Linkuri accesibilitate

Ştiri

Lufthansa tratează prăbușirea aeronavei Airbus 320 în Alpii francezi ca pe un accident

Compania Lufthansa a spus că tratează prăbușirea avionului său Germanwings cu 150 de oameni la bord în Alpii francezi marți dimineață ca pe un accident. Vorbind la Barcelona, de unde plecase aeronava spre Duesseldorf, Heike Birlenbach a spus reporterilor: „Deocamdată vorbim de un accident. Nu putem spune nimic mai mult”. Spre seară ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve anunțase că a fost găsită una din cutiile negre ale avionului, care va fi predată de îndată anchetatorilor. Autoritățile aviatice franceze au spus că piloții aeronavei Airbus 320 nu au trimis semnal SOS și au pierdut contactul radio cu centrul de control, după care avionul a pierdut rapid altitudine, căzând în opt minute. Rămășițele avionului se află într-o zonă muntoasă accesibilă doar cu elicopterul, la 2000 de metri înălțime. Oficialii francezi au spus că este practic imposibil să existe supraviețuitori.

Suedia și NATO au urmărit patru avioane militare rusești care zburau ascunzându-și identitatea

Aviația militară a Suediei și avioanele de luptă NATO au urmărit marți patru avioane militare rusești care zburau ascunzându-și identitatea față de sistemele de control aerian de la sol. Potrivit oficialilor suedezi cele două bombardiere rusești și două avioane de vânătoare Suhoi zburau în spațiul aerian internațional cu „transponderele” închise. NATO a confirmat incidentul, spunând că avioanele rusești au fost urmărite de avioane daneze și italiene cu baze în Lituania și că se îndreptau spre enclava rusă Kaliningrad. Ministrul de exerne suedez Margot Wallstrom a spus că practica închiderii transponderelor folosită de ruși de mai multă vreme este „inacceptabilă” și periculoasă, inclusiv pentru avioanele civile. „Ne-am săturat să fim nevoiți să protestăm de fiecare dată față de asemenea violări ale regulilor”, a mai spus oficialul de la Stockholm.

CNA i-a eliberat din arest pe șefii clubului de fotbal Dacia

Centrul Național Anticorupție i-a eliberat din arest pe șefii clubului de fotbal Dacia Chișinău, Ruslan Kmit și Muhajir Polonkoev, reținuți după meciul de săptămâna trecută cu FC Dinamo-Auto Tiraspol împreună cu alte persoane sub bănuiala de spălare de bani, dare de mită și trucarea rezultatului. Potrivit Jurnal.md, Kmit a declarat după punerea în libertate că nu este vinovat. Aceeași sursă relatează că ceva mai devreme fusese eliberat și antrenorul principal al echipei din Tiraspol, Igor Negrescu. În custodia CNA se află doi cetățeni din Singapore, bănuiți că ar fi încercat să trucheze meciul din campionatul intern, dar și o partidă internațională de tineret care ar urma să aibă loc în 2017. Publika TV informează că dacă vor fi găsiți vinovați, străinii riscă să fie condamnați la cel mult 10 ani de închisoare.

Ministrul de interne al Franței spune că s-a găsit o „cutie neagră” a avionului prăbușit în Alpi

Ministrul de interne al Franței, Bernard Cazeneuve, a anunțat că s-a găsit o „cutie neagră” a avionului companiei Germanwings, prăbușit astăzi în Alpii francezi. Oficialii spun că este practic imposibil ca vreuna din cele 150 de persoane de la bord să fie supraviețuit. Avionul de tip Airbus 320 făcea cursa Barcelona-Duesseldorf și s-a prăbușit la puțin timp după ce atinsese altitudinea de croazieră. Lista pasagerilor încă nu a fost publicată, dar potrivit declarațiilor unor oficiali cei mai mulți erau germani, spanioli și turci. Cancelarul german Angela Merkel a spus că va merge mâine în zona catastrofei, ca și premierul spaniol Marian Rajoy. Oficialii locali au avertizat că operațiunea de recuperare a rămășițelor va fi anevoioasă, întrucât ele se află la altitudinea de 2000 de metri, într-o zona acoperită de zăpadă.

Rusia a eșuat în încercarea de a reintroduce discriminarea pe criteriul orientării sexuale în regulamentele de personal de la ONU

Rusia a eșuat în încercarea de a reintroduce discriminarea pe criteriul orientării sexuale în regulamentele de personal de la Națiunile Unite. O comisie de buget a respins astăzi cu 80 de voturi la 43 propunerea Moscovei de anulare a unei dispoziții care asigură beneficii de serviciu egale cuplurilor de același sex în structurile ONU. Rusia spusese că vrea abrogarea deciziei pentru că aceasta nu ar ține cont de „diferențele culturale” dintre țările lumii. În ultimii ani Rusia a devenit una din țările renumite pentru politicile anti-gay, culminând cu faimoasa lege împotriva așa-numite „propagande homosexuale”. Printre țările care au votat astăzi de partea Rusiei se numără Arabia Saudită, China, Iran, India, Egipt, Pakistan și Siria. Respingerea propunerii rusești a fost salutată printre alții de Statele Unite.

Autoritățile ruse au emis o nouă licență de emisie televiziunii americane CNN

Autoritățile ruse au emis o nouă licență de emisie televiziunii americane CNN, la aproape trei luni după ce fusese scoasă din eterul rusesc din cauza unor restricții asupra presei străine. Agenția rusă Roskomnadzor a spus astăzi că în baza noii licențe CNN poate emite la scară națională timp de 10 ani. CNN și-a încetat transmisiunile în Rusia la 31 decembrie, invocând ca motiv „schimbări în legislația presei”. În ianuarie CNN a început negocieri cu autoritățile ruse pentru reluarea transmisiunilor. În Rusia s-a aprobat anul trecut o lege care limitează proprietatea străină asupra unei instituții de presă la 20% și s-au înăsprit regulile publicității la televiziunile prin cablu. CNN este proprietatea trustului de presă american Time Warner.

Fostul președinte român Traian Băsescu a fost audiat la Procuratură

Fostul președinte român Traian Băsescu a fost huiduit când a ajuns astăzi la Procuratură pentru audieri privind acuzațiile că ar fi amenințat o senatoare. În fața clădirii Parchetului General din București, Băsescu a zâmbit și a spus numai că „este normal” să fie anchetat. Aproximativ 20 de protestatari au scandat lozinci împotriva lui. Fostul președinte este acuzat că ar fi amenințat-o și șantajat-o pe senatoarea social-democrată Gabriela Vrânceanu-Firea, o adversară politică. AP amintește că anul trecut Vrânceanu-Firea a acuzat-o pe fiica mai mare a lui Băsescu de fraudă în cazul unei restituții. În replică, Băsescu, pe atunci președinte, a avertizat-o pe Vrânceanu-Firea să fie „atentă”, căci într-o bună zi s-ar putea să nu-și mai găsească bărbatul acasă. Ancheta asupra acestor afirmații a început la 11 martie.

Procurorii din România au extins ancheta asupra fostului ministru al finanțelor Darius Vâlcov

Procurorii din România au extins ancheta asupra fostului ministru al finanțelor, Darius Vâlcov, acuzându-l de câștiguri ilicite în ultimii ani după ce i-au găsit în seif 90.000 de dolari, lingouri de aur și picturi, inclusiv una semnată „Renoir”. Vâlcov, demnitarul cu rangul cel mai înalt anchetat de corupție în campania aflată în desfășurare în România, a declarat agenției Reuters că este nevinovat și își va explica acțiunile în parlament. Ancheta asupra lui Vâlcov a început luna aceasta, când a fost acuzat că a primit mită 2 milioane de euro când era primarul orașului Slatina. Vâlcov, care este și senator, și-a dat demisia de la ministerul de finanțe câteva zile mai târziu, iar premierul Victor Ponta și-a asumat interimar postul. Parlamentul român ar urma să ia o decizie miercuri asupra cererii procurorilor ca Vâlcov să fie arestat preventiv.

MoldovaGaz cere scumpirea tarifului la gaze cu 48%, invocând devalorizarea leului și presiunile din partea Gazprom

MoldovaGaz cere scumpirea tarifului la gaze cu 48%, invocând devalorizarea leului și presiunile din partea furnizorului rus Gazprom. Dacă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică acceptă cererea distribuitorului, mia de metri cubi va costa 8.386 de lei. La consultările publice de astăzi privind cererea de scumpire a gazului, la Chișinău, reprezentanții MoldovaGaz au spus că primesc „din ce în ce mai des avertizări” de la concernul rus Gazprom privind plata datoriei moldovenești, alcătuită în proporție de aproape 90% din datoriile regiunile transnistrene. Reprezentații MoldovaGaz au mai spus că se tem ca Rusia să nu condiționeze livrările de gaze de plata în avans, așa cum a făcut în cazul Ucrainei și au avertizat că fără scumpirea cerută azi MoldovaGaz ar putea intra în faliment.

Parlamentul dezbate raportul privind situația de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank cu ușile închise

Parlamentul dezbate raportul privind situația de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank cu ușile închise, la cererea partidelor puterii, sprijinite de comuniști. Opoziția socialistă și liberală au criticat închiderea ședinței și au anunțat că au propriile evaluări despre problemele băncilor. Socialiștii, care au părăsit ședința parlamentului, au sugerat ca băncile cu probleme să fie naționalizate. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a spus că raportul discutat în plen, alcătuit de o comisie de anchetă condusă de un deputat democrat, nu aduce lumină asupra faptelor care au dus la situația prezentă de la cele trei bănci. Deputații Iurie Leancă și Eugen Carpov, plecați din PLDM după ce noul guvern al lui Leancă nu a fost votat de parlament, au făcut astăzi corp comun cu socialiștii și liberalii pronunțându-se pentru discutarea raportului „cu ușile deschise”.

Reacţii ale liderilor europeni la prăbuşirea avionului Airbus320

Un avion având la bord 144 de pasageri și 6 membri ai echipajului s-a prăbușit în Alpii francezi. Aeronava Airbus320 operată de divizia low-cost Germanwings a companiei Lufthansa plecase de la Barcelona spre Dusseldorf. Cauzele prăbușirii nu sunt cunoscute. Președintele Franței, Francois Hollande, a spus: „Condițiile accidentului, care încă nu au fost clarificate, ne fac să credem că nu sunt supraviețuitori”. Lufthansa a declarat: „Dacă temerile noastre se confirmă, estre o zi neagră” pentru companie. Cancelarul german Angela Merkel și premierul spaniol Mariano Rajoy s-au declarat „șocați” de prăbușirea avionului. Dacă se exclud Rusia și celelalte foste republici sovietice, ultimul mare dezastru aviatic în Europa s-a produs în august 2008, când un avion spaniol s-a prăbușit imediat după decolare pe aeroportul Barajas din Madrid, omorând 154 de oameni.

Deputați din Duma de Stat propun să i se redea președintelui Putin dreptul de a trimite trupe în Ucraina

La Moscova, parlamentari au propus ca președintelui rus Vladimir Putin să-i fie redat dreptul de a trimite trupe în Ucraina, dacă Statele Unite se decid să livreze Kievului arme letale. Luni, Camera Reprezentanților din Congresul american a votat o rezoluție prin care administrația Obama este încurajată să livreze Ucrainei arme ofensive pentru a face față „agresiunii Rusiei”.
În Duma de stat s-a apreciat că orice livrare de arme ofensive americane va distruge într-o secundă orice acord de pace. În martie 2014, președintele Putin a primit din partea Parlamentului dreptul de a trimite trupe în Ucraina, prerogativă care a fost retrasă ulterior.

Ministerul de externe rus comentează pozitiv desfășurarea alegerilor din Autonomia Găgăuză

Ministerul de externe rus a declarat că alegerile de duminică din Autonomia Găgăuză au demonstrat că populația autonomiei s-a pronunțat pentru relații mai strânse cu Federația Rusă. Potrivit Unimedia, în declarația Ministerului se precizează că alegerile s-au desfășurat corect, fără incidente. Votul de duminică pentru funcția de bașcan a fost câștigat din primul tur de candidata independentă Irina Vlah.

Accident aviatic în Franța al unui Airbus german cu 148 de persoane la bord

Un avion Airbus al companiei germane Germanwings, cu 148 de persoane la bord s-a prăbușit în Alpi, in regiunea localității franceze Digne-les-Bains. Avionul zbura între Barcelona și Düsseldorf. Se pare că nu sunt supraviețuitori.
Avionul Airbus 320 avea 25 de ani si era folosit de Germanwings de un an.
Premierul Franței, Manuel Valls a confirmat accidentul, iar președintele François Hollande a declarat că pentru moment nu sunt cunoscute cauzele accidentului.

Arestul preventiv al lui Serghei Ilcenko prelungit cu încă 60 de zile

Un tribunal din Tiraspol a decis prelungirea pentru cel puțin 60 de zile a arestului preventiv pentru jurnalistul Serghei Ilcenko. Potrivit Unimedia, care citează tiras.ru, decizia a fostul luată la cererea așa-numitului minister al securității din regiunea transnistreană. Jurnalistul si analistul politic Serghei Ilcenko a fost arestat pe 18 martie, iar două zile mai târziu, fiul său Nikolai, anunța pe rețelele de socializare că securitatea transnistreană a percheziționat atît domiciliul tatălui său cît și al său, și a confiscat toate calculatoarele și echipamentele de stocare a informației.

Jurnalistul este acuzat de KGB de publicarea pe Forumul social din Transnistria a unui articol anonim cu apeluri la rezistența armată, articol care a fost șters de administratori, dar s-a păstrat în memoria cache a Google.

Reuniune cvadripartită miercuri la Paris pe tema respectării Acordului de la Minsk

Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeir a anunțat că miercuri, la Paris, va avea loc o reuniune între înalți funcționari din Ucraina, Rusia, Franța și Germania pentru a discuta modul cum ar putea fi urmărită aplicarea acordului de pace de la Minsk pentru estul Ucrainei. Aflat luni la Bratislava, Steinmeier a avertizat din nou că „toată lumea știe că nu există o soluție militară pentru criza din Ucraina” și că acordul dela Minsk este singura șansă pentru a reveni la normalitate.

Ucraina condiționează importul de gaze de la Gazprom de o reducere a prețului

De la 1 aprilie, Ucraina nu mai vrea să importe gaze din Rusia a anunțat ministrul energiei Volodymir Demcișin. O măsură temporară până Rusia va accepta să reducă prețul gazelor.
Demcișin a precizat că Ucraina a important pentru moment suficient gaz din Uniunea Europeană pentru a nu mai fi total dependentă de Gazprom.

Problemele sectorului bancar vor fi discutate astăzi în Parlamentul de la Chișinău

Situația de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank și în general problemele sectorului bancar urmează să fie discutate astăzi, într-o ședință în plen a Parlamentului, a anunțat deputatul PLDM, Valeriu Streleț. El a spus, potrivit Unimedia.md, că deputații au primit deja raportul alcătuit de o comisie parlamentară ad hoc, dar nu au voie să facă public conținutul, fiindcă ar fi secret de stat. Săptămâna trecută șeful comisiei de anchetă, deputatul Marcel Răducanu, declarase că plenul Parlamentului va decide dacă dezbaterea raportului va fi publică sau cu ușile închise.

Negocieri la Berlin între cancelarul Angela Merkel și premierul elen Alexis Tsipras

Germania trateaza in mod egal toate tarile partenere din Uniunea Europeana, a declarat cancelara Germaniei, Angela Merkel în cursul întrevederii de luni, de la Berlin cu premierului grec Alexis Tsipras. Tsipras a calificat discutiile drept „pozitive” si a pledat pentru un nou tip de relatie cu Berlinul, care să depășească stereotipurile de gândire. Cancelarul german a mai declarat că problemele financiare ale Greciei nu vor fi rezolvate la Berlin pentru că sunt o problemă a întregii zone euro.

Luni dimineata, Alexis Tsipras avertiza ca Greciei ii va fi „imposibil" sa returneze creditorilor internationali sumele pe care trebuie sa le achite in urmatoarele cateva saptamani, daca Uniunea Europeana nu ii va acorda niciun fel de asistenta financiara pe termen scurt.

Primul candidat la alegerile prezidențiale americane din 2016 s-a înscris în cursa electorală

În Statele Unite, primul candidat la alegerile prezidentiale din 2016 s-a înscris in cursa. Este vorba despre senatorul republican de Texas, Ted Cruz. Senatorul Ted Cruz este considerat un ultra-conservator, la extrema dreapta a a Partidului Republican. El a făcut de altfel apel, în discursul în care și-a anunțat candidatura, la gruparea Tea Party să preia controlul asupra partidului, la urmatorul scrutin. Cruz a spus ca va anula sistemul de asigurari medicale Obamacare, va desfiinta agentia guvernamentala care se ocupa cu colectarea impozitelor, va elimina standardele nationale in invatamint, iar în politică externă la anula orice încercare de normalizare a relațiilor cu Cuba comunistă sau de a încheia un acord cu Iranul privind programul nuclear al Teheranului și va susține fără limite statul Israel.

Petro Poroșenko: nici un guvernator regional nu va avea dreptul de a crea sau întreține „o armată locală”

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a asigurat că nici un guvernator regional nu va avea dreptul de a crea sau întreține „o armată locală”. Poroșenko a făcut această declarație luni, la o întrevedere cu comandații militari regionali și după incidentul de duminică de la sediul companiei ucrainene de energie Ukrnafta. Sediul companiei a fost ocupat temportat de „forțe” ale oligarhului Ihor Kolomioski, guvernatorul regiunii estice Dnipropetrovsk. Guvernul controlează compania Ukrnafta, dar una din firmele lui Kolomioski deține 43% din acțiunile companiei energetice.

ONG-ul Centrul Saharov de la Moscova amendat pe motiv că nu s-a înregistrat ca „agent străin”

Un tribunal din Rusia a amendat organizația pentru drepturile omului Centrul Saharov pentru că nu s-a înregistrat ca „agent străin”. Amenda pentru organizația numită după laureatul premiului Nobel și fost disident sovietic Andrei Saharov este de 300.000 de ruble. Organizația a spus într-o declarație pe site-ul ei de Internet că va face apel. Legea controversată semnată de președintele Vladimir Putin în 2012 obligă ONG-urile care primesc finanțare din străinătate și desfășoară activități politice să se înregistreze ca „organizații desfășurând atribuții de agent străin”. Directorul Centrului, Seghei Lukașevski, a spus că decizia tribunalului este „absurdă”, și că organizația sa primește fonduri din străinătate, dar nu face politică.

Vladimir Putin a demis şefii departamentelor prezidenţiale pentru Afaceri Interne şi Cooperarea Internaţională

Vladimir Putin i-a demis pe şefii departamentelor prezidenţiale pentru Afaceri Interne şi pentru Cooperarea Internaţională. Motivul ar fi disputele interne între grupurile aflate în jurul preşedintelui Rusiei, amplificate după asasinarea liderului opoziţiei, Boris Nemţov.

Morozov a fost înlocuit de Tatiana Voronova. Aceasta lucra la Kremlin din 2013. Anterior ea a condus organizația de tineret a partidului lui Putin, Rusia Unită, a fost parlamentar și a fost președintele Comisiei Electorale Centrale.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a cerut scuze de la arabii israelieni

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a cerut scuze de la arabii israelieni pentru o remarcă făcută în timpul alegerilor pe care le-a câștigat marțea trecută. Conservatorul Netanyahu se adresa atunci suporterilor, avertizând-i că adversarii săi de stânga duc „gloate” de arabi israelieni cu autobuzele la urne, ca să voteze împotriva lui. Într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook, Netanyahu le-a spus suporterilor arabo-israelieni ai partidului său Likud: „Știu că lucrurile pe care le-am spus acum câteva zile i-au supărat pe arabii Israelului. Nu am vrut să se întâmple așa, regret acest lucru”. Adversarii săi au calificat remarcile premierului din ziua de votare drept rasiste.

Ina Şupac revine în Parlament, în cadrul PCRM

Ina Şupac revine în Parlament, în cadrul Partidului Comuniştilor, ocupând locul eliberat de Irina Vlah, care părăsise fracțiunea însemn de protest față de decizia PCRM de a susține învestirea guvernului minoritar PLDM-PD. Între timp, duminică 22 martie, Irina Vlah a câștigat din primul tur alegerile pentru funcția de bașcan al Autonomiei Găgăuze. PCRM are 21 de mandate în actualul Parlament.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG