Linkuri accesibilitate

Ştiri

CACD a dat publicității o rezoluție amenințînd că mișcările de protest antiguvernamental vor continua pînă la anunțarea unor alegeri anticipate în Moldova

Comitetul pentru Apărarea Constituţiei si Democraţiei a dat publicităţii astăzi, după mitingul organizat în Piaţa Marii Adunari Naţionale, o rezoluţie în care susţine că mişcările de protest vor continua pînă la dizolvarea actualului Parlament şi la anunţarea unor alegeri anticipate. Comitetul mai susţine în declaraţie şi că Alianţa pentru Integrare Europeană şi-ar fi subordonat justiţia si presa, şi că „alegerea preşedintelui republicii în actuala legislatură „ar fi anti-constituţională şi ar aprofunda şi mai mult actuala criză politică. Comitetul mai cere o investigaţie independentă în legatură cu modul în care au fost folosite creditele şi granturile internaţionale obţinute de guvernarea Alianţei.

Letonia a respins prin referendum propunerea de acordare a statulutului de limbă de stat rusei

Letonia a respins prin referendum ca limba rusa sa devina a doua alimba oficiala in stat. Rezultatele preliminare din referendumul de ieri arată ca participarea a fost de peste 70 la suta, iar cei care au votat împotrivă sunt în jur de 78 %. Participarea la acest referendum a fost cea mai mare de la independenta ţării. Intr-un comunicat al Ministerului de externe de la Moscova se arata că „rezultatele referendumului sunt departe de a reflecta sentimentele populatiei, deoarece 319 mii de oameni vorbitori de limbă rusă nu şi-au putut exprima votul, pentru ca nu sunt consideraţi cetăţeni ai Letoniei. Premierul de la Riga, Valdis Dombrovskis a declarat serviciului în limba rusă al postului nostru de radio că el a votat impotriva la referendum deoarece consideră că a fost organizat cu intenţia de a diviza societatea letonă. Din populaţia de 2 milioane a Letoniei, o treime sunt etnici ruşi.

Nave de război iraniene au pătruns astăzi în Marea Mediterană după ce au traversat Canalul de Suez

Nave de război iraniene au trecut astazi prin Canlul de Suez intrînd în Marea Mediterană- a anunţat comandantul marinei militare iraniene. El nu a precizat cîte vase au trecut dar a spus că ele poarta „un mesaj de pace”. Potrivit agentiilor internaţionale de ştiri, destinaţia lor este Siria. In februarie anul trecut doua alte nave de război au ancorat in porturile siriene, iar atunci Israelul a calificat manevra drept „o provocare”. Si acum autorităţile israeliene urmăresc cu îngrijorare mişcarea navelor de război iraniene in Marea Mediterană.

Iranul anunță suspendarea vînzărilor de petrol pentru companiile britanice și franceze

Ministerul iranian al petrolului a anunţat că a suspendat vînzarea de petrol companiilor britanice şi franceze. Teheranul a spus ca va contiua însă să livreze petrol celorlalte ţări ale Uniunii Europene cu care are deja contracte semnate. Aproximativ 20% din exporturile iraniene de petrol merg către Uniunea Europeana, si expertii spun ca decizia de a sista livrarile catre Franta şi Marea Britanie nu va avea un impact major deoarece Franta a cumpărat anul trecut de la Iran doar 3 % din necesarul ei de petrol, iar Marea Britanie nici nu a mai solicitat Iranului petrol anul acesta. Statele Unite si Uniunea Europeana au anunţat recent înăsprirea sancţiunilor împotriva regimului de la Teheran.

Protest anti-Putin la Moscova cu participarea automobiliștilor

Sute de maşini au protestat astazi pe inelul care înconjoară Kremlinul, cerînd alegeri libere şi corecte la 4 martie, cind are loc scrutinul prezidenţial din Rusia. Ca si in alte proteste similare, maşinile au arborat panglici si baloane albe, ca simbol al protestului lor paşnic anti-Putin.

Dominique Strauss-Kahn audiat într-o anchetă asupra unei rețele de prostituție din Franța și Statele Unite

Fostul director al Fondului Monetar Internaţional Dominique Strauss-Kahn ar urma sa apară marţi în faţa procurorilor intr-o investigaţie legată de o reţea de prostituţie din Lille şi Washington. În aceasta ancheta au fost arestaţi mai mulţi oameni de afaceri si ofiteri de politie. Potrivit Procuraturii, prostituatele ar fi fost plasate in reţeaua hotelurilor de lux Carlton.

22 de noi cardinali ai Bisericii romano-catolice înălțați în rang de suveranul pontif Benedict al XVI-lea

Papa Benedict al 16-lea a ridicat ieri la rang de cardinal 22 de inalţi clerici ai bisericii romano-catolice într-o ceremonie care a avut loc la Vatican. Cei 22 de noi cardinali sunt din Statele Unite, Hong Kong, Italia, Portugalia, Spania, Brazilia, India, Canada, Cehia, Olanda, România, Belgia şi Malta.

Macedonia solicită admiterea în NATO

Macedonia a cerut Alianţei Nord Atlantice să fie acceptată în organizaţie chiar dacă Grecia se opune din cauza disputei de ani de zile pe care o are în legatură cu numele ţării. In 2008, la summitul NATO de la Bucuresti subiectul a fost pe agenda reuniunii, dar el a fost abandonat din cauza opoziţiei Greciei. Atena spune că acest lucru ar putea duce la solicitări teritoriale din partea Macedoniei, pentru ca in nordul Greciei exista o regiune cu acelaşi nume. Autorităţile de la Skopje susţin că renunţarea la numele ţării ar însemna negarea identităţii naţionale şi a limbii. In scrisoarea pe care preşedintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, a trimis-o Alianţei Nord Atlantice se arată că Macedonia ar fi gata de aderare. In 1993, ţara a fost admisa in Organizaţia Naţiunilor Unite sub numele provizoriu de „fosta republica iugoslavă a Macedoniei”.

O mișcare grevistă blochează parțial zborurile pe aeroportul de la Frankfurt

O centrală sindicală germană a cerut astazi organizarea unei a treia greve de 24 de ore, luni, la aeroportul de la Frankfurt, unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi europene. Prima greva a început joi cînd 172 de zboruri au fost anulate şi a continuat vineri cu 280 de zboruri anulate. Grevistii cer salarii mai mari pentru personalul care indrumă avioanele către porţile de îmbarcare si decolare şi spre cele de parcare. Este vorba de aproximativ 200 de lucrători. Compania cea mai afectata de grevele din aceasta săptamina a fost Lufthansa.

Explozie a unei bombe la un centru de recrutare pentru poliţişti din Bagdad

Oficialităţi irakiene au anunţat că 15 oameni au fost omorîţi ca urmare a exploziei unei bombe la un centru de recrutare pentru poliţişti din Bagdad. 21 de oameni au fost răniţi în explozie.

Egiptul și-a rechemat ambasadorul din Siria

Egiptul şi-a rechemat ambasadorul din Siria, încercănd să facă astfel presiuni asupra regimului de la Damasc pentru a înceta violenţele împotriva opoziţiei.

O nouă demonstrație de protest antiguvernamental la Chișinău sub egida CACD

În aceasta duminică, la Chisinau, Comitetul pentru Apărarea Constituţiei si Democraţiei organizează proteste în centrul capitalei, cerind, aşa cum au cerut ieri şi comunistii la mitingul lor, alegeri anticipate si demisia guvernului Alianţei pentru Integrare Europeană.

Circa 78% din alegători au votat în Letonia împotriva reintroducerii limbii ruse ca limbă de stat

Rezultatele preliminare din referendumul de ieri din Letonia, referitor la impunerea limbii ruse ca a doua limba oficială în stat, arată ca participarea a fost de peste 70 la suta, iar cei care au votat împotrivă sunt în jur de 78 %. Participarea la acest referendum a fost cea mai mare de la independenta ţării . Din populaţia de 2 milioane a Letoniei, o treime sunt etnici ruşi.

Un diplomat occidental afirmă că Iranul este capabil să instaleze mii de generatoare centrifuge și să accelereze producția de uraniu îmbogățit în scopuri militare

Un diplomat occidental de la Viena a declarat, sub condiţia anonimatului, că Iranul ar putea să instaleze mii de generatoare centrifuge de noua generaţie la instalatia sa nuclaeră subterană din apropiere de oraşul Quom. Aceste noi echipamente ar putea să să accelereze producţia de uraniu îmbogăţit, material necesar pentru fabricarea de arme nucleare. Iranul a declarat miercuri că va instala 3000 de noi generatoare pentru imogăţirea uraniului, dar nu este clar dacă declaraţia diplomatului de la Viena se referă la aceleaşi instalaţii. Teheranul susţine că programul său nuclear este strict paşnic, în timp ce Occidentul crede că are şi o importantă dimensiune militară.

Guvernul Bashar al-Assad continuă reprimarea protestatarilor din Siria în ciuda intervenției diplomatice a Chinei

In ciuda eforturilor diplomatice ale Rusiei si Chinei, regimul de la Damasc îşi continuă violenţele împotriva opoziţiei. Agenţia de stat siriana informează că bărbaţi inarmaţi l-au asasinat în această dimineaţă pe un procuror şi pe judecător de la o instanţă importantă din provincia Idlib. Activiştii sirieni spun că atacurile armatei împotriva protestatarilor au fost reluate astazi la Homs. Ieri, la Damasc, la o înmormîntare a fost omorit un protestatar. China, care a votat pina acum împotriva tuturor rezoluţiilor ONU în legătură cu Siria a anunţat, după ce emisarul Beijinului s-a întilnit ieri cu preşedintele Bashar al-Assad că acum va sprijini toate propunerile Ligii Arabe în legătură cu Siria.

Reuniune în Mexic a Grupului celor 20 pe tema infracţiunilor şi criminalităţii transfrontaliere și a schimbărilor climatice

Ministrii de externe din ţările grupului celor 20 vor începe astazi în Mexic, în localitatea Los Cabos, o reuniune de două zile ce se va concentra asupra infracţiunilor şi criminalităţii transfrontaliere, schimbările climatice, securitatea alimentară şi probleme de interes general guvernamental. Mexicul deţine actualmente preşedinţia grupului şi la reuniune participă şi secretarul de stat american, Hillary Clinton.

In Republica Tuva din Federația Rusă a început în avans votarea în alegerile prezidențiale

Alegerile prezidenţiale din Rusia au început în republica Tuva a Federaţiei Ruse, din sudul Siberiei. Sunt deschise 61 de staţii de votare si cele doua saptamini pina la scrutinul din 4 martie, vor fi suficiente pentru ca locuitorii şi aşezările izolate să poată să ajungă la secţiile de vot. Ieri, in Orientul Indepărat, Siberia si în partea europeană a Rusiei în jur de 50 de mii de oameni au manifestat în sprijinul candidatului-premier Vladimir Putin.

Explozii la un club din Sighetul Marmației s-au soldat cu rănirea gravă a mai multor persoane

In cursul nopţii de ieri si în aceasta dimineaţa doua explozii la un club din Sighetul Marmaţiei s-au soldat cu rănirea foarte grava a 16 persoane care au fost trimise la spitalele din Tirgu Mures si Bucuresti. Din primele cercetări reiese că explozia s-a produs din cauza unei acumulări de gaze.

16 judeţe din Romania afectate în continuare de căderile masive de zăpadă

16 judeţe din Romania sunt în continuare afectate de căderile masive de zăpadă şi 34 de drumuri continuă să fie blocate, informează agenţia Mediafax. Zonele cele mai grav afectate sunt cele din sudul si estul Romaniei.

Paolo și Vittorio Taviani recompensați la Berlinala 2012 cu Ursul de Aur

Paolo si Vittorio Taviani, cei doi regizori fraţi italieni, au fost recompensaţi ieri cu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional al Filmului de la Berlin, pentru fimul lor „Cesar trebuie să moară” . Filmul este un fel de documentar care povesteşte cum nişte deţinuţi dintr-o închisoare de maxima securitate pun în scenă piesa lui William Shakespeare „ Iulius Cesar”. Potrivit celor doi regizori octogenari, filmul are trei nivele ale povestirii - cel al Italiei contemporane, cel al piesei de teatru si cel al realităţii închisorii. In toate aceste trei „lumi” este vorba de lupta pentru putere, ambiţie, corupţie, răzbunare, trădare si crimă. „Personajele piesei de teatru, declara Paolo Taviani, reporterului site-ului Hotnews.ro, sunt de fapt personaje din propria viaţă a deţinutilor, ei reuşind, prin empatie să înţeleaga profund tragedia shakespeare-iană.

Premierul Letoniei a îndemnat alegătorii să voteze în referendum împotriva reintroducerii limbii ruse ca limbă de stat

Letonii votează într-un referendum prin care sunt întrebati daca limba rusa sa devina a doua limba oficiala in stat. Referendumul a fost initiat de un grup pro-rus şi are toate şansele să fie respins de populaţie. O iniţiativa similară în Parlamentul de la Riga din luna decembrie a eşuat. Premierul Valdis Dombrovskis a declarat presei după ce a votat ca spera ca societatea letonă să nu fie divizată pe criterii lingvistice cerînd populaţiei să voteze împotrivă: „Văd acest vot ca un vot fundamental pentru Letonia si sper că aceasta iniţiativă, care a fost menită să dividă societatea letonă, să nu izbutească.”

Convorbiri la nivel înalt la Damasc între președintele Siriei și adjunctul șefului diplomației din China

Ministrul adjunct de externe al Chinei Zhai Jun, care a avut astazi la Damasc întrevederi cu preşedintele Bashar al-Assad, a spus că speră ca referendumul propus de autorităţi să ducă la soluţionarea crizei din această ţară. Referendumul propune să se puna capat dominaţiei unui singur partid. Opoziţia siriana considera propunerea drept o „mascarada”. Emisarul Chinei comuniste şi-a exprimat şi îngrijorarea faţă de escaladarea violenţelor. China si Rusia au votat împotriva oricăror rezoluţii ONU care să condamne represiunea opoziţiei de catre regimul de la Damasc.

Manifestaţii de sprijin în Rusia pentru Vladimir Putin și candidatura sa la preşedinţie

Mii de oameni au participat astazi in Rusia la manifestaţii de sprijin in favoarea lui Vladimir Putin si a candidaturii sale la preşedinţia Rusiei. In Orientul Îndepărtat şi în Siberia, la manifestaţii au participat peste 50 de mii de oameni, iar la Sankt Petersburg, peste 10 mii. Un uriaş miting pro-Putin este anunţat la Moscova pentru 23 februarie, la care se aşteaptă o participare de peste 200 de mii de oameni. Opoziţia democrată si mai multi politicieni europeni acuză autorităţile că folosesc resursele administrative pentru promovarea candidaturii premierului şi şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu fraudarea scrutinului.

Comitetul Național de conducere al Asociației Foștilor Deținuți din România își exprimă solidaritatea cu Teoder Mărieș și cererile acestuia referitoare la Legea Lustrației

Comitetul Național de conducere al Asociației Foștilor Deținuți din România (AFDPR) îşi exprimă deplina solidaritate, fiind alături de domnul Teodor Mărieș, preşedintele Asociației 21 decembrie 1989 şi colegii săi, în demersul lor de a cere Camerei Deputaților din Parlamentul României, adoptarea în regim de urgenţă a Legilor Lustraţiei şi Imprescribilităţii crimelor comunismului.
„Este ruşinos că în România, toate legile care vizau morala, au fost declarate ca neconstituționale, asigurându-se astfel, pavăza protectoare, la umbra căreia o adunătură de indivizi au prosperat prin fraudă şi evaziune fiscală”, se arata in declaratia AFDPR.
„Suntem indignaţi de lipsa de disponibilitate a autorităţilor în tratarea cu prioritate a acestor două legi, autorităţi pe care le facem răspunzătoare de pierderea sănătăţii sau chiar a vieţii, de către protestatari." conchide AFDPR în comunicatul sau de presa.

Adjunctul ministrului chinez de externe Zhai Jun a făcut un apel către liderii sirieni să înceteze violenţele

Adjunctul ministrului chinez de externe Zhai Jun este in Damasc şi după întrevederile pe care le-a avut cu preşedintele Bashar al-Assad a spus că a făcut un apel catre liderii sirieni să înceteze violenţele. China comunistă s-a opus oricărei rezoluţii ONU pentru condamnarea violenţelor din Siria şi cererii de demisie pentru preşedintele Assad. Potrivit Naţiunilor Unite peste 6000 de oameni au fost omoriţi în Siria ca urmare a violenţelor declanşate acum 11 luni, iar activistii sirieni de la Homs si Damasc au anunţat noi atacuri ale forţelor militare siriene împotriva opoziţiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG