Linkuri accesibilitate

Ştiri

Deputați ai AIE resping acuzele comuniştilor că actualul parlament nu ar fi legitim

Mai mulți deputați ai Alianţei pentru Integrare Europeană au respins astăzi acuzele partidului Comuniștilor din Republica Moldova că actualul parlament nu ar fi legitim. Comuniştii, într-un comunicat dat ieri publicităţii au spus că nu vor participa la lucrările parlamentului – care vor reîncepe mâine – pentru că ar fi un parlament care „şi-a pierdut legitimitatea”. Ion Hadîrcă, liderul fracţiunii liberale din parlament spune că declarațiile comuniştilor sunt propagandă electorală, ei dorind organizarea de alegeri anticipate. Liderul fracţiunii Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ susţine acelaşi punct de vedere, dar a cerut deputaţilor comunişti să vină la lucru, la parlament pentru a contribui la depăşirea crizei politice şi nu numai pentru a-şi ridica salariile.

Un incendiu la o închisoare din Honduras s-a soldat cu moartea sau dispariţia a 356 de oameni

Noaptea trecută un incendiu la o închisoare din Honduras s-a soldat cu moartea sau dispariţia a 356 de oameni, majoritatea deținuți. Închisoarea este situată la 75 de km de capitala Tegucigalpa. Autorităţile spun că incendiu a fost sau provocat de deținuți sau datorită unei defecţiuni la sistemul electric.

Premierul Israelului Beniamin Netaniahu acuză regimul de la Teheran de „acţiuni teroriste”

Premierul Israelului Beniamin Netaniahu a declarat că regimul de la Teheran şi-ar fi dat arama pe faţă că desfăşoară, ceea ce şeful cabinetului izraelian a numit „acţiuni teroriste” ca urmare a atacurilor de săptămâna aceasta din India şi Georgia împotriva unor diplomaţi israelieni. Într-un discurs în Knesset, Netaniahu a repetat că Iranul s-ar afla în spatele acestor atacuri şi că „agresiunea” Iranului trebuie oprită până nu se răspândește şi în alte ţări. Într-o declaraţie făcută la Tokio, ministrul izraelian al apărării Ehud Barak a vorbit despre „paşii de prevenire împotriva campaniei teroriste iraniene” şi că Iranul şi gruparea militară Hezbolah din Liban sunt răspunzători pentru exploziile din Tailanda de ieri.

Procuratura italiană a cerut 5 ani de închisoare pentru fostul premier Silvio Berlusconi acuzându-l de corupţie

Procuratura italiană a cerut 5 ani de închisoare pentru fostul premier Silvio Berlusconi acuzându-l de corupţie. Procurorul care instrumentează cazul a spus că fostul premier a plătit 600 de mii de dolari unui avocat britanic pentru ca acesta să mintă instanţa în legătură cu afacerile desfăşurate de Berlusconi. Pentru ca pedeapsa să fie şi pusă în aplicare este nevoie ca procesul să se desfăşoare înainte de luna iulie, când cazul ar putea să fie prescris.

Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy anunţă intrarea sa oficială în competiţia pentru încă un mandat de preşedinte

Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy anunţă astăzi intrarea sa oficială în competiţia electorală pentru încă un mandat de preşedinte. Primul tur de scrutin este planificat pentru 22 aprilie. Potrivit sondajelor de opinie, rata de popularitate a preşedintelui este sub cea a principalului său contracandidat, socialistul Francios Hollande. In timp ce candidatul socialist vorbeşte despre creşterea numărului angajaţilor din sectorul public, Sarkozy pledează pentru un regim de austeritate bugetară care să poată ţine Franşa departe de recesiunea economică din zona euro.

Guvernul propune redenumirea judecătoriilor economice în judecătorii comerciale, limitându-le atribuţiile

Guvernul a aprobat în regim de urgenţă astăzi un proiect de lege înaintat de ministerul justiţiei prin care judecătoriile economice vor fi păstrate, dar li se va schimba denumirea în judecătorii comerciale şi vor avea putere pentru a examina mai puţine cauze. Astfel judecătoriile comerciale vor putea sa judece contestațiile la hotărârile arbitrale, eliberarea titlurilor pentru executare silită şi cauzele privind reorganizarea persoanelor juridice. Restul cauzelor care până acum intrau în atribuţiile acestor judecătorii, vor trece la instanţele de drept comun. Proiectul guvernului urmează să fie prezentat parlamentului.

La Chişinău, mii de veterani au marcat 23 de ani de la retragerea armatei roşii din Afganistan

Mii de veterani au depus flori astăzi la complexul memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă amintire”, în amintirea moldovenilor care au murit în Afganistan, făcând parte din armata sovietică. Anul acesta se împlinesc 23 de ani de la retragerea armatei roşii din Afganistan. 12 mii de moldoveni au luptat obligatoriu în armata sovietică în Afganistan şi 200 au murit. 4 rămân încă daţi dispăruţi şi 200 au rămas invalizi. Premierul Vlad Filat a asigurat în şedinţa de guvern de astăzi că autorităţile vor avea grijă de aceşti invalizi. La ceremoniile de la complexul memorial din Chişinău a participat preşedintele interimar Marian Lupu, ministrul apărării Vitalie Marinuţă. Războiul sovietic împotriva Afganistanului a început pe 25 decembrie 1979 şi ultimele trupe au fost retrase pe 15 februarie 1989.

Guvernul moldovean a simplificat procedurile de eliberare a actelor de identitate

Guvernul moldovean a simplificat astăzi şi procedurile de eliberare a actelor de identitate. Astfel nu va mai fi nevoie să fie prezentat şi livretul militar şi actele pot fi depuse şi ridicate şi de persoane împuternicite legal şi nu numai de titulari. Buletinul de identitate provizoriu va fi trecut în categoria actelor de identitate, informează agenţia Moldpres.

Grecia anunţă că este aproape să acopere o gaură în bugetul public de 325 de milioane de euro, pentru a primi un nou împrumut salvator

Oficialităţi financiare greceşti au dat asigurări că vor finaliza bugetul de reduceri înainte de conferința telefonică a miniștrilor de finanţe din zona euro, planificată pentru astăzi. Ministrul grec de finanţe a anunţat că Atena este aproape să acopere o gaură în bugetul public de 325 de milioane de euro şi a spus că preşedintele Greciei Carolos Papulias a anunţat că el renunţă, pe perioada de austeritate la salariul său de preşedinte. Miniștrii de finanţe din zona euro urmează să discute în cursul după amiezii dacă să elibereze cele 130 de miliarde de euro necesare Greciei pentru a evita intrarea in faliment. Miniștrii au cerut garanţii politice Atenei că planurile de austeritate aprobate de parlament vor fi şi puse în practică.

Iranul anunţă că a realizat primele vergele de combustibil nuclear la un reactor din nordul ţării

Preşedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a anunţat că ţara sa a realizat primele vergele de combustibil nuclear la un reactor din nordul Iranului. Televiziunea de stat de la Teheran a prezentat imagini cu preşedintele Ahmadinejad vizitând centrala nucleara unde a avut loc aceasta premieră şi el a introdus vergelele de combustibil în reactor. Republica islamică a anunţat şi că va analiza posibilitatea să oprească livrările de petrol către mai multe ţări europene, ca răspuns la impunerea de noi sancţiuni regimului de la Teheran, dar a precizat şi că suspendarea livrărilor nu va avea loc imediat. Potrivit relatărilor oficiale, Teheranul ar fi anunţat într-o scrisoare către Uniunea Europeană şi că ar fi gata să reînceapă discuţiile în legătură cu programul său nuclear.

Preşedintele Siriei, Bashar Al Assad, a ordonat organizarea unui referendum pe tema modificării Constituției

Preşedintele Siriei, Bashar Al Assad, a ordonat organizarea unui referendum pe tema modificării Constituției pentru săptămâna viitoare, duminică 26 februarie. Potrivit propunerii de amendare a constituţiei, se va omite din noul text precizarea că partidul Baath (al președintelui Assad) este „liderul naţiunii şi al societăţii”. Decizia Damascului a fost salutată de ministrul rus de externe Serghei Lavrov care a spus că „este cu siguranţă un pas important pentru a se renunţa la conducerea unui singur partid în Siria”. Decizia vine pe fundalul intensificării luptelor armatei siriene cu opoziţia, ciocniri care au dus, potrivit Naţiunilor Unite la moartea a peste 6000 de oameni de 11 luni încoace.

FMI a anunţat că nu îşi va închide biroul din Belarus, dar nici nu va numi un nou reprezentat la Minsk

Fondul Monetar Internaţional a anunţat că nu îşi va închide biroul din Minsk, dar că nici nu va numi un nou reprezentat care să se ocupe de această ţară. Într-o declarație de presă, FMI a anunțat că reprezentanta actuală a FMI la Minsk, Natalia Koliadina se va întoarce la Washington în aprilie, când îi expiră mandatul, dar biroul va continua sa funcţioneze cu angajaţi locali. Belarus trebuie să ramburseze FMI un împrumut de aproape 4 miliarde de dolari între anii 2012-2014.

Temperaturile scăzute continuă să facă victime în Europa de Răsărit

Temperaturile scăzute continuă să facă victime în Europa de Răsărit. În Rusia 205 oameni au murit de frig, iar în Ucraina numărul este 112. În România autorităţile continuă să facă eforturi pentru a deszăpezi 225 de comunităţi rămase izolate, cu zăpada atingând în unele zone peste 5 metri. Numărul victimelor frigului în Romania sunt 86. 35 de oameni au degerat şi în Ungaria, 20 în Serbia, 10 în Kosovo şi 107 în Polonia. În Moldova autorităţile vorbesc despre o singură victimă.

Reprezentatntul FMI la Chișinău atrage atenția asupra unor posibile consecințe negative pentru economia Moldovei ale situației financiare dificile din zona euro

Reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova s-a declarant încrezător că economia ţării va creşte anul acesta chiar dacă ritmul a scăzut în ultimele luni. Potrivit agenţiei Info-Prim, Tokhir Mirzoev a avertizat însă că situaţia financiară dificilă din zona euro ar putea duce la scăderea exporturilor, remitenţelor şi investiţiilor directe. Situaţia ar putea fi însă echilibrată de partenerii comerciali din est, a mai declarat reprezentantul FMI.

Guvernul a aprobat transformarea tribunalelor militare şi economice în aşa numite instanţe de specialitate

Guvernul a aprobat astăzi transformarea tribunalelor militare şi economice în aşa numite instanţe de specialitate, o soluţie de compromis la care s-a ajuns după ce Curtea Constituţională a obiectat la desfiinţări acestor tribunale. Ministrul justiţiei Oleg Efrim declara marţi Europei Libere, că „În competenţa judecătoriilor comerciale rămîn trei categorii de cauze: litigiile privind reorganizarea persoanelor juridice, examinarea contestaţiilor împotriva hotărîrilor arbitrajelor şi eliberarea titlurilor executorii în baza hotărîrilor arbitrale. Restul categoriilor de pricini se transmit toate în competenţa instanţelor de drept comun.”

Protest comunist în incinta Ministerului Agriculturii la Chișinău

Membri ai partidului comuniştilor au protestat din nou în incinta Ministerului agriculturii, cerând demisia Alianţei pentru Integrare Europeană. Totodată, partidul a anunţat că va continua să boicoteze lucrările Parlamentului, care se reiau joi. AIE anunţase că mâine va stabili ziua unui nou vot pentru alegerea preşedintelui ţării.

Circulația la punctele de frontieră româno-moldovene a fost redeschisă în ambele sensuri

Toate cele trei puncte de trecere a frontierei dintre România şi Republica Moldova, care au fost închise, şi-au reluat activitatea, anunţă Serviciul de Grăniceri al Republicii Moldova. Circulaţia la punctele de trecere Galaţi-Giuriuleşti, Oancea-Cahul şi Albiţa-Leuşeni a fost deschisă în ambele sensuri pentru toate categoriile de mijloace de transport.

La Homs, în Siria, s-a înregistrat explozia unei conducte de gaze

O conductă de gaz a explodat la Homs, în Siria. Nu se ştie cine sau ce a provocat explozia. Ofensiva trupelor loiale preşedintelui Bashir al-Assad a intrat în a 13-ea zi şi, potrivit activiştilor pentru drepturile omului, sute de persoane ar fi fost ucise în această perioadă.

Iranieni suspectați de a fi organizat tentativa de atentat împotriva unor diplomați israelieni la Bangkok

Ambasadorul Israelului în Tailanda susţine că iranienii suspectaţi de a fi pus la cale tentativa de atentat împotriva unor diplomaţi israelieni la Bangkok, ar face parte din aceeaşi reţea care stă în spatele tentativelor de atentate din India şi Georgia, de săptămâna aceasta.

Alegerile prezidențiale în Egipt programate pentru sfîrșitul lunii mai

Sub aparenta presiune a străzii, conducerea militară interimară a Egiptului a anunţat că alegerile prezidenţiale vor avea loc la sfârşitul lunii mai. Candidaţii vor avea şase săptămâni pentru campania electorală. Frăţia Musulmană, cel mai puternic partid parlamentar, a anunţat însă că nu va avea un candidat. Potrivit noii legislaţii, un preşedinte va putea fi ales numai de două ori consicutiv, pentru mandate de patru ani fiecare.

Ministerul culturii din Afganistan cere prezentatoarelor TV să respecte preceptele islamice

Prezentatoarele televiziunii afgane au primit instrucţiuni de la Ministerul culturii să apară cu capul acoperit şi să nu folosească prea mult make- up. Ministerul susţine că a primit multe plângeri legate de faptul că prezentatoarele nu ar respecta legile şi morala islamică.

Nicolas Sarkozy își va anunța astă-seară candidatura pentru un nou mandat în alegerile prezidenţiale din Franța

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy își va anunța astă-seară, în cadrul unei emisiuni la TF1, candidatura în alegerile prezidenţiale din aprilie. Potrivit sondajelor de opinie, Sarkozy va pierde în faţa principalului său rival, socialistul Francois Hollande.
Sarkozy a devenit preşedinte in 2007, promiţând eradicarea şomajului. Astăzi, rata şomajului a crescut la 9,3 la sută iar Franţa şi-a pierdut rateing-ul cel mai înalt de triplul A.

Ion Sturza speră în alegerea unui președinte al țării pînă la sfîrșitul lunii februarie

Într-un interviu în exclusivitate cu Radio Europa Libera, fostul premier Ion Sturza, actualmente om de afaceri, declară că este optimist în ceea ce priveste alegerea sefului statului pînă la sfîrşitul lunii. In opinia domnului Sturza nu mai contează în acest moment ce cred liderii de partide, esenţială este rezolvarea crizei politice. Fostul premier mai spune şi că Alianţa pentru Integrare Europeană ar trebui să facă toate eforturile pentru a nu pierde în acest moment puterea.

Grupul parlamentar al comuniştilor a anunţat că va boicota în continuare ședințele legislativului de la Chișinău

Grupul parlamentar al comuniştilor a anunţat ieri într-un comunicat de presă că nu se va prezenta nici pe mai departe la lucrarile legislativului. In comunicat, comuniştii cer moldovenilor să susţină aderarea la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, pentru că şansele unei aderări a Moldovei la Uniunea Europeană, ar fi, in opinia lor, mult prea îndepărtate. Comuniştii spun că actualul Parlament şi-ar fi pierdut legitimitatea şi că pentru ieşirea din criza politica sunt necesare noi alegeri parlamentare. Opozitia comunisti împreună cu o grupare a opoziţiei extraparlamentare, Comitetul pentru Apărarea Constituţiei si Democraţiei organizează proteste săptămînal la Chisinau cerînd demisia guvernului şi alegeri anticipate.

Reprezentanții grupului țărilor euro în problema ajutorării Greciei și-au amînat ședința pînă la 20 februarie

Ministrii de externe din ţările zonei euro a Uniunii Europene au anunţat că au aminat şedinţa planificată pentru astazi pentru a discuta acordarea celor 130 de miliarde de euro Greciei. Parlamentul de la Atena a adoptat un nou set de masuri de austeritate, pe fundalul unor masive proteste sociale, dar premierul din Luxembourg, care conduce grupul ce trebuie să decidă asupra eliberării împrumutului spune că are nevoie de „garanţii politice” că aceste măsuri vor fi şi puse în practică. Intre Atena si Bruxelles va avea loc astazi o conferinta video pe aceste chestiuni, iar o nouă întilnire a grupului este planificată pentru 20 februarie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG