Linkuri accesibilitate

Ştiri

Olexandr Turcinov: referendumul privind unirea cu Rusia anunțat de parlamentul pro-rus al Crimeei este ilegal

Președintele în exercițiu al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a spus că referendumul privind unirea cu Rusia anunțat de parlamentul pro-rus al Crimeeii este ilegal și l-a descris drept o farsă și o crimă organizate de armata rusă. Într-o intervenție televizată, Turcinov a spus că Parlamentul de la Kiev va începe procedurile de dizolvare a parlamentului din Crimeea și va bloca referndumul. Joi, parlamentul din Crimeea a votat alipirea acestei regiuni la Rusia și a anunțat organizarea unui referendum în 16 martie în care lcouitorii peninsulei vor fi întrebați dacă vor alipirea Crimeei la Rusia sau rămânerea ei în Ucraina.

UE va semna Acordul de Asociere cu Ucraina înainte de alegerile ucrainene din luna mai

Președintele ConsiliuluiEuropean Herman Van Rompuy a anunțat că UE va semna Acordul de Asociere cu Ucraina înainte de alegerile ucrainene programate pentru luna mai.

UE cere Rusiei să înceapă negocieri cu Ucraina în zilele următoare

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunțat că Uniunea Europeană oprește negocierile de suspendare a vizelor pentru Rusia și va lua în considerare înghețarea de bunuri și interdicții de călătorie, dacă guvernul rus nu începe negocieri cu autoritățile ucrainene în următoarele zile.

Anders Fogh Rasmussen: NATO va sprijini suveranitatea și integritatea Ucrainei

„NATO va sprijini suveranitatea și integritatea Ucrainei”, i s-a spus premierului ucrainean interimar Arseni Iațeniuk în timpul vizitei pe care acesta a făcut-o joi la cartierul general al Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles. La o conferință de presă comună după convornirile cu Iațeniuk, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a spus că criza din Ucraina este cea mai gravă amenințare la adresa securității europene de la terminarea celui de-al doilea război mondial. Rasmussen a cerut Rusiei să oprească escaladarea militară în Crimea și să se abțină de la orice intervenție în alte părți ale Ucrainei. Răspunzînd unei întrebări, Arseni Iațeniuk a spus că țara sa nu discută o eevntuală intrare a sa în NATO.

Rusia reacționează la un document al Departamentului de Stat american

Rusia a calificat drept o „distorsiune primitivă a realității” și „propagandă de joasă speță” un document al Departamentului de Stat american care spune că remarcile președintelui rus Vladimir Putin asupra crizei din Ucraina sînt neconforme cu realitatea.

Purtătorul de cuvînt al diplomației de la Moscova, Alexandr Lukașevici, a dat publicității o declarație în care se spune că Statele Unite „nu au dreptul moral să dea lecții despre respectarea normelor internaționale și a suveranității altor state”.

Potrivit documentului de la Departamentul de Stat, intitulat „Ficțiunea lui Putin: 10 pretenții false despre Ucraina”, Putin a ignorat sau a distorsionat fapte pentru a justifica agresiunea rusească.

Departamentul de Stat respinge aserțiunea lui Putin că grupuri de apărare civile, și nu forțe rusești, au preluat controul asupra unor instalații și infrastructuri militare din Crimeea.

În documentul citat se spune că există dovezi clare care sugerează că serviciile de securitate din Rusia se află în spatele forțelor antiucrainene bine organizate din Crimeea.

Departamentul de Stat pune de asemenea sub semnul înrebării declarațiile Kremlinului legate de o criză umanitară și de faptul că etnicii ruși din Ucraina ar fi amenințați, sau relatările despre atacuri în masă împotriva unor biserici și sinagogi, precum și afirmația că Parlamentul ucrainean ar fi sub influența unor extremiști sau teroriști.

Parlamentul R. Moldova s-a declarat profund îngrijorat de evoluțiile din Ucraina, în special din peninsula Crimeea

Parlamentul Republicii Moldova s-a declarat profund îngrijorat de evoluțiile din Ucraina, în special din peninsula Crimeea, și de deciziile cu caracter militar luate de federația Rusă, se spune într-o declarație a legislativului adoptată la Chișinău. Legislatorii moldoveni spun că pericolul major al evenimentelor din Crimeea este subminarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei, ceea ce poate avea consecințe grave asupra întregii regiuni. În declarație se cere comunității internaționale să utilizeze toate instrumentele dreptului internațional și mecanismele de mediere pentru a nu permite escaladarea conflictului. Publika TV anunță că documentul a fost votat de 51 de parlamentari și notează că membrii fracțiunii PCRM au părăsit ședința, nefiind mulțumiți de textul declarației.

Statele Unite au impus interdicție de viză pentru persoanele care au acționat pentru subminarea integrității teritoriale a Ucrainei

Statele Unite au impus interdicție de viză pentru oficialitățile sau persoanele care au acționat pentru subminarea integrității teritoriale a Ucrainei, a anunțat la Wahington administrația Obama. Măsura se va aplica atît cetățenilor ruși cît și celor ucraineni, care „sînt responsabili pentru - sau au fost complice la - amenințarea suveranității și integrității teritoriale ae Ucrainei. Noile restricții se adaugă celor deja în vigoare aplicate persoanelor vinovate de încălcarea drepturilor omului și de reprimare politică în Ucraina.

Moscova va simplifica procedura de acordare a cetățeniei ruse vorbitorilor nativi de limbă rusă

Guvernul rus dorește să simplifice procedura de acordare a cetățeniei ruse vorbitorilor nativi de limbă rusă. Premierul Dmitri Medvedev a anunțat joi că vorbitorii natici de limbă rusă din teritoriile fostului Imperiu Rus sau ale fostei Uniunii Sovietice vor putea obține cetățenia rusă fără să primească permis de reședință permamentă. Medvedev a mai spus că vor avea prioritate specialiștii și profesioniștii cu educație. O comisie specială îi va intervieva pe potențialii noi cetățeni ruși. Premierul rus a adăugat că cetățenia va fi acordată după trei luni celor care intră în Federația Rusă cu viză de imigrare și care respectă criteriile menționate.

Cel puțin patru persoane au fost ucise în explozia unui autovehicul capcană în localitatea siriană Hama

Presa de stat siriană relatează că cel puțin patru persoane au fost ucise și altele mai mult de 20 rănite în explozia unui autovehicul capcană în localitatea Hama, din centrul Siriei. Nu se dau detalii despre autorii atacului, care este descris drept o explozie teroristă. Potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul la Londra, explozia a fost cauzată de un camion cu bombă și a avut ca țintă o clădire a servicilor de informații militare siriene. Grupări rebele, inclusiv cele legate de rețeaua teroristă Al-Qaida, au atacat frecvent deseori instituții guvernamentale siriene cu bombe și cu atentatori sinucigași în cei trei ani care au trecut de la începerea conflictului din Siria.

Unul din fiii fostului dictator libian Muammar Ghadafi a fost extrădat din Niger în Libia

Unul din fiii fostului dictator libian Muammar Ghadafi a fost extrădat din Niger în Libia. Saadi Ghadafi, care a avut o carieră de om de afaceri și de fotbalist profesionist, nu se află pe lista Tribunalului Penal Internațional, ca un alt fiu al lui Ghadafi, Saif al-Islam. Libia dorește însă să-l judece pe Saadi Ghadafi sub acuzația de confiscare forțată de proprietate și de folosirea intimidării armate pe vremea când conducea Federația Libiană de Fotbal.

La New York a început procesul intentat ginerelui lui Osama bin Laden

La un tribunal federal din New York a început procesul intentat ginerelui lui Osama bin Laden. Suleiman Abu Ghaith a pledat nevinovat în fața acuzațiilor că a conspirat la uciderea tuturor americanilor după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Avocatul Nicholas Lewin a spus juraților că Abu Ghaith a fost mâna dreaptă a lui Osama bin Laden după atacurile de la 11 septembrie și că bin Laden i-a cerut acestuia să transmită decretul criminal al rețelei Al-Qaida în întreaga lume. Avocatul lui Abu Ghaith a spus în fața tribunalului din Manhattan că guvernul american nu are nici o dovadă că clientul său era la curent cu comploturile împotriva americanilor. Abu Ghaith, de origine kuweitian, a fost adus anul trecut în Statele Unite din Turcia și e căsătorit cu fiica cea mai mare a lui Osama bin Laden, Fatima.

Forțele NATO din Afganistan au confirmat uciderea din greșeală a cinci militari din armata afgană

Forțele NATO din Afganistan au confirmat uciderea din greșeală a cinci militari din armata afgană. Cel puțin alți opy militari afgani au fost răniți în incidentul din estul Afganistanului, în care guvernul afgan a afirmat că a fost implicată o dronă americană. E foarte posibil ca incidentul să înrăutățească și mai rău relațiile deja reci dintre coaliția internațională condusă de Statele Unite în Afganistan și președintele afgan Hamid Karzai. Acesta a criticat dur forțele internaționale din țara sa pentru uciderea din greșeală de civili și militari afgani.

Iurie Bolboceanu a anunțat că se retrage din fracțiunea parlamentară a PD

Democratul Iurie Bolboceanu a anunțat că se retrage din fracțiunea parlamentară a PD, lăsând-o cu numai 15 deputați.

Bolboceanu a făcut declarația în ședința Parlamentului, dar a spus că nu dorește deocamdată să explicat motivele.

Nici liderii PD nu au comentat încă retragerea lui Bolboceanu. Luna trecută, liderul Democrat Marian Lupu și liderul fracțiunii parlamentare a liberal-democraților, Valeriu Streleț l-au acuzat pe controversatul businessman cu afaceri la Moscova, Veaceslav Platon că ar încerca să cumpere deputați pentru a dezmembra coaliția majoritară.

Platon a răspuns din străinătate că acuzațiile ar fi „prostii” și un pretext pentru a fi arestat din cauza unei dispute cu politicieni ai guvernării pe tema acțiunilor băncii Victoria Bank.

Vasile Bumacov: autonomia găgăuză nu va putea relua exporturile face fără concursul Chișinăului

Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov a declarat Europei Libere că autoritățile moldovene nu controlează exporturile de vinuri din regiunea transnistreană pe piața rusă, dar că autonomia găgăuză nu va putea relua exporturile face fără concursul Chișinăului.

Ministrul a vorbit în urma anunțului difuzat de Serviciului Sanitar rus că, la aproape 5 luni de embargou împotriva vinurilor moldovenești, examinează posibila reluare a importurilor din autonomia găgăuză la solicitarea bașcanului Mihail Formuzal.

Rospotrebnadzor a mai spus că a permis ca în primele două luni ale anului să fie importate din regiunea transnistreană pe piața rusă 13 loturi, sau peste 56 de mii de litri de vin.

Un tren de pasageri pe ruta Chişinău-Ungheni a luat foc

Un tren de pasageri pe ruta Chişinău-Ungheni a luat foc în zori în apropiere de gara Străşeni, dar nimeni nu a avut de suferit.

Pompierii spun că flăcările au distrus parțial locomotiva trenului de tip nou și primul vagon.

Purtătoarea de cuvânt a Serviciului Situaţii Excepţionale, Liliana Pușcașu a declarat presei moldovene că focul a izbucnit la orele 4:40 din cauza unui scurtcircuit la generator. Pasagerii evacuați și-au reluat călătoria cu alt tren la ora 7:00.

Parlamentul Crimeii a votat pentru aderarea peninsulei la Rusia

Parlamentul republicii autonome Crimeea din Ucraina a votat pentru aderarea peninsulei la Rusia și a anunțat că un referendum pe această temă va fi organizat pe 16 martie.

Primul vicepremier, Rustam Temirgaliev este citat de presa rusă spunând că în parlament s-a votat în unanimitate, iar la referendum localnicii vor fi întrebați dacă doresc ca peninsula să rămână parte a Ucrainei sau să se alipească la Rusia.

Noile autorități centrale de la Kiev spun că noua conducere pro-rusă din Crimeea este nelegitimă și au emis mandat de arestare pe numele premierului și spicherului. Rusia dezminte declarațiile Kievului că ar fi trimis trupe în Crimeea, suplimentar la militarii bazei navale rusești de la Sevastopol.

Summit UE pe tema crizei din Ucraina

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc la un summit astăzi la Bruxelles pentru a lua în discuție măsuri de răspuns la trimiterea trupelor rusești în peninsula ucraineană Crimeea.

La summit este așteptat și noul premier ucrainean, Arseni Iațeniuk. Uniunea Europeană a decis deja să înghețe conturile președintelui ucrainean înlăturat, Viktor Ianukovici și altor 17 foști oficiali, inclusiv fost premier Mikola Azarov.

Miercuri la Paris, o întâlnire a secretarului de stat al Statelor Unite John Kerry și ministrului rus de externe Serghei Lavrov s-a terminat fără progrese. Kerry a spus că discuțiile au fost ”dure” și că vor continua astăzi la Rona.

Două membre ale trupei ruse Pussy Riot au fost atacate la un McDonald’s în Nijnii Novgorod

Două membre fondatoare ale trupei protestatare ruse, Pussy Riot, Nadejda Tolokonnikova și Maria Aliohina au fost atacate astăzi de un grup de necunoscuți la un McDonald’s în orașul Nijnii Novgorod.

Potrivit avocatului Evgheni Gubin, atacatorii au aruncat în cele două fete cu obiecte metalice, alimente și antiseptic "zelionca”, rănindu-le la ochi. Aliohina a fost rănită și la frunte. Victimele au depus plângere la poliție.

Tolokonnikova și Alohina au fost eliberate din închisoare în decembrie anul trecut, după aproape doi ani de detenție primiți pentru protestul anti-Putin din biserică din februarie 2012. Ele și alte membre și membri ai grupului Pussy Riot au fost atacate de cazaci luna trecută, când filmau un clip anti-Putin în timpul Jocurilor Olimpice la Soci.

Rusia a reluat importul de vin din regiunea transnistreană şi ar putea importa şi vinuri găgăuze

Serviciului Sanitar rus, Rospotrebnadzor spune că, în ciuda interdicției de import a vinurilor moldovenești, a permis ca în primele două luni ale anului pe piața rusă să fie importate 13 loturi, sau peste 56 de mii de litri de vin din regiunea transnistreană.

Într-un comunicat difuzat miercuri, Rospotrebnadzor mai spune că examinează posibila reluare a importurilor din autonomia găgăuză la solicitarea bașcanului Mihail Formuzal, constatând deja că producția livrată de cinci companii din autonomie este de calitate.

Rusia a oprit importul de băuturi alcoolice moldovenești la 10 septembrie anul trecut invocând motive de calitate. Autoritățile de la Chișinău au spus că a fost o decizie politică pentru a descuraja parafarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Parlamentul Moldovei va discuta situaţia din Ucraina

Parlamentul de la Chișinău urmează să dezbată astăzi o declaraţie care va reflecta poziția oficială a Republicii Moldova privind situaţia din Ucraina.

Biroul Permanent al Parlamentului a decis miercuri să introducă subiectul pe ordinea de zi a ședinței plenare.

Spicherul Igor Corman a comparat situaţia din Ucraina cu „un cutremur care se poate extinde", având în vedere că Republica Moldova se confruntă și ea cu tendinţe separatiste la frontiera de est.

SUA la ONU: Rusia va fi supusă unei „izolări politice și economice mult mai adânci”, dacă aplică soluția militară în Crimeea

Ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Samantha Power a declarat că Rusia va fi supusă unei „izolări politice și economice mult mai adânci”, dacă aplică o soluție militară în regiunea ucraineană Crimeea.

Vorbind într-un interviu telefonic Europei Libere, ambasadoarea Power a spus că liderul rus Vladimir Putin „ar face o greșeală” dacă „ar testa comunitatea internațională”.

Oficiala a criticat atacul de marți asupra emisarului ONU, Robert Serry care a fost amenințat de bărbați înarmați în capitala Crimeii, Simferopol și a fost nevoit să-și termine misiunea.

Eforturile de mediere a crizei din Ucraina vor continua la Roma

Secretarul de stat american, John Kerry a declarat că discuțiile pe tema Ucrainei cu ministrul rus de externe miercuri la Paris au fost „dure” și că eforturile diplomatice vor continua astăzi la Roma.

Lavrov s-a întâlnit cu Kerry, precum și cu omologii din Marea Britanie, Germania și Franța. Dar a refuzat să aibă întrevederi cu ministrul de externe ucrainean, Andrei Deşciţa.

Convorbirile au loc pe fundalul tensiunilor din Crimeea, peninsula ucraineană ocupată săptămâna trecută de presupuși militari ruși. La Donețk, în estul Ucrainei, protestatari pro-ruși au recucerit clădirea administrației locale.

NATO revizuiește întreaga cooperare cu Rusia din cauza incursiunii în Crimeea

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen a spus că Alianța suspendă întâlnirile cu oficial ruși și revizuiește întreaga cooperare cu Rusia din cauza incursiunii în Crimeea.

Rasmussen a spus că NATO va înteți pe de altă parte contactele cu liderii militari și civili ai Ucrainei.

Suspendarea cooperării NATO cu Rusia include și planurile pentru o misiune comună pentru distrugerea armelor chimice siriene.

O prezentatoare din SUA a televiziunii Russia Today a demisionat în emisie directă

O prezentatoare din Statele Unite a televiziunii rusești multilingve, Russia Today a demisionat în emisie directă în semn de protest față de acțiunile Rusiei în regiunea ucraineană Crimeea.

Liz Wahl le-a spus telespectatorilor miercuri în direct că nu mai poate lucra la televiziunea finanțată de Moscova care ar ”înălbi” acțiunile liderului rus, Vladimir Putin.

Și o altă prezentatoare de la Russia Today, Abby Martin a criticat în propria emisiune acțiunile militare pro-ruse în Crimeea.

Un emisar ONU în Crimeea a fost amenințat de persoane înarmate la Simferopol

Un emisar ONU în Crimeea a fost amenințat de persoane înarmate la Simferopol, după ce s-a anunțat că își încheie misiunea în regiune. Trimisul Națiunilor Unite, Robert Serry, a vizitat cartierul general al marinei de la Simferopol miercuri, dar când s-a întors la mașina sa autovehicolul a fost înconjurat de oameni înarmați. Secretarul adjunct al ONU, Jan Eliasson, a făcut cunoscut că oamenii înarmați i-au strigat lui Serry să plece din Crimeea, și au vrut să-l însoțească, dar Serry s-a adăpostit la o cafenea din apropiere împreună cu o echipă a televiziunii britanice ITN. Persoanele înarmate l-au așteptat în fața cafenelei, pînă când o altă mașină l-a luat pe trimisul ONU. Mașina a fost înconjurată de oameni care strigau: „Putin! Putin!”. Robert Serry a spus că își încheie misiunea de evaluare a situației și că părăsește Crimeea.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG