Linkuri accesibilitate

Ştiri

Ion Sturza: preşedintele ţării ar putea fi ales până la sfârşitul lunii

Fostul premier, omul de afaceri Ion Sturza, într-un interviu în exclusivitate cu Radio Europa Libera a prognozat că deputaţii vor putea să aleagă preşedintele Moldovei până la sfârşitul lunii.

Activiştii sirieni spun că cel puţin 19 oameni au fost omorîţi la Homs

Activiştii sirieni spun că cel puţin 19 oameni au fost omorîţi astăzi în Siria. Potrivit acestora, victimele au fost făcute la Homs, oraş care se află sub asediul forţelor militare siriene de cîteva zile. Localitatea Homs este fieful opoziţiei anti-regim. Atacuri similare au avut loc astăzi şi la Hama, şi în zonele din apropierea graniţei cu Libanul. Atacurile survin după ce, ieri, şefa agenţiei Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, Navi Pillay a declarat că eşecul adoptării unei rezoluţii în Consiliul de Securitate ONU, datorita veto-ului impus de Rusia şi China, a încurajat regimul preşedintelui Bashar al Assad să îşi înteţească atacurile asupra opoziţiei.

Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a întâlnit la Washington cu vicepreşedintele Chinei, Xi Jinping

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama s-a întâlnit la Washington cu vicepreşedintele Chinei, Xi Jinping. Preşedintele american l-a primit pe vicepreşedintele chinez in biroul Oval, tocmai pentru a sublinia importanţa relaţiilor pe care Statele Unite o acordă relaţiei cu China. Pe agenda discuţiilor s-a aflat situaţia internaţională, mai ales evoluţiile din Iran, Siria şi Coreea de Nord.

Jurnalişti de la serviciul iranian al Europei Libere sunt ameninţaţi cu legea şaria

Mai mulţi activişti pentru drepturile omului şi jurnalişti iranieni din exil şi din Iran au declarat colegilor noştri de la serviciu persan că au primit în ultimul timp o serie de mesaje anonime, începînd de ieri, în care sunt ameninţaţi că vor fi pedepsiţi conform legii islamice sharia, pentru că lucrează „pentru străini” şi pentru opoziţie.

Punctele de trecere cu România au fost redeschise, traficul auto a fost reluat

Toate punctele de trecere a frontierei cu România au fost deschise, adică punctele de la Albiţa, Galaţi şi Oancea. Reluarea traficului a avut loc la orele prânzului şi după amiezii. Poliţia de frontieră din Romania a dispus măsuri suplimentare a personalului pentru un control fluent şi operativ, informează agenţia Moldpres.

Vlad Filat şi Mihai Răzvan Ungureanu au convenit la telefon asupra unei şedinţe comune a guvernelor R.Moldova şi României

Premierul Vlad Filat a avut în cursul zilei o convorbire cu omologul său de la Bucureşti Mihai Răzvan Ungureanu. Cei doi politicieni au vorbit la telefon şi au convenit ca să aibă loc o şedinţă comună a guvernelor celor două ţări. Data nu a fost stabilită, dar potrivit Moldpres, pregatirea ei a început deja. România are de câţiva ani de zile ședințe de guvern comune cu guvernul de la Budapesta, în scopul rezolvării cât mai rapide a unor probleme practice de interes comun.

Mihail Gorbaciov a criticat decizia Gazprom de a demite întreaga conducere a postului de radio Echo Moskvî

Ultimul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov a criticat astăzi decizia grupului Gazprom Media de a demite întregul consiliu de administraţie al postului de radio Echo Moskvî. Laureatul premiului Nobel pentru pace, a declarat postului nostru de radio:

„E o ruşine pentru întreaga ţară, pentru întreaga societate. O palmă dată opiniei publice.”

În opinia lui Mihail Gorbaciov, decizia a fost luată ca urmare a presiunilor exercitate de Kremlin înainte de alegerile prezidenţiale din 4 martie.

Premierul Vladimir Putin a declarat luna trecută că radioul „împrăştie diaree” în jur criticându-i politica.

Miliardarul Mihail Prohorov, candidat şi el în alegerile din 4 martie a anunţat că este gata să cumpere cele 66 de acţiuni pe care le deţine Gazprom Media la Echo Moskvî, pentru a putea menține independenţa editorială a postului.

Trupele siriene îşi continuă asaltul asupra localităţii Homs

Trupele siriene îşi continuă asaltul asupra localităţii Homs, fieful opoziţiei. Potrivit relatărilor, tirurile împotriva poziţiilor deţinute de opoziţie în oraș a fost înteţit. Atacuri similare au avut loc şi la Hama şi în zonele din apropierea graniţei cu Libanul. Atacurile survin după ce ieri, şefa agenţiei Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, Navi Pillay a declarat că eşecul adoptării unei rezoluţii în Consiliul de Securitate ONU, datorita veto-ului impus de Rusia şi China, a încurajat regimul preşedintelui Bashar al Assad să îşi înteţească atacurile asupra opoziţiei.

China comunistă a promis că va ajuta ţările zona euro a Uniunii Europene să facă faţă crizei datoriilor

China comunistă a promis că va ajuta ţările zona euro a Uniunii Europene să facă faţă actualei crize a datoriilor, dar nu a dat mai multe detalii în mod public. Declaraţia a fost făcută la reuniunea la vârf a liderilor Uniunii Europene cu liderii de la Beijing. China deţine cea mai mare rezervă de valută străină şi liderii Uniunii Europene speră ca Beijingul să contribuie la crearea fondului special de rezervă pentru situaţii de urgenţă, planificat să fie de 500 de miliarde de euro.

Preşedintele Parlamentului European se arată îngrijorat de deteriorarea drepturilor omului în Belarus

Preşedintele parlamentului european, social democratul german Martin Schulz a declarat că este îngrijorat de deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Belarus şi a limitării libertăţii politice. Politicianul european a amintit, într-o declaraţie dată presei astăzi că este îngrijorat de situația activistului Sarhei Kavalenka, aflat în greva foamei de aproape 2 luni şi a cerut preşedintelui Aleksandr Lukaşenka să îi graţieze de la pedeapsa cu moartea pe cei doi tineri care au amplasat o bombă în metroul de la Minsk, omorând 15 oameni şi rănind alţi 200.

Iranul spune că va lansa noi programe nucleare în scopuri paşnice

Guvernul de la Teheran a anunţat că preşedintele Mahmud Ahmadinejad va face mîine un anunţ privind noi proiecte nucleare iraniene. Potrivit anunţului oficial de la Teheran anunţul unor noi proiecte „va demonstra extraordinara capacitate ştiinţifică a iranienilor” şi aderenţa la principiul „energie nucleară pentru toţi şi arme nucleare pentru nimeni”. Ţările occidentale suspectează că Iranul încearcă să construiască arme nucleare, o acuzaţie pe care Iranul o respinge.

Rusia va livra 150 de tancuri Algeriei şi Turkmenistanului pentru 500 de milioane de dolari

Rusia a semnat contracte pentru a oferi 150 de tancuri Algeriei şi Turkmenistanului, într-un contract care valorează 500 de milioane de dolari. Cele mai multe tancuri, 120 sunt destinate Algeriei. Informaţia a fost difuzată de publicaţia Vedomosti.

Pakistanul a acceptat reluarea parţială a tranzitului încărcăturilor NATO spre Afganistan

Ministrul apărării din Pakistan a acceptat ca o parte din alimentele menite pentru trupele internaţionale NATO din Afganistan să treacă prin Pakistan. Ministrul pakistanez nu a precizat când anume a fost luată aceasta decizie. Pakistanul a închis accesul NATO în ţară în semn de represalii la un atac aviatic american care a ucis din greşeală 24 de militari pakistanezi.

Trei poliţişti ruşi omorâți într-o încăierare la graniţa dagestano-cecenă

Trei poliţişti ruşi au fost omorâți şi alţi şase răniţi într-o încăierare la graniţa dagestano-cecenă. Potrivit agenţiei ruse de ştiri Interfax un grup de insurgenţi ar fi fost descoperit de forţele de poliţie ruseşti care au lansat un atac împotriva lor. În ultimul timp, ciocnirile dintre insurgenţi şi forţele ruseşti au crescut în intensitate în Caucazul de Nord. Ieri un influent muftiu a fost ucis la Piatigorsk de forţele ruseşti.

Şeful serviciului rus de migraţie a fost demis pentru deportarea unei jurnaliste franceze din Rusia

Serviciul Federal de Migrație din Rusia a anunţat că şeful agenţiei, Oleg Breciko, a fost demis, după ce el ordonase duminică deportarea jurnalistei franceze Anne Nivat pentru că s-ar fi întâlnit cu opoziţia. Anne Nivat este o cunoscută jurnalistă de investigaţie care a relatat despre războaiele din Cecenia, Afganistan şi Irak.

O echipă internaţională de medici a sosit în Ucraina pentru a verifica starea sănătăţii fostului premier Iulia Timoşenko

O echipă internaţională de medici a sosit în Ucraina pentru a verifica starea sănătăţii fostului premier Iulia Timoşenko, aflată într-un lagăr de muncă din luna octombrie, când a fost condamnată la 7 ani şi jumătate de închisoare pentru abuz de putere. Familia şi avocaţii doamnei Timoşenko au spus că politicianei nu i se acordă asistenţa medicală necesară şi starea sănătăţii sale s-a deteriorat grav.

Un tribunal românesc i-a condamnat la câte 3 ani de închisoare pe doi foşti miniștri ai agriculturii

Un tribunal românesc i-a condamnat la câte 3 ani de închisoare pe doi foşti miniștri ai agriculturii: Decebal Traian Remeş şi Ioan Mureşan. Cei doi sunt învinuiți de luare de mită şi trafic de influenţă. Sentinţa poate fi atacată la instanţa superioară.

Portavionul american Abraham Lincoln a trecut prin strâmtoarea Urmuz, pentru a doua oară în ultimele săptămâni

Portavionul american Abraham Lincoln a trecut prin strâmtoarea Urmuz astăzi, pentru a doua oară în ultimele săptămâni. Vasul a fost protejat de un crucişător şi un distrugător. Prezenta sa în Golful Persic are loc pe fundalul creşterii tensiunilor între Iran si lumea occidentală în legătură cu programul nuclear al Teheranului. Statele Unite au anunţat că vor asigurarea traficul prin strâmtoare, în ciuda ameninţărilor Teheranului că ar putea închide strâmtoarea ca răspuns la întărirea sancţiunilor economice împotriva regimului preşedintelui Mahmud Ahmadinejad. O cincime din exporturile mondiale de petrol traversează această strâmtoare.

Departamentul Situații Excepționale a recomandat posesorilor de mașini să evite plecarea în călătorii lungi din cauza condițiilor meteo nefavorabile

Moldpres relatează că trei trenuri Chișinău-Iași au fost anulate în această dimineață din cauza vremii neprielnice. Ministerul transporturilor a informat tot astăzi că din datorită ninsorilor abundente, trenurile pe ruta Chișinău-București rămân câte trei, patru ore în gara Focșani din România.
Potrivit aceleiași surse, pe teritoriul R. Moldova toate trenurile circulă în regim normal, ca și cursele aeriene.
În schimb circulația rutieră este îngreunată astăzi de nămeți mai ales în nordul și vestul țării. Departamentul Situații Excepționale a recomandat posesorilor de mașini să evite plecarea în călătorii lungi, iar dacă totuși trebuie să plece, să folosească pe cât posibil drumurile principale.
106 grădiniţe şi 61 de şcoli din 17 raioane continuă să fie închise, astăzi, din cauza drumurilor blocate de ninsorile abundente şi a temperaturilor scăzute în încăperi.

Drumurile naționale din șase județe din România închise din cauza înzăpezirii

Agențiile de presă din România relatează că autostrada dintre București și Fetești a fost închisă, ca și toate drumurile naționale din șase județe ale țării, din cauza ninsorilor abundente. Sunt afectate mai ales județele din sud-estul țării.
Potrivit Mediafax din cauza zăpezii și a viscolului au fost anulate 349 de trenuri.
În trei localități izolate din județul Buzău a fost decretată starea de alertă.

Comisia Europeană reamintește Legea antidiscriminare printre angajamentele neîmplinite ale Moldovei în vederea încheierii Acordului de asociere la UE

Comisia Europeană a dat publicității o nouă evaluare a pregătirilor Moldovei pentru încheierea acordului de asociere la UE. În documentul citat de Ministerul de externe de la Chișinău sunt constatate mai multe progrese, dar se reamintește că Moldova s-a angajat să adopte Legea antidiscriminare într-o formă „cuprinzătoare”. Printre alte domenii în care Comisia a constatat neajunsuri se numără reforma poliției.
Legea antidisciminare a fost retrasă de guvern din Parlament după ce a devenit limpede că nu vor fi suficiente voturi în favoarea ei.
Legea este criticată de preoți și de unii politicieni cu vederi conservatoare pentru că ar feri de discriminare, printre altele categorii, și pe homosexuali.

Cutremur de magnitudinea 6,2 în nord-estul Japoniei

Un cutremur puternic a lovit nord-estul Japoniei, dar autoritățile nu au emis avertizare de tsunami și nu sunt informații despre eventuale victime sau pagube materiale. Agenția Meteorologică a Japoniei a spus că seismul a avut magnitudinea 6,2. Institutul geologic din Statele Unite spune că magnitudinea a fost 6.0.
Compania care operează centrala nucleară Fukushima (Tokyo Electric Power Company) a spus că aceasta este „stabilă”.
Centrala a fost avariată grav în urma cutremurului de 9.0 și a valului tsunami în martie anul trecut.
În dezastrul din primăvara lui 2011 au murit aproape 16.000 de oameni, iar 3000 sunt încă dați dispăruți.

NASA se retrage dintr-un proiect spațial americano-european pe Marte

NASA intenționează să-și anuleze participarea la un proiect spațial americano-european pe Marte, considerat important pentru a afla dacă viața a apărut în afara Pământului.
Agenția spațială a Statelor Unite invocă probleme bugetare. NASA ar urma să aibă în 2013 fonduri de 17,7 miliarde de dolari, adică la fel ca în anul curent.
Ieșirea americanilor din proiect îi lasă pe europeni fără un partener-cheie în misiunea care ar fi urmat să lanseze spre Marte două nave spațiale pentru a culege și aduce înapoi pe Pământ mostre de sol.

Intîlnire la Washington între președintele Barack Obama și Xi Jinping, vice-președintele Chinei

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, urmează să-l primească astăzi la Washington pe vicepreședintele Chinei, Xi Jinping. Xi ar urma să preia anul acesta conducerea Partidului Comunist din China, iar la anul președinția Chinei.
Întâlnirea de la Washington va fi prima dintre președintele Statelor Unite și un oficial chinez de rang înalt de când Barack Obama a anunțat în noiembrie anul trecut că regiunea Asiei și Pacificului va fi prioritară pentru noua strategie militară americană, inclusiv din cauza creșterii influenței Chinei în regiune.

Un cetățean american a fost reținut pe un aeroport din Pakistan

Un american a fost reținut la un aeroport din nord-vestul Pakistanului după ce autoritățile de securitate locale au spus că i-ar fi găsit gloanțe în bagaj. Poliția spune că în geanta americanului care se pregătea să plece de la Peshawar spre capitala Islamabad erau „peste zece gloanțe”. Unele relatări spun că s-ar fi găsit și un pistol. Un polițist a spus că suspectul pretindea că este diplomat american.
Ambasada Statelor Unite de la Islamabad a spus că urmărește cu atenție evoluția cazului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG