Linkuri accesibilitate

Ştiri

OSCE extinde cu un an mandatul misiunii de monitorizare în estul Ucrainei

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a acceptat să extindă mandatul misiunii sale de monitorizare în estul Ucrainei pentru încă un an și să mărească numărul observatorilor. Purtătoarea de cuvânt a OSCE, Mersiha Podzic, a anunțat că țările membre au luat decizia astăzi. Misiunea Specială de Monitorizare în Ucraina „poate avea acum până la 1000 de membri în funcție de circumstanțe”, iar mandatul ei a fost extins până la 31 martie 2016, a mai spus Podzic. În prezent, OSCE are pe teren aproximativ 470 de observatori civili, care verifică aplicarea prevederilor armistițiului de la Minsk, de la 12 februarie. Armistițiul, care prevede retragerea armamentului greu de la linia de contact, a dus la scăderea puternică a intensității violențelor. Peste șase mii de oameni și-au pierdut viața în conflictul din estul Ucrainei, izbucnit în aprilie trecut, după anexarea Crimeii de către Rusia.

Polonia vrea să achiziționeze rachete de croazieră Tomahawk

Ministrul apărării polonez Tomasz Siemoniak spune că Polonia dorește să obțină rachete de croazieră Tomahawk din partea Statelor Unite sau altei țări. Vorbind la Radioul Polonez, Siemoniak a spus că ar dori instalarea rachetelor Tomahawk pe trei submarine pe care Polonia plănuiește să le procure până în anul 2030. În aceiași intervenție, ministrul polonez a anunțat că aproximativ zece mii de militari din țările NATO vor participa la exerciții în Polonia anul acesta, printre care 5000 din cadrul nou creat ca forță de intervenție rapidă numită „Vârf de lance”. Armata de profesioniști a Poloniei este compusă din aproximativ 85 de mii de militari și ofițeri și alți 20 de miii de rezerviști.

Kievul așteaptă să primească urgent prima tranșă de cinci miliarde de dolari din împrumut FMI

Ministrul de finanțe ucrainean Natalie Jaresko spune că Kievul așteaptă ca prima tranșă de cinci miliarde de dolari dintr-un împrumut convenit cu FMI în cadrul unui program de asanare economică de patru ani să-i fie trimisă nu mai târziu de 13 martie. Împrumutul în valoare totală de 17,5 miliarde a fost aprobat miercuri de FMI pentru a salva Ucraina de la faliment. La o conferință de presă la Kiev, Jaresko a spus că aproape jumătate din prima tranșă este destinată Băncii Centrale pentru stabilizarea monedei ucrainene. Hrivna a pierdut peste două treimi din valoare în raport cu dolarul, anul trecut, pe fundalul conflictului cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Reformele promise de Ucraina prevăd între altele privatizarea în cursul acestui an a multor din cele aproximativ 3,300 de companii de stat.

Kremlinul dezminte zvonurile despre o îmbolnăvire a președintelui Putin

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus a respins speculațiile că Vladimir Putin s-ar fi îmbolnăvit. Dmitri Peskov a spus postului de radio Eho Moskvî că Putin este „absolut” sănătos și a sugerat că nu apare în public numai din cauza agendei încărcate. Zvonurile despre îmbolnăvirea lui Putin, care nu a mai fost văzut în public de la 5 martie, au apărut în urma anulării călătoriei acestuia în Kazahstan, unde urma să se întâlnească astăzi și mâine cu omologii săi kazah și belarus. Un oficial kazah a declarat agenției Reuters că Putin „se pare că s-a îmbolnăvit”, dar Peskov a dat asigurări că „totul este bine”, și că liderul rus s-ar afla mereu în ședințe, spunînd că aceia care răspândesc zvonuri contrare ar putea suferi ei înșiși de „febră primăvăratecă”.

Forțele guvernamentale irakiene au recucerit două-treimi din orașul Tikrit

Forțele guvernamentale irakiene au avansat din câteva direcții în orașul Tikrit, cauzând retragerea militanților grupării Statul Islamic înspre centrul orașului. Se relatează că trupele irakiene și milițiile șiite sprijinite de artilerie și aviație au recucerit cartiere din nordul, vestul și sudul orașului, în care au pătruns pe 11 martie. Comandantul milițiilor șiite, Moeen al-Kadhimi, a declarat astăzi televiziuni CNN, în a 11 zi a ofensivei guvernamentale la Tikrit, că 75% din teritoriul orașului se află din nou sub control guvernamental. Într-un interviu cu agenția AP, ministrul irakian al apărării, Khaled al-Obeidi, și-a exprimat încrederea că forțele de securitate vor cuceri centrul orașului în decurs de 3-4 zile.

Întrevedere anunțată de Chișinău între premierul Gaburici şi liderul transnistrean Evgheni Șevciuk

Vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, spune că premierul Chiril Gaburici se va întâlni cu liderul transnistrean Evgheni Șevciuk „în scurt timp”. Osipov a făcut anunțul după convorbiri purtate la Chișinău cu negociatoarea transnistreană Nina Ștanschi. Oficialul moldovean a mai spus că, tot în scurt timp, ar putea fi reluate și negocierile în formatul 5+2, iar săptămâna viitoare – o întrunire a tuturor șefilor grupurilor sectoriale de experți „pentru a da un impuls și acestui format de lucru”. Ștanschi a declarat că este bucuroasă că părțile „au ieșit dintr-o stare de pauză, care este inacceptabilă”. Ea mai spus că prin convorbirile de astăzi și prin reluarea dialogului între grupurile de lucru în sectoare ca economia, transportul, sănătatea, educația și altele părțile au misiunea „să refacă podurile” de legătură dintre cele două maluri ale Nistrului.

Un membru al Comisiei prezidențiale pentru Drepturile Omului interogat la Moscova în cazul Boris Nemțov

În Rusia, anchetatorii l-au interogat pe unul din membrii Comisiei prezidențiale pentru Drepturile Omului care afirmase că principalul suspect în asasinarea opozantului Boris Nemțov ar fi fost torturat. Andrei Babușkin a precizat că a fost interogat astăzi, în cadrul anchetei legate de uciderea lui Nemțov și i s-a spus că nu mai are voie să intre în contact cu alți suspecți în acest caz, pentru că de acum încolo are calitatea de martor. Babușkin relatase ieri, după ce îl vizitase pe Zaur Dadaiev, principalul suspect, că acesta pare să fi admis crima după ce fusese torturat.

Politicianul de opoziție Boris Nemțov a fost ucis cu patru gloanțe în spate pe 27 februarie, în imediata apropiere a Kremlinului. Zece zile mai târziu, cinci suspecți erau reținuți și doi, între care Dadaiev, puși oficial sub acuzație.

Din cursa pentru funcția de bașcan s-a mai retras un candidat

Din cursa pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze s-a mai retras un candidat, Serghei Buzadji, care a depus o cerere în acest sens la Comisia Electorală Comrat, relatează IPN. Anterior, s-a retras și Oleg Caicî.

În cursă sunt acum 10 candidați, dar cele mai mari șanse le au, potrivit sondajelor, Nicolae Dudoglu, fostul primar de Comrat, actualmente deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Democrat, și Irina Vlah, parlamentară neafiliată după ce a părăsit fracțiunea comuniștilor, dar susținută de Partidul Socialiștilor.

Primul tur al alegerilor are loc pe 22 martie. Al doilea, dacă va fi nevoie, pe 5 aprilie.

Guvernul propune prelungirea moratoriului impus de BNM celor trei bănci aflate sub administrare specială

Guvernul a aprobat modificări la Legea instituțiilor financiare, prin care propune prelungirea cu până la 9 luni a moratoriului impus de Banca Națională în cazul celor trei bănci aflate sub administrare specială. Este vorba de Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. La nevoie, perioada de grație ar putea fi de chiar 11 luni, relatează IPN.

Potrivit viceguvernatorului BNM, Ion Sturzu, este necesar acest timp pentru a finaliza analiza tranzacțiilor dubioase făcute prin intermediul celor trei bănci, care se aflau în prag de faliment înainte de a intra sub administrarea Băncii Naționale.

Pentru moment, Banca Națională a lăsat fără comentarii informațiile scurse în presă despre presupuse credite de aproape 9,5 miliarde de lei acordate în regim de urgență înainte de alegerile generale din noiembrie anul trecut celor trei bănci: Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Se pare că aceste credite ar fi fost aprobate în secret de guvernul Leancă. Iurie Leancă a fost cel care a cerut și obținut ca situația creată la cele trei bănci să fie analizată de un audit din afara țării.

Miercuri, socialiștii au propus ca raportul Comisiei parlamentare de anchetă a situației de la BEM, Banca Socială și Unibank să fie prezentat în plenul Parlamentului în ședință publică, iar toate documentele legate de cazul BEM să fie făcute public.

La Ferguson, doi ofițeri de poliție au fost răniţi în timpul unui protest

În Ferguson, statul Missouri, doi ofițeri de poliție au fost împușcați în timpul unui protest, unul a fost rănit la față, celălalt la umăr. Ambii sunt în viața și tratați la spital. La Ferguson, anul trecut, a fost împușcat un tânăr de culoare. Moartea acestuia a provocat un val de proteste în toată America. Manifestația de miercuri, de la Ferguson, fusese provocată de anunțul că șeful poliției locale a demisionat. Un purtător de cuvânt al poliției afirmă că cei doi ofițeri răniți ieri nu făceau decât să urmărească protestul și că ar fi fost atacați din simplul motiv că erau polițiști.

Euro continuă să se devalorizeze în raport cu dolarul american

Moneda unică europeană continuă să se devalorizeze în raport cu dolarul american și ar putea cădea sub marja de paritate.

În ultimele 11 luni, euro a pierdut cam o pătrime din valoare în raport cu dolarul: anul trecut ajunsese la valoarea de 1,39 de dolari , acum este la rata de 1,05 dolari.

Moneda unică era mai salbă decât dolarul la 1 ianuarie 2002, când a intrat în circulație, dar de la mijlocul aceluiași an, a valorat mereu mai mult decât dolarul.

Premierul Chiril Gaburici va participa la reuniunea Consiliului de Asociere Moldova - UE

Premierul Chiril Gaburici va participa la reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană care va avea loc lunea viitoare, 16 martie, la Bruxelles.

Se va discuta despre reformele pe care Republica Moldova și le-a asumat prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Premierul va fi însoțit de ministrul de externe Natalia Gherman, vicepremierul pentru reintegrare Victor Osipov și de miniștrii de finanțe, economiei și justiției, informează Publika.md.

Delegația moldoveană mai are programate discuții cu mai mulţi comisari europeni şi cu reprezentanţi ai Cartierului General NATO.

Încă un ministru adjunct de externe şi-a dat demisia, alăturându-se proiectului politic al lui Iurie Leancă

Încă un ministru adjunct de externe, Iulian Groza, a anunțat că își dă demisia pentru se alătura „proiectului național” al fostului premier, Iurie Leancă. Groza a scris pe o rețea de socializare online că va „depune toata priceperea și experiența” pentru a sprijini un viitor partid politic pregătit de fostul premier, care a părăsit Partidul Liberal Democrat luna trecută, acuzându-l de înșelarea alegătorilor pro-europeni, prin instalarea unui guvern cu sprijin comunist.

Groza este al treilea demnitar care renunță la funcția din guvern pentru a-l urma pe fostul premier, după alt fost viceministru de externe, Valeriu Chiveri, și șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora, Victor Lutenco. Împreună cu Iurie Leancă a părăsit fracțiunea parlamentară a PLDM, luna trecută, și fostul vicepremier pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

Daniela Cujbă și Andrei Galbur sunt noii viceminiștri ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Aceștia au fost învestiți în funcție la propunerea ministrului de Externe, Natalia Gherman, în cadrul ședinței de Guvern.

Alexandru Tănase: reforma administrativ-teritorială se poate face fără amânarea alegerilor

Dacă alegerile locale vor fi amânate, atunci va fi nevoie de o modificare a legii, a declarat Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Președintele Curții Constituționale s-a declarat însă încrezător că s-ar putea face reforma administrativ-teritorială, invocată drept posibil motiv al amânării alegerilor locale, în timp util, pentru a ține scrutinul la timp. Totul depinde de politic, a subliniat Tănase în interviul pentru Europa Liberă.

Curtea Constituțională va examina la începutul lui mai sesizarea PL privind neutralitatea țării

Curtea Constituțională va examina la începutul lui mai sesizarea Partidului Liberal privind articolul 11 din Constituție care se referă la neutralitatea țării, a declarat președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, într-un interviu cu Europa Liberă.

„Nu este vorba numai de neutralitate , este vorba și despre prezența trupelor străine, (...) este o sesizare mai aparte”, a mai spus Tănase.

Președintele Curții Constituționale a explicat că amânarea discuției (sesizarea fusese făcută în decembrie anul trecut) nu poate fi echivalată cu amestecul politicului în treburile Curții.

Principalul suspect în uciderea lui Boris Nemțov și-a retras depoziția prin care se recunoștea vinovat

Principalul suspect în uciderea politicianului de opoziție Boris Nemțov și-a retras depoziția prin care inițial se recunoștea vinovat, lăsând de înțeles că ar fi fost torturat. Iar un avocat pentru drepturile omului a constatat urme de tortură pe corpul suspectului Zaur Dadaiev.

Potrivit cotidianului Moskovsky Komsomolets, Dadaiev ar fi făcut mărturia în schimbul promisiunii ca unul din camarazii săi, arestat odată cu el, să fie eliberat. Totodată a lăsat de înțeles că i-ar fi fost teamă să fie ucis dacă nu făcea mărturia falsă.

Potrivit agenției AFP, activistul Andrei Babușkin, membru al Consiliului prezidențial pentru Drepturile Omului care l-a vizitat pe Dadaiev în închisoare, a declarat că acesta ar fi fost torturat în timpul interogatoriilor.

Nemțov a fost împușcat pe 27 februarie în imediata apropiere a Kremlinului, iar Dadaiev este unul din cei doi suspecți puși oficial sub acuzație pe 8 martie pentru uciderea politicianului de opoziție.

Statele Unite au anunțat că livrează Ucrainei armament defensiv

Statele Unite au anunțat că livrează Ucrainei armament defensiv în valoare de 75 de milioane de dolari. Este vorba între altele de echipament de detectare în timpul nopții, de radare, avioane teleghidate, ambulanțe și truse de prim ajutor. Totodată,Statele Unite au adăugat noi nume din rândul liderilor separatiști pro-ruși și o bancă din Rusia pe lista persoanelor și instituțiilor lovite de sancțiuni. Noul ajutor american a fost anunțat de vicepreședintele Joe Biden într-o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Petro Poroșenko.

FMI a aprobat un ajutor financiar de 17 miliarde 500 de milioane de dolari pentru Ucraina

Fondul Monetar International a aprobat un ajutor financiar de 17 miliarde 500 de milioane de dolari pentru Ucraina. Economia Ucrainei este in stare foarte proasta mai ales din cauza costurilor pentru razboiul impotriva separatistilor pro rusi din est. Saptamina trecuta, deputatii ucrainieni au aprobat un pachet de masuri de austeritate prin care s-au micşorat pensiile si marit impozitele. Kievul spera sa obtina in acest an 11 miliarde de dolari pentru a-şi intari rezervele interne, ajunse la cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani. Intr-un interviu recent presedintele Poroşenko a spus ca atita timp cit tara va fi in razboi cu separatistii, nu vor veni nici un fel de investitii in Ucraina.

Statele Unite vor trimite echipament militar defensiv Ucrainei

Statele Unite vor trimite echipament militar defensiv Ucrainei. Potrivit unui comunicat al Casei Albe, vicepreședintele american Joe Biden i-a comunicat această decizie presedintelui ucrainean Petro Poroşenko. E vorba de drone de observație, 30 de vehicule și 200 de transportoare Humvee, aparate de emisie-receție, radare și alte echipamente defensive.

Patru persoane au murit într-un incendiu de proporții la Kazan

Patru persoane au murit într-un incendiu de proporții la Kazan, Republica Federativă rusă Tatarstan. Cladirea a fost incercuita de politişti si pompieri si jurnalistii nu mai au acces. Presedintele Tatarstanului a sosit la locul accidentului.

Se așteaptă ca FMI să aprobe un nou împrumut pentru Ucraina

Se așteaptă ca Fondul Monetar Internaţional să aprobe un nou împrumut pentru Ucraina, la sedinta consiliului său de administrație de miercuri. Împrumutul este de 17 miliarde si jumătate de dolari. Economia Ucrainei este in stare foarte proasta mai ales din cauza costurilor implicate de razboiul impotriva separatistilor pro rusi din est. Saptamina trecuta, deputatii ucrainieni au aprobat un pachet de masuri de austeritate prin care s-au micşorat pensiile si marit impozitele. Kievul spera sa obtina in acest an 11 miliarde de dolari pentru a-şi intari rezervele interne, ajunse la cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani. Intr-un interviu recent presedintele Poroşenko a spus ca atita timp cit tara va fi in razboi cu separatistii, nu vor veni nici un fel de investitii in Ucraina.

Gruparea Statul Islamic a publicat un video cu presupusa execuție a unui palestinian acuzat că e spion Mossad

Gruparea militanta Statul Islamic a dat publicitatii o înregistrare video cu presupusa execuție de către un copil in uniforma militara a unui adolescent palestinian de 19 ani acuzat ca ar fi fost spion pentru serviciile israeliene de spionaj Mosad. Inregistrarea video, care a fost postata pe un site internet, arata un militant care vorbeste in franceza si care da aceste informatii despre persoana imbracata in portocaliu si care este ulterior impuşcat in fata camerei de copilul-soldat. Adolescentul ucis a fost identificat ca fiind Mohamed Said Ismail Musallam, un palestinian cu cetatenie israeliana. Israelul si familia baiatului au negat ca tinarul ar fi avut vreo legatura cu Mosadul. Baiatul a disparut in urma cu 4 luni.

Consiliul de Asociere Moldova - UE se reunește între 15-17 martie la Bruxelles

Consiliul de Asociere Moldova - Uniunea Europeană se reunește între 15-17 martie la Bruxelles și la el va participa o delegație condusă de premierul R.Moldova Chiril din care vor mai face parte ministrul de externe Natalia Gherman, ministrul economiei Christophe Bride, ministrul pentru integrare Victor Osipov, ministrul justiției Vladimir Grosu și ministrul finanțelor Anatol Arapu

PSRM propune ca raportul legat de situația de la BEM, Banca Socială și Unibank să fie prezentat în plenul Parlamentului în ședință publică

Socialiștii propun ca raportul Comisiei de anchetă a situației de la BEM, Banca Socială și Unibank să fie prezentat în plenul Parlamentului în ședință publică, iar toate documentele legate de cazul BEM să fie desecretizate. Declarația a fost făcută de Igor Dodon după ședința Comisiei parlamentare de ancheta din care face parte. Comisia de anchetă pentru investigarea situației de la BEM, Banca Socială și Unibank a fost creată pentru a investiga ce s-a întâmplat în cazul Băncii de Economii și în cazul deprecierii leului moldovenesc. Comisia are, în total, la dispoziție 15 zile pentru a desfășura audierile necesare pe aceste cazuri și pentru a veni în plenul Parlamentului cu un raport pe marginea situației.

Rusia a transferat joi regiunii Transnistriei o nouă sumă de bani pentru achitarea adaosurilor la pensii

Rusia a transferat joi regiunii Transnistriei o nouă sumă de bani pentru achitarea adaosurilor la pensii. Este vorba despre 522 de milioane de ruble rusești, echivalentul a 8,6 milioane de dolari. Anunțul a fost făcut de așa-zisul președinte al Republicii Moldovenești Nistrene Evgheni Șevciuk la ședința plenară a Sovietului Suprem. Banii sunt destinați achitării adaosurilor la pensii pe parcursul primului semestru. Pensionarii din regiunea transnistreana primesc din anul 2008 adaosuri la pensii, supranumite în popor „adaosul lui Putin”. Acesta constituie 165 de ruble transnistrene (15 dolari) lunar. Anual, Federația Rusă transferă în aceste scop aproximativ 1 miliard de ruble rusești, transmite agentia Infotag.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG