Linkuri accesibilitate

Ştiri

Petro Poroșenko: procesul de pace în estul Ucrainei se desfășoară normal

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat că procesul de pace în estul țării se desfășoară normal. Vorbind la canalul de televiziune 1+1, Poroșenko a spus: „nu am avut pierderi militare de cîteva zile, iar acesta e un semn clar că al unei de-escaladări treptate”. Remarca liderului de la Kiev vine după o lună de la noul armistițiu convenit la Minsk de liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei, și Franței. În ciuda afirmației lui Poroșenko, agenția ucraineană de știri UNIAN a relatat că forțele guvernamnetale au fost atacate în apropiere de Donețk, controlat de separatiști.

Vladimir Putin plănuiește să semneze un tratat de alianță și integrare cu Osetia de sud

Președintele rus Vladimir Putin plănuiește să semneze un tratat de alianță și integrare cu liderul regiunii georgiene separatiste Osetia de sud în 18 martie. Într-o declarație a serviciului de presă al lui Putin se spune că după semnearea documentului liderul rus va discuta cu Leonid Tibilov despre relațiile bilaterale. Georgia a condamnat ferm intențiile Moscovei legate de acest tratat și pactul similar semnat cu cealaltă regiune georgiană separatistă Abhazia.

Un parlamentar rus a inițiat o lege care interzice străinilor să ia parte la proteste publice în Rusia

Un parlamentar rus a inițiat o lege care interzice străinilor să ia parte la proteste publice și alte demonstrații în Rusia. Evgheni Fiodorv a anunțat că proiectul de lege a fost înaintat Dumei de stat, și că el e menit să prevină provocările în tipul manifestațiilor politice.

Medicii sud-africani au anunțat prima operație de transplant de penis din lume efectuată cu succes

Medicii sud-africani au anunțat prima operație de transplant de penis din lume efectuată cu succes. Pacientul de 24 de ani care a beneficiat de transplant avusese penisul amputat cu trei ani în urmă din cauza unor complicații generate de o circumcizie tradițională. Medicii au anunțat în 13 martie că pacientul și-a revenit complet după operația care a avut loc acum trei luni. Se estimează că aproximativ 250 de bărbați își pierd anual penisurile în Africa de Sud din cauza circumciziilor făcute în mod tradițional. În 2006, un chinez a suferit un transplant de penis, dar medicii au fost obligați să taie după aceea organul din cauza „unei severe probleme psihologice la pacient și la soția sa”.

O mireasă din India și-a anulat nunta după ce mirele nu a știut răspunsul corect la o adunare matematică

O mireasă din India și-a anulat nunta după ce mirele nu a știut răspunsul corect la o adunare matematică. Incidentul a avut loc acum cîteva zile în satul Rasulobad din statul Uttar Pradesh, în nordul Indiei. Mireasa, pe care o cheamă Lovely, l-a pus pe mire să spună cît fac 15 plus 6. Când mirele, pe care-l cheamă Ram Baran, a răspuns 17, ea anulat nunta. Tatăl miresei, Mohar Singh, a declarat agenției Associated Press că familia mirelui a ascuns familiei miresei că mirele e needucat. Poliția a mediat între cele două familii, care au returnat toate darurile și bijuteriile ce fuseseră schimbate înainte de nuntă. Cele mai multe căsătorii din India sînt aranjate de familii, și mirii au rareori șansa să se cunoască înainte de nuntă.

NORAD: activitatea militară a Rusiei pune în pericol securitatea Statelor Unite și a Canadei

Șeful Comandamentului de apărare aerospațială nord-americană - NORAD a afirmat că activitatea militară a Rusiei pune în pericol securitatea Statelor Unite și a Canadei. Într-o declarație scrisă trimisă comisiei serviciilor armate din Senatul american, amiralul William Gortney spune că dezvoltarea ăn continuare de către Rusia a rachetelor convenționale cu rază lungă de acțiune dă Moscovei o capacitate „la limita pragului nuclear”. Gortney a adăugat dacă această tendință continnă, capacitatea NORAD de a apăra Statele Unite și Canada va fi amenințată NORAD este un comandament americano-canadian cu baza în statul Colorado care are misiunea de a preveni atacuri aeriene împotriva continentului nord-american.

Televiziunea de stat din Rusia a prezentat imagini cu președintele rus Vladimir Putin

Televiziunea de stat din Rusia a prezentat imagini de la o întrevedere dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele Curții supreme de justiție de la Moscova Viaceslav Lebedev. Putin nu a mai fost văzut în public din 5 martie, și a amânat o vizită în Kazahstan, ceea ce a generat speculația că ar fi bolnav. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin Dmitri Peskov a negat în repetate rînduri că starea de sănătate a lideurlui rus nu e bună. Potrivit paginii de internet a Kremlinului, întîlnirea dintre Putin și Lebedev a avut loc vineri 13 martie. Agenția rusă de știri RBK a relatat că mai alte întîlniri despre care Kremlinul a susținut că au avut loc în 8 și 11 martie au fost de fapt înregistrate mai devreme.

Ucraina a primit o primă tranșă de 5 miliarde de dolari dintr-un împrumut de la FMI

Ucraina a anunțat că a primit o primă tranșă de 5 miliarde de dolari dintr-un împrumut de la Fondul Monetar Internațional. Ministerul ucrainean de finanțe spune într-un comunicat din 13 martie că 2 miliarde 200 de milioane de dolari vor fi puse în conturile guvernului, restul urmînd să fie folosite de banca centrală de la Kiev pentru a stabiliza moneda națională hrivna.

Armata nord-coreeană a tras 7 rachete în mare în timp ce Statele Unite și Coreea de sud făceau manevre în apropiere

Oficialități de la Seul au anunțat că armata nord-coreeană a tras șapte rachete cu rază scurtă de acțiune în mare în timp ce Statele Unite și Coreea de sud făceau manevre în apropiere. O oficialitate a ministerului sud-coreean al apărării a spus că rachetele sol-aer au fost lansate de pe coasta de west a Coreii de nord și au căzut în mare în largul coastelor de est ale peninsulei. Coreea de Nord a criticat exercițiile militare anuale ale Statelor Unite și Coreii de sud, pe care le-a numit o repetiție înaintea unei invazii.

Premierul moldovean Chiril Gaburici se întîlnește sâmbătă la Chișinău cu liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk

Guvernul de la Chișinău a anunțat că premierul R.Moldova Chiril Gaburici se întîlnește sâmbătă la Chișinău cu liderul administraţiei de la Tiraspol Evgheni Şevciuk. Întîlnirea fusese anunțată inițial de vicepremierul pentru reintegrare Victor Osipov după întrevederea avută în capitala R.Moldova cu negociatoarea transnistreană Nina Ștanski. După convorbirile cu Osipov, Ștanski și-a exprimat bucuria că părțile au ieșit din ceea ce a numit o stare de pauză inacceptabilă. Pe fundalul întârzierii ajutoarelor financiare rusești, regiunea transnistreană se confruntă cu un deficit bugetar imens, care a cauzat în premieră la sfîrșitul lunii trecute un mic protest la Tiraspol.

ANRE: măririle de tarife propuse la energia electrică și gazele naturale din R.Moldova sînt nejustificate

Agenţia Națională pentru Reglementare în Energie - ANRE a calificat drept nejustificate măririle de tarife propuse de către distribuitorii de energie electrică și gaze naturale din R.Moldova. Publika TV citează un comunicat ANRE, în care se spune că aceste solicitări vor fi examinate în detaliu, pentru a nu permite abuzuri și pentru ca interesele consumatorilor să fie respectate. ANRE a anunţat de asemenea că va începe o serie de consultări publice pe acest subiect săptămâna viitoare.

Mihai Poalelungi, citînd World Economic Forum: Moldova are cea mai coruptă justiţie din lume

Moldova are cea mai coruptă justiţie din lume, potrivit Raportului Competitivităţii Globale (2014-2015), realizat de World Economic Forum, a declarat președintele Curții supreme de justiție de la Chișinău Mihai Poalelungi. Vorbind vineri la Adunarea generală a judecătorilor moldoveni, Poalelungi a spus că imaginea judecătorilor în rândul cetăţenilor din R.Moldova este foarte proastă, dar că vina pentru această situaţie nu o poartă toți magistraţii, ci doar o mică parte de judecători, anume cei implicaţi în scheme de spălare de bani şi în dosare de distribuire a loturilor de teren, relatează IPN.

Natalia Gherman: soluționarea conflictului transnistrean rămâne o prioritate pentru autoritățile moldovene

Soluționarea conflictului transnistrean și acordarea unui statut special regiunii transnistrene în contextul suveranității și integrității teritoriale a R.Moldova rămân o prioritate pentru autoritățile moldovene, a afirmat ministrul moldovean de externe Natalia Gherman, în cadrul unei întrevederi vineri cu șeful misiunii OSCE la Chișinău, Michael Scanlan. Potrivit unui comunicat al externelor moldovene; Michael Scanlan a salutat acţiunile autorităţilor Republicii Moldova pentru revigorarea procesului de pace transnistrean, şi a încurajat continuarea eforturilor de consolidare a societăţii cu sprijinul partenerilor internaţionali.

Deputații de la Tiraspol vor verificarea legalității decizie de achitare parțială a pensiilor și a salariilor

Deputații de la Tiraspol vor sesiza procuratura din regiunea transnitreană pentru a verifica legalitatea deciziei de achitare parțială a pensiilor și a salariilor, relatează Publika TV. Sursa citată reamintește că autoritățile transnistrene au decis ca începînd din începînd cu luna martie locuitorii din stânga Nistrului să primească 70 la sută din salarii și pensii, urmând ca restul de 30 la sută să fie trecute drept datorii. Tot Publika TV relatează că autorităţile din regiunea transnitreană ar fi promis că aceste datorii vor fi achitate atunci când economia regiunii își va reveni.

Natalia Gherman va participa luni 16 martie la prima reuniune a Consiliului de asociere R. Moldova - UE

Ministrul de externe de la Chișinău Natalia Gherman va participa luni 16 martie la Bruxelles la a zecea reuniune a Grupului pentru acțiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), reuniune co-prezidată de România și Franța. Potrivit unui comunicat de presă al diplomației moldovene, la reuniune vor lua parte coordonatoarea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Federica Mogherini, comisarul european pentru politica de vecinătate Johannes Hahn, și șefii diplomațiilor din cele 28 țări membre ale Uniunii. Pe agendă figurează între altele reformele pe care Republica Moldova trebuie să le aplice în contextul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Tot luni este programată și prima reuniune a Consiliului de asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

Iurie Leancă oferă explicații asupra unor subiecte controversate ale politicii fostului guvern

Fostul premier Iurie Leancă susţine că pentru reforma din sistemul judecătoresc şi eradicarea fenomenului corupţiei în Republica Moldova sunt necesare presiuni din exterior. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV7. In legatura cu cazul de la Banca de Economii, Iurie Leanca a spus ca va insista ca investigatiile facute, atit cea parlamentara cit si cea companiei internationale Kroll sa aiba finalitate. In ceea ce priveste situatia de la aeroportul Chisinau, fostul premier a spus ca el nu a fost vîndut ci concesionat, si că pe perioada in care a condus cabinetul de la Chisinau au existat şi unele decizii care au fost secrete, dar pe care nu le-a luat singur. Leanca a vorbit si despre „doua centre de putere”, care au existat in perioada in care a condus guvernul de la Chisinau, fara a da detalii despre aceasta situatie.

Vlad Filat afirmă că regretă neînțelegerile cu PL

Partidul Liberal Democrat are toată deschiderea şi înţelegerea că trebuie să actioneze împreună cu Partidul Liberal, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de seara trecuta. Preşedintele PLDM şi-a argumentat declaraţia prin situaţia geopolitică din regiune, spunind ca Moldova are nevoie de stabilitate. Liderul liberal democrat a declarat că nu ar există nicio alianţă cu PCRM, comunistii votind doar pentru guvern şi ca el regreta ca nu a existat o modalitate de a ajunge la o intelegere cu liberalii.

Ministrul apărării pledează pentru o mărire a bugetului militar al Moldovei

Pentru necesităţile armatei moldovene in acest an vor fi alocate doar 0,3 procente din Produsul Intern Brut. În opinia ministrului Apărării, Viorel Cibotaru, bugetul armatei ar trebui să fie de trei ori mai mare decît este în prezent. Ministrul apărării a spus şi că tehnica militară este învechită si ca armata se confrunta si cu o importanta problema demografica.
Potrivit unui raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace, Moldova are unul dintre cele mai mici bugete militare din Europa. Documentul arată că în ultimii zece ani, pentru procurarea armamentului, Moldova a cheltuit aproape de două ori mai puţin decît alocă într-un an, Armenia sau Georgia.

Kremlinul dezminte că Vladimir Putin ar fi bolnav

Purtatorul de cuvint al presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, Dmitri Peskov a respins soeculatiile aparute pe Internet si pe reţelele de socializare legate de o posibila imbolnăvire a liderului de la Kremlin. Putin nu a mai fost vazut in public din 5 martie, dar purtatorul sau de cuvint a declarat ca are o agenda foarte încarcata legata de „situatia de criza”, dar nu a precizat despre ce intrevederi este vorba si cu cine. Declaratiile lui Peskov au fost facute in cadrul unui interviu cu postul de radio Echo Moskvî. Ulterior, Kremlinul a dat aseara un comunicat in care sustine ca Vladimir Putin a avut o convorbire telefonica cu presedintele Armeniei, Serj Sarkisian.

Ucraina așteaptă astăzi prima tranșă a noului împrumut FMI

Natalie Jaresko, ministrul ucrainian de finanţe a anunţat că Kievul aşteapta ca cinci miliarde de dolari din noul împrumit acordat de Fondul Monetar Internaţional Ucrainei să ajunga in tara astazi. Ajutorul financiar al FMI, aprobat acum două zile, este de 17 miliarde si jumătate de dolari si banii vor fi acordati in rastimp de patruani. Natalie Jaresko a spus ca o parte din cele cinci miliarde aşteptate vor fi folosite pentru intarirea monedei naţionale şi a anuntat şi un vast program de privatizare a celor peste 3 300 de intreprinderi de stat din tara. Acest nou ajutor financiar al FMI pentru Ucraina a fost acordat pentru a evita intrarea in faliment in tarii.

Trei diplomați de la ambasada Rusiei din Praga expulzați pentru spionaj

Serviciul de Informatii Externe al Rusiei a refuzat sa comenteze in vreun fel relatarile din presa cehă că trei diplomati rusi de la ambasada din Praga ar fi implicaţi in acţiuni de spionaj. Ieri, presa pragheza s-a scris ca cei trei diplomaţi ar fi spionat din 2014 si ca li s-a cerut sa paraseasca Cehia fara sa faca vreo declaraţie. Ambasada Rusiei la Praga a refuzat orice comentariu. Presa ceha a scris si ca Rusia a cerut ca doi diplomati cehi sa paraseasca Rusia, ca masura de raspuns. Ministrul ceh de externe Lubomir Zaoralek nu a vrut sa comenteze nici el situatia, dar a declarat ieri ca „acest fel de probleme repetate trebuie rezolvate cu Federaţia Rusa si că „din păcate nu am vazut nici o schimbare majoră in aceasta chestiune”.

Un fost guvernator al regiunii Zaporojia din Ucraina descoperit mort

Un fost guvernator al regiunii Zaporojia din Ucraina a fost gasit împuşcat în gît si poliţia crede ca este vorba de o sinucidere. Olekasndr Pekluşenko a fost guvernator al regiunii din 2011 si, pîna la fuga preşedintelui Ianukovici in Rusia, in 2014. In virsta de 60 de ani, fostul guvernator a fost membru al partidului Regiunilor al fostului presedinte Ianukovici. In ultimul an cel puţin șase oficiali sau fosti oficiali ucrainieni cu legaturi cu fostul presedinte au murit in incidente considerate de politie drept sinucideri, dar care au trezit speculatii in regiune. Regiunea Zaporojia se invecineaza cu regiunea Doneţk, controlată partial de fortele separatistilor pro-rusi.

Secretarul de stat american John Kerry poartă întrevederi pe teme de securitate în Egipt

Secretarul de stat american John Kerry este in Egipt, unde participa la o conferinta internaţionala pe teme de dezvoltare economica si are programate intrevederi cu oficialităţi de la Cairo pe teme de Securitate globala si regional. Departamentul de stat a anunţat ca seful diplomatiei americane va discuta cu presedintele de la Cairo, Abdel Fattah-al-Sisi, despre eforturile coaliţiei internaţionale împotriva gruparii Statul Islamic, situatia din Libia si conflictual din Siria.

La conferinta pe teme economice de la Sharm-el-Sheik participa si coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene, Federica Mogherini şi se aşteapta ca problema negocierilor cu Iranul sa fie discutata de cei doi inalti diplomati. John Kerry planuieste ca pe 15 martie sa fie la Lausanne, in Elveţia, unde se va intilni cu omologul sau de la Teheran, Javad Zarif. Zarif va avea marti convorbiri la Bruxelles cu omologii sai din Franta, Germania si Marea Britanie.

OSCE extinde cu un an mandatul misiunii de monitorizare în estul Ucrainei

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a acceptat să extindă mandatul misiunii sale de monitorizare în estul Ucrainei pentru încă un an și să mărească numărul observatorilor. Purtătoarea de cuvânt a OSCE, Mersiha Podzic, a anunțat că țările membre au luat decizia astăzi. Misiunea Specială de Monitorizare în Ucraina „poate avea acum până la 1000 de membri în funcție de circumstanțe”, iar mandatul ei a fost extins până la 31 martie 2016, a mai spus Podzic. În prezent, OSCE are pe teren aproximativ 470 de observatori civili, care verifică aplicarea prevederilor armistițiului de la Minsk, de la 12 februarie. Armistițiul, care prevede retragerea armamentului greu de la linia de contact, a dus la scăderea puternică a intensității violențelor. Peste șase mii de oameni și-au pierdut viața în conflictul din estul Ucrainei, izbucnit în aprilie trecut, după anexarea Crimeii de către Rusia.

Polonia vrea să achiziționeze rachete de croazieră Tomahawk

Ministrul apărării polonez Tomasz Siemoniak spune că Polonia dorește să obțină rachete de croazieră Tomahawk din partea Statelor Unite sau altei țări. Vorbind la Radioul Polonez, Siemoniak a spus că ar dori instalarea rachetelor Tomahawk pe trei submarine pe care Polonia plănuiește să le procure până în anul 2030. În aceiași intervenție, ministrul polonez a anunțat că aproximativ zece mii de militari din țările NATO vor participa la exerciții în Polonia anul acesta, printre care 5000 din cadrul nou creat ca forță de intervenție rapidă numită „Vârf de lance”. Armata de profesioniști a Poloniei este compusă din aproximativ 85 de mii de militari și ofițeri și alți 20 de miii de rezerviști.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG