mandat în iunie a urcat în clasamentul Politicon față de anul trecut.

Vicepreședintele Irakului, Tareq al-Hashemi, dezminte acuzațiile de terorism la adresa sa

Vicepreședintele Irakului, Tareq al-Hashemi a dezmințit acuzațiile că ar fi comandat asasinarea unor oficiali guvernamentali. Oficialul cu cea mai înaltă poziție printre irakienii sunnit a spus din autonomia kurdă unde s-a refugiat că acuzațiile au fost fabricate. Ministerul de interne a eliberat luni mandat de arestare pe numele lui al-Hashemi acuzat de terorism. Vicepreședintele irakian este unul din liderii blocului secular Iraqiya, care și-a suspendat participarea în parlament în semn de protest față de ocuparea pozițiilor cheie în executiv de către șiiții premierului Nuri al-Maliki.

Hillary Clinton: Statele Unite vor urma „calea păcii” după moartea lui Kim Jong-il și sunt gata să ajute poporul nord-coreean

Presa de stat din Coreea de Nord a difuzat astăzi fotografii cu sicriul de sticlă al fostului lider Kim Jong-il, decedat sâmbăta de inimă. Fotografiile îl înfățișează pe Kim Jong-un, fiul cel mic și probabilul succesor al liderului nord coreean așteptând în rând la sicriu. Corpul neînsuflețit al liderului decedat la vârsta de 69 de ani a fost expus la palatul memorial Kumsusan de la Fenian. Secretarul de stat american, Hillary Clinton a spus într-o declarație luni că Statele Unite vor urma „calea păcii” după moartea lui Kim Jong-il și că sunt gata să ajute poporul nord-coreean.

Scurgeri de informaţii în presa rusă menite să-l compromită pe liderul opoziției liberale Boris Nemțov

Portalul rusesc lifenews.ru a publicat înregistrări ale convorbirilor telefonice purtate de liderul opoziției liberale Boris Nemțov în care acesta înjură alți lideri de opoziție și pe suporteri. Într-o primă reacție, Nemțov și-a cerut scuze pe blogul său de la unii dintre cei insultați. Avocatul politicianului a declarat că în spatele înregistrărilor și scurgerii în presă s-ar afla Kremlinul. Incidentul are loc cu patru zile înainte de o nouă acțiune de protest planificată de pestrița opoziție rusă față de victoria partidului puterii în alegerile parlamentare contestate de la 4 decembrie.

Țările candidate la aderarea în Uniunea Europeană vor primi ajutoare de aproape un miliard de euro pentru pregătiri

Țările candidate la aderare vor primi aproape un miliard de euro de la Uniunea Europeană ca ajutoare pentru a se pregăti. Comisia Europeană a spus astăzi că banii pentru țările Balcanilor de Vest, Turcia și Islanda vor veni din bugetul pe 2011 al unui fond special de preaderare. Cel mai mare beneficiar este Turcia, urmată de Serbia și alte țări balcanice, iar mica Islandă va primi cea mai mică sumă.

Primii observatori ai Ligii Arabe ar putea să ajungă în Siria săptămâna viitoare, după mai multe insistențe și sancțiuni împotriva regimului sirian

Șeful Ligii Arabe a spus că primii observatori ai organizației vor ajunge în Siria săptămâna viitoare după mai multe insistențe și sancțiuni împotriva regimului sirian.

Vorbind astăzi la Cairo, Nabil Elaraby a spus că o echipă preparatorie va pleca în Siria, iar restul celor aproximativ 150 de observatori vor ajunge până la sfârșitul anului.

Anunțul coincide cu relatările activiștilor sirieni despre peste 100 de victime proaspete în una dintre cele mai sângeroase confruntări din revolta de nouă luni față de președintele Bashar al-Assad.

De la Londra, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunțat că armata a mitraliat peste 60 de soldați care au dezertat și 40 de civili în provincia nord-vestică Idlib.

La Minsk au fost arestate zeci de persoane la un miting anti-Lukaşenka

Poliția din Belarus a arestat luni zeci de participanți la un miting de protest organizat la Minsk cu ocazia primei aniversări a alegerilor câștigate în decembrie 2010 de președintele Aliaxandr Lukaşenka. Potrivit polițiștilor 32 de persoane au fost deja trimise în judecată, sub acuzații ca participare la protest ilegal sau huliganism. Pagina de internet a Partidului Creștin-Democrat din Belarus a informat ieri că liderul formațiunii Vital Rîmașeuski a fost arestat când pleca din casă cu câteva ore înaintea mitingului de veghe neautorizat care urma să înceapă în centrul Minskului aseară.

Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu recentele violențe din vestul Kazahstanului

Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu recentele violențe din vestul Kazahstanului. Ciocnirile dintre poliție și demonstranții printre care se numărau petroliști în grevă s-au soldat în orașul Janaozen vinerea trecută cu cel puțin 14 morți și 80 de răniți. Sâmbătă încă un om a fost ucis în violențele dintr-un sat din apropiere. Departamentul de Stat al Statelor Unite a dat publicității un comunicat în care se cere tuturor părților implicate să dea dovadă de reținere. În declarație guvernul de la Astana este îndemnat să refacă „liniile de comunicare” cu regiunea afectată de violențe. Muncitorii petroliști din Janaozen au organizat greve începând din luna mai cerând salarii mai mari și condiții de muncă mai bune. Dar autoritățile neagă că protestele cele mai recente ar avea vreo legătură cu situația muncitorilor.

Zi de doliu în regiunea Murmansk din nordul Rusiei pentru cele cel puțin 14 victime ale scufundării unei platforme petroliere marine

Regiunea Murmansk din nordul Rusiei ține astăzi o zi de doliu pentru cele cel puțin 14 victime ale scufundării unei platforme petroliere marine în apropierea insulei Sahalin din Extremul Orient. Muncitorii uciși în accidentul de duminică lucrau pentru o firmă cu sediul în Murmansk. Platforma Kolskaia, avea la bord 67 de oameni când a fost răsturnată de furtună și s-a scufundat în mare. Platforma tocmai era remorcată dintr-un port din peninsula Kamceatka spre insula Sahalin. 14 membri ai echipajului au fost salvați imediat după catastrofă. Operațiunile de salvare au continuat și astăzi, dar există toți mai puține șanse ca 39 de oameni dați dispăruți să fi supraviețuit.

Parlamentul Cehiei a adus astăzi un ultim omagiu fostului președinte Vaclav Havel

Parlamentul Cehiei a adus astăzi un ultim omagiu fostului președinte Vaclav Havel, care a murit duminică la vârsta de 75 de ani. La ședința solemnă ținută astăzi la Praga parlamentarii au ascultat înregistrarea unui discurs rostit de Havel în legislativ în ianuarie 2003, cu câteva zile înainte de a-și încheia mandatul de președinte. Între timp, presa cehă continuă să publice informații despre posibila reprezentare străină la înmormântarea lui Havel, care va avea loc vineri. Potrivit agenției CTK și-a anunțat participarea președintele Franței, Nicolas Sarkozy. Din Germania ar putea participa președintele Christian Wulff sau cancelarul Angela Merkel. Presa speculează că ar putea veni la Praga fostul președinte al Statelor Unite Bill Clinton împreună cu soția sa, secretarul de stat Hillary Clinton.

Preşedintele interimar al Moldovei, Marian Lupu participă la Moscova la summitul jubiliar al CSI

Preşedintele interimar al Moldovei, Marian Lupu va participa astazi la Moscova la reuniunea la virf a celor 11 lideri ai ţărilor din Comunitatea Statelor Independente. Este reuniunea jubiliară la 20 de ani de la crearea organizaţiei. Potrivit agenţiilor internaţionale de presă, va fi discutată întărirea colaborării dintre ţările membre. Din ţările fostei Uniuni Sovietice, cu excepţia ţărilor baltice, membre ale NATO si Uniunii Europene, numai Georgia nu face parte din organizaţie.

PLDM a cerut ca repetarea votului pentru alegerea preşedintelui Moldovei să aibă loc pînă pe 15 ianuarie 2012

Partidul Liberal Democrat din Moldova a cerut ca repetarea votului pentru alegerea preşedintelui Moldovei să aibă loc pînă pe 15 ianuarie 2012. Preşedintele fracţiunii parlamentare a acestui partid, Valeriu Streleţ a declarat, citat de agenţia Info-Prim Neo, că PLDM va convoca miine o şedinţă a consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană pentru a discuta chestiunea dar si unele declaraţii făcute publice de liderul democrat Marian Lupu referitoare la modul în care a votat partidul premierului Vlad Filat pe 16 decembrie.

Grupul parlamentar socialist condus de Igor Dodon solicită Alianței să desemneze un alt candidat pentru președinție

Grupul parlamentar al socialistilor a cerut Alianţei pentru Integrare Europeană ca pină vineri 23 decembrie să găsească prin consens un nou candidat pentru preşedinţia Moldovei. Liderul formaţiunii, fostul deputat comunist Igor Dodon a repetat că partidul său susţine în continuare o candidatură nepartinică.

Membri ai opoziției arestați în Belarus la aniversarea de un an a marilor proteste post-electorale

În Belarus poliția a arestat ieri un lider al opoziției care a candidat la ultimele alegeri câștigate de președintele Alexandr Lukashenka și alte zeci de persoane care deplângeau la Minsk rezultatul scrutinului de la care se împlinește un an.
Congresul american urmează să voteze asupra unei legi menită să întărească presiunea asupra regimului de la Minsk pentru a înceta abuzurile şi represiunea împotriva militanţilor politici ai opoziţiei si ai drepturilor omului.
Pagina de internet a Partidului Creștin-Democrat din Belarus a informat că liderul formațiunii Vital Rimașeuski a fost arestat când pleca din casă cu câteva ore înaintea mitingului de veghe neautorizat care urma să înceapă în centrul Minskului.
Agenți de securitate în civil au reținut aproximativ 30 de oameni care purtau în piață portretele politicienilor arestați în urmă cu un an.

Guvernul irakian anunță arestarea vice-premierului sunit Tarik al-Hashemi

Guvernul irakian a anunţat că a fost emis mandat de arestare pe numele vicepreședintelui irakian Tareq al-Hashemi, în baza legii anti-teroriste.
Ceva mai devreme, astăzi, Curtea Supremă irakiană i-a interzis lui Hashemi să iasă din țară.
Un purtător de cuvânt al structurilor de securitate de la Bagdad a spus că membrii pazei lui Hashemi au fost arestați sâmbătă. Hashemi și vicepremierul irakian Saleh al-Mutlak, ambii musulmani suniți, s-au confruntat cu presiuni sporite din partea altor lideri șiiți de la Bagdad. Aceste evoluţii survin la numai o zi după ce forţele militare americane au părăsit Irakul dupa 9 ani.

Guvernul Cehiei a declarat trei zile de doliu național pentru Vaclav Havel

Guvernul Cehiei a decretat trei zile de doliu național, de miercuri până vineri, în memoria fostului președinte Vaclav Havel, care a murit duminică la vârsta de 75 de ani. Vineri va fi zi de doliu național și în Slovacia. Havel a fost ultimul președinte al Cehoslovaciei, și-a dat demisia după dezmembrarea statului comun și a fost ales apoi primul președinte ceh.
La Praga mii de oameni au stat ieri la rând ca să depună omagiul în fața sicriului lui Havel, expus într-un centru cultural patronat de fostul președinte.
Guvernul ceh a înaintat astăzi Parlamentului o propunere de lege care să consfințească contribuția lui Havel la statalitate - o onoare făcută până acum doar câtorva lideri cehi.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei a efectuat o scurtă vizită în Kosovo

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a cerut autorităților din Kosovo și Serbia să înființeze patrule comune la granița comună, așa cum s-au angajat în speranța aplanării revoltelor etnicilor sârbi din Kosovo. Vorbind la aeroportul internațional din Priștina, unde s-a întâlnit cu premierul kosovar Hashim Thaci, Merkel a spus că Berlinul dorește eliminarea așa-numitelor structuri paralele de putere, sârbești, din nordul Kosovo.
Merkel a făcut astăzi o scurtă vizită în Kosovo, unde s-a întâlnit cu militarii germani care asigură ordinea în cadrul unui contingent internațional.

Kim Jong-Un desemnat succesor al liderului nord coreean dispărut

Secretarul de stat american, Hillary Clinton a cerut ca in Coreea de Nord tranziţia politică după decesul liderului Kim Yong Il să se desfăşoare paşnic. Succesorul său ar putea să fie unul din fii acestuia, Kim Jong Un, descris de presa oficială din Coreea comunistă drept „marele succesor”. Kim Yong Il a murit în urma unui atac de inima la 69 de ani. El a condus ţara la izolare totală de comunitatea internaţională din 1994.

Adunarea generală a ONU a aprobat mai multe rezoluţii care condamnă încălcarea drepturilor omului in Siria, Iran şi Coreea de Nord

Adunarea generală a ONU a aprobat mai multe rezoluţii care condamnă încălcarea drepturilor omului in Siria, Iran şi Coreea de Nord. Rezoluţia în legătură cu Siria a fost introdusă în Consiliul de Securitate ONU de Rusia. Potrivit înaltului comisar pentru drepturile omului Navi Pillay, cel puţin 5000 de oameni au fost omorîţi în Siria din luna martie de cînd au început protestele împotriva regimului preşedintelui Bashar al Assad.

Rusia cere o anchetă Nato asupra victimelor civile din timpul bombardamentelor Alianței împotriva forțelor regimului Gaddafi

Rusia a cerut Alianţei Nord Atlantice să învestigheze victimele civile făcute în Libia ca urmare a campaniei de aviaţie din această primăvară. Ambasadorul Rusiei la NATO, Vitali Ciurkin a declarat că afirmaţia NATO că raidurile aviaţiei sale nu ar fi cauzat moartea nici unui civil „nu sunt adevărate” şi a cerut un raport detaliat asupra situaţiei. Ciurkin a spus că va ridica această problemă joi, la Consiliul de Securitate ONU, cînd va fi discutată situaţia din Libia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG