Linkuri accesibilitate

Ştiri

Mitropolia Moldovei l-a pedepsit pe preotul văzut pe internet cum înjură polițiști

Mitropolia Moldovei a anunțat că l-a pedepsit pe preotul văzut pe internet cum înjură polițiștii după ce a condus beat și a făcut un accident. Potrivit unui comunicat de presă de pe site-ul Mitropoliei, preotul Nicolae Pânzaru din Bulboaca nu va mai putea oficia timp de trei luni și va fi trimis să se căiască la mânăstirea Noul Neamț din Chițcani. Săptămâna trecută un grup de preoți au protestat la Chișinău, la o conferință de presă, față de ceea ce consideră a fi mediatizare prea mare a cazului respectiv și altora, asemănătoare, spunând că asemenea preoți sunt izolați și nu reprezintă ansamblul clerului.

Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu s-a plâns că ar fi hărțuită de autoritățile locale

Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu, care s-a făcut cunoscută mai ales printr-un discurs controversat despre conflictul azero-armean, s-a plâns că ar fi hărțuită de autoritățile locale. Grigoriu a spus la o conferință de presă că miercuri un bărbat în civil ar fi încercat să pătrundă cu forța în apartamentul mamei lui Grigoriu, căreia i-a tăiat cablul telefonic când a încercat să-și sune fiica. Avocatul parlamentar a invocat și alte presupuse abuzuri. Recent, Grigoriu a rostit în parlamentul armean un discurs atât de pro-azer, că guvernul moldovean a trebuit să ceară scuze Erevanului.

Patru medici din închisoarea Pruncul au fost trimiși în instanță

Patru medici din închisoarea Pruncul au fost trimiși în instanță pentru că nu au dat îngrijire unui deținut ce fusese agresat de membrii grupării criminale ”Makena” și apoi a murit. Potrivit agenției IPN, procurorul Maxim Gropa a spus la o conferință de presă că după incidentul din februarie 2012 cei patru medici au primit doar mustrare, continând să lucreze la închisoare. Nu este limpede de ce au refuzat medicii să acorde asistență deținutului. Gropa a mai spus că în acest caz ar fi implicați și factori de decizie din sistemul penitenciar, pe care a refuzat să-i numească deocamdată. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei patru medici riscă să facă până la 3 ani de închisoare.

A fost dat publicității conținutul cutiilor negre ale trenului deraiat în Spania

Cutiile negre ale trenului deraiat la Santiago de Compostela arată că în momentul accidentului el mergea cu 179 de kilometri pe oră într-un tronson unde viteza maximă permisă era de numai 80 de kilometri pe oră. Alte date făcute publice astăzi de anchetatorii spanioli arată că mecanicul de locomotivă acuzat acum de omucidere vorbise la telefon cu conductorului trenului până cu 11 secunde înaintea producerii accidentului soldat cu 79 de morți. Conductorul, care inițiase convorbirea pentru a cere mecanicilor să folosească anumită linie la o stație următoare, pentru confortul unor pasageri, nu este suspectat de vreun delict și este audiat doar ca martor.

Statele Unite vor trata cererile de viză ale cuplurilor de același sex ca pe cele ale cuplurilor heteosexuale

Statele Unite vor începe de îndată să trateze cererile de viză ale cuplurilor de același sex întocmai ca pe cele ale cuplurilor heteosexuale. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, într-o vizită la ambasada americană de la Londra. Kerry a spus că tratarea egală a cuplurilor de același sex se va face chiar și în țările care nu recunosc dreptul la căsătorie sau la uniuni civile ale homosexualilor, sau, cu cuvintele lui, ”la toate cele 222 de centre de procesare a vizelor din lume”. Anunțul vine după ce luna trecută Curtea Supremă de Justiție din Statele Unite a anulat o lege federală americană care definea căsătoria ca fiind exclusiv între un bărbat și o femeie.

Noi tensiuni în Egipt

Televiziunea de stat din Egipt spune că forțele de ordine vor înconjura locurile unde protestează suporterii președintelui debarcat Mohamed Morsi pentru a pune capăt protestelor. Blocarea celor două piețe din Cairo va începe în cel mult două zile. Forțele de ordine vor permite oamenilor să iasă din piață, dar nu și să intre. Armata egipteană l-a înlăturat de la putere pe islamistul Morsi la 3 iulie. De atunci, suporterii lui au protestat îndelung și s-au ciocnit cu adversarii fostului președinte. Autoritățile interimare de la Cairo au spus că protestele ar fi devenit o amenințare pentru siguranța națională.

Televiziunea de stat din Iran a corectat un discurs al președintelui Rohani

Televiziunea de stat din Iran a corectat o știre care spunea că președintele ales Hassam Rohani ar fi numit Israelul „o rană” care trebuie înlăturată. În versiunea corectată a discursului, Rohani spune că ocuparea teritoriilor palestiniene este o rană pe trupul lumii musulmane. Prima variantă, mai anti-israeliană, difuzată de agenția studențească ISNA, a fost criticată de premierul israelian Beniamin Netanyahu, care spunea că ea demonstrează continuitatea ostilității regimului de la Teheran. Rohani, care va depune jurământul duminică, a făcut declarația cu ocazia comemorării la Teheran a zilei de solidaritate musulmană cu palestinienii.

Președintele azer în exercițiu, Ilham Aliyev, va candida la al treilea mandat

Azerbaidjanul va avea alegeri prezidențiale la 9 octombrie. Data a fost anunțată astăzi de Comisia Electorală Centrală. Președintele în exercițiu, Ilham Aliyev, va candida la al treilea mandat, un fapt fără precedent în istoria țării. Aliyev se află la putere din 2003, când i-a succedat tatăului său. La noile alegeri va candida din partea partidului de guvernământ ”Noul Azerbaidjan”. Opoziția azeră și-a desemnat luna trecută candidatul unic, pe cunoscutul scenarist Rustam Ibragimbekov.

35% din moldoveni spun că li s-a înrăutățit nivelul de trai în comparaţie cu anul trecut

35% din moldoveni spun că li s-a înrăutățit nivelul de trai în comparaţie cu anul trecut, sugerează un sondaj IMAS făcut la comanda Expet Grup. 11% au declarat că au un trai mai bun. Studiul mai spune că, în opinia a 45 la sută dintre moldoveni situaţia familiilor tinere s-a înrăutăţit faţă de anul trecut. Doar 13 la sută consideră că acestea au condiţii mai bune. Pentru 62 la sută dintre participanţii la sondaj, în acest an este mai greu să găsească un loc de muncă bine plătit în ţară. Doar opt la sută au declarat că acest lucru nu reprezintă o dificultate. Iar un sfert dintre modloveni afirmă că situaţia la acest capitol a rămas neschimbată.

Statele Unite închid duminică mai multe ambasade din țările musulmane

Statele Unite au anunțat închiderea ambasadelor și consulatelor americane din mai multe țări musulmane, duminică. Fără să dea detalii Purtătoarea de cuvînt Marie Harf a explicat că e vorba de o amenințare de securitate la adresa facilităților americane din străinătate, și a spus că unele misiuni diplomatice americane vor fi închise mai mult de o zi. Duminică e zi obișnuită de lucru pentru multe din ambasadele și consulatele americane din țările musulmane.

RFE/RL a cerut anchetarea noii campanii de intimidare împotriva lui Hadija Ismailova

Radio Europa Liberă/Libertatea a cerut autorităților azere să ancheteze noua campanie de șantaj și intimidare împotriva jurnalistei de investigație Hadija Ismailova, corespondentă a serviciul azer al Europei Libere. Solicitarea vine după publicarea online a unei noi înregistrări cu imagini intime obținute ilegal ale lui Ismailova. În afară de acest video, website-ul respectin a mai postat un interviu fals, atribuit unui coleg, menit să o discrediteze pe jurnalistă, care a fost ținta unei campanii similare anul trecut.

Edward Snowden a intrat oficial în Rusia

Fostul analist de informații american Edward Snowden a părăsit aeroportul zona de tranzit a aeroportului din Moscova și a intrat oficial în Rusia, după ce a primit azil de un an în această țară, a anunțat avocatul lui Snowden Anatoli Kucerena. Azilul de un an al lui Snowden poate fi prelungit pe termen nelimitat, și el are dreptul să ceară cetățenie rusă. Casa Albă a spus că decizia de a-i acorda azil este „extrem de dezamăgitoare”, iar purtătorul de cuvînt Jay Carney a anunțat că administrația americană se întreabă acum dacă summitul Obama - Putin plănuit pentru la toamnă să mai aibă loc. Edward Snowden e dat în urmărire în Statele Unite pentru spionaj, după ce acesta a dezvăluit informații secrete despre mai multe programe globale americane de interceptare a comunicațiilor pe internet și telefonie mobilă.

Silvio Berlusconi declară că e o victimă inocentă

Fostul premier Italian Silvio Berlusconi a dat publicității un mesaj video mânios după ce condamnarea sa la închisoare pentru evaziune fiscală a fost confirmată de curtea supremă din Italia. Berlusconi s-a declarat nevinovat și a spus că e victima inocentă a unei „incredibile serii de acuzații și procese care nu au nimic cu realitatea”. Potrivit BBC, curtea supremă a ordonat efectuarea unei anchete judiciare care să afle dacă lui Berlusconi nu ar trebui să i se interzică și să mai aibă în viitor o funcție publică. E puțin probabil ca fostul premier, acum în vîrstă de 76 de ani, să-și ispășească pedeapsa în închisoare, din cauza vîrstei pe care o are. În loc de asta, se așteaptă ca el să fie pus sub arest la domiciliu, cu opțiunea de a cere să facă serviciu comunitar în loc.

Expert Grup a făcut public raportul de stare a Moldovei în 2013

Cei mai mulţi dintre moldoveni consideră că imaginea Moldovei în lume e proastă, iar jumătate dintre ei cred că Moldova este un loc bun de trai, sugerează un sondaj de opinie realizat de IMAS la comanda Expert Grup. Datele au fost publicate în studiul intitulat „Republica Moldova 2013: raportul de stare a ţării”. Potrivit raportului, 60 la sută dintre participanţii la sondaj cred că Moldova reuşeşte să-şi promoveze interesele în lume într-o măsură foarte mică, 60 la sută dintre cei chestionaţi sunt mândri că sunt cetăţeni moldoveni, iar un sfert dintre ei regretă asta. 55 la sută dintre moldoveni ar vrea ca nepoţii şi copii lor să trăiască în Moldova, iar un sfert vor ca nepoții lor să trăiască în altă ţară. Dacă în următoarele trei luni li s-ar oferi posibilitatea să muncească peste hotare, 45 la sută dintre moldoveni ar emigra fără a ezita, iar 20 la sută spun că ar rămâne acasă.

La Tiraspol va fi construit un palat al sporturilor cu sprijin financiar rusesc

La Tiraspol va fi construit un palat al sporturilor cu sprijin financiar rusesc, relatează postul Publika TV. Declaraţia a fost făcută unei agenții de presă transnistrene de Svetlana Fadeeva, care se ocupă de problemele sportului și tineretului în administraţia de la Tiraspol.

Universitățile din străinătate au atras și anul acesta absolvenți de liceu din România

Universitățile din străinătate au atras și anul acesta absolvenți de liceu din România. Principalele destinații de studiu universitar pentru absolventii romani sunt Marea Britanie, Olanda si Danemarca, potrivit datelor Integral Programe Educaționale citate de site-ul Hotnews.ro. Domeniile de studiu alese preponderent de studenții români sînt economie, management și marketing, dar tot mai mulți absolventi sînt interesați și de programele de inginerie. Potrivit sursei citate, în Marea Britanie taxele de studiu au fost majorate pînă la 9.000 de lire sterline, dar guvernul britanic continuă programul Student Loans.

Două mari companii farmaceutice din Moldova sînt suspectate de spălare de bani

Două mari companii farmaceutice din Moldova sînt suspectate de spălare de bani prin off-shoruri, evaziune fiscală, fals în acte şi livrare de medicamente necalitative, anunţă Centrul Naţional Anticorupţie (CNA). Potrivit primelor estimări, aceste firme ar fi prejudiciat bugetul statului cu peste 90 de milioane de lei. Directorii celor două companii au fost puşi sub învinuire. Potrivit presei de la Chișinău, datele preliminare arată că aceste două companii au importat medicamente din China, majorând preţul de import al acestora prin substituirea facturilor.

Mandate de arestare preventivă pe numele lui Omar Hayssam și al fratelui acestuia

Magistrații Tribunalului Bucuresti au emis vineri mandate de arestare preventivă de 30 de zile pe numele lui Omar Hayssam și al fratelui acestuia, Mohamad Omar, într-un dosar în care aceștia sunt acuzați de delapidare, prejudiciu fiind de 20 milioane euro, informează agenţia Agerpres.

Natalia Gherman a precizat la Moscova orientarea pro-europeană a Moldovei

Şefa diplomaţiei Chisinaului, doamna Natalia Gherman, a declarat intr-o conferinţă de presă ieri la Chisinau că Moldova nu va merge în uniunea vamala Rusia-Kazahstan-Belarus, nici în Uniunea euro-asiatică şi că orientarea clară a Moldovei catre Uniunea Europeana a fost explicată la Moscova, in vizita sa recentă. Doamna Gherman a mai spus şi că Moldova nu va accepta intarirea tehnicii militare ruseşti in zona de securitate din regiunea transnistreană şi că si aceasta poziţie a Chisinăului este cunoscută la Moscova.

Valeriu Lazăr: „construim gazoductul Ungheni-Iaşi pentru a asigura securitatea energetică şi preţuri competitive”

„Nu construim gazoductul Ungheni-Iaşi împotriva cuiva, ci pentru Republica Moldova – pentru a asigura securitatea energetică şi preţuri competitive”, a declarat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei ieri în cadrul vizitei efectuate în raionul Ungheni. Ministrul Economiei a vizitat localitatea Zagarancea, unde în aceasta lună ar urma să fie începute lucrările la acest gazoduct, informează agenţia Moldpres.

Snowden mulțumește autorităților ruse pentru azilul politic

Rusia a respins cererile Statelor Unite şi fostul analist al Serviciului Naţional de Securitate din Statele Unite, Edward Snowden a primit azil in Rusia pentru un an, şi a părăsit ieri aeroportul din Moscova după cinci saptamini. Statele Unite au exprimat „profunda dezamagire” faţă de decizia Moscovei şi purtătorul de cuvint al Casei Albe a spus că administraţia preşeditelui Obama pune sub semnul întrebării utilitatea unei intilniri la virf a celor doi preşedinti, planificată pentru aceasta toamna la Moscova. Snowden poate prelungi la infinit statutul său de azilant in Rusia şi are posibilitatea să solicite si cetăţenia rusă. Potrivit unui comunicat Wikileaks, citat de agentiile de stiri, Snowden a mulţumit Rusiei pentru ca i-a acordat azil. Washingtonul a cerut Moscovei să îl extrădeze pe Snowden pentru a putea fi judecat pentru spionaj si furt de documente secrete de la o agenţie guvernamentala. Snowden a dat publicităţii documente potrivit cărora Statele Unite au un program prin care au supravegheat comunicatiile pe internet ale oficialităţilor din unele ţări aliate europene şi ar avea capacitatea să monitorizeze toate comunicatiile prin internet.

Curtea de Casatie din Italia a confirmat condamnarea fostului premier conservator Silvio Berlusconi

Curtea de Casatie din Italia a confirmat condamnarea fostului premier conservator Silvio Berlusconi la patru ani de închisoare cu executare, pentru fraude fiscale, asa cum decisese o instanţă inferioară. Procesul a inceput in 2006, decizia Curtii de Casatie este definitivă şi ea ar putea slabi actuala coaliţie de guvernămînt de la Roma, din care face parte si partidul lui Berlusconi. Berlusconi a spus ca partidul său va continua sa sprijine guvernul premierului Enrico Letta.

Parlamentul Tadjikistanului va ratifica acordul militar cu Moscova pentru prelungirea prezenţei militare ruseşti

Preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, a spus că Parlamentul ţării sale va ratifica acordul militar încheiat cu Rusia pentru prelungirea prezenţei militare ruseşti in aceasta ţară pînă in anul 2042. Declaraţia a fost făcută după convorbirile de ieri de la Moscova cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Acordul a fost semnat de Moscova in 2012, dar Parlamentul tadjik a aminat ratificarea lui. Rusia are 6000 de militari desfăşuraţi în aceasta ţară. Rusia a promis 200 de milioane de dolari pentru modernizarea armatei tadjice. Rusia este cel mai mare investitor şi principalul partaner comercial al Tadjikistanului.

Susținătorii islamiști ai lui Morsi au continuat să protesteze la Cairo

Sprijinitorii fostului preşedinte islamist al Egiptului, Mohamad Morsi, indepărat de la putere la începutul lunii iulie, nesocotesc apelurile guvernului de a-şi încheia protestele şi au continuat să protesteze noaptea trecută în doua locaţii din Cairo. Autorităţile le-au promis că nu vor avea de suferit nici o consecinţă daca îşi incheie protestele in mod paşnic. In aceasta dimineaţa, protestatarii scandau lozici precum „numai peste cadavrele nostre” si promiteau proteste mai ample după rugaciunile de azi.

Explozie la un depozit de armament al forţelor guvernamentale în Siria

In Siria, potrivit unui grup de monitorizare a situaţiei, a avut loc o explozie la un depozit de armament al forţelor guvernamentale din apropiere de Homs, din zona controlata de guvernul preşedintelui Bashar al-Assad. Potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile omului, explozia s-a soldat cu cel puțin 22 de morţi. O inregistare video a exploziei, postata pe internet de activişti, arată o minge mare de foc in preajma localităţii Homs. Pe de alta parte, preşedintele Assad a făcut ieri o vizita in una din localităţile in care forţele guvernamentale au preluat controlul de la forţele rebele si a declarat ca este încrezător în victoria asupra forţelor opoziţiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG