Linkuri accesibilitate

Ştiri

Președintele Statelor Unite a discutat criza ucraineană cu omologul său chinez

Președintele Statelor Unite Barack Obama a discutat criza ucraineană cu omologul său chinez Xi Kinping. Potrivit unei declarații a CAsei Albe, în conversația telefonică care a avut loc duminică seara tîrziu, cei doi lideri au subliniat importanța păstrării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Miercuri Obama urmează să-l primească la Casa Albă pe Arseny Iațeniuk, premierul în exercițiu al Ucrainei.

Serghei Lavrov: John Kerry a refuzat invitația de a vizita Rusia pentru noi discuții legate de criza din Ucraina.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat că omologul său american John Kerry a refuzat invitația de a vizita Rusia pentru noi discuții legate de criza din Ucraina. Vorbind la o întrevedere cu președintele Vladimir Putin luni, Lavrov a spus că a primit propunerile lui Kerry privind rezolvarea crizei, propuneri care nu satisfac însă complet partea rusă. Șeful diplomației ruse precizat că rușii au pregătit propriile lor propuneri menite „să readucă situația în cadrul legislației internaționale, și în interesul tuturor ucrainenilor”.

Mihail Hodorkovski: acțiunile Moscovei în estul Ucrainei distrug relațiile tradiționale de prietenie dintre ucraineni și ruși

Fostul magnat rus al petrolului Mihail Hodorkovski a afirmat în fața unui grup de studenți la Kiev că acțiunile Moscovei în estul Ucrainei distrug relațiile tradiționale de prietenie dintre ucraineni și ruși. Hodorkovski a spus că spijină noul guvern ucrainean, care a fost adus la putere de „o revoluție a dreptății”. Fostul om de afaceri s-a adresat duminică mai multor mii de persoane în Piața Independenței din Kiev, spunînd că „propaganda rusă minte ca întotdeauna”. Hodorkovski a acuzat autoritățile de la Moscova că inventează informații despre fasciști care profită de pe urma situației din Ucraina, și a mai spus că în Rusia există oameni care se opun ocupației ruse a Crimeeii.

Iurie Leancă: cea mai importantă realizare a vizitei în Statele Unite este lansarea dialogului strategic

Cea mai importantă realizare a vizitei în Statele Unite este lansarea dialogului strategic, a afirmat premierul moldovean Iurie Leancă la o conferință de presă la Chișinău. Potrivit lui Leancă, Washingtonul este interesat în succesul modernizării instituţiilor din Moldova şi dorește să sprijine în continuare această ţară. Referindu-se la situația din Ucraina, premierul Moldovei a spus că evoluțiile din țara vecină creează amenințări directe și indirecte, politice și ecomomice, la adresa R. Moldova. Potrivit agenția IPN, Iurie Leancă nu exclude că Moldova ar putea semna semna Acordul de Asociere cu UE atunci când Ucraina va semna pentru crearea Zonei de Liber Schimb. Leancă a spus la conferința de presă că potrivit informațiilor sale Uniunea Europeană şi Ucraina îşi propun să semneze partea politică a Acordului de Asociere cât mai curând, iar acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb după alegerile prezidenţiale din Ucraina din 25 mai.

Diplomația rusă e îngrijorată de nerespectarea legilor care îi afectează pe rușii și rusofonii din estul Ucrainei

Ministerul rus de externe s-a declarat îngrijorat de nerespectarea legilor care îi afectează pe rușii și rusofonii din estul Ucrainei. Într-un comunicat dat publicității luni, diplomația rusă face referire la un incident care a avut loc sîmbătă la Horkov în care susține că ultranaționaliști ucraineni din gruparea Sectorul de Dreapta, în „conivență” cu noul guvern de la Kiev, ar fi deschis focul împotriva unor protestatari pașnici. Poliția de la Harkov a declarat că singura conexiune dintre acest incident și Sectorul de Dreapta este un telefon anonim. Externele de la Moscova au criticat de asemenea arestarea de către poliția din Dnepropetrovsk a șapte jurnaliști ruși. Diplomația rusă se declară surprinsă de „tăcerea rușinoasă” cu privire la aceste incidente a Occidentului, a organizațiilor care apără dreepturile omului și a presei străine. Ucraina și liderii occidentali acuză Moscova că distorsionează faptele pentru a-i zugrăvi drept extremiști pe protestatarii care l-au alungat de la putere pe președintele Viktor Ianukovici.

Arseni Iațeniuk: Rusia vrea să submineze bazele securității globale

Premierul ucrainean în exercițiu Arseni Iațeniuk a declarat că Rusia vrea să submineze bazele securității globale, și să schimbe rezultatele celui de-al doilea război mondial. Vorbind luni la o conferință de presă, Iațeniuk s-a declarat totuși încrezător în rezolvarea crizei din Ucraina, și a repetat că țara sa va faxe tot ce poate pentru a-și păstra integritatea teritorială. Joi, Aresni Iațeniuk urmează să vorbească în fața Consiliului de Securitate ONU, la o zi după convorbirile pe care le are programate la Casa Albă cu președintele Statelor Unite Barack Obama.

Autoritățile de la Kabul au respins amenințările Talibanilor că vor ataca alegerile prezidențiale de la 5 aprilie

Autoritățile de la Kabul au respins amenințările Talibanilor din Afganistan că vor ataca alegerile prezidențiale de la 5 aprilie. Într-un mesaj electronic de Talibani trimis luni agențiilor de presă, se spune că membrilor milițiilor Taliban li s-a ordonat să folosească toată forța pe care o au la dispoziție pentru a bloca procesul electoral. Potrivit unui purtător de cuvînt al Talibanilor, clericilor din Afganistan li s-a cerut să răspîndească vorba că scrutinul este o conspirație americană. Alegerile precedente din Afganistan, care au avut loc în 2009, au fost marcate de violență, cel puțin 31 de civili și 26 de militari fiind uciși în ziua scrutinului.

Ucraina se pregătește de noi posibile tensiuni

Ucraina se pregătește de noi posibile tensiuni după ciocnirile de duminică dintre demonstranți pro-ruși și sprijinitori ai noilor autorități de la Kiev. Mii de demonstranți pro-ruși au mărșăluit mărșăluit spre clădire administrativă de la Donețk, și au înlocuit drapelul ucrainean cu cel rus. O manifestație a sprijinitorilor guvernului de la Kiev la care trebuia să participe și Vitali Kliciko, unul din candidații la alegerile prezidențiale anticipate, a fost anulată din cauza temerilor că ar fi putut fi atacată de activiști pro-ruși. La Luhansk, în apropiere de Donetțk, sprijinitorii Moscovei au ocupat clădirea conducerii regionale, și au cerut demisia guvernatorului. Iar încapitala regională a Crimeeii Simferopol, mai multe mii de demontranți au cerut alipirea la Rusia. O manifestație rivală, împotriva unificării cu Rusia, a adunat cam 500 de oameni.

Președintele Pakistanului s-a pronunțat în favoarea unui parteneriat între țara sa și Kosovo

Președintele Pakistanului s-a pronunțat în favoarea unui parteneriat între țara sa și Kosovo. Vorbind luni la Islamabad în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu ministrul kosovar de externe Enver Hogea, președinte Manoon Hussain și-a exprimat speranța că vizita șefului diplomației kosovare va deschide calea spre extinderea relațiilor bilaterale la toate nivelele, politic, ecomomic, comercial, cultural și educațional. Islamabadul a recunoscut oficial existența statului Kosovo în decembrie 2012.

Un cunoscut apărător al drepturilor omului din Kîrgîstan a fost obligat să-și părăsească țara

Un cunoscut apărător al drepturilor omului din Kîrgîstan a fost obligat să-și părăsească țara din cauza amenințărilor la adresa sa. Ilia Lukaș a declarat luni Europei Libere că a cerut azil politic într-o altă țară. El a cerut autorităților kîrgîze să recunoască drepturile homosexualilor, și să oprească practica tradițională a căsătoriei cu forța prin răpirea viitoarelor mirese. Împreună cu alți activiști, Lukaș a cerut recent autorităților de la Bișkek să nu se alăture Uniunii Vamale, și s-a pronunțat în sprijinul demonstrațiilor pro-europene de la Kiev. Luna trecută, un grup de activiști anti-gay au dat foc unei fotografii a lui Lukaș în fața ambasadei americane de la Bișkek spunînd despre el că distruge valorile tradiționale ale familiei din Kîrgîstan.

Poliția a reținut la Katmandu un grup de demonstranți care au demonstrat pentru independența Tibetului

La Katmandu, capitala Nepalului, poliția a reținut un grup de demonstranți care au demonstrat pentru independența Tibetului în apropiere de clădirea consulatului chinez. Protestul a marcat a 55-a aniversare a revoltei eșuate din Tibet împotriva ocupației chineze. Poliția a luat măsuri sporite de securitate pe teritoriul Nepalului împotriva tibetanilor care ar putea încerca să-și dea foc în semn de protest față de ocupația chineză a țării lor. Mai mult de 120 de tibetani și-au dat foc în Nepal din 2009 încoace, majoritatea lor murind. Mii de refugiați tibetani trăiesc în Nepal.

Activiști și jurnaliști ucraineni au fost anunțați ca dispăruți în Crimeea

Din Ucraina se relatează despre dispariția câtorva activiști și jurnaliști ucraineni în peninsula Crimeea aflată sub control militar rusesc. Nu se știe unde se află șeful Consiliului Ucrainean din Crimeea, Andri Șcekun și directorul consiliului Școlii Ucrainene din orașul Simferopol, Anatoli Kovalski. Fiul lui Kovalski, Serhi, a declarat că tatăl său și Șcekun au fost bătuți și răpiți de bărbați necunoscuți, duminică, la gara feroviară de la Simferopol, după ce participaseră la o demonstrație împotriva ocupației ruse.
Jurnalistul ucrainean, Oleksi Bik a anunțat astăzi că bloggera Oleksanda Riazantseva și purtătoarea de cuvânt a grupului, Automaidan, Katerina Butko au fost reținute duminică și sechestrate de milițiile pro-ruse când încercau să intre în Crimeea. S-a mai relatat despre reținerea altor câțiva jurnaliști ucraineni în Crimeea, inclusiv
Olena Maksimenko de la „Săptămâna Ucraineană".

Viktor Ianukovici ar urma să facă o declarație de presă marți de la Rostov-pe-Don

Agențiile ruse de știri relatează că președintele înlăturat al Ucrainei va face o declarația publică marți la prânz, în orașul rusesc Rostov-pe-Don, unde se ascunde. În prima și singura sa apariție publică de până acum după fuga de la Kiev, Ianukovici a spus la Rostov pe Don la 28 februarie că s-ar mai considera președintele legitim al Ucrainei.
Rusia, care nu recunoaște nici ea guvernul în exercițiu la Kiev, a arătat ulterior comunității internaționale o scrisoare prin care Ianukovici i-ar fi cerut să intervină militar în Ucraina. Liderul rus, Vladimir Putin a spus că nu consideră că Ianukovici ar mai avea vreun viitor politic, dar că îl adăpostește în Rusia pentru a-i salva viața.

Companiei aeriene malaisiene i se cere să intensifice cercetările asupra avionului dispărut cu peste 200 de persoane la bord

Căutările pe mare și din aer ale avionului companiei Malaysian Airlines cu 239 de oameni la bord dispărut cu două zile în urmă undeva deasupra Mării Chinei de Sud n-au dat deocamdată vreun rezultat, în ciuda unor afirmații anterioare ale autorităților vietnameze despre descoperirea a ceea ce părea a fi o ușă de avion în apă.
Anchetatorii malaiezieni au spus că își intensifică cercetările în privința a doi bărbați care s-ar fi urcat în avion cu pașapoarte furate ale Austriei și Italiei.
Șeful poliției, Khalid Abu Bakar a declarat agenției AFP că unul dintre bărbați a fost identificat cu ajutorul înregistrărilor făcute de camerele de supraveghere, dar a refuzat să ofere detalii. China, care avea 150 de conaționali în avionul dispărut, a cerut Malaysiei să intensifice căutările.

Mandat de arest pentru 30 de zile pentru cei doi suspecți reținuți pentru tentativă de mituire a unui deputat

Judecătoria sectorului Buiucani de la Chișinău a emis duminică mandat de arest pe 30 de zile pentru cei doi suspecți reținuți pentru tentativă de mituire a unui deputat
Centrul Național Anticorupție spune că a reținut vineri un bărbat și o femeie când s-ar fi pregătit să transmită unui deputat nenumit 250 de mii de dolari pentru a părăsi coaliția de guvernare.
Cazul a avut loc la o zi de la ieșirea deputatului Iurie Bolboceanu din fracțiunea PD. Liderul democrat, Marian Lupu a declarat Europei Libere că se așteaptă și la alte tentative conduse din „exteriorul țării” pentru a dezmembra coaliția pro-europeană.

Premierul Ucrainei va fi primit miercuri la Casa Albă de Barack Obama

Președintele american, Barack Obama îl va primi miercuri pe premierul ucrainean în exercițiu, Arseni Iațeniuk, în semn de sprijin pentru guvernul de la Kiev care se confruntă cu incursiunea Rusiei în Crimeea.
Casa Albă a spus că Obama și Iațenik „vor discuta despre cum să se găsească o soluție pașnică la intervenția militară în curs a Rusiei în Crimeea”, precum și despre ajutoare financiare internaționale pentru Ucraina.
Duminică, Iațeniuk a spus la o demonstrație la Kiev că Ucraina nu va ceda Rusiei o palmă de pământ. Tot duminică, la demonstrații rivale în Crimeea, militanți pro-ruși și cazaci au atacat cu bâte și bice la Sevastopol demonstranți pro-ucraineni.

Vladimir Putin continuă să apere acțiunile liderilor separatiști din Crimea

Cancelara Germaniei, Angela Merkel i-a spus duminică liderului rus Vladimir Putin că plănuitul referendum sprijinit de Rusia în Crimeea despre alipirea peninsulei ucrainene va fi ilegal și va viola Constituția Ucrainei. Putin, însă, atât în discuția cu Merkel, cât și cu premierul britanic, David Cameron, a apărat acțiunile liderilor pro-ruși din Crimeea, unde forțele ruse și-au consolidat controlul la peste zece zile de la începutul incursiunii.
Cancelara germană, a cărei țară depinde puternic de gazele și petrolul rusești, fusese până acum mai puțin categorică față de acțiunile Rusiei în Crimeea. Duminică, Merkel a purtat o serie de convorbiri telefonice căzând de acord cu premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan că suveranitatea Ucrainei trebuie respectată și cu președintele Chinei, Xi Jinping că trebuie găsită o soluție pașnică.

Operațiunile de căutare a Boeingului malaezian dispărut cu 239 de persoane la bord continuă fără succes

Oficiali implicați în operațiunea de căutare a avionului companiei Malaysia Airlines, dispărut sâmbătă cu 239 de oameni la bord, bănuiesc că aeronava s-ar fi putut dezintegra în timpul zborului deasupra Mării Chinei de Sud, în apropiere de țărmul vietnamez.
Potrivit oficialilor Autorității Aviației Civile Vietnameze, un avion al flotei vietnameze ar fi descoperit posibile rămășițe ale Boeingului 777-200, care zbura de la Kuala Lumpur la Beijing.
La căutarea avionului dispărut iau parte 40 de nave și 22 de avioane din câteva țări, inclusiv China și Statele Unite. Oficial din Malaysia au spus că sunt cercetate toate versiunile posibile.

Negocieri guvernamentale europene pentru constituirea unei Uniuni Bancare

Guvernele din Uniunea Europeană și Parlamentul European vor încerca să ajungă la un compromis săptămâna aceasta în privința pasului final al creării Uniunii Bancare, care va prevedea un singur centru de control și un singur set de reguli pentru băncile zonei euro.
La negocierile care vor dura trei zile, parlamentarii europeni și guvernele țărilor membre trebuie să se pună de acord cine decide asupra închiderii băncilor cu probleme și cine achită costurile.
S-a convenit deja încă de anul trecut că Banca Centrală Europeană va singurul supervizor și va primi noi împuterniciri din noiembrie anul acesta. Dar negocierile s-au împotmolit la crearea unui fond comun care să garanteze sistemul bancar european.

Cei doi reținuți pentru tentativă de mituire a unui deputat vor fi anchetați în stare de arest

Presa de la Chișinău relatează că bărbatul și femeia bănuiți de încercarea de a mitui un deputat vor fi cercetați în stare de arest. Potrivit postului Publika TV, jdecătoria sectorului Buiucani a emis astăzi mandat de arest pe 30 de zile pe numele celor doi. Centrul Național Anticorupție spune i-a reținut vineri când s-ar fi pregătit să transmită unui deputat nenumit 250 de mii de dolari pentru a părăsi coaliția de guvernare.
Cazul a avut loc la o zi de la ieșirea deputatului Iurie Bolboceanu din fracțiunea PD. Liderul PD, Marian Lupu a
declarat Europei Libere
că se așteaptă și la alte tentative conduse din „exteriorul țării” pentru a dezmembra coaliția pro-europeană.

Atac violent al militanților pro-ruși de la Simferopol împotriva unor activiști pro-ucraineni

Activiștii pro-ruși din capitala Crimeii i-au lovit cu bâta și biciul pe adepții rămânerii peninsulei în componența Ucrainei în timpul unor demonstrații rivale la Simferopol. Atacul s-a produs când câteva sute de activiști pro-ucraineni s-au adunat la monumentul scriitorului Taras Șevcenko pentru a comemora 200 de ani de la nașterea acestui eroi național ucrainean.
În orașul Donețk din estul Ucrainei, fostul lider de opoziție Vitali Kliciko a spus că Ucraina trebuie să-si păstreze integritatea teritorială, în timp ce câteva sute de demonstranți pro-ruși au cerut un referendum de secesiune în stilul celui așteptat în Crimeea pe 16 martie.
La Kiev, premierul în exercițiu Arseni Iațeniuk a declarat în fața a mii de oameni, la o demonstrație împotriva ocupației ruse în Crimeea, că Ucraina nu va ceda Rusiei nici o palmă de teritoriu.

Hodorkovski a acuzat Moscova la Kiev de violențele petrecute în Piața Independenței

Fostul magnat petrolier rus Mihail Hodorkovski a vorbit în fața a mii de oameni în Piața Independenței de la Kiev, care au scandat „Rusia trezește-te!” Hodorkovski, un critici vehement al Kremlinului, care a petrecut un deceniu în închisoare în Rusia, a acuzat Moscova de complicitate la violențele care au făcut peste 100 de victime la Kiev în timpul protestelor soldate cu fuga președintelui Victor Ianukovici.
Dar fostul oligarh a spus că există și o cu totul altă Rusie. Luni, Hodorkovski urmează să țină o prelegere despre „drepturi și libertăți” în fața studenților unei universități ucrainene.

Premierul Ucrainei, Iarseni Iațeniuk, invitat pentru convorbiri în Statele Unite pe marginea crizei politice în curs

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a anunțat că va merge săptămâna viitoare în Statele Unite pentru convorbiri pe marginea confruntărilor cu Rusia în Crimeea. Iațeniuc a spus la o demonstrație la Kiev că Ucraina nu va ceda o palmă de teritoriu Rusiei, care își consolidează controlul militar în Crimeea, la 10 zile de la începutul incursiunii.
Serviciul ucrainean de grăniceri a spus astăzi că forțele Federației Ruse au ocupat în zori postul Cernomorske pe coasta de vest a peninsulei, ridicând la 11 numărul posturilor de grăniceri controlate de Rusia.

Mihail Hodorkovski s-a deplasat astăzi la Kiev

Fostul oligarh petrolier rus Mihail Hodorkovski se află la Kiev pentru a se întâlni cu activiștii Euro-Maidan și a rosti o prelegere despre „drepturi și libertăți” la o universitate ucraineană. AFP relatează că fostul oligarh, un critic al Kremlinului, care a petrecut un deceniu în închisoare în Rusia, s-a aflat astăzi în Piața Independenței de la Kiev, în timpul unei demonstrații împotriva ocupației rusești în Crimeea.
Hodorkovski a spus că a venit să vadă ce se întâmplă în Ucraina. El a vizitat memorialul improvizat în memoria celor peste 90 de protestatari uciși în februarie, în ultimele zile ale regimului președintelui fugar, Victor Ianukovici.

Judecătoria sectorului Buiucani așteptată să decidă în cazul celor reținuți pentru tentativă de mituire a unui deputat

Judecătoria sectorului Buiucani de la Chișinău urmează să decidă astăzi dacă doi bănuiți de tentativă de mituire a unui deputat vor fi cercetați în stare de arest. Centrul Național Anticorupție a anunțat că a reținut vineri un bărbat și o femeie suspectați că ar fi încercat să transmită unui deputat nenumit 250 de mii de dolari pentru a părăsi coaliția de guvernare. Cazul a avut loc la o zi de la ieșirea deputatului Iurie Bolboceanu din fracțiunea PD. Liderul PD, Marian Lupu a declarat Europei Libere că se așteaptă și la alte tentative conduse din „exteriorul țării” pentru a dezmembra coaliția pro-europeană.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG