Linkuri accesibilitate

Ştiri

OSCE: accesul liber la internet este un drept fundamental al omului

Reprezentatul OSCE pentru libertatea de expresie Dunja Mijatović a declarant că este datoria guvernelor să asigure libertatea de acces şi utilizare a internetului şi să garanteze accesul nelimitat al cetăţenilor la o multitudine de surse de informative. Vorbind la conferinţa de la Haga pe tema „Libertăţii în internet”, Dunja Mijatović a precizat că nu există €securitate fără libertate” şi că accesul liber la internet este un drept fundamental al omului.

Iulia Timoşenco a fost pusă în arest pe perioadă nedeterminată

Un tribunal din Ucraina a decis să o pună pe Iulia Timoşenco, fostul premier al ţării, în arest pe perioadă nedetrminată în legătură cu o anchetă împotriva unei firme energetice pe care Timoşenco a condus-o cu 15 ani în urmă. Iulia Timoşenco este deja la închisoare, după ce a fost condamnată la 7 ani detenţie pentru abuz de putere. Biroul fostului premier crede că al doilea dosar a fost deschis numai pentru a preveni o eventuală eliberare a Iuliei Timoşenco, care a contestat verdictul. Apelul va fi judecat luni.

Salariul mediu pe economie în Moldova a crescut cu 10,4%

În luna octombrie 2011 salariul mediu pe economie în Republica Moldova a fost de 3161,7 lei, echivalentul a 200 euro, ceea ce reprezintă o creştere cu 10,4%, față de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunțat Biroul Național de Statistică, citat de Moldpres. BNS a anunțat şi că de la începutul lui 2011 pre'urile de consum s-au majorat cu 7,6 la sută.

Consiliul European a convenit asupra unui acord de guvernanță fiscală

La Bruxelles s-a anunţat că statele din zona euro şi aproape toate celelalte ţări din Uniunea Eropeană au căzut de acord să adopte un sistem fiscal mult mai strict pentru a salva zona euro. Acordul va fi semnat la următorul summit din martie, nu însă şi de Marea Britanie şi Ungaria. Cehia şi Suedia au anunțat că doresc să-şi consulte Parlamentele înainte de a semna.

Autorităţile ruse au autorizat demonstraţia pe care opoziţia intenționează să o organizeze sâmbătă la Moscova

Autorităţile ruse au autorizat demonstraţia pe care opoziţia intenționează să o organizeze sâmbătă la Moscova, pentru a protesta împotriva modului cum s-au desfăşurat alegerile generale de duminica trecută. Ministrul de interne a avertizat însă că forţele de ordine vor continua să intervină dur împotriva protestelor neautorizate. Rezultatul alegerilor a generat ample manifestații de protest la Moscova şi Sankt Petersburg, în urma cărorasute de persoane au fost reţinute de poliție. Municipalitatea din Moscova a obligat prelungirea orarului de şcoală la licee sâmbătă, pentru a-i împiedica pe liceeni să participe la manifestaţia de protest.

Uniunea Europeană a amânat decizia privind eventuala deschidere a negocierilor de aderare cu Serbia

De la Bruxelles se relatează că liderii Uniunii Europene au amânat până la summitul din martie decizia privind eventuala deschidere a negocierilor de aderare cu Serbia. Moivul sunt relaţile tensionate ale Serbiei cu Kosovo, fosta regiune sârbească ce şi-a declarat în 2008 independenţa. Serbia nu recunoaşte Kosovo drept stat, în timp ce majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană fac asta.

Rusia ar putea boicota summitul cu NATO din luna mai 2012 dacă nu se ajunge la un compromis privind scutul anti-rachetă

Rusia a anunţat că ar putea boicota summitul cu NATO din luna mai 2012 dacă nu se ajunge la un compromis privind scutul anti-rachetă care ar urma să fie amplasat în Europa. Viceministrul de externe Serghei Riabkov a declarat că o decizie finală va fi luată după alegerile prezidenţiale din 4 martie. După toate probabilităţile scrutinul prezidențial va fi câştigat de premierul Putin.

La Moscova, procurorii au anunțat deschiderea unui nou dosar penal împotriva lui Oleg Smirnov, fiul liderului transnistrean, acuzat de „fraudă de proporții deosebit de mari”

Procurorii ruși au anunțat deschiderea unui nou dosar penal împotriva lui Oleg Smirnov, fiul liderului transnistrean. Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei de Anchetă din Rusia, Vladimir Markin, Oleg Smirnov este acuzat că în 2008, în calitate de director-general al firmei Torginvest, cu sediul la Moscova, a sustras din contul companiei peste 180 de milioane de ruble, transferându-le în contul său personal de la o bancă din Tiraspol.
Markin a spus că Smirnov este acuzat de „fraudă în proporții deosebit de mari” și că va fi probabil dat în urmărire prin Interpol.
Într-un alt dosar Oleg Smirnov fusese deja acuzat, împreună cu vicepreşedintele Băncii centrale transnistrene, Oleg Briziţki, de deturnarea a 160 de milioane de ruble (aproape 5,5 milioane de dolari) din ajutoarele umanitare rusești pentru Transnistria.

Comisia medicală de specialitate a stabilit că Marian Lupu este apt pentru funcția de președinte al țării

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a absolvit astăzi procedura medicală pentru a deveni candidat la președinția țării. Comisia medicală a stabilit că Lupu este apt să devină candidat.
Știrea vine la o zi după ce democrații i-au invitat pe deputații AIE să semneze că-l vor vota la 16 decembrie pe Lupu.
Grupul Dodon, alcătuit din trei fugari comuniști care ar putea decide soarta alegerii, susține în continuare că nu-l va vota pe Lupu. Comuniștii, care au ca partid cel mai mare număr de voturi în parlament, nu au spus încă dacă și pe cine vor vota.

La Moscova este așteptat anunțul rezultatelor finale ale alegerilor de la 4 decembrie

Autoritățile electorale ale Rusiei urmează să anunțe astăzi rezultatele finale ale alegerilor de duminica trecută. Rezultatele preliminare publicate de atunci arată că partidului premierului Vladimir Putin a câștigat aproape jumătate din voturile pentru Duma de Stat. Opoziția susține că alegerile au fost incorecte.
Sute de oameni au fost arestați săptămâna aceasta la mitinguri de protest împotriva victoriei „Rusiei Unite”.
Vladimir Putin, care este favoritul alegerilor prezidențiale din martie 2012, a acuzat Statele Unite că ar fi provocat protestele.

OSCE solicită Rusiei să respecte drepturile ziariștilor, după arestarea la Moscova și St. Petersburg a peste 20 de jurnaliști și acuzații de maltratare a lor

OSCE a cerut autorităților ruse să respecte dreptul jurnaliștilor de a relata nestingheriți despre protestele post-electorale. Într-o declarație a reprezentantului OSCE pentru libertatea presei, Dunja Miatovici, se spune că „datoria polițiștilor este de a apăra jurnaliștii” aflați în exercițiul funcțiunii, nu de a-i hărțui.
OSCE spune că peste 20 de jurnaliști au fost arestați zilele trecute la Moscova și St. Petersburg, iar unii dintre ei susțin că au fost bătuți.

La summitul de la Bruxelles, liderii țărilor din zona euro s-au pus de acord asupra unor reguli bugetar-fiscale mai stricte

La Bruxelles liderii țărilor din zona euro s-au pus de acord asupra unor reguli bugetar-fiscale mai stricte care să rezolve treptat criza datoriilor. La reuniunea de două zile, liderii europeni au abandonat însă ideea schimbării unui tratat european cu acordul tuturor celor 27 de țări ale Uniunii Europene și s-au concentrat asupra unor noi reguli care să privească numai cele 17 țări din zona euro.
Oficiali de la summit au spus că țările care nu fac parte din zona euro vor fi încurajate să aprobe schimbările pe măsură ce se apropie de adoptarea monedei comune.
Ieri cele mai mari țări nou-primite în Uniune, Polonia și România, aflate ambele în afara zonei euro, au avertizat împotriva unei rupturi între țările din zona euro și restul UE.

Croația a semnat astăzi tratatul de aderare la UE

Croația a semnat astăzi tratatul de aderare la UE, urmând să devină al 28-lea membru al organizației la 1 iulie 2013. Tratatul a fost semnat din partea Zagrebului de premierul Croației, Jadranka Kosor și de președintele croat Ivo Josipovic, care s-au alăturat la Bruxelles liderilor din cele 27 de țări ale UE.
Negocierile pentru aderarea Croației au durat șapte ani, fiind încetinite de chestiunea predării criminalilor de război croați și de o dispută de frontieră cu Slovenia.
Tot astăzi oficialii europeni au spus că decizia privind acordarea calității de candidată la aderare Serbiei va fi amânată până la primăvară. Surse diplomatice de la Bruxelles spun că Muntenegrul va primi acordul de începere a negocierilor de aderare în iunie, anul viitor.

Peste 40 de oameni au murit într-un incendiu într-un spital din orașul indian Kolkata

Se relatează că peste 40 de oameni au murit într-un incendiu petrecut astăzi în orașul indian Kolkata. Majoritatea victimelor erau pacienții spitalului particular. Incendiul a izbucnit în zori în subsolul clădirii, dar cauza nu este cunoscută. Poliția spune că au fost salvați cel puțin 60 de oameni.
Nu este deocamdată limpede dacă în clădirea cu cinci etaje cuprinsă de flăcări se mai află oameni.

Secretarul-general ONU, Ban ki-Moon a sosit astăzi într-o vizită la Mogadiscio în Somalia

Secretarul-general ONU, Ban ki-Moon a sosit astăzi la Mogadiscio, devenind primul oficial de rang înalt străin care vizitează Somalia în ultimii ani. Ban, care purta vestă anti-glonț, a fost întâmpinat la aeroport de premierul somalez Abdiweli Mohamed Ali.
Somalia, țară măcinate de războaie civile și foamete, nu mai are guvern funcțional din 1991. Actuala structură de conducere provizorie, sprijinită de pacificatorii Uniunii Africane, luptă cu militanții islamiști care controlează cea mai mare parte a sudului și centrului țării.
În ultima vreme cei 9000 de militari din forța Uniunii Africane au făcut progrese în recucerirea unor cartiere ale capitalei.

Comuniștii organizează sîmbătă o nouă acțiune de protest anti-guvernamental la Chișinău

Partidul Comuniștilor a anunțat că va organiza sâmbătă dimineață în capitală un nou marș de protest împotriva guvernării. Vorbind ieri la o conferință de presă la Chișinău, Vladimir Voronin a spus că vrea ca protestul să ia forma unui congres civic la care să participe „sindicatele, partidele politice, organizațiile civice” opuse actualei guvernări.
PCRM și-a început campania de proteste împotriva guvernării la 14 noiembrie. Sâmbăta trecută, câteva mii de persoane au demonstrat la protestele de la Bălți, Strășeni și Taraclia.

Interpelare parlamentară pe tema negocierilor noului contract cu Gazprom

Un deputat independent din Parlament a cerut guvernului să explice ce se întâmplă cu negocierea noului contract cu Gazprom. Mihai Godea, președintele Partidului Acțiunea Democrată, a spus ieri în legislativ că negocierile cu rușii se desfășoară netransparent și că premierul Vlad Filat sau ministrul economiei, Valeriu Lazăr, ar trebui să vină în Parlament și să dea explicații. Godea a mai spus că se teme că rușii pun la negocieri condiții dure, chiar periculoase.
Săptămâna aceasta, ministrul economiei Valeriu Lazăr a spus că în negocierile cu Gazprom sunt probleme și că este posibil ca semnarea noului contract să fie amânată câteva luni după Anul Nou, când expiră contractul actual.

Ministerul Educației a respins propunerea Academiei de Științe privind introducerea uniformelor în toate școlile.

Ministerul Educației a respins propunerea Academiei de Științe privind introducerea uniformelor în toate școlile. Vorbind ieri, la capătul unei serii de dezbateri pe această temă, vicemininistrul educației Tatiana Potâng a spus că ministerul își menține poziția veche, anume că fiecare școală trebuie să decidă dacă vrea sau nu uniforme.
Info-Prim amintește că în septembrie președintele Academiei de Științe Gheorghe Duca a cerut guvernului reintroducerea uniformelor pentru disciplinarea elevilor. Suporterii lui Duca au spus că fără uniforme școlile vor oglindi în continuare diferențele sociale mari dintre familiile elevilor.

Croația va semna astăzi la Bruxelles tratatul de aderare la Uniunea Europeană

Croația va semna astăzi la Bruxelles tratatul de aderare la Uniunea Europeană, urmând să devină al 28-lea membru al organizației.
Croația va adera pe deplin la 1 iulie 2013, după ce toți cei 27 de membri actuali vor fi ratificat tratatul de aderare.
Țară de la Marea Adriatică cu o populație ceva mai mică decât a Moldovei, Croația va fi a doua fostă republică iugoslavă intrată în Uniunea Europeană, după Slovenia, care a aderat în 2004.
Se relatează că la summitul de astăzi de la Bruxelles participanții vor amâna până la primăvară o decizie referitoare la Serbia, care dorește să fie recunoscută drept țară candidată la aderare.
Spre deosebire de Bulgaria și România, care au aderat în 2007 în condiții mai stricte decât vecinele lor central-europene, Croația nu va fi supusă vreunui mecanism de monitorizare după admitere, întrucât la Bruxelles se consideră că ea s-a pregătit mai bine.

La Bruxelles continuă summitul liderilor din zona euro

Liderii europeni continuă astăzi la Bruxelles un summit început aseară, la care se așteaptă decizii privind rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.
Franța și Germania cer partenerilor europeni să accepte ideea unui nou tratat european, care să asigure disciplina bugetar-fiscală.
Parisul și Berlinul spun că tratatul ar trebui semnat de cele 17 țări din zona euro, iar țările dinafara ei care vor să introducă moneda comună în viitor se vor alătura treptat.

Barack Obama va întîmpina ultimii militari americani retrași din Irak la o ceremonie la Fort Bragg

Casa Albă a anunțat că președintele Statelor Unite, Barack Obama, va marca retragerea trupelor americane din Irak săptămâna viitoare întâmpinând militarii la o bază din statul Carolina de Nord. Ceremonia de la Fort Bragg va avea loc pe 14 decembrie.
AFP scrie că în prezent în Irak se mai află 10.000 de militari americani, iar Statele Unite mai au de predat guvernului de la Bagdad cinci baze din Irak.
În perioada maximei implicări în Irak, Statele Unite aveau la fața locului aproximativ 170.000 de militari.

Liderii Franţei şi Germaniei fac apel la participanții la summitul UE de la Bruxelles să sprijine modificarea tratatului de bază

Înainte de începerea summitului Uniunii Europene la Bruxelles, liderii Franţei şi Germaniei au apelat la restul participanţilor să sprijine modificarea tratatului de bază. Cele două ţări propun schimbări care să impună o disciplină fiscală strictă în zona euro şi care să dea Bruxellului mai mult control asupra bugetelor ţărilor membre în Uniunea europeană.
Preşedintele Franţei Sarkozy a avertizat că nici odată nu a fost mai mare pericolul dezintegrării Uniunii Europene.

ONG-uri protestează împotriva agresării nepedepsite a unei echipe de televiziune în orașul Călărași

Organizaţiile neguvernamentale de media protestează în legătură cu agresarea în oraşul Călăraşi, la 7 decembrie, a echipei postului de televiziune Publika TV, în timpul realizării unui reportaj despre un scandal bisericesc din localitate. Agenţia Info-Prim Neo citează textul protestului în care se precizează: „Vădit deranjată de faptul că era filmată, dar şi de întrebările adresate, persoana, despre care se presupune că ar fi fost avocatul Mitropoliei Moldovei, a bruscat reporterul şi cameramanul, iar apoi l-a îmbrâncit pe jurnalist. Cu toate că incidentul s-a produs într-un loc public, în prezenţa câtorva poliţişti, aceştia nu au intervenit în nici un fel în momentul în care jurnaliştii erau agresaţi”, notează ONG-urilor de media într-o declaraţie de presă dată publicităţii.

Perioada maxima a șomajului tehnic la care recurg patronii de întreprinderi va fi redusă la 4 luni pe durata unui an calendaristic

Perioada maxima a somajului tehnic, la care recurg patronii de intreprinderi, va fi redusa de la 6 la 4 luni pe durata unui an calendaristic. In acelasi timp, marimea indemnizatiei de care beneficiaza salariatii in perioada respectiva va constitui 50 la suta din salariul de baza, fata de 75 de procente, in prezent, informează agenţia Moldpres, citând Ministerul Muncii.

La Vilnius, diplomați OSCE occidentali au deplâns decizia Rusiei de a bloca adoptarea a două rezoluții privind protejarea jurnaliștilor și a libertății de expresie a utilizatorilor de rețele sociale

Diplomați occidentali, participanți la reuniunea ministerialã OSCE de la Vilnius au deplâns decizia Rusiei de a bloca adoptarea a douã rezoluții privind protejarea jurnaliștilor și a libertății de expresie a utilizatorilor de rețele sociale de pe internet. Hotărârile trebuie luate prin consens.
Refuzul Rusiei de a discuta cele douã documente a venit dupã ce observatorii OSCE au declarat cã alegerile generale de duminicã, din Rusia, au fost pline de nereguli.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG