Linkuri accesibilitate

Ştiri

Premierul rus Vladimir Putin a refuzat să se întâlneasă cu un grup de observatori electorali ai Consiliului Europe

Premierul rus Vladimir Putin a refuzat să se întâlneasă cu un grup de observatori electorali ai Consiliului Europei, motivul oficial fiind agenda foarte încărcată a şefului guvernului de la Moscova. Agenția Interfax îl citează pe şeful misiunii de observatori OSCE Tiny Kox cu declarația că echipa sa s-a întâlnit cu ceilalți patru candidați la alegerile prezidențiale de la 4 martie, care s-au plâns că Putin se foloseşte de resursele statului în campania electorală. Candidații au mai vorbit echipei de observatori despre încrederea scăzută. OSCE şi comunitatea internațională au declarat că alegerile parlamentare de la 4 decembrie 2011 au fost marcate de numeroase neregularități, iar scrutinul a fost urmate de ample demonstrații de protest. Vladimir Putin, care e liderul partidului Rusia Unitã a acuzat la vremea respectivă Departamentul de Stat american şi pe noul ambasador al Statelor Unite la Moscova cã ar încuraja pe față opoziția să organizee proteste anti-regim. Putin este favorit la alegerile prezidențiale din martie viitorului scrutin, dar rata sa de popularitate e în scãdere.

Peste 600 de persoane au murit din cauza frigului în Europa, numărul cel mai mare de decese fiind înregistrat în Ucraina.

În ultimele 24 de ore în România s-au înregistrat încã 8 decese din cauza frigului şi a viscolului, numarul total al victimelor gerului din aceasta iarnă ajungând la 65. În Europa, peste 600 de persoane au murit din cauza frigului, numărul cel mai mare de decese fiind înregistratîn Ucraina.

Proteste în România împotriva acordului internațional de combatere a pirateriei on line

În România sunt programate pentru sâmbătă proteste împotriva unui controversat acord de combatere a pirateriei, numit ACTA. Potrivit site-ului Hotnews.ro, la Bucureşti şi-au anunțat participarea prin rețelele de socializare peste 40 de mii de persoane, iar la Cluj 35 de mii. Mitinguri similare au fost anunțate şi în alte oraşe româneşti. România şi alte 22 de țări din cele 27 ale Uniunii Europene au semnat acordul ACTA, care pentru a intra în vigoare trebuie ratificat de parlamentele țărilor semnatare. Vineri, Germania a anunțat că amână ratificarea acordului, iar în timp ce Polonia, Cehia şi Slovacia au spus ca nu îl vor ratifica.

Pentru prima oară în 20 de ani, apele Dunării au îngheţat în dreptul portului Silistra din Bulgaria

Pentru prima oară în 20 de ani, apele Dunării au îngheţat în dreptul portului Silistra din Bulgaria. Navigaţia pe Dunăre în partea bulgară este complet întreruptă începînd de miercuri, iar vasele au fost trase in porturi sau pe canalele adiacente. Bulgaria nu are echipamentele necesare pentru a sparge ghiaţa.

Autorităţile egiptene au avertizat că Egiptul ar putea să fie ținta unor atacuri menite să arunce „ţara în haos”

Autorităţile egiptene au avertizat că Egiptul ar putea să fie ținta unor atacuri menite să arunce „ţara în haos” în preajma aniversării a unui an de la revolta ce l-a alungat de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak. Într-o declarație dată publicităţii noaptea trecută, liderii militari ai Egiptului afirmă că nu vor ceda presiunilor şi nu vor permite instalarea haosului şi a distrugerilor. Declaraţia liderilor militari nu pomeneşte sursa acestei amenințâri la adresa securității Egiptului. La demonstrațiile de la Cairo, protestatarii cer grăbirea aplicării reformelor democratice şi a tranziţiei către o autoritate civilă.

Un nou protest PCRM anti-guvernamental la Chişinău

Membri şi simpatizanţi ai PCRM protestează şi astăzi în centrul Chişinăului, scandând „Alianţa marş afară" şi „Jos guvernarea". Sunt prezente la protest câteva sute de persoane. Opoziţia comunistă aduce critici dure la adresa Alianței pentru Integrare Europeană. Liderii comuniştilor au anunţat că au de gînd să se alăture forţelor Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei, în frunte cu fostul lider creştin-democrat Iurie Roşca. Comitetul organizează proteste de câteva săptămâni în Piața Marii Adunări Naţionale, numai că în fiecare zi de duminică.

Reprezentanții guvernării au declarat cu mai multe ocazii că opoziţia are dreptul să-şi exprime poziţia, dar fără să încalce legea. Să mai precizăm că PCRM a început să picheteze şi instituţiile statului: a mers la guvern, la parlament , la reşedinţa de stat. Ei spun că se vor opri doar atunci cînd parlamentul va fi dizolvat şi vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

La aceste acţiuni de protest se pare ca vin aceleaşi feţe: vine lume în etate dar vin şi foarte mulţi tineri, majoritatea dintre ei purtînd pancarte care cheamă la demisia actualei guvernări. (Valentina Ursu)

Ştire în curs de actualizare.

Anul agricol 2012 va fi unul dificil în Republica Moldova, a anunțat ieri ministrul agriculturii Vasile Bumacov

Anul agricol 2012 va fi unul dificil în Republica Moldova, a anunțat ieri la Clubul de presă ministrul agriculturii Vasile Bumacov, din cauza secetei din aceasta toamna şi a gerului din aceasta iarnă. Potrivit ministrului in acest an Moldova nu avea ce grîu să exporte pentru că va trebui mai întii să acopere consumul intern. Mai mult, ministrul agriculturii a spus că va fi nevoie să se faca apel la rezerva de stat pentru grîu tocmai pentru a putea asigura consumul din ţară.

AIE renunță pentru moment la referendumul pentru amendarea Constituţiei

Liderii partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană au anunţat că renunță pentru moment la referendumul pentru amendarea Constituţiei. Data la care deputaţii vor încerca încă o dată să aleaga preşedintele ţării va fi stabilită în prima şedinţă a parlamentului planificata pentru 16 februarie. Alianţa nu a discutat însă pînă în acest moment o candidatură pentru preşedinţie. Atât liderul democraţilor Marian Lupu cît şi liderul liberal democraţilor Vlad Filat au spus că în perspectivă va fi nevoie de amendarea Constituţiei. Liderul liberalilor Mihai Ghimpu declarat Europei Libere înainte de acest anunț că el nu este de acord cu ideea renunţării la referendum şi că partidul său va aştepta să vadă ce propunere vor face colegii de alianţă, şi că liberalii nu vor accepta un preşedinte „păpuşă”. În acelaşi interviu, Mihai Ghimpu a spus ca actuala criză politică din Moldova s-ar datora şi rolului jucat de Moscova in politica moldovenească.

Secretarul general al ONU a condamnat atacurile sinucigaşe de la Alep, în Siria

Secretarul general al Naţiunilor Unite Ban Ki Moon a condamnat atacurile sinucigaşe de ieri de la Alep, Siria, în care 28 de oameni au fost ucişi şi alţi aproape 250 răniţi. Autorităţile au dat vina pentru atacuri pe „bandele inarmate teroriste”. Atacurile de la Alep vin în timp ce forţele regimului preşedintelui Bashar al Assad îşi continuă ofensiva la Homs împotriva protestatarilor anti-regim. Potrivit activistilor sirieni, săptămâna trecută cîteva sute de oameni au fost uciş la Homs. Violenţele s-au extins şi în Libanul învecinat între suporteri şi oponenţi ai preşedintelui Bashar al Assad.

Parlamentul grec a început dezbaterea planului de austeritate aprobat ieri noapte de guvernul de la Atena

Parlamentul grec a început dezbaterea planului de austeritate aprobat ieri noapte de guvernul de la Atena. Votul final este aşteptat mâine. Premierul Lucas Papademos a cerut din nou grecilor să accepte noile măsuri, pentru că fără ajutorul fiannciar internațional de 130 de miiarde de euro de care depinde aplicarea austerității, Grecia va intra peste câteva săptămâni în incapacitate de plată. Vineri, sindicatele au organizat o grevă de 48 de ore împotriva noilor măsuri de austeritate, iar la Atena au avut loc ciocniri între protestatari si forţele de ordine.

Preşedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad a declarat că Iranul va anunţa succese foarte importante în legătură cu programul său nuclear

Preşedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad a declarat că Iranul va anunţa succese foarte importante în legătură cu programul său nuclear. Într-o intervenţie televizată, Ahmadinejad a spus că „în zilele urmatoare vom fi martorii deschiderii şi începerii operaţiunilor la noi proiecte nucleare iraniene”. Declaraţia a fost făcută la un miting de aniversare a 33 de ani de la victoria revoluţiei islamice. În centrul Teheranului a fost amplasat o copie în mărime naturală a unui avion fără pilot american capturat de armata iraniană în luna decembrie în apropiere de graniţa cu Afganistanul.

Convorbiri NATO-azere despre rutele spre şi din Afganistan

Emisarul Alianţei Nord Atlantice în Caucazul de Sud si Asia Centrală James Appathurai s-a aflat ieri la Baku, în Azerbaigian, unde a avut convorbiri cu preşedintele Ilham Aliev despre rutele folosite de NATO spre şi din Afganistan. 30 % din aprovizionarea trupelor NATO din această țară se face prin tranzitarea Azerbaigian. Pe agenda discuțiilor s-au aflat şi chestiuni legate de summitul NATO programat să aibă loc în luna mai la Chicago, şi la care a fost invitat oficial şi preşedintele Aliev.

Miting pro-Putin la Chita, în Siberia

În localitatea Chita din Siberia, aproximativ 2000 de persoane au luat parte la un miting în favoarea premierului Vladimir Putin şi a candidaturii sale la preşedinţia Rusiei, înfruntînd temperaturi de minus 30 de grade celsius. Mitingul a fost organizat de sindicatele din regiune si s-a desfăşurat sub lozinca „Pentru o Rusie puternică, stabilă şi suverană”.

Aproximativ 60.000 de persoane care continuă să fie izolate sub straturi de zăpadă înalte de peste 6 metri în județele Buzău şi Vrancea din România

Temperaturile coborâte cauzat moartea a peste 400 de persoane in Europa, majoritatea în Ucraina. în Polonia numărul celor decedaţi a ajuns la 82, iar în România la cel puţin 13 victime. Jandarmii şi pompierii militari au intervenit pentru a ajuta aproximativ 60.000 de persoane care continuă să fie izolate sub straturi de zăpadă înalte de peste 6 metri în județele Buzău şi Vrancea.

Partidul Liberal nu va vota pentru un candidat la preşedinţie care să fie departe de valorile sale

Într-un interviu pentru radio Europa Liberă, liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a anunțat că această formațiune politică nu va vota pentru un candidat la preşedinţie care să fie departe de valorile sale. Mihai Ghimpu a criticat multe din nerealizările Alianţei pentru Integrare Europeană şi a spus că o mare parte din vină pentru actuala situaţie o are influenţa politică de la Moscova.

Serviciul hidrometeorologic de la Chişinău a instituit codul roşu pentru temperaturile extrem de joase anunţate pentru mîine şi poimîine în nordul Republicii Moldova

Serviciul hidrometeorologic de la Chişinău a instituit codul roşu pentru temperaturile extrem de joase anunţate pentru mîine şi poimîine în nordul Republicii Moldova. Sunt sub cod roşu zonele Edineţ, Ocniţa, Donduşeni, Rîşcani, Drochia, Soroca şi Bălţim, unde prognoza a anunțat o temperatură între minus 25 si minus 31 de grade Celsius.

CCA ar putea modifica legea audiovizualului pentru a sancţiona posturile de radio şi televiziune care comit greşeli de exprimare

Consiliul Coordonator al Audiovizualului de la Chişinău ar putea modifica legea audiovizualului pentru a sancţiona posturile de radio şi televiziune care comit greşeli de exprimare. Declaraţia a fost făcută de Mariana Onceanu Hadîrcă şi ea se bazează pe un raport de monitorizare întocmit de Academia de Ştiinţe a Moldovei. Potrivit raportului, situaţia cea mai dramatică în ceea ce priveste nerespectarea normelor lingvistice se refera la subtitrarea filmelor la unele posturi de televiziune. O astfel de monitorizare a fost făcută pentru prima dată în ultimii 6 ani.

Ministrul Justiţiei Oleg Efrim: Curtea Constituţională nu este în drept să blocheze reforma din sistemul de justiţie

Ministrul Justiţiei Oleg Efrim consideră că Curtea Constituţională nu este în drept să blocheze reforma din sistemul de justiţie, chiar dacă a decis ieri să nu permită lichidarea judecătoriilor economice. Agenția Info Prim Neo îl pe Oleg Efrim cu declarația că Parlamentul şi Guvernul se vor conforma deciziei Curții Constituţionale, dar că legislaţia trebuie modificată în aşa fel încit „să excludem obiecţiile acestei instanţe”.

Salariul mediu pe economie în Republica Moldova crescut în 2011 cu 11 procentw faţă de 2010

Salariul mediu pe economie în Republica Moldova crescut în 2011 cu 11 procentw faţă de 2010, a anunţat Biroul Naţional de Statistică, ajungînd la 3193 de lei – adică 201 euro. În sfera bugetară, salariul mediu a crescut cu peste 10 procente faţă de anul 2010. Datele nu cuprind situaţia din raioanele din partea stingă a Nistrului şi din Tighina, precizează agenţia Moldpres.

Ambasadorul rus la ONU: preşedinţia irlandeză a OSCE trebuie să ia în seamă noile realităţi geopolitice atunci cînd discută problema conflictelor îngheţate

Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a declarat că preşedinţia irlandeză a OSCE trebuie să ia în seamă noile realităţi geopolitice atunci cînd discută problema conflictelor îngheţate din fostul spaţiu sovietic. „Sperăm ca activitatea OSCE în acest domeniu în 2012 să se bazeze pe principiile consensului, al legilor internaţionale, al rezolvării paşnice prin negocieri în actualele formate, iar folosirea forţei este de ne acceptat”.

Ministrul irlandez de externe a declarat că una din priorităţile sale la conducerea OSCE este rezolvarea conflictelor „îngheţate” din fostul spaţiu sovietic

Elveţia si Serbia vor deţine preşedinţia prin rotaţie a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa în 2014 şi în 2015, au decis astăzi cele 56 de ţări care fac parte din OSCE. În acest moment preşedinţia Organizației e deţinută de Irlanda. Ministrul irlandez de externe a declarat că una din priorităţile sale la conducerea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa este rezolvarea conflictelor „îngheţate” din fostul spaţiu sovietic.

Poliţia spaniolă a arestat un bărbat acuzat în Serbia de implicare în asasinarea premierului sârb Zoran Djindjic în 2003

Poliţia spaniolă a arestat un bărbat acuzat în Serbia de implicare în asasinarea premierului sârb Zoran Djindjic în 2003. Vladimir Milisavljevic a fost condamnat în Serbia la 35 de ani de închisoare pentru asasinarea premierului şi la alţi 40 pentru alte infracţiuni. Împreună el au fost arestaţi la Valencia încă doi sîrbi căutaţi de poliţie in Serbia, Olanda şi Spania pentru crime grave.

Regele Abdulah al Arabiei Saudite a criticat veto-ul Rusiei şi al Chinei împotriva rezoluției ONU în legătură cu situaţia din Siria

Regele Abdulah al Arabiei Saudite a criticat veto-ul Rusiei şi al Chinei împotriva rezoluției ONU în legătură cu situaţia din Siria. Într-un discurs difuzat la televiziunea de statsuveranul saudit a spus că încrederea în Naţiunile Unite a fost grav afectată de acest veto, pe care l-a calficat drept o iniţiativă nefavorabilă”. Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a repetat că Moscova se va opune oricărei rezoluţii ONU ce ar putea duce la o intervenţie străină în Siria.

Cel puţin 25 de persoane au fost ucise şi altele 175 rănite în două atentate cu bombă în localitatea siriană Alep

Televiziunea de stat din Siria citează oficialităţi de la Damasc cu declarația că cel puţin 25 de persoane au fost ucise şi altele 175 rănite în două atentate cu bombă în localitatea Alep. Autorităţile au dat vina pe „bande teroriste înarmate”. La Homs, Potrivit informaţiilor activiştilor pentru apărarea drepturilor omului, armata a desfăşurat tancuri la Homs, iar forţele de securitate îşi continuă ofensiva împotriva forţelor opoziţiei. Se estimează că peste 5000 de oameni au fost ucişi de la începutul protestelor împotriva regimului preşedintelui Başar al-Assad, în martie 2011.

Poliţia a intervenit în forţă la Atena împotriva manifestanților care protesetază împotriva măsurilor de securitate impuse de noul guvern grec

Poliţia a intervenit în forţă la Atena împotriva manifestanților care protesetază împotriva măsurilor de securitate impuse de noul guvern grec, pentru a evita intrarea ţării în incapacitate de plată. Se pare încă că noul pachet de austeritate, care prevede între altele reducerea cu 22 % a salariilor bugetarilor, concedieri şi privatizări, nu este suficient pentru ca Fondul Monetar Internațional şi Uniunea Europeană să elibereze un ajutor financiar de 130 de miliarde de euro pentru Grecia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG