Linkuri accesibilitate

Ştiri

Premierul Letoniei a îndemnat alegătorii să voteze în referendum împotriva reintroducerii limbii ruse ca limbă de stat

Letonii votează într-un referendum prin care sunt întrebati daca limba rusa sa devina a doua limba oficiala in stat. Referendumul a fost initiat de un grup pro-rus şi are toate şansele să fie respins de populaţie. O iniţiativa similară în Parlamentul de la Riga din luna decembrie a eşuat. Premierul Valdis Dombrovskis a declarat presei după ce a votat ca spera ca societatea letonă să nu fie divizată pe criterii lingvistice cerînd populaţiei să voteze împotrivă: „Văd acest vot ca un vot fundamental pentru Letonia si sper că aceasta iniţiativă, care a fost menită să dividă societatea letonă, să nu izbutească.”

Convorbiri la nivel înalt la Damasc între președintele Siriei și adjunctul șefului diplomației din China

Ministrul adjunct de externe al Chinei Zhai Jun, care a avut astazi la Damasc întrevederi cu preşedintele Bashar al-Assad, a spus că speră ca referendumul propus de autorităţi să ducă la soluţionarea crizei din această ţară. Referendumul propune să se puna capat dominaţiei unui singur partid. Opoziţia siriana considera propunerea drept o „mascarada”. Emisarul Chinei comuniste şi-a exprimat şi îngrijorarea faţă de escaladarea violenţelor. China si Rusia au votat împotriva oricăror rezoluţii ONU care să condamne represiunea opoziţiei de catre regimul de la Damasc.

Manifestaţii de sprijin în Rusia pentru Vladimir Putin și candidatura sa la preşedinţie

Mii de oameni au participat astazi in Rusia la manifestaţii de sprijin in favoarea lui Vladimir Putin si a candidaturii sale la preşedinţia Rusiei. In Orientul Îndepărtat şi în Siberia, la manifestaţii au participat peste 50 de mii de oameni, iar la Sankt Petersburg, peste 10 mii. Un uriaş miting pro-Putin este anunţat la Moscova pentru 23 februarie, la care se aşteaptă o participare de peste 200 de mii de oameni. Opoziţia democrată si mai multi politicieni europeni acuză autorităţile că folosesc resursele administrative pentru promovarea candidaturii premierului şi şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu fraudarea scrutinului.

Comitetul Național de conducere al Asociației Foștilor Deținuți din România își exprimă solidaritatea cu Teoder Mărieș și cererile acestuia referitoare la Legea Lustrației

Comitetul Național de conducere al Asociației Foștilor Deținuți din România (AFDPR) îşi exprimă deplina solidaritate, fiind alături de domnul Teodor Mărieș, preşedintele Asociației 21 decembrie 1989 şi colegii săi, în demersul lor de a cere Camerei Deputaților din Parlamentul României, adoptarea în regim de urgenţă a Legilor Lustraţiei şi Imprescribilităţii crimelor comunismului.
„Este ruşinos că în România, toate legile care vizau morala, au fost declarate ca neconstituționale, asigurându-se astfel, pavăza protectoare, la umbra căreia o adunătură de indivizi au prosperat prin fraudă şi evaziune fiscală”, se arata in declaratia AFDPR.
„Suntem indignaţi de lipsa de disponibilitate a autorităţilor în tratarea cu prioritate a acestor două legi, autorităţi pe care le facem răspunzătoare de pierderea sănătăţii sau chiar a vieţii, de către protestatari." conchide AFDPR în comunicatul sau de presa.

Adjunctul ministrului chinez de externe Zhai Jun a făcut un apel către liderii sirieni să înceteze violenţele

Adjunctul ministrului chinez de externe Zhai Jun este in Damasc şi după întrevederile pe care le-a avut cu preşedintele Bashar al-Assad a spus că a făcut un apel catre liderii sirieni să înceteze violenţele. China comunistă s-a opus oricărei rezoluţii ONU pentru condamnarea violenţelor din Siria şi cererii de demisie pentru preşedintele Assad. Potrivit Naţiunilor Unite peste 6000 de oameni au fost omoriţi în Siria ca urmare a violenţelor declanşate acum 11 luni, iar activistii sirieni de la Homs si Damasc au anunţat noi atacuri ale forţelor militare siriene împotriva opoziţiei.

Cîntăreața Whitney Houston este înmormîntată astăzi la New Jersey

In cursul zilei are loc la Biserica Baptista din New Jersey înmormîntarea cîntăreţei americane Whitney Houston, de 48 de ani care a murit simbata trecuta într-un hotel din Los Angeles. Cauza decesului nu a fost încă stabilită, dar cîntăreaţa a avut în ultimul timp probleme cu dependenţa de droguri şi de alcool. Ceremonia are loc în biserica in care cintăreaţa si-a început cariera copil fiind.

PCRM a organizat un nou miting de protest antiguvernamental

Partidul comuniștilor din Republica Moldova a organizat în Piata Marii Adunari Naţionale un nou miting de protest, în care cere organizarea de alegeri anticipate şi demisia Alianţei pentru Integrare Europeana.

Referendum în Letonia pe tema statutului limbii ruse

Letonii au început să voteze astazi într-un referendum prin care sunt întrebati daca limba rusa sa devina a doua limba oficiala in stat. Referendumului a fost initiat de un grup pro-rus şi are toate şansele să fie respins de populaţie. O iniţiativa similară în Parlamentul de la Riga din luna decembrie a eşuat. Expertii avertizeaza însă că acest referendum ar putea diviza încă şi mai mult societatea letonă pe criterii lingvistice. O treime din populatia 2 milioane de oameni din Letonia o constituie vorbitorii de limba rusă.

William Hague: Iranul încearcă vădit să producă arme nucleare

Ministrul britanic de externe William Hague a afirmat într-un interviu publicat astazi că Iranul încearcă fără doar şi poate să fabrice arme nucleare şi dacă acest lucru îi va reuşi, asta ar însemna lansarea unei curse a înarmarilor nucleare în Orientul Mijlociu. In interviul cu publicatia Daily Telegraph, şeful diplomaţiei britanice spune că lumea ar putea să asiste la un nou război rece in Orientul Mijlociu, ceea ce ar avea, in opinia sa, „consecinte dezastruoase pentru întreaga lume”.

Convorbiri la Damasc între președintele al-Assad și ajunctul ministrului de externe al Chinei

Adjunctul ministrului chinez de externe, Zhai Jun este in Damasc şi are programate astazi întrevederi cu preşedintele Bashar al-Assad. Este o încercare a Chinei comuniste, care s-a opus oricărei rezoluţii ONU pentru condamnarea violenţelor din Siria şi cererii de demisie a preşedintelui Assad. Diplomatul chinez a declarat că țara sa va încerca să joace un „rol constructiv”, pentru a se găsi o soluție potrivită chestiunii siriene. Potrivit Naţiunilor Unite, peste 6000 de oameni au fost omoriţi în Siria ca urmare a violenţelor declanşate acum 11 luni.

Manifestații de sprijin în favoarea candidaturii la președinție a lui Vladimir Putin organizate în marile orașe ruse din Orientul Îndepărtat

In Orientul Îndepărtat al Rusiei au loc manifestari de sprijin pentru premierul Rusiei Vladimir Putin, cu numai doua săptămîni înainte de scrutinul electoral prezidenţial în care Vladimir Putin este candidatul considerat cu cele mai multe şanse. Potrivit agentiilor ruse de ştiri la Irkuţk la manifestatii au participat 7000 de oameni, iar la Gorno Atlaisk si Novosibirsk, 3000.

Gazprom scade cu 10% prețul gazelor naturale livrate UE și Turciei

Compania rusa de stat Gazprom a scăzut preţul la gazele naturale livrate Uniunii Europene şi Turciei. Potrivit cotidianului Financial Times, preţurile au scăzut cu 10 % pentru contractele pe termen lung. Expertii spun că scăderea preţului la gazele livrate de Gazprom se datorează în primul rînd succeselor reputate de Statele Unite în producerea gazelor de şist, ceea ce a stimulat competiţia, iar Gazpromul nu vrea să îşi piardă pieţele de desfacere.

Un proiect de lege în dezbaterea Congresului american pe tema dreptului la autodeterminare în provincia Balucistan din Pakistan

Dana Rohrabacher, care reprezintă republicanii din California in Congresul american, a introdus un proiect de lege în dezbaterea congresului prin care cere dreptul populaţiei din Balucistan la autodeterminare. In opinia politicianei, populaţia din aceasta regiune a avut de îndurat oprimarea de ani de zile a autorităţilor pakistaneze. Intr-o reacţie de la Islamabad, ministerul de externe pakistanez a vorbit despre „aroganţa şi ignoranţa” celor care solicita acest lucru şi despre „incalcarea normelor internaţionale”. Balucistanul este situat intre Iran, Afganistan şi Pakistan şi din 2004 duce o serioasă campanie de secesiune de Pakistan.

Human Rights Watch: sute de tibetani au fost arestaţi după ce s-au întâlnit în India cu Dalai Lama

Organizaţia internaţională pentru drepturile omului Human Rights Watch anunță că sute de tibetani au fost arestaţi după ce s-au întors din India, unde s-au întâlnit cu liderul religios al tibetanilor Dalai Lama. Human Rights Watch citează mai multe surse care susțin că tibetanii arestaţi sunt supuşi unui program de reeducare forţată.

Campania electorală a preşedintelui Barack Obama a strâns în luna ianuarie aproape 30 de milioane de dolari din donaţii

Campania electorală a preşedintelui Barack Obama a strâns în luna ianuarie aproape 30 de milioane de dolari din donaţii. Potrivit unei informaţii de pe rețeaua de socializare Twitter, cele mai multe dintre donaţii au fost sub 250 de dolari. Obama şi Partidul Democrat, din care face parte, au strâns 68 de milioane de dolari pentru campania electorală în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Tot în noiembrie vor avea loc şi alegerile parţiale pentru Congresul Statelor Unite.

Moldova va cheltui în următorii doi ani 15 milioane de lei pentru combaterea corupţiei în sectorul public şi privat

Deputaţii moldoveni au aprobat strategia naţională anticorupţie, în sectorul public şi privat, pentru perioada 2011-2015. Se prevede în acest sens cheltuirea a 15 milioane de lei moldoveneşti.

Ramzan Kadîrov: la graniţa dintre Cecenia şi Daghestan se duc lupte grele cu o grupare rebelă

Preşedintele cecen Ramzan Kadîrov a anunțat că la graniţa dintre Cecenia şi Daghestan se duc lupte grele cu o grupare rebelă. Se relatează că 13 militari din forţele guvernamentale au fost ucişi, iar Kadîrov susține că pierderile de vieți omeneşti în rândurile rebelilor ar fi mai mari. Liderul de la Groznîi a spus că ofensiva va continua pentru a „curăţa" complet zona, pentru că acolo va începe construirea unui complex turistic.

Departamentul de Stat american: libertățile câştigate în timpul revoltei din Libia trebuie apărate

Libertățile câştigate în timpul revoltei din Libia trebuie apărate, se spune într-o declarație a Departamentul de Stat american cu ocazia aniversării unui an de la declanşarea ei. Libienii marchează astăzi un an de la începerea revoltei care a dus la înlăturarea colonelului Muammar Gaddafi, care a condus Libia mai mult de 40 de ani. Într-un raport dat publicității ieri, Amnesty International a avertizat că milițiile înarmate libiene amenință securitatea şi stabilitatea țării. Amnesty International spune că grupări înarmate ale foştilor rebeli au comis grave încălcări ale drepturilor omului, ucigând, torturând bestial şi supunând la rele tratamente foşti membri ai trupelor loiale lui Gaddafi. Potrivit sursei citate, guvernul interimar de la Tripoli nu a luat nici o măsură pentru a opri aceste practici sau pentru a-i trage la răspundere pe cei care se fac vinovați de ele.

Mihai Ghimpu: Partidul Liberal ar putea cere din nou funcţia de speaker al Parlamentului

Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a spus că gruparea sa ar putea cere din nou funcţia de şef al Parlamenului de la Chişinău, dacă partenerii din Alianța pentru Integrare Europeană continuă să ceară stabilirea unei noi date pentru alegerea preşedintelui ţării, înainte de desemnarea unui candidat. Potrivit acordului între partidele din AIE, şefia legislativului revine liberalilor, dar pentru a ajunge la un compromis ei au renunțat la această înțelegere.

Parlamentul a aprobat desfiinţarea Curţii de Apel Economică

Parlamentul a aprobat în prima lectură desfiinţarea Curţii de Apel Economică şi transformarea tribunalelor economice în instanţe comerciale, cu prerogative restrânse.

Vasile Bumacov: preţul pâinii s-ar putea scumpi, dar Moldova nu se va confrunta cu o criză alimentară

Ministrul agriculturii Vasile Bumacov a afirmat că în urma iernii grele preţul pâinii s-ar putea scumpi, dar Moldova nu se va confrunta cu o criză alimentară. Citat de Teleradio Moldova, Bumacov a spus că au fost afectate viţa de vie şi livezile. Ministrul agriculturii a mai informat că Guvernul intenţionează să achiziţioneze încă 10 mii de tone de grâu de pe piaţa internă.

Ministerul moldovean al apărării doreşte să cumpere avioane şi elicoptere pentru apărarea frontierei

Ministerul moldovean al apărării a anunțat că doreşte achiziționarea a opt avioane şi a opt elicoptere pentru apărarea frontierei. Potrivit agenției Info-Prim Neo, costurile sunt estimate la 240 de milioane de dolari.

Franţa şi Marea Britanie s-au angajat să sprijine opoziţia din Siria împotriva regimului preşedintelui Başar al-Assad

Franţa şi Marea Britanie s-au angajat să sprijine opoziţia din Siria împotriva regimului preşedintelui Başar al-Assad. După o întrevedere la Paris, preşedintele Nicolas Sarkozy şi premierul David Cameron au îndemnat opoziţia siriană să se unească. Pentru moment, a precizat preşedintele Franţei, condiţiile nu sunt favorabile unei intervenţii externe. Franţa a fost ţara care a iniţiat anul trecut campania militară aliată din Libia. Joi, Adunarea Generală ONU a adoptat o rezoluţie, fără forţă juridică, inițiată de Liga Arabă, care cere între altele plecarea de la putere a preşedintelui Assad.

Preşedintele Germaniei a demisonat după ce procuratura din landul Saxonia Inferioară a cerut să i se ridice imunitatea

Preşedintele Germaniei Christian Wulff a demisonat după ce procuratura din landul Saxonia Inferioară a cerut să i se ridice imunitatea pentru a putea fi cercetat într-un caz de corupţie. Wulff a spus din nou că nu a făcut nimic, precizând însă că bănuielile legate de persoana sa riscă să distrugă credibilitatea fucţiei prezidenţiale. Un nou preşedinte trebuie ales în decurs de 30 de zile, şi din această cauză şefa guvernului de la Berlin cancelara Angela Merkel şi-a anulat o vizită în Italia. În Germania, preşedintele are o funcţie reprezentativă şi candidatul pentru această funcție e în mod tradiţional propus de majoritatea aflată la putere.

Mahmud Ahmadinejad: problemele Iranului sunt provocate de „forţe străine”

Aflat la Islamabad pentru convorbiri cu preşedintele Afganistanului şi cel al Pakistanului, liderul iranian Mahmud Ahmadinejad a spus că toate problemele ţării sale sunt provocate de „forţe străine". Iranul se confruntă cu o nouă serie de sancţiuni economice impuse de Occident, care susţine că programul nuclear iranian ar avea şi o componentă militară. Iranul neagă această acuzație.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG