Linkuri accesibilitate

Ştiri

Tribunalului Penal Internațional de la Haga a acordat Libiei mai mult timp pentru a examina posibilitatea extrădării lui Seif al-Islam, fiul fostului lider Muammar Gaddafi

Tribunalului Penal Internațional a acordat astăzi Libiei mai mult timp pentru a examina posibila extrădare la Haga a lui Seif al-Islam, fiul fostului lider Muammar Gaddafi.

Termenul limită acordat inițial de instanță noului guvern de la Tripoli pentru a da un răspuns a expirat astăzi.

În vârstă de 39 de ani, fiul fostului lider libian este acuzat de crime împotriva umanității. El a fost arestat la 19 noiembrie, la o lună de la uciderea tatălui său. Noile autorități spun că vor să-l judece în Libia și au cerut un răgaz de trei săptămâni pentru a examina cererea de extrădare.

Rusia s-a alăturat îngrijorărilor occidentale la știrea că Iranul a început îmbogățirea uraniului la o nouă uzină nucleară

Rusia s-a alăturat îngrijorărilor occidentale la știrea că Iranul a început îmbogățirea uraniului la o nouă uzină nucleară.

Agenția pentru Energie Atomică a Națiunilor Unite (IAEA) a confirmat luni că Iranul îmbogățește uraniu până la nivelul de 20% la uzina Fordo, la 150 de kilometri sud-vest de Teheran.

Ministerul rus de externe a spus într-o declarație difuzată azi că notează cu ”regret” că Iranul ”continuă să ignore cererile comunității internaționale” de a aplana îngrijorările legate de programul său nuclear.

Țările occidentale sunt îngrijorate că Iranul urmărește construcția bombei atomice, dar Teheranul spune că ar avea scopuri exclusiv civile.

Președintele Siriei Bashar al-Assad spune că forțe din străinătate ar încerca să „destabilizeze” țara

Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a spus astăzi că forțe din străinătate ar încerca să „destabilizeze” țara.

Vorbind la Damasc, liderul sirian a promis organizarea unui referendum în luna martie pentru o nouă constituție urmat de alegeri. Dar Assad a amenințat că va restabili ordinea în țară ”lovind teroriștii cu un pumn de fier”.

Un lider al Consiliului Național Sirian, principalului bloc de opoziție, a spus de la Istanbul că declarațiile președintelui sunt ”incitare la violență”.

Națiunile Unite estimează la peste 5000 numărul sirienilor uciși de la începerea revoltelor siriene în martie anul trecut.

În Turcia, autoritățile vamale verifică patru camioane suspectate de transportarea armelor din Iran în Siria

Din Turcia se relatează că autoritățile vamale ar fi interceptat patru camioane suspectate de transportarea echipamentului militar din Iran în Siria.

Potrivit agenției Dogan, guvernatorul provinciei turcești Kilis, Yusuf Odabas a declarat că cele patru camioane au fost sechestrate la un punct de trecere în Siria iar experți de la Ankara urmează să examineze încărcătura.

Turcia a impus Siriei un embargo la comerțul cu armament în semn de protest față de persecutarea violentă a opoziției. După excluderea Siriei din Liga Arabă, Iranul i-a rămas singura țară prietenoasă în regiune.

Procurorul din Polonia care a supraviețuit tentativei de a se sinucide în public a spus că a dorit să atragă atenția asupra „corupției serioase” din domeniul achizițiilor militare

Un procuror militar din Polonia care a supraviețuit unei tentative de a se sinucide în public a spus astăzi că a dorit să atragă atenția asupra a ceea ce a numit „corupția serioasă” din domeniul achizițiilor militare.

Colonel Mikolaj Przybyl s-a împușcat luni în timpul unei conferințe de presă în orașul vestic Poznan la care a dezvăluit că oficiul său investighează acte de corupție la vârf în armata poloneză.

În urma focului, el s-a ales cu o rană în obraz.

Libia cere un răgaz de încă trei săptămâni pentru a răspunde cererii de a-l extrăda tribunalului pentru crime de război pe Seif al-Islam, fiul fostului lider Muammar Gaddafi

Libia a solicitat un răgaz de încă trei săptămâni pentru a răspunde cererii de a-l extrăda Tribunalului Penal Internațional pe Seif al-Islam, fiul fostului lider Muammar Gaddafi.

Termenul limită acordat de instanța de la Haga noului guvern de la Tripoli a expirat astăzi. Pe 6 decembrie, judecătorii tribunalului au cerut Libiei să informeze instanța în regim de urgență când are de gând să-l extrădeze pe Seif al-Islam, acuzat de crime împotriva umanității.

În vârstă de 39 de ani, fiul fostului lider libian a fost arestat la 19 noiembrie, la o lună de la uciderea tatălui său, iar noile autorități spun că vor să-l judece în Libia.

Chişinău: reinstalarea blocurilor de beton de către pacificatorii transnistreni la Vadul lui Vodă este o „provocare”

Autoritățile moldovene spun că militarii transnistreni au reinstalat unilateral azi dimineață blocurile de beton la postul de lângă Vadul lui Vodă, unde un pacificator rus a împușcat mortal un tânăr moldovean.

Biroul vicepremierului moldovean pentru reintegrare spune într-o declarație că reinstalarea blocurilor de beton pe partea transnistreană contravine înțelegerilor din cadrul formatului tripartit de pacificare și ar fi o „provocare”.

La cererea Chișinăului, blocurile fuseseră înlăturate de comun acord de pacificatorii ruși, moldoveni și transnistreni după incidentul de pe 1 ianuarie. După uciderea lui Vadim Pisari, un tânăr de 18 ani din satul Pârâta, localnicii au organizat mai multe acțiuni de protest la postul nr.9 pe podul peste Nistru de la Vadul lui Vodă.

La Tiraspol, Evghenii Șevicuk l-a nominalizat pe Piotr Stepanov la funcția de prim-ministru în guvernul regiunii secesioniste transnistrene

Noul liderul de la Tiraspol, Evghenii Șevicuk l-a nominalizat pe Piotr Stepanov la funcția de prim-ministru în guvernul republicii secesioniste creată prin reforma constituțională din 2011.

Potrivit agențiilor de știri, Stepanov a condus din 2007 ministerul industriei în administrația lui Igor Smirnov iar între 1996 - 2005 a fost director general al întreprinderii „Tiraspoltransgaz”.

Noul lider transnistrean ales luna trecută spune că una din prioritățile sale va fi redresarea situației economice dificile din stânga Nistrului. Candidatura premierului urmează a fi dezbătută la 18 ianuarie de Consiliul Suprem al republicii nerecunoscute.

Uniunea Europeană a acordat 12 milioane de euro pentru măsurile de încredere între cele două maluri ale Nistrului în domeniul dezvoltării mediului de afaceri

Uniunea Europeană a acordat un ajutor de 12 milioane de euro pentru cooperarea între cele două maluri ale Nistrului în domeniul dezvoltării mediului de afaceri.

Anunțul a fost făcut astăzi de Dirk Schuebel, șeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău. El a semnat astăzi împreună cu premierul Vlad Filat acordul de finanțare a acestui proiect cu un buget total de 13,1 milioane de euro.

Premierul Filat a spus că proiectul cofinanțat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare se adresează între altele comunităţilor defavorizate din Zona de securitate de-a lungul Nistrului și că include dezvoltarea societăţii civile din regiunea transnistreană.

Miniştrii de externe din UE vor decide pe 23 ianuarie asupra unui embargo privind importurile de petrol din Iran

Guvernele Uniunii Europene au căzut de acord astăzi să grăbească cu o săptămână ședința miniștrilor europeni de externe care vor decide asupra unui embargo aspra importurilor de petrol din Iran.

Uniunea Europeană spune într-o declarație că ședința va avea loc la 23 ianuarie pentru a nu coincide cu summitul european de la 30 ianuarie, dată la care fusese programată inițial.

Țările membre au căzut de acord deja în principiu să interzică importurile petroliere din Iran pentru a mări presiunea occidentală asupra Iranului în chestiunea programului nuclear iranian.

În Pakistan, o bombă a ucis cel puțin 30 de combatanți anti-talibani în apropierea unei staţii de autobuz

O bombă a ucis cel puțin 30 de combatanți anti-talibani în apropierea unei stații de autobuz din nord-vestul Pakistanului. Explozia din zona Jamrud a regiunii tribale Khyber a lovit vehicule folosite de formațiunile armate locale care luptă cu talibanii. Autoritățile locale spun că peste 25 de oameni au fost răniți.

Amnistie în Coreea de Nord înaintea marcării zilelor de naștere ale foștilor săi lider decedați

Coreea de Nord comunistă a anunțat o amnistie înaintea marcării zilelor de naștere ale foștilor săi lider decedați.

Agenția oficială de știri relatează că amnistia va avea loc la 1 februarie, dar nu precizează câți și ce fel de deținuți vor fi amnistiați. Organizațiile pentru drepturile omului estimează că în Coreea de Nord există mii de deținuți politici.

Coreea de Nord marchează pe 16 februarie 70 de ani de la nașterea lui Kim Jong-Il care a decedat în decembrie lăsându-l ca succesor pe cel de-al treilea fiu al său, Kim Jong-Un. Pe 15 aprilie se împlinesc 100 de ani de la nașterea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-Sung, bunicul liderului actual.

Liga Arabă spune că 11 dintre observatorii săi din Siria au fost răniți „ușor”, când vehiculele lor au fost asaltate de protestatari

Liga Arabă spune că 11 dintre observatorii săi din Siria au fost răniți „ușor”, când vehiculele lor au fost asaltate de protestatari, luni, în orașul Latakia.

Reuters îl citează pe un oficial al Ligii Arabe de la Cairo, Adnan al-Khodheir spunând că nici unul dintre observatori nu a avut nevoie de a fi internat la spital și că incidentul nu a afectat activitatea observatorilor.

Liga Arabă a condamnat astăzi atacul. Într-o declarație se mai spune că guvernul sirian nu și-a respectat angajamentul de a le oferi protecție observatorilor.

Salariul mediu lunar brut în Moldova în luna noiembrie a fost de 3231 lei (215 euro)

Salariul mediu lunar brut în Moldova în luna noiembrie a fost de 3231 lei (215 euro), cu aproape 10% mai mare decât în noiembrie 2010.
Citând datele Biroului Național de Statistică, Moldpres informează că salariul mediu a crescut în noiembrie și față de luna anterioară, cu 2,2 la sută.
De la un an la altul, salariul mediu din sectorul bugetar a crescut cu peste 10%, ajungând la aproximativ 2900 de lei pe lună, în vreme ce în sectorul economic real cifra a ajuns la 3382 de lei, cu o creștere anuală de 9,5%. BNS nu precizează creșterea salariului real, care ține cont și de rata inflației.

Un înalt parlamentar rus își exprimă speranța că Moldova ar putea adera la Spațiul Economic Comun

Șeful comisiei de politică externă din Duma de Stat a Federației Ruse, Konstantin Kosacev și-a exprimat speranța că anul acesta va fi lansat Spațiul Economic Comun cu participarea Rusiei, Republicii Belarus și Kazahstanului și că lor li se vor alătura și alte foste republici sovietice. „Acestea sunt Kirghistan, Tajikistan, poate Moldova și desigur Ucraina, dacă ia o asemenea decizie”, a spus Kosacev, într-o declarație postată pe site-ul partidului de guvernământ „Rusia Unită”.
În aceeași declarație, citată de Itar-Tass, Kosacev a spus că nu se așteaptă în 2012 la mari progrese în dialogul cu Washingtonul pe tema apărării antirachetă, pentru că în Statele Unite este un an electoral, înaintea alegerilor prezidențiale din luna noiembrie.

Statele Unite, Franța și Marea Britanie au condamnat operațiunea de îmbogățire în grad înalt a uraniului, declanșată în Iran

Statele Unite, Franța și Marea Britanie au condamnat începerea de către Iran a îmbogățirii în grad înalt a uraniului, calificând-o drept o încălcare a legilor internaționale. Agenția pentru Energie Atomică a Națiunilor Unite (IAEA) a confirmat că Iranul îmbogățește uraniu până la nivelul de 20% la uzina Fordo, la 150 de kilometri sud-vest de Teheran. Se realateză că uraniul îmbogățit în asemenea măsură poate fi folosit mai ușor la construirea focoaselor nucleare.
Într-o declarație de presă ministerul francez de externe a condamnat acțiunea Teheranului, avertizând că Parisul va recurge la „măsuri de intensitate și severitate fără precedent” pentru a contracara ambițiile nucleare iraniene.
Ministrul de externe britanic William Hague a numit acțiunea iraniană „provocare”, iar purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat de la Washington, Victoria Nuland, a spus că ultimele evoluții din Iran marchează o „escaladare” a disputei nucleare a Teheranului cu comunitatea internațională.
Potrivit AFP emisarul permanent al Iranului la IAEA, Ali Asghar Soltanieh, a spus astăzi că reacțiile occidentale sunt exagerate și „motivate politic”.

Bashar al-Assad susține că state străine încearcă să destabilizeze Siria

Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a spus astăzi că forțe din străinătate încearcă să „destabilizeze” țara. Vorbind la Damasc, liderul sirian a mai spus că așa-numita „conspirație internațională” împotriva Siriei va eșua, dacă sirienii vor rămâne uniți. În prima sa cuvîntare publică de la lansarea unui plan de pace pentru Siria de către Liga Arabă, Bashar al-Assad s-a arătat dezamăgit de țările arabe, spunând că ele ar trebui să fie de partea sirienilor.
Liga Arabă este criticată atât de regimul președintelui al-Assad, cât și de opoziția siriană. Aceasta susține că observatorii trimiși de Ligă ar fi prea îngăduitori față de regim.
Națiunile Unite estimează la peste 5000 numărul sirienilor uciși de la începerea revoltelor siriene la mijlocul lunii martie.

Mahmud Ahmadinejad, președintele Iranului, primit la Caracas de omologul său venezuelean Hugo Chavez

Președintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad s-a întâlnit la Caracas cu omologul său venezuelean Hugo Chavez la începutul unui turneu diplomatic latino-american. Liderul iranian a fost primit cu onoruri la palatul prezidențial din Caracas, unde el și Chavez, doi politicieni cunoscuți pentru criticile la adresa Statelor Unite, s-au numit unul pe celălalt „frate”, lăudându-se reciproc.
Într-o aluzie la dosarul nuclear iranian, Ahmadinejad a spus că dacă el și Chavez construiesc împreună vreo bombă, „combustibilul bombei e iubirea”. Iar Chavez a spus că el și oaspetele iranian vor să obțină arme, dar numai împotriva „sărăciei, foametei și subdezvoltării”.
Înaintea călătoriei lui Mahmud Ahmadinejad în America Latină, Statele Unite le-au cerut țărilor din regiune să nu strângă prea mult relațiile cu Iranul, despre care Washingtonul crede că din cauza izolării internaționale caută prieteni în țările în curs de dezvoltare.

Nursultan Nazarbayev a respins astăzi prin veto o decizie ca alegerile parlamentare din orașul Zhanaozen să se desfășoare la o dată ulterioară decît în restul Kazahstanului

Președintele din Kazahstan, Nursultan Nazarbayev a respins astăzi prin veto o decizie ca la alegerile parlamentare de la 15 ianuarie orașul Zhanaozen, scena unor violențe prelungite, să fie exclus de la vot. Într-o declarație de presă, Nazarbayev a spus că aplicarea anulării decise de Consiliul Constituțional ar echivala cu încălcarea drepturilor localnicilor. Consiliul crede că dată fiind atmosfera nesigură din oraș, scrutinul ar trebui amânat.
Violențele de la Zhanaozen, centrul unei regiuni petroliere, au izbucnit la 16 decembrie. De atunci și-au pierdut viața în ciocnirile dintre muncitorii protestatari și forțele de ordine cel puțin 16 oameni.

Discuțiile dintre parlamentarii AIE și cei din PCRM pe tema alegerii președintelui ar putea fi reluate astăzi

Negocierile de ieri dintre deputații puterii și ai opoziției privind alegerea șefului statului au eșuat, dar ar putea fi reluate astăzi.
Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor în vederea alegerilor de la 15 ianuarie expiră joi și deocamdată nu există candidați.
Ieri, după discuțiile dintre parlamentarii AIE și cei din PCRM, liberal-democratul Tudor Deliu, care conduce Comisia pentru alegeri, a spus că nu s-a ajuns la o soluție, dar că s-au exprimat unele păreri comune, care ar putea aduce progrese în puținele zile rămase pînă la scrutin.

Președintele-interimar Marian Lupu a criticat declarațiile amabasadorului Rusiei după moartea lui Vadim Pisari

Președintele-interimar Marian Lupu a criticat declarațiile amabasadorului Rusiei după moartea lui Vadim Pisari, sugerând că ele nu sunt nici pe placul Moscovei. Potrivit site-ului Unimedia, Lupu a spus ieri că afirmațiile ambasadorului Valerii Kuzmin „depășesc orice normă de cinism” și a adăugat: „sunt informat că și poziția MAE rus este diferită de cea expusă de ambasador”.
Ambasadorul rus a spus după moartea lui Pisari că acesta fusese beat la volan și conducea o mașină furată.
De atunci, mai mulți politicieni din partidele puterii au solicitat ca Valeri Kuzmin să fie înlocuit cu altcineva în fruntea ambasadei ruse.

Dorin Chirtoacă: „Termocom” ar fi victima „unui fel de atac raider”

Directorul companiei „Termocom”, Mihail Cernei, a spus că furnizorul de căldură al capitalei funcționează normal, în ciuda îngrijorărilor privind viitorul său financiar.
Potrivit Info-Prim Neo, Cernei a spus la o ședință a primăriei Chișinăului că întreprinderea trebuie înapoieze până la 5 februarie credite de 63 de milioane de lei, în caz contrar riscând să fie lichidată. La aceeași ședință, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a spus că „Termocom” ar fi victima „unui fel de atac raider”.

Oleksandr Timoșenko: regimul președintelui ucrainian Viktor Ianukovici urmărește „să o distrugă fizic” pe Iulia Timoșenko

Oleksandr Timoșenko, soțul liderei întemnițate a opoziției ucrainiene, a spus că regimul președintelui ucrainian Viktor Ianukovici urmărește „să o distrugă fizic” pe Iulia Timoșenko.
Oleksandr Timoșenko, care a obținut azil politic în Cehia săptămâna trecută, a declarat ieri Europei Libere că și-a părăsit țara pentru că autoritățile de la Kiev au început să folosească „metode” murdare împotriva lui și a familiei sale, încercând să o șantajeze pe Iulia.
Iulia Timoșenko a fost condamnată în luna octombrie la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

Statele Unite condamnă verdictul Teheranului de pedeapsâ cu moartea pronunțat împotriva unui cetățean american de origine iraniană

Un cetățean american de origine iraniană a fost condamnat la moarte în Iran pentru că ar fi spionat în slujba serviciilor secrete americane. Amir Mirza Hekmati, de 28 de ani, s-a născut în Statele Unite în familia unor imigranți iranieni și a lucrat ca translator pentru pușcașii marini americani.
Alan Eyre, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a spus că dacă știrea este reală, guvernul american condamnă verdictul. Oficialul american a mai spus că Iranul și-a făcut un obicei din a arunca în închisoare din motive politice „cetățeni americani nevinovați”.

Un tînăr musulman originar din Kosovo a fost învinuit în Statele Unite de pregătirea unor atacuri împotriva unor companii și a unei stații de poliție din statul Florida

Un musulman de 25 de ani născut în Kosovo a fost învinuit că ar fi vrut să obțină arme și bombe pentru atacuri împotriva unor companii și unei stații de poliție din statul american Florida.
Sami Osmakac, care are cetățenie americană, va fi judecat sub acuzație de tentativă de folosire a armelor de distrugere în masă.
El fusese arestat sâmbătă într-o operațiune în care un agent FBI poza în dealer de armament.
Potrivit relatării Reuter, Osmakac s-a lăudat agentului sub acoperire că nu se teme înaintea atacurilor, fiindcă este gata să moară „în felul islamic”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG