Linkuri accesibilitate

Ştiri

Autorităţile finlandeze au descoperit explozibil şi rachete pe o navă de transport care se îndrepta spre China

Autorităţile finlandeze au descoperit aproximativ 160 de tone de explozibil şi 69 de rachete sol-aer de tip Patriot pe o navă de transport sub pavilion britanic care se îndrepta spre China. Nu se ştie deocamdată de unde provine încărcătura, şi cine este destinatarul final. Un purtător de cuvînt al vamei finalndezei a anunţat că a fost lansată o anchetă legată de posibila încălcare a legilor finlandeze privind exportul şi comerţul.

Un consiliu de la preşedinţia Rusiei a recomandat Procuraturii să ia măsuri pentru a se reveni asupra condamnării lui Mihail Hodorkovsky

Un consiliu al drepturilor omului care activează la preşedinţia Rusiei a recomandat Procuraturii de la Moscova să ia măsuri pentru a se reveni asupra condamnării fostului om de afaceri Mihail Hodorkovsky, care e în închisoare din 2003. În decembrie 2010, un tribunal l-a găsit vinovat pe Hodorlovsky, într-un al doilea caz, de deturnare de fonduri şi evaziune fiscală, şi a decis că trebuie să rămînână după gratii. Consilul drepturilor omului, subordonat preşedintelui Medvedev, a dat publicităţii un raport în care se spune că procesul din 2010 încalcă flagrant dreptul la o justiţie echitabilă. Raportul nu are valoare de lege.

Sicriul fostului președinte ceh Vaclav Havel se află la Castelul de la Praga

Peste zece mii de persoane au luat parte la procesiunea militară care a însoţit miercuri sicriul fostului președinte ceh Vaclav Havel spre Castelul de la Praga, sediul preşedinţiei cehe, unde va rămâne pînă la funeraliile care vor avea loc la 23 decembrie în Catedreala Sfântul Vit. La intrarea în Castel, sicriul a fost pus pe un dric afet de tun tras de cai, folosit în 1937 la funeraliile primului preşedinte al Cehoslovaciei, Tomas Garrigue Masaryk.

Vladimir Voronin a repetat mai multe condiţii pentru ca PCRM să participe la reluarea alegerii preşedintelui Moldovei

Liderul PCRM Vladimir Voronin a repetat mai multe condiţii pe care le impune formaţiunea sa politică pentru a participa la reluarea alegerii preşedintelui Moldovei de către Parlamentul de la Chişinău. E vorba de lichidarea Alianţei pentru Integrare Europeană, formarea unei noi majorităţi politice şi instaurarea unui nou guvern. Agenţia Info Prim Neo îl citează pe Voronin cu declaraţia că doar o astfel de abordare ar permite evitarea alegerilor anticipate

Taxele de studii şi cele de cazare în căminele studenţeşti din Republica Moldova nu vor fi majorate

Taxele de studii şi cele de cazare în căminele studenţeşti nu vor fi majorate, pentru că există nici o premisă pentru astfel de majorări, a anunţat în deschiderea şedinţei de miercuri a guvernului moldovean ministrul educaţiei Mihail Şleahtiţchi. Agenţia Info-Prim Neo relatează că declaraţia a fost făcută la solicitarea premierului Vlad Filat, care spus că taxele de studii se aprobă nu de către ministere, ci prin decizie de guvern. Premierul i-a îndemnat pe miniştri să opereze cu termeni exacţi când comunică o informare publicului larg, pentru a nu da naştere la interpretări eronate şi speculaţii politice.

Un tribunal ucrainean a respins recursul înaintat de fostul premier Iulia Timoşenko pentru a bloca un nou proces

Un tribunal ucrainean a respins recursul înaintat de fostul premier Iulia Timoşenko pentru a bloca un nou proces, în care e acuzată de evaziune fiscală şi deturnare de fonduri. Judecătorii Curţii de Apel de la Kiev au citit decizia udpă ce au cerut ziariştilor să părăsească sala. Procurorii susţin că Timoşenko ar fi comis aceste infracţiuni în anii 90 cînd conducea o companie importatoare de gaz, şi că ar fi vorba de o deturnare de fonduri de 165 de milioane de dolari, şi de o evaziune fiscală de 6 milioane de dolari.

60 de islamişti radicali, între care patru cetăţeni ruşi, au fost ucişi în luptele dintre şiiţi şi salafişti în Yemen

Ministrul rus de externe a anunţat că 60 de islamişti radicali, între care patru cetăţeni ruşi, au fost ucişi în luptele purtate între şiiţi şi miliţiile ultraconservatoare salafiste în nordul Yemenului. Diplomaţia rusă a precizat că 36 de ruşi studiază la şcoala de studii islamice Dar al-Hadith, condusă de salafişti în oraşul Dammaj, şi că se află acolo illegal, pentru că au încălcat reglementările privind părăsirea Rusiei pentru studii în străinătate.

Poliţia pakistaneză va desfăşura în perioada Crăciunului trăgători de elită la bisericile din Pakistan

Autorităţile pakistaneze intenţionează să desfăşoare în perioada Crăciunului trăgători de elită şi sute de poliţişti la bisericile din Pakistan, pentru a preveni eventuale atacuri împotriva minorităţii creştine. Majoriattea minorităţii creştine din Pakistan trăieşte la Lahore, în estul ţării, unde sînt 433 de biserici. Se estimează că doar 3 la sută din populaţia de 174 de milioane a Pakistanului nu este de religie musulmană. Vaticanul a atras atenţia că minoritatea creştină pakistaneză este deseori victima violenţelor şi a discriminării.

Forţele de securitate turce au ucis 21 de militanţi kurzi în sudestul Turciei

Forţele de securitate turce au ucis 21 de militanţi kurzi, între care şi un commandant regional, în cursul unei operaţiuni de amploare în sudestul Turciei. Potrivit unei oficialităţi care a dorit să rămână amonimă, operaţiunea a fost lansată săptămâna trecută, după identificarea a aproximativ 30 de lupători ai Partidului Muncitoresc din Kurdistan, şi la ea au participat mai mult de 3000 de militari turci, susţinuţi de elicoptere şi avioane de luptă.

Liderul comuniștilor confirmă autenticitatea unei înregistrări video clandestine a convorbirilor sale cu un consilier al candidatului Evgheni Șevciuk pe tema alegerilor din Transnistria

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin a confirmat autenticitatea înregistrării unei convorbiri cu Vladimir Iuraș, consilierul candidatului la șefia regiunii transnistrene, Evgheni Șevciuc, purtată toamna aceasta la sediul PCRM de la Chișinău. La o conferință de presă, Voronin a spus astăzi că înregistrarea scursă pe internet a fost făcută clandestin în septembrie sau noiembrie de către interlocutorul său transnistrean, pe care l-ar fi ajutat în trecut, când ar fi fost persecutat de liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov.
În înregistrarea pusă în circulație de către site-uri transnistrene, fostul președinte moldovean comenta pregătirile pentru alegerile transnistrene, miza Moscovei, pe candidatul Anatoli Kaminski pe care o considera greșită, situația politică de la Chișinău, ataca liderii alianței de guvernare și îl critica pe președintele României, Traian Băsescu. De asemenea, Voronin se plângea că PCRM are dificultăți financiare, care ar forța partidul să închidă câteva ziare și recunoștea că deține postul de televiziune NIT.

Vladimir Voronin a reluat astăzi ideea unei coaliții de guvernare cu Partidul Democrat al lui Marian Lupu

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin a reluat astăzi ideea unei coaliții de guvernare cu Partidul Democrat al lui Marian Lupu, dar a spus că nu-l va susține să devină președinte la alegerile repetate.
La o conferință de presă, Voronin a spus că PCRM caută un candidat apartinic pentru alegerile repetate așteptate până pe 15 ianuarie. Voronin a spus că o coaliție PCRM-PD poate fi înființată după alegeri, dacă democrații vor îndeplini condițiile comuniștilor.
Luna trecută, PCRM a spus că o nouă alianță trebuie să se bazeze pe ideea aderării Moldovei la spațiul euro-asiatic alături de Rusia, Belarus și Kazahstan.
După eșecul alegerii șefului statului la 16 decembrie, Parlamentul nu a stabilit încă data repetării alegerilor. Marian Lupu spune că va candida din nou. Împreună, PCRM și PD nu ar avea destule voturi să aleagă președintele.

Mii de cehi participă la o procesiune solemnă pe străzile Pragăi unde rămășițele neînsuflețite ale lui Vaclav Havel au fost transportate la Palatul prezidențial

Mii de cehi participă la o procesiune solemnă pe străzile Pragăi la începutul a trei zile de doliu național în memoria fostului președinte Vaclav Havel.
Sicriul lui Havel, decedat duminică la vârsta de 75 de ani, a fost transportat la palatul prezidențial unde se va afla până vineri, ziua înmormântării.
Dramaturg și disident, Havel a condus în 1989 „Revoluția de Catifea” care a pus capăt comunismului în Cehoslovacia de atunci. Numeroși lideri internaționali au exprimat condoleanțe, mulți numindu-l pe Havel o figură istorică cheie a secolului douăzeci.

Ședință inaugurală a noii Dume de Stat la Moscova

Noua Dumă de Stat de la Moscova și-a ținut astăzi ședința inaugurală după alegerile de la 4 decembrie, în ciuda afirmațiilor opoziției că scrutinul a fost câștigat prin fraudă de Rusia Unită, partidul premierului Vladimir Putin.
Alegerile controversate a provocat cele mai mari proteste de stradă la Moscova din ultimul deceniu. Aproximativ 50 de mii de oameni au luat parte la 10 decembrie la o demonstrație în apropierea Kremlinului.
O nouă demonstrație este planificată pentru sfârșitul săptămânii. Zeci de mii de oameni și-au anunțat deja participarea pe o pagina specială din rețeaua online Facebook.

Premierul șiit al Irakului, Nuri al-Maliki a cerut autorităților din regiunea autonomă kurdă să-l predea pe vicepreședintele sunnit, Tareq al-Hashemi

Premierul șiit al Irakului, Nuri al-Maliki a cerut astăzi autorităților din regiunea autonomă kurdă să-l predea pe vicepreședintele sunnit, Tareq al-Hashemi acuzat că ar fi condus echipe de asasini pentru uciderea politicienilor.
Vorbind la Bagdad, Maliki a spus la o conferință de presă că Hashemi „trebuie tras la răspundere”. Ministerul irakian de interne a emis luni mandat de arest pe numele lui al-Hashemi. Dar oficialul cu cea mai înaltă poziție printre irakienii sunniți a spus că acuzațiile au fost fabricate. Vicepreședintele irakian este unul din liderii blocului secular Iraqiya, care și-a suspendat participarea în Parlament în semn de protest față de ocuparea pozițiilor cheie în executiv de către șiiții premierului Nuri al-Maliki.

Vladimir Voronin confirmă autenticitatea înregistrării unei convorbiri cu Vladimir Iuraș, consilierul candidatului la șefia regiunii transnistrene, Evgheni Șevciuc

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin a confirmat autenticitatea înregistrării unei convorbiri cu Vladimir Iuraș, consilierul candidatului la șefia regiunii transnistrene, Evgheni Șevciuc, purtată toamna aceasta la sediul PCRM de la Chișinău.

La o conferință de presă, Voronin a spus astăzi că înregistrarea scursă pe internet a fost făcută clandestin în septembrie sau noiembrie de către interlocutorul său transnistrean, pe care l-ar fi ajutat în trecut, când ar fi fost persecutat de liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov.

În înregistrarea pusă în circulație de către site-uri transnistrene, fostul președinte moldovean comenta pregătirile de alegerile transnistrene, miza Moscovei pe candidatul Anatoli Kaminski pe care o considera greșită, situația politică de la Chișinău, ataca liderii alianței de guvernare și îl critica pe președintele României, Traian Băsescu. De asemenea, Voronin se plângea că PCRM are dificultăți financiare, care ar forța partidul să închidă câteva ziare și recunoștea că deține postul de televiziune NIT.

Liderul comuniștilor Vladimir Voronin reanimează ideea unei coaliții de guvernare cu Partidul Democrat, dar fără Marian Lupu preşedinte

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin a reanimat astăzi ideea unei coaliții de guvernare cu Partidul Democrat al lui Marian Lupu, dar a spus că nu-l va susține să devină președinte la alegerile repetate.

La o conferință de presă, Voronin a spus că PCRM caută un candidat apartinic pentru alegerile repetate așteptate până pe 15 ianuarie. Voronin a spus că o coaliție PCRM-PD poate fi înființată după alegeri, dacă democrații vor îndeplini condițiile comuniștilor.

Luna trecută PCRM a spus că o nouă alianță trebuie să se bazeze pe ideea aderării Moldovei la spațiul euro-asiatic alături de Rusia, Belarus și Kazahstan.

După eșecul alegerii șefului statului la 16 decembrie, parlamentul nu a stabilit încă data repetatelor. Marian Lupu spune că va candida din nou. Împreună, PCRM și PD nu ar avea destule voturi să aleagă președintele.

La Praga, mii de cehi participă la o procesiune solemnă în memoria fostului președinte Vaclav Havel

Mii de cehi participă la o procesiune solemnă pe străzile Pragăi la începutul a trei zile de doliu național în memoria fostului președinte Vaclav Havel. Sicriul lui Havel decedat duminică la vârsta de 75 de ani a fost transportat la palatul prezidențial unde se va afla până vineri, ziua înmormântării. Dramaturg și disident, Havel a condus în 1989 „Revoluția de Catifea” care a pus capăt comunismului în Cehoslovacia de atunci. Numeroși lideri internaționali au exprimat condoleanțe, mulți numindu-l pe Havel o figură istorică cheie a secolului douăzeci.

Noua Dumă de Stat a Rusiei şi-a ținut ședința inaugurală, în ciuda acuzaţiilor opoziţiei privind fraudarea alegerilor din 4 decembrie

Noua Dumă de Stat de la Moscova și-a ținut astăzi ședința inaugurală după alegerile de la 4 decembrie, în ciuda afirmațiilor opoziției că scrutinul a fost câștigat prin fraudă de Rusia Unită, partidul premierului Vladimir Putin.

Alegerile controversate a provocat cele mai mari proteste de stradă la Moscova din ultimul deceniu. Aproximativ 50 de mii de oameni au luat parte la 10 decembrie la o demonstrație în apropierea Kremlinului.

O nouă demonstrație este planificată pentru sfârșitul săptămânii. Zeci de mii de oameni și-au anunțat deja participarea pe o pagina specială din rețeaua online Facebook.

Premierul Irakului cere regiunii autonome kurde să-l predea pe vicepreședintele Tareq al-Hashemi acuzat de terorism

Premierul șiit al Irakului, Nuri al-Maliki a cerut astăzi autorităților din regiunea autonomă kurdă să-l predea pe vicepreședintele sunnit, Tareq al-Hashemi acuzat că ar fi condus echipe de asasini pentru uciderea politicienilor.

Vorbind la Bagdad, Maliki a spus la o conferință de presă astăzi că Hashemi „trebuie tras la răspundere”. Ministerul irakian de interne a emis luni mandat de arest pe numele lui al-Hashemi. Dar oficialul cu cea mai înaltă poziție printre irakienii sunniți a spus că acuzațiile au fost fabricate.

Vicepreședintele irakian este unul din liderii blocului secular Iraqiya, care și-a suspendat participarea în parlament în semn de protest față de ocuparea pozițiilor cheie în executiv de către șiiții premierului Nuri al-Maliki.

CC a anulat tăierea beneficiilor pentru judecători la pensionare

Curtea Constituțională a anulat marți tăierea beneficiilor pentru judecători la pensionare și majorarea până la 35 de ani a termenului obligatoriu de cotizare la pensie pentru femei.
Prin anularea legilor din 2010, judecătorii se vor putea pensiona, în continuare, la 50 de ani în loc de 62, vor contribui la sistemul de pensii numai 20 de ani în loc de 35 și vor primi pensie în mărime de 80 la sută din salariu în loc de 42 la sută ca în cazul oamenilor de rând.
Șapte judecători ai Curții Constituționale conduse de Alexandru Tănase au decis că aceste beneficii ale judecătorilor trebuie să rămână în vigoare. Însă au anulat beneficii asemănătoare pentru alți funcționari și pentru deputați.

Catherine Ashton califică drept „regretabil” eșecul alegerii președintelui R. Moldova

Șefa politicii externe europene, Catherine Ashton a declarat că noul eșec al politicienilor moldoveni de a alege șeful statului și de a asigura mai multă stabilitate pentru reforme este regretabil.
Ashton a îndemnat marți forțele politice din parlament să înceapă negocieri deschise și constructive pentru alegerea președintelui în alegerile repetate și depășirea impasul instituțional.
Oficiala europeană a mai spus că Moldova are nevoie de instituții pe deplin funcționale ca să facă față aspirațiilor economice, sociale și de integrare europeană.

Președintele interimar Marian Lupu a participat marți la Moscova la un summit informal al CSI

Președintele interimar Marian Lupu a participat marți la Moscova la un summit informal al Comunității Statelor Independente cu ocazia a 20 de ani de la înființare.
Un comunicat al Kremlinului spune că participanții au semnat mai multe acorduri jubiliare între care înțelegerea să întărească rolul CSI la monitorizarea alegerilor în țările membre.
Secretarul executiv al organizației, Serghei Lebedev a spus că misiunile CSI vor fi mai prietenoase decât cele occidentale.

Oficialități de la ambasada Ucrainei de la Minsk s-au întâlnit cu trei activiste care spun că au fost abuzate și amenințate de ofițerii KGB-ului belorus

Oficialități de la ambasada Ucrainei de la Minsk s-au întâlnit cu cele trei activiste care spun că au fost abuzate și amenințate de ofițerii KGB-ului belorus.
Membrele grupului ucrainean FEMEN au organizat luni la Minsk un protest topless împotriva președintelui Alexandr Lukașenka. FEMEN spune că după aceasta au fost sechestrate, duse într-o pădure din regiunea sud-estică Homel, dezbrăcate și maltratate.
Serviciul belorus al Europei Libere relatează că diplomații ambasadei s-au întâlnit cu activistele într-un sat în care acestea au reușit să ajungă, dar detaliile discuțiilor nu sunt cunoscute.

Cehia în prima din cele trei zile de doliu național după moartea lui Vaclav Havel

Cehii încep astăzi trei zile de funeralii la moartea fostului președinte Vaclav Havel, decedat duminică la vârsta de 75 de ani.
Fostul dramaturg și disident a condus în 1989 „Revoluția de Catifea” care a pus capăt comunismului în Cehoslovacia de atunci.
Numeroși lideri internaționali au exprimat condoleanțe, mulți numindu-l pe Havel o figură istorică cheie a secolului douăzeci. El va fi înmormântat vineri la Praga.

Congresul american a votat pentru înăsprirea sancțiunilor împotriva regimului Lukașenka din Belarus

Ambele camere ale Congresului Statelor Unite au votat pentru sancțiuni americane mai dure împotriva regimului din Belarus din cauza persecutării protestatarilor în urma controversatelor alegeri prezidențiale din decembrie anul trecut, câștigate de Alexandr Lukașenka.
Proiectul de lege care urmează a fi promulgat de președintele Barack Obama va întări și extinde măsurile prevăzute de legi asemănătoare din 2004 și 2006,
Doi dintre foștii contracandidați ai lui Lukașenka rămân încă în închisoare după amplele proteste de la 19 decembrie 2010.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG