Linkuri accesibilitate

Ştiri

Cei doi reținuți pentru tentativă de mituire a unui deputat vor fi anchetați în stare de arest

Presa de la Chișinău relatează că bărbatul și femeia bănuiți de încercarea de a mitui un deputat vor fi cercetați în stare de arest. Potrivit postului Publika TV, jdecătoria sectorului Buiucani a emis astăzi mandat de arest pe 30 de zile pe numele celor doi. Centrul Național Anticorupție spune i-a reținut vineri când s-ar fi pregătit să transmită unui deputat nenumit 250 de mii de dolari pentru a părăsi coaliția de guvernare.
Cazul a avut loc la o zi de la ieșirea deputatului Iurie Bolboceanu din fracțiunea PD. Liderul PD, Marian Lupu a
declarat Europei Libere
că se așteaptă și la alte tentative conduse din „exteriorul țării” pentru a dezmembra coaliția pro-europeană.

Atac violent al militanților pro-ruși de la Simferopol împotriva unor activiști pro-ucraineni

Activiștii pro-ruși din capitala Crimeii i-au lovit cu bâta și biciul pe adepții rămânerii peninsulei în componența Ucrainei în timpul unor demonstrații rivale la Simferopol. Atacul s-a produs când câteva sute de activiști pro-ucraineni s-au adunat la monumentul scriitorului Taras Șevcenko pentru a comemora 200 de ani de la nașterea acestui eroi național ucrainean.
În orașul Donețk din estul Ucrainei, fostul lider de opoziție Vitali Kliciko a spus că Ucraina trebuie să-si păstreze integritatea teritorială, în timp ce câteva sute de demonstranți pro-ruși au cerut un referendum de secesiune în stilul celui așteptat în Crimeea pe 16 martie.
La Kiev, premierul în exercițiu Arseni Iațeniuk a declarat în fața a mii de oameni, la o demonstrație împotriva ocupației ruse în Crimeea, că Ucraina nu va ceda Rusiei nici o palmă de teritoriu.

Hodorkovski a acuzat Moscova la Kiev de violențele petrecute în Piața Independenței

Fostul magnat petrolier rus Mihail Hodorkovski a vorbit în fața a mii de oameni în Piața Independenței de la Kiev, care au scandat „Rusia trezește-te!” Hodorkovski, un critici vehement al Kremlinului, care a petrecut un deceniu în închisoare în Rusia, a acuzat Moscova de complicitate la violențele care au făcut peste 100 de victime la Kiev în timpul protestelor soldate cu fuga președintelui Victor Ianukovici.
Dar fostul oligarh a spus că există și o cu totul altă Rusie. Luni, Hodorkovski urmează să țină o prelegere despre „drepturi și libertăți” în fața studenților unei universități ucrainene.

Premierul Ucrainei, Iarseni Iațeniuk, invitat pentru convorbiri în Statele Unite pe marginea crizei politice în curs

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a anunțat că va merge săptămâna viitoare în Statele Unite pentru convorbiri pe marginea confruntărilor cu Rusia în Crimeea. Iațeniuc a spus la o demonstrație la Kiev că Ucraina nu va ceda o palmă de teritoriu Rusiei, care își consolidează controlul militar în Crimeea, la 10 zile de la începutul incursiunii.
Serviciul ucrainean de grăniceri a spus astăzi că forțele Federației Ruse au ocupat în zori postul Cernomorske pe coasta de vest a peninsulei, ridicând la 11 numărul posturilor de grăniceri controlate de Rusia.

Mihail Hodorkovski s-a deplasat astăzi la Kiev

Fostul oligarh petrolier rus Mihail Hodorkovski se află la Kiev pentru a se întâlni cu activiștii Euro-Maidan și a rosti o prelegere despre „drepturi și libertăți” la o universitate ucraineană. AFP relatează că fostul oligarh, un critic al Kremlinului, care a petrecut un deceniu în închisoare în Rusia, s-a aflat astăzi în Piața Independenței de la Kiev, în timpul unei demonstrații împotriva ocupației rusești în Crimeea.
Hodorkovski a spus că a venit să vadă ce se întâmplă în Ucraina. El a vizitat memorialul improvizat în memoria celor peste 90 de protestatari uciși în februarie, în ultimele zile ale regimului președintelui fugar, Victor Ianukovici.

Judecătoria sectorului Buiucani așteptată să decidă în cazul celor reținuți pentru tentativă de mituire a unui deputat

Judecătoria sectorului Buiucani de la Chișinău urmează să decidă astăzi dacă doi bănuiți de tentativă de mituire a unui deputat vor fi cercetați în stare de arest. Centrul Național Anticorupție a anunțat că a reținut vineri un bărbat și o femeie suspectați că ar fi încercat să transmită unui deputat nenumit 250 de mii de dolari pentru a părăsi coaliția de guvernare. Cazul a avut loc la o zi de la ieșirea deputatului Iurie Bolboceanu din fracțiunea PD. Liderul PD, Marian Lupu a declarat Europei Libere că se așteaptă și la alte tentative conduse din „exteriorul țării” pentru a dezmembra coaliția pro-europeană.

Serviciul de grăniceri al Ucrainei își intensifică controlalele la frontiera cu R. Moldova în regiunea transnistreană

Serviciul de grăniceri al Ucrainei a confirmat că a început o „operațiune specială” pe segmentul transnistrean al frontierei cu Republica Moldova, pentru a contracara posibile provocări în regiunea Odesa. Într-un comunicat pe site-ul său, serviciul ucrainean de grăniceri spune că la operațiune participă și unități ale armatei pentru a întări controalele și spori numărul patrulelor la graniță.
Grănicerii ucraineni mai spun că au acționat în urma „declarației Ministerului ucrainean de Externe și reprezentanților unor state membre ale ONU despre activarea trupelor rusești pe teritoriul Transnistriei și racolarea provocatorilor pentru destabilizarea situației din regiunea Odesa”.

Rusia își consolidează controlul militar în Crimeea

Secretarul de Stat american, John Kerry i-a spus la telefon ministrului rus de externe Serghei Lavrov că anexarea Crimeii „va închide orice spațiu rămas pentru diplomație”. Convorbirea telefonică a avut loc pe fundalul relatărilor despre consolidarea controlului militar rus asupra peninsulei ucrainene, la peste 10 zile de la începutul incursiunii.
Grănicerii ucraineni au anunțat că „militarii Federației Ruse” au ocupat în zori un nou post de grăniceri în Crimeea, baza Cernomorske pe coasta de vest a peninsulei.
Sâmbătă, la intrarea în peninsulă s-au tras focuri de avertisment în aer pentru a împiedica o misiune de 40 de observatori neînarmați ai OSCE să pătrundă în Crimeea înainte de referendumul de secesiune plănuit de autoritățile pro-ruse pentru 16 martie.
Tot sâmbătă, agenția Reuter a filmat un convoi cu sute de militari ruși într-un convoi de 50 de camioane, fără însemne de identificare, intrând în plină zi într-o bază din apropierea capitalei regiunii, Simferopol.
Președintele american, Barack Obama a încercat între timp să dea asigurări de sprijin liderilor țărilor baltice, discutând la o conferință prin telefon cu președinta lituaniană, Dalia Grybauskaite, președintele leton, Andris Berzins și cel eston Toomas Hendrik Ilves.

Catherine Ashton atrage atenția asupra dificultăților încheierii unui acord definitiv la negocierile cu Iranul

Șefa politicii externe și de securitate europene Catherine Ashton a atras atenția că nu există garanții că se va ajunge la o înțelegere cuprinzătoare și definitivă la negocierile cu Teheranul pe tema programului nuclear iranian. Catherine Ashton a vorbit astăzi la o conferință de presă comună cu ministrul iranian de externe Javad Zarif, la Teheran. Zarif a spus că țara sa va accepta numai o înțelegerile care îi respectă „drepturile”.
Iranul și șase puteri internaționale, reprezentate de Ashton, au ajuns la un acord interimar la Geneva în noiembrie trecut menit să pună capăt disputei îndelungate în jurul programului nuclear iranian.

În Marea Chinei de Sud se desfășoară operațiuni de căutare a avionului Boeing dispărut cu 239 de pasageri la bord în cursul zilei de sîmbătă

Continuă operațiunile de căutare a avionului de pasageri al companiei Malaysia Airlines care a dispărut sâmbătă când se afla în zbor de la Kuala Lumpur la Beijing cu 239 de oameni la bord. Autoritățile din Malaysia spun că la căutări, în Marea Chinei de Sud, iau parte 40 de nave și 22 de avioane din câteva țări, inclusiv China și Statele Unite. Boeingul 777-200 a dispărut de pe radare deasupra mării între Malaysia și Vietnam, fără vreun avertisment.
Un oficial de la Kuala Lumpur a spus că există bănuiala că cel puțin doi pasageri au urcat în avion cu pașapoarte europene furate. Ministrul transportului Hishamuddin Hussein a spus că investigațiile iau în calcul „toate posibilitățile” iar la ele participă agenții străine, inclusiv Biroul Federal de Investigații din Statele Unite.

UE a decis să semneze „imediat” capitolele politice ale Acordului de Asociere cu Ucraina

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, spune că Uniunea Europeană a decis să semneze „imediat” capitolele politice ale Acordului de Asociere cu Ucraina.
Vorbind la un summit al regiunilor și orașelor europene la Atena, Barroso a spus că Uniunea Europeană are „datoria” de a fi solidară cu Ucraina și că vrea ca asocierea să se producă în mod pașnic.
Refuzul președintelui înlăturat Victor Ianukovici de a mai semna Acordul în noiembrie trecut a dus la proteste îndelungate soldate cu 100 de morți, fuga lui Ianukovici în Rusia și incursiunea militară rusească în peninsula ucraineană Crimeea.

Mii de femei tătare au demonstrat în Crimeea împotriva ocupației rusești

Din Crimeea se relatează că mii de femei au demonstrat în numeroase sate și orașe din peninsulă cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, pronunțându-se împotriva ocupației rusești și războiului. Serviciul ucrainean al Europei Libere relatează că mii de femei aliniate de-a lungul unor trasee sau adunate în centrul localităților la chemarea organizațiilor femeilor de etnie tătară au cerut rămânerea Crimeii în componența Ucrainei.
Vineri, sute de oameni s-au adunat la monumentul scriitorului ucrainean Taras Șevcenko din capitala Crimeii Simferopol, adresând un apel conaționalilor din Ucraina să nu-i părăsească sub ocupație rusească. Autoritățile pro-ruse ale Crimeii plănuiesc un referendum de alipire a peninsulei la Rusia, pe 16 martie.

Atentate ale talibanilor în Afganistan

Oficiali din Afganistan spun că șeful districtului Nazran din provincia Nangarhar a fost ucis de o bombă plasată în mașina sa, în orașul Jalalabad. Se relatează că talibanii și-ar fi asumat responsabilitatea pentru acest atac, precum și pentru plasarea unei mine care a ucis astăzi șase soldați și ofițeri afgani în provincial Laghman Province.
Atacurile au loc în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc peste o lună.

Un contingent de 41 de militari moldoveni a plecat în Kosovo pentru a se alătura misiunii Nato de menținere a păcii

41 de militari moldoveni au plecat astăzi în Kosovo pentru a lua parte la operațiunile de menținere a păcii, fiind pentru prima dată când un contingent moldovean va lua parte la o misiune condusă de NATO. La ceremonia de plecare a militarilor, președintele Nicolae Timofti le-a spus la aeroportul Chișinău că experiența pe care o vor căpăta va servi la dezvoltarea forțelor armate moldovene „pentru consolidarea păcii între cele două maluri ale Nistrului”.
Detașarea militarilor moldoveni pe șase luni în Kosovo urma să aibă loc în noiembrie trecut, dar a fost amânată din cauza unor formalități în privința finanțării acoperită în mare parte de țările aliate.

Marian Lupu laudă procurorii anticorupție pentru dejucarea unei tentative de mituire a deputaților

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a lăudat procurorii anticorupție pentru presupusa dejucare, vineri, a unei tentative de mituire a deputaților din coaliția majoritară. Lupu a declarat în interviu Europei Libere că se așteaptă și la alte tentative conduse din ”exteriorul țării” pentru a dezmembra coaliția pro-europeană, a declanșa o criză și a zădărnici semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană vara aceasta.
Centrul Național Anticorupție a spus vineri că a reținut un bărbat suspectat de tentativă de mituire a unui deputat cu 250 de mii de dolari. Cazul a avut loc la o zi de la ieșirea deputatului Iurie Bolboceanu din fracțiunea PD.

Ministrul de externe ucrainean declară că dorește o reglementare pașnică a crizei din Crimeea

La Kiev, ministrul de externe în exercițiu Andrii Deșciția a declarat că Ucraina nu va renunța niciodată la Crimeea și că face tot ce se poate pentru a rezolva criza în mod pașnic. Ministrul a mai spus la o conferință de presă că Rusia trebuie să permită accesul observatorilor internaționali trimiși de OSCE pentru a monitoriza situația în Crimeea.
Deșciția a vorbit după întoarcerea din drum, vineri, a unei noi misiuni de observatori, de către forțe neidentificate. Dar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a spus tot astăzi că Rusia nu joacă un rol direct în Crimeea, acuzând noul guvern de la Kiev că n-ar fi „independent”.

Convorbire telefonică pe tema situației din Ucraina între miniștrii de externe ai SUA și Rusiei

Rusia spune că orice sancțiuni i-ar impune Statele Unite din cauza crizei din Ucraina se vor întoarce împotriva Americii. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut declarația într-o convorbire la telefon cu secretarul de stat american, John Kerry. Rusia a adresat avertismente asemănătoare și Uniunii Europene.
Între timp, în peninsula ucraineană Crimeea, controlată de presupuși militari ruși, a avut loc noaptea trecută o tentativă de asalt asupra unei noi baze ucrainene la Sevastopol. Autoritățile ucrainene spun că numărul militarilor ruși în peninsulă ar fi ajuns la 30 de mii.

Kremlinul nu recunoaște că ar folosi forța în Crimeea

Kremlinul susține că președintele rus Vladimir Putin „nu și-a exercitat deocamdată dreptul” să folosească forța în Ucraina. Purtătorul de cuvânt prezidențial Dmitri Peskov a recunoscut numai că Rusia și-ar apăra propriile obiective militare în Crimeea, iar restul militarilor văzuți pe străzi ar fi parte a forțelor de autoapărare ale autorităților locale, care nu recunosc puterea de la Kiev.
Parlamentul rus l-a autorizat pe Vladimir Putin să folosească forța armată în Ucraina sâmbăta trecută, când din Crimeea se relata deja de câteva zile despre prezența militarilor ruși.

Un Boeing 777 cu 239 de oameni la bord a dispărut de pe radare deasupra Mării Chinei de Sud

Autoritățile din China și Vietnam spun că se află în căutarea unui avion de pasageri având 239 de oameni la bord, care a dispărut de pe radare deasupra Mării Chinei de Sud. Boeingul 777-200 al companiei Malaysia Airlines se afla de două ore în zbor de la Kuala Lumpur spre Beijing când a dispărut. Presa vietnameză de stat a relatat că avionul s-ar fi prăbușit în mare la țărmul Vietnamului. China a trimis două nave pentru a ajuta la operațiunile de căutare. Majoritatea pasagerilor aflați la bordul avionului erau cetățeni chinezi.

OSCE a anunțat că observatorilor săi militari li s-a interzis accesul în Crimeea

OSCE a anunțat că observatorilor săi militari li s-a interzis accesul în Crimeea și s-au întors în orașul ucrainean Kerson, pentru a-și stabili următoarea mișcare. Anunțul postat de OSCE pe Twitter vineri vine după ce agențiile de presă au relatat că persoane înarmate au blocat la un punct de control intrarea în Crimeea a două autobuze cu observatori OSCE. Ministerul rus de externe a anunțat, tot vineri, că observatorii OSCE nu au reușit să obțină invitații oficiale din partea autorităților Crimeeii.

Vizita delegației FMI la Kiev

Șeful unei delegații a Fondului Monetar Internațional care a făcut o vizită la Kiev a afirmat că a fost impresionat de hotărîrea de care dau dovadă autoritățile ucrainene. Reza Moghdan a anunțat că a avut discuții fructuoase cu premierul ucrainean în exercițiu Arseni Iațeniuk și echipa sa economică în timpul vizitei din 6-7 martie. Delegația FMI s-a întîlnit și cu președintele interimar al Ucrainei Olexandr Turcinov, cu guvernatorul băncii centrale Stepan Kubiv, și cu miniștrii dezvoltării economice și comerțului. Noile autorități ucrainene au spus că au moștenit o trezorerie practic goală după ce fostul guvern a fost alungat de la putere.

Un vas de război american a trecut prin Bosfor spre Marea Neagră

Un vas de război american a trecut prin Bosfor spre Marea Neagră. Televiziunea turcă a arătat distrugătorul USS Truxton îndreptîndu-se spre nord, în ceea ce armata americană a spus că e o misiune de rutină programată cu mult înainte de începerea crizei din Ucraina. Nava americană va participa la exerciții navale împreună cu aliații NATO ai Americii, România și Bulgaria. Săptămîna aceasta, Washingtonul a anunțat că va suplimenta numărul avioanelor sale care participă la operațiunile NATO de patrulare aeriană deasupra statelor baltice pentru a-i liniștii pe aliații săi alarmați de ocuparea Crimeii de către Rusia.

Moscova va riposta dacă UE impune sancțiuni Rusiei din cauza intervenției sale în Crimeea

Moscova a anunțat că va riposta dacă Uniunea Europeană impune sancțiuni Rusiei din cauza intervenției sale în Crimeea. Ministerul rus de externe a spus că „Rusia nu va accepta limbajul sancțiunilor și al amenințătilor”, și că dacă acestea vor fi aplicate ele nu vo fi lăsate fără răspuns. Diplomația rusă a adăugat că Uniunea Europeană a adoptat „o poziție extrem de neconstructivă” refuzînd să coopereze cu Rusia în domenii cum ar fi liberalizarea vizelor și semnarea unui nou acord de bază. Uniunea Europeană a anunțat joi că va opri negocierile cu Rusia privind liberalizarea vizelor și va lua în considerare înghețarea de bunuri și impunerea de interdicții de călătorie dacă Moscova nu începe negocieri cu autoritățile ucrainene în cîteva zile.

Arseni Iațeniuk: nimeni din lumea civilizată nu va recunoaște rezultatul referendumului din Crimeea din 16 martie

Premierul ucrainean în exercițiu Arseni Iațeniuk a spus la o conferință de presă la Kiev că nimeni din lumea civilizată nu va recunoaște rezultatul referendumul anunțat în Crimeea pentru 16 martie. Joi, Parlamentul din Crimeea a a votat alipirea regiunii la Rusia și a decis organizarea unui referfendum în acest sens pe 16 martie. Tot vineri, speakerul Dumei de Stat de la Moscova a anuțat că Duma va respecta „alegerea istorică” făcută de Crimeea, iar președinta Consiliului Federației a spus că e dreptul Crimeeii să orgnizeze un referendum despre unirea cu Rusiei și ca această cameră superioară va sprijini unirea cu Rusia.

Demonstrație de solidaritate cu autoritățile pro-ruse din Crimeea la Kremlin

Poliția din capitala Rusiei a anunțat că mai mult de 65.000 de persoane purtînd steaguri rusești și pancarde s-au adunat la o demonstrație lîngă Catedrala Sf. VAsile de la Moscova vineri, pentru a-și exprima solidaritatea cu autoritățile pro-ruse din Crimeea care vor alipirea acestei regiuni la Rusia. Manifestația, numită „Sîntem împreună”, a avut loc în fața zidurilor Kremnlinului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG