Linkuri accesibilitate

Ştiri

Aproximativ 60.000 de persoane care continuă să fie izolate sub straturi de zăpadă înalte de peste 6 metri în județele Buzău şi Vrancea din România

Temperaturile coborâte cauzat moartea a peste 400 de persoane in Europa, majoritatea în Ucraina. în Polonia numărul celor decedaţi a ajuns la 82, iar în România la cel puţin 13 victime. Jandarmii şi pompierii militari au intervenit pentru a ajuta aproximativ 60.000 de persoane care continuă să fie izolate sub straturi de zăpadă înalte de peste 6 metri în județele Buzău şi Vrancea.

Partidul Liberal nu va vota pentru un candidat la preşedinţie care să fie departe de valorile sale

Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a anunțat că această formațiune politică nu va vota pentru un candidat la preşedinţie care să fie departe de valorile sale. Mihai Ghimpu a criticat multe din nerealizările Alianţei pentru Integrare Europeană şi a spus că o mare parte din vină pentru actuala situaţie o are influenţa politică de la Moscova.

Serviciul hidrometeorologic de la Chişinău a instituit codul roşu pentru temperaturile extrem de joase anunţate pentru mîine şi poimîine în nordul Republicii Moldova

Serviciul hidrometeorologic de la Chişinău a instituit codul roşu pentru temperaturile extrem de joase anunţate pentru mîine şi poimîine în nordul Republicii Moldova. Sunt sub cod roşu zonele Edineţ, Ocniţa, Donduşeni, Rîşcani, Drochia, Soroca şi Bălţim, unde prognoza a anunțat o temperatură între minus 25 si minus 31 de grade Celsius.

CCA ar putea modifica legea audiovizualului pentru a sancţiona posturile de radio şi televiziune care comit greşeli de exprimare

Consiliul Coordonator al Audiovizualului de la Chişinău ar putea modifica legea audiovizualului pentru a sancţiona posturile de radio şi televiziune care comit greşeli de exprimare. Declaraţia a fost făcută de Mariana Onceanu Hadîrcă şi ea se bazează pe un raport de monitorizare întocmit de Academia de Ştiinţe a Moldovei. Potrivit raportului, situaţia cea mai dramatică în ceea ce priveste nerespectarea normelor lingvistice se refera la subtitrarea filmelor la unele posturi de televiziune. O astfel de monitorizare a fost făcută pentru prima dată în ultimii 6 ani.

Ministrul Justiţiei Oleg Efrim: Curtea Constituţională nu este în drept să blocheze reforma din sistemul de justiţie

Ministrul Justiţiei Oleg Efrim consideră că Curtea Constituţională nu este în drept să blocheze reforma din sistemul de justiţie, chiar dacă a decis ieri să nu permită lichidarea judecătoriilor economice. Agenția Info Prim Neo îl pe Oleg Efrim cu declarația că Parlamentul şi Guvernul se vor conforma deciziei Curții Constituţionale, dar că legislaţia trebuie modificată în aşa fel încit „să excludem obiecţiile acestei instanţe”.

Salariul mediu pe economie în Republica Moldova crescut în 2011 cu 11 procentw faţă de 2010

Salariul mediu pe economie în Republica Moldova crescut în 2011 cu 11 procentw faţă de 2010, a anunţat Biroul Naţional de Statistică, ajungînd la 3193 de lei – adică 201 euro. În sfera bugetară, salariul mediu a crescut cu peste 10 procente faţă de anul 2010. Datele nu cuprind situaţia din raioanele din partea stingă a Nistrului şi din Tighina, precizează agenţia Moldpres.

Ambasadorul rus la ONU: preşedinţia irlandeză a OSCE trebuie să ia în seamă noile realităţi geopolitice atunci cînd discută problema conflictelor îngheţate

Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a declarat că preşedinţia irlandeză a OSCE trebuie să ia în seamă noile realităţi geopolitice atunci cînd discută problema conflictelor îngheţate din fostul spaţiu sovietic. „Sperăm ca activitatea OSCE în acest domeniu în 2012 să se bazeze pe principiile consensului, al legilor internaţionale, al rezolvării paşnice prin negocieri în actualele formate, iar folosirea forţei este de ne acceptat”.

Ministrul irlandez de externe a declarat că una din priorităţile sale la conducerea OSCE este rezolvarea conflictelor „îngheţate” din fostul spaţiu sovietic

Elveţia si Serbia vor deţine preşedinţia prin rotaţie a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa în 2014 şi în 2015, au decis astăzi cele 56 de ţări care fac parte din OSCE. În acest moment preşedinţia Organizației e deţinută de Irlanda. Ministrul irlandez de externe a declarat că una din priorităţile sale la conducerea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa este rezolvarea conflictelor „îngheţate” din fostul spaţiu sovietic.

Poliţia spaniolă a arestat un bărbat acuzat în Serbia de implicare în asasinarea premierului sârb Zoran Djindjic în 2003

Poliţia spaniolă a arestat un bărbat acuzat în Serbia de implicare în asasinarea premierului sârb Zoran Djindjic în 2003. Vladimir Milisavljevic a fost condamnat în Serbia la 35 de ani de închisoare pentru asasinarea premierului şi la alţi 40 pentru alte infracţiuni. Împreună el au fost arestaţi la Valencia încă doi sîrbi căutaţi de poliţie in Serbia, Olanda şi Spania pentru crime grave.

Regele Abdulah al Arabiei Saudite a criticat veto-ul Rusiei şi al Chinei împotriva rezoluției ONU în legătură cu situaţia din Siria

Regele Abdulah al Arabiei Saudite a criticat veto-ul Rusiei şi al Chinei împotriva rezoluției ONU în legătură cu situaţia din Siria. Într-un discurs difuzat la televiziunea de statsuveranul saudit a spus că încrederea în Naţiunile Unite a fost grav afectată de acest veto, pe care l-a calficat drept o iniţiativă nefavorabilă”. Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a repetat că Moscova se va opune oricărei rezoluţii ONU ce ar putea duce la o intervenţie străină în Siria.

Cel puţin 25 de persoane au fost ucise şi altele 175 rănite în două atentate cu bombă în localitatea siriană Alep

Televiziunea de stat din Siria citează oficialităţi de la Damasc cu declarația că cel puţin 25 de persoane au fost ucise şi altele 175 rănite în două atentate cu bombă în localitatea Alep. Autorităţile au dat vina pe „bande teroriste înarmate”. La Homs, Potrivit informaţiilor activiştilor pentru apărarea drepturilor omului, armata a desfăşurat tancuri la Homs, iar forţele de securitate îşi continuă ofensiva împotriva forţelor opoziţiei. Se estimează că peste 5000 de oameni au fost ucişi de la începutul protestelor împotriva regimului preşedintelui Başar al-Assad, în martie 2011.

Poliţia a intervenit în forţă la Atena împotriva manifestanților care protesetază împotriva măsurilor de securitate impuse de noul guvern grec

Poliţia a intervenit în forţă la Atena împotriva manifestanților care protesetază împotriva măsurilor de securitate impuse de noul guvern grec, pentru a evita intrarea ţării în incapacitate de plată. Se pare încă că noul pachet de austeritate, care prevede între altele reducerea cu 22 % a salariilor bugetarilor, concedieri şi privatizări, nu este suficient pentru ca Fondul Monetar Internațional şi Uniunea Europeană să elibereze un ajutor financiar de 130 de miliarde de euro pentru Grecia.

Un ofițer din armata Rusiei a fost condamnat pentru spionaj în favoarea CIA

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunţat că un ofiţer din armata rusă a fost găsit vinovat de spionaj în favoarea Agenţiei Centrale de Informaţii a Statelor Unite-CIA, şi condamnat la 13 ani de închisoare. FSB susține că locotenentul colonelul Vladimir Nestereț şi-ar fi recunoscut vinovăţia, spunind că ar fi oferit informaţii americanilor în legaturile cu rachetele balistice ruseşti „pentru bani gheaţă” .

Marina rusă va fi fi dotată în vară cu încă două submarine nucleare

Ministrul rus al apărarii Anatoly Serdiukov a anunţat ieri că marina rusă va fi dotată cu încă 2 submarine nucleare în această vară. Ele vor fi avea la botd rachete cu rază lungă de acţiune Bulava, capabile să atingă ţinte aflate la 8000 de km distanţă.

Autorităţile din oraşul Barnaul, Rusia, au interzis protestele antiguvernamentale în care sunt folosite jucării

Autorităţile din oraşul Barnaul, Rusia, au interzis protestele antiguvernamentale în care sunt folosite jucării. Amplasarea de jucării în oraş are nevoie de aprobarea autorităţilor locale. Decizia vine după ce luna trecută, oamenii au lăsat pe străzi şi în pieţe publice mii de jucării, ursuleţi si figurine Lego, cu sloganuri împotriva guvernului şi cerînd alegeri prezidenţiale libere şi corecte. După adoptarea acestei legislații, protestele cu jucării au devenit aproape imposibile, pentru că dacă nu obțin apobările necesare organizatorii sunt aduşi în fața instanțelor.

167 de școli și grădinițe din 19 raioane sunt închise din cauza drumurilor blocate de nămeți și a frigului din sălile de clasă

167 de școli și grădinițe din 19 raioane sunt închise și astăzi din cauza drumurilor blocate de nămeți și a frigului din sălile de clasă – relatează Moldpres, cu trimitere la datele Ministerului Educației. În raionul Glodeni și în atonomia găgăuză sunt închise toate școlile.
Autoritățile au mai anunțat că din cauza frigului din încăperi durata orei de studiu a fost redusă la 30-35 de minute în 75 de școli din 11 raioane și din municipiul Chișinău.
Moldpres spune că la universitățile de stat din Chișinău, Bălți și Cahul au fost anulate unele cursuri pentru anii mai mici și au fost scurtate orele de studiu.

Grevă sindicală de 48 de ore în Grecia ca protest față de ultimul „pachet de austeritate”

În Grecia sindicatele din sectorul privat și bugetar au început o grevă de 48 de ore în semn de protest față de măsurile de austeritate promise de guvern creditorilor internaționali.
Greviștii își propun să închidă transportul în comun, școlile, serviciile de ferry-boat, tribunalele, muzeele și birourile guvernamentale. Spitalele lucrează numai cu personal de urgență.
Sindicatele nu acceptă cel mai recent „pachet de austeritate” adoptat la Atena, care include reducerea cu 22% a salariilor în sectorul bugetar, concedieri, privatizări și noi impozite.
Aceste măsuri, percepute de protestatari ca nedrepte, sunt considerate insuficiente de miniștrii din UE, care au anunțat ieri că Grecia trebuie să adopte reduceri de cheltuieli și mai drastice pentru a primi un credit vital de 130 de miliarde de euro.

Fosta candidată la președinția regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, Alla Dzhioyeva a fost internată în urma unei crize cardiace

Fosta candidată la președinția regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud, Alla Dzhioyeva, se află în stare „gravă dar stabilă” la un spital din Tshinvali, unde a fost internată ieri. Medicii spun că a suferit o „criză hipertensivă”, dar circulă informații contradictorii despre ce anume a provocat îmbolnăvirea. O colaboratoare a fostei candidate a spus că Dzhioyeva și-a pierdut cunoștința după ce ea și staff-ul ei electoral au fost atacați de forțele de securitate.
Ministerul de interne al Osetiei de Sud neagă această informație.
Dzhioyeva a fost considerată un timp câștigătoarea alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut, dar rezultatul final l-a dat învingător pe rivalul ei. Dzhioyeva plănuia să organizeze astăzi o „învestire” de protest în funcția de președintă.

Explozii înregistrate în Siria la Aleppo împotriva unor baze ale forțelor de securitate

Presa siriană de stat spune că în orașul Aleppo din nordul Siriei au avut loc astăzi două explozii soldate cu 11 morți și mulți răniți, inclusiv copii. Activiștii antiguvernamentali spun că la Aleppo s-ar fi produs trei explozii, dintre care două au avut ca țintă bazele forțelor de securitate.
Orașul Aleppo a fost până acum liniștit față de alte orașe siriene în care au loc din martie anul trecut proteste împotriva regimului președintelui Bashar al-Assad.
Tot astăzi, activiștii sirieni au informat că regimul a trimis tancuri într-un cartier din orașul Homs, unde au avut loc în ultimele zile bombardamente și alte forme de atacuri împotriva protestatarilor.

Hamid Karzai a prelungit până la 9 martie termenul predării de către forțele străine a controlului asupra închisorii Bagram în Afganistan

Președintele afgan Hamid Karzai a prelungit până la 9 martie termenul predării de către forțele străine a controlului asupra închisorii Bagram.Termenul inițial a expirat la 5 februarie.
Într-o declarație a biroului de presă al lui Karzai se spune că aproape 600 de deținuți au fost predați până acum autorităților afgane – dar controlul afgan asupra închisorilor este incomplet.
Președinția afgană s-a plâns joi că „partea americană nu cooperează” în proces și a anunțat că guvernul suspendă „toate operațiunile legale și juridice” la închisori.

Guvernul moldovean face apel la solidaritatea populației în condițiile temperaturilor extrem de joase prognozate pentru zilele următoare

Guvernul a cerut moldovenilor să dea dovadă de mai multă solidaritate în aceste zile geroase. Ministrul muncii Valentina Buliga a spus ieri că nu doar funcționarii publici, ci și oamenii de rând ar trebui să aibă grijă de oamenii în vârstă, singuri sau nevoiași. Potrivit Moldpres, Buliga a recomandat ca oamenii care trăiesc în locuințe avariate să fie mutați în centre speciale pe perioada gerului.
Meteorologii au confirmat ieri prognoza de vreme extrem de geroasă pentru următoarele șapte zile, avertizând că în nordul țării temperaturile pot coborî noaptea până la -29 de grade – iar în restul țării până la -24.

Ambasadorul Statelor Unite William Moser a pledat la Chișinău pentru adoptarea Legii împotriva discriminării minorităților sexuale

Ambasadorul Statelor Unite William Moser i-a îndemnat pe politicienii de la Chișinău să adopte legea antidiscriminare cu sintagma „orientare sexuală” cu tot. Vorbind ieri cu studenții la Chișinău, ambasadorul a prezentat succesele din ultima vreme în eliminarea discriminării minorităților sexuale în Statele Unite și a spus că protejarea prin lege a fiecărei comunități este importantă pentru fiecare societate democratică.
Este prima oară când un ambasador american cere în mod public apărarea minorităților sexuale din Moldova, unde sub presiunea cercurilor conservatoare, religioase, guvernul a retras proiectul legii antidiscriminare din Parlament.

Președinția irlandeză a OSCE a repetat că rezolvarea conflictului transnistrean se numără printre prioritățile sale

Președinția irlandeză a OSCE a reiterat că rezolvarea conflictului transnistrean se numără printre prioritățile sale. Vorbind la sediul ONU din New York, vicepremierul Irlandei, Eamon Gilmore, a spus că în anul curent, când țara sa este președinta OSCE, se va ocupa mai ales de conflictele din zona organizației, adică de cel transnistrean, de Abhazia și Osetia de Sud și de Nagorno-Karabah.
Negocierile în format 5+2 în chestiunea transnistreană, reluate anul trecut după o pauză de aproape șase ani, vor continua luna viitoare la Dublin.

Miniștrii de finanțe din zona euro au suspendat aseară luarea unei decizii în privința noului împrumut de salvare pentru Grecia

Miniștrii de finanțe din zona euro au suspendat aseară luarea unei decizii în privința noului împrumut de salvare pentru Grecia și au prezentat un set de condiții pe care Atena trebuie să le îndeplinească până la 15 februarie.
Șeful zonei euro, Jean-Claude Juncker, a spus că mai întâi Parlamentul grec trebuie să aprobe duminică noile înțelegeri dintre guvern și creditorii internaționali. A doua condiție este ca Grecia să facă reduceri bugetare suplimentare de 325 de milioane de euro în 2012, iar ultima, ca liderii partidelor din Grecia să dea asigurări că măsurile de austeritate nu vor rămâne pe hârtie, ci vor fi aplicate.
Grecia are nevoie de un nou împrumut de 130 de miliarde de euro, altfel riscă să intre în incapacitate de plată în martie.

La București a fost investit noul guvern condus de Mihai Răzvan Ungureanu

România are un nou guvern condus de fostul ministru de externe, fost șef al serviciilor de informații externe, Mihai Răzvan Ungureanu. Vorbind aseară la ceremonia de învestire, președintele Traian Băsescu a spus că noul guvern, în care nici un ministru nu are mai mult de 45 de ani, reprezintă un semnal al schimbării de generație politică în România.
Băsescu a lăudat vechiul guvern al premierului Emil Boc, dar a spus că așteaptă de la noul cabinet mai multă transparență, mai ales în ce privește cheltuirea banilor publici.
Emil Boc și-a dat demisia la începutul săptămânii, în urma unor proteste de stradă cu participare în general redusă, dar perseverente.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG