Linkuri accesibilitate

Ştiri

Un sondaj de opinie după încheierea votării pentru Duma de Stat în Rusia sugerează pierderea majorității parlamentare de către Partidul „Rusia Unită”

Potrivit unui sondaj citat de postul de televiziune publică Rossia 1, după închiderea scrutinului pentru reînoirea Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, partidul premierului Putin, Rusia Unită ar fi obținut numai 48,5% din voturile exprimate, respectiv 220 de locuri în legislativ. Faptul ar semnifica pierderea majorității parlamentare de către partidul Kremlinului.
Conform aceluiași sondaj, Partidul Comunist rămîne al doilea partid parlamentar, cu 19,8% din voturi, urmat de Rusia Justă (12,8%) și Partidul Liberal-Democrat, ultranaționalist.
Liderul comuniștilor, Guenadi Ziuganov, citat de agențiile de presă, s-a plîns de amploarea fraudei electorale, mai ales în Siberia și Extremul Orient.

Poliția din Moscova l-a arestat pe Serghei Udalțov, lider al Partidului Frontului Stângii, care a organizat un protest cerînd boicotarea alegerilor parlamentare

Poliția din Moscova l-a arestat pe liderul unui partid rusesc neînregistrat pentru că a organizat astăzi în ziua alegerilor parlamentare un protest în care a cerut cetățenilor să boicoteze scrutinul. Potrivit soției sale, care este purtătoarea de cuvânt a Partidului Frontul Stângii, Serghei Udalțov a fost reținut de indivizi în haine civile care l-au urcat într-o mașină fără numere de înmatriculare. Incidentul s-a petrecut când Udalțov a ajuns în Piața Roșie, unde colegii de partid scandau deja lozinci antiguvernamentale. Poliția a confirmat arestarea lui Udalțov.
Membrii Partidului Frontul Stângii spun că au fost arestați și alți participanți la mitingul neautorizat.
Alegerile parlamentare rusești, al căror favorit este partidul de guvernământ „Rusia Unită”, se vor încheia în curând în cel mai vestic punct al Federației Ruse, enclava Kaliningrad.

Experți au dezamorsat la Koblenz o bombă din timpul celui de-al doilea război mondial după o operațiune de evacuare din zonă a circa 45 de mii de locuitori

Aproape jumătate din cei o sută de mii de locuitori ai orașului Koblenz din vestul Germaniei au fost evacuați astăzi după găsirea în albia Rinului a unei bombe britanice cântărind aproape două tone, din vremea celui de-al doilea război mondial. Experții au dezamorsat bomba descoperită după ce apele fluviului au ajuns la un nivel neobișnuit de scăzut din cauza secetei.
BBC scrie că evacuarea celor 45.000 de locuitori a fost cea mai mare operațiune de acest fel desfășurată în Germania post-belică.
DPA relatează că odată cu bomba britanică au fost detonate controlat alte două bombe de putere mai mică.

Presa iraniană anunță că un avion militar de spionaj american fără pilot ar fi fost doborît în estul țării

Presa iraniană relatează că Iranul a doborât un avion american de spionaj fără echipaj în estul țării. Agenția semioficială de știri Fars scrie că aparatul de zbor ar fi fost capturat de armata iraniană. Televiziunea iraniană de limbă arabă Al Alam a citat un oficial militar nenumit de la Teheran care spunea că Iranul va riposta la „violarea spațiului său aerian” de către aviația americană.
În luna iulie, Iranul a anunțat că a doborât un avion de spionaj american fără echipaj deasupra orașului sfânt Qom, în apropierea instalațiilor nucleare iraniene din Fordu.

Candidatul prezidențial Amr Moussa minimalizează semnificația victoriei islamiștilor în prima fază a alegerilor din Egipt

Amr Moussa, un candidat de frunte la președinția Egiptului, a spus astăzi că numărul mare de voturi obținut de islamiști în prima fază a alegerilor parlamentare trebuie interpretat ca „democrație în acțiune”.
Rezultatele votului de luni și marți arată că partidul cel mai popular este Partidul Libertății și Justiției, înființat de mișcarea „Frăția musulmană”. Pe locul al doilea s-a clasat un partid islamist radical, urmat de o formațiune liberală. Cele două partide islamiste ar putea avea două treimi din mandatele de deputați, dar deocamdată nu există semnale că ar dori să coopereze.
Rezultatele electorale ale islamiștilor egipteni sunt urmărite cu îngrijorare mai ales în Israelul învecinat, care a avut în regimul secular al fostului președinte Hosni Mubarak unul din puținii parteneri din lumea musulmană.

Operațiune a forțelor speciale din Kazahstan împotriva unor militanți radicali islamiști

Procurorii din Kazahstan spun că cinci militanți și doi membri ai forțelor speciale de poliție au murit într-o operațiune în apropierea orașului Alma Ata. Autoritățile din Kazahstan, confruntate cu escaladarea islamismului militant, spun că printre cei uciși sâmbătă noaptea s-ar număra liderul unei grupări radicale, considerată vinovată de uciderea a doi polițiști la Alma Ata luna trecută.
În urmă cu trei săptămâni, în alt oraș din sudul țării, Taraz, un individ bănuit de legături cu islamiștii radicali a ucis șapte oameni, după care s-a sinucis detonând o bombă.

Mai multe site-uri ale presei independente din Rusia au fost atacate de hackeri la ora desfășurării alegerilor parlamentare

În vreme ce în Rusia continuă alegerile parlamentare, mai multe site-uri pe internet ale monitorilor și presei independente au fost atacate de hackeri.
Pagina de internet a organizației „Golos”, care se prezintă drept singura structură independentă de monitorizare a alegerilor, a fost închis astă-noapte. Alte ținte ale atacurilor cibernetice au fost site-ul radioului Ekho Moskvy, ziarul de limbă engleză „Moscow New Times”, revista „Bolșoi Gorod” și altele.

Premierul Italiei, Mario Monti, s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatelor pentru a discuta pachetul de măsuri de austeritate

Premierul Italiei, Mario Monti, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții sindicatelor pentru a discuta pachetul de măsuri de austeritate de 20 de miliarde de euro propus de guvern pe fondul crizei datoriilor din zona euro.
Printre schimbările preconizate se numără ridicarea vârstei de pensionare pentru multe categorii de angajați, impozite mai mari pentru bogați și noi impozite pe proprietăți imobiliare.
Sindicatele spun că măsurile îi vor afecta pe cei mai săraci italieni și pe pensionari, dar premierul Monti are suficient sprijin pentru programul său în Parlament. Economiștii spun că eventuala intrare a Italiei în incapacitate de plată ar fi o lovitură grea pentru zona euro, care nu are fonduri de salvare pentru o economie atât de mare.

Fostul căpitan al naționalei de fotbal a Braziliei, mijlocașul Socrates, a murit la Sao Paolo la vârsta de 57 de ani.

Fostul căpitan al naționalei de fotbal a Braziliei, mijlocașul Socrates, a murit într-un spital din Sao Paolo la vârsta de 57 de ani. Socrates, care a condus echipa braziliană la Cupa Mondială din 1982, a suferit un șoc septic intestinal.
În ultimele luni fostul mare jucător fusese internat de două ori la terapie intensivă din cauza unor hemoragii interne.
Socrates a devenit doctor după ce s-a lăsat de fotbal, lansându-se apoi în televiziune ca autor de comentarii. Fostul campion nu și-a ascuns niciodată slăbiciunea pentru alcool, mărturisind că a băut și în perioada când era sportiv de performanță.

Alegeri pentru Duma de Stat în Rusia

În Rusia au loc alegeri parlamentare. Cei 110 milioane de ruși cu drept de vot sunt chemați să aleagă o nouă cameră inferioară a Parlamentului, Duma de Stat, cu 450 de locuri. Președintele Dmitri Medvedev se află în fruntea listei partidului de guvernământ „Rusia Unită”.
Ultimul sondaj de opinie major dinaintea votului sugera că „Rusia Unită” va obține în noul Parlament o majoritate mai redusă decât în prezent. Alegerile pentru Duma de Stat au loc și în Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău au protestat în urma anunțului de săptămâna aceasta al ambasadei ruse că vor fi deschise secții de votare și în Transnistria.

In Croația și Slovenia au loc alegeri parlamentare

Alegeri parlamentare au loc astăzi în două foste republici iugoslave, Slovenia și Croația. Potrivit sondajelor în Slovenia se profilează înfrângerea actualului partid de guvernământ social-democrat al premierului Borut Pahor, pe fondul crizei din zona euro, din care Slovenia face parte.
În Croația opoziția social-democrată are șanse de a prelua puterea, pe fondul nemulțumirilor legate mai ales de șomajul ridicat și de corupție. Croația urmează să devină a 28-a membră a Uniunii Europene anul viitor.

Noi confruntări violente între protestari și forțele de securitate în Siria

Se relatează că în Siria cel puțin 23 de oameni au murit în noi confruntări violente. Cel mai sângeros incident a avut loc în orașul Idlib, la granița cu Turcia, unde și-au pierdut viețile șapte membri ai forțelor de securitate, cinci rebeli din armată și trei civili. Alți cinci civili au murit în provincia centrală Homs.
Astăzi expiră termenul-limită dat de Liga Arabă Damascului pentru a accepta un plan de încetare a violențelor. Oficiali arabi au spus că dacă Siria nu semnează inițiativa de pace, îi vor fi impuse sancțiuni.

Explozie produsă în Bahrain în apropierea ambasadei Marii Britanii

O explozie a avut loc într-un minibus parcat lângă ambasada Marii Britanii din capitala Bahrainului, Manam. Ministerul de interne din micul regat de la Golfului Persic spune că nu s-au înregistrat pagube importante și nimeni nu a fost rănit în incident. Autoritățile nu au spus dacă atacul a avut vreo legătură cu ambasada britanică.
Bahrainul a fost anul acesta scena unor proteste sociale despre care guvernul a spus că ar fi fost sprijinite de Iran.

Herman Cain, candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite, a anunțat că-și suspendă campania

Herman Cain, candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite, a anunțat sâmbătă că-și suspendă campania din cauza unor acuzații de infidelitate conjugală.
Cain neagă că ar fi avut o afacere extramaritală timp de 13 ani, așa cum susține presupusa lui amantă, dar spune că nu-și poate continua campania electorală în acest climat tensionat.
Sondajele de opinie au înregistrat o scădere dramatică a popularității lui Cain după ce acuzațiile au ajuns în presă.

Iranul avertizează că sancțiunile internaționale ar putea conduce la o dublare a prețului petrolului pe piața mondială

Iranul a avertizat Occidentul că dacă îi impune sancțiuni în domeniul industriei petroliere prețul petrolului pe piața mondială se va dubla. Avertismentul a fost formulat de purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Ramin Mahjmanparast, care a spus că în eventualitatea unor sancțiuni anti-iraniene barilul de petrol ar putea ajunge la prețul de 250 de dolari.
Oficialul iranian a reacționat astfel la deciziile britanice și canadiene de a impune sancțiuni sectorului bancar iranian și de a interzice comerțul cu material petrolier. Asemenea sancțiuni au fost aprobate și în Congresul Statelor Unite, dar președintele Barack Obama a atras atenția că ele ar putea avea efecte adverse tocmai în privința prețului petrolului.

Congresul Partidului Național Liberal introduce în statutul formațiunii obiectivul unirii Moldovei cu România

Un partid extraparlamentar și-a introdus în statut obiectivul unirii Moldovei cu România. Vorbind astăzi la Chișinău la al treilea congres al Partidului Național Liberal, președinta partidului, Vitalia Pavlicenco, a spus că formațiunea ei vrea să scoată „românofobia din sufletele oamenilor” și să promoveze integrarea Moldovei în UE și NATO prin unirea cu România. Potrivit Info-Prim Neo, Pavlicenco a spus că numai prin unirea cu România Republica Moldova se poate desprinde din zona de influență rusească, intrând în comunitatea statelor civilizate.
Ultimul sondaj de opinie publicat în noiembrie arată că mai puțin de jumătate din moldoveni doresc aderarea țării la Uniunea Europeană și numai 14% ar dori ca țara să se alăture alianței nord-atlantice.

Leka Zogu, fiul ultimului rege al Albaniei a fost înmormîntat cu onoruri oficiale la Tirana

În Albania a fost înmormântat cu onoruri Leka Zogu, moștenitorul autoproclamat al tronului deținut de tatăl său timp de 11 ani înaintea celui de-al doilea război mondial. Zogu, care a revenit acasă din exil pentru a pretinde tronul fostei monarhii și s-a autointitulat „regele Leka I Zogu”, a murit miercuri de infarct, la vârsta de 72 de ani. Deși Albania este republică parlamentară, autoritățile au declarat ziua de astăzi zi de doliu național, iar la înmormântarea transmisă în direct de televiziunea publică au participat președintele Bamir Topi și premierul Sali Berisha, împreună cu mulți alți oficiali de rang înalt.
Albania a abolit monarhia în 1946, dar familia regală exilată și-a exprimat mereu credința că este conducătoarea de drept a țării.

Mișcarea „Frăția musulmană” și-a îndemnat concurenții electorali să accepte rezultatele primei etape a alegerilor parlamentare din Egipt

În Egipt mișcarea „Frăția musulmană” și-a îndemnat concurenții electorali să accepte „voința poporului” exprimată în prima etapă a alegerilor parlamentare.
După votul de luni și marți în o treime din circumscripții, „Frăția musulmană”, care se prezintă drept islamist-moderată, pare să se află pe primul loc, urmată de un partid islamist ultraconservator și de o formațiune liberală. „Frăția musulmană” a fost interzisă, dar tolerată în timpul regimului președintelui Hosni Mubarak, care a fost înlăturat de la putere în timpul revoltelor de la începutul anului. Alegerile egiptene se desfășoară după un scenariu complicat, urmând să se termine abia la primăvară.

Un raport saudit recomandă regelui Andullah prelungirea interdicției de a conduce o mașină pentru femei

Un activist pentru drepturile omului din Arabia Saudită spune că guvernul nu vrea să dea femeilor dreptul de a conduce mașina de teamă că asemenea libertate le-ar încuraja să aibă relații sexuale înainte de nuntă. Potrivit AP, activistul Waleed Abu Alkhair spune că temerile sunt cuprinse în raportul trimis de un savant saudit consilierilor monarhiei. În document se spune că odată ce vor primi carnet de conducere, femeile vor merge unde vor dori și vor fi în pericol mărit de a-și pierde virginitatea înainte de vreme.
Femeile saudite au organizat anul acesta mai multe proteste împotriva tradiției de a nu li se permite să conducă mașina. Regele saudit Andullah nu s-a pronunțat în această privință, dar a promis unele drepturi pentru femei, inclusiv că vor avea voie să voteze la alegerile locale din 2015.

Proteste antiguvernamentale organizate în cîteva orașe din Moldova de comuniști și social-democrați

În capitală și alte câteva localități au loc astăzi proteste împotriva scumpirii vieții și a politicilor guvernării. Un miting la Chișinău a convocat Partidul Social-Democrat, care a mai ținut asemenea manifestări în toamnă. După una dintre ele, de luna trecută, guvernul a promis înființarea unui grup de dialog cu demonstranții. Aceștia se plâng că în Moldova prețurile cresc mereu, dar veniturile stagnează și chiar scad.
Se relatează că tot astăzi au ieșit la proteste, cu plângeri asemănătoare, mii de simpatizanți și membri ai Partidului Comuniștilor la Bălți, Strășeni și Taraclia.

La Chișinău are loc congresul Partidului Național Liberal

La Chișinău are loc congresul Partidului Național Liberal, formațiune extraparlamentară care promovează de mai mulți ani integrarea Moldovei în UE prin unirea cu România.
Potrivit presei de la Chișinău, la congresul de astăzi obiectivul unirii, sau al „reîntregirii neamului” va fi introdus în statutul partidului condus de Vitalia Pavlicenco. Pe blogul ei personal, citat de Unimedia, Pavlicenco scrie că obiectivul unirii cu România este „absolut realizabil”.

Guvernul Moldovei salută decizia Kievului de a simplifica procedurile de intrare ale moldovenilor în Ucraina

Guvernul Moldovei a salutat decizia Ucrainei de a simplifica intrarea moldovenilor pe teritoriul țării vecine. Într-o declarație de presă dată după ce Kievul a anunțat că moldovenii nu vor mai trebui să prezinte garanții financiare la intrarea în Ucraina, guvernul de la Chișinău spune că „acest pas va contribui la evoluția pozitivă a relațiilor bilaterale”.

Hillary Clinton: Washingtonul este hotărât să sprijine structurile ONU în dezvăluirea abuzurilor regimului sirian

Secretarul de stat al Statelor Unite, Hillary Clinton, a spus că Siria este mai izolată decât oricând după ce Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a condamnat reprimarea protestelor de către regimul președintelui Bashar al-Assad.
Clinton a mai spus că Washingtonul este hotărât să sprijine structurile Națiunilor Unite în dezvăluirea abuzurilor Damascului și în aducerea vinovaților în fața justiției.
Declarația oficialului american vine după ce Consiliul ONU a adoptat cu mare majoritate de voturi o rezoluție propusă de UE în care sunt condamnate încălcările „brutale și sistematice” ale drepturilor omului în Siria. China și Rusia s-au numărat printre puținele țări care au votat împotriva rezoluției.

Diplomații iranieni expulzați din Marea Britanie au sosit la Teheran

Diplomații iranieni expulzați de la Londra ca răspuns la atacarea ambasadei britanice din Teheran au ajuns acasă. Agenția oficială de știri iraniană IRNA relatează că aproximativ 150 de persoane i-au întâmpinat astăzi la aeroportul capitalei iraniene pe diplomații expulzați.
La 30 noiembrie ministrul britanic de externe William Hague a ordonat închiderea ambasadei iraniene la Londra și expulzarea personalului ei în termen de 48 de ore. Decizia Londrei a venit după ce cu o zi mai devreme ambasada Marii Britanii și locuințe ale diplomaților britanici de la Teheran fusese devastate și jefuite de protestatari iranieni.

Serbia se declară de acord să coopereze cu Kosovo la punctele de trecere a frontierei dintre cele două state

Serbia a spus că este de acord să coopereze cu Kosovo în controalele la frontieră. Acordul Belgradului a fost făcut public de Uniunea Europeană, care spune că Serbia și Kosovo vor înființa treptat posturi de control „comune, integrate și sigure” la toate punctele de trecere a frontierei comune.
Ieri, cancelarul Germaniei Angela Merkel a criticat Serbia pentru politica ei dură față de Kosovo, avertizând-o că fără o schimbare radicală în acest domeniu nu are nici o șansă să devină țară-candidată la aderare.
Serbia nu recunoaște independența kosovarilor. La granița cu noul stat au avut loc în ultima vreme mai multe incidente violente, provocate mai ales de etnicii sârbi din Kosovo.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG