Linkuri accesibilitate

Ştiri

Un atentat asupra unei baze americane din Afganistan a făcut șapte răniți printre instructorii militari

Șapte instructori militari americani au fost răniți de o grenadă aruncată asupra bazei lor din nordul Afganistanului în a șasea zi de proteste furibunde împotriva arderii unor exemplare din Coran de către soldați americani. Atacul cu grenadă de astăzi a avut loc la o zi după ce doi ofițeri americani au fost împușcați mortal în clădirea Ministerului de Interne de la Kabul. Surse de securitate afgane citate de Reuter au spus că suspectul este Abdul Saboor, un ofițer de poliție afgan în vârstă de 25 de ani.
Într-o cuvântare televizată președintele afgan Hamid Karzai și-a îndemnat compatrioții să-și recapete calmul, avertizând că insurgenții ar putea folosi protestele pentru a-și atinge propriile scopuri.

Comemorare la Baku a 20 de ani de la episodul sîngeros de la Khojaly, în cursul războiului din Nagorno-Karabach, în care au fost uciși peste 600 de civili azeri

50.000 de azeri au mărșăluit în capitala Baku astăzi cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la unul din cele mai sângeroase episoade ale războiului cu Armenia, din anii 1990 ai secolului trecut.
Azerii spun că la 26 februarie 1992 trupele armene au omorât peste 600 de civili azeri în localitatea Khojaly, din Nagorno-Karabah. Baku numește episodul „genocid”.
Armenia spune că au fost mai puțini morți decât susțin azerii și că nu poate fi vorba de genocid.
Aniversarea masacrului a fost marcată și în Turcia, aliata tradițională a azerilor. Între 20.000 și 50.000 de persoane au participat la un marș de solidaritate la Istanbul.

Comitetul pentru Apărarea Constituției și Democrației a organizat un nou miting de protest antiguvernamental la Chișinău

La Chișinău a avut loc un nou protest duminical organizat de un comitet condus de Iurie Roșca. Potrivit Unimedia, vorbitorii la mitingul din Piața Marii Adunări Naționale au criticat printre altele ideea guvernului de a cumpăra avioane de luptă, legea nediscriminare și presupuse fraude în cheltuirea banilor primiți de la donatorii internaționali.
Mitingul Comitetului pentru Apărarea Constituției și Democrației a venit la o zi după o nouă demonstrație antiguvernamentală a comuniștilor. Liderul PCRM Vladimir Voronin a spus sâmbătă că trebuie organizate alegeri anticipate și că partidul său nu va colabora cu noul președinte al țării, dacă acesta va fi ales.

Karel de Gucht, comisar european al comerțului va efectua o vizită de două zile la Chișinău cu ocazia lansării negocierii Acordului de liber schimb cu UE

Comisarul european al comerțului, Karel De Gucht, va face mâine și poimâine o vizită la Chișinău pentru lansarea negocierii acordului de liber schimb între Moldova și Uniunea Europeană.
Prima rundă de negocieri propriu-zise va avea loc luna viitoare.
Într-un interviu publicat astăzi de agenția Moldpres, premierul Vlad Filat a spus că vizita comisarul european este importantă și că semnarea acordului – după ce va fi negociat – va aduce mari beneficii companiilor moldovene și va încuraja crearea de noi locuri de muncă, trimițând un semnal bun investitorilor străini.

Mii de oameni au format un lanț uman de 16 km în centrul Moscovei într-o demonstrație de protest împotriva lui Vladimir Putin

La Moscova mii de oameni au format un lanț viu lung de 16 kilometri în jurul centrului orașului, protestând împotriva favoritului alegerilor prezidențiale de duminica viitoare, premierul Vladimir Putin. Organizatorii protestului de la Moscova estimau că vor avea nevoie de 34.000 de participanți pentru a forma lanțul uman.
Potrivit AP, în zona demonstrației au apărut și suporterii premierului rus, care purtau semne în formă de inimă cu inscripția „Putin iubește pe toată lumea”.
Un protest anti-Putin cu participarea a mii de oameni a avut loc ieri în orașul natal al premierului, St. Petersburg.
Ultimele sondaje de opinie dinaintea alegerilor de la patru martie sugerează că Putin le va câștiga detașat, din primul tur.

Fostul președinte Nelson Mandela a fost externat din spital în Africa de Sud după un consult medical de 24 de ore

Fostul președinte sud-african Nelson Mandela a fost externat astăzi din spital după ce doctorii i-au consultat abdomenul fără să constate vreo problemă gravă. Mandela, în vârstă de 93 de ani, a fost internat sâmbătă după ce se plânsese de probleme abdominale persistente.
Potrivit unui comunicat de presă al președinției sud-africane fostul luptător împotriva apartheidului a fost supus unei laparoscopii, care consta în introducerea unei sonde video în organismul pacientului.
Medicii au spus că pentru vârsta pe care o are, Mandela este sănătos.
Primul președinte de culoare al Africii de Sud în anii 1994-1999 a petrecut 27 de ani în închisorile fostului regim de apartheid.

La Los Angeles vor fi decernate astăzi premiile Oscar pentru cele mai bune filme și realizatori ai anului

La Los Angeles va începe la noapte o nouă ediție a decernării premiilor Oscar pentru cele mai bune filme și cei mai buni cineaști.
Marele favorit este filmul „Artistul”, o peliculă franceză mută în alb-negru nominalizată la 10 categorii. „Artistul”, care spune povestea unui actor în anii trecerii de la filmul mut la filmul vorbit, și-a atras laudele criticilor de film, dar a fost vizionat de relativ puțini spectatori în cinematografele din Statele Unite și Canada.
Un alt film cu șanse de a obține multe premii este „Hugo” al regizorului american Martin Scorsese. În competiția pentru cel mai bun film mai figurează „Miezul nopții la Paris”, al lui Woody Allen și „Calul de război” regizat de Steven Spielberg.

In metroul de la Atena a fost descoperită o bombă artizanală neamorsată

La Atena polițiștii au descoperit o bombă neactivată într-un vagon gol de metro. Potrivit relatării Reuter, forțele de ordine au găsit sub un scaun două canistre mici cu benzine, un timer, cabluri și baterii, dar au constatat că aceste elemente nu erau programate să explodeze.
Investigația se află la început, dar surse din poliția elenă citate de agențiile de presă și-au exprimat opinia că trenul de metro nu era ținta bombei și că posibila tentativă de atac ar aparține unei mișcări de extremă-stânga.
Reuters notează că asemenea grupări au provocat mai multe incidente violente în timpul numeroaselor demonstrații împotriva măsurilor de austeritate luate de guvernul Greciei sub presiunea creditorilor internaționali.

O majoritate a germanilor consideră noul credit acordat Greciei de UE ca inoportun

Un sondaj de opinie apărut în ajunul dezbaterii din Parlamentul Germaniei asupra noului credit de salvare pentru Grecia arată că majoritatea germanilor îl consideră inoportun.
Sondajul comandat de cotidianul „Bild am Sonntag” sugerează că 62% din germani nu cred că Grecia merită al doilea credit european de salvare, de 130 de miliarde de euro.
Înaintea dezbaterii de mâine din Parlament, ministrul de finanțe german Wolfgang Schaeuble i-a îndemnat pe deputați să aprobe creditul, spunând că noul împrumut, împreună cu reformele adoptate de greci și cu alte măsuri, reprezintă cea mai bună cale de depășire a crizei datoriilor din zona euro.

Un angajat afgan al Ministerului de interne de la Kabul suspectat de uciderea a doi ofițeri americani

Ministerul afgan de interne spune că unul din angajații săi este suspectat de uciderea a doi ofițeri americani ieri, la sediul din Kabul al ministerului. Într-un mesaj e-mail către presă, citat de Reuter, ministerul afgan spune că suspectul a fugit și că se depun eforturi pentru arestarea lui.
După incidentul de ieri NATO a anunțat că-și retrage toți consilierii din ministerele afgane. Uciderea celor doi americani a avut loc în cea de a cincea zi de proteste, adesea violente, provocate de știrea că militarii americani ar fi ars exemplare din Coran la baza Bagram.
Oficialitățile americane în frunte cu președintele Barack Obama au spus că regretă incidentul, care ar fi fost rezultatul unei neatenții, nefiind îndreptat împotriva Islamului.

Magnatul de presă Rupert Murdoch a lansat săptămînalul „Sun on Sunday”

La chioșcurile de ziare din Marea Britanie a apărut astăzi în premieră ediția duminicală a ziarului de bulevard „Sun”.
Sun on Sunday” este publicat de trustul de presă al magnatului australian Rupert Murdoch și înlocuiește ziarul „News of the World”, desființat în urma unei anchete de practici incorecte.
AFP scrie că noul ziar a publicat un fel de jurământ de respectare a normelor etice și deontologice.
Ziarul anunță că va crea un fel de avocat al cititorilor care va analiza plângerile și criticile legate de conținutul publicației. „Sun On Sunday”, care-și propune să devină cel mai citit ziar britanic de duminică, apare la mai bine de jumătate de an după ce „News of the World” și-a încetat apariția, când a ieșit la iveală că ziariștii lui au ascultat ilegal telefoanele unor personalități în căutarea de știri senzaționale.

Premierul Vlad Filat își exprimă speranța că majoritatea parlamentară va vota în favoarea Veronicăi Bacalu pentru funcția de președintă

Premierul Vlad Filat spune că Moldova se află mai aproape de alegerea președintelui decât oricând în ultimii doi ani. Într-un interviu publicat astăzi de agenția de știri Moldpres, Filat a declarat că speră ca politicienii să lase deoparte „ambițiile personale” și s-o voteze în fruntea țării pe Veronica Bacalu.
Săptămâna aceasta liberal-democrații, democrații și socialiștii au spus că sunt gata s-o aleagă pe Bacalu, dar mai au nevoie de voturile liberalilor, care s-au plâns că știu prea puține despre candidată.
Tot astăzi un grup de intelectuali de la Chișinău a lansat prin intermediul presei o petiție on-line în care cer politicienilor s-o aleagă în fruntea statului pe Veronica Bacalu. Printre semnatari se numără Liubomir Chiriac, Cornel Ciurea, Valeriu Prohnițchi și alții.

Apel la calm făcut de președintele Afganistanului după incidentele violente anti-americane din ultimele zile

Președintele Afganistanului a făcut un nou apel la calm într-o cuvântare televizată către națiune, după ce arderea unor exemplare din Coran la o bază militară americană a declanșat cinci zile de proteste violente.
De când incidentul a fost făcut public marți, în diferite proteste și ciocniri au murit aproximativ 30 de oameni, inclusiv patru militari americani.
NATO a anunțat ieri că-și retrage toți consilierii din ministerele afgane după ce doi militari americani au fost uciși cu focuri de armă în clădirea ministerului de interne, la Kabul.
În apelul său televizat, președintele Hamid Karzai a cerut compatrioților să-și păstreze calmul, avertizând că „inamicii” sunt gata să abuzeze de situația creată.

Starea sănătății lui Nelson Mandela stîrnește îngrijorare în Africa de Sud

Sud-africanii se roagă astăzi pentru sănătătatea fostului lor președintele Nelson Mandela, în vreme ce guvernul dă asigurări că eroul luptei împotriva rasismului se simte bine după o noapte petrecută în spital. Mandela, în vârstă de 93 de ani, a fost internat sâmbătă cu probleme stomacale. Doctorii citați de serviciul de presă al guvernului spun că „pentru vârsta lui” Mandela este sănătos. Președintele Jacob Zuma a spus că Mandela ar putea fi externat astăzi sau mâine.
Suporterii fostului lider al luptei anti-apartheid s-au adunat să se roage la o biserică din Soweto, centrul mișcării de emancipare condusă de Mandela.

Explozii înregistrate în orașele siriene pe fundalul desfășurării referendumului asupra unei noi Constituții

Mai multe orașe siriene au fost zguduite de explozii astăzi, când guvernul i-a chemat pe alegători să voteze o nouă Constituție care l-ar putea menține la putere până în 2028 pe președintele Bashar al-Assad.
Apărătorii drepturilor omului spun că au avut loc explozii la Homs, Hama, Deir al-Zor, Deraa și în alte localități unde au loc de aproape un an de zile proteste împotriva regimului de la Damasc.
Activiștii opoziției au cerut alegătorilor să nu participe la votul organizat de putere, spunând că nu este posibil ca regimul să organizeze referendum și să ucidă oameni în același timp.
Potrivit agenției Reuter, numai sâmbătă au fost uciși în Siria o sută de oameni, inclusiv șase femei și zece copii.

La Cairo începe procesul unui grup de 43 de membri ai unor ONG-uri care apără drepturile omului în Egipt

La Cairo începe astăzi procesul unui grup de apărători ai drepturilor omului, inclusiv străini, acuzați că și-au finanțat activitățile pe căi ilegale. Printre cei 43 de inculpați se numără 19 cetățeni americani. Washingtonul a cerut în mai multe rânduri autorităților egiptene să renunțe la acuzații, avertizând că în caz contrar ar putea suspenda ajutorul militar anual pentru Cairo, în valoare de peste un miliard de dolari.
Inculpații americani nu sunt arestați, dar au interdicție de a părăsi Egiptul pe durata procesului. Câțiva dintre ei s-au refugiat la ambasada Statelor Unite din Cairo.

Cutremur de pămînt cu magnitudinea 6,8 într-o regiune puțin populată de la granița Rusiei cu Mongolia

Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade a lovit astăzi o regiune slab-populată din partea asiatică a Rusiei, la granița cu Mongolia. Nu există informații despre eventuali răniți sau pagube. Institutul geologic american spune că epicentrul s-a aflat la 90 de kilometri est de orașul rusesc Kyzyl din regiunea siberiană Tuva.
Este al doilea cutremur produs în acea zonă în ultimele două luni. În decembrie seismul de 6,9 grade făcut necesară oprirea operațiunilor miniere în cea mai importantă regiune carboniferă a Rusiei, Kuzbas.

Vladimir Voronin amenință că PCRM se va retrage din Parlament dacă majoritatea va alege președintele țării

Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a spus că dacă Parlamentul alege președintele țării, PCRM nu va colabora cu el, pentru că va fi fost ales pe cale neconstituțională. Vorbind la un nou miting antiguvernamental astăzi la Chișinău, Voronin a mai spus că prin noua încercare de alegere a președintelui AIE vrea să amâne cât poate alegerile anticipate.
Săptămâna aceasta liberal-democrații și democrații au propus două posibile candidaturi la președinție: Ion Ababii și Veronica Bacalu. Dar al treilea partid din alianță, liberal, l-a respins pe Ababii și s-a arătat sceptic și în privința lui Bacalu.

Mii de persoane au protestat la St. Petersburg împotriva candidaturii în alegerile prezidențiale ruse a lui Vladimir Putin

Mii de demonstranți s-au adunat în centrul orașului rusesc St. Petersburg protestând împotriva favoritului alegerilor prezidențiale de la 4 martie, premierul Vladimir Putin.
Demonstranții au mărșăluit pe străzile orașului scandând lozinci anti-Putin, oprindu-se într-o piață din centru. Se relatează că demonstrația autorizată a fost supravegheată de efective mari de poliție, dar nu s-au făcut arestări.
Mișcările de opoziție din Rusia plănuiesc pentru mâine o nouă acțiune de protest, un „lanț uman” la Moscova.

Doi consilieri militari din forța internațională Nato din Afganistan au fost uciși într-un atac revendicat de talibani

NATO spune că doi membri ai forței internaționale din Afganistan au fost uciși astăzi la Kabul. Agențiile de presă occidentale spun, citând surse afgane care nu și-au dat numele, că victimele ar fi un maior și un colonel american, ambii consilieri militari, uciși cu focuri de armă în clădirea Ministerului afgan de interne.
NATO nu a confirmat aceste informații, dar comandanul trupelor NATO și americane din Afganistan, generalul John Allen, a anunțat retragerea întregului personal al alianței din ministerele afgane.
Incidentul a avut loc în cea de-a cincea zi de proteste împotriva arderii unor exemplare din Coran la o bază aeriană americană, la Bagram.
Insurgenții Taliban și-au revendicat atacul de astăzi spunând că el a fost o răzbunare pentru arderea Coranului.

Un proces împotriva fostului premier italian Berlusconi a fost prescris fără ca judecătorii să-l declare și nevinovat

Un tribunal din Milano a pus capăt unui proces de corupție împotriva fostului premier italian Silvio Berlusconi, declarând prescrierea infracțiunii. În procesul care dura de cinci ani Berlusconi era acuzat că în 1990 ar fi mituit un avocat britanic ca să mintă în două procese legate de afacerile sale.
Procurorii au cerut condamnarea lui Berlusconi la cinci ani de închisoare.
Astăzi, după ce tribunalul a decis să oprească procesul, un avocat al lui Berlusconi a spus că ar fi trebuit ca judecătorii să-l declare pe fostul premier nevinovat, nu doar să declare prescrierea infracțiunii.

Compania „Carpatair” amînă lansarea curselor directe între Chișinău și principalele orașe italiene

Nesemnarea unui acord cu UE a făcut o companie aeriană să amâne lansarea unor curse directe între Chișinău și Italia. Potrivit Info-Prim Neo, „Carpatair” a anunțat că deocamdată nu poate începe zborurile spre Roma, Veneția, Milano, dar pasagerii care au deja bilete vor ajunge la destinație cu o escală la Timișoara.
Uniunea Europeană urma să semneze cu Moldova un acord privind spațiul aerian comun la 22 martie. Dar din cauza unor nelămuriri de ordin intern ale Uniunii semnarea a fost amânată.
Reprezentantul UE la Chișinău Dirk Schuebel a spus că acordul, de la care mulți moldoveni așteaptă ieftinirea biletelor de avion, ar putea fi semnat în iunie.

Ambasadorul României la Chișinău încrezător că liberalizarea vizelor pentru moldoveni va avea loc pînă la sfîrșitul acestui an

Ambasadorul României la Chișinău s-a arătat încrezător că moldovenii vor putea călători fără vize în UE înainte de sfârșitul anului curent. Info-Prim Neo relatează că ambasadorul Marius Lazurcă a mai sugerat, în remarci făcute la Clubul de Presă, că integrarea europeană a Moldovei este preferabilă orientării spre răsărit.
Rugat să comenteze oscilarea unor moldoveni între UE și Uniunea Eurasiatică, ambasadorul a spus că aceasta din urmă este o simplă idee, adăugând: „Eu nu aș lua în serios această comparație”.
Guvernul de la Chișinău a promis că vizele europene pentru moldoveni vor fi liberalizate chiar anul acesta, dar unii oficiali de la Bruxelles au sugerat că va fi nevoie de mai mult timp.

Abed Rabo Mansour Hadi, noul președinte al Yemenului a depus jurămîntul la Sanaa

Astăzi a depus jurământul în parlamentul de la Sanaa noul președinte din Yemen, Abed Rabo Mansour Hadi.
El îl înlocuiește pe Ali Abdullah Saleh, care a renunțat la post în urma revoltelor de stradă după ce condusese Yemenul vreme de 33 de ani.
Hadi, care era adjunctul lui Saleh, a fost învestit în funcție în urma unei alegeri prezidențiale la care a fost singurul candidat.
Tot astăzi din Mukalla, capitala unei provincii sudice a Yemenului, s-a relatat că explozia unei bombe lângă palatul prezidențial a ucis cel puțin 21 de persoane. Nu este limpede dacă incidentul are legătură cu învestirea noului președinte.

Doi consilieri americani au fost uciși cu focuri de armă la Kabul în clădirea Ministerului de interne al Afganistanului

Din Afganistan se relatează că doi consilieri americani au fost uciși cu focuri de armă în clădirea Ministerului de interne, la Kabul. Incidentul a avut loc pe fondul celei de-a cincea zile de proteste împotriva arderii unor exemplare din Coran la o bază aeriană a militarilor americani, la Bagram.
Președintele Barack Obama și alte oficialități americane și-au exprimat regretul pentru incident. În protestele din ultimele cinci zile din Afganistan și-au pierdut viața peste 20 de oameni.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG