Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ministerul Justiţiei propune restabilirea instanţelor specializate, ca urmare a obiecţiilor Curţii Constituţionale

Ministerul Justiţiei a propus, ca urmare a obiecţiilor Curţii Constituţionale, restabilirea tribunalelor speciale sub denumirea de instanţe specializate – militară şi comercială. În opinia Ministerului Justiţiei, această denumire reflectă cel mai bine categoria de dosare pe care aceste instanţe urmează să le gestioneze. Agenţia Info-Prim Neo mai relatează că se menţine propunerea de desfiinţare a Curţii de Apel Economice.

ONU oferă 70 de mii de dolari pentru acordarea ajutorului de primă necesitate oamenilor afectaţi de temperaturile scăzute în Moldova

Organizaţia Naţiunilor Unite oferă 70 de mii de dolari SUA pentru acordarea ajutorului de primă necesitate oamenilor afectaţi de temperaturile scăzute în Moldova. Ajutorul vine ca răspuns la solicitarea de asistenţă din partea Guvernului Republicii Moldova, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al PNUD.

Potrivit datelor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, zilnic sunt înregistrate cel puţin 20 de persoane cu hipotermie, numărul incendiilor în locuinţe este în creştere, iar multe localităţi, în special din sudul ţării, au rămas fără curent electric din cauza deteriorării liniilor de electricitate.

SUA a condamnat drept „laşe” tentativele de atentate împotriva unor diplomaţi israelieni

Secretarul de stat american Hillary Clinton a condamnat drept „laşe” tentativele de atentate de astăzi împotriva unor diplomaţi israelieni şi a oferit sprijinul Statelor Unite pentru orice investigaţie.

Premierul Israelina Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul de a fi în spatele atentatelor de astăzi, organizate în Georgia si India.

La New Delhi a explodat o bombă sub o maşină diplomatică israeliană. Soţia unui diplomat şi şoferul au fost răniţi. La Tbilisi, a fost descoperită şi îndepărtată o bombă amplasată tot sub o maşină diplomatică israeliană.

Tentative similare au fost dejucate luna trecută în Azerbaidjan şi Tailanda. Tensiunile dintre Israel şi Iran sunt extrem de mari, provocate de temerile că programul nuclear iranian ar avea şi o componentă militară.

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay constată o „escaladare accentuată” a violenţelor în Siria, după vetoul Rusiei şi Chinei

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay a declarat în adunarea generală ONU că în Siria, în ultimele săptămâni, a avut loc o „escaladare accentuată” a violenţelor.
Dna Pillay a mai afirmat că autorităţile siriene au fost încurajate să reacţioneze cu atâta violenţă împotriva protestatarilor de vetoul pus în februarie de Rusia şi China împotriva unei rezoluţii ONU care condamna degradarea situaţiei din Siria.

Sârbii din Kosovo au anunţat că nu renunţă la referendumul privind legitimitatea statului Kosovo

Sârbii din Kosovo au anunţat că nu renunţă la controversatul referendum pe care intenţionează să-l organizeze marţi şi miercuri şi la care se va pune o singură întrebare „Acceptaţi instituţiile create de aşa-numita republică Kosovo, cu capitala la Pristina?”
Ideea referendumului a fost criticată de Uniunea Europeană dar şi de Serbia, preşedintele Boris Tadic atrăgând atenţia că nu va ajuta la rezolvarea crizei dintre minoritatea sârbă şi albanezii din regiune.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu spune că nu mai este dispus să lupte pentru AIE în defavoarea PL

Într-o conferinţă de presă, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că nu mai este dispus să lupte pentru Alianţa pentru Integrare Europeană în defavoarea PL şi că partidul său se retrage din eforturile de identificare a unui candidat apolitic pentru funcţia de preşedinte al ţării.

„Dacă propun un candidat care merită, noi vom vota. Nu vor propune, înseamnă că vom respinge până nu va fi candidatul potrivit”, a mai spus Mihai Ghimpu.

Mai mult, Mihai Ghimpu a declarat că a renunţat la perspectiva de a deveni speaker al parlamentului, aşa cum era prevăzut în acordul de constituire a Alianţei. De asemenea, Partidul Liberal nu mai susţine organizarea unui referendum pentru modificarea constituţiei şi cere ca aceste schimbări să se facă în parlament.

Salariile în Moldova au crescut în 2011, în termeni reali, cu 3,7%

Potrivit datelor Biroului National de Statistică, în 2011, salariile au crescut, în termeni reali, cu 3,7%.

In luna decembrie 2011, salariul mediu a fost de 3707,4 lei, cu 8,4% mai mult faţă de luna decembrie 2010.

În continuare, cele mai mari salarii sunt în domeniul bancar.

Terenurile agricole din R.Moldova se scumpesc, afirmă ministrul agriculturii, Vasile Bumacov

Terenurile agricole se scumpesc. În unele localităţi, timp de un an, preţurile chiar s-au dublat, a spus ministrul agriculturii şi industriei alimentare. Vasile Bumacov a remarcat, citat de agenţia Info-Prim Neo că, deşi vânzarea terenurilor agricole persoanelor sau companiilor străine este interzisă în Republica Moldova, tranzacţii de acest fel au loc prin intermediari. În Republica Moldova sunt 1,7 milioane hectare de terenuri agricole, dintre care 40 de mii sunt în proprietatea statului, restul constituind terenuri private.

Trei puncte de trecere la graniţa moldo-română au fost închise din cauza zăpezilor din România

Din cauza zăpezilor abundente care cad în România, au fost închise o serie de puncte de trecere cu Republica Moldova, pentru toate categoriile de vehicule. Este vorba de punctele de frontieră: Albiţa, Oancea şi Galaţi.

În România continua codul portocaliu de ninsori: cele două autostrăzi sunt închise , împreună cu 43 de drumuri naţionale şi 94 de drumuri judeţene. 54 de localităţi sunt isolate de zăpezi iar numărul victimelor se ridică acum la 74. Timp de două zile, şcolile sunt închise în mai multe judeţe, inclusive la Bucureşti.

Israelul acuză Iranul că ar în spatele atentatelor de astăzi, organizate în Georgia si India, împotriva unor diplomaţi israelieni

Premierul Israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul de a fi în spatele atentatelor de astăzi, organizate în Georgia si India, împotriva unor diplomaţi israelieni. La New Delhi a explodat o bombă sub o maşină diplomatică israeliană. Soţia unui diplomat şi şoferul au fost răniţi. La Tbilisi, a fost descoperită şi îndepărtată o bombă amplasată tot sub o maşină diplomatică israeliană. Tentative similare au fost dejucate luna trecută în Azerbaidjan şi Tailanda. Tensiunile dintre Israel şi Iran sunt extrem de mari, provocate de temerile că programul nuclear iranian ar avea şi o componentă militară.

Oficialităţile europene au salutat votul prin care parlamentul de la Atena a aprobat noile măsuri de austeritate

Oficialităţile europene au salutat votul prin care parlamentul de la Atena a aprobat noile măsuri de austeritate, care vor permite Greciei să primească un nou credit de miliarde de euro şi să evite din nou intrarea în incapacitate de plăţi. Este vorba de un nou credit de 130 de miliarde de euro. Comisarul europeană pentru economie, Olie Rehn a reamintit însă politicienilor greci că măsurile adoptate trebuie şi aplicate, ceea ce înseamnă o reducere a cheltuielilor bugetare cu 325 de milioane de euro.

Administraţia americană prezintă proiectulul de buget pe 2013, care prevede o creştere a impozitelor pe marile venituri

Administraţia americană îşi prezintă astăzi proiectul de buget pe 2013, care în linii mari prevede o creştere a investiţiilor în infrastructură, de exemplu, dar şi o creştere a impozitelor pe marile venituri. O politică fiscală criticată imediat de opoziţia republicană. În noiembrie, în Statele Unite au fost alegeri prezidenţiale, iar partidul republican este în plin proces de desemnare a candidatului care se va confrunta cu preşedintele Barack Obama.

Partidul Social-Democrat din România și-a înființat o reprezentanță la Chișinău

Cel mai mare partid de stânga din România, Partidul Social-Democrat, și-a înființat duminică o reprezentanță la Chișinău în perspectiva alegerilor parlamentare românești din toamnă.
Oficialii PSD prezenți la inaugurare au spus că partidul ar avea deja 90.000 de membri moldoveni.
PSD, partid de opoziție în actualul Parlament român, are asemenea filiale în mai multe țări europene unde locuiesc mulți români, ca Italia, Spania și Franța.

Președintele Turkmenistanului a cîștigat un nou mandat după alegerile de duminică

Președintele din Turkmenistan, Gurbanguly Berdymukhammedov, a câștigat un nou mandat aproape cu unanimitate de voturi. Comisia electorală din Turkmenistan a anunțat că după numărarea aproape tuturor buletinelor de vot de la alegerile de duminică, Berdymukhammedov a obținut 97,14% din voturi.
Rezultatul nu este considerat suprinzător în republica autocratică din Asia Centrală, unde Berdymuhammedov a concurat cu politicieni cvasinecunoscuți, iar procesul electoral a fost o simplă formalitate.
Berdymuhammedov conduce Turkmenistanul bogat în resurse energetice din 2006, când a murit președintele Saparmurat Niyazov.
La alegerile de duminică din Turkmenistan nu au fost invitați observatori occidentali.

Regep Tayyip Erdogan a fost externat din spital după o a doua intervenție chirurgicală

Premierul Turciei, Regep Tayyip Erdogan, a fost externat din spital după ceea ce oficialii spun că a fost a doua operație intestinală. Biroul de presă al lui Erdogan a spus că liderul în vârstă de 57 de ani a părăsit spitalul din Istanbul duminică seară, după o operație reușită care a durat 30 de minute.
Oficialii spun că intervenția fusese planificată dinainte și că reprezintă „sfârșitul tratamentului”.
Erdogan ar urma să se odihnească timp de câteva zile la reședința sa din Istanbul, după care își va relua munca.
Premierul turc, aflat la conducerea exectivului din 2002, a fost operat prima dată de polipi intestinali necancerigeni la 26 noiembrie anul trecut.

Premierul Pakistanului Yusuf Raza Gilani a fost inculpat oficial pentru ultraj

Premierul Pakistanului Yusuf Raza Gilani a fost inculpat oficial pentru ultraj, pentru că nu ar fi redeschis două mai vechi dosare de corupție în care figura președintele Asif Ali Zardari.
Gilani a pledat nevinovat. El a spus că acuzațiile sunt motivate politic și că președintele avea imunitate, ca șef al statului.
Dacă va fi găsit vinovat, Gilani ar putea fi condamnat la închisoare și își va pierde postul.
Analiștii spun că afacerea nu va duce la căderea guvernului, dar va paraliza în continuare structurile civile, mărind puterea armatei.

Trupele siriene și-au reluat ofensiva împotriva orașelor în care au loc demonstrații antiguvernamentale

Se relatează că trupele siriene și-au reluat ofensiva asupra unor orașe în care au loc proteste antiguvernamentale: Homs și Rastan, ca și asupra unor suburbii ale capitalei Damasc.
Ceva mai devreme, guvernul sirian respinsese categoric un plan de pace al Ligii Arabe. El prevedea începerea dialogului cu opoziția și trimiterea în Siria a pacificatorilor ONU.
Violențele din Siria au început în martie anul trecut și s-au soldat până acum cu 6000 de victime.

In campanie electorală Vladimir Putin promite alocații suplimentare pentru familiile cu copii numeroși

Într-un nou articol de campanie electorală premierul Rusiei, Vladimir Putin, a promis că dacă va fi ales președintele la alegerile de luna viitoare va reversa tedința scăderii dramatice a populației.
În articolul apărut astăzi în ziarul „Komsmolskaya Pravda”, Putin scrie că familiile cu trei și mai mulți copii ar trebui să primească o alocație suplimentară de 7000 de ruble pe lună, iar școlile ar trebui să fie accesibile tuturor copiilor.
Putin scrie că asemenea măsuri ar putea duce la un spor natural de populație de 10 milioane în următorii 50 de ani.
Premierul rus, care se mândrește cu stilul său de viață sportiv, i-a îndemnat de asemenea pe ruși să-și îngrijească mai bine sănătatea.

Talibanii din Afganistan recunosc că ministrul apărării din guvernul rebel a murit în urmă cu doi ani în Pakistan

Talibanii din Afganistan spun că fostul lor ministru al apărării a murit în urmă cu aproape doi ani într-o închisoare din Pakistan.
Obaidullah Akhund a fost unul din adjuncții mulahului Mohammad Omar în anii 1990, când Talibanii conduceau Afganistanul.
A fost arestat în 2007 în provincia pakistaneză Baluchistan, învecinată cu sudul Afganistanului. La vremea aceea era cea mai înaltă personalitate din ierarhia Talibanilor arestată după invadarea țării de către trupele internaționale conduse de Statele Unite îm 2001.
Într-o declarație a purtătorului de cuvânt al Talibanilor, Zabiullah Mujahid, se spune că Akhund a murit la 5 martie 2010. Purtătorul de cuvânt a mai spus că rudele decedatului au primit abia acum confirmarea morții.

Nelson Mandela o omagiază pe Whitney Houston

Laureatul premiului Nobel pentru Pace, fostul președinte al Africii de Sud, Nelson Mandela, s-a alăturat celor care i-au adus un ultim omagiu cântăreței și actriței americane Whitney Houston, care a murit la Los Angeles sâmbătă la vârsta de 48 de ani. Într-o declarație de presă Mandela reamintește că Houston a cântat la recepția dată în onoarea lui la Casa Albă de președintele Bill Clinton.
Memoria lui Whitney Houston a fost cinstită și la gala premiilor Grammy, desfășurată în noaptea de duminică spre luni la Los Angeles.
Medicul legist al districtului Los Angeles a declarat că nu există indicii că moartea artistei ar fi fost provocată de o mână străină. Oficialii spun că autopsia s-a încheiat, dar nu vor anunța cauza morții până ce nu vor fi gata testele toxicologice.

Noi proteste antiguvernamentale la Chișinău organizate la week-end de comuniști și opoziția extraparlamentară

La Chișinău au avut loc la sfârșitul săptămânii noi mitinguri împotriva guvernării. Sâmbătă au protestat în Piața Marii Adunări Naționale aproximativ 2000 de simpatizanți ai Partidului Comuniștilor, iar duminică 600 de persoane au demonstrat la chemarea Comitetului pentru Apărarea Constituției și Democrației, condus de personalități ca Iurie Roșca și Anatol Plugaru.
La ambele mitinguri participanții au acuzat guvernarea de uzurparea puterii în stat, insistând că grija Alianței pentru Integrare Europeană ar fi să se mențină cât mai mult la putere, chiar cu prețul încălcării legilor țării.

Miting de susținere a premierului rus Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din Rusia desfășurat la Tiraspol

La Tiraspol câteva sute de persoane au participat duminică la un miting de susținere a premierului rus Vladimir Putin la apropiatele alegeri prezidențiale din Rusia – informează presa electronică de la Chișinău cu trimitere la site-ul dniestr.ru. Evenimentul a fost organizat de partidul „Obnovlenie” și alte organizații transnistrene.
La miting a vorbit printre alții Anatoli Kaminski, spicherul legislativului de la Tiraspol. Kaminski a fost candidatul preferat al lui Putin la alegerile prezidențiale transnistrene de la sfârșitul anului trecut, câștigate de Evgheni Șevciuc.
Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc la 4 martie.

Parlamentul Greciei a aprobat noi măsuri de austeritate

Parlamentul Greciei a aprobat noi măsuri de austeritate, menite să asigure primirea de către Atena a celui de-al doilea credit de salvare de 130 de miliarde de euro.
Printre măsurile acceptate de parlamentarii eleni se numără reducerea cu o cincime a numărului angajaților din sectorul bugetar și reducerea salariilor plătite de stat cu peste 20%.
Votul din Parlamentul de la Atena a avut loc în timp ce protestatarii incendiau mai multe clădiri din centrul orașului, în semn de respingere a noilor sacrificii cerute de guvernanți.

Liga Arabă a cerut ONU să trimită pacificatori în Siria pentru a pune capăt masacrelor

Liga Arabă a cerut Națiunilor Unite să trimită pacificatori în Siria pentru a pune capăt masacrelor care durează de aproape un an.
La întâlnirea de la Cairo, miniștrii din țările arabe și-au exprimat sprijinul pentru opoziția siriană, care încercă să-l răstoarne de la putere pe președintele Bashar al-Assad.
Între timp, Semiluna Roșie siriană a informat că a reușit să livreze provizii locuitorilor din orașul asediat Homs, unde au avut loc și duminică ciocniri sporadice între protestatari și forțele de ordine.

Un sat acoperit de o avalanșă în Kosovo

În Kosovo o fetiță a fost scoasă vie dintr-o casă acoperită de o avalanșă care a făcut cel puțin șapte victime. Un oficial kosovar a spus că fetița de cinci ani a fost găsită sub zece metri de zăpadă după ce echipele de salvare i-au auzit vocea și au auzit sunând un telefon mobil.
Căutărea eventualilor supraviețuitori a continuat în cursul nopții în satul acoperit de avalanșă, aflat în apropierea graniței cu Macedonia și Albania.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG